MKSEI

sielukaspeili

on vaikea vihata..
jos kukaan ei vihaa..

vielä vaikeampi on..
rakastaa..

jos ei saa..
vastarakkautta !!

14

391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä on naseva Totuus,josta
      kuikuilu kuin sanapöhöt ovat
      kaukana

      ja minä nostan nyt
      peukun ylös !

      Hyvänyön toivotuksin.

      • sielukaspeili

        kiitokset sinulle että pidit nasevasta runostani :))


    • Tähtis98

      On helppoa vihata..
      vaikk' sua ei vihaittaiskaan..

      Vielä helpompi on..
      rakastaa..

      Jos osaa pelosta..
      syömmensä vapauttaa!!

      • sielukaspeili

        käännetty, kiitos että pidit :)
        mukavaa illan jatkoa sinulle :)


    • mutta toisaalta on vaikea rakastaa, jos aina on rakastettu.
      Luulen ymmärtäväni pointin ja olen samaa mieltä, tietyllä tasolla. Viha kasvattaa vihaa. Rakkaus kasvattaa rakkautta. Hyväksynnän ja empatian ilmapiirissä kasvavalla vahvistuu kyky myötätuntoon. Myötätunto on tärkeä osa tervettä rakkautta, ehkä jopa edellytys. Myötätuntoinen eläytyy kohteeseensa, häneen jota rakastaa, ja toivoo hänelle vain hyvää. Siksi sanotaan: "Rakkaus ei etsi omaansa."

      Koen runosi että se kertoo rakkaudesta yleisellä tasolla, rakastamisen merkityksestä kaikessa inhimillisessä elämässä, kaikkea luotua kohtaan, ja että voisimme rakastaa niin tarvitsemme itse rakkautta osaksemme, mutta se kertoo myös (ja erityisesti viimeisessä kappaleessa: jos ei saa... vastarakkautta!!) parisuhteesta, kahden ihmisen välisestä eros-rakkaudesta.

      Kreikankielessä mistä Uusi Testamentti on käännetty on useita rakkautta tarkoittavia sanoja, mm. ystävien väliselle rakkaudelle (voitaisiin kääntää "sinä olet minulle rakas" tai "olen hyvin kiintynyt sinuun" tai "pidän sinusta erittäin paljon") mutta korkein ja täydellisin on agape, mikä on pyyteetöntä ja kohdistuu henkilöön tämän ominaisuuksiin katsomatta. Agapen valossa jokainen on rakkauden arvoinen. Eros-rakkaudesta tulee sana erotiikka, mutta ymmärtääkseni se on ja ainakin UT:n tarkoittamassa mielessä vivahteikkaampaa kuin pelkkä erotiikka, joka tapauksessa enemmän kuin seksi. Eros-rakkauteen kuitenkin kuuluu erotiikka, joten tunteellisesti se on hyvin vahva rakkauden laji ja koskettaa sielua, emotioita, erityisen voimakkaasti. Parisuhteessa koetut pettymykset (erityisesti hylkäämiset) ovat satuttavia, jopa traumatisoivia.

      Itse ajattelen että jokainen rakastamisen muoto (on sitten kyse ystävien välisestä tai rakastavien välisestä tai mistä tahansa rakkaudesta) on tarkoitettu agapen läpäisemäksi ja hallitsemaksi. Ainoastaan silloin ne voivat täyttää tarkoituksensa ja palvella elämää rakentavasti.

      Nimenomaan eros-rakkauteen kuuluu termi "rakastua". Mutta RAKASTAMINEN on paljon enemmän kuin RAKASTUMINEN. Jos rakastuminen on tunnetta, rakastaminen on tahtoa ja sitoutumista. Kun rakkaudessamme henkilöä kohtaan, johon olemme rakastuneet, on agapeta, tahdomme ja kykenemme rakastamaan häntä silloinkin, kun rakastumisemme kokee haaksirikon ja petymme.

      Eros tarvitsee vastakaikua. Agape ei. Agape kaipaa mutta ei tarvitse. Varsinkaan se ei vaadi, pakota eikä manipuloi. Agapen hallitsema sydän kykenee rakastamaan vaikka jäisimme vaille vastakaikua, vastarakkautta. Silloinkin tahdomme hyvää, toivomme toiselle parasta ja että hän olisi onnellinen. Vaikkapa ilman minuakin. Jos on hänelle parempi, toivon sitä: että hän pääsisi minusta irti ja löytäisi sen mikä parhaiten palvelee hänen elämäänsä ja hyvinvointiaan.

      Rakkaus siis synnyttää rakkautta. Viha vihaa. Ja kuitenkin, joskus vain on niin että tarvitsemme vastoinkäymisiä ja pettymyksiä, ehkä jopa hylätyksi joutumista joiden kautta joudumme pysähtymään ja tarkastelemaan tavoitteitamme, vastuullisuutta ratkaisujemme edessä, elämän päämäärää ja merkitystä... Oppiaksemme rakastamaan pyyteettömästi?

      Lastenkirjassa oli kertomus norsusta joka rakasti toista norsua vain kaukaa. Hän halusi lahjoittaa tälle rusetin. Osti ja laittoi pakettiin mutta ei uskaltanut antaa. Katseli paketoitua rusettia kotinsa pöydällä, hymyili itsekseen ja oli onnellinen. Koska rakasti! Kertomus on tietysti paitsi lapsellinen myös typerä. Typerä se on ainakin jos yritämme oikeuttaa ja glorifioida elämänpelkoista käyttäytymistä. Rakkauteen ja sen osoittamiseen liittyy riski tulla hylätyksi. Se riski täytyy ottaa. Ihmistä ei ole tarkoitettu hymyilemään ikkunoiden takana.

      Älkäämme kuitenkaan jättäkö huomiotta kertomuksen opetusta. Lapsellisuuden ja typeryyden ohella siinä piilee suuri viisaus:

      Rakkaudessa itsessään (aitona ja tarkoitustaan toteuttavana) on palkkio. Se riittää täyttämään sydämen laululla. Saan vastarakkautta tai en.

      Agape on ehtymätön lähde. On mielenkiintoista, mielekästä ja haastavaa (vain haasteellinen elämä on mielekästä) opetella elämään rakkaudessa... Ja siksi tarvitsemme ikävä kyllä myös pettymyksiä, jotka pakottavat meidät kohtaamaan negatiiviset tuntemuksemme ja kasvamaan niiden läpi. Rakastamista ja rakastumista voidaan käännellä puoleen jos toiseenkin, filosofoida loputtomasti, mutta arkielämä haasteineen on koetus. Tahdonko edelleen rakastaa, suostunko kasvamaan? Vai onko rakkauteni tunnekeskeistä "minä, minun, minulle" -ajattelua joka viis veisaa muiden eduista ja yleisestä hyvästä, moraalista ja esimerkillisyydestä, siveellisyydestä? Rehellisyydestä, avoimuudesta ja vilpittömyydestä?

      Rakkaus joka on valmis valehtelemaan ja keinottelemaan saadakseen omansa... ei ole rakkautta; ainakaan siinä ei ole agapeta, jos ehkä jonkinlaista rakkautta (eroksena tms.) onkin. Runosi on tärkeä ja tärkeästä aiheesta. Tällaisia ajatuksia synnytti.

      • Tähtis98

        lausumaasi, koska halusin sillä omalla vastarunollani (aloittajan runoa peilaten) ilmaista näkemykseni siitä, että viha ja rakkaus eivät ole toistensa vastakohtia, eivätkä täten myöskään toisiaan ruokkivia.

        Ja tuo agape. Filosofinen kirjallisuus kuvaa tämän rakkauden muodon niin sanotuksi ’veljesrakkaudeksi’, joka hyväksyy toisen ihmisen juuri sellaisena kuin tämä on. Eli rakkauden kohde saa rakkautta ilman että hän olisi edes sitä ansainnutkaan?

        Mutta sitten tässä agabe –rakkaudessa syntyy sellainen pieni ongelma? Eli missä se rakkauden alkulähde oikein sitten piileskeleekään, lähde josta sitä pyyteetöntä rakkautta sitten kyetään suomaan?

        Kait kuitenkin ihmisessä, joka ensin osaa rakastaa itseään, ja vieläpä täysillä? Ja tässä kait tämä ongelma sitten piileekin, sillä tämähän on sitä niin kutsuttua narsismia?!

        Ja olet oikeassa että rakkaus synnyttää rakkautta, mutta synnyttääkö viha vihaa?


      • Tähtis98 kirjoitti:

        lausumaasi, koska halusin sillä omalla vastarunollani (aloittajan runoa peilaten) ilmaista näkemykseni siitä, että viha ja rakkaus eivät ole toistensa vastakohtia, eivätkä täten myöskään toisiaan ruokkivia.

        Ja tuo agape. Filosofinen kirjallisuus kuvaa tämän rakkauden muodon niin sanotuksi ’veljesrakkaudeksi’, joka hyväksyy toisen ihmisen juuri sellaisena kuin tämä on. Eli rakkauden kohde saa rakkautta ilman että hän olisi edes sitä ansainnutkaan?

        Mutta sitten tässä agabe –rakkaudessa syntyy sellainen pieni ongelma? Eli missä se rakkauden alkulähde oikein sitten piileskeleekään, lähde josta sitä pyyteetöntä rakkautta sitten kyetään suomaan?

        Kait kuitenkin ihmisessä, joka ensin osaa rakastaa itseään, ja vieläpä täysillä? Ja tässä kait tämä ongelma sitten piileekin, sillä tämähän on sitä niin kutsuttua narsismia?!

        Ja olet oikeassa että rakkaus synnyttää rakkautta, mutta synnyttääkö viha vihaa?

        Syvimmässä mielessä kukaan meistä ei ole ansainnut rakkautta. Rakkaus joka täytyy ansaita ei ole rakkautta. Ei ainakaan agape-rakkautta. :)

        >Eli missä se rakkauden alkulähde oikein sitten piileskeleekään, lähde josta sitä pyyteetöntä rakkautta sitten kyetään suomaan?<

        Siinäpä se.

        >Kait kuitenkin ihmisessä, joka ensin osaa rakastaa itseään, ja vieläpä täysillä? Ja tässä kait tämä ongelma sitten piileekin, sillä tämähän on sitä niin kutsuttua narsismia?!<

        Itsensä rakastamista on monenlaista...

        Esimerkiksi rakastaa itseään Jumalan armollisen katseen alla. Hänen hyväksyvässä sylissään. Koska Hän rakastaa. Se merkitsee sitoutumista johonkin joka minua paremmin tietää mikä on oikein ja hyvin. Ja siksi voin minäkin, Hänen tuntemisensa kautta, kasvaa tietämään. Löytää elämään ne arvot mitkä kumpuavat jostain tavattoman paljon syvemmältä kuin tämän näkyvän maailman "kuuntele sydämesi ääntä" ja "kaikki mikä tuntuu hyvältä on hyvää, kunhan se tapahtuu yhteisymmärryksessä etkä loukkaa toista" ajattelu.

        Terve itsensä rakastaminen ei ole narsismia. Tässä on myös se ongelma, mielestäni, että nimikettä "narsismi" ja "narsisti" käytetään nykyään kovin laveasti, leimaamaan milloin mitäkin ihmistä ja tämän toimintaa.

        Narsismi oikeasti sairaalloisena käyttäytymisenä on ääri-ilmiö. Jossain mielessä sen piirteitä toki löytyy jokaisesta ihmisestä...

        Ajattelen että rakkaus (ja siihen liittyvä itsensä rakastaminen, itsensä arvostaminen) on paras lääke myös narsismia vastaan.

        Viimeinen kysymys on erittäin mielenkiintoinen, Tähtis.

        Rakkaus synnyttää rakkautta. Mutta toisaalta on niin, että myös viha synnyttää rakkautta. Tai ainakin kasvattaa sitä. Siellä missä vihan kohteeksi joutunut suostuu kääntämään katseensa epäoikeudenmukaista kohtelua ja ihmistä syvemmälle... jonnekin... mistä käsin ja minkä kautta voi nähdä tuon ihmisen (jonka vihan uhriksi on joutunut) uusin silmin.

        Se ei tapahdu helpolla ja paraskin filosofointi, ideologinen keskustelu ja mystiikka auttaa vain vähän, jos lainkaan. Tietysti neuvot ja vaikutteet mitkä ovat sopusoinnussa todellisuuden kanssa - saman suuntaisia kuin todellisuuden ytimessä oleva tosi rakkaus, mitä agape (mielestäni) ilmentää - voivat osoittaa suuntaa. Mutta tie jokaisen täytyy löytää itse.

        Oman elämän kipujen ja solmukohtien kautta...

        Nyt pitää mennä muihin hommiin, moiks. Flunssa päällä joten on ollut poikkeuksellisesti aikaa viipyä koneella tänään.

        Kiitos sinulle, Tähtis.

        Tässä olemme keskustelleet toisen aloittaman ketjun sisällä ja toivottavasti hän ei pahastu. Ovathan nämä kuitenkin aloitusrunon synnyttämiä pohdintoja.


      • sielukaspeili

        että runoni herätti ajatuksia ja ihan mielenkiintoisia sellaisia..
        runo tai ajatelma syntyi spontaanisesti, en sitä miettinyt sen kummenmin..
        Mukavaa lauantaiiltaa sinulle:))


    • Ei voi vihata.
      Ei rakastaa.
      Jos ei tunnetta ole muassa.
      Siinä on se kaikki.

      Niin miksi
      kuluttaa energiaansa.
      Tuntemattomaan
      johon ei ole mitään tunnetta:)

      Runosi oli ytimekäs

      • sielukaspeili

        kiitos palautteesta..
        oikein mukavaa lauantaiiltaa sinulle:))


    • ei ole viha ! Vaan välinpitämättömyys !

      " Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi "

      On siis erittäin tärkeää rakastaa myös itseään, että voi rakastaa
      myös toisia oikealla ja kunnioittavalla tavalla !

      Kun tuntee itsensä puutteineen ja rikkinäisyyksineen mutta aistii
      silti olevansa Jumalan (Agape-rakkauden) eheyttävän rakkauden ja
      hyväksynnän alla, niin silloin voi myös hyvin katsoa itseään "peiliin" hyvillä mielin
      antaen kaiken suuremman käden alle, jolla on voima nostaa ja kantaa...
      Ja silloin tämä universaali "pyyteetön rakkaus" antaa ihmiselle myös voimaa rakastaa
      muitakin ihmisiä sellaisina kuin he ovat, puutteineen !

      " Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli, joka ei
      vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen,
      vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli IHMISEN KALTAISEKSI, ja hänet
      havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin IHMINEN "
      ( Fil 2:5-7)

      Mielenkiintoinen peilaileva runo sinulta " Sielukaspeili " :)

      Eheytymisiin Terkuin (*J*)

      • sielukaspeili

        sinulle että runoni herätti ajatuksia:))


    • aatostelija

      Kautta aikojen on vihattu tuntemattomia, miksi??
      voiko rakastaa saamatta vastarakkautta?? voi.. silloin se on pyyteetöntä tuo hyvää mieltä voit jakaa sitä mielinmäärin, silloin tunne on erilainen, valitettavasti siihen ei moni pysty tässä yhteiskunnassa
      missä on menttaliteetti "mulle kaikki heti nyt "
      Tälläisiä ajatuksia runosi herätti??

      • sielukaspeili

        Niinpä kivoja ajatuksia, miten me voidaan vihata tuntemattomia, heidän tekojensa takia kenties??
        Minunkin mielestä tuntuu että yhteiskuntamme on jollain tasolla sairastunut, tavallaan tunnen että sinut mitataan rahassa tai miten paljon omistat, rahahan ei tuo onnea mutta rauhoittaa!!!
        Olen samaa mieltä kanssasi että voi rakastaa ilman vastarakkautta..silloihan se tuo hyvää mieltä tekojen kautta, mutta on vaikeaa tässä yhteiskunnassa.
        Kiitos palautteesta:)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe