Nahka-allergia?

Kenkäpotilas, ehkä

Nyt kun olen pakkasten takia siirtynyt varrellisiin talvikenkiin, miesten, vaan en kuitenkaan pitkiin alushousuihin, kenkien varret epäilemättä koskettavat säärten alaosaa. Samanaikaisesti minulla on alkanut esiintyä kyseisessä paikassa varsinkin illalla vaivaavaa kutinaa, tosin päivälläkin, mutta kun sängyssä ei ole parempaakaan ajankulua, voi havainnoida kutinaa.

Aikoinaan sain kellon mustasta nahkahihnasta pahan ihottuman, joka uusi heti, kun erehdyin ostamaan vuosien päästä jälleen mustan hihnan ja nyt epäilen, että sama musta nahkaväri olisi syyllinen tälläkin kertaa.

Onkohan kukaan muu huomannut itsessään vastaavaa kutinaa/ ihottumaa ja epäillyt samaa asiaa?

Haeskelin jo muun värisiä talvikenkiäkin, päästäkseni kutinasta, mutta keskellä talvea ja talvikenkäsesonkia, ainoa saatavissa oleva väri on musta, juuri tuo syylliseksi epäilty.
Kyllähän maailmassa luulisi olevan muitakin värejä, myös kenkäkauppiaille.

6

3964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • allergikko

      Ehkei se väri olekaan syyllinen, vaan kromiparkittu nahka? Itselläni roikkuu naulakossa kerran käytetty nahkatakki, kun en ostaessani muistanut, että aikoinaan allergiatesteissä sain nikkeli-, kromi- ja kobolttiallergia diagnoosin.
      Käytin takkia kerran tunnin verran ja kaula ja ylärinta oli kuin kirpunsyömänä, punaista pientä kutiavaa pistettä kauttaaltaan.
      Ihotesteillä se selviää kai nykyisinkin, omasta tutkimuksesta on kymmeniä vuosia aikaa.

      • Kenkäpotilas

        Mukava kuulla uusi teoria. Täysin mahdollinen sekin, kun mitään ei ole tutkittu, olen vain pähkäillyt ja arvellut mustaa väriä syylliseksi. Lieneekö tämä kromiallergia yleinen? Sellaisesta ei juuri kuule, nikkeliallergiasta kyllä.


      • Harmistunut
        Kenkäpotilas kirjoitti:

        Mukava kuulla uusi teoria. Täysin mahdollinen sekin, kun mitään ei ole tutkittu, olen vain pähkäillyt ja arvellut mustaa väriä syylliseksi. Lieneekö tämä kromiallergia yleinen? Sellaisesta ei juuri kuule, nikkeliallergiasta kyllä.

        Hello! Sain myös pitkävarrellisista nahkakengistä punoittavan ja kuumoittavan allergian pohkeisiin ! Kesti usean päivän ajan. Lääkäri hämmästeli, ja sain allergialääkitystä. En uskonut, että olisi johtunut kengistä vaan testasimpa kenkiä uudelleen ja toden totta, sain niistä saman allergisen reagtion, pohkeet, kuin tulessa ja näppylällä.

        Harmi, uudet ja nätit talvikengät, eikä käyttöä. Ostettu Citymarketista.


      • kumpparitkin kutitta
        Harmistunut kirjoitti:

        Hello! Sain myös pitkävarrellisista nahkakengistä punoittavan ja kuumoittavan allergian pohkeisiin ! Kesti usean päivän ajan. Lääkäri hämmästeli, ja sain allergialääkitystä. En uskonut, että olisi johtunut kengistä vaan testasimpa kenkiä uudelleen ja toden totta, sain niistä saman allergisen reagtion, pohkeet, kuin tulessa ja näppylällä.

        Harmi, uudet ja nätit talvikengät, eikä käyttöä. Ostettu Citymarketista.

        ...tarvitaan monia kemikaaleja. Itse en voi pitää kesäisin vuorittomia sandaaleja ( haljasnahkaa siis )enkä talvisin turkislakkeja, kutina on sietämätöntä. Voi olla että väreissäkin on jotain allergisoivaa; lapsi sai aina sinisistä sukkahousuista ihottuman, punaisista ei. Eli sinisistä vaatteista kaikista kokeilun jälkeen luovuttiin.


    • Nimimerkkkki

      kumpparit kutitta: tottakai voi olla. esim. pahimmat allergeenit yleensä osuu kyllä punaisiin ja mustiin kuulemma. osin kait jos oikein olen kuullut nämä molemmat tarvitsevat kirkastetta usein näyttääkseen joltain. mustasta tulee äkkiä muuten harmahtava ja punaisesta "valju". sanoisin vaikkei allergiaa olisikaan niin yliherkkyyttä joka ihan sama asia yhtä kaikki epämukavaa. en tiedä kankaiden värjäyksestä mutta yksi sininen väriaine jota käytetään paljon muilla aloilla ainakin (ehkäpä eniten) sisältää kuparia. tuli mieleen olisikohan tuo selitys sille kun moni reagoi.

    • Monimetalliallergikko

      On vuosi 2016, eli viestiketjun aloituksesta on jo aikaa. Ajattelin kuitenkin kommentoida, koska pari viikkoa sitten sain allergiadiagnoosin: nikkeli, kromi ja koboltti. Kuulemma kulkevat yleensä käsi kädessä. Selkälapputesteissä kaikista noista nousi polttavat vesikellot.

      Keskusteltiin sitten allergiahoitajan kanssa Tyksissä ja näin nyt 2016:
      - Nahkasohvat pois, ellei valmistajalla ole todistusta, että nahka on kasviparkittu. Nykyään lähes kaikki nahka on kromiparkittu, mikä on halvempaa. Sama pätee kenkiin, hanskoihin, takkeihi, housuihin, vöihin jne. Ihoa vasten aina kangasta väliin, jos ko. tuotteita haluaa käyttää. Toiset käyttää tuplasukkia.

      - Nikkelialtistusta tulee välttää käyttämällä työhanskoja. Olen kassalla töissä ja kaikki eurokolikot sisltävät nikkeliä. Samoin avaimet, eli ei avainnippua nyrkissä paljaassa kädessä. Rihkamakorut pois.
      Apteekista voi nykyään ostaa nikkelitestin, jossa on väritöntä nestettä. Litku sivellään metallille topsipuikolla, mikä värjäytyy vaaleanpunaiseksi jos tuotteessa on nikkeliä. Suosittelen nim. korujen rakastaja.

      - Kobolttia käytetään sinisenä väriaineena ainakin seteleissä ja joissain sinisissä urheilujuomissa. Myös jotkut ei EU alueelta tulevat meikit, lähinnä luomivärit sisältävät sinisenä väriaineena vaihtelevia määriä kobolttia. Sininen, liila, luumu, musta, ruskea jne. Kannattaa lukea tuoteseloste, missä selviää raaka- aineet. Metallien numerokoodit tuoteselosteessa eli inci- listassa:
      - Koboltti CI 77346
      - Kromi CI 77288 ja CI 77289

      Näin tosiaan vuonna 2016. Toivottavasti joku sain hieman käytännön vinkkejä siitä, mitä välttää, jos on metalliallergia todettu :)

      Plastic is fantastic!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe