Autistien sisarukset

Anni 28

Oletteko saaneet terveitä lapsia? Onko teitä pelottanut, että omat lapsenne sairastuvat autismiin? Vaikka autismin syythän ovat hyvin monimuotoiset ja perinnöllisyyden riski on hyvin pieni niin itseäni nämä asiat silti välillä hieman mietityttävät.

8

1712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toisinaan arveluttaa

      Meillä täysin terve, "normaali" tyttö. Isosisko. Pikkuveli autistinen. Itse en pidä autismia sairautena, vaan ominaisuutena. Olen onnellinen, että minulla on käytännössä katsoen terve poika, jota voidaan kuntouttaa. Jos olisi jokin parantumaton sairaus, esim. syöpä, leukemia tms. olisi se pahempaa. Tosin senkin kanssa voisin elää. Vaihtoehtoja kun ei ole...

      Lapsia haluaisimme lisää, mutta toki tuo asia askaruttaa että uskaltaako. Aika näyttää kuinka saamme poikaa edistymään. Edistys on hidasta, mutta joka päivä opitaan uutta.

      Autismin kanssa voi elää, varhainen kuntoutus on avainasemassa ja siinä suhteessa lapsemme ovat onnekkaita koska esim. 20v sitten kuntoutuksesta ei ollut samaa tietoa kuin tänäpäivänä.

    • äiti4

      Meillä lievästi autistinen esikoinen ja 3 ei-autistista sisarusta. Parhaat kuntouttajat mitä eteeni on tullut, luonnostaan. Rohkeutta, mikään ei ole varmaa tässä maailmassa. Ja onnea.

      • toinen äiti4

        - Onko teillä lasten vanhemmilla as-tyyppisiä ominaisuuksia, onko sisaruksissa havaittavissa lieviä oireita?

        Lapsistani 2./4 on autistinen, esikoinen ja juniori ovat ns. normaaleja, mutta lapsi 3./4 on as-tapainen lapsi, vaikkei hänellä diagnoosia olekaan (etäisä kielsi tutkimasta, koska hänen mielestään haen lapsille turhia diagnooseja taloudellisista syistä), mutta selvästi hän on huumorintajuttomampi, ehdottomampi kuin muut ja todella vaikeasti motivoitava (mm. koulu). Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollut ja koulukaverit pitävät häntä hieman outona. Iän myötä käyttäytyminen on tavallaan helpottanut, lahjomalla koulunkäyntikin sujuu (älykäs lapsi) ja tietokone, nettailu kansainvälisissä yhteisöissä on tuonut hänelle "ystäväpiirin" josta olen hyvin onnellinen. Eläinten kanssa nuori/lapsi toimii loistavasti ja harrastus liittyy eläimiin ja meillä kotona elukoita on juuri näiden kahden yksinäisen lapsen takia.

        Kun mietin itseäni, omaa käyttäytymistäni, olen melko varmasti lievä adhd tai as, olen luova persoona. Tavallaan olen hyvin järjestelmällinen, ja tunnen huonommuutta kun en saa pidettyä aikatauluja ja kodin tiptop-siisteyttä yllä, ja kun aloitan luovan kauteni kaikki muu unohtuu, toteutan ideoitani ja järjestys ja aikataulut katoavat. Monitoimikorielämä on helpottanut järjestyksenpitoa.
        Äitini on narsistinen persoona, kylmä ja laskelmoiva ihminen, emme ole tekemisissä keskenämme. Tein pesäeron vasta aikuisena ja oloni on nyt parempi, kun ymmärsin ettei minun tarvitse tykätä äidistäni vain siksi että hän on sukua.

        Lasten isä on asperger/autisti (diagnoositta) ja koska hän oli erilainen jo lapsena, hän joutui isänsä kiusaamaksi. Meidän rakkaustarinallemme oli otollinen tilaisuus kun puhumaton ja syrjäänvetäytyvä, epäsosiaalinen nuorimies kohtaa yltiösosiaalisen ja ulospäinsuuntautuneen tyttösen.

        Lasteni isän veli on erakko, syrjäänvetäytyvä puurtaja, hänen lapsensa on tyyppiesimerkki aspergerlapsesta ja pikkusisarus vaikuttaa olevan myös. Kun vihjasin serkun erikoisista piirteistä ja käyttäytymisestä hänen ollessa 2,5v, tämä perhe katkaisi lämpimät välit meihin. Mutta tilanne on siellä pahentunut. Tiedän, koska tapaan lapsia mummolakäynneillä. Todennäköisesti vanhemmalla lapsella on as-dg.

        - Olen miettinyt, kuinka pitkälle as-periytyy ja missä vaiheessa persoonallisuushäiriöt astuvat kuvaan mukaan kun polvesta polveen tunne-elämältään erilainen kasvattaa as-lasta?

        - Siis periytyykö as geeneissä vai perhesiteiden kautta?
        - Aiheuttaako as lapselle persoonallisuushäiriön, koska ei ole koskaan yhteisön taholta hyväksytty ja empatianpuute tekee hänestä vieläkin vieroksutumman?
        - Onko järkevää väkisin sosiaalistaa lasta, jolla ei ole sosiaalisia taitoja?

        Olen yhdistystoiminnan kautta huomannut, että monet as-lasten äidit ovat yksinhuoltajia, voimakastahtoisia naisia, jopa liiankin ehdottomia, ja lasten etäisät ahkeria duunareita ja useimmiten yrittäjiä, koska omaehtoisuus on työpaikkoja karsiva elementti.

        - Hakeutuvatko as-tyyppiset ihmiset toistensa seuraan tuntu-pohjalta ja ajautuvat yhteen, koska samanlaisen seurassa on helppo olla?

        Olen kahden vaiheilla, lähetänkö tämän kirjoituksen, koska tässä on hajanaisia ajatuksiani raakileina, joita ajattelen yksikseni, uskaltamatta kysyä näistä keneltäkään...


    • Anonyymi

      Hei. Täällä autisti pojan äiti vauvakuumeilee ja miettii uskaltaako tehdä enää uutta lasta? Mitkä riskit on että toisellakin lapsella autismi? Toisen vanhemman suvussa vähän autismia.

    • Anonyymi

      "Oletteko saaneet terveitä lapsia? Onko teitä pelottanut, että omat lapsenne sairastuvat autismiin?"

      Tämän avauksen tekijä ei tiedä autismista mitään. Autismi ei ole sairaus eikä siihen sairastuta. Autismi on synnynnäistä neurobiologista erilaisuutta.

      • Anonyymi

        Saivartelua taas ja ripaus denialisointa. Jos kyseessä olisi harmiton normaalivarianssi, ei olisi omaa diagnoosinimikettä. Erityisherkkyys ja epävarmuuden sieto esimerkiksi ovat monella sairaalloisella tasolla.

        Monisairas


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saivartelua taas ja ripaus denialisointa. Jos kyseessä olisi harmiton normaalivarianssi, ei olisi omaa diagnoosinimikettä. Erityisherkkyys ja epävarmuuden sieto esimerkiksi ovat monella sairaalloisella tasolla.

        Monisairas

        "Saivartelua taas ja ripaus denialisointa. Jos kyseessä olisi harmiton normaalivarianssi, ei olisi omaa diagnoosinimikettä. Erityisherkkyys ja epävarmuuden sieto esimerkiksi ovat monella sairaalloisella tasolla."

        Kyse ei ole saivartelusta eikä denialisoinnista. Tosin totta kai sinä nimimerkki Mnisairas noin ajattelet, koska sinä kuvittelet tietäväsi kaiken kaikkien asioista. Niin tai näin annan sinulle pari lukusuositusta. Kehotan sinua lukemaan nämä Wikipedian artikkelit ajatuksen kanssa:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Autistien_oikeuksien_liike

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Neurodiversiteetti


      • Anonyymi

        Periaatteessa voi puhua "sairastumisesta" autismiin, koska moni autisti on alle vuoden iässä kehittynyt tavalliseen tapaan. Autistisia piirteitä alkaa näkyä selvemmin vasta vuoden iässä, kun odotetaan yksittäisiä sanoja ja leikimistä. Autismidiagnoosi saadaan yleensä 2 vuoden iässä, tai vanhempana, kun puhetta ei tule, leikki on tietyntyyppistä, lapsi on levoton säheltäjä tai omissa oloissaan haahuileva.
        Autistisia lasta pitäisi alkaa kuntouttamaan mahdollisimman aikaisin, mutta ongelma onkin siinä, että diagnoosi saadaan vasta, kun hedelmällisin oppimisikä on jo eletty.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2110
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      57
      1793
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1654
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1586
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1555
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1475
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1336
    8. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      101
      1314
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1301
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1193
    Aihe