Avioehdosta

JanAnders88

Vanhempani aikovat myydä minulle suvun hallussa jo satoja vuosia olleen kiinteistön (talo vähän maata) ns. lahjanluonteisella kaupalla, en siis maksa täyttä käypää arvoa vaan noin puolet siitä - joudun tästä hinnanalennuksesta maksamaan tietysti lahjaveroa.

Kysymys kuuluu kuitenkin, että vanhempani haluavat varmistua siitä, että kiinteistö säilyy jatkossakin minun omistuksessani vaikka joskus menisin naimisiin ja sattuisin sitten eroamaan (tällä hetkellä en edes seurustele), eli he haluavat varmistaa, että tulevalla puolisollani ei ole avio-oikeutta tähän kiinteistöön. Miten tämä asia tulee hoitaa käytännössä ? - pitkääkö kauppakirjaan lisätä tällainen ehto ja onko se juridisesti pätevä joskus tulevaisuudessa mahdollisen avioeron sattuessa kohdalle.

Siihen, että lupaisin tehdä itse avioehtosopimuksen tulevan siippani kanssa, eivät vanhemmat luota. Mikä siis on oikea tapa hoitaa asia pomminvarmasti ?

4

355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • testamentti

      Näyttäisi siltä, että tuollaisella järjestelyllä asian varmistaminen ei onnistu. Avioliittolain mukaan kolmas osapuoli (siis muu kuin puolisot keskenään) voi määrätä avio-oikeudesta vain, jos omaisuus on lahjoitettu tai testamentattu. Muunlaisista järjestelyistä ei avioliittolaki puhu mitään.

      Muistelin, että vastikkeellinen lahjoitus, josta sinun tapauksessasi olisi kyse, ei antaisi mahdollisuutta puolison avio-oikeuden rajoittamiseen. Tätä tulkintaani tukee esim. tuo linkki http://www.farmit.net/farmit/fi/05_talous/03_Lakiasiat/01_Artikkelit/03_Omaisuuden_siirto/index.jsp jossa mainitaan, että: "Vain kokonaan vastikkeeton saanto katsotaan sellaiseksi lahjakirjaksi, johon lahjanantaja voi liittää lahjansaajan puolison avio-oikeuden poistavan määräyksen.". Jos olen väärässä, niin kyllä nixnax tulee kohta apuun!

      Siispä näyttäisi siltä, että jos vanhempasi haluavat varmistella asian, heidän on tehtävä se lahjakirjalla täysin vastikkeetta ("Lahjakirjasaannon vastikkeellisuutta tai vastikkeettomuutta tulkitaan varsin ankarasti. Saanto katsotaan vastikkeelliseksi ja saantokirja kauppakirjaksi, vaikka vastikkeena olisi vain syytinkietuus.", ks. em. linkki) tai sitten testamentilla.

      Avioehdosta kannattaa muistaa, että sitä et voi tehdä yksin, vaan ainoastaan mahdollisen tulevan puolisosi kanssa yhteisymmärryksessä.

      • Voihan13

        sen avioehdon tehdä myös avioliiton solmimisen jälkeen.
        Mutta silloinkin se pitää molempien osapuolien allekirjoittaa (=voi olla vaikeampi rasti).


    • 2x2

      Lakimiesten mukaan ns. pomminvarma on, avioehtosopimuksen lisäksi, määräys testamentissa. Kun tätä ei voi käyttää, voi avioerossa kohtuullistamissyistä talo mennä jakoon.

      • nix nax

        >>Lakimiesten mukaan ns. pomminvarma on, avioehtosopimuksen lisäksi, määräys testamentissa. Kun tätä ei voi käyttää, voi avioerossa kohtuullistamissyistä talo mennä jakoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      183
      11017
    2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      143
      2078
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      242
      1387
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      61
      1010
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      53
      910
    6. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      60
      848
    7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

      ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
      Ikävä
      42
      747
    8. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      52
      699
    9. Olen ylpeä sinusta

      nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
      Tunteet
      25
      685
    10. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      42
      679
    Aihe