Joulua kotiin

satu50

Joululahjoista puhuttiin tuolla toisessa ketjussa.
Samoin oli juttua jouluruoista (Olen kovin vaikuttunut Anna 35:n upeasta menyystä)

Tässä ketjussa ajttelinkin siis, että voisimme jutella muista kodin jouluvalmisteluista.
Koristelletko paljon?
Siivoatteko?
Vaihdatteko verhot tms?

20

1051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wilma60

      Minun ja lasten joulu syntyy pikkuhiljaa ja erittäin vähällä vaivalla. Mitään joulusiivousta en tee vaan perinteinen viikkosiivous riittää vähän ennen joulua. Saunan olen pyrkinyt pesemään jouluksi mutta jos jää pesemättä niin ei se joulun tunnelmaa haittaa. Joulukuun alkupuolella vaihdan tupakeittiöömme jouluverhot; olkkarin puolelle syvän vihretä pitsikapat ja keittiöön joulunpunaiset pitsikapat. Lasten huoneisiin en verhoja vaihda. Kyntteliköt syttyvät keittiön ikkunaan ja eteisen lipaston päälle joulukuun alussa kun juniorin synttärit. Muita jouluvaloja laitellaan pikkuhiljaa lasten huoneisiin ja muuallekin kotiin. Koristeita ruvetaan laittamaan paikoilleen jossain vaiheessa joulukuuta. Jokaisella tontulla, enkelillä jne on oma paikkansa. Osa koristeista on minun lapsuudenkodistani ja yli 50 vuotta vanhoja joten ne ovat kunniapaikalla. Aatonaattona tuodaan kuusi sisälle, koristellaan ja laitetaan keittiön pöydälle joululiina. Silloin on joulu valmis. Kynttilöitä on takassa ja puuhellan päällä. Turvalliset paikat polttaa elävää tulta.

      Olen tosi laiska leipoimaan ja en muutenkaan tee suuria valmisteluja ruuan ym. suhteen. Pipareita leivotaan monta kertaa, kaupan taikinasta kun en ole koskaan piparitaikinaa tehnyt. Joulutorttuja tehdään taikinalevyistä aina kun torttuja tekee mieli. Yleensä niitä syödään ennen joulua ja jouluna ei enää kukaan torttuja halua. Porkkana- ja lanttulaatikko löytyy kaupasta koska kukaan muu meidän perheessä ei niitä syö kuin minä. Jouluuni kuuluu ehdottamasti lipeäkala valkokastikkeen kera ja sitä minun on aattona saatava. Lapsille on muuta kastiketta kinkun ja perunoiden seuraksi. Graavilohi on myös jouluherkkuani ja joskus tulee hankittua myös savulohta. Oikeastaan siinä tärkeimmät jouluruuat. Ei meidän pöytä notku herkkuja jouluna kuten ei muulloinkaan. Syödään sitä mitä mieli tekee ja sen verran, ettei tule ähky. Tämä on meidän joulu ja me nautimme siitä. Ollaan yhdessä, avataan lahjat ja iltamyöhällä teemme perinteisen kävelyn hautausmaalle. Mummon ja papan luona käydään aattona päiväkahvilla.

      Ex:n kanssa ei ole lasten joulusta mitään puhuttu mutta en usko että hän haluaa lapsia luokseen jouluksi. Ei ainakaan vuosi sitten halunnut vaan halusi viettää rauhassa aikuisten joulun. Lasten puolesta on toki surullinen olo sillä he varmaan haluaisivat jakaa jouluiloa myös isän kanssa. Mutta jokainen tavallaan...

    • Anna35

      menevät vuosittain samlla kaavalla. Aluksi jouluvaloja ulos. Ikkunoiden pesu ja verhojen vaihto. Sitten jouluvaloja sisällekin.

      Päivittäin yritän siivota niin, että Jouluksi riittää samanlainen viikkosiivous kuin mitä wilma60 kertoi. Tänä vuonna aion laittaa oljista uuden ison himmelin, monen päivän urakka!!! Toivottavasti saan olkia askarteluliikkeestä.

      Anoppi osti viime vuonna punaiset käytävämatot tupaan. Ne laitetaan lattialle sitten, kun joulukuusi on tuotu sisälle. Joululiinoja laitan vasta joulunalusviikolla. Lasten kanssa askarrellaan punaisesta ja harmaasta villalangasta erikokoisia tonttuja jokaiseen huoneeseen. Jouluvalmisteluja on nyt helpompi tehdä, kun saa lapsista apua. Periaatteeni on kuitenkin välttää liikaa hössötystä.

      Joulun valmisteluun kuuluu käynti haudoilla sitten aattona ja ennen joulua osallistuminen "kauneimmat joululaulut" iltaan kirkossa.

      • shannah 2

        Leipominen on tärkeä osa joulun virittäytymiseen. Lasten kanssa yhteistä, kivaa ja helppoa tekemistä.

        Joulukorttien tekeminen on toinen juttunsa, kiva tehdä yhdessä lasten kanssa....

        jouluvalot-koristeet ja laulut tulevat minun mielestä vähän liian myöhään, mutta kun mies toppuuttelee, ni annan hieman periksi.

        Nyt luetaan jouluisia kirjoja ja satuja.

        Siivoaminen normaalia. Ruuat teemme miehen kanssa yhdessä hyvissä ajoin.


    • vapaan päivän töistä ja koululta.
      Ajattelin jotta joskos saisi vähän jouluverhoja ommeltua ja muuta vastaavaa paikalleen...

    • minä-minä-minä

      Kyllä tuulatar67 on aloittanut jouluvalmisteluista oman viestiketjunsa:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8617806

      Pitikö sinun välttämätää päästä aloittamaan ihan oma keskustelu asiasta? Tietysti on upeaa, miten energinen ja aikaansaapa ihminen olet, mutta olisihan sitä voinut itseään kehua muidenkin viestiketjuissa?

      • Kyllästynyt.

        Hankkisit ääliö elämän,niin voisit tehdä muutakin kuin kadehtia niitä,joilla sellainen on!!!


      • minä-minä-minä
        Kyllästynyt. kirjoitti:

        Hankkisit ääliö elämän,niin voisit tehdä muutakin kuin kadehtia niitä,joilla sellainen on!!!

        Tämä oli kyllä ensimmäinen kerta, kun kommentoin Satu50:n aloitusta (tosin aiemminkin olisi jo tehnyt mieli sanoa jotain).

        Jos sanot "taas", hänen juttuihinsa on joku muukin siis aiemmin kyllästynyt?


      • Hemulimamma

        Minusta on hauska lukea Satu50 juttuja. Moni muu ei enää uskalla kirjoittaa, kun täällä käy paljon ilkeilijöitä lukemassa. Satu50 pitää forumia elossa.


      • wilma60
        Hemulimamma kirjoitti:

        Minusta on hauska lukea Satu50 juttuja. Moni muu ei enää uskalla kirjoittaa, kun täällä käy paljon ilkeilijöitä lukemassa. Satu50 pitää forumia elossa.

        Onneksi edes Satu50 kirjoittaa tänne. Olisi niin mukava lukea miten suurperheet arjen pyörityksestä selviävät ja kaikesta muustakin suurperheeseen liittyvästä. Viihdyn täällä vaikka itsellä ei suurperhettä olekaan. Joskus kyllä tuntuu, että ei meinaa äidin aika kaikkeen riittää kun pitäisi olla monessa paikassa yhtäaikaa. Siihen kaipaisin vinkkejä näiltä suurperheellisiltä.


      • kun joku näkee minut energisenä ja aikaansaavana (olkoonkin, että kehuja on liikkeellä kaikkea muuta kuin kehumistarkoituksessa.)
        Itsellä kun tuppaa aina tässä kaamoksessa olemaan oikemminkin vetelä ja saamaton olo.


      • wilma60 kirjoitti:

        Onneksi edes Satu50 kirjoittaa tänne. Olisi niin mukava lukea miten suurperheet arjen pyörityksestä selviävät ja kaikesta muustakin suurperheeseen liittyvästä. Viihdyn täällä vaikka itsellä ei suurperhettä olekaan. Joskus kyllä tuntuu, että ei meinaa äidin aika kaikkeen riittää kun pitäisi olla monessa paikassa yhtäaikaa. Siihen kaipaisin vinkkejä näiltä suurperheellisiltä.

        niin Hemulimammalle kuin Wilmallekin kauniista sanoista.
        Ja olen kanssanne samaa mieltä siitä, että on ikävä kun rumanpuhujat ovat saanete kävijät täältä pois.


      • tavis duunari äiskä
        satu50 kirjoitti:

        kun joku näkee minut energisenä ja aikaansaavana (olkoonkin, että kehuja on liikkeellä kaikkea muuta kuin kehumistarkoituksessa.)
        Itsellä kun tuppaa aina tässä kaamoksessa olemaan oikemminkin vetelä ja saamaton olo.

        Niinpä niin, totta kai olet energinen ja aikaansaapa koska olet etuoikeutettu äitinä ja yleensä ihmisenä jolla on energiaa eli RAHAA tehdä/ostaa/keksiä/luoda/tehdä ja nimenomaan OSTAA ja kaikkea mitä mieleen tulee suurperheen äitinä! Et ehkä itsekään tajua miten erikoisessa asemassa olet kun sinulla on rahkeita eli rahaa tuohon kaiken pyörittämiseen! Eli sun aika ja energia ei todellakaan mene siihen miten taas yhdestä paivästä selviää ja jaksaa rahahuolien ja laskujen seassa!! Sun ei tarvitse valvoa ja kärsiä unettomuudesta miettien miten selviää huomisesta päivästä ja onko rahaa ruokaa ,laskuihin jne. Silloin kun taloudelliset huolet ovat seurana vuodesta toiseen ja eletään kädestä suuhun jatkuvasti, ei kukaan kovin innoissaan askartele jne tai mieti joka päivä mitähän nyt syötäis tai tehtäis pientä kivaa jälkkäriks! Tämä Satu elää aivan eri sfääreissä kuin suurin osa nykypäivän arkiäideistä, tämä on tietenkin valitettavaa mutta totta! Todella monen,siis todellakin monen arkipäivää on nykyään ruokapankki ja diakoni/sos.toimi jne apuna vaikka vanhemmat olisivatkin töissä, ja vakituisessa työsuhteessa! Ei siinä kauheesti kyllä inspaa mietiiä askarteluja tai jälkkäreitä enää perheelle!! Ruokalistoista ja menyistä puhumattakaan! Siksi uskallankin väittää että tämä ketju ja yleensäkin tämän sadun jutut ja kommentit ovat täyttä utopiaa ja satua monelle, monelle perheelle tänä päivänä, oli muksuja sitten yksi tai kymmenen!


    • joulukuusi ulkoverannalle.
      Samoin toivon ehtiväni sommittelemaan pihapöydälle jonkinlaisen talvisen asetelman havuista, jäkälästä, kävyistä ja lyhdyistä.

    • Hyödättekö itse sipulista?
      Koristeletteko jotenkin itse?
      Joitain kukkia jotka kuuluvat jouluunne?
      Joitain joita ette lainkaan pidä kivoina?

      • wilma60

        Minä en ole ollenkaan kukkaihminen ja onnistun kuolettamaan kaiken elävän. Joten kukkasipulit on minulle hepreaa ja niitä en hyödynnä mitenkään. Kuten tiedätte minulla on peukalo keskellä kämmentä eikä mitään kauneuden ja estetiikan tajua joten kukkia en käytä mihinkään koristeluun. Ainoa kukka joka minun jouluuni kuuluu on perinteinen joulutähti; valkoinen tai kunnon punainen. Se on yksinkertaisen kaunis tupakeittiöni pöydällä.


    • Tai vuositeema joulukoristelussa?
      Vain punaista ja kultaa? Vain valkeaa ja hopeaa? Tms?
      Vai kertyykö vuosien varrella tehdyistä ja hankituista koristeista "iloinen sekameteli"?

      • Anna35

        ovat meillä ihan perinteiset vihreä-punainen-kulta. Tänä vuonna teimme harmaasta villalangasta punalakkisia tonttuja. Himmelit olivat niin rispaantuneita, että nekin olemme uusineet.

        Ruokapöydässä on perinteisesti jokin vuosi sitten ostamani Churchill-astiat. Ovat kivan värikkäitä ja kulmikkaita.

        Jouluvaloja on ulkona ja sisällä. Ostin niitä patterilla varustettuja kynttilöitä, mutta ne eivät olleet minun makuuni. Mies vei niitä isänpäivän aikoihin haudoille ja siellä ne ovat kestäneet jo aika kauan. Sekään ei ole oikein minun juttuni, mutta tulipa ostetuksi.

        Mattoihin on viime aikoina tullut enemmän punaista ja omaan makuuhuoneeseemme laitan villaiset kapeat matot, jotka olen joskus kutonut äidin vanhan mallin mukaan. Vaalean ruskeaa noin 50 cm ja 5 cm leveät pölkkyraidat vuoroin punaista ja vihreää. Äidin perintönä on puna-vihreäruudulliset ikkunaverhot makkarissa. Olen hankkinut muihinkin huoneisiin samantapaista vääritykseltään, kun on kohdalle sattunut.

        Ulkona kasvaa muutama sopivan kokoinen joulukuusi, joka koristellaan pelkillä valoilla. Annoin viimein periksi, että sisälle hankitaan muovikuusi, kun luonnonkuusi varisee niin helposti lämpimissä huoneissa ja neulasia löytyy sitten vielä monen siivouksen jälkeen nurkista.

        Lasten harmaat tonttuasut ja punalakit on ihan pakko löytää joka vuosi ullakolta vähän ennen joulua, jotta voidaan harjoitella joulupukille lauluja.

        Sitä " iloista sekameteliä" olen vuosien varrella karsinut pois vähän kerrallaan. Lapset laittavat omiin huoneisiinsa kyllä sitä ihan tarpeeksi. Sain yhtenä jouluna lahjaksi muovisen lehtiharavan. Oli hiukan outo lahja, mutta lahjan antajat selittivät, että siivoa sillä ensin kaikki lelut kasaan, niin kyllä me laitetaan ne sitten laatikoihinsa. On muuten toiminut hyvin!


    • jouluisen tunnelman saavuttamisessa.
      PIhakoristeet ja valot näyttävät aivan erille lumisessa maisemassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2854
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      531
      2696
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1875
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1857
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1689
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1342
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      61
      1149
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1112
    Aihe