laki irtipidosta

Ajeleen

Mitens on? Laki sanoo:"Ilman maanomistajan tai metsäsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella" (Metsästyslaki 53 §). Voinko siis metsästysseuran jäsenen suullisella luvalla ajattaa jänistä ilman, että on asetta mukana. Tarvitaanko siihenkin kenties vieraskortti ko. seuralta ja jäsen mukaan. Kyse olisi siis pelkästään koiran koulutuksesta, ei metsästyksestä.

7

774

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rf68yfilgbm

      Huviksesiko sinä sitä jänistä sillä koiralla ajattaisit?? Oletko sinä joku eläinrääkkääjä?

      "Ilman maanomistajan tai metsäsästysoikeuden haltijan lupaa koiraa ei saa pitää irti toisen alueella" Mitä kohtaa sinä et tuossa ymmärrä?

      • Ajeleen

        Kyse on koiran koulutuksesta. Haluan oikean tulkinnan lakiin. Jotkut sanovat, että vieraskortti tarvitaan toiset ei. Älä vaivaudu vastaamaan jos et tiedä.


    • seurasta

      Metsästysseuroilla on erilaisia käytäntöjä siihen, miten seuran jäsenten vieraat saavat metsästää tai kouluttaa koiriaan seuran vuokraamilla mailla. Yleisesti käytössä on ns. vieraskortti, joita yleensä myöntävät erikseen nimetyt seuran jäsenet. Eli sinun otettava selvää, mikä on juuri kyseisen seuran käytäntö/säännöt. Lait ja asetukset eivät ota yksityiskohtaisesti kantaa siihen millä tavalla tuo lupa saadaan, mutta sekä suullinen että kirjallinen lupa ovat yhtä lailla päteviä lain puitteissa.

      (Nimimerkille rf68yfilgbm suosittelen luetun ymmärtämisen harjoittelua. Aloittajahan kirjaimellisesti sanoi tarvitsevansa lupaa koiran kouluttamiseen, joka on keskeinen osa metsästyskoiratoimintaa - tarkoituksena ei ole aina saada saalista.)

      • Ajeleen

        Tuokin kävi mielessä, että voipi olla seurakohtainen asia miten vieraisiin suhtaudutaan. Hyvä, että asiaan tuli selvyys. Kiitos asiallisesta vastauksesta. Ensimmäinen vastaaja olikin ilmeisesti koulupinnari kellonajasta ja luetun ymmärtämättömyydestä päätellen.


    • metsästystä.

      Lain mukaan kuvaamasi jäniksen ajattaminen on metsästystä. Peruste: Metsästyslaki 28.6.1993/615;

      "2 § Metsästyksen määritelmä

      Metsästyksellä tarkoitetaan luonnonvaraisena olevan riistaeläimen pyydystämistä ja tappamista sekä saaliin ottamista metsästäjän haltuun. Metsästystä on myös pyyntitarkoituksessa tapahtuva riistaeläimen houkutteleminen, etsiminen, kiertäminen, väijyminen, hätyyttäminen tai jäljittäminen, koiran tai muun pyyntiin harjoitetun eläimen käyttäminen riistaeläimen etsimiseen, ajamiseen tai jäljittämiseen sekä pyyntivälineen pitäminen pyyntipaikalla viritettynä pyyntikuntoon."

      Suullinen lupa on yhtä pätevä kuin kirjallinenkin, ainoastaan luvan olemassaolon toteen näyttäminen voi olla hankalampaa. Ennen ajattamiseen ryhtymistä kannattaa kuitenkin miettiä, millä oikeuksilla yksittäiset seuran jäsenet (muka) voivat myöntää ulkopuolisille lupia metsästykseen tai koirien kouluttamiseen seuran alueilla. Onko tietoa, mitä kyseisen seuran säännöt sanovat asiasta?

      Ikävä tosiasia on, että vaikka joku yksittäinen seuran jäseni olisi luvannutkin, voi toinen eri mieltä oleva jäsen niin halutessaan saada sinut ja luvan myöntäjän melko ikävään tilanteeseen.

      • Ajeleen

        Laki sallii koiran irtipidon, jos on metsästysoikeus, 20.8. lähtien. Tuolloin jäniksen ajattaminen on mahdollista vaikka ei ole jäniksen metsästysaika. Ajattaminen sen mukaan ei olisi metsästystä.


      • kouluttamisen
        Ajeleen kirjoitti:

        Laki sallii koiran irtipidon, jos on metsästysoikeus, 20.8. lähtien. Tuolloin jäniksen ajattaminen on mahdollista vaikka ei ole jäniksen metsästysaika. Ajattaminen sen mukaan ei olisi metsästystä.

        Tuli näköjään kirjoitetuksi edelle epätarkasti. Koiran kouluttaminen on poikkeus, koska silloin kyse ei ole "PYYNTITARKOITUKSESSA" tapahtuvasta toiminnasta. Ratkaisevaa on nimenomaan pyyntitarkoitus.

        Se, että koiraansa kouluttaneella henkilöllä ei ole kiinni jäädessään mukana asetta, voi olla merkki siitä, että hän on oikeasti toiminut ilman pyyntitarkoitusta. Lähes yhtä yhtä hyvin se voi myös olla merkki siitä, että mukana ollut ase on ehditty kätkeä sopivasti juuri ennen kiinni jäämistä.

        Mutta silti on aika uhkarohkeata lähteä vieraan seuran maille koiraansa kouluttamaan pelkkien suullisten puheiden perusteella. Luvan myöntäjähän voi koska tahansa hankalan paikan tullen kiistää antaneensa sinulle lupaa, jolloin yksin sinä olet kusessa.

        Samoin olet kusessa silloinkin, jos osoittautuu, että sinulle luvan myöntänyt henkilö on luvannut sellaista, mitä hänellä ei olisi ollut oikeutta luvata. Minulla on se käsitys, että yleensä rekisteröidyissä metsästysseuroissa yksittäisillä jäsenillä ei ole valtuuksia luvata seuran alueille ulkopuolisia.

        Suosittelen siis hankkimaan sen vieraskortin ja toimimaan muutenkin sääntöjen mukaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe