Vanhempani aikovat myydä minulle suvun hallussa jo satoja vuosia olleen kiinteistön (talo vähän maata) ns. lahjanluonteisella kaupalla, en siis maksa täyttä käypää arvoa vaan noin puolet siitä - joudun tästä hinnanalennuksesta maksamaan tietysti lahjaveroa.
Kysymys kuuluu kuitenkin, että vanhempani haluavat varmistua siitä, että kiinteistö säilyy jatkossakin minun omistuksessani vaikka joskus menisin naimisiin ja sattuisin sitten eroamaan (tällä hetkellä en edes seurustele), eli he haluavat varmistaa, että tulevalla puolisollani ei ole avio-oikeutta tähän kiinteistöön. Miten tämä asia tulee hoitaa käytännössä ? - pitkääkö kauppakirjaan lisätä tällainen ehto ja onko se juridisesti pätevä joskus tulevaisuudessa mahdollisen avioeron sattuessa kohdalle.
Siihen, että lupaisin tehdä itse avioehtosopimuksen tulevan siippani kanssa, eivät vanhemmat luota. Mikä siis on oikea tapa hoitaa asia pomminvarmasti ?
Avioehdosta
4
386
Vastaukset
- testamentti
Näyttäisi siltä, että tuollaisella järjestelyllä asian varmistaminen ei onnistu. Avioliittolain mukaan kolmas osapuoli (siis muu kuin puolisot keskenään) voi määrätä avio-oikeudesta vain, jos omaisuus on lahjoitettu tai testamentattu. Muunlaisista järjestelyistä ei avioliittolaki puhu mitään.
Muistelin, että vastikkeellinen lahjoitus, josta sinun tapauksessasi olisi kyse, ei antaisi mahdollisuutta puolison avio-oikeuden rajoittamiseen. Tätä tulkintaani tukee esim. tuo linkki http://www.farmit.net/farmit/fi/05_talous/03_Lakiasiat/01_Artikkelit/03_Omaisuuden_siirto/index.jsp jossa mainitaan, että: "Vain kokonaan vastikkeeton saanto katsotaan sellaiseksi lahjakirjaksi, johon lahjanantaja voi liittää lahjansaajan puolison avio-oikeuden poistavan määräyksen.". Jos olen väärässä, niin kyllä nixnax tulee kohta apuun!
Siispä näyttäisi siltä, että jos vanhempasi haluavat varmistella asian, heidän on tehtävä se lahjakirjalla täysin vastikkeetta ("Lahjakirjasaannon vastikkeellisuutta tai vastikkeettomuutta tulkitaan varsin ankarasti. Saanto katsotaan vastikkeelliseksi ja saantokirja kauppakirjaksi, vaikka vastikkeena olisi vain syytinkietuus.", ks. em. linkki) tai sitten testamentilla.
Avioehdosta kannattaa muistaa, että sitä et voi tehdä yksin, vaan ainoastaan mahdollisen tulevan puolisosi kanssa yhteisymmärryksessä.- Voihan13
sen avioehdon tehdä myös avioliiton solmimisen jälkeen.
Mutta silloinkin se pitää molempien osapuolien allekirjoittaa (=voi olla vaikeampi rasti).
- 2x2
Lakimiesten mukaan ns. pomminvarma on, avioehtosopimuksen lisäksi, määräys testamentissa. Kun tätä ei voi käyttää, voi avioerossa kohtuullistamissyistä talo mennä jakoon.
- nix nax
>>Lakimiesten mukaan ns. pomminvarma on, avioehtosopimuksen lisäksi, määräys testamentissa. Kun tätä ei voi käyttää, voi avioerossa kohtuullistamissyistä talo mennä jakoon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup675560Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.1344234Järkyttävä tieto Purrasta
Purra tapasi nykyisen miehensä täällä. Suomi24:ssä! Tulipa likainen olo. Nyt loppuu tämä roikkuminen tällä palstalla.921828- 631425
- 2611117
- 471112
Mikseivät toimittajat vaadi Orpoa vastuuseen lupauksistaan
Missä ne 100.000 uutta työpaikkaa muka ovat? Eivät yhtään missään. Näin sitä Suomessa voi puhua ja luvata mitä sattuu. E126959Ajattele, miten häviävän pieni
todennäköisyys on sille, että kaksi tiettyä ihmistä yli viidestä miljoonasta sattuvat tulemaan samalle palstalle ikävöim45792Aavistan tai oikeastaan
tiedän, että olet hulluna minuun. Mutta ilman kommunikointia, tällaisenaan tilanne ja kaikki draama ovat mun näkökulmast31733Pieni vinkki miehelle
Jos haluat, että tapahtuu jotain edistystä, niin kannattaa suoda ajatus sille, että miltä toimintasi näyttää mulle päin.39685