Ahvenanmaalaiset katsovat YLE:n tv-ohjelmia ilmaiseksi

Ilmaista pitää olla

YLE Blogit Pekka Gronow

Julkista palvelua

Suomessa on yksi julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiö, Yleisradio. Väärin. Suomessa on kaksi julkisen palvelun radio- ja tv-yhtiötä, Yleisradio Oy ja Ålands Radio/TV AB.

Vuoteen 1996 saakka Ahvenanmaalla oli Yleisradion maakuntaradio, jolla oli toimitus Maarianhaminassa. Ahvenanmaalaiset katsoivat erikoisjärjestelyillä Ruotsin televisiota, ja myös Suomen kanavat näkyivät maakunnassa. Toukokuussa 1996 Ahvenanmaa erosi Yleisradiosta. Maakunnassa otettiin käyttöön oma tv-lupa, jolla rahoitetaan Ålands Radion toimintaa. Lisäksi Ahvenanmaalaiset näkevät edelleen Ruotsin ja Suomen tärkeimmät tv-digikanavat.

Ero hoidettiin vähin äänin, niin kuin sivistyneissä perheissä. En vieläkään ole saanut selville, missä entisen maakuntaradion arkisto on ja kuka sen omistaa, vaikka minun olisi virkani puolesta pitänyt tietää tämä. Luultavasti nauhat ovat Maarianhaminassa ja luettelo Pasilassa. Toisaalta kukaan ei kymmeneen vuoteen ole kysynyt niitä, joten asialla ei ole suurta merkitystä.

Muuten ahvenanmaalaiset voittivat kaupassa. Ylen vanha maakuntaradio lähetti ohjelmaa neljä tuntia päivässä. Radio Åland lähettää joka päivä puoli kuudesta iltaseitsemään. Toimituksessa työskentelee 30 henkilöä, ohjelmat käsittävät musiikin ja uutisten lisäksi mm urheilua, politiikkaa ja kulttuuria. Toimituksella on omat kulttuurikirjeenvaihtajansa Tukholmassa ja Helsingissä. Nyt lokakuun puolivälissä paikallisvaalien alla keskustellaan vilkkaasti politiikasta. Ohjelmat ovat nettiradiossa kuultavissa myös maakunnan ulkopuolella.
Omien lähetystensä lisäksi Ålands Radio välittää maakunnassa Sveriges Radion neljä radiokanavaa sekä Radio Vegan, Radio Extremin ja Radio Suomen ohjelmat.

Omaa tv-tuotantoa maakunnassa ei ole, mutta Ålands Radio/TV jakaa kahta digitaalista ohjelmablokkia. Ahvenanmaalla näkyy neljä ruotsalaista ja neljä suomalaista tv-kanavaa, lisäksi lähetetään omaa teksti-televisiota.
Tekijänoikeuden näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen. Maakuntahallitus tilittää Kopioston kautta osan maakunnallisesta tv-lupamaksusta Ruotsiin, missä Copyswede tilittää korvaukset edelleen oikeudenomistajille. Suomeen korvauksia ei tarvitse maksaa, koska suomalaiset tv-yhtiöt ovat jo lunastaneet valtakunnalliset oikeudet, mutta tällä periaatteella ahvenanmaalaiset katsovat Suomen tv-ohjelmia ilmaiseksi.



.


.

8

791

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei sääntöjä siellä

      Oolanti kuuluu suomeen VAIN, jotta saa sähköä ja muita kunnallisia palveluita tai edes rahaa niiden ylläpitoon. Ei inttiäkään ole sillä ja ei tarvii suorittaa, jos täyttää b ehdot. Aivan mahtava paikka se on, mut en sinne muutas silti.

      • 28

        ...


    • Ahvenainen

      Meidän tärkein tuotantoalamme on kuntatalous. Meillä on 16 kuntaa ja asukkaitakin yhteensä 25.000. Onneksi Mannersuomi kustantaa kuntien toiminnan täällä, mistä suuri kiitos teille. Meillä kuntaveroäyrit pyörivät siinä 16 paikkeilla, kun teillä se on lähellä 20.

      Me olemme myös AL-veroton veroparatiisi, joten tervetuloa yrittäjät tänne - vällkommen.

      • AStrid

        Onko Ahvenanmaa ihan oikeasti osa Suomea, vai voiko se tuosta vain "heittämällä" irrota Suomesta ja siis RKP:n toimesta ?

        Ts. jos ja kun Suomen valtion kuppaaminen Ahvenanmaalta ei enää onnistu, se vain eroaa Suomesta ja sillä siisti?

        Ahvenanmaan tulee kuulua Suomeen Suomen lakien alaisina.

        "Virkamiehistö osaa ruotsia niin huonosti, että Ahvenanmaa voi irrottautua Suomesta, jos ruotsin kielen asemaa edelleen heikennetään, varoittaa ruotsinkielisten kansankäräjien puheenjohtaja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson Hufvudstadsbladetin haastattelussa."


      • Talouselämä
        AStrid kirjoitti:

        Onko Ahvenanmaa ihan oikeasti osa Suomea, vai voiko se tuosta vain "heittämällä" irrota Suomesta ja siis RKP:n toimesta ?

        Ts. jos ja kun Suomen valtion kuppaaminen Ahvenanmaalta ei enää onnistu, se vain eroaa Suomesta ja sillä siisti?

        Ahvenanmaan tulee kuulua Suomeen Suomen lakien alaisina.

        "Virkamiehistö osaa ruotsia niin huonosti, että Ahvenanmaa voi irrottautua Suomesta, jos ruotsin kielen asemaa edelleen heikennetään, varoittaa ruotsinkielisten kansankäräjien puheenjohtaja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson Hufvudstadsbladetin haastattelussa."

        "Virkamiehistö osaa ruotsia niin huonosti, että Ahvenanmaa voi irrottautua Suomesta, jos ruotsin kielen asemaa edelleen heikennetään, varoittaa huonohkoa suomea puhuva ruotsinkielisten kansankäräjien puheenjohtaja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson Hufvudstadsbladetin haastattelussa."

        http://www.talouselama.fi/uutiset/article351165.ece?s=r&wtm=talouselama/-26112009

        Ainoa ongelma, joka liittyisi Ahvenanmaan irrottautumiseen Suomesta, olisi se, että itsenäinen maakuntavaltio jäisi ilman valtavia Manner-Suomesta tulevia tulonsiirtoja, joita ahvenanmaalainen saa noin kolme (3) kertaa enemmän kuin manner-Suomalainen.


      • Rikkaimmalle eniten

        Tilastokeskus laskee valtion verotulojen ja menojen jakautumisen maakunnittain kahden vuoden välein. Uusimmat luvut ovat vuodelta 2006:

        1. Ahvenanmaa -3934 e/asukas
        2. Kainuu -2937 e/asukas
        3. Pohjois-Karjala -2438 e/asukas
        4. Lappi -1928 e/asukas
        5. Pohjois-Savo -1479 e/asukas.

        Eniten valtiolta tulonsiirtoja asukasta kohden menee siis Ahvenanmaalle. (Lähde: HS 17.1.09)

        Ahvenanmaa puolestaan on Suomen vaurain alue ja EU:n 20. vaurain alue. (STT 19.2.09)

        STT 19.2.2009:
        "Ahvenanmaa on EU:n 20. rikkain alue, käy ilmi unionin tilastotoimiston Eurostatin tilastoista. Ahvenanmaan bruttokansantuote on 47 prosenttia EU:n keskiarvon yläpuolella."

        Eurostatin 19.2.09 julkistama tilasto perustuu vuoden 2006 bruttokansantuotetietoihin. Vielä vuonna 2004 oli Ahvenanmaa vasta kolmas valtion nettomenoissa asukasta kohden. Mutta vuonna 2006 Ahvenanmaa oli jo noussut ensimmäiseksi. Valtio tukee mielellään tuota Suomen ainoaa virallisesti muukalaisvihamielistä maakuntaa

        http://ryyti.blogspot.com/search/label/Ahvenanmaa


    • öhööh

      Ei Ahvenanmaalla YLE:ä ilmaiseksi katsella, vaan manner-Suomi MAKSAA Ahvenanmaan parille kymmenelle tuhannelle asukkaalle YLE-veroa yli 2 miljoonaa vuodessa. Tuollainen pikku yksityiskohta oli YLE-verolain lakiesityksessä, eikä kukaan tullut siihen silloin puuttuneeksi.

      http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw.cgi/trip/?${APPL}=utpkk&${BASE}=faktautpkk&${THWIDS}=0.22/1362051202_110506&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

      Eli Ahvenanmaalla ei vain katsota YLE:n ohjelmia ilmaiseksi, vaan Ahvenanmaalle jopa maksetaan yli 2 miljoonaa euroa vuodessa siitä, että YLE-veroa "saadaan" kerätä muualla Suomessa.

    • Myydään se pois

      Kyllä osaa olla tyhmiä päättäjiä.

      Helvettiin koko yle-vero. Ahvenanmaa on syöpä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      126
      1615
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      99
      1181
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      200
      1066
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      985
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      861
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      803
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      774
    8. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      763
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      48
      760
    10. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      51
      751
    Aihe