Kun vaan sataa...

ei kiva

Onko ehdotuksia, mitä Madeiralla voi tehdä, kun säätiedotus näyttää pelkkää sadetta ja tuulen tuiverrusta? Koko viime viikon on ilmeisesti satanut ja samaa luvattu koko ensi viikoksikin.

Siis jotain muuta kuin istua huoneessa tai baarissa.

29

2140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja sää

      http://freemeteo.com/default.asp?pid=23&la=10&gid=2267827
      Niinpä tuo nyt lupailee.
      Kokemusperäisesti sää on kuitenkin usein yleensä Funchalissa parempi, kuin sääennusteessa lupaillaan.
      (Poutapäivän perusennuste on sadekuuroja ja puolipilvistä...).

      Tekemiseen:
      - museot mm. Sacred Art, Sähkömuseo Casa da Luz jne.
      - Madeira Story Center
      http://www.madeiratourism.org/pls/wsm/wsmwhom0.home?p_lingua=en&p_sub=1
      Jos junnuja mukana, niin Madeira Magic
      Shoppailijoille ne kolme isoa ostaria (keskusta, Lidon perällä ja moottoritien yläp.) ja pikkuputiikit keskustassa.

      Ja niinä päivinä kun sää vain sallii niin Monteen ja Monten Palatsiin ja muualle saarta kiertämään ;=))

    • Madeiran sää on varsin vaihteleva, etenkin näin talvisaikaan, minkä vuoksi sen tarkka ennustaminen on hankalaa. Saarilla sataa harvoin puolta päivää enemmän yhtä mittaa. Aurinkoa näkee jota kuinkin päivittäin. Valoisan ajan pituus on tällä hetkellä 9-10 tuntia. Madeiran saarella on mikorilmastoja ja Funchal on varsin suojainen. Tuulinnusteet eivät läheskään aina toteudu ja luonnollisesti myös tuulen suunnalla on merkitystä.

      Pelkän sääennusteen lukeminen ilman kokemusperäistä tietoa johtaa harhaan. Lämpötilavaihtelut ovat pienet ja ilma on pehmeää.

      Sateet ovat Madeiralla tosi tarpeen. silä haihtuvuus on suuri ja vuoteen mahtuu myös kuivia kausia. Ilman riittäviä sateita Madeira ei olisi vihreä ja kukkiva.

    • sunsun

      jatkuvasti. ihan etelässä voi paistaa ja paistaakin aurinko. pilvistäkin voi olla.
      kokemusta sain just, kun siellä etelässä oli viikossa noin kuusi sateetonta päivää ja sadepilvet oli melkein yllä pohjoisen puolella.välillä sitte tihuutti,ukkostakin sai kokea.

      että mitä tehdä ? siellä paikanpäällä voi katella ja vaikka mennä mukaan bussimatkoille.usein niissä on katto.

    • bbc weather

      bbc:n sääennusteeseen http://news.bbc.co.uk/weather/forecast/194
      silloin jos on tarkoitus mennä saaren keski-tai pohjoisosaan. sieltä katoin milloin on sateeton päivä lähteä sinne.toimi hyvin.
      eteläosa on aikatavalla eri maailmaa,sää vaihtuu joskus ihan hetkessä vaikka vuorilla näkyis sadepivet jatkuvasti.

    • Barbeito12345

      Satoi tai paistoi, suosittelen aina autoilua. Jos kelit näyttävät kehnoilta, kannattaa kysyä paikallisilta josko on tietoa saaren muiden osien säästä. Kerran harmaana päivänä vaihdettiin muutama sana taksikuskin kanssa, joka kertoi, että pohjoisen puolella on hyvä sää. Ja niin olikin. Päivä ajeltiin paisteessa ja Funchaliin palatessa iskivät taas pilvet ja sade.

      Ps. olen ihan minä itse mutta jostain syystä loggautuminen ei vaan onnaa... No johan on £@$€£ pitää vaihtaa nimimerkkiäkin vähän

    • Madeiran ystävä

      Satamasta voi ostaa päivän edestakaisen laivamatkan naapurisaarelle Porto Santoon. Takuuvarma aurinko ja hiekkarantaa 9km verran. Täysin Madeiran vastakohta ja jos haluaa kiertää saaren,niin satamasta voi ostaa lipun n.2 tuntia kestävälle saaren kiertoajelulle,opas puhuu englantia .

      • port-to

        (ja kai paluu kuuluu hintaan) maksaa halvimmillaan reilu 20 €.
        saarelta voi vuokrata vaikka polkupyörän tai kävellen tutustua tai viihtyä baarissa. voi siellä yöpyäkin.


      • mutta jos

        Jotkut ovat kertoneet, että tuo laivamatka ei ole tuulisella säällä "herkkua", kun tyypillinen tuulen suunta on poikittain reittiin nähden madeiran pääsaaren ja porto santon välistä...
        Saderiski lienee pienempi, koska on matalampi saari (korkealla saarella taas riippuu millä puolella olet tulevaan saderintamaan nähden).


      • Madeiralla on mikroilmastoja, mutta isot ilmavirtaukset vaikuttavat niin Porto Santon kuin Madeirankin säähän. Viimeiset pari viikkoa ovat olleet epävakaita koko pohjoisen Makronesian alueella. Sateesta, mutavyöryistä, tulvista, voimakkaista tuulista ja myrskyistä ovat saaneet osansa niin Kanariansaaret, Madeira kuin Azoritkin eikä niiltä ole säästynyt Iberian niemimaakaan.

        Talvi on Atlantilla, pohjoisella pallonpuoliskolla epävakaista aikaa. Luonnollisestikaan kaikki talvet eivät ole samanlaisia.


    • surkeaa!

      Surkeat ilmat kyseisenä aikana. Hotellimme oli Raga joka oli mielestämme hyvä,mutta usealle hotelliasukkalle tuli vatsatauti. Ravintoloissa ei tarjottu koskaan lastenlistaa,mitä ihmettelimme.Huonoimmat ruokapaikat ikinä, missä olemme reissanneet.(Reissuja takana noin 20 ympäri maailmaa.) Paikallinen "herkku" espada kala ei vedä vertoja edes hauelle, mauton paska, ei ihme ettei kumpikaan ole levinnyt ulkomaille. Ensimmmäinen ja viimeinen reissu kyseiseen paikkaan.
      Ps. Jos jotain hyvää niin jouluvalot!

      • Pohjoisella pallonpuoliskolla on nyt talvi ja siihen kuuluu Madeiralla tuuli ja sade. Ilmiö ei ole mitenkään epätavallinen, vaikkakaan tuuli ja sade eivät koettele joka talvi yhtä kovasti kuin tänä talvena ja tälläkin hetkellä. Säästä on tällä ja muilla matkailupalstoilla kirjoitettu tekstiä kirja kaupalla ja historiallisia säätietoja voi lukea monilta sääsivustoilta. Kenenkään matkailijan ei tarvitse lähteä reissuun sokkona eikä epärealistisin odotuksin.

        Kommenteista tyyppiä ”huonoimmat ruokapaikat ikinä” ei kukaan toinen matkailija hyödy yhtään mitään. On syytä mainita edes muutama niistä yksityiskohdista, jotka kyseiseen johtopäätökseen johtivat.

        Matkustimme lapsemme kanssa siitä lähtien kun hän oli parivuotias (Nyt hän kolmikymppinen.) emmekä kaivanneet koskaan lasten listaa. Portugalilaiset ravintolat ovat yleensä joustavia. Niinpä kannattaa kysyä, voiko ravintola valmistaa jotakin lapselle tai onko mahdollisesti listalla joku ruoka, joka erityisesti soveltuu lapsille.

        Tällä palstalla sana on vapaa. Niinpä kielenkäyttökin on sen mukaista. Älkääpä sitten suomalaiset ärähtäkö, jos joku ulkomaalainen uskaltaa moittia suomalaista ruokaa. Maailmassa on paljon arvostettu ruokalajeja, joista kuitenkaan läheskään kaikki eivät pidä, mikä ei suinkaan vähennä niiden arvostusta. Kirjoittajan kommenteista voisi päätellä, että suomalainen ruoka on – en viitsi toistaa kirjoittajan alatyylisiä kommentteja – kun se ei ole levinnyt ulkomaille.


      • on mitä on

        Ilmat on oikukkaita..., itsellä on suosinut ja myös tyytyväinen rentoon ja mutkattomaan ragaan.
        En tiedä millaista lastenlistaa pitäisi olla, mutta meidän junnulle on syötävää löytynyt ja välillä voi poiketa vaikka hampurilaisella ja pannupizalla (keskustassa/ostareissa) jos paikallinen purtava kyllästyttää.
        Ja itse syön koska vain hyvin laitettua espadaa banaanin kera, toisin kuin kotimaisia "piikkisimppuja" eli haukea tai ahventa, olkoonkin hieman enemmän kalanmakua, mutta inhoan niitä ruotoja/piikkejä yli kaiken.
        Liharuoat taas ovat enemmän arpapeliä saarella ja moni turistialueen hyvistä ravintoloista on hintava.

        Vaikka madeiralla ruoan kanssa voi olla suhkkoht huoleton (siisteissä paikoissa), niin kyllä itse hieman valikoin syötäviä ja jätän riskialtteimmat osat syömättä. Samoin juomavedeksi pullovesi, vaikka kraanavesi on periaatteessa kelvollista. Toki otan maitohappopöpöpillerit varmuudeksi.
        Eikä siihen tarvita kuin yksi "pöpökäsi" jonka käsistä pöpö leviää ottimiin buffetissa ja siitä se...


      • Barbeito
        on mitä on kirjoitti:

        Ilmat on oikukkaita..., itsellä on suosinut ja myös tyytyväinen rentoon ja mutkattomaan ragaan.
        En tiedä millaista lastenlistaa pitäisi olla, mutta meidän junnulle on syötävää löytynyt ja välillä voi poiketa vaikka hampurilaisella ja pannupizalla (keskustassa/ostareissa) jos paikallinen purtava kyllästyttää.
        Ja itse syön koska vain hyvin laitettua espadaa banaanin kera, toisin kuin kotimaisia "piikkisimppuja" eli haukea tai ahventa, olkoonkin hieman enemmän kalanmakua, mutta inhoan niitä ruotoja/piikkejä yli kaiken.
        Liharuoat taas ovat enemmän arpapeliä saarella ja moni turistialueen hyvistä ravintoloista on hintava.

        Vaikka madeiralla ruoan kanssa voi olla suhkkoht huoleton (siisteissä paikoissa), niin kyllä itse hieman valikoin syötäviä ja jätän riskialtteimmat osat syömättä. Samoin juomavedeksi pullovesi, vaikka kraanavesi on periaatteessa kelvollista. Toki otan maitohappopöpöpillerit varmuudeksi.
        Eikä siihen tarvita kuin yksi "pöpökäsi" jonka käsistä pöpö leviää ottimiin buffetissa ja siitä se...

        -----"Jotkut ovat kertoneet, että tuo laivamatka ei ole tuulisella säällä "herkkua"----
        Meilläkin iski pieni paniikinpoikanen kun aamuvarhaisella noustiin laivaan. Joka penkille säntillisesti asetellut oksennuspussit eivät luvanneet hyvää... No, tuulta ei ollut paljoa ja laiva keinui vaan ihan mukavasti, välillä ei näkynyt kuin vettä ja välillä taivasta, mutta ei tehnyt pahaa kenellekään, jos oikein huomasin.

        ----"Paikallinen "herkku" espada kala ei vedä vertoja edes hauelle"---
        Minustakin se on mauton kala enkä kaikkiaan mikään kalanystävä olekaan. Mutta kyllä siitäkin hyvää saa. Esim. Santanan Colmo-ravintolan pekonisilpulla höystetty espada on vallan mainiota.

        ---"Vaikka madeiralla ruoan kanssa voi olla suhkkoht huoleton (siisteissä paikoissa), niin kyllä itse hieman valikoin syötäviä"---
        Taitaa tämäkin olla tuuripeliä kuten säätila. Aikanaan vanhassa kunnon Dinossauro-baarissa (ei pidä sotkea nykyiseen mauttomaan rantakioskiin herraskaisella rantabulevardilla) tuli syötyä ja paikka ei tosiaan ollut järin hygieenisen oloinen - paitsi Antonio oli kyllä marinoinut itsensä niin vahvoissa liemissä että sekö auttoi... Ei tullut mitään vaivoja kuten ei hanavedestäkään. Yksi herraskainen sukulaisen työkaveri ei varmasti käynyt missään vaatimattomassa paikassa syömässä (mahtoivatko poistua Savoysta) ja sai salmonellan. Että se siitä ja sen kestävyydestä.


      • on mitä on kirjoitti:

        Ilmat on oikukkaita..., itsellä on suosinut ja myös tyytyväinen rentoon ja mutkattomaan ragaan.
        En tiedä millaista lastenlistaa pitäisi olla, mutta meidän junnulle on syötävää löytynyt ja välillä voi poiketa vaikka hampurilaisella ja pannupizalla (keskustassa/ostareissa) jos paikallinen purtava kyllästyttää.
        Ja itse syön koska vain hyvin laitettua espadaa banaanin kera, toisin kuin kotimaisia "piikkisimppuja" eli haukea tai ahventa, olkoonkin hieman enemmän kalanmakua, mutta inhoan niitä ruotoja/piikkejä yli kaiken.
        Liharuoat taas ovat enemmän arpapeliä saarella ja moni turistialueen hyvistä ravintoloista on hintava.

        Vaikka madeiralla ruoan kanssa voi olla suhkkoht huoleton (siisteissä paikoissa), niin kyllä itse hieman valikoin syötäviä ja jätän riskialtteimmat osat syömättä. Samoin juomavedeksi pullovesi, vaikka kraanavesi on periaatteessa kelvollista. Toki otan maitohappopöpöpillerit varmuudeksi.
        Eikä siihen tarvita kuin yksi "pöpökäsi" jonka käsistä pöpö leviää ottimiin buffetissa ja siitä se...

        Tuskin on mitään muuta keskustelunaihetta kuin ruoka, josta mielipiteet kävisivät samassa määrin ristiin.

        Olen syönyt eritasoisissa ravintoloissa Portugalissa vuodesta 1994 lähtien enkä ole vielä sairastunut. En ole koskaan kyseenalaistanut maan ravintoloiden hygieniaa.

        Tänä päivänä syöminen Portugalissa on todennäköisesti turvallisempaa kuin koskaan ennen, sillä ravitsemusliikkeiden hygieniaa maassa valvoo oma hallinnonhaara (Autoridade de Segurança Alimentar e Económica, ASAE). Azorien ja Madeiran saariryhmissä hygienian valvonnasta vastaa autonominen hallinto. Parantunut valvonta ei luonnollisestikaan sulje kokonaan pois ruoan aiheuttamia akuutteja sairastumisia. Jo pelkkä erilainen bakteerikanta saattaa panna herkän vatsan sekaisin. Matkailijaa suositetaan juomaan pullotettua vettä.

        Että portugalilaiset liharuoat olisivat jotenkin arpapeliä, on minulle uutta. Portugali ei ole perinteinen pihvimaa mutta ei sitä ole Suomikaan. Murean pihvin kannattaa Portugalissa varmistaa etukäteen, että ei tulisi pettymystä.

        Sianliha on Portugalissa maukasta. Kokeilkaapa vaikka perinteistä pikaruokaa, bifanaa, joka on pieni suikale mureaa sianlihaa sämpylän välissä, tai porsaankyljyksiä. Madeiralla on todennäköisesti saatavana myös keskiportugalilaista herkkua paahdettua maitoporsasta (leitão). Perinteinen portugalilainen liharuoka on Cozido à Portuguesa, tuhti lihapata, jossa on hitaasti kypsytettyjä eri lihoja, makkaroita ja vihanneksia.

        Tavallisin portugalilainen kanaruoka on frango grelhado eli hiilillä grillattu broileri, joka on harvoin pettymys. Sitä myydään usein sekä pikantilla että miedolla kastikkeella. Frango grelhado ei ole hienon ravintolan ruoka. Linnuista myös ankka, pato, on aika tavallinen. Modernit ravintolat tarjoavat ankan rintaa (peito de pato), perinteisen ravintolan tyypillinen ankkaruoka on ankkariisi (arroz de pato). Muita lihoja ovat kaninliha (coelho), kilin eli nuoren vuohen liha (cabrito) sekä lampaanliha (borrego).

        Portugali ei perinteisesti ole kastikemaa, mutta moderneissa ravintoloissa kastikkeita kyllä löytyy.

        On aivan luonnollista, että uusiin makuihin sekä valmistus- ja tarjoilutapoihin tottuminen vie aikansa. Matkakohteen ruokiin voi tänä päivänä perehtyä ennen matkalle lähtöä Internetin tai matkaoppaan avulla. Tietoa niin Madeiran, Azorien kuin Portugalin mantereenkin ruoista ja ruokakulttuurista on myös Suomi24 Portugalin palstoilla. Nämä viestiketjut löytyvät kätevimmin hakutoiminnolla Laaja haku.


      • Bon apetit
        masseur kirjoitti:

        Tuskin on mitään muuta keskustelunaihetta kuin ruoka, josta mielipiteet kävisivät samassa määrin ristiin.

        Olen syönyt eritasoisissa ravintoloissa Portugalissa vuodesta 1994 lähtien enkä ole vielä sairastunut. En ole koskaan kyseenalaistanut maan ravintoloiden hygieniaa.

        Tänä päivänä syöminen Portugalissa on todennäköisesti turvallisempaa kuin koskaan ennen, sillä ravitsemusliikkeiden hygieniaa maassa valvoo oma hallinnonhaara (Autoridade de Segurança Alimentar e Económica, ASAE). Azorien ja Madeiran saariryhmissä hygienian valvonnasta vastaa autonominen hallinto. Parantunut valvonta ei luonnollisestikaan sulje kokonaan pois ruoan aiheuttamia akuutteja sairastumisia. Jo pelkkä erilainen bakteerikanta saattaa panna herkän vatsan sekaisin. Matkailijaa suositetaan juomaan pullotettua vettä.

        Että portugalilaiset liharuoat olisivat jotenkin arpapeliä, on minulle uutta. Portugali ei ole perinteinen pihvimaa mutta ei sitä ole Suomikaan. Murean pihvin kannattaa Portugalissa varmistaa etukäteen, että ei tulisi pettymystä.

        Sianliha on Portugalissa maukasta. Kokeilkaapa vaikka perinteistä pikaruokaa, bifanaa, joka on pieni suikale mureaa sianlihaa sämpylän välissä, tai porsaankyljyksiä. Madeiralla on todennäköisesti saatavana myös keskiportugalilaista herkkua paahdettua maitoporsasta (leitão). Perinteinen portugalilainen liharuoka on Cozido à Portuguesa, tuhti lihapata, jossa on hitaasti kypsytettyjä eri lihoja, makkaroita ja vihanneksia.

        Tavallisin portugalilainen kanaruoka on frango grelhado eli hiilillä grillattu broileri, joka on harvoin pettymys. Sitä myydään usein sekä pikantilla että miedolla kastikkeella. Frango grelhado ei ole hienon ravintolan ruoka. Linnuista myös ankka, pato, on aika tavallinen. Modernit ravintolat tarjoavat ankan rintaa (peito de pato), perinteisen ravintolan tyypillinen ankkaruoka on ankkariisi (arroz de pato). Muita lihoja ovat kaninliha (coelho), kilin eli nuoren vuohen liha (cabrito) sekä lampaanliha (borrego).

        Portugali ei perinteisesti ole kastikemaa, mutta moderneissa ravintoloissa kastikkeita kyllä löytyy.

        On aivan luonnollista, että uusiin makuihin sekä valmistus- ja tarjoilutapoihin tottuminen vie aikansa. Matkakohteen ruokiin voi tänä päivänä perehtyä ennen matkalle lähtöä Internetin tai matkaoppaan avulla. Tietoa niin Madeiran, Azorien kuin Portugalin mantereenkin ruoista ja ruokakulttuurista on myös Suomi24 Portugalin palstoilla. Nämä viestiketjut löytyvät kätevimmin hakutoiminnolla Laaja haku.

        on kivikauden jälkeen keksitty avoliesi ja ruoka sen mukaista: Päältä palanutta ja keskeltä raakaa. Kun ensin on paripäivää kokeillut noita paikallisia herkkuja kuten täysyin mautonta ja käsiin hajoavaa kalaa ja vartaasta roikkuvia puoliraakoja jänteisiä lihanpalasia on valmis siirtymään pizzoihin, mutta se leivänkakkara, jonka päälle on sulatettu juustonpala on kyllä jotain ihan muuta. Pari paikkaa on, jotka osaavat tehdä kstikkeen ja kypsentää ruuan sivistyneesti, mutta niiden keksiminen viekin aikaa...joten on hyvä tietää, että ostareista löytyy myös mäkkäreitä, ainakin jos pitää lapsillekkin saada jotain lämmintä syötävää.


      • Bon apetit kirjoitti:

        on kivikauden jälkeen keksitty avoliesi ja ruoka sen mukaista: Päältä palanutta ja keskeltä raakaa. Kun ensin on paripäivää kokeillut noita paikallisia herkkuja kuten täysyin mautonta ja käsiin hajoavaa kalaa ja vartaasta roikkuvia puoliraakoja jänteisiä lihanpalasia on valmis siirtymään pizzoihin, mutta se leivänkakkara, jonka päälle on sulatettu juustonpala on kyllä jotain ihan muuta. Pari paikkaa on, jotka osaavat tehdä kstikkeen ja kypsentää ruuan sivistyneesti, mutta niiden keksiminen viekin aikaa...joten on hyvä tietää, että ostareista löytyy myös mäkkäreitä, ainakin jos pitää lapsillekkin saada jotain lämmintä syötävää.

        Matkailupalstoilla vierailevia palvelevat parhaiten asialliset ja mahdollisimman yksityiskohtaiset kommentit matkakohteesta. Ylläolevan kirjoittajan provosoivasta huulenheitosta ei hyödy kukaan mitään.

        Pizza saattaa olla suomalaisten kansallisruoka mutta ei portugalilaisten. Maassa on kotoperäinen ruokakulttuuri, joka seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Portugalilaiset arvostavat omaa ruokaperintöään. On loppujen lopuksi aivan sama, mitä siitä muut ajattelevat. Maassa käy vuosittain yli 10 milj. ulkomaalaista turistia, joista suinkaan kaikki eivät ole ylläolevan kirjoittajan kanssa sama mieltä portugalilaisesta keittiöstä.

        Ovatkohan kaikki ne suomalaiset, jotka matkailupalstoilla asiattomia kommentteja kirjoittavat, valmiit ottamaan vastaan samaanlaatuisia heittoja suomalaisesta ruoasta. Ainakin takavuosina suomalainen nousi helposti takajaloilleen, jos joku ulkomaalainen uskalsi puhua vähemmän mairittelevasti suomalaisen keittiön aikaansaannoksissta.


      • Bon apetit
        masseur kirjoitti:

        Matkailupalstoilla vierailevia palvelevat parhaiten asialliset ja mahdollisimman yksityiskohtaiset kommentit matkakohteesta. Ylläolevan kirjoittajan provosoivasta huulenheitosta ei hyödy kukaan mitään.

        Pizza saattaa olla suomalaisten kansallisruoka mutta ei portugalilaisten. Maassa on kotoperäinen ruokakulttuuri, joka seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Portugalilaiset arvostavat omaa ruokaperintöään. On loppujen lopuksi aivan sama, mitä siitä muut ajattelevat. Maassa käy vuosittain yli 10 milj. ulkomaalaista turistia, joista suinkaan kaikki eivät ole ylläolevan kirjoittajan kanssa sama mieltä portugalilaisesta keittiöstä.

        Ovatkohan kaikki ne suomalaiset, jotka matkailupalstoilla asiattomia kommentteja kirjoittavat, valmiit ottamaan vastaan samaanlaatuisia heittoja suomalaisesta ruoasta. Ainakin takavuosina suomalainen nousi helposti takajaloilleen, jos joku ulkomaalainen uskalsi puhua vähemmän mairittelevasti suomalaisen keittiön aikaansaannoksissta.

        ...mämmiä, veripalttua, sultsinoita, imellytettyjä laatikoita ja leipiä ja ruisleipää yleensäkin, jota täällä syödään, kun vehnää ei muinoin saatu kasvamaan, raakaa tai savulle maistuvaa kalaa ja lihaakin? Kyllä niissä on oikeasti ihmettelimistä siinä missä suomalaisella, joka on osannut esim karjalanpaistilihat ja hirvenlihakeitot tehdä jo muinaisuudessa, kun toiset vielä avotulella kypsensivät ruokansa. Kerro toki mitä osaavat avoliedellään valmistaa meitä paremmin?


      • Madeiralla olin taas
        masseur kirjoitti:

        Matkailupalstoilla vierailevia palvelevat parhaiten asialliset ja mahdollisimman yksityiskohtaiset kommentit matkakohteesta. Ylläolevan kirjoittajan provosoivasta huulenheitosta ei hyödy kukaan mitään.

        Pizza saattaa olla suomalaisten kansallisruoka mutta ei portugalilaisten. Maassa on kotoperäinen ruokakulttuuri, joka seisoo tukevasti omilla jaloillaan. Portugalilaiset arvostavat omaa ruokaperintöään. On loppujen lopuksi aivan sama, mitä siitä muut ajattelevat. Maassa käy vuosittain yli 10 milj. ulkomaalaista turistia, joista suinkaan kaikki eivät ole ylläolevan kirjoittajan kanssa sama mieltä portugalilaisesta keittiöstä.

        Ovatkohan kaikki ne suomalaiset, jotka matkailupalstoilla asiattomia kommentteja kirjoittavat, valmiit ottamaan vastaan samaanlaatuisia heittoja suomalaisesta ruoasta. Ainakin takavuosina suomalainen nousi helposti takajaloilleen, jos joku ulkomaalainen uskalsi puhua vähemmän mairittelevasti suomalaisen keittiön aikaansaannoksissta.

        Ajattelin tuossa aikaisemmin jättää kommentoimatta, mutta tulkoon nyt kuitenkin sanotuksi. Anteeksi Masseur siksi, koska näytät kohtuullisen fanaattisesti puolustavan portugalin keittiötä ja ruokakulttuuria joka ei kuitenkaan kovin suurta suosiota noin yleismaailmallisesti niitä, ja ehkä ihan syystäkin.

        Itselleni on aina Madeiran reissuilla ollut pienoinen ongelma se, että paikallinen ruoka ei oikein tahdo upota. Siksi yleensä asunkin keittomahdollisuuksin varustetussa asunnossa, mutta onhan sitä lomalla mukava syödä myös "ulkona" välillä. Enkä tosiaankaan ole mikään "gourmet-pelle" vaan kotioloissa Suomessakin kokkailen aika lailla perinteistä kotiruokaa, tosin ilman lihaa ja melkoisen italialaispainotteisesti.

        Jo ensimmäisellä Madeiran reissulla, muistaakseni vuonna 1990 totesin, että näyttääpä sapuskat aika kotoisilta, eli lautaselta löytyy se liha tai kala, yleensä pari keitettyä perunaa ja useimmiten aika mauttomia ylikeitettyjä vihanneksia, pahimmassa tapauksessa heitetty vielä "salaattikin" siihen samaan syssyyn. Mausteita ei juurikaan käytetä suolan lisäksi. Hyvää ruokaa? Jouluviikolla parissa paikassa totesin taas, ettei se "ruokakulttuuri" ole parissakymmenessä vuodessa edelleenkään juuri mihinkään muuttunut eli pysytään tukevasti siellä missä Suomen ravintolakulttuuri oli joskus ehkä 80-luvulla. Tähän väliin mahtuu liki 20 reissua ko. saarelle.

        Olen syönyt Madeirallakin myös hyvin, n. 2 kertaa ravintoloissa, ja silloin aina paikallisen ystävän seurassa kun olemme menneet paikkoihin joihin tavan turisti ei taatusti olisi osannut itse mennä ruokaa kyselemään. Valitettavasti esim. Camara de Lobosissa oli näköjään senkin vanhan ravintolan tilalle ilmestynyt moderni betoni-lasikolossi. Ymmärrän oikein hyvin aikanaan saarella vuosia asunutta ystävätärtä joka jakoi tämän saman ongelman, eli parasta oli laittaa ruokaa kotona jos halusi maukasta. Suomalaisen huoltoasematason leike/pihvi-ranskalaiset linjaa löytyy kyllä mutta yritäpä löytää muuta.

        Viimeisen kymmenen vuoden aikana Madeiralle on perustettu lukuisa joukko erilaisia etnisiä ravintoloita, niistäkin vaan useimmat tuppaavat olemaan "madeiralaistettuja" eli sapuskat ovat kaukana ns. alkuperäisistä. Eikä näytä olevan väliä sillä sijaitseeko kuppila viiden tähden hotellissa vai vähän syrjemmällä.

        Ja vielä siihen Masseurin mainostamaan hygienian tasoon viitaten: nyt viime reissulla pari päivää ennen joulua sain ensimmäistä kertaa Madeiralla jonkunsortin vatsapöpön simpukoista (luultavasti). Meni onneksi ohi yhden yön sairastamisella. Istuin ko. ravintolassa heti keittiön edessä ja näin kyllä mitä se nk. "hygienia" tässä tapauksessa oli. Ei siis enää toiste ko. kuppilaan jos nyt yleensäkään viitsin enää Madeiralle mennä. Matkustan sen verran usein ja paljon ettei maitohappobakteerien hankkiminen tule edes mieleen Euroopan reissuilla, enkä yleensä ihan pienistä vatsatauteja saa.

        Eikä sitten kannata turhaan vedellä herneitä tai muita vihanneksia nenään tästä, moni on varmasti aivan tyytyväinen myös Madeiran ja Portugalin ravintolatarjontaan vaikka meitä muidenkin mielipiteiden edustajia kyllä löytyy, ihan niinkuin kaikissa muissakin asioissa. Lähinnä halusin vain tuoda esiin sen, ettei se Portugali ja Madeira todellakaan ole mikään kulinarismin kehto vaikka joistain kirjoituksista jotain sen suuntaista saattaisikin olla aistittavissa.

        Madeirallehan kuitenkin useimmiten mennään muiden asioiden kuin pelkän ruuan takia. Itse lähden maistelemaan hieman toisen tason sapuskaa Firenzeen muutaman viikon päästä. :-)


      • Madeiralla olin taas kirjoitti:

        Ajattelin tuossa aikaisemmin jättää kommentoimatta, mutta tulkoon nyt kuitenkin sanotuksi. Anteeksi Masseur siksi, koska näytät kohtuullisen fanaattisesti puolustavan portugalin keittiötä ja ruokakulttuuria joka ei kuitenkaan kovin suurta suosiota noin yleismaailmallisesti niitä, ja ehkä ihan syystäkin.

        Itselleni on aina Madeiran reissuilla ollut pienoinen ongelma se, että paikallinen ruoka ei oikein tahdo upota. Siksi yleensä asunkin keittomahdollisuuksin varustetussa asunnossa, mutta onhan sitä lomalla mukava syödä myös "ulkona" välillä. Enkä tosiaankaan ole mikään "gourmet-pelle" vaan kotioloissa Suomessakin kokkailen aika lailla perinteistä kotiruokaa, tosin ilman lihaa ja melkoisen italialaispainotteisesti.

        Jo ensimmäisellä Madeiran reissulla, muistaakseni vuonna 1990 totesin, että näyttääpä sapuskat aika kotoisilta, eli lautaselta löytyy se liha tai kala, yleensä pari keitettyä perunaa ja useimmiten aika mauttomia ylikeitettyjä vihanneksia, pahimmassa tapauksessa heitetty vielä "salaattikin" siihen samaan syssyyn. Mausteita ei juurikaan käytetä suolan lisäksi. Hyvää ruokaa? Jouluviikolla parissa paikassa totesin taas, ettei se "ruokakulttuuri" ole parissakymmenessä vuodessa edelleenkään juuri mihinkään muuttunut eli pysytään tukevasti siellä missä Suomen ravintolakulttuuri oli joskus ehkä 80-luvulla. Tähän väliin mahtuu liki 20 reissua ko. saarelle.

        Olen syönyt Madeirallakin myös hyvin, n. 2 kertaa ravintoloissa, ja silloin aina paikallisen ystävän seurassa kun olemme menneet paikkoihin joihin tavan turisti ei taatusti olisi osannut itse mennä ruokaa kyselemään. Valitettavasti esim. Camara de Lobosissa oli näköjään senkin vanhan ravintolan tilalle ilmestynyt moderni betoni-lasikolossi. Ymmärrän oikein hyvin aikanaan saarella vuosia asunutta ystävätärtä joka jakoi tämän saman ongelman, eli parasta oli laittaa ruokaa kotona jos halusi maukasta. Suomalaisen huoltoasematason leike/pihvi-ranskalaiset linjaa löytyy kyllä mutta yritäpä löytää muuta.

        Viimeisen kymmenen vuoden aikana Madeiralle on perustettu lukuisa joukko erilaisia etnisiä ravintoloita, niistäkin vaan useimmat tuppaavat olemaan "madeiralaistettuja" eli sapuskat ovat kaukana ns. alkuperäisistä. Eikä näytä olevan väliä sillä sijaitseeko kuppila viiden tähden hotellissa vai vähän syrjemmällä.

        Ja vielä siihen Masseurin mainostamaan hygienian tasoon viitaten: nyt viime reissulla pari päivää ennen joulua sain ensimmäistä kertaa Madeiralla jonkunsortin vatsapöpön simpukoista (luultavasti). Meni onneksi ohi yhden yön sairastamisella. Istuin ko. ravintolassa heti keittiön edessä ja näin kyllä mitä se nk. "hygienia" tässä tapauksessa oli. Ei siis enää toiste ko. kuppilaan jos nyt yleensäkään viitsin enää Madeiralle mennä. Matkustan sen verran usein ja paljon ettei maitohappobakteerien hankkiminen tule edes mieleen Euroopan reissuilla, enkä yleensä ihan pienistä vatsatauteja saa.

        Eikä sitten kannata turhaan vedellä herneitä tai muita vihanneksia nenään tästä, moni on varmasti aivan tyytyväinen myös Madeiran ja Portugalin ravintolatarjontaan vaikka meitä muidenkin mielipiteiden edustajia kyllä löytyy, ihan niinkuin kaikissa muissakin asioissa. Lähinnä halusin vain tuoda esiin sen, ettei se Portugali ja Madeira todellakaan ole mikään kulinarismin kehto vaikka joistain kirjoituksista jotain sen suuntaista saattaisikin olla aistittavissa.

        Madeirallehan kuitenkin useimmiten mennään muiden asioiden kuin pelkän ruuan takia. Itse lähden maistelemaan hieman toisen tason sapuskaa Firenzeen muutaman viikon päästä. :-)

        Ei tarvitse pyydellä anteeksi. Kuten yllä totesin, portugalilainen keittiö seisoo tukevasti omilla jaloillaan eikä tarvitse minun puolustusta. Se mitä näiltä keskusteluilta toivoisin, on asiallisuus. Asioita, joita katsoo puutteeksi ei tarvitse salailla, mutta niistä on hyötyä muille matkailijoille vain, jos niistä kertoo asiallisesti eikä ala-tyylillä, mikä valitettavasti joillakinkeskustelijoilla on tapana.

        Monet lukijat tietänevät, että asun Portugalissa, tarkemmin sanottuna Azoreilla. Olen yllä kertonut, että ensimmäisen kerran tein tuttavuutta portugalilaisen ruoan kanssa v. 1994. Se tapahtui Portossa. Ennen mainittua matkaa olin lukenut maan ruoasta ja ruokalajeista aika paljon, niin että tunsin niistä monien koostumukset ja nimet. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että ruoka oli varsin suolaista. Suolan käyttö on vuosien mittanut hellittänyt.

        Olen Azorien palstalla ja kotisivuillani kertonut, että saariryhmän ruoan suurin puute on vihannekset. Niiden käyttö on vähäistä, vaikka hyvälaatuisia vihanneksia saarilla kasvatetaankin ympäri vuoden. Keitettävät vihannekset tarjotaan yleensä ylikypsinä ja salaatit ovat vaatimattomia. En syö koskaan pelkkää salaattia ulkona, koska voin syödä salaattia kotona. Kokemukseni mukaan Portugalin mantereella saa yleensä aina vähintään tyydyttävän tomaatti-lehtisalaattisalaatin, joka minulle riittä lisukkeeksi.

        Satunnaisen matkailijan saattaa parinkinkymmenen kerran jälkeen olla vaikea löytää mieleistään ravintolaa. Asukkaalla on helpompaa, vai onko? Asuin Helsingissä melkein 30 vuotta enkä kaipaa sieltä yhtän ainutta ravintolaa. Maailmalta on mieleeni jäänyt erityisesti muutama hyvä pihvi, mm. Ranskasta, Ruotsista ja Amerikasta. Täällä Azoreilla saamme murean pihvin tietyissä ravintoloissa. Olen koko elämäni laittanut ruokaa kotona ja olemme aina tehneet kaiken tuoreista raaka-aineista.

        Minä en "mainostanut" hygieniatasoa, ainoastaan kerroin, että sitä valvotaan. En ole kuullut, että maitohappobakteerien syöminen olisi riski. Minä olen syönyt probiootteja vuosia suoliston hyvän bakteerikannan ylläpitämiseksi.

        Ruoka jakaa mielipiteitä. Minä olen löytänyt Portugalista myös herkullista ruokaa. Portugalin palstoilla olen pyrkinyt selvittämään matkailijoille, mitä ruokaa maassa on tarjolla ja siten helpottamaan matkailijan elämää. Ruoka on osa maan kulttuuria. Helpointa siihen on päästä sisälle, jos tekee kotiläksyjä ennen matkaa kuin matkaa.


      • -nella
        Barbeito kirjoitti:

        -----"Jotkut ovat kertoneet, että tuo laivamatka ei ole tuulisella säällä "herkkua"----
        Meilläkin iski pieni paniikinpoikanen kun aamuvarhaisella noustiin laivaan. Joka penkille säntillisesti asetellut oksennuspussit eivät luvanneet hyvää... No, tuulta ei ollut paljoa ja laiva keinui vaan ihan mukavasti, välillä ei näkynyt kuin vettä ja välillä taivasta, mutta ei tehnyt pahaa kenellekään, jos oikein huomasin.

        ----"Paikallinen "herkku" espada kala ei vedä vertoja edes hauelle"---
        Minustakin se on mauton kala enkä kaikkiaan mikään kalanystävä olekaan. Mutta kyllä siitäkin hyvää saa. Esim. Santanan Colmo-ravintolan pekonisilpulla höystetty espada on vallan mainiota.

        ---"Vaikka madeiralla ruoan kanssa voi olla suhkkoht huoleton (siisteissä paikoissa), niin kyllä itse hieman valikoin syötäviä"---
        Taitaa tämäkin olla tuuripeliä kuten säätila. Aikanaan vanhassa kunnon Dinossauro-baarissa (ei pidä sotkea nykyiseen mauttomaan rantakioskiin herraskaisella rantabulevardilla) tuli syötyä ja paikka ei tosiaan ollut järin hygieenisen oloinen - paitsi Antonio oli kyllä marinoinut itsensä niin vahvoissa liemissä että sekö auttoi... Ei tullut mitään vaivoja kuten ei hanavedestäkään. Yksi herraskainen sukulaisen työkaveri ei varmasti käynyt missään vaatimattomassa paikassa syömässä (mahtoivatko poistua Savoysta) ja sai salmonellan. Että se siitä ja sen kestävyydestä.

        Tuossa paikassa on ollut tarjolla vaikka minkä minuutin munia ja erilaisia omeletteja, joten en yllättyisi jos oli tullut raaoista kananmunista..., minulla ne kuuluvat matkoilla "riskiravintoon" ja en välitä niistä kotomaassakaan. Mieluimmin kypsää, kuin riskillä puoliraakaa ja muutoinkin ylikypsä on parempi kuin kaikenmaailman ranskalaishöpöjen napsuvat al dentet.


      • masseur kirjoitti:

        Ei tarvitse pyydellä anteeksi. Kuten yllä totesin, portugalilainen keittiö seisoo tukevasti omilla jaloillaan eikä tarvitse minun puolustusta. Se mitä näiltä keskusteluilta toivoisin, on asiallisuus. Asioita, joita katsoo puutteeksi ei tarvitse salailla, mutta niistä on hyötyä muille matkailijoille vain, jos niistä kertoo asiallisesti eikä ala-tyylillä, mikä valitettavasti joillakinkeskustelijoilla on tapana.

        Monet lukijat tietänevät, että asun Portugalissa, tarkemmin sanottuna Azoreilla. Olen yllä kertonut, että ensimmäisen kerran tein tuttavuutta portugalilaisen ruoan kanssa v. 1994. Se tapahtui Portossa. Ennen mainittua matkaa olin lukenut maan ruoasta ja ruokalajeista aika paljon, niin että tunsin niistä monien koostumukset ja nimet. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että ruoka oli varsin suolaista. Suolan käyttö on vuosien mittanut hellittänyt.

        Olen Azorien palstalla ja kotisivuillani kertonut, että saariryhmän ruoan suurin puute on vihannekset. Niiden käyttö on vähäistä, vaikka hyvälaatuisia vihanneksia saarilla kasvatetaankin ympäri vuoden. Keitettävät vihannekset tarjotaan yleensä ylikypsinä ja salaatit ovat vaatimattomia. En syö koskaan pelkkää salaattia ulkona, koska voin syödä salaattia kotona. Kokemukseni mukaan Portugalin mantereella saa yleensä aina vähintään tyydyttävän tomaatti-lehtisalaattisalaatin, joka minulle riittä lisukkeeksi.

        Satunnaisen matkailijan saattaa parinkinkymmenen kerran jälkeen olla vaikea löytää mieleistään ravintolaa. Asukkaalla on helpompaa, vai onko? Asuin Helsingissä melkein 30 vuotta enkä kaipaa sieltä yhtän ainutta ravintolaa. Maailmalta on mieleeni jäänyt erityisesti muutama hyvä pihvi, mm. Ranskasta, Ruotsista ja Amerikasta. Täällä Azoreilla saamme murean pihvin tietyissä ravintoloissa. Olen koko elämäni laittanut ruokaa kotona ja olemme aina tehneet kaiken tuoreista raaka-aineista.

        Minä en "mainostanut" hygieniatasoa, ainoastaan kerroin, että sitä valvotaan. En ole kuullut, että maitohappobakteerien syöminen olisi riski. Minä olen syönyt probiootteja vuosia suoliston hyvän bakteerikannan ylläpitämiseksi.

        Ruoka jakaa mielipiteitä. Minä olen löytänyt Portugalista myös herkullista ruokaa. Portugalin palstoilla olen pyrkinyt selvittämään matkailijoille, mitä ruokaa maassa on tarjolla ja siten helpottamaan matkailijan elämää. Ruoka on osa maan kulttuuria. Helpointa siihen on päästä sisälle, jos tekee kotiläksyjä ennen matkaa kuin matkaa.

        Olen yrittänyt sekä Suomi24:n Portugalin palstoilla että kotisivuillani kertoa, että Portugalin ja Suomen ruoka- ja ravintolakulttuurien välillä on eroa. Portugalilainen ravintolakäsitys on varsin laaja: ravintola on paikka, jossa voi syödä ja juoda ja jonka anti voi olla varsin vaatimatonkin. Se on yhtä kuin ravitsemusliike. Yllä verrataan madeiralaisten ravintoloiden tasoa suomalaisen huoltoaseman ravintolan tasoon. Joskus minulta on kysytty, että missä niitä oikeita ravintoloita on, kun kysyjä löysi vain ruokabaareja.

        Portugalilaisen ravintolan kynnys on matala. Pienestä ostovoimasta huolimatta siellä saatetaan käydä usein. Suomalainen ei perinteisesti ole mennyt ravintolaan pelkästään syömään vaan huvittelemaan, istumaan iltaa. Vaikka tässä suhteessa Suomessa onkin tapahtunut käyttäymismalleissa muutosta, ovat odotukset usein vielä vanhan ajattelutavan mukaisia: ravintolan pitää olla hieno.

        Kun ravintolassa käyydään usein ja kun siellä on selvittävä pienellä rahalla, täytyy olla myös vaatimattomia ravintoloita ja yksinkertaisia ruokia. Halvimmat pakettilounaat saattavat tänäkin päivänä Portugalissa lähteä 3,50 eurolla.

        Kaikkien EU:n tilastojen valossa pohjoismaalaiset ovat rikkaita, portugalilaiset köyhiä. Portugalilaisia suinkaan ei tarvitse sääliä eivätkä he kulje pää painuneena. Normaaliin sivistyneeseen käytöstapaan kuuluvan kunnioituksen he kuitenkin ansaitsevat, myös ruokakulttuurinsa osalta.

        Moni matkailija esiintyy kohdemaansa keittiön asiantuntijana jopa yhden ainoan matkan jälkeen. Minkä hyvänsä maan ruoka- ja ravintolakulttuurin tunteminen vie kuitenkin aikaa ja paneutumista. Minulla on menossa 16. vuosi Portugalin suhteen enkä vieläkään voi esiintyä alan asiantuntijana. Ilmeisesti olen hidas oppimaan.

        Portugalin ruokakulttuurilla on vanhat perinteet, perinteet nimenomaan monikossa, sillä ne ovat varsin paikallisia. Tämä perintö on elävä ja se on menestyksellisesti torjunut kansainvälisen pikaruoan maihinnousua. Perintöä vaalitaan paitsi päivittäin myös lukemattomissa perinneruokatapahtumissa ympäri vuotta mutta etenkin kesäaikaan.

        Portugalilaisesta ruoasta ei suinkaan tarvitsee pitää, mutta sivistyneeltä matkailijalta voisi toivoa sivistynyttä kielenkäyttö ja ymmärtämystä, että ruokaperinteitä on muuallakin kuin Suomessa. Pitävätkö suomalaiset siitä, jos heidän ruokaperinnöstään puhutaan ja kirjoitetaan halventavaan sävyyn? On kysymys ruokaperinteiden erilaisuudesta, ei paremmudesta.

        Yllä puhutaan viljalajeista ja viitataan vehnään. Portugali ei suinkaan ole pelkkä vehnämaa, sillä sen lisäksi massa viljellään ohraa, ruista ja riisiä. Portugalilainen riisi on hyvälaatuista.

        Madeiralta, Funchalista täytyy löytyä ravintoloita moneen lähtöön, kun niitä on täällä meidän pikkuisessa Ponta Delgadassakin tänä päivänä. Ero näiden kahden saariryhmän ja mainittujen kaupunkien välillä on sentään melkoinen.


      • Barbeito
        Bon apetit kirjoitti:

        on kivikauden jälkeen keksitty avoliesi ja ruoka sen mukaista: Päältä palanutta ja keskeltä raakaa. Kun ensin on paripäivää kokeillut noita paikallisia herkkuja kuten täysyin mautonta ja käsiin hajoavaa kalaa ja vartaasta roikkuvia puoliraakoja jänteisiä lihanpalasia on valmis siirtymään pizzoihin, mutta se leivänkakkara, jonka päälle on sulatettu juustonpala on kyllä jotain ihan muuta. Pari paikkaa on, jotka osaavat tehdä kstikkeen ja kypsentää ruuan sivistyneesti, mutta niiden keksiminen viekin aikaa...joten on hyvä tietää, että ostareista löytyy myös mäkkäreitä, ainakin jos pitää lapsillekkin saada jotain lämmintä syötävää.

        On tosiaan melkoisen turhaa vedellä alatyylin mollauksia madeiralaisen tai minkään muunkaan paikan keittiön tasosta. Minä esimerkiksi en ole voinut koskaan ymmärtää miten ranskalainen keittiö on muka niin erinomainen. Keskihintaiset paikat vaikkapa Nizzan seudulla tarjoavat minusta onnetonta ruokaa. Enkä ole mielipiteineni edes yksin, pariviikkoisen viime matkan aikaiset kaverit olivat aivan samaa mieltä. Että mielipiteitä on monia, mutta voivat ne olla silti asiallisia.

        Madeiralla saa erittäin mureaa pihviä kun vaan menee oikeaan paikkaan. Jotkut Casa de Portelan lihavartaat ovat erinomaisia, eivät todellakaan tämän "hyvän ruokahalun" kuvaaman kaltaisia; Colmon espada on loistavaa, jopa minä pidän siitä vaikka en kalan ystävä juuri olekaan. Entäpä sitten espadarte fumado, hitto, kuola valuu näppäimistölle. Summertimen porco com vinho e alho, aah. Tonnikalapihvit ovat jotain toista kuin ne joita saa aikaan meillä myytävästä pakastetonnikalasta. Caldo verde, onko parempaa keittoa? Tomaatti-sipuli -salaatti on ollut aina erinomaista ja ainekset hyviä. Mitenkäs sitten jälkiruuat: vaikkapa caramel pudim, sitä sopii vertailla eri ravintoloiden versiona ja makustella onko jollain omaan makuun liikaa kananmunaa.

        Kyllä Madeiralla saa hyvää ruokaa, se on ihan varma. Kulinaristien Mekka se ei liene, mutta sellaista minä en ole vielä tähän ikään löytänyt yhtään mistään, joten lieneekö sitä olemassakaan. Minulle luultavasti ei.


      • kaada ittelles vaan
        Barbeito kirjoitti:

        On tosiaan melkoisen turhaa vedellä alatyylin mollauksia madeiralaisen tai minkään muunkaan paikan keittiön tasosta. Minä esimerkiksi en ole voinut koskaan ymmärtää miten ranskalainen keittiö on muka niin erinomainen. Keskihintaiset paikat vaikkapa Nizzan seudulla tarjoavat minusta onnetonta ruokaa. Enkä ole mielipiteineni edes yksin, pariviikkoisen viime matkan aikaiset kaverit olivat aivan samaa mieltä. Että mielipiteitä on monia, mutta voivat ne olla silti asiallisia.

        Madeiralla saa erittäin mureaa pihviä kun vaan menee oikeaan paikkaan. Jotkut Casa de Portelan lihavartaat ovat erinomaisia, eivät todellakaan tämän "hyvän ruokahalun" kuvaaman kaltaisia; Colmon espada on loistavaa, jopa minä pidän siitä vaikka en kalan ystävä juuri olekaan. Entäpä sitten espadarte fumado, hitto, kuola valuu näppäimistölle. Summertimen porco com vinho e alho, aah. Tonnikalapihvit ovat jotain toista kuin ne joita saa aikaan meillä myytävästä pakastetonnikalasta. Caldo verde, onko parempaa keittoa? Tomaatti-sipuli -salaatti on ollut aina erinomaista ja ainekset hyviä. Mitenkäs sitten jälkiruuat: vaikkapa caramel pudim, sitä sopii vertailla eri ravintoloiden versiona ja makustella onko jollain omaan makuun liikaa kananmunaa.

        Kyllä Madeiralla saa hyvää ruokaa, se on ihan varma. Kulinaristien Mekka se ei liene, mutta sellaista minä en ole vielä tähän ikään löytänyt yhtään mistään, joten lieneekö sitä olemassakaan. Minulle luultavasti ei.

        että hyvää ruoka löytyy, mutta sitä pitää etsiä, eikä se löydy noista matkatoimistojen suosittelemista paikoista. Kaikkein onnettominta se on hotellialueilla ja Funchalin satamassa, joissa sisäänheitäjät parhaassa tapauksessa juottavat ovella jo madeiraa, joka onkin kaikenlisäksi vielä lisätty laskuun. Et se siitä, tervetuloa, kolmen helmen simpukastakin saa paremman pihvin.

        Parasta ja halvinta ruokaa saa sieltä missä paikalliset käyvät itse. Tosin ihmettelevät monesti, että mistäs nuo turistit tänne tupsahti. Hotellialueilla kuitenkin safkat maksaa pahimmillaan tuplahinnat siihen nähden millä saattaa saada vastaavan ja paremman muualta.


      • obrigado
        kaada ittelles vaan kirjoitti:

        että hyvää ruoka löytyy, mutta sitä pitää etsiä, eikä se löydy noista matkatoimistojen suosittelemista paikoista. Kaikkein onnettominta se on hotellialueilla ja Funchalin satamassa, joissa sisäänheitäjät parhaassa tapauksessa juottavat ovella jo madeiraa, joka onkin kaikenlisäksi vielä lisätty laskuun. Et se siitä, tervetuloa, kolmen helmen simpukastakin saa paremman pihvin.

        Parasta ja halvinta ruokaa saa sieltä missä paikalliset käyvät itse. Tosin ihmettelevät monesti, että mistäs nuo turistit tänne tupsahti. Hotellialueilla kuitenkin safkat maksaa pahimmillaan tuplahinnat siihen nähden millä saattaa saada vastaavan ja paremman muualta.

        Kyllä nyt tuntuu siltä,että määrätyistä asioista tulee helposti kädenvääntöä.Ruoka,uskonto ja politiikka jne.Makuja,tapoja.käyttäytymistä,palvelua löytyy mailmalta miljoonia.Ollaan vaimoni kanssa sen luokan "sosialisteja",että olemme mukautuvaisia hyvin pitkälle eri turistipaikkojen erilaisuuteen.Ei se aina joka kerta ihan ilman pettymyksiä ole mennyt,mutta matkailu avartaa ja erilaisuuteen oppii.Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä,joku tykkää molemmista.Huom!meidän kokemuksen perusteella Madeira on HUOM! meille;ei välttämättä kaikille,ikäluokkapaikkana erittäin miellyttävä paikka palveluiltaan,ruoaltaan,ystävällisyydessään ym.Ei huudella perään suomalaisten opettamia kirosanoja ym.rivouksia,kuten monessa suomalaisten itse pilaamissa turistipaikoissa on koettu.Sopeutuminen erillaisiin tilanteisiin auttaa omaa psykettä torjumaan pahanolontunteen,kuten vuosia sitten San Marinossa alkoi sataa juuri kun päästiin alkuun paikkojen katselmuksessa ,Ilmaisin tämän sateentulon paikalliselle tarjoilijalle,hän kommentoi asian niin,että hyvä herra ei meillä San Marinossa sada vettä se on viiniä.


      • Madeilla olin......
        masseur kirjoitti:

        Ei tarvitse pyydellä anteeksi. Kuten yllä totesin, portugalilainen keittiö seisoo tukevasti omilla jaloillaan eikä tarvitse minun puolustusta. Se mitä näiltä keskusteluilta toivoisin, on asiallisuus. Asioita, joita katsoo puutteeksi ei tarvitse salailla, mutta niistä on hyötyä muille matkailijoille vain, jos niistä kertoo asiallisesti eikä ala-tyylillä, mikä valitettavasti joillakinkeskustelijoilla on tapana.

        Monet lukijat tietänevät, että asun Portugalissa, tarkemmin sanottuna Azoreilla. Olen yllä kertonut, että ensimmäisen kerran tein tuttavuutta portugalilaisen ruoan kanssa v. 1994. Se tapahtui Portossa. Ennen mainittua matkaa olin lukenut maan ruoasta ja ruokalajeista aika paljon, niin että tunsin niistä monien koostumukset ja nimet. Ensimmäinen vaikutelmani oli, että ruoka oli varsin suolaista. Suolan käyttö on vuosien mittanut hellittänyt.

        Olen Azorien palstalla ja kotisivuillani kertonut, että saariryhmän ruoan suurin puute on vihannekset. Niiden käyttö on vähäistä, vaikka hyvälaatuisia vihanneksia saarilla kasvatetaankin ympäri vuoden. Keitettävät vihannekset tarjotaan yleensä ylikypsinä ja salaatit ovat vaatimattomia. En syö koskaan pelkkää salaattia ulkona, koska voin syödä salaattia kotona. Kokemukseni mukaan Portugalin mantereella saa yleensä aina vähintään tyydyttävän tomaatti-lehtisalaattisalaatin, joka minulle riittä lisukkeeksi.

        Satunnaisen matkailijan saattaa parinkinkymmenen kerran jälkeen olla vaikea löytää mieleistään ravintolaa. Asukkaalla on helpompaa, vai onko? Asuin Helsingissä melkein 30 vuotta enkä kaipaa sieltä yhtän ainutta ravintolaa. Maailmalta on mieleeni jäänyt erityisesti muutama hyvä pihvi, mm. Ranskasta, Ruotsista ja Amerikasta. Täällä Azoreilla saamme murean pihvin tietyissä ravintoloissa. Olen koko elämäni laittanut ruokaa kotona ja olemme aina tehneet kaiken tuoreista raaka-aineista.

        Minä en "mainostanut" hygieniatasoa, ainoastaan kerroin, että sitä valvotaan. En ole kuullut, että maitohappobakteerien syöminen olisi riski. Minä olen syönyt probiootteja vuosia suoliston hyvän bakteerikannan ylläpitämiseksi.

        Ruoka jakaa mielipiteitä. Minä olen löytänyt Portugalista myös herkullista ruokaa. Portugalin palstoilla olen pyrkinyt selvittämään matkailijoille, mitä ruokaa maassa on tarjolla ja siten helpottamaan matkailijan elämää. Ruoka on osa maan kulttuuria. Helpointa siihen on päästä sisälle, jos tekee kotiläksyjä ennen matkaa kuin matkaa.

        A) Juu, ei ole löytynyt Madeiralta montakaan mieleistä ravintolaa liki 20 vuoden ja matkan aikana. Ja onhan niitä tullut "muutamia" kokeiltua mitä erilaisimmissa seuroissa (paikallisten, toisten turistien, niin saarella asuvien tuttavien kanssa kuin yksinkin) Kummallista kyllä että esimerkiksi Italiasta (ja monesta muusta maasta) niitä taas vastaavasti on löytynyt jokaisella reissulla ja jokaiselta paikkakunnalta joissa on tullut vierailtua, ja niitä reissuja sekä paikkakuntia kyllä riittää laidasta laitaan. Minulle vaan se "murea pihvi" ei todellakaan edusta kulinarismin huippua kuten niin monelle 40-luvulla tai sitä ennen syntyneelle suomalaiselle näyttää edustavan. Huippuluokan raaka-aineet, oli se sitten lihaa tai jotain muuta, korkeatasoisesti valmistettuna taas sitä ovat. Tästä lienee aika moni muukin samaa mieltä. Ei vaan tahdo Madeiralta löytyä niitä huippuraaka-aineitakaan. Tämän totesi myös siellä pitkään asunut melko lailla korkean tason kotikokkaaja.

        B) Minulle on aivan yksi ja sama minkä verran ihmiset syövät maitohappovalmisteita, se lienee jokaisen oma asia mitä naamaansa mättää ja mihin rahansa laittaa. Totesin vain, että riittävän usein ja laajalti matkustaessa niille ei useinkaan ole mitään tarvetta Euroopan sisällä jossa hygieniataso noin yleisesti ottaen on kohtalaisen korkea. Sisuskaluilla kun on tapana tottua uusiin bakteerikantoihin kun niitä tarpeeksi usein siihen totuttaa.

        C) Niin on ruoka osa kulttuuria, ja suuri osa onkin. Siksipä emme voi juuri Suomeakaan mainostaa ainakaan RUOKAkulttuurimaana, jos ei sitä ole Portugalikaan.

        Hyvät matkat ja onnea kaikille valitsemillanne teillä! ;-)


      • Madeilla olin...... kirjoitti:

        A) Juu, ei ole löytynyt Madeiralta montakaan mieleistä ravintolaa liki 20 vuoden ja matkan aikana. Ja onhan niitä tullut "muutamia" kokeiltua mitä erilaisimmissa seuroissa (paikallisten, toisten turistien, niin saarella asuvien tuttavien kanssa kuin yksinkin) Kummallista kyllä että esimerkiksi Italiasta (ja monesta muusta maasta) niitä taas vastaavasti on löytynyt jokaisella reissulla ja jokaiselta paikkakunnalta joissa on tullut vierailtua, ja niitä reissuja sekä paikkakuntia kyllä riittää laidasta laitaan. Minulle vaan se "murea pihvi" ei todellakaan edusta kulinarismin huippua kuten niin monelle 40-luvulla tai sitä ennen syntyneelle suomalaiselle näyttää edustavan. Huippuluokan raaka-aineet, oli se sitten lihaa tai jotain muuta, korkeatasoisesti valmistettuna taas sitä ovat. Tästä lienee aika moni muukin samaa mieltä. Ei vaan tahdo Madeiralta löytyä niitä huippuraaka-aineitakaan. Tämän totesi myös siellä pitkään asunut melko lailla korkean tason kotikokkaaja.

        B) Minulle on aivan yksi ja sama minkä verran ihmiset syövät maitohappovalmisteita, se lienee jokaisen oma asia mitä naamaansa mättää ja mihin rahansa laittaa. Totesin vain, että riittävän usein ja laajalti matkustaessa niille ei useinkaan ole mitään tarvetta Euroopan sisällä jossa hygieniataso noin yleisesti ottaen on kohtalaisen korkea. Sisuskaluilla kun on tapana tottua uusiin bakteerikantoihin kun niitä tarpeeksi usein siihen totuttaa.

        C) Niin on ruoka osa kulttuuria, ja suuri osa onkin. Siksipä emme voi juuri Suomeakaan mainostaa ainakaan RUOKAkulttuurimaana, jos ei sitä ole Portugalikaan.

        Hyvät matkat ja onnea kaikille valitsemillanne teillä! ;-)

        Portugali on ruokakulttuurimaa. On toissijainen asia, pitääkö ulkopuolinen portugalilaisesta ruokalkulttuurista vai ei. Kulttuuri, oli se sitten ruokaa tai muuta, on itseriittoinen eikä ole riippuvainen ulkopuolisten kannanotoista.

        Söimme kerran tuttavamme suosituksesta Lissabonissa eräässä Alentejon alueen (Lissabonista etelään) ruokaa tarjoavassa ravintolassa. Emme voi sanoa, että olisimme erikoisesti pitäneet valinnoistamme, mutta emme myöskään voi sillä perusteella, ettei ei ruoka ollut ihan makuumme, sanoa, etteikö Alentejossa olisi ruokakulttuuria. Satun kyllä tietämään, että Alentejossa on rikas ruokakulttuuri ja että se voi hyvin.

        Portugalilaiset rakastavat ruokaansa. Toisin kuin vielä monet suomalaiset he eivät pyytele ulkopuolisilta anteeksi, sitä mitä syövät. Myös toisin kuin suomalaiset portugalilaiset eivät ole museoineet perinneruokiaan, vaan ne elävät voimakkaasti nykypäivää modernien ravintolaluomusten ohella.

        Italian ruokakulttuuri ei suinkaan ole monoliittinen, vaan jokaisella alueella on oma paikalliskulttuurinsa. Jotkut ruokakulttuurit avautuvat ulkopuolisille paremin kuin jotkut toiset.
        Portugalista löytyy korkealuokkaisia raaka-aineita. Madeiralla ja Azoreilla kasvatetaan hyvälaatuisia vihanneksia ja hedelmiä ympäri vuotta ulkona joitakin ihan herkimpiä lajeja lukuunottamatta. Niiden matka kasvupaikalta pöytään on lyhyt. Tiedossani ei ole, että meren elävien tai lihan laadussa olisi vikaa. Jokaisella alueella omat makkaransa ja maassa tehdään monia erilaisia juustoja. Azorit ovat tunnettuja juuri juustoistaan. Maan leivonnais- ja jälkiruokakulttuuri monipuolinen.

        Hygieniaongelmia on etenkin lomakohteissa silloin tällöin missä tahansa lämpimässä maassa. Hygieniaongelmat tuskin ovat tuntemattomia Italiassakaan. Tietooni ei ole tullut, että Portugaliin matkustavilla olisi mitään erikoista syytä syödä maitohappobakteereja mahdollisten suolisto-ongelmien varalta.

        Näillä palstoilla on vapaus purkaa frustraatioitaan, tässä tapauksessa ruoasta. Portugalin ruokakulttuuria jonkun verran tuntevana katson velvollisuudekseni kertoa lukijoille sen, mitä minä asiasta tiedän ja ajattelen.


      • obrigado
        Madeilla olin...... kirjoitti:

        A) Juu, ei ole löytynyt Madeiralta montakaan mieleistä ravintolaa liki 20 vuoden ja matkan aikana. Ja onhan niitä tullut "muutamia" kokeiltua mitä erilaisimmissa seuroissa (paikallisten, toisten turistien, niin saarella asuvien tuttavien kanssa kuin yksinkin) Kummallista kyllä että esimerkiksi Italiasta (ja monesta muusta maasta) niitä taas vastaavasti on löytynyt jokaisella reissulla ja jokaiselta paikkakunnalta joissa on tullut vierailtua, ja niitä reissuja sekä paikkakuntia kyllä riittää laidasta laitaan. Minulle vaan se "murea pihvi" ei todellakaan edusta kulinarismin huippua kuten niin monelle 40-luvulla tai sitä ennen syntyneelle suomalaiselle näyttää edustavan. Huippuluokan raaka-aineet, oli se sitten lihaa tai jotain muuta, korkeatasoisesti valmistettuna taas sitä ovat. Tästä lienee aika moni muukin samaa mieltä. Ei vaan tahdo Madeiralta löytyä niitä huippuraaka-aineitakaan. Tämän totesi myös siellä pitkään asunut melko lailla korkean tason kotikokkaaja.

        B) Minulle on aivan yksi ja sama minkä verran ihmiset syövät maitohappovalmisteita, se lienee jokaisen oma asia mitä naamaansa mättää ja mihin rahansa laittaa. Totesin vain, että riittävän usein ja laajalti matkustaessa niille ei useinkaan ole mitään tarvetta Euroopan sisällä jossa hygieniataso noin yleisesti ottaen on kohtalaisen korkea. Sisuskaluilla kun on tapana tottua uusiin bakteerikantoihin kun niitä tarpeeksi usein siihen totuttaa.

        C) Niin on ruoka osa kulttuuria, ja suuri osa onkin. Siksipä emme voi juuri Suomeakaan mainostaa ainakaan RUOKAkulttuurimaana, jos ei sitä ole Portugalikaan.

        Hyvät matkat ja onnea kaikille valitsemillanne teillä! ;-)

        Keskustassa hotelli Do Centron vieressä SA-marketti,jossa käytiin viime marraskussa lounaalla lihasopalla.Iso annos keittoa sämpylät oluet kahdelle yhteensä 5,80€.Kyllä oli niin hyvä lihasoppa,että jos sama keitto olisi tarjoiltu jossain gourmet paikassa smokkiin pukeutuneen tarjoilijan palvelemana pöydissä valkoiset liinat ja ulkona gourmet kyltti hinta 15€ annos.Olisin kehunut kotosuomessa ystäville kuinka hienossa ravintolassa saatiin superhyvää lihakeittoa,mutta kyllä se maksoikin.Sama keitto ei saa niin suurta arvostusta marketin kahvilassa,mutta meille,ei varmaan kaikille,se oli todella hyvä maukas jänteetön.Hinta laatusuhde todella kohdallaan.Kun pannaan liinat pöytiin ja puitteet hienoiksi voi mielikuvissaan syödä superhyvää gourmet ruokaa marketkahvilan reseptillä tehtynä.


      • sitä saa
        Madeiralla olin taas kirjoitti:

        Ajattelin tuossa aikaisemmin jättää kommentoimatta, mutta tulkoon nyt kuitenkin sanotuksi. Anteeksi Masseur siksi, koska näytät kohtuullisen fanaattisesti puolustavan portugalin keittiötä ja ruokakulttuuria joka ei kuitenkaan kovin suurta suosiota noin yleismaailmallisesti niitä, ja ehkä ihan syystäkin.

        Itselleni on aina Madeiran reissuilla ollut pienoinen ongelma se, että paikallinen ruoka ei oikein tahdo upota. Siksi yleensä asunkin keittomahdollisuuksin varustetussa asunnossa, mutta onhan sitä lomalla mukava syödä myös "ulkona" välillä. Enkä tosiaankaan ole mikään "gourmet-pelle" vaan kotioloissa Suomessakin kokkailen aika lailla perinteistä kotiruokaa, tosin ilman lihaa ja melkoisen italialaispainotteisesti.

        Jo ensimmäisellä Madeiran reissulla, muistaakseni vuonna 1990 totesin, että näyttääpä sapuskat aika kotoisilta, eli lautaselta löytyy se liha tai kala, yleensä pari keitettyä perunaa ja useimmiten aika mauttomia ylikeitettyjä vihanneksia, pahimmassa tapauksessa heitetty vielä "salaattikin" siihen samaan syssyyn. Mausteita ei juurikaan käytetä suolan lisäksi. Hyvää ruokaa? Jouluviikolla parissa paikassa totesin taas, ettei se "ruokakulttuuri" ole parissakymmenessä vuodessa edelleenkään juuri mihinkään muuttunut eli pysytään tukevasti siellä missä Suomen ravintolakulttuuri oli joskus ehkä 80-luvulla. Tähän väliin mahtuu liki 20 reissua ko. saarelle.

        Olen syönyt Madeirallakin myös hyvin, n. 2 kertaa ravintoloissa, ja silloin aina paikallisen ystävän seurassa kun olemme menneet paikkoihin joihin tavan turisti ei taatusti olisi osannut itse mennä ruokaa kyselemään. Valitettavasti esim. Camara de Lobosissa oli näköjään senkin vanhan ravintolan tilalle ilmestynyt moderni betoni-lasikolossi. Ymmärrän oikein hyvin aikanaan saarella vuosia asunutta ystävätärtä joka jakoi tämän saman ongelman, eli parasta oli laittaa ruokaa kotona jos halusi maukasta. Suomalaisen huoltoasematason leike/pihvi-ranskalaiset linjaa löytyy kyllä mutta yritäpä löytää muuta.

        Viimeisen kymmenen vuoden aikana Madeiralle on perustettu lukuisa joukko erilaisia etnisiä ravintoloita, niistäkin vaan useimmat tuppaavat olemaan "madeiralaistettuja" eli sapuskat ovat kaukana ns. alkuperäisistä. Eikä näytä olevan väliä sillä sijaitseeko kuppila viiden tähden hotellissa vai vähän syrjemmällä.

        Ja vielä siihen Masseurin mainostamaan hygienian tasoon viitaten: nyt viime reissulla pari päivää ennen joulua sain ensimmäistä kertaa Madeiralla jonkunsortin vatsapöpön simpukoista (luultavasti). Meni onneksi ohi yhden yön sairastamisella. Istuin ko. ravintolassa heti keittiön edessä ja näin kyllä mitä se nk. "hygienia" tässä tapauksessa oli. Ei siis enää toiste ko. kuppilaan jos nyt yleensäkään viitsin enää Madeiralle mennä. Matkustan sen verran usein ja paljon ettei maitohappobakteerien hankkiminen tule edes mieleen Euroopan reissuilla, enkä yleensä ihan pienistä vatsatauteja saa.

        Eikä sitten kannata turhaan vedellä herneitä tai muita vihanneksia nenään tästä, moni on varmasti aivan tyytyväinen myös Madeiran ja Portugalin ravintolatarjontaan vaikka meitä muidenkin mielipiteiden edustajia kyllä löytyy, ihan niinkuin kaikissa muissakin asioissa. Lähinnä halusin vain tuoda esiin sen, ettei se Portugali ja Madeira todellakaan ole mikään kulinarismin kehto vaikka joistain kirjoituksista jotain sen suuntaista saattaisikin olla aistittavissa.

        Madeirallehan kuitenkin useimmiten mennään muiden asioiden kuin pelkän ruuan takia. Itse lähden maistelemaan hieman toisen tason sapuskaa Firenzeen muutaman viikon päästä. :-)

        Simpukat ja osterit lienevät varmimpia tapoja saada pötsi sekaisin, onnea valitsemallasi linjalla.
        http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/ohjeet_ja_suositukset/kaliki

        Etniset ravintolat, ne jotka ovat alkuasukkaille ja turisteille suunnattu, niin eiköhän ne kaikki ole enempi vähempi näiden makuun ja menun mukaan suuntautuneet. Jäisi ainakin itseltä menemättä härmässä kiinalaiseen ravintolaan, jos se tarjoaisia sitä mitä pekingissä (siis siellä, ne ei turistipaikat).


    • Barbeito

      Alkuperäisellä kysyjällä kävi nyt se huono tuuri. Madeiran säät ovat olleet jo useamman viikon todella kehnot. Kuten joulun siellä viettänyt tuttavani totesi: "Onneksi ei oltu ensimmäistä kertaa Madeiralla, olisi jäänyt huono kuva paikasta". Tätä se ilmaston lämpeneminen teettää:-) Ilmeisesti suunnilleen koko pohjoisella pallonpuoliskolla on ollut poikkeuksellisen ankara alkutalvi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      105
      3424
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      84
      3292
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      323
      1976
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      90
      1469
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1266
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1165
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      898
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      132
      850
    9. 46
      793
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      777
    Aihe