Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Leivinuuni, jossa ei häkäpeltiä -kuinka käytän?

Uus-avutoon

Uus-avuton perheenäiti tässä moi...
Meille muurattiin pääasiassa lämmitystarkoitukseen iso Tiilerin (Lydia) leivinuuni, jonka käytöstä nyt kyselisin.
Tunnetusti muurarit on tämän alan asiantuntijoita, joten toivon, että teiltä löytyy vastaus..

Eli kuinka hoitelen luukkujen aukipidon kovemman palon aikana?
Entä sitten kun on enää kuumat kekäleet uunissa?
Missä vaiheessa vedän uunin?

Uunissa ei ole erikseen häkäpeltiä, joten pitää ilmeisesti jättää pelti vähäsen raolleen kun hiilet on vedetty?
Kuinka paljon tällaista "perus" Polar-peltiä pitää siis vetää, että rako on sopiva? Mites uunin muut luukut? Jätänkö siis alhaalla olevan "tuhkaluukun" rakoset auki häkävaiheessa vai..?

Anteeksi näitä tyhmiä kysymyksiä... Tai siis ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain meitä tyhmiä kysyjiä.. ;)

5

5239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uunitar

      minä teen näin meidän vanhan leivinuunin kanssa: kovien tulien aikana passaan ilmansaannin (lähes täydelle-meidän uunis erillinen ilmansäätö) ja annan tulien palaa loppuun(siis mustaks) ja isken pellin ilmaluukun kiinni. seuraavana päivänä vedän hiilet vasta pois. eipä ole meille häkää eksyny.

    • nokikeppi

      Hommaa ekaks häkä hälytin, jo huomenna! Ja eihän kysyvä tieltä eksy. Polta reilulla vedolla ilmaluukut auki ja tarvittaessa luukku raolaan,tuhka luukku kiinni palonaikana.Pellillä ei vetoa kannata säätää kuin ihan lämmityksen lopussa.Kun palanut puu hajoaa hiiliksi kiskot niitä aika ajoin lähemmäs luukkua ja luukku sit kiinni ja ilma venat luukusta auki. Seuraile miten nopeasti hiillos häviää ja vedä jonkun ajan kuluttua taas lähemmäs luukkua,pitäs palaa aika nopsaan noin jos teet,kierrossa menee sillon kait aika kuuma ilma en muista aste määriä.Kun kattelet sitä hiilosta sen erotat kyllä milloin pellin voi laitaa kiinni.Nuo ohjeet jos käytät lämmitykseen.Pellillä ei kannata vetoa pienentää palo aikana,jatkunut palamis aika ei lisää uunin tehoa.(Tietystä määrästä puuta tiettymäärä energiaa,palamis aika ei lisää tehoa)Juu ja veto reiluhko siksi että poltaa savukaasun muuten saastutaa ja nokeaa hormin ja tukkii yläpalotilan,puhdistus luukkuja siinä tuskin ylhäällä on? MUISTA ETTÄ PELLIN LAITTAA LIIAN MYÖHÄÄN KIINNI SATOJA KERTOJA MUTTA LIIAN AIKAISIN YLEENSÄ VAIN KERRAN. mutta lähes kaiken oppii ja tuon lämmityksen helposti.

    • Uus-avutoon

      Kiitos näistä vinkeistä jo ihan valtavasti! :) Häkävaroitin onkin jo hommattuna, ja laitan sen tuohon uunin yläpuolelle/ihan lähelle, että vinkaisee heti jos jotain ilmenee :)

      Se mulla jäi vielä mietityttämään, että jos haluan laittaa ruokaa uuniin, niin sehän tehdään toki hiilten vedon pesun jälkeen. Siinä vaiheessa on siis pellit ihan kiinnikkö jo? (muiltakin kuin isäntäväeltä.. ;) )

      • Pikku Lyydia

        Meillä on Pikku-Lyydia leivinuuni, joka on varmaan ihan sama toiminnaltaa kuin Lyydia. Hiillos palaa uunissa paremmin loppuun kuin alhaalla olevassa tuhkatilassa. Joten jos uuniin ei laita ruokaa, niin en tiputtele tuhkia tai hiiliä alas ollenkaan, vaan vedän ne uunista seuraavana päivänä suoraan tuhka-astiaa.
        Mikäli uuniin laittaa ruokaa, ja haluaa tehdä sen vielä silloin kun hiilet hehkuu, niin hiilet vedetään luukusta alas, ja uunin sivulla oleva kääntövipu avataan auki, jolloin mahdollinen häkä lähtee tuhkatilasta piippuun. Piipun pelti pitää silloinkin olla auki ( ainakin 1-2 cm ) niin kauan kunnes hiillos on sammunut. Meidän uunissa tämä kääntövipu on auki kun se on käännetty ääriasentoon myötäpäivää. Itse uunissa on häkätiivis luukku, ja minulla on vielä kaksi hataraa peltiä piipussa ( kääntöpelti ja työnnettävä pelti ), joten mitään vaaraa ei minun uunissa ole vaikka pientä punahehkua näkyy, kun uunin ilmanotto ja luukku ovat täysin kiinni ja vuotavat pellit ovat kiinni. Häkävaroitin ei ole kertaakaan ulahtanut. Alaosan tuhkatilan ritilä ei varmaankaan ole häkätiivis, joten sinne jätetyn hiilloksen kanssa on oltava varovaisempi, etenkin kun tila on niin pieni, että hehkuvaa hiiltä voi hieman jäädä tuhkan alle vaikka punasta ei enää näykkään.
        Jos pari pesällistä polttaa, niin uunista tulee muutenkin niin kuuma, että paistimittari näyttää helposti 300 C, joten jos vaan aikaa riittää, niin paisto hommiin ei kannata ryhtyä heti lämmityksen jälkeen, tai sitten on poltettava vaan yksi pesällinen. Uuni jäähtyy meillä siten, että illalla 200 C uuni on seuraavana aamuna 150 C ja sitten illalla noin 100 C. Uunin ulkopinta jäähtyy nollakeleillä suunnilleen 10 - 15 C / vrk, kun mitään muuta lämmitystä ei 100 m2 talossa käytetä. Nollakelissä lämmitän uunin ulkopinnan noin 50 C asteeseen, ja kovilla pakkasilla noin 60 C asteeseen. suurin pintalämpötila on noin 4-5 h lämmityksen lopetuksen jälkeen, mutta hyvin se lämmittää lämmitysvaiheessakin luukun kautta ( siis kiinni olevan ), vaikka ensimmäiseen tuntiin ei ulkopinnassa tapahdu mitään lämpenemistä.


      • 1muurari

        Moi.
        Lisäisin vielä:kun paistat ja lämmität,niin suuluukku kiinni,ilma-aukoilla ihan normaalisti säädetään vetoa.Nuohousluukut,sekä tuhkaluukku tietenkin kiinni.
        Lämpötila-tarpeen mukaan hormipelti kiinni tai auki,siis paistamisessa.
        Hillet kun ovat aivan mustat,niin sitten vasta hormi kiinni.
        Eikö siinä tosiaan ole häkähormia/putkea hiili-aukosta?
        Hormipellin pinta-alasta pitää lain mukaan olla osa auki,eli ei missään tapauksessa saa sulkea kokonaan.
        Ota yhteyttä valmistajaan/valmistajiin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1576
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1545
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1498
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      40
      1237
    Aihe