kireä kielijänne

-jansku-

onko muiden vauvoilla todettu kireää kielijännettä ja onko leikattu ja missä iässä (ja miksi)?

Meidän vauvalla kieli on sydämenmuotoinen eikä kieli tule suusta ulos lainkaan (oikein provoisoimalla tulee osin alahuulen päälle). Imetys oli vaivalloista ja pullojakin piti kokeilla monta, ennenkuin löytyi parhaiten sopiva. Vauva siis nielee syödessään ilmaa ja sitten puklailee. Olen lukenut, että puklailu ja ilmavaivat saattaa johtua kireästä kielijänteestä, mutta tämän takia ei kai leikata. Usein kuulemma odotellaan puheen kehitystä ja sitä, että tuleeko ongelmia esim. r-äänteen kanssa. Voiko tuo kireys siis korjautua ajan oloon?

6

694

  Vastaukset

  • Voi se jänne venyä ajanoloon, mutta aika epäreilu tilanne, jos odotellaan ja katsotaan, miten puhe lähtee kehittymään. Syömisen onnistumisesta viis.

   Jos pääset fiksun lääkärin puheille, niin leikkaus todennäköisesti onnistuu nytkin. Mitä pienemmälle vauvalle se tehdään, sitä kivuttomampi ja pienempi se on toimenpiteenä. Ja sitä parempi vauvan on sen jälkeen syödä ja olla.

  • oli myöskin yhtä kireä kielijänne. eli ei tullut ulos suusta ja meni ihan sydämen muotoiseksi kun hän yritti sitä ulos työntää.. imetys loppui meillä 1kk ikään kun vauva turhautui rinnalla kun ei saanut kunnon imuotetta..olen siitä vähän katkera koska neuvolassa sanottiin että kielijänne olisi pitänyt napsaista jo siellä synnytyssairaalassa niin ongelmia ei olisi tullut..vauva joi ainoastaan aventin pulloista. ja juo edelleen..

   vaadin 2kk neuvolalääkäriltä että lähettää sairaalaan lähetteen kielijänteen nipsasuun kun kaikki sitä suosittelivat. kuulemma semmoinen kielijänne joka noin kireä niinkuin teidänkin lapsella ei voi venyä niin paljoa että puhe olisi myöhemmin täysin normaalia. neuvolassa myös sanottiin että voi tulla ongelmia syömisen kanssa siis soseiden ja etenkin kiinteiden. halusin ehdottomasti että kielijänne napsastaan enkä halunnut edes jäädä odottelemaan..kävi muutenkin poikaa niin sääliksi kun toinen yritti työntää kieltä ulos eikä saanut.. me sitten mentiin kielijänteen lipsasuun kun poika oli 3kk..ja se kävi todella vaivattomasti ja nopeasti. se ei edes sattunut poikaa. nyt poika on 4,5kk ja on niin hauska katsella kun hän saa työnnettyä kielensä ulos suusta ja on itsekkin siitä ihan innoissaan. soseiden syöminen lähti myös sujumaan paljon paremmin heti napsasun jälkeen.en siis kadu yhtään että käytiin, niin vaivaton toimenpide se on. eli suosittelen lämpimästi!

   • että kielijänteen nipsasu on alle vuoden vanhalle helpoin ja kivuton..mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa sitä suuremmaksi operaatia menee..yli 1 vuotiailla se on jo isompi ja nipsasun tehnyt lääkäri puhui jotain vanhempien lasten nukutuksesta. ja lähetteen saa kyllä minkäikäiselle vaan jos vanhemmat sitä vaatii ja kielijänne on kireä. minä sain heti kun vaan sanoin että halua nyt enkä kolmen vuoden päästä.


   • nimetön... kirjoitti:

    että kielijänteen nipsasu on alle vuoden vanhalle helpoin ja kivuton..mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa sitä suuremmaksi operaatia menee..yli 1 vuotiailla se on jo isompi ja nipsasun tehnyt lääkäri puhui jotain vanhempien lasten nukutuksesta. ja lähetteen saa kyllä minkäikäiselle vaan jos vanhemmat sitä vaatii ja kielijänne on kireä. minä sain heti kun vaan sanoin että halua nyt enkä kolmen vuoden päästä.

    vauva oli jo yli puolivuotias ja kielen päähän tulee pieni "lovi", jos vauva yrittää työntää kieltä ulos. Kieli ei oikeastaan tule huulien ulkopuolelle. Kiinteiden syömisessä ei ole ongelmia. Neuvolassa sanottiin vain, että ihan normaalilta kieli vaikuttaa, mutta itsestä vaikuttaa että kielijänne on kireä... Onko kellään leikattu kielijännettä isompana? Eikö arpeutumisen vaara olen sitä suurempi mitä enempi vauvalla on ikää?

    Vauva on käynyt lastenlääkärillä muusta syystä muutamaan otteeseen ja kurkkuun ja suuhun on kyllä katsottu ja yksikään lääkäri ei ole kommentoinut asiaa millään lailla. Onko tuo kireä kielijänne sitten sellainen, että se jää lastenlääkäreiltä helposti huomaamatta?


  • Itsellä ei kokemusta mutta kaverilla juuri viikko sitten syntyi vauva ja heti seuraavana päivänä leikattiin vauvan kireä kielijänne.

  • Meidän tytön kielijänne leikattiin sairaalassa lääkärintarkastuksen yhteydessä kotiinlähtö päivänä. Kerran älähti ja sitten heti helpotti. Suosittelen että varaatte ajan lääkärille ja etukäteen jo aikaa varatessa kerrotte että toivotten sen jänteen katkaisua. Ehdottomasti se kannattaa leikata jos siitä on noin pahasti vaivaa. Tuntuuhan se vanhemmista kamalalta toimenpiteeltä (itse itkin käytävässä kun sitä leikattiin) mutta kun se hyöty on kuitenkin niin suuri.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefan on puhunut Seiskassa: Naapurien juoruaminen ei häntä haittaa.

   Stefan kertoo, että rakentaa Sofian kanssa kotia tietoisena naapureiden katseista, eikä häntä haittaa, vaikka naapurit soittelevat heistä lehteen.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   96
   7671