Muita OCD ihmisiä?

Minulla on

http://users.kymp.net/mode0652/tourette/ocd2.html
Tuossa linkki OCD:stä

Onko täällä ketään jolla on tai epäilee että on OCD? Tämä pakkomielle/pakkotoiminta syndrooma? Tässä tuli joku aika sitten 4Dohjelma jossa puhuttiin tästä, joten ajattelin kirjoittaa oman oireeni.

Minulla on sellainen OCD oire että minä rämpytän tv kaukoohjaimen erästä nappia kokoajan. Tiedättehän että joissakin ohjaimissa on sellainen nappi josta kuvan kokoa voi vaihtaa mieleisekseen? Ainakin joissakin telkkareissa on sellainen. Kumminkin, telkkarissani on kaksi eri kuva tyyliä, standarti kuva ja sitten sellainen hieman levitetty koko. Minä painan kaukosäätimestä sitä nappia kerran josta kuva menee standarti kokoon. Tiedän että painoin sitä nappia mutta en usko sitä, kuvittelen että se telkkarin ruutu on edelleen levinneessä tyypissä. Sitten minä painan uudelleen sitä standarti nappia, ja uudelleen ja uudelleen ja uudelleen...jne.

Onko kellään muulla teistä mitään tällaisia oireita, mitä?

51

20290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pakko-oireista kärsivä

      Minä kärsin myös pakko-oireista.Minunkin täytyy näprätä kaukosäätimiä ja melkein kaikkia muitakin esineitä.Täytyy myös laskea mielessäni montako kirjainta sanoissa on yms. Jos jätän tekemättä, pelkään että jotakin kauheata tapahtuu.Tunnen itseni hyvin ahdistuneeksi.Eivätkä pakkotoiminnot juuri lievitä ahdistusta,mutta en voi olla tekemättäkään niitä.

      • Minulla on

        "Jos jätän tekemättä, pelkään että jotakin kauheata tapahtuu. Eivätkä pakkotoiminnot juuri lievitä ahdistusta,mutta en voi olla tekemättäkään niitä."

        Siis juuri samaa kuin minulla! Kokoajan tulee tunne että jotakin pahaa tapahtuu jos en rämpytä sitä saamarin nappia. En pysty lopettamaan, minulla kuluu tunteja siihen kun rämpytän sitä nappia. Tiedän että painoin sitä nappia, kuva on standarti asemassa. En usko sitä vaan varmistan painamalla uudelleen. Ja siitä se saatanan sirkus alkaa! Joskus olen nukahtanut kauko-ohjain käteeni.

        Minulla on myös pienempiä vaivoja jotka kumminkin saan hillittyä ainakin vielä.Joskus rämpytän komeron valoja koska en usko että minä sammutin sen jo vaan painan sitä katkaisijaa uudelleen ja uudelleen...

        Pitäisi kai lopettaa telkkarin katsominen?


      • Pgsu

        Mä myös lasken kirjaimia. Aina pyrin muodostamaan lauseita missä on 3, 6, tai yhdeksän sanaa, mutta 9 on niin lähellä kymmentä että sääntöön tuleee poikkeus ja 9 muuttuu 10. Myös kaiken pitää olla suorassa tai tuntuu että järki menisi, esim en kerran pystynyt nukkumaan kun taulu oli vinossa, yksi asia johti toiseen, lopulta siivosin puoli huonetta keskellä yötä. Myös mulla on kokoajan sellanen tunne et joku tulee tappamaan mua, en usko sitä itekkään mutta kokoajan vilkuilen kävellessä olan yli, ja tietenkin järjestyksessä molempien olkien yli yhtä monta kertaan, vasen kerran, oikea kerran, vasen kaksi kertaa, oikea kaksi kertaa, vasen kolme kertaa, oikea kolme kertaa. Ja pimeässä pelkään epätietoisuutta, en niinkään pimeää itseään, myös epäkohdat tiessä aiheuttavat tuskaa ja pelkään astua katulaattojen reunojen päälle. Lasken myös askeliani, kokoaja, 1,1,2,2,3,3 ja samat eri järjestyksessä. Olen tehnyt näitä pitkään ja sisäistänyt kaiken, mutta pelkään herääväni valkosesta huoneesta missä mulle tökitään piikkejä perseelle kerran tunnissa. Huhhei olipas kiva kertoa teille. On vielä paljon muuta mutta kaikkea en nyt edes muista. Niin käännän myös lauseita ja sanoja mielessäni, saattaa mennä pitkään ennenkuin voin jatkaa elokuvaa kun käännän englanninkielistä lausetta takaperin enkä voi kirjoittaa sitä tai silloin huijaisin.


    • Eiku

      Useita pakko-oireita löytyy.

      Tarkistamista:
      Ovien ja lukkojen sulkeutuminen pitää tarkistaa moneen kertaan, samoin uuni ja vesihanat sekä kaikki lämpiävät tai sähköllä toimivat laitteet. Epäilen nimittäin että syttyy tulipalo tai tulee vesivahinko jos en tarkista kaikkea huolellisesti. Naurattaa itseäkin. Usein asiat on hyvä tarkistaa parillinen määrä kertoja, kaksi tai neljä on yleensä sopiva määrä.

      Eri esineet asetan mielelläni aina tarkalleen samaan asentoon ja paikkaan. Tarkkuus on esinekohtainen, monille esineille voi olla määritelty tietty liikkumatila jonka puitteissa tapahtuva liike ei häiritse minua ollenkaan kun taas toisilla esineillä on millilleen yksi paikka ja asento.

      Joskus on hidasta ja vaikeaa lähteä kotoa kun kaikki pitää tarkistaa, välillä joudun jopa aloittamaan tarkistuksen uudelleen, kun joku yksittäinen tarkistus ei ole mennyt puhtaasti. Asiaa pahentaa kiire, stressi ja yksinoleminen. Toisaalta oireet vähenevät huomattavasti tai häviävät kokonaan yleisissä tiloissa ja seurassa. Oireet ovat olleet minulla niin kauan kuin muistan suunilleen samanlaisina, lääkärissä en ole myöskään käynyt. Pitäisikö?

      Aiemmin minulla oli sellaisia pakko-oireita, että maassa olevat näymättömät aukot piti väistää tai kävellä laatoituksen viivojen päällä. Toisinaan tolppa piti kiertää aina samalta puolelta miltä oli tullutkin ja jos kääntyi 360 astetta ympäri, niin piti kääntyä takaisin saman verran. Samoin joitakin esineitä piti koskettaa parillinen määrä kertoja ja karkkeja piti syödä parillinen määrä. Jos kirjoittaessa tuli vähänkin epätäydellinen merkki, niin se piti korjata tai pyyhkiä kokonaan pois.

      Teen myös huolellisuutta ja tarkkaa suunnittelua vaativaa työtä, jossa ei saa tehdä virheitä (niinhän moni muukin tekee). Pärjään hyvin ja oireet eivät työpaikalla haittaa ollenkaan, päinvastoin auttavat.

      Haluaisin eroon oireista, mutta aika ja voimat ei taida riittää tuon kitkemiseen. Tiedä sitten kuinka vakavaa tuo on, mutta ei siihen ole vielä kuollut.

      • Eemuli

        Minun pakko-oireeni eivät taida ihan riittää OCD-diagnoosiin, mutta tieto OCD:n oireista on auttanut tajuamaan omia, välillä aika rasittavia tapoja ja ajatuskulkuja vähän paremmin.

        Minullakin etenkin ulospäin näkyvät pakko-oireet pahenevat kiireaikoina ja silloin, kun tuntuu että elämässä on paljon hallitsemista ja vastuuta. Kuten juuri nyt: pääsin ekaa kertaa elämässäni esimieshommiin töissä, ja vaikka itse työt jo hallitsenkin, uusi elämänvaihe näkyy kotona jatkuvana tarkisteluna..
        Silitysrauta ja hella ovat ykköstarkistettavat, ne täytyy katsoa vähintään neljä, viisi kertaa aamussa (vaikka en edes silitä kuin pari kertaa viikossa - annan raudan kuitenkin olla aina näkyvillä, jotta en joutuisi tarkistamaan sitä mistään kaapista :/). Viime viikkoina minun on ollut pakko antaa tarkistusnumerot laitteille niiden tärkeyden mukaan ja ilmoittaa itselleni ääneen kun olen tarkistanut kunkin: "Ykkönen tarkistettu - kakkonen tarkistettu - kolmonen.." Kuulostaa ihan joltain scifileffalta kun juttelen tuollaisia aamuisin ;). Samoin iltaisin ennen nukkumaanmenoa pitää katsoa ne läpi. Pelkään lähinnä, että kämppiksen koiralle käy huonosti jos en tarkistele noita sähkölaitteita..

        Aina välillä joku pakkomielle korvautuu uudella, viime kuukausien ärsyttävin uutuus on "vessaneuroosi": minun pitää joka kerta vessasta tullessani avata ovi uudelleen ja tarkistaa että olen vetänyt vessan, vähän nolottaa tehdä tuo julkisissakin vessoissa :).
        Rasittavinta on se, että aina meinaa myöhästyä, kun juuri kiireessä sitä kaikkein todennäköisimmin joutuu palaamaan vielä pihalta tarkistamaan laitteet ja vessan ja ovenkin vielä..

        Yksi juttu minkä olen vasta viime aikoina tajunnut liittyvän tähän piirteeseen on se, että olen tainnut aina olla vähän pakkoajatuksiin taipuvainen. Joskus olen kaksi vuotta ajatellut joka päivä jotain tiettyä lausetta, jonka joku on joskus sanonut ja joka on jäänyt vain pyörimään mieleen vaikkei olisi millään lailla tärkeä. Sitä ei ole vain saanut "ulos päästä". Sellaistakin tulee aina pyöriteltyä tavattoman kauan mielessä, jos epäilen vaikkapa jollain äänensävylläni loukanneeni toista ihmistä (vaikka todellisuudessa olisi käsittämättömän pieni juttu, jota toinen tuskin on huomannut). Onneksi pakkoajatuksetkin korvautuvat aina pikkuhiljaa uusilla, joten entiset unohtuvat kyllä jossain vaiheessa.

        Oudoin juttu, joka minulla on tainnut olla aina, liittyy omaan kehoon: jos olen vaikkapa venytellessä taivuttanut niskaani vasemmalle, iskee joskus ärsyttävä "epäsymmetrian" tunne jos en pian taivuta niskaa oikealle. Ja jos liike ei mene ihan samalla tavalla, täytyy taas taivuttaa päätä vasemmalle ja kierre alkaa..Ehkä tätä ei huomaa ulospäin, koska liikkeet ovat usein niin pieniä, mutta moni OCD-ihminen ehkä on kokenut miten epämiellyttävä tällainen "epätasapainon" tunne on :/. Nuorempana muuten opin äidiltäni tietynlaisen suupielen nykäysliikkeen, jota hän ei varmaan itsessään edes huomannut, mutta kesti kuukausia, ennen kuin pääsin eroon jatkuvasta tarpeesta nykiä suupieltäni ihan samalla tavalla..

        Ja täytyy vielä purkaa sydäntään täällä, jossa porukka on kokenut varmaan samanlaista: pari päivää sitten poikaystäväni loukkasi minua kun ei tajunnut ajatusmaailmaani yhtään - pyydän usein häntä tai kämppistäni sanomaan ääneen, että olen ottanut silitysraudan pois seinästä. No, olimme sitten junamatkalla kun mies alkaa kiusata että "Se tais muuten jäädä seinään", eikä lopettanut vaikka olin jo kauhuissani jäämässä seuraavalla asemalla. Kyllähän minä tiedän aina, että otin sen pois, mutta jos joku käy tahallaan sekoittamaan systeemini, loppupäivä on taas pilalla. Huokaus, toivottavasti poikaystävä oppii pikkuhiljaa ymmärtämään!

        Oho, tulipa taas tarinoitua. Mukavia kesänjatkoja kaikille :)!


      • oio
        Eemuli kirjoitti:

        Minun pakko-oireeni eivät taida ihan riittää OCD-diagnoosiin, mutta tieto OCD:n oireista on auttanut tajuamaan omia, välillä aika rasittavia tapoja ja ajatuskulkuja vähän paremmin.

        Minullakin etenkin ulospäin näkyvät pakko-oireet pahenevat kiireaikoina ja silloin, kun tuntuu että elämässä on paljon hallitsemista ja vastuuta. Kuten juuri nyt: pääsin ekaa kertaa elämässäni esimieshommiin töissä, ja vaikka itse työt jo hallitsenkin, uusi elämänvaihe näkyy kotona jatkuvana tarkisteluna..
        Silitysrauta ja hella ovat ykköstarkistettavat, ne täytyy katsoa vähintään neljä, viisi kertaa aamussa (vaikka en edes silitä kuin pari kertaa viikossa - annan raudan kuitenkin olla aina näkyvillä, jotta en joutuisi tarkistamaan sitä mistään kaapista :/). Viime viikkoina minun on ollut pakko antaa tarkistusnumerot laitteille niiden tärkeyden mukaan ja ilmoittaa itselleni ääneen kun olen tarkistanut kunkin: "Ykkönen tarkistettu - kakkonen tarkistettu - kolmonen.." Kuulostaa ihan joltain scifileffalta kun juttelen tuollaisia aamuisin ;). Samoin iltaisin ennen nukkumaanmenoa pitää katsoa ne läpi. Pelkään lähinnä, että kämppiksen koiralle käy huonosti jos en tarkistele noita sähkölaitteita..

        Aina välillä joku pakkomielle korvautuu uudella, viime kuukausien ärsyttävin uutuus on "vessaneuroosi": minun pitää joka kerta vessasta tullessani avata ovi uudelleen ja tarkistaa että olen vetänyt vessan, vähän nolottaa tehdä tuo julkisissakin vessoissa :).
        Rasittavinta on se, että aina meinaa myöhästyä, kun juuri kiireessä sitä kaikkein todennäköisimmin joutuu palaamaan vielä pihalta tarkistamaan laitteet ja vessan ja ovenkin vielä..

        Yksi juttu minkä olen vasta viime aikoina tajunnut liittyvän tähän piirteeseen on se, että olen tainnut aina olla vähän pakkoajatuksiin taipuvainen. Joskus olen kaksi vuotta ajatellut joka päivä jotain tiettyä lausetta, jonka joku on joskus sanonut ja joka on jäänyt vain pyörimään mieleen vaikkei olisi millään lailla tärkeä. Sitä ei ole vain saanut "ulos päästä". Sellaistakin tulee aina pyöriteltyä tavattoman kauan mielessä, jos epäilen vaikkapa jollain äänensävylläni loukanneeni toista ihmistä (vaikka todellisuudessa olisi käsittämättömän pieni juttu, jota toinen tuskin on huomannut). Onneksi pakkoajatuksetkin korvautuvat aina pikkuhiljaa uusilla, joten entiset unohtuvat kyllä jossain vaiheessa.

        Oudoin juttu, joka minulla on tainnut olla aina, liittyy omaan kehoon: jos olen vaikkapa venytellessä taivuttanut niskaani vasemmalle, iskee joskus ärsyttävä "epäsymmetrian" tunne jos en pian taivuta niskaa oikealle. Ja jos liike ei mene ihan samalla tavalla, täytyy taas taivuttaa päätä vasemmalle ja kierre alkaa..Ehkä tätä ei huomaa ulospäin, koska liikkeet ovat usein niin pieniä, mutta moni OCD-ihminen ehkä on kokenut miten epämiellyttävä tällainen "epätasapainon" tunne on :/. Nuorempana muuten opin äidiltäni tietynlaisen suupielen nykäysliikkeen, jota hän ei varmaan itsessään edes huomannut, mutta kesti kuukausia, ennen kuin pääsin eroon jatkuvasta tarpeesta nykiä suupieltäni ihan samalla tavalla..

        Ja täytyy vielä purkaa sydäntään täällä, jossa porukka on kokenut varmaan samanlaista: pari päivää sitten poikaystäväni loukkasi minua kun ei tajunnut ajatusmaailmaani yhtään - pyydän usein häntä tai kämppistäni sanomaan ääneen, että olen ottanut silitysraudan pois seinästä. No, olimme sitten junamatkalla kun mies alkaa kiusata että "Se tais muuten jäädä seinään", eikä lopettanut vaikka olin jo kauhuissani jäämässä seuraavalla asemalla. Kyllähän minä tiedän aina, että otin sen pois, mutta jos joku käy tahallaan sekoittamaan systeemini, loppupäivä on taas pilalla. Huokaus, toivottavasti poikaystävä oppii pikkuhiljaa ymmärtämään!

        Oho, tulipa taas tarinoitua. Mukavia kesänjatkoja kaikille :)!

        Puoli vuotta mennyt kun jätit viestin mutta vastaan tänne nyt! :) Eli samanlaisia oireita ollut minullakin. Niin tuosta poikaystävän toiminnasta pakko sanoa että luin jostain että juuri tuolla tavalla saattaa saada ihmisten oireita helpommaksi (tottakai täysin yksilöllistä) kun tavallaan kyselee ja jankkaa nuita samoja asioita mitkä on tuskallisia oireita itselle. Eli poikaystävä ei välttämättä vinoillut vaan antoi suuren rakkaudenosoituksen! :)


    • oio

      On oireita ollu jo vuosia ja ilmenee eri muodoissa. Oon lueskellu nyt netistä nuita ja ajatellu jos menis jollekkin semmoselle käyttäytymisterapeutille vai mikä onkaan.

      Tiedätte varmaan joilla on oireita miten ahdistaa kun tiedostaa ne mutta ne on pakonomaisesti päässä! :D Netistä tiedon haaliminen on auttanut paljon mutta kannattaa mielestäni myös muistaa että netti on netti. Sinne voi kuka tahansa tehdä sivut. Mutta en ole kyllä vielä törmännyt halpamaisiin kusetuksiin. Tilasin myös kirjoja (listoja löytyy http://www.ocfoundation.org/ocf1500a.htm ja sit tilasin http://www.reteaming.com/kauppa/products.php?p=5810ba joka on suomenkielinen) aiheesta joita odotan innolla. Välillä tuntus et ei jaksas tehä asialle mitään mutta kyllä se kannattaa. Sen tiedän jo nyt. Oon muuten ollu lukevinani nuilta sivuilta et kannattaa hakea apua hetimmiten ku tiedostaa oireet. Tuskin siitä ainakaan haittaa on ja eipähän ainakaan äidy pahemmaks luulen maa. Mut siistii tajuta ettei se oo oikeasti mitenkään meidän vika (siis tarkoitan joilla on oireita) että näin tapahtuu ja oireilee. Se on vaan sairaus mihin ON apua saatavilla, joten rohkeutta peliin ystävät hyvät! Ennen hävetti enempi et joutuu tekemään kaikkia pakkojuttuja mut terapeuttista on vaan jopa myöntää se ääneen esim. jollekkin kaverille tai sukulaiselle tai jollekkin. Avoimuus ei oo minulle vielä ainakaan tuonu mukanaan turpiin iskuja, ja mitäs siitä vaikka toiskin! Vaihettaan hammassuojat ja taas kehään! Naurattaa vaan jos joku ilkkuu! :)

      Lisäks nuista dokkareista ni ne on joskus avartavia (taisin itsekkin ensimmäisen kerran tajuta että kyseessä voisi olla just OCD tuon 4d-dokumentin kautta), mutta minua ärsyttää miten niissä on melkein aina niin synkistely-musiikit ja muuta! Hahaa! :D Ihme pepeilyä. Ja en tietenkään voi olla varma onko minulla OCD mutta oireet viittaisi vahvasti. Mut kaikille OCD-ihmisille ja niiden lähipiireille tsemiä vaan ja hymyä huuleen reilusti! Ei elämä niin vakavaa ole! :)

    • andy.91

      moi mull on myös ocd mull on todella suurta ahdistusta jos joku tulee liian lähelle, tarkistus pakko pakko mennä suihkuun pestä käsiä soittaa veljelle ja kertoo sille kaikki yms

      jos haluatte keskustella sähköpöstia voi lähettää [email protected]


      -anna-

    • devotedtoocd

      Olen jo kauan aikaa sitten huomannut minussa ilmenevän ocd:n oireita. Oireilen mm. kokoajan siicoamalla: sängyn peitto pitää olla täsmälleen oikeassa "kulmassa", en voi mennä nukkumaan jos lattialla on ylimääräistä rojua, minun pitää tehdä suursiivous ainakin kerran viikossa(matot ulos, kaikki muut kuin huonekalut pois ja lattian luutuuminen ja imuroiminen, lakanoiden vaihto, pölyjen pyyhkiminen yms).Olen myös oireillut oudoilla tavoilla kuten haistelin yhdessä vaiheessa kaikkea mihin koskin sekä nypin hiuksiani. Et siis ole yksin! 4D oli mielenkiintoista katsottavaa ja nauhoitin jopa sen.

      Netissä on tesi, http://psychcentral.com/ocdquiz.htm, kannattaa tehdä se! se pisteyttää ocd:si ja kertoo missä mennään. Minun pistemääräni on 27, ja se tarkoittaa että kärsin "varmasti" ocd:sta.

      Olisi kiva kuulla myös muiden ihmisten pakkomielteistä!

      • Mhmm

        Ja sain siitä myös 27 pistettä. Minulla on lähinnä koskettelu-, tarkistus-, toisto- ja siivous-OCD. Ja minun on PAKKO pitää esineitä jossain tietyissä asennoissa, muuten ahdistun, tai tunnen että tapahtuu jotain kamalaa, jos en tee asioita jollain tietyllä, oikealla tavalla.


      • kans 27

        pojoa. Oireita on kaikenlaisia paitsi ei keräilyä eikä ihon verille hinkkaamista jne. Pään sisällä kuvittelen usein saastaa ja bakteereja, mutta pakotan järkeni voittamaan. Tämä tyhmä sairaus ei saa pilata elämää sen enempää mitä se jo nyt mielialaa välillä häiritsee. Olen saanut itseni aika hyvin hallintaan. En usko, että psykiatria parantaisi oloani enää yhtään.


      • Ongelma-ihminen-Suom

        En uskonut, että tämä näin vakavaa olisi. Tein testin ja pistemääräni oli 20. Suomensin Google kääntäjän avulla ja sain vastaukseksi; Perustuu vastauksesi tähän seulontaan toimenpidettä, olet todennäköisesti kärsii pakko-oireinen häiriö. Voit tarkastella oireet ja hoitovaihtoehdot tästä häiriöstä. Tämä ei ole diagnoosia, tai suosituksen hoitoon. Olisi kuitenkin suotavaa, ja todennäköisesti hyötyä voit hakea ammatillista diagnoosi siitä koulutettu mielenterveyden ammatillisen omassa yhteisössä heti.

        Kauheaa luettavaa!! Olen jo purkanut tätä asiaa jo toisella foorumilla, mutta minulla on kauhea ongelma "toivottavasti"- sanan kanssa. En enään edes muista mistä se on tullut. Luultavasti siitä kun yksi henkilö kokoajan hoki sitä. Ajattele jos kaikki saisivat toivovansa, niin silloin maailma olisi hirveä! HAAA! Nyt minä muistan mistä se tuli!! Päätin että saan toivoa joka päivä yhden toivomuksen ja sanon vain kerran päivässä "toivottavasti". Mutta nykyään en käytä sanaa ollenkaan enään. Tämä ei kuitenkaan ole mikään este elämiseen tai mihinkään. Olen jo toipumaan päin tästä sanasta. :D

        Minulla on myös pakkomielle yhdelle toiselle asialle. Tiedättehän te miltä windows vistan taustakuva näyttää. Siellä oikealla on sellaisia lisäjuttuja, jossa on esim. kello, kalenteri, laskuri, kuvia jotka pyörivät ja muita tällaisia. Ne ovat aina pakko olla oikeassa järjestyksessä :D


      • porkkanaaivo

        mä sain 26 ja sekin oli erittäin todennäköistä että mulla on se. oireita en jaksa ees kirjottaa ku lista on niin pitkä, kaikki liittyy kuitenki siihen, et jos en tee niin, jotaan pahaa tapahtuu.


      • dudu5

        minäkin tein testin ja sain 28, mutta en koe että pitäisi mennä lääkärille? eikös se ole vaan suositus että menis? kuitenki nämä häiriöt on aika yleisiä eikä aiheuta suurta vaaraa kellekkään, vai miten on?


    • onko

      tähän pakkoneuroosiin mitään hoitoa? Ilman lääkärissäkäyntiä siis?
      Kaikki asiat pitää tarkistaa moneen kertaan ja olen aloittamassa sellaista työtä,missä pitää tallentaa asiakirjoja tietokoneelle. Tiedän,että tulen tarkistamaan monta kertaa,että tallensinko asiakirjaa sittenkään..

      • OCD-potilas

        Valitettavasti OCD on ongelmana sen verran hankala, että psykiatrille meno on suositeltavaa. Erilaiset neuroosit ovat toki yleisiä, mutta itse häiriö on todella hankala eikä välttämättä parane edes lääkkeillä. Oman elämäni se on täysi pilannut, enkä toivoisi kenellekään samaa.


    • 1ocd tyyppi.

      Joo anteeksi myöhäinen vastaus mutta kun googlesta löyty vielä etusivulla niin pakko vastata :/

      Elikkä itsekin luulen että minulla on ocd oireita, ovet pitää olla lukossa ja paperit siististi oikein.
      Lisäksi lasken joitakin asioita päässäni, on semmonen maaginen juttu että kaikki pitää tehdä "17" kertaa matot tampata jne jne...

      Tässä lähipäivinä sitten etsin wikipediasta tietoa, olisi kuulemma suomenkielinen kirja jossa on jotain itsehoito ohjeita.
      Kannattaa varmaan hankkia jos on vielä saatavilla.
      Elikkäs:
      Edna Foen Kerrasta poikki



      ps.
      Prkl tuo kaksois piste ottaa sekin päähän, mutta painanpas nyt äkkiä lähetys nappia ennenkuin kummaan sen pois >.

    • Goober

      Mulla on myös ollut ihan saman laisia oireita ja pelatessa jotenkin pakonlaisesti vaihtelen kuvakulmaa kokoajan edestakaisin. ja kaikki asiat jota ovan vähänkään vinossa häiristevät niin etten voi rentoutua ennenkuin vaan yksinkertaisesti suoristan sen ja muutaman kerran olen keskellä yötä siivonnut koko huoneen. :D

      • minähänsetäällävaan

        Katsokaa telkkarista ykköseltä ohjelmaa "Monk". Se on humoristinen etsiväsarja,jossa pääosassa on OCD-neuroosit. Kun sitä katsoo,tulee ihan helpottunut olo! Mullakin oireita, jotka pahenee kun on stressiä ja huolta. Asiantuntija sanoi,että ne ovat lapsuuden kätketyistä asioista "kotoisin". Tiedä häntä...


    • eräs vaan

      Nämä jutut kuulostaa niin tutulta! Itselläni on ollut monimutkainen OCD varmaan yläasteelta asti, psykiatrilla en kuitenkaan ole käynyt. :/

      Symmetria on tärkeä juttu, asioita täytyy aina tehdä/olla parillinen määrä. Mikäli niin ei ole, ei niitä missään nimessä saa olla 7,13 tai 17 (epäonnenlukuja). Kakkosen potenssit (2,4,8,16 jne) taas ovat erityisen "hyviä" lukuja, esim. tietyn pakkoliikkeen toistamiseen. :(

      "Puhtaus" on myös tärkeää. Tämä ei tarkoita konkreettista puhtautta, vaan enemmänkin symbolista: jokin asia voi oikeasti olla ihan puhdas, jotta siihen esim. voisi koskea, mutta pakkoajatusten mukaan se on saastainen. "Pakkolika" tarttuu kuin radioaktiivinen jäte: jokainen epäpuhtaasen koskenut asia muuttuu itsekin epäpuhtaaksi ja saastuttaa edelleen kaiken mihin koskee. :/

      Myös jotkin musiikkikappaleet saattavat jäädä "luupeiksi" päähän soimaan, eikä tilanteissa pääse eteenpäin, ennenkuin on n määrä kyseistä luuppia mielessään soittanut. Kappaleet vaihtuvat vuosien mittaan... Kyseinen toiminnan salpaava pakkotoiminto voi toki olla muunkinlainen.

      Samaten tuo jos jokin suoritus "häiriintyy", on koko juttu aloitettava alusta. Pakko-oire on ehdoton, niinkuin sen nimikin sanoo, pakollinen. Olen parhaani mukaan yrittänyt kehitellä kaikenlaisia tapoja heikentää tai estää niitä, mutta ne tuntuvat olevan ikään kuin valtava voima, jonka välttämättä täytyy purkautua jotenkin ja mikäli sitä yrittää padota, se vain voimistuu kunnes murskaa tuon padon (ja silloin sitten voi koko illan olla jumissa pakkoliikkeitten kanssa). Sosiaalisissa tilanteissa oireet tosiaan heikkenevät tai jopa ikäänkuin unohtuvat. O_o

      Mitäpä tässä nyt sitten pitäisi tehdä? Ainakin vielä toistaiseksi olen tullut toimeen OCD:n kanssa, vaikak työlästä se on ollut.

      • oireinen:/

        "Symmetria on tärkeä juttu, asioita täytyy aina tehdä/olla parillinen määrä. Mikäli niin ei ole, ei niitä missään nimessä saa olla 7,13 tai 17 (epäonnenlukuja). Kakkosen potenssit (2,4,8,16 jne) taas ovat erityisen "hyviä" lukuja, esim. tietyn pakkoliikkeen toistamiseen. :("

        ^Mulla taas toisinpäin, eli kaiken pitää olla 1,3,5,7,9 jne. tuntuu pahalta jos tehnyt jonkun asian parillisen määrän :/. Muuten aika samoja oireita täällä ku muillakin eli esim. kaukosäätimen OK-napin rämppääminen.:(


      • torttu

      • kujkka
        torttu kirjoitti:

        Löysin tuon sivuston, joka vaikuttaa kiinnostavalta!
        Mullakin on siis ocd.

        http://www.neuromental.fi/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=85

        itse en osaa sanoa onko se pakkoneuroosia vai mitä, mutta en pysty olla syömättä sormieni ihoa. jso tunnen pientä karheutta niin mun on aivan pakko purra se pois ja muutenkin syön aamusta iltaan sormiani enkä vain pysty lopettaa. välillä on mennyt niin pitkälle että iho on aivan vereslihalla ja ovat aivan perhanan kipeitä. olin yrittänyt olla syömättä niitä mutta se ei kestänyt edes tuntiakaan kun oli taas sormet suussa. auttakaa että saan tämän loppumaan. haluan hyvät ja sileät sormet enkä kuivan karheita sormenpäitä


    • on OCD:lle kai oma palstakin. Voit kysellä infoa, jos kiinnostaa. En jaksa kirjoittaa enempää muutoin. OCD muuten haittaa kirjoittamistakin tällä näppiksellä, koska joskus jää naputtaan samaa nappia junou.

      • diipadaapaduuu

        mä en tiiä pitäiskö nauraa vai itkeä mun oireille... oli esim tälläsiä että 1,2,3 on kauheita numeroita koska on niinkun 1=muna 2=tissit 3=munat ... piti aina tehdä asia ainakin 4 kertaa.. esim vesihanan avaaminen.. kaikkee... enemmänkin ne oli sellasia päänsisäisiä juttuja ja todistelua ittelleen.... että semmosta! :D tässä nyt on hyvä kirjottaa kun ei tunne ketään... nää nyt oli joskus 13-vuotiaana ja tosi pahoja oireita olikin... sillon olis tosiaankin pitäny mennä psykiatrille. ei mua kukaan tajunnut ja olin niin ahdistunu ja kelasin että oon ihan hullu... sellasia syylisyyden taakkoja kaikesta... sitä nuorempana rampattiin lääkärissä.. oli aina kaikellaista, en saanut hengitettyä, en pystyny nielemään ruokaa, pelkäsin että mulla on joku sairaus... "äiti mua sattuu rintaan onkohan mulla joku hätä" "onkohan mulla syöpä" "jos on niin ei kai se tartu suhun"... sitten sitä myöhemmin tullu kaikki aids ´pelot ja soittelinki johonki ihme aids puhelimeen :p... en kyl tiiä onko se ihan normaaliakin pelätä kun periaattees ois ollu mahollisuuskin et jonkun ois saanu... nohh... oon vaan huolehtivainen..
        enään ei tälläsiä ajatuksia sentään oo paitsi noi tauti pelot... noi aikasemmat tosiaan haittas mun elämää mietin melkeen koko aika niitä en voinu keskittyäkkään mihinkään ja olin ihan helvetin ahdistunu... nää varmaan saanu juurensa siitä kun mua koulukiusattiin aika pitkän aikaa ja samaan aikaan kotona olo oli yhtä helvettiä isäpuolen takia... jotenkin pääsin niistä sitten eroon, varmaan kun ikääkin tuli... ja jotenkin kieltäydyin enään todistamasta ittelleni mitään.... ajattelin että "oon ihan hyvä ihminen" " ja vitut enään mitään todistele" vaikka mielessä olikin että oon ihan huono ihminen.... ihan normaalijärkisen tekstiltä vissiin kuulostaa kyl :D...
        no sillon kun näitä oireita oli niin puhuin äidille niistä, se ei kyl tajunnu ollenkaan. terapia olis sillon auttanut mua, olis sentään tiennyt mistä on kysekkin... terapeutti = kallonkutistaja.. semmonen kuva mulla siitä tuli.. kaikesta selvitään ite mukamas.... noh tottahan se on et nää nykyäajan terapeutit on ihan perseestö suurin osa... mut ei kaikki....

        nykyään en tiiä voisinko sanoakkaan että mulla olis mitään ocd:tä... oon vaan neuroottinen... mua pitää parisuhteessa vakuutella koko aika että oon kaikkein tärkein ikinä ja musta välitetään tosissaan ja tarvin tosi paljon huomiota ja sitoutumista.... ei näin ihanaa miestä mulla oo koskaan ollukkaan kun nyt... saa tuntemaan mun olon niin turvalliseks ja on kiltti mulle ja kaikkea... (muuten on niin onnettomia kokemuksia suhteistakin että ehkä nekin jättänyt jotkut traumat...) silti vaikka kaikki on hyvin, mun ei oo hyvä olla koska pelkään että menetän sen... kelailen kaikkii typerii juttuja... "MITÄ JOS sitä mitä jos tätä......." ja oon niin haavoittuva... ja läheisriippuvainen.. haluun olla välillä yksin kaikki me tarvitaan omaa aikaa... mut sit kun ollaan erillään niin jotenkin rupeen miettimään kaikkea esim että " jutteleekohan se jonkun tytön kanssa mesessä" yms...... sit oon kauhee kyylä ja mustasukkanen, ihan aiheetta... en haluis olla.... ja tulee huono omatunto kun käyttäydyn niin typerästi... mun pää asiat vaan oniiin huonosti... tosin nyt on aika rankka elämäntilanne ehkä siks mun neuroottisuus onkin tämmöstä.... ja kun oikeesti välittää niin ei haluu menettää... mut kyl menettää jos ajaa suhteen siihen...
        kuitenkin koitan olla vahva ja oon realisti... yritän vahvistaa itteeni. on typerää luovuttaa... mut en mä pystyiskään...
        huolin yleensäkkin asioista ihan liikaa.... taitaa olla muitakin ongelmia :p

        dingdong juu.. saattoi vähän eksyä aiheesta. tää kirjotus kuulostaa aika pöpiltä :p ajattelin nyt elämän kerran tässä vuodattaa ehkä sekin kertoo jotain miks minusta tälläinen on tullut..

        puren kans kynsiä jeejee


      • diipadaapaduuu

        näitäkin on mulla ollut :< luojan kiitos ei enään... ei sitä edes muista kun niitä on miljoonia

        "jokin asia voi oikeasti olla ihan puhdas, jotta siihen esim. voisi koskea, mutta pakkoajatusten mukaan se on saastainen. "Pakkolika" tarttuu kuin radioaktiivinen jäte: jokainen epäpuhtaasen koskenut asia muuttuu itsekin epäpuhtaaksi ja saastuttaa edelleen kaiken mihin koskee. :/"


      • selkeestion
        diipadaapaduuu kirjoitti:

        näitäkin on mulla ollut :< luojan kiitos ei enään... ei sitä edes muista kun niitä on miljoonia

        "jokin asia voi oikeasti olla ihan puhdas, jotta siihen esim. voisi koskea, mutta pakkoajatusten mukaan se on saastainen. "Pakkolika" tarttuu kuin radioaktiivinen jäte: jokainen epäpuhtaasen koskenut asia muuttuu itsekin epäpuhtaaksi ja saastuttaa edelleen kaiken mihin koskee. :/"

        enpä oo koskaan ajatellu moista tautia ollenkaan hirveesti vaikka oon telkkarista kattonukki aiheeseen liityviä ohjelmia, aina on jonkinsortin oireita ollu mistä nyt en oo niin stressannu ku on aina menny rutiinilla. nyt viimeaikoina on menny pahempaan suuntaan ja palasin just suomeen ja vanhaan ympäristöön ja huomasin tekeväni vanhoja juttu taas. saatan kävellä pysäkiltä takas kotiin kokeilemaan et ovi on kiinni ja varaston ovea on nykästävä kaks kertaa, illalla pitää painaa jääkaapin ovea ja pakastimen ovea, katsoa keitin ja hellat ja painaa valonäppäintä vaikka valo ois poissa. missään nimessä en voi nukkua jos ykskään kaapin ovi on auki ja sängyn alle on katottava aina ennen ku nukahtaa ja uudestaan jos aikaa on kulunu liian kauan, illalla ei myöskään tiettyjä tavaroita vaan voi jättää yksin lattialle ja esim sukat lattialla on oltava parinsa kanssa yhdessä ja ulkona jaan jatkuvasti askeleitani tietyille alueille ja "jos vasen jalka osuu tohon ni oikeen pitää osuu tonne"...yms yms. todella hullulta kuulostaa itellensä ku ekaa kertaa listaa noita asioita mitä oikeesti tekee... ja ku oon vielä nuori ni ajatella jos kokoelämänsä loppuun pitäis..


      • ahdistunut-71
        diipadaapaduuu kirjoitti:

        näitäkin on mulla ollut :< luojan kiitos ei enään... ei sitä edes muista kun niitä on miljoonia

        "jokin asia voi oikeasti olla ihan puhdas, jotta siihen esim. voisi koskea, mutta pakkoajatusten mukaan se on saastainen. "Pakkolika" tarttuu kuin radioaktiivinen jäte: jokainen epäpuhtaasen koskenut asia muuttuu itsekin epäpuhtaaksi ja saastuttaa edelleen kaiken mihin koskee. :/"

        kuulostaa tutulta


      • joodelijoo
        diipadaapaduuu kirjoitti:

        mä en tiiä pitäiskö nauraa vai itkeä mun oireille... oli esim tälläsiä että 1,2,3 on kauheita numeroita koska on niinkun 1=muna 2=tissit 3=munat ... piti aina tehdä asia ainakin 4 kertaa.. esim vesihanan avaaminen.. kaikkee... enemmänkin ne oli sellasia päänsisäisiä juttuja ja todistelua ittelleen.... että semmosta! :D tässä nyt on hyvä kirjottaa kun ei tunne ketään... nää nyt oli joskus 13-vuotiaana ja tosi pahoja oireita olikin... sillon olis tosiaankin pitäny mennä psykiatrille. ei mua kukaan tajunnut ja olin niin ahdistunu ja kelasin että oon ihan hullu... sellasia syylisyyden taakkoja kaikesta... sitä nuorempana rampattiin lääkärissä.. oli aina kaikellaista, en saanut hengitettyä, en pystyny nielemään ruokaa, pelkäsin että mulla on joku sairaus... "äiti mua sattuu rintaan onkohan mulla joku hätä" "onkohan mulla syöpä" "jos on niin ei kai se tartu suhun"... sitten sitä myöhemmin tullu kaikki aids ´pelot ja soittelinki johonki ihme aids puhelimeen :p... en kyl tiiä onko se ihan normaaliakin pelätä kun periaattees ois ollu mahollisuuskin et jonkun ois saanu... nohh... oon vaan huolehtivainen..
        enään ei tälläsiä ajatuksia sentään oo paitsi noi tauti pelot... noi aikasemmat tosiaan haittas mun elämää mietin melkeen koko aika niitä en voinu keskittyäkkään mihinkään ja olin ihan helvetin ahdistunu... nää varmaan saanu juurensa siitä kun mua koulukiusattiin aika pitkän aikaa ja samaan aikaan kotona olo oli yhtä helvettiä isäpuolen takia... jotenkin pääsin niistä sitten eroon, varmaan kun ikääkin tuli... ja jotenkin kieltäydyin enään todistamasta ittelleni mitään.... ajattelin että "oon ihan hyvä ihminen" " ja vitut enään mitään todistele" vaikka mielessä olikin että oon ihan huono ihminen.... ihan normaalijärkisen tekstiltä vissiin kuulostaa kyl :D...
        no sillon kun näitä oireita oli niin puhuin äidille niistä, se ei kyl tajunnu ollenkaan. terapia olis sillon auttanut mua, olis sentään tiennyt mistä on kysekkin... terapeutti = kallonkutistaja.. semmonen kuva mulla siitä tuli.. kaikesta selvitään ite mukamas.... noh tottahan se on et nää nykyäajan terapeutit on ihan perseestö suurin osa... mut ei kaikki....

        nykyään en tiiä voisinko sanoakkaan että mulla olis mitään ocd:tä... oon vaan neuroottinen... mua pitää parisuhteessa vakuutella koko aika että oon kaikkein tärkein ikinä ja musta välitetään tosissaan ja tarvin tosi paljon huomiota ja sitoutumista.... ei näin ihanaa miestä mulla oo koskaan ollukkaan kun nyt... saa tuntemaan mun olon niin turvalliseks ja on kiltti mulle ja kaikkea... (muuten on niin onnettomia kokemuksia suhteistakin että ehkä nekin jättänyt jotkut traumat...) silti vaikka kaikki on hyvin, mun ei oo hyvä olla koska pelkään että menetän sen... kelailen kaikkii typerii juttuja... "MITÄ JOS sitä mitä jos tätä......." ja oon niin haavoittuva... ja läheisriippuvainen.. haluun olla välillä yksin kaikki me tarvitaan omaa aikaa... mut sit kun ollaan erillään niin jotenkin rupeen miettimään kaikkea esim että " jutteleekohan se jonkun tytön kanssa mesessä" yms...... sit oon kauhee kyylä ja mustasukkanen, ihan aiheetta... en haluis olla.... ja tulee huono omatunto kun käyttäydyn niin typerästi... mun pää asiat vaan oniiin huonosti... tosin nyt on aika rankka elämäntilanne ehkä siks mun neuroottisuus onkin tämmöstä.... ja kun oikeesti välittää niin ei haluu menettää... mut kyl menettää jos ajaa suhteen siihen...
        kuitenkin koitan olla vahva ja oon realisti... yritän vahvistaa itteeni. on typerää luovuttaa... mut en mä pystyiskään...
        huolin yleensäkkin asioista ihan liikaa.... taitaa olla muitakin ongelmia :p

        dingdong juu.. saattoi vähän eksyä aiheesta. tää kirjotus kuulostaa aika pöpiltä :p ajattelin nyt elämän kerran tässä vuodattaa ehkä sekin kertoo jotain miks minusta tälläinen on tullut..

        puren kans kynsiä jeejee

        Toi pimpelipommin teksti oli semmonen jo kirjotusmuodossaan et miettisin hetken että oisko se mun teksti. :D
        Joo mul on kans ovi neuroosi, sit jos ajaa motskaril ni täytyy ajaa jotai tiettyy viivaa pitki, sama autol, pelkään saavani paniikkikohtauksen jos en tee jotain asiaa, esim aamulla pitää syödä puuro jos lähtee kouluun. Sit reppu pitää tarkastaa varmaan 100 kertaa et siellä on kynä ja oikeet jutut ja et ne on oikees kohtaa et löydän ne koska jos en löydä ni se johtaa siihen ja sit ku se johtaa siihen toiseen juttuun ni se johtaa siihen ja jos ajattelen et se johtaa siihen ni sit se johtaa siihen.. et ei sais ajatella mut ku pelottaa niin helvetisti.. sit lasken jotain potensseja ja fibonatsin jonoja joskus et saan ajatukset muual ettei tuu paniikkikohtausta, pelkään kans kirjottaa kuittii kaupas ja luon päässä jonku skenaarion miten se menee vituiks, ajattelen myös jotain geometrisia kuvioita mun päässä joskus ja muokkaan niitä symmetrisiks siirtelemällä niit palasia siin kuvios, mut sit lopuks tuhoon sen kuvion koska ärsyynnyn niin paljo ku mitään ei voi kääntää ympäri symmetrisesti koska esim palkin toinen pää nousee ylös ja toine alas ku sitä kääntää, eli se pitäs kääntää takasi, mut sit se o taas kääntämättä.. sit tulee tuskane olo. vektoreita ja tangentteja ja muita tulee kans mielikuviteltua. pelkään yleensä ihmisiä, luulen et se johtuu siitä et oon syöny liikaa lisäaineita tai sokeria ja muita vastaavia juttuja, pelkään mennä nukkumaan koska tiedän et serotoniinia ei erity ku nukkuu niin herätessään on vielä pahempi olo, sit alan pelkäämään et nukun pommiin ku kello o ni paljo ja oon niin täynnä adrenaliinia et en saa enää nukutuks, joskus tullu valvottua pari yötä putkeen sen takia, saanu pakkomielteen et unettomuus johtuu liikunnan puutteesta ja menny salille ja sit kouluu viel välis, salil tulee ahistus jos ei jaksa tehä paritonta määrää liikettä. Opiskelin insinööriks jonku aikaa, olin hyvä siinä mielestäni, mut jouduin lukee kaike kotona koska ahistuin luokassa ihmisistä ja kaikista mielikuvituksista ja peloista. no sit lopetin koska pelkään eniten maailmassa pitää esitelmiä, ja juoksen vaikka maailmanympäri ettei tarvi pitää esitelmää. Eli mun pahin ongelma taitaa olla se et käyn läpi kaikki vaihtoehdot päässä ja pelkään et joku niistä pahoista vaihtoehdoista toteutuu, ja tietysti osaan loogisesti päätellä mihin se johtaa ja niin edelleen.. oon menettäny elämänhalun kokonaan, pelkään myös soittaa puhelimella ihmisille ellei ne o tosi tuttuja, sen takia teen kävelyrituaaleja, lähen ulos seisomaan ja koitan keksiä jonkun ajatusjutun joka rauhottas mut ja sitku painan soittonappia sammutan sen ja tarkastan pari kertaa et numerot o oikein ja niin edelleen. oon käyny yksityisel psykiatril, monessa terveyskeskuksessa, lukenu niin perkeleesti lääketieteen materiaalia ja koittanu ettii ratkasua, lopputulos on se et ketään ei oikeesti kiinnosta, tai ei tee asial mitään, tai ei osaa tehä. en tosiaan tiä mitä teen... en halua elää näin.
        Jos tästä jotain hyviä puolia pitää ettiä, niin osaan päätellä esim ihmisten käyttäytymisen ja sanojen perusteella niiden ajatukset ja päätellä mitä niille pitää sanoa et se keskustelu johtaa jonku totuude selville saamiseen. toisekseen skenaarioilla ja päättelyillä välttää monta ongelmaa ja saa tahtonsa läpi, vaikka siitä tuleekin aina morkkis jos manibuloi jotain.
        Jaa niin mulla on kans noita askeljuttuja laatotuksil ja kuviol jne, kännykkä on pakko kaivaa esiin jos on yksi jossai ja kattoo onko tullu viestei ja räplätä näppäinlukkoo edestakasi.
        mul oli kans et mua koulukiusattiin paljon, siit se varmaa lähti, sain eka paniikkikohtaukse lukios, sit se lähti lapasesta. vittumaista olla oman alitajunnan vanki *_* lähen varmaan peruun ayahuasca rituaaliin shamaanien käsittelyyn koska oon kyllästyny tähän adrenaliinikieroon.. töissä kans oli joskus pakko laulaa jotai itseesä toistavaa lastenlaulua välil. esim kolme varista istui aidalla, kolme varista, istui aidalla :D mut yleesä ne o niit numeroi ja kuvii vaan. ei mul muuta, pärjäilkää.


      • rosa2010
        joodelijoo kirjoitti:

        Toi pimpelipommin teksti oli semmonen jo kirjotusmuodossaan et miettisin hetken että oisko se mun teksti. :D
        Joo mul on kans ovi neuroosi, sit jos ajaa motskaril ni täytyy ajaa jotai tiettyy viivaa pitki, sama autol, pelkään saavani paniikkikohtauksen jos en tee jotain asiaa, esim aamulla pitää syödä puuro jos lähtee kouluun. Sit reppu pitää tarkastaa varmaan 100 kertaa et siellä on kynä ja oikeet jutut ja et ne on oikees kohtaa et löydän ne koska jos en löydä ni se johtaa siihen ja sit ku se johtaa siihen toiseen juttuun ni se johtaa siihen ja jos ajattelen et se johtaa siihen ni sit se johtaa siihen.. et ei sais ajatella mut ku pelottaa niin helvetisti.. sit lasken jotain potensseja ja fibonatsin jonoja joskus et saan ajatukset muual ettei tuu paniikkikohtausta, pelkään kans kirjottaa kuittii kaupas ja luon päässä jonku skenaarion miten se menee vituiks, ajattelen myös jotain geometrisia kuvioita mun päässä joskus ja muokkaan niitä symmetrisiks siirtelemällä niit palasia siin kuvios, mut sit lopuks tuhoon sen kuvion koska ärsyynnyn niin paljo ku mitään ei voi kääntää ympäri symmetrisesti koska esim palkin toinen pää nousee ylös ja toine alas ku sitä kääntää, eli se pitäs kääntää takasi, mut sit se o taas kääntämättä.. sit tulee tuskane olo. vektoreita ja tangentteja ja muita tulee kans mielikuviteltua. pelkään yleensä ihmisiä, luulen et se johtuu siitä et oon syöny liikaa lisäaineita tai sokeria ja muita vastaavia juttuja, pelkään mennä nukkumaan koska tiedän et serotoniinia ei erity ku nukkuu niin herätessään on vielä pahempi olo, sit alan pelkäämään et nukun pommiin ku kello o ni paljo ja oon niin täynnä adrenaliinia et en saa enää nukutuks, joskus tullu valvottua pari yötä putkeen sen takia, saanu pakkomielteen et unettomuus johtuu liikunnan puutteesta ja menny salille ja sit kouluu viel välis, salil tulee ahistus jos ei jaksa tehä paritonta määrää liikettä. Opiskelin insinööriks jonku aikaa, olin hyvä siinä mielestäni, mut jouduin lukee kaike kotona koska ahistuin luokassa ihmisistä ja kaikista mielikuvituksista ja peloista. no sit lopetin koska pelkään eniten maailmassa pitää esitelmiä, ja juoksen vaikka maailmanympäri ettei tarvi pitää esitelmää. Eli mun pahin ongelma taitaa olla se et käyn läpi kaikki vaihtoehdot päässä ja pelkään et joku niistä pahoista vaihtoehdoista toteutuu, ja tietysti osaan loogisesti päätellä mihin se johtaa ja niin edelleen.. oon menettäny elämänhalun kokonaan, pelkään myös soittaa puhelimella ihmisille ellei ne o tosi tuttuja, sen takia teen kävelyrituaaleja, lähen ulos seisomaan ja koitan keksiä jonkun ajatusjutun joka rauhottas mut ja sitku painan soittonappia sammutan sen ja tarkastan pari kertaa et numerot o oikein ja niin edelleen. oon käyny yksityisel psykiatril, monessa terveyskeskuksessa, lukenu niin perkeleesti lääketieteen materiaalia ja koittanu ettii ratkasua, lopputulos on se et ketään ei oikeesti kiinnosta, tai ei tee asial mitään, tai ei osaa tehä. en tosiaan tiä mitä teen... en halua elää näin.
        Jos tästä jotain hyviä puolia pitää ettiä, niin osaan päätellä esim ihmisten käyttäytymisen ja sanojen perusteella niiden ajatukset ja päätellä mitä niille pitää sanoa et se keskustelu johtaa jonku totuude selville saamiseen. toisekseen skenaarioilla ja päättelyillä välttää monta ongelmaa ja saa tahtonsa läpi, vaikka siitä tuleekin aina morkkis jos manibuloi jotain.
        Jaa niin mulla on kans noita askeljuttuja laatotuksil ja kuviol jne, kännykkä on pakko kaivaa esiin jos on yksi jossai ja kattoo onko tullu viestei ja räplätä näppäinlukkoo edestakasi.
        mul oli kans et mua koulukiusattiin paljon, siit se varmaa lähti, sain eka paniikkikohtaukse lukios, sit se lähti lapasesta. vittumaista olla oman alitajunnan vanki *_* lähen varmaan peruun ayahuasca rituaaliin shamaanien käsittelyyn koska oon kyllästyny tähän adrenaliinikieroon.. töissä kans oli joskus pakko laulaa jotai itseesä toistavaa lastenlaulua välil. esim kolme varista istui aidalla, kolme varista, istui aidalla :D mut yleesä ne o niit numeroi ja kuvii vaan. ei mul muuta, pärjäilkää.

        Heippa!
        Minulla on todettu OCD. Minulla on tarkistuspakkoa, lasken kaikkea, mulla on pakkoajatuksia,jotka on pahinta kaikista. Pelkään fyysisiä sairauksia, sitä, että sekoan, sairastun psykoosiin tai skitsofreniaan tai, että masennun. Näen itseni tappamassa itseni, mielikuva tai ajatus, enkä voi sitä estää. En halua kuolla, nimenomaan pelkään kuolemaa. Näitähän riittää. Syön nyt 60mg/vrk Sepramia. On auttanut tosi hyvin itse ahdistuksen tunteeseen, mutta eihän ne lääkkeet niitä ajatuksia ja oireita/rituaaleja pois vie. Siihen tarvitaankin sitten terapiaa. Odotan pääsyä terapiaan, siellä on vaan ruuhkaa ja nyt on vielä kesälomatkin.

        Minulla on myös vahva epäilys Touretten oireyhtymästä. Psykiatrin epäilys siis, oireiden perusteella. Mahtaako täällä olla aikuisia, joilla on Tourette ja OCD? Mistään ei tunnu löytyvä juttukaveria, jolla olisi OCD:n lisäksi Tourette. Nämä kaksi tuppaavat kulkemaan käsi kädessä.


    • '97

      Oon 13v. siis.
      Eli homman nimi:

      Jos pistän herätyskelloo (digitaalista) soimaan, on pakko pistää se esim. 7:21, ei missään nimessä vaikka 7:20. Eli se ei saa olla tollanen ns. "tasanen" aika.

      Sit vähän sama juttu mikroaaltouunin kaa, eli jos haluun lämmittää about puol minsaa jtn, en voi laittaa 30sek, pakko pistää 29 tai 31sek. Eli siis meillä on digitaalinen mikroajastushomma.


      Mun vanhemmat ja kaverit tietää tästä, ei se periaatteessa häirii mun elämää.. :I


      Koittakaa pärjätä te kaikki oireittenne kanssa ! :--)

    • naispuolinen Monk?

      Alkuperäinen viesti kirjotettu jo kauan sitte,mutta vastaan kuitenkin :)

      Olen melkein nelikymppinen nainen ja minulla on 90% todennäköisyydellä Aspergerin syndrooma.Ei ole vielä virallista diagnoosia.Asia on tullut esille vasta muutama vuosi sitten.En edes tiennyt sellaisesta sairaudesta.Mutta minun elämääni ovat aina leimanneet erilaiset pakkomielteet,pakkoliikkeet,neuroosit,kammot,omituiset pelot jne.
      -Astiat täytyy laittaa astiakaappiin aina täsmälleen samaan paikkaan
      -jääkaapissa on tietty,tarkka järjestys,joka ei tosin ole looginen vaan se on minun 'järjestys'
      -kaikista suomenkielisistä sukunimistä,jotka kuulen tai näen,on pakko laskea kirjaimet
      -kaikilla tavaroilla kotonani on oma paikka,joita ei saa vaihtaa
      -jos loukkaan jotain tuntematonta ihmistä(olen äkkipikainen) enkä heti mene pyytämään anteeksi,pelkään että se ihminen vaanii minua,kauppaan tai töihin lähtiessä täytyy tarkistaa,että 'reitti on selvä',ettei kukaan vain hyökkää kimppuuni,jos olen sanonut jollekin rumasti
      -pelkään että kissani hukkuvat vessanpönttöön,jos kansi jää ylös ja joskus soitan sulhaselleni töistä,että hän käy tarkistamassa
      -pelkään sähkölaitteita ja pyrin välttämään leivänpaahtimia,kihartimia,silitysrautoja ynnä muita sellaisia
      -liedessäni on vain kaksi levyä joita saa käyttää,kaksi muuta sulhaseni on syytä jättää rauhaan
      -töihinlähtiessä otan pois kaikki johdot seinästä,kahvinkeittimen,tv:n,tietokoneen ym
      -olen säätänyt digiboksini niin,että näen vain muutaman,tietyn kanavan
      -asunnossani on vain yksi peili tietyssä paikassa,koska en halua kulkea asunnossa liikkuessani peilin ohi
      -kävellessäni 'nyin' miltei koko ajan,siirtelen hartioita liikuttelemalla rintaliivejä
      -kaiken kontroloiminen koko ajan "mitä jos minulta nyt menisi taju"
      -'kaupantekoa' itsensä kanssa,sopimuksia oman pään sisällä
      -bakteerikammo,pikkulapsi-kammo(heillä on likaiset kädet tai räkää nenässä)
      -tiettyjä asioita pitää olla joko parillinen tai pariton määrä
      Tässä vain muutamia oireita mainitakseni.Ei liene ihme,ettei sulhaseni halua asua kanssani samassa asunnossa.Olen valtion virastossa töissä ja käsittelen nimi-asioita joka päivä,mutta en enää työaikana laske sukunimien kirjaimia.Onpa helpottavaa tietää,että minunlaisia ihmisiä on muitakin.Joskus olen vähän kateellinen ihmisille,jotka voivat tehdä asioita 'tuosta vaan',ostaa esim 3 suklaapatukkaa kerralla.Ihan mitätön asia sellaiselle,joka elää 'normaalissa' maailmassa.

      • ,.,.

        Mielestäni kaikki mainitsemasi oireet viittaavat pakko-oireiseen häiriöön (OCD), eivät niinkään aspergeriin.


    • L3gacy

      Tuo kuulostaa lievältä OCD:lta korvaani, eli ei ole yltynyt kovin pahaksi. Uskon että sairastan OCD:tä , minun asiani on päähänpinttymä ja tarve numero 4, teen kaiken neljästi, en voi olla rauhassa jos en esim lopeta tupakkaa 4llä henkosella tai en voi nukahtaa jos en ole käynyt lävistyksiäni neljästi läpi. Aina kun lähden kotoa pyörähdän ovella aina vasempaan ja katson neljästi kaikki lukot. Jokaiseen asiaan on ratkaisu neljä, tämä on kuitenkin lievää vaikka se on kiusallista mutta silti arvostan sairauttani. Kestämistä!

    • razbar

      Lohdullista tietää että muutkin kärsii näistä. En normaalisti ikinä puhu oireistani, mutta päätin rohkaistua kun muutkin on uskaltaneet. Muistan ne jo lapsuudesta. Luulin voivani suojella lähimmäisiäni erilaisilla rituaaleilla. Silloin tilanne pysyi vielä jotenkuten hallinnassa. Tätä seuraavaksi kertomaani tarinaa ei olisi ehkä ikinä tapahtunut jos olisin saanut lapsena suuni auki. Olen ollut kiusattu koko peruskoulun ajan. Ehkä juuri siksi nämä asiat jäivät kertomatta. Häpesin itseäni. Pidin itseäni täys idioottina. Kieriskelin häpeässäni vuosia, kunnes tilanne riistäytyi käsistä ja oli pakko puhua. Tuolloin olin jo varsin masentunut. En saanut myönnettyä ongelmaani kuin vasta parin vuoden terapian jälkeen. Nyt kun miettii niin se oli kamalaa aikaa. Pelkäsin kaikkea ja kaikkia, itseänikin. ääni päässäni sanoi että tapa. Olin tuolloin kolme/neljätoista, mutta pelkäsin niin paljon että nukuin vanhempieni kanssa. Koulu meni penkin alle, ja paha olo vain kasvoi. Yritin hoitaa ongelmiani viinalla ja viiltelyllä.Vihasin itseäni. Tiedän että ilman perhettäni olisin päättänyt päiväni. Onneksi he ymmärsivät kuinka lopussa olin. Tänä vuonna sitten pääsin koulusta sairaslomalle. Käyn terapiassa ja lääkärissä ja koetan löytää jonkun sopivan lääkkeen. Mutta syy miksi ylipäätään kirjoitin tämän tekstin, on että älkää koskaan luovuttako. Koskaan. Älkääkä koskaan jättäkö lähimmäisiänne yksin. Ilman lähimmäisiäni en olisi tässä kirjoittamassa tätä tekstiä. Olen vasta kuusitoista, mutta tiedän että jos tästä selviän, selviän mistä vaan. Ocd voi tehdä elämästä helvetin, mutta jos jaksaa uskoa parempaan, niin sieltä voi päästä pois.

      Koettakaa kaikki jaksaa, muistakaa ettette ole yksin.

    • Lääkettä ja terapiaa

      Syön 20mg Cipralexia päivässä ja tarvittaessa otan Diapamia. Ahdistus ja pakko-oireet ovat lievemmät kuin ilman lääkitystä.

    • Normalisaatio

      Pakkomielle on kuin kasvi, joka tarvitsee kasvaakseen toistojen vettä. Sen suorittaja saa näennäistä helpotusta ahdistukseensa tehdessään rituaalejaan, mutta ahdistuksen suurin syy piilee siinä millä sitä pyritään poistamaan, eli pakkomielteessä itsessään.

      Rituaaleista pääsee eroon vähentämällä niitä vähitellen. Tekemällä säästöjä ja ohjaamalla energiaa johonkin muuhun tekemiseen (aloittamalla vaikka jokin uusi harrastus), saavutetaan ennepitkää tila jossa suorittamisen pakko on muuttunut pelkäksi silloin tällöin ajatusmassan mukana esiintyväksi virikkeeksi. Tämä on normaali tila, sillä kaikkien ihmisten ajatusvirrassa esiintyy satunnaisesti kyseinen virike. Esimerkinomaisesti esitettynä virike voi olla vaikkapa seuraavan kaltainen: ”Kun saavut tuon oven kohtaan, tartu sen kahvaan ennekuin tuo auto on ajanut ohi, niin kaikki menee hyvin, eikä epäonnea tule”. Virikkeitä on monen laatuisia, mutta tässä vain yksi esimerkki.

      Mitä virikkeelle tulee tehdä? Kolme asiaa: 1) Älä ryhdy poistamaan tai tukahduttamaan virikettä, sillä sen esiintymistä vastaan taistelu vahvistaa sitä. 2) Älä noudata sen kehotusta, vaikka helposti voisit varmuuden vuoksi hieman kiihdyttää askeleitasi. 3) Älä myöskään muuta toimintaasi toiseen suuntaan, eli hidasta uhmaamisen nimissä askeleitasi, sillä tärkeää on että aikaisempi toimintasi säilyy samankaltaisena, kuin se olisi ilman virikkeen esiinnousua.

      Tärkeintä on tottua, ja tietää se seikka että kyseinen virike kuuluu ihmisen ajatusmassaan ja se voi siis nousta esiin vuosienkin kuluttua. Se ei kuitenkaan voi aiheuttaa ihmiselle mitään todellisia ongelmia kun virikettä opitaan sietämään sitä vastaan taistelematta, ja noudatetaan menettelyä jossa se ei vaikuta toimintaan – suuntaan tai toiseen.

      Pakkomielteellä on myös pohja jolle se on asettunut. Se liittyy yleensä mielen ja ympäristön käsittelemättömiin ristiriitoihin ja torjuntaan. Siksi menneisyyden esiinkaivaminen esimerkiksi asiantuntevan ja myötätuntoisen terapeutin avulla auttaa. Oman rehellisen elämänkerran kirjoittaminen on myös hyvä keino. Tällöin tulee huolehtia siitä, että menneisyyden tapahtumista aiheutuneita tunteita kuvaillaan rehellisesti. Tämä paljastaa yleensä ”ylihuolellisuuden ongelman”, jonka salainen käyttövoima on: ”varmuuden vuoksi periaate”…

    • nurrrse

      Kyllä vain. Olen kärsinyt oireista useita vuosia. Minulla on sekä pakkoajatuksia että pakollisia rituaaleja. Parastahan olisi, jos jättäisi rituaalit tekemättä. Muuten näyttää itselleen, että niistä on hyötyä ja niistä tulee coping-keino, jolloin niistä on entistä vaikeampi päästä eroon. Tsemppiä kaikille!

    • näin

      no nythän tuli tästä OCD-oireyhtymästä tv:stä tas ohjelmaa, itselläni ei tuota vaivaa liene - tietääkseni ainakaan, mutta varmasti hyvin kiusallinen asianosaisille. Ohjelmassa oli siedätyshoitoajuttu, esim. jos tunsi kätensä likaisiksi, niin piti jatkuvasti pestä niitä. Niinpä hoito oli, että ei saanut peseytyä muutamaan päivään. Useimmille auttoi ne siedätysmuodot mikä kullakin oli ongelmana. Se siis tehtiin päinvastoin kuin OCD:stä kärsivällä oli, likaisuuden tunnetta hoidettiin peseytymättömyydellä pari päivää, pelkoa että ajaa autolla jonkun yli, autoilulla jne...toki se siedätyshoito tulisi olla valvottua.

    • Konekirjoittajatar

      Minulla on ollut 13-vuotiaasta asti (kun opin kirjoittamaan koneella) neuroosi että kirjoitan kaiken ajattelemani kuin koneella, pöytää vasten tai käsien ollessa taskussa tai sylissä tai miten vain, naputtelen tekstiä koko aika. Voin tehdä sen myös sormien liikkumatta, niin että kukaan ei huomaa. Tämä meni ohi vasta kymmenisen vuotta sitten, mutta se oli todella häiritsevää koko aikuisikäni. En ole koskaan puhunut asiasta kenellekään enkä käynyt lääkärissä. Onko siis mahdollista parantua neuroosista itsekseen? Jos tämä oli neuroosi? Olin tavattoman hyvä konekirjoituksessa, tein kaikki nopeusennätykset ja silmät kiinni.

    • sellaisen omainen

      Monilla uskissaiteilla on ihmisiä
      joille on pakkomielteenä toisten uskisten haukkuminen.

      Ne suoltaa omaan naamakirjaan ko.uskoa koskevia kiihkomielisiä kirjoituksia,
      tekee monta kotisivua eri nikeillä ja suoltaa samaa "infoa" siennekin.
      Selkeesti OCD.

      • Kkk

        Olen 19 vuotias tyttö ja olen kärsinyt pakko-oireista lähes 10 vuotta. Oireiseeni kuuluu esim. Että vessasta on valot pois ja ovi on kiinni ,kengät pitää olla tietyssä järjestyksessä.keittiössä kaikki laatikot pitää olla kiinni yms tyhmää.. Olin 12 vuotiaana lastenpsykiatrilla hoidossa 2 kuukautta ja ihan turhaa oli sekin. Ollaan perheenkaa käyty 3 vuotta perheterapiassa(johtu siis niistä mun pakko-oireista koska meidän perheelämämme muuttui täysin pakko-oireiden takia ) ja ei siitäkään mitään hyötyä ollut:( nyt näin vanhemmuten oireet ovat pikkuhiljaa lähteneet :) ei tietenkään kaikki mutta suurin osa!


    • hulluko?

      Olen miettinyt, voisiko oireeni olla lieviä ocd-oireita vai olenko vain tulossa hulluksi? en kerta kaikkiaan kestä jos julisteet, taulut, hyllyt yms ovat vinossa, ne pitää suoristaa monta kertaa että pystyy katsomaan niitä. ja sitten kaappien ovien pitää olla kiinni ja asioiden pitää olla symmetrisesti järjestyksessä pöydällä tms. ja pahin kaikista on varmaan se, että pitää tarkista tooosi monta kertaa onko esim. kännykkä ja avaimet laukussa, vaikka tiedän ihan hyvin ettei ne sieltä mihinkään katoa... osaisiko joku antaa viisaita neuvoja?

    • ...

      Olen 16 vuotias tyttö. Itselläni myös näitä outoja oireita.. mm. jatkuva käsienpesu, suihkussa monesti toistettava hiustenpesu, kaikkien juttujen laskeminen ja vähänkään likainen asia pitää silloin tällöin puhdistaa jne. Ahistaa nää mut kyl näide kans vielä pärjää. Pitäs jotenki vaa koittaa lopettaa, ei auta. Voimia kaikille joilla on tämmösiä. :( Tosi epämukavia juttuja.

      • pakko_oireita

        Joo mä oon kans 16, laitoin tohon alle viestiä mun oireista, osaatko sanoo viittaako ne OCD:hen vai mihin? Voimia sulle! :)


    • pakko_oireita

      Hmmm. onkohan tää seuraava oire OCD:lle tyypillistä?

      Elikkä joskus musta tuntuu että on vaan pakko tehdä joku asia, esim kiertää sohva tai siirtää jotain asiaa pöydällä. Tulee sellanen olo et jos ei tee sitä niin voi käyvä jotain pahaa itelle tai muille ihmisille. Tosi ikävä juttu.. Joskus esimerkiks ku oon ollu kotiin kävelemässä on tuntunu että pitää lähtee takasin päin, niin sitte on lähteny kirjaimellisesti kävelee samaa reittiä takas. Ei mitään järkee mutta pakko sille on joku selitys olla?? :(

    • Yhyyyyhhh!

      Juu. Kyllä sille selitys on, pakkomielteisille asian toistaminen yhä uudelleen ja uudelleen tuo turvallisuuden tunteen. Kangistutaan kaavoihin siis kirjaimillisesti. Turvallisuus on valttia! Ei mitään uutta/suurta muutosta elämään! Jos pakkomielteestä yrittää eroon seurauksena on ainakin syvä depis. Ilmeisesti OCD ihmiset on vieroitettu liian aikaisin rinnasta/tutista, tai jostakin lapsena tärkeästä turvallisuuden tunnetta tuottavasta objektista. OCD-ihmisen pakkomielteen (stereotypian) kohde/toimenpide on lapsena vajaaksi jäänyt turvallisuuden korvikeobjekti aikuisena. Tuttu ja turvallinen. Muuttumaton. Aina toistettavissa.

      • selväpää

        Mukava lukea teidän pimahtaneiden ihmisten juttuja mukavaa viihdettä ja kuvitella kuinka huvittavaa olisi jos itselläkin olisi moisia ongelmia


    • kusettaja1

      luuletko että kaikki täällä puhuvat totta;)

    • Minä vain..

      Entiiä kuunteleeko kukaan, mutta mulla on adhd, jonka saan hillittyä ilman lääkkeitä, mutta uskon että sen sivuvaikutuksina kuitenkin:

      Hiplaan kokoajan kaikkea. Esim käsi aina koskee viereiseen seinää kun kävelen ohi, ja varsinkin se on kiusallista sillon kun kaupassa kosket johonkin arvokkaaseen esineeseen ja tulee kauhiat huudot.

      Tarkistan koko ajan että olenko jättänyt valon pälle jne jne

      Olen kauhean hermoheikko, ja suunnittelen koko ajan esim pakoreittejä tulipalon sattuessa (esim jos oon jossain kyässä niin paan aina merkille mistä ikkunoista pääse parhaiten pois)

      Ja vähän kaikkeee muuta pientä.. :)

    • Anonyymi

      Naapurissani asuu yks muija ja sillä on varmaan OCD kun rämpyttää koko ajan wc:n hanaa auki kiinni auki kiinni, jos pynttää lärviään niin miksi sitä hanaa ei voi jättää valumaan pienelle.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3040
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2194
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1604
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      73
      1067
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      921
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      894
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      805
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      746
    Aihe