vika omassa itsessään?

vamokki

Olen miettinyt, että miten niin yksin jääminen ei ole oma vika? Jos susta ei tykätä, pakkohan siinä on jotain vikaa olla. Oma käyttäytyminen voi karkottaa muut ympäriltään. Itse aikoinani en enää jaksanut yhtä tyyppiä, kun hän riehui ja kaikkea eikä oikeasti tuntunut ymmärtävän puhetta. Jatkoi vain. Kirjaimellisesti hyppi pöydillä ja tunki sisälle ym. En tajua miksei se tyyppi ole jossain laitoksessa jo. Lopulta hänellä ei ollut ainuttakaan kaveria, koska kukaan ei kestänyt häntä ja kaikki rupesivat syrjimään. Oikeasti ymmärretävää! Jos itse tuntisit saman tyypin, et varmasti puolustelisi tässä.

Nykyään on sitten niin päin, että kavereideni saadessa uusia kavereita he jättivät minut yksin. Miksi hitossa minun pitäisi etsiä HEISTÄ jotain vikaa? Että se olisi muka heidän syynsä?? MINUTHAN tässä nyt yksin jätettiin, totta kai sille on syynsä! Vika on siis minussa. Olen tylsä? Olen rasittava? Muut ovat kivempia? Minua ei kiinnosta heidän juttunsa? Heitä kiinnosta minun juttuni? Olen muuten vaan kummallinen? Ihan turha minun on muita syyttää piirin ulkopuolelle jättämisestä ja muusta hiljaisesta kiusaamisesta ja selän takana puhumisesta. No okei, viimeinen on typerää, mutta tunnen sen oleva ihan oikein minulle. Minusta tuntuu että itse aiheutan ongelmia itselleni.

Kun monessa paikkaa sanotan että "on normaalia että kiusatuksi tulleet syyttävät itseään". No tietysti O_o
En tunne tekeväni mitään tyhmää, mutta jos itse olisin joku muu, en olisi oikean itseni kaveri. Jos ymmärsitte mitä tarkoitan.. Olen varmasti sen verran outo ja kaikkea.

On toki tapauksia missä sinua ei suunnileen edes tunneta ja pelkän ulkonäön tai jonkun perusteella ruvetaan nälvimään. Silloin se vika on tietysti niissä kiusaajissa. Jotain ahdasmielisiä idiootteja jotka eivät hyväksy erilaisuutta? Ihan sama mitä ovat, mutta kuitenkin.

En edes tiedä mikä viestini pointti oli, kunhan nyt kirjoitin purkaakseni tunteitani.

12

629

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sors immanis

      Kohtalo on hirviömäinen ja tyhjä. Hyvinvointi on turhaa ja katoaa aina olemattomaan.

      • eikä yksinjääminen

        tai mikään muukaan väärinkohtelu ole KOSKAAN sen ihmisen vika, johon tämä vääryys kohdistuu. Jos ajatellaan ala-asteikäisiä ja heidän sosiokognitiivisia taitojaan: He eivät välttämättä ymmärrä eroja temperamenteissa. Jotkut ovat hiljaisempia, toiset äänekkäämpiä ym. Kaikki ihmiset ovat kuitenkin sellaisia, että heidän persoonallisuuksilleen ja temperamenttisille piirteilleen löytyy vertaisia, samantyyppisiä tapauksia. Ja niitä löytyy KAIKISTA KOULUISTA JOKAISELLE.

        Siis vika on kiusaajissa ja yksinjättäjissä, heidän kehittymättömissä taidoissaan tunnistaa erilaisia ihmistyyppejä ja hyväksyä ne. Jos nämä taidot olisivat ala-asteikäisille poikkeuksetta sillä tasolla, millä ne ovat keskimäärin lukiossa, kaveruussuhteita syntyisi kaikille. Ongelma on myös se, että ala-asteella oppilaat ovat monesti hyvin ilkeitä ja tämä voimistuu vielä yläasteella. Kun henkinen väkivalta kohdistuu ihmiseen, se vaikuttaa voimakkaasti tulevaan. Jos ihminen, joka voisi olla ala-asteella kavereiden ympäröimä ja erittäin sosiaalinen, joutuukin kiusatuksi, voi hän yläasteella pelätä ihmisiä. Tästä syntyy helposti kierre. Kummassa vika silloin on? KIUSAAJISSA! Kuten muissakin tapauksissa.

        Onneksi kierteestä voi irrottautua. Muistakaa, että ajatus viasta omassa itsessä on huonon itsetunnon tuote. Oikeasti vika EI ole sinussa, jos olet yksin tai jos olet kiusattu. Ja molempiin pitää reagoida: pitää edistää asioita niin, ettei jää yksin ja että kiusaaminen loppuu. Vaikeaa, mutta tärkeää.


    • Sehän riippuu kiusaamistilanteesta. Mutta voi olla että joku ei siedä sinua sen takia on olet aivan erilainen kuin hän, ja pitäisikö sinun silloin muuttaa itseäsi sen takia? Voi olla myös että olet parempi jossain kuin vihaajasi/kiusaajasi, pitääkö sinun silloin lopettaa sen asian tekeminen?

      • kakkakikkare,

        mikä vika minussa sitten on?olen sen kuusaalaisen jessen pullukka tyttöfrendi jolla on monta nimeä, mä mukamas haisen paskalle jne, tosi ikävää

        sain liikanimen taas eilen.

        jessellä on halpa auto ja häpeän kun se on niin paska mut oon niin ruma et ei sil mitää välii oo oikeestaa.

        [email protected]

        voi kirjotella säälistä muutkin rumat tytöt


    • dd991

      Selän takana puhuminen on typerää ja ulkonäön takia syrjiminen myös, mutta jos ihmiset ei vaan haluu olla sun kanssa, niin se vika saattaa olla sussa itsessäs. Tietenkin jos joku pirtee urheilija ei löydä yhteistä säveltä matikkanörtin kanssa, niin se ei ole kummankaan vika, vaan kyse on yhteensopimattomuudesta.

      Itse olin tosi hiljainen kouluaikoinani, en vain jostain syystä osannu kommunikoida normaalisti, eikä mulla siksi ollu kavereita. Silloin mulle sanottiin että ei se ole mun vika, ja nyt musta tuntuu että just toi "ei se oo sun vika" -vakuuttelu esti mua tajuumasta sitä mikä oli ihan ilmiselvää. Ei kukaan halua istuu välituntia mun vieressä hiljaa (tai yksinpuhellen) kun on mahdollisuus puhuu ja nauraa ja pitää hauskaa muiden kanssa.

      Nyt kun mä olen tajunnut oman ongelmani/vikani, mä voin päästä siitä eroon. Ei musta varmaan ikinä mitään sanavalmista hölöttäjää tule, mutta ei musta tarvitsekaan tulla sellaista. Työpaikalla osaan tervehtiä mumisematta ja osaan kertoa kuulumisista yli kymmenellä sanalla. Ei kenelläkään ole enää mitään syytä pitää mua omituisena, koska mä en ole.

      Mutta syrjiminen voi kyllä johtua ihan silkasta ilkeydestäkin. Silloin kouluaikoina varsinkin tytöillä oli meidän koulussa joku sellanen ihmeellinen juttu, että vuorotellen aina joku oli pois joukosta. Vähän niinkuin "kierrätettiin kiusattavaa".

      No joo, voisin sanoo että jos osaat jotenkuten puhuu ja joskus jopa saat porukan nauramaan niin ei sussa sitten varmaan mitään vikaa ole. Kai sä muistat itekki pyytää ihmisiä tekee sun kanssa jotai? Voihan olla et ne luulee ettei sua kiinnosta niiden seura. Vaik ois kuinka itsevarman oloinen ihminen niin kyllä tollanen ajatus voi olla ihan looginen.

      • ..................

        sehän riippuu vain siitä, millainen "valikoima" ihmisiä sattuu missäkin olemaan paikalla ja vallalla. Toiset tykkää äidistä, toiset tyttärestä. Jos kuppikunta on juoruileva, välttelen sitä kyllä ihan oma-aloitteisesti. Ei kyllä ole tapana valitellakaan, että minut ulkopuolella jätetään, en edes kärsisi siitä. Hiljaisuus ei tee ihmisestä vastenmielistä, voihan hän olla hyvä kuuntelija.


    • Kohtalon kolhima

      Tuo on vähän kakspiippunen juttu. Itseäni sillä myös kiusattiin peruskoulussa ja mietin monesti mistä kiusaaminen johtuu. Usein päädyin siihen ajatukseen että kiusaajat ovat ääliöitä joilla ei oo parempaa tekemistä. Mutta joskus mietin että onko itsenäni vikaa. Olen kumminkin luonteeltani ujo ja tykkään välillä vetäytyä ihan omaan rauhaan (okei välillä tosi useastikin). Tarvin kumminkin kavereita ympärille joille voin jutella kaikesta ja pitää hauskaa. Olen myös aika huumorintajuinen ja kavereillani on aina hauskaa kun pääsen esittämään omaa huumorintajuani. xD
      Mutta tosta huolimatta minua syrjittiin. Tämän pienen kaveriporukan lisäksi minulla ei ollut minkään näköisiä puhevälejä muihin luokkatovereihin. He syrjivät minua ja välillä haukkuivat ihan julkisesti. Minua myös syrjittiin ulkonäköni takia koska en täytä näitä ns. nykymaailman kauneuskriteerejä. Selvisin kumminkin yläasteen kunnialla läpi ja sain sanoa hyvästit kaikille kiusaajille.

      Yläasteen jälkeen tulin siihen tulokseen että minun kiusaaminen ja syrjiminen oli loppujen lopuksi kiusaajien ajatus. Vika löytyy heidän korvien välistä. Isossa ryhmässä on sillä niin helppo vaan valita joku vähän muista "poikkeava" henkilö ja aloittaa hänen kiusaaminen. Onhan toki itsessäni se vika että olen hivenen erakko-luonne. Mutta mitä minä luonteelleni mahdan. Onhan minulla kumminkin kavereita ja ihana perhe joten ihan täysin erakko en ole.

      Eli koko ajatukseni tiivistettynä: kiusaajilla on vika omassa päässään. Sinä olet vain joutunut ilkeästä kohteeksi. Luonteellesi et mitään mahda. Jos et halua jutella koko ajan niin ihmisten pitää tottua siihen.
      Toivottavasti tästä on apua.

      Erittäin hyvää Joulua kaikille ja tsemppiä kiusatuille! Kyllä se elämä paistaa risukasaakin! :D

    • htgrfw

      jos joku vaatii itsensä palvontaa, pillinsä mukaan tanssimista, samaa käytöstä kuin itsessään, tiettyä vaatetusta tai jotain sellaista niin eihän silloin vika ole itsessä.

    • tätämieltä+++

      Tässäpä sinänsä hyvä aihe. Se, että jääkin enemmän yksin, voi olla omaakin vikaa, mutta oikeuttaako se kiusaamiseen? Ei todellakaan. Siitä huolimatta, että maailmassa on rasittaviakin ihmisiä, eikä niitten kanssa halua hengata vapaa-aikanaan, eikä tarvitsekaan, voi yrittää jotenkin tulla toimeen ja käyttäytyä normaalisti. Eli koulussa morjestaa, jos on tuttu, kuunnella joskus vähän tyhmiäkin juttuja ja antaa asioitten olla. Mikään, MIKÄÄN siis, ei oikeuta selän takana totaaliseen haukkumiseen, valheelliseen juoruiluun, vaikka joskus tarttisi todeta että pänniikin. Mikään ei oikeuta tuuppimiseen ja mikään ei oikeuta nimittelyyn. Mikään ei oikeuta väkivaltaan. Asoihin täytyy löytää muita ratkaisuja, ja jos puhuminen yksin ei auta, niin puhuminen porukalla vaikka opettajan tai opon johdolla, valitus rehtorille ja jos kukaan ei kuuntele, vaikka kouluhallitukselle.

      On paljonkin tapauksia, missä kiusataan erilaisuuden takia, mitä se ikinä tarkoittaakin: jollain on vamma, jollain erilaiset vanhemmat, yksi on köyhä ja toinen rikas, ja kolmannella silmälasit. Suurin osa kiusaamisesta on todella törkeää ja turhaa kaikinpuolin, ja syitä ei todellisuudessa ole, ja se omituinen käytös onkin seurausta, siis kun kohdellaan huonosti, alkaa ihminen yrittämään kaikkea, mikä sitten voi olla pölhöäkin. Ihan samalla tavalla, ihminen voi reagoida omituisesti, jos kotona onkin asiat huonosti.

      Pitää muistaa, että jokainen tekee virheitä ja jokainen meistä kaipaa hyväksyntää ja anteeksi antoa. Jokaisen pitäisi jotenkin osata siirtää itsensä joskus heikomman asemaan, ja miettiä mitä itse haluaisi. Sekä myös sitä, että kaikki saa anteeksi jotain, ja todella pönttöjäkin juttuja. Myös ne kiusaajat. Mutta miksi sellaista käytöstä pitäisi milläänlailla tukea, mikä on haitallista viimeistään aikuisina: jos kiusaaja ei opi, hän ei tule enää isona pärjäämään, sillä kukaan ei enää isona katsele päsmäreitä. Toisaalta, jos kiusattu ei uskalla irrottaa omasta alistuneesta roolistaan, hän saattaa jäädä yksin, vaikka tilanne olisi muuttunut jo aikoja sitten. Muutos on aina mahdollinen!

      Kaikilla on omat outoutensa ja kaikilla on roskansa. Siitä huolimatta jokaisen toive on tulla hyväksytyksi ja vaikka joskus aiheuttaa hankaluuksia itse, niin tulla rakastetuksi. Itseään voi myös muuttaa hieman, eli jos itse on ilkeä tai huono ystävä, voi muuttua paremmaksi.

      PS. Ja sillä ylivilkaalla kaverilla voi ihan oikeasti olla joku sairaus tms. esim. AD-HD, mille hän ei itse mahda mitään, ja ei siis tarvitse ehkä jatkuvasti rasittavan kanssa hengata, mutta voi yrittää muistaa, että ihmisillä voi olla omituiseen käytökseen myös syynsä. Tunsin kerran yhden todella, todella, todella omituisen tyypin, kunnes kuulin, että hänellä on MBD, eli siis hän vaikuttaa tavallaan normaalilta, eli pärjää ja osaa toimia tavallaan, mutta sitten on todella omituinen ja muuta: ja se johtuu aivovauriosta. Eli siis syynsä kaikilla, eikä heitä silti saa kiusata.

      • ....................

        kouluajoista, niin kyllä noissa kovisporukoissa se seurustelu taisi olla pelkkää huulenheittoa ja myös kavereiden nolaamista, jos niiksen tuli. Eli ihan turhaa, mutta kun ei yksinkään halunnut olla. Ei sellaisessa porukassa olisi jaksanut kauan häslätä, olisi pitänyt muuntautua ihan toiseksi ihmiseksi, eikä sellaisella tee kuin hallaa itselleen. Sitten joutuu ehkä käymään itsensä kanssa läpi pitkät keskustelut ennen kuin pääsee tyhmistä ajatus- ja toimintamalleista irti. Se tietenkin kannattaa...


      • ....................
        .................... kirjoitti:

        kouluajoista, niin kyllä noissa kovisporukoissa se seurustelu taisi olla pelkkää huulenheittoa ja myös kavereiden nolaamista, jos niiksen tuli. Eli ihan turhaa, mutta kun ei yksinkään halunnut olla. Ei sellaisessa porukassa olisi jaksanut kauan häslätä, olisi pitänyt muuntautua ihan toiseksi ihmiseksi, eikä sellaisella tee kuin hallaa itselleen. Sitten joutuu ehkä käymään itsensä kanssa läpi pitkät keskustelut ennen kuin pääsee tyhmistä ajatus- ja toimintamalleista irti. Se tietenkin kannattaa...

        sai sellaisen kuvan, että hengailin koviksien kanssa, niin se johtuu vain huonosta sananvalinnasta. Kiusaajilla taitaa muuten olla ihan sellainen psyyke, että joko kaikkien on haettava heidän kaltaistensa arvostusta ollen kaikesta samaa mieltä ja käyttäytyen tyhmästi, tai sitten iskee itse-epäilys, joka synnyttää lapsellista raivoa. Ei pystytä edes hengittämään samaa ilmaa erilaisen kanssa, koska kaikki kyseenalaistaminen on rikollista. Kyseenalaistaja täytyy sitten mitätöidä tyystin muiden silmissä, jotta ei menetettäisi itseoikeutettua valta-asemaa, että kukaan ei huomaisi keisarin olevan alasti ja kananlihalla.


    • Vika on nimenomaan kiusaajien asenteessa. Heillä ei sellaista olekaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      134
      2114
    2. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      201
      1929
    3. Seiska: Suhdekohussa rypenyt Anssi Heikkilä paljastaa - Pernilla Böckermanin kanssa tällaiset välit

      Anssi Heikkilä ja Pernilla Böckerman tanssivat yhdessä TTK:ssa ja heidän ympärillään spekuloitiin suhteesta. Nyt Heikkil
      Suomalaiset julkkikset
      4
      1526
    4. Ilouutinen: Sohvaperunat Soile ja Jorma taas TV:ssä - Sohvikset jo 18 kautta - Onnea!

      Onnea Sohvikset 18 kautta! Ja ihana Soile (ja Jorma!) taas mukana! Lue lisää ja katso Soilen hauska kuva tästä: https:
      Sohvaperunat
      9
      1065
    5. Piupali Paupali

      Kun en mä tunne teitä... Hyvät huomenet ja mukavat päivät ja hyvät viikonloput, arvoisat naiset ja herrat. 😊🎩🎪🤹🏼‍♂️
      Ikävä
      164
      954
    6. Elokapinan kielto aloite kerää nimikirjoituksia kovaa vauhtia !

      Nyt klo 14 mennessä nimiä on jo liki 17000 allekirjoitusta. Nyt niitä nimiä vaan lisää meille riittää no
      Maailman menoa
      278
      948
    7. Mitä muuttaisit kaivattusi

      Ulkonäössä tai persoonassa
      Ikävä
      75
      868
    8. Elokapinan lakkautusaloite 50 000 nimeä

      Ja lisää tulee, kohta on Ylenkin uutisoitavaa aloitteesta. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143
      Maailman menoa
      260
      854
    9. Hei, mies, kirjoita jotain minusta

      Plus jokin tunnistemerkki/kirjain nimessäni. En todellakaan ymmärrä, pidätkö minusta vai toisesta naisesta. Et ole koska
      Ikävä
      39
      799
    10. Näyttääkö kaivattusi

      Iloiselta vai surulliselta?
      Ikävä
      56
      796
    Aihe