Sektio ja liikunta

?

Hei kanssasisaret,
kuinka pian sektion jälkeen olette saaneet luvan urheilla, esim
a) reipasta kävelyä
b) mennä juoksulenkille?

(Tiedän, että alakautta synnyttäneet saavat tehdä tällaista hyvin menneen synnytyksen jälkeen nopeastikin, mutta kun alakautta ei vain kuulemma mahdu, niin kyselen...)

8

4451

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kuuutr2

   että kuukausi välttää raskaampaa nostelua, vatsalihasliikkeitä yms. (riippuen tietenkin haavan suunnasta, pysty vai vaaka). Lenkille varmasti voit lähetä, kun kipu ja kunto sallii. Jos tuntuu kipua niin silloin pitää lopettaa. Aloita ensin vaikka reippaalla kävelyllä, se tekee hyvää. Varo kuitenkin liukkaita teitä parisen viikkoa, että haava saa rauhassa parantua.

  • Henni78

   6 viikkoa tulisi välttää raskaampaa nostelua eli periaatteessa ei vauvaa painavampaa. Itse tosin kantelin kauppakasseja jo parin vkon päästä, olosuhteiden pakosta. Ja vauvaa turvakaukalossa. Hyvinpä tuo haava silti parani. Kävelylenkille voi lähteä oman voinnin ja olon mukaan. Jos jokin tuntuu epämukavalta, ei kannata tehdä sitä. Esim hölkkääminen voi useamman vkon tuntua inhottavalta juoksemisesta aiheutuvan tärähtelyn takia.

   Vatsalihaksia ei suositella sektion jälkeen tehtävän ainakaan puoleen vuoteen, koska sektiossa lihaksia siirretään sen verran irralleen toisistaan (ei leikata, vaan sormin työnnetään sivuun), ja liian aikaisen treenin takia lihakset voivat pysyvästi jäädä kauas toisistaan, jolloin vatsa jatkossa pömpöttää voimakkaastikin, saattaa aiheutua tyrää, palleavaivoja, ja yleistä epämukavuutta ja turvotusta. Irralleen jääneet lihakset voi jatkossa korjata vain abdominoplastialla (vatsanpeitteet ja lihakset palautetaan ennalleen leikkauksella). Lihakset voivat jäädä tosin muutenkin vain irralleen ja tavallisenkin synnytyksen jälkeen, mutta sektion jälkeen olisi erityisen tärkeää, ettei liian ajoissa lihaksia treenaa. Irralleen jääneiden lihasten treenaus kaiken lisäksi pahentaa tilannetta ja vatsan pömpötystä. Vaikka itse toivuin aikoinaan todella nopeasti, vatsalihasliikeiden teko silti tuntui todella epämukavalta jopa puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Meni lähelle vuoden, ennen kuin kunnolla pystyin tekemään. Siltikin lihakseni jääneet irralleen, ja olen siitä lähtien näyttänyt siltä, kuin olisin 7. kuulla raskaana. Tosin nyt olen oikeastikin, eli enää ei tarvitse vetää mahaa sisään.

   Periaate on, että 6 vko siis otetaan iisisti, mielellään ainakin jälkitarkastukseen asti, ja sitten oman voinnin mukaan liikuntaa peliin. Voinnin mukaan voi tosin vaunulenkkeillä reippaasti kävellen, muttei juosta kannata kuitenkaan. Huomaat kyllä omat rajoituksesi sitten leikkauksen jälkeen. Uhkarohkeasti ei kannata alkaa treenaamaan, jotta kohdussakin oleva haava saa rauhassa parantua.

   • ....

    Mulla sektiosta 5 kk ja vatsalihakset hiljalleen menossa yhteen vasta nyt! Jos olisin tehnyt vatsalihaksia, olisi käynyt huonosti.

    Mä olisin saanut periaatteessa lenkkeillä jälkitarkastuksen jälkeen (2 kk synnytyksestä) mutta kipujen ja kiinnikkeiden vuoksi voisin lenkkeillä vasta nyt. Tässä koneella ollessakin jomottelee, joten ei ole kivutonta vielä.


  • yksilöllistä

   kävelyä, lenkkejä tms 2-3 kk kuluttua.

   Menetin aika paljon verta niin mulla se vähän veny ja vkon jälkeen en ollu edes kauppakunnossa.

  • lisbeth*

   Mielestäni voi alkaa liikkumaan oman olotilan ja mahdollisten kipujen mukaan. Itse aloittelin kävelyjä pikkuhiljaa matkoja ja tahtia suurentaen, mutta varmaan ainakin pari viikkoa olin hissukseen kotona ja korkeintaan alakerran kaupassa kävin. Juoksemisen aloitin 10 viikkoa leikkauksen jälkeen ja silloin ei enää haava/arpi-alueella tuntunut missään. Alussahan haavan seutu on arka ja pienikin venytys, taivutus, kurkotus tai jännitys sattuu. Osaat varmasti itse arvioida asian parhaiten!

   • ?

    Kaikille kiitoksia vastauksista :)
    Kyselen vielä tällaista lisäasiaa, kun vatsalihaksia ei toisten mukaan saisi yhtään harjoittaa 5-6 kk aikana leikkauksesta, mutta toiset ovat jo jopa 10 viikon jälkeen juosseet: eikö tätä lasketa vatsalihasten harjoittamiseksi? Olen kiinnostunut juuri juoksemisen sallittavuudesta ja kun sitä yrittää eri lähteistä päätellä, tulokset ovat hyvin ristiriitaisia.

    Mukava kuulla, että joku on juossut hyvällä menestyksellä jo 10 viikon jälkeen. Joidenkin kirjottajien (ja jopa oikeiden jälkihoito-ohjeiden perusteella) juokseminen leikkauksen jälkeen olisi kiellettyä paljon pidemmän aikaa kuin mm. itselläni se oli kiellettyä reisiluun murtuman jälkeen. Hieman oudoksuttaa tämä :(


   • ...............
    ? kirjoitti:

    Kaikille kiitoksia vastauksista :)
    Kyselen vielä tällaista lisäasiaa, kun vatsalihaksia ei toisten mukaan saisi yhtään harjoittaa 5-6 kk aikana leikkauksesta, mutta toiset ovat jo jopa 10 viikon jälkeen juosseet: eikö tätä lasketa vatsalihasten harjoittamiseksi? Olen kiinnostunut juuri juoksemisen sallittavuudesta ja kun sitä yrittää eri lähteistä päätellä, tulokset ovat hyvin ristiriitaisia.

    Mukava kuulla, että joku on juossut hyvällä menestyksellä jo 10 viikon jälkeen. Joidenkin kirjottajien (ja jopa oikeiden jälkihoito-ohjeiden perusteella) juokseminen leikkauksen jälkeen olisi kiellettyä paljon pidemmän aikaa kuin mm. itselläni se oli kiellettyä reisiluun murtuman jälkeen. Hieman oudoksuttaa tämä :(

    Yleinen treeni on sallittua sektion jälkeen oman voinnin mukaan, mutta varsinainen vatsalihantreeni kannattaa jättää väliin vähintää puoleksi vuodeksi. Juostessahan rasitus kohdistuu lähinnä alakroppaan, ja muualle tasaisesti, muttei erityisesti kuitenkaan vatsalihaksiin, joten juoksemista ei lueta vatsalihastreeniksi.

    Nimenomaan perinteistä vatsalihasliikettä tulee välttä, olisiko nyt ollut kyseessä poikittaiset vatsalihakset, joihin ei sovi leikkauksen jälkeen mennä kajoamaan heti. Sen sijaan syviä vatsalihaksia voi jonkin verran treenata. Netistä löytyy paljon ohjeita tätä varten.

    Jalkaleikkaus nyt on hieman eri asia kuin vatsan alueen leikkaus, joten on ihan ymmärretävääkin, että juokseminen olisi jalkaleikkauksen jälkeen pidemmän aikaa kiellettyä.


  • Lisätieto

   Juoksu on huono hetki sitten raskaana oleville kohdun laskeuma riskin takia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Raivoaako Putin, kun Suomi hyväksytään naton jäseneksi

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000008913259.html "Kommentti: Madridista jysähti sittenkin – Suomi kutsutaan Naton jäseneksi jo keskiviikkona Lähes
   NATO
   446
   4711
  2. Miten olette pärjänneet kuumuuden kanssa?

   Viime yö oli trooppisen lämmin ja kämpässä kuuma. Heräilin vähän väliä kuumuuden takia vaikka nukuin pelkkä lakana päällä. Täkin heitin jo viime viiko
   Maailman menoa
   367
   3876
  3. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   223
   3338
  4. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   2604
  5. JA SIEPIN VALITUS ALKOI TAAS

   Siepin unelma-asunnossa oli hajonnut ilmalämpöpumppu, jonka takia hän joutui lähtemään kuumuutta pakoon ylelliseen hotelliin. mutta voi kauhistus, k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   135
   1540
  6. No aloititko sä jo suhteen

   sen toisen ihailijasi kanssa? Sen jonka kanssa sulla oli jotain vispiläkauppaa? Olenko jo unohdettu ja tarpeeton?
   Ikävä
   152
   1449
  7. Mitä oikein odotat?

   Rehellisiä vastauksia sitten vain.
   Ikävä
   134
   1340
  8. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   35
   1002
  9. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   269
   996
  10. Turkki tukee Suomen Nato-jäsenyyttä

   Kuinkas trollien suuhun nyt pannaan? 🤣 Juttua aiheesta löytyy kohta kaikista mahdollisista uutislähteistä. Mahtava homma!🫡🥳
   Maailman menoa
   391
   929
  Aihe