Moro!
Eli pian olis tuo yhteishaku tulossa kohti. Olen pohtinu tieto- ja tietoliikkenne tekniikan alan kaksoistutkintoa. Eli voisiko joku ystävällisesti kertoa millaista on elektroniikka-asentajan työ, millaiset liksat ja työajat sekä miten paljon on töitä tällä hetkellä?
T: Joni, Kiitos!
Elektoriikka-Asentaja
29
4613
Vastaukset
- HW-ammattilainen
Ala on mitä mainioin, jos elektroniikasta ja haasteista tykkä. Etuina siisti sisätyö, kohtuullinen/hyvä palkka ja kiinostuksesta riippuen hyvät etenemismahdollisuudet (jatkokoulutus).
Nykypäivän haasteina on globaalisaatio, mm. tuotantopuolen työpaikat tahtovat siirtyä Kiinaan. Ohjelmointipuolella töitä vielä piisaa, mutta sitä taasen haittaa Intia-ilmiö; isot yhtiöt teetettävät osan töistä siellä. Pienemmien yritysten suhteen ei ole vaaraa, niitä töitä ei kannata siirtää kaukoitään.
Summa summarum, alalle kannattaa tulla jos tunnet sen omaksi ja kiinnostavaksi. Elektroniikka ei Suomesta koskaan lopu, hyville työntekijöille löytyy aina paikka.
Itse olen projektipäälikkö/elektroniikkasuunnittelija (ammattikoulu ammattikorkeakoulu) toisessa polvessa, 21 v poikani aloitti juuri alan kolmannessa polvessa (PHP, Java, MySQL, ohjelmojana ja Apache server administratorina).
Palkkahaitari on koulutuksesta, kokemusvuosista ja työtehtävistä johtuen laaja; minun vuosipalkka on 50-60 k€, poikani luokkaa 30 k€. Nuo kuulostaa monesta varmasti kovilta, mutta niiden eteen tarvitsee lunastaa paikkansa organisaatiossa, eli työssä tarvitsee todella osata.- Battee
Oli vielä kymmen vuotta sitten töitä. Nyt ei ole enää. Tehdään Kiinassa. Nokiaa ei ole. Uutta ostetaan ja ei kannata korjata elektroniikkaa. Kävi tälle ammatille kuten tv ja radioasentajille aikanaan.
- HW-guru
On kokemusta alalta useamman kymmenen vuoden ajalta sekä ammatin että harrasteen kautta.
Elektroniikka-asentajat tekevät nykyään etupäässä yksitoikkoista tehdastyötä (kokoonpanoa) linjoilla. Nämä työt ovat kuitenkin suomessa vähenemään päin, koska elektroniikan tuotanto ei suomessa kannata korkean verotuksen ja muiden kulujen vuoksi. Kaikkien volyymituotteiden tuotanto on siirtymässä halvempiin maihin, suomessa tehdään enimmäkseen vain koesarjoja.
Lisäksi elektroniikan työpaikat ovat hyvin alueellisia ja niitä on ainoastaan suurissa kasvukeskuksissa. Niissä sinulla ei ole 'suuresta' palkasta mitään iloa, koska asunto maksaa niin paljon että rahat menevät siihen ja toisaalta esimerkiksi pääkaupunkiseutu on kaikkea muuta kuin mielekäs/viihtyisä asuinpaikka; sielläkin kun on tullut osa elämästä vietettyä. Missään tapauksessa en suosittele esimerkiksi perheen perustamista pääkaupunkiseudulla, se on lapsille todella kamala paikka, kouluissa on lieveilmiöitä kuten kiusaamista yms. ja siitähän olemme monia esimerkkejä uutisissa saaneet. Syrjemmässä on lapsille paljon terveemmät elinolosuhteet, mutta elektroniikka-alan töitä tosi heikosti.
Jos alalle lähtee, kannattaa ennemmin lukea vähintään elektroniikkainsinööriksi. Mutta myös heillä on varsin heikko työtilanne tänä päivänä, paljon inssejä joutuu tätä nykyä työttömäksi YT-neuvottelujen kautta, sillä myös suunnittelupuolta siirretään suomesta pois korkean verotuksen ja kustannusten takia. Esimerkiksi Nokialta on moni saanut lähteä ja Nokian alihankintafirmat ovat nekin kuihtuneet runsaasti. Suunnittelupuoli suomessa on hyvin Nokia-kytköistä, iso prosentti alan tekijöistä on ollut ainakin jollain tavalla mukana Nokian projekteissa. Jos koko Nokia lähtee jatkossa suomesta, seuraa siitä elektroniikkapuolella sen sortin massatyöttömyys, että alan töitä alkaa olla todella vaikea saada.
Jo nytkin tilanne on suunnittelupuolella se, että vähintään 10 vuotta työkokemusta ja oma harrastekokemus siihen päälle, niin on realistisia mahdollisuuksia saada edes jotain alan työtä. Sinun tulee siis 'elää' elektroniikalle. Siltikin työtä on lähinnä ainoastaan suurissa kasvukeskuksissa, joissa on kalliit asunnot ja jotka eivät sovellu lapsille levottomuutensa vuoksi.
Sinuna valitsisin, mitä elämältä haluat. Kärjistettynä: haluatko laadukasta elämää suomen kauniin luonnon keskellä valiten asuinpaikkasi vapaasti, vai haluatko asua levottomassa muurahaispesässä jatkuvan stressin ja kiireen alaisuudessa. Suosittelen lämpimästi jotain muuta alaa. Omalla kohdalla asiat ovat toteutuneet parhain päin: teen suunnittelutyötä muualla kuin pääkaupunkiseudulla, mutta etenemismahdollisuuksia on kovin heikosti. Tällaiseen tilanteeseen pääsy on kuitenkin edellyttänyt todella pitkän linjan paneutumista alalle ja laajaa erilaisten asioiden hallitsemista eli on pystyttävä tekemään eri osa-alueita sujuvasti.
Softapuolella on vielä hieman paremmat tulevaisuuden näkymät kuin HW-puolella, mutta kovin on softapuolikin kuihtumaan päin muualla kuin kasvukeskuksissa.
Valinta on sinun.. :)- Loud Howard
'Missään tapauksessa en suosittele esimerkiksi perheen perustamista pääkaupunkiseudulla, se on lapsille todella kamala paikka, kouluissa on lieveilmiöitä kuten kiusaamista yms'
Juuh, tällä tavoin sitä luodaan omaa työuraa lasten hyvinvoinnista välittämättä:
http://www.vartti.fi/artikkeli/45c06ae9-cbc9-44e6-9d2b-7e123da04bc6
- HW-guru
Sellainen juttu tuli vielä mieleen, että aikoinaan kun itse opiskelin elektroniikka-alalle oli työnäkymät hyvin erilaiset: elektroniikka oli vielä tuolloin tehty kestämään pitkää käyttöä ja kulutusta, toisin kuin nykyajan kertakäyttötuotteet. Siten myös asentajataustaisille kavereille oli tuolloin hyvin töitä erilaisten huoltotöiden parissa.
Nykyään jotkut ammattihaarat kuten esimerkiksi radio- ja tv-asentaja ovat lähes kokonaan kadonneet. Omana kouluaikana se oli vielä ammattikoulupuolella halutuimpia linjoja, joihin vain osa hakijoista pääsi. Varsinkaan nykyajan viihde-elektroniikkaa ei enää isommin korjailla: laitteet kun ovat halpamaissa suollettua massaroskaa, jollainen on edullisempaa korvata kokonaan uudella kuin kunnostaa mielekkäällä tuntitaksalla. Puhumattakaan siitä, että nämä laitteet eivät ole edes suunniteltuja korjattavaksi. Laitteiden elinkaarikin on ihan eriä kuin esimerkiksi 70-80 luvulla.
Ammattielektroniikan huollossa voi vielä olla mahdollisuuksia esimerkiksi teollisuudessa. Vika on vaan siinä, että kallis EU-suomi ajaa myös teollisuutta alas yhä enenemässä määrin, nythän esimerkiksi metsäteollisuuteen kytköksissä olevat tehtaat ovat uutisissa esillä vähän päästä. Ja näissäkin työ on enempi automaatioinsinööreille sopivaa kuin varsinaisesti elektroniikka-asentajalle. - atmega 8
Terve Joni!
Että mille alalle???
Sen voin sanoa,(olen 42 vuotias )että kaikki sinun viestiisi vastanneet ovat 100% oikeassa.
Minullakin on ammattikoulun sähkö/elektroniikka alan koulutus,mutta olen pääasiassa hankkinut leipäni
saha/metsäteollisuudesta(juuri nyt lomautettuna,mutta ei vielä irtisanottuna.)Koska omalla paikkakunnallani
on tätä teollisuutta,ja nämä tehtaat ovat siten ne suurimmat työnantajat.Eli ainakin täällä syrjäseudulla eläneenä voin sanoa,että kannattaa kouluttautua aina siihen mikä itseään kiinnostaa,eikä niinkään ajatella
sitä työ/palkka tilannetta,vaan että opiskelet sitä,mikä sinua kiinnostaa,ja kun olet motivoitunut,saat
hyvän todistuksen.Ja sitten kun haet työtä,oli se sitten koulutusta vastaavaa tai ei,niin kyllä työnantaja
kiinnittää hyvään todistukseen.Se on sitten jokaisen onnen kohdalla,ajautuuko koulutusta vastaavin töihin,
vai muuhun.Mutta pääasia,että on töitä.Esim.minunkin työpaikallani on töissä auto,metalli,kone automaatio
puolen ammattikoulun käyneitä miehiä/naisia,jotka eivät tee koulutusta vastaava työtä,mutta ovat onnessaan siitä,että ylipäätään on työtä.Näin ainakin täällä syrjässä.Miten sitten siellä etelä-suomessa?- atmega 8
Vielä lisäyksenä:niin,ei tuo sähköpuolen koulutus ole mennyt ihan hukkaan,kun nykyään esim tuolla meidänkin työpaikalla on sellainen käytäntö,että pienet ja helpot remontti hommat on tehtävä itse,eikä
odotettava korjaushenkilöa,kuten anturit ,tunnistimet,releet jne...niiden vaihtaminen toimiviin. - atmega 8
atmega 8 kirjoitti:
Vielä lisäyksenä:niin,ei tuo sähköpuolen koulutus ole mennyt ihan hukkaan,kun nykyään esim tuolla meidänkin työpaikalla on sellainen käytäntö,että pienet ja helpot remontti hommat on tehtävä itse,eikä
odotettava korjaushenkilöa,kuten anturit ,tunnistimet,releet jne...niiden vaihtaminen toimiviin.Ja vielä tarkennuksen tarkennuksena:henkilöllä näihin tehtäviin tuli olla jokin ammattikoulun sähkölinja
käytynä. - Kiitos vastauksista
atmega 8 kirjoitti:
Ja vielä tarkennuksen tarkennuksena:henkilöllä näihin tehtäviin tuli olla jokin ammattikoulun sähkölinja
käytynä.Kiitos vastauksista.
Nämä teidän vastaukset saavat minut vaihtamaan alaa näillä näkymin tai menemään lukioon. Kiitos! - Entinen ammattilaine
atmega 8 kirjoitti:
Ja vielä tarkennuksen tarkennuksena:henkilöllä näihin tehtäviin tuli olla jokin ammattikoulun sähkölinja
käytynä.Minusta elektroniikka-ala ammattina on huono valinta, koska kaikki muuttuu liian nopeasti. Niin kauan kaikki on hyvin, kun olet nuori ja innostunut pysymään kehityksen kärjessä, mutta ei sitä hullun myllyä kukaan jaksa eläkeikään asti. Jos saisi päätoimisesti opiskella, ei jäisi kovin paljoa kehityksestä jälkeen, mutta yleensä pitäisi vielä suorittaakin. Alalta tippuu jatkuvasti loppuun palaneita keski-ikäisiä kavereita miettimään mikä meni pieleen, elleivät ole ampuneet itseään sitä ennen. Itse valitsisin sellaisen alan, jonka osaamisella on parempi pysyvyys.
- Aloja
Entinen ammattilaine kirjoitti:
Minusta elektroniikka-ala ammattina on huono valinta, koska kaikki muuttuu liian nopeasti. Niin kauan kaikki on hyvin, kun olet nuori ja innostunut pysymään kehityksen kärjessä, mutta ei sitä hullun myllyä kukaan jaksa eläkeikään asti. Jos saisi päätoimisesti opiskella, ei jäisi kovin paljoa kehityksestä jälkeen, mutta yleensä pitäisi vielä suorittaakin. Alalta tippuu jatkuvasti loppuun palaneita keski-ikäisiä kavereita miettimään mikä meni pieleen, elleivät ole ampuneet itseään sitä ennen. Itse valitsisin sellaisen alan, jonka osaamisella on parempi pysyvyys.
Millaisia aloja sitten on esimerkiksi
- F33.30
Aloja kirjoitti:
Millaisia aloja sitten on esimerkiksi
Talojen rakennusta ei voi ulkoistaa halpatuotantomaihin, eikä kiinteistöhuoltoa, terveyspalveluita jne tysää infraa.
Itse valmistuin 2003 elektroniikka-asentajaksi ja niitä töitä tein tasan 2kk (irtisanouduin muista syistä) Scanfilillä jossa oli suurin buumi päällä, silloin työkaverit kertoi tehtaan työntekijämäärän melkein kolminkertaistuneen (Sievi 2003) ja kuinka sitten kävikään.
Autosähköyrittäjäksii omalla opiskelulla oi saimat mutta kiinnostus ja neurofysiologiset synnynnäiset syyt (asperger) tuhosi senkin olen ollut rekkakorjaamola sähkärinä, teollisuuden vientituotteiden sähköasentajana sekä oppisopimuksella kylmäkoneasentajana, siihen mut haluttiin koska elektroniikka-asentajan paperit koulusta oli niin hyvät. Nyt 18kk saikulla ja psykoottinen depressio. - Akic
F33.30 kirjoitti:
Talojen rakennusta ei voi ulkoistaa halpatuotantomaihin, eikä kiinteistöhuoltoa, terveyspalveluita jne tysää infraa.
Itse valmistuin 2003 elektroniikka-asentajaksi ja niitä töitä tein tasan 2kk (irtisanouduin muista syistä) Scanfilillä jossa oli suurin buumi päällä, silloin työkaverit kertoi tehtaan työntekijämäärän melkein kolminkertaistuneen (Sievi 2003) ja kuinka sitten kävikään.
Autosähköyrittäjäksii omalla opiskelulla oi saimat mutta kiinnostus ja neurofysiologiset synnynnäiset syyt (asperger) tuhosi senkin olen ollut rekkakorjaamola sähkärinä, teollisuuden vientituotteiden sähköasentajana sekä oppisopimuksella kylmäkoneasentajana, siihen mut haluttiin koska elektroniikka-asentajan paperit koulusta oli niin hyvät. Nyt 18kk saikulla ja psykoottinen depressio.En kannata elektroniikka-asentajan koulutusta.
Vuodenpäivät saanut olla työttömänä kun ei löydy hommia ele alalta, ja jos sattuu tuurilla löytymään, niin jonkun henkilöstövuokrausfirman kautta muutamaksi kuukaudeksi liukuhihnahommiin.
Ja kaiken pahan lisäksi tuotanto on menossa kovaa vauhtia halvempiin kehitysmaihin, missä työt saa tehtyä paljon halvemmalla kuin täällä suomessa. Ahneella on paskanen loppu. - elas
Akic kirjoitti:
En kannata elektroniikka-asentajan koulutusta.
Vuodenpäivät saanut olla työttömänä kun ei löydy hommia ele alalta, ja jos sattuu tuurilla löytymään, niin jonkun henkilöstövuokrausfirman kautta muutamaksi kuukaudeksi liukuhihnahommiin.
Ja kaiken pahan lisäksi tuotanto on menossa kovaa vauhtia halvempiin kehitysmaihin, missä työt saa tehtyä paljon halvemmalla kuin täällä suomessa. Ahneella on paskanen loppu.Olen ollut n 30 vuotta alalla ja olen nähnyt kehityksen menneen siihen suuntaan että ainakin kuluttaja elektroniikka laitteiden korjaus on tehty kannattomaksi.Ala on vaatinut koko ajan uuden oppimista,mutta on myöskin mielenkiintoista ja on palkitsevaa henkisesti.Mutta jos alalle aikoo on oltava kiinnostunut elektroniikasta.Luulisin että nykyään kannattaisi kouluttautua vahvavirta puolelle jos on näistä sähköhommista kiinnostunut.
- Tomppuu
Ei nykypäivänä enää elektronisia laitteita kannata korjata. Halvaemmalla saa uuden Kiinassa tehdyn tilalle. Asennuksetkin on niin tehty helpoksi, että ei tarvi siihen montaa vuotta kouluu käydä. Kannattaa valita ala missä on töitä tarjolla.
- badluckgirl4444
Kannattaminen on sana, joka on avainasemassa. Missä on hinnan erotus, kun tuote tehdään halvalla Kiinan Demokraattisessa Kansantasavallassa tai sitten EU-maassa? Ympäristötuhoissa todennäköisimmin. Meidän nimenomaan kannattaisi elvyttää unionin alueella ympäristön kannalta kestävä elektroniikkateollisuus, komponenttitasolta alkaen.
- RTV-asentaja
Mieti myös ICT-asentajan ammattia.
https://www.google.fi/search?q=ict-asentaja&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=LWgFWpiNKpCA7gT1hZDICg- badluckgirl4444
Hyviä neuvoja toki, mutta aloitus oli 7:n vuoden takaa...
- 7veimikäänmuutu
Niin oli, minua huvitti myös sama asia, 2010 vuodelta oli aloitus, nooh, näköjään vieläkin hyvin ajankohtaista :)
- Elekasentaja
Elektroniikka-asentaja ammattina todella hyvä. Miespersettä saa paljon ja tiukkaa semmoista.
- siinähän_on_sulle
https://www.finnparttia.fi/MO-400-E40
Siinä on kaikki mitä sinä olet sähköalalta vailla, toisessa päässä on kierteetkin! Älä sä tule tänne harrastelijoiden palstalle sieltä spessusta hoitaa. - RTV-asentaja
siinähän_on_sulle kirjoitti:
https://www.finnparttia.fi/MO-400-E40
Siinä on kaikki mitä sinä olet sähköalalta vailla, toisessa päässä on kierteetkin! Älä sä tule tänne harrastelijoiden palstalle sieltä spessusta hoitaa.Tuo lamppu on vähän ellipsimuotoinen mutta kyllä enemmän kullipsi.
(ICT-asentajista on pulaa). - kierteet_ja_kaikki
Mikä "lamppu" ? Tuo teräväkoppainen perverssi keksii varmasti heti miten sitä oikeasti käytetään, ja siitä irronnee silloin paljon enemmän riemua kun nuo vaivaiset 40000 lm
- Anonyymi
Itse olen sitä mieltä, että maa on litteä.
- Anonyymi
Trolli!!!!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Trolli!!!!
Eikös minun mielipiteitä kunnioiteta tämmöisellä sivistyneellä foorumilla?
- Anonyymi
Mitä tähän nyt sanoisi yli 10v myöhässä? Avainasia: Digi-puolella on tapahtunut massiivinen integraatio. Nykyään ele-hommat muistuttaakin enemmän systeemi-tason hommia kun vertaa aiempaan: Kaikki on valmiina piireillä ja tarvitaan koodaria vapauttamaan kaiken maailman laskurit, muistit, dma-siirrot yms. yms. Ei niitä enää tarvitse suunnitella itse - riittää kun on copy-paste taitoa tarpeeksi, että pystyy ottamaan asiat käyttöön systeemitasolla.
Samalla nykyinen ele-osaaja on entisajan integraatio-osaaja mielestäni, kun eri ominaisuuksia pitää saada vain toimimaan yhteen: Joku voi vielä päästä suunnittelemaan tulo-asteen 1. asteen suotimen giga-hertsi alueelle jos on rf-kokemusta - loppu suodatuskin tapahtuu digitaalisesti, mitään sekoittaja-asteita ei käytetä vaan AD-muunnin samplaa suoraan rf-taajuutta. Lähetin-vastaanotin wifi-puolella mahtuu 3mm x 5mm piirilevylle, joka ei sisällä muuta kuin antennin ja usb-liittimen paikan. Perinteisiä komponentteja ei juuri enää käytetä vaan kaikki tulee SoC-arkkitehtuurin mukaisena verilog/vhdl koodina.
Tällaisen tuottaminen on sitten hirvittävän kallista yksittäiskappaleina eli jos proto-levyt oli kalliita aikanaan, niin pistetään siihen vielä pari nollaa perään niin saadaan kustannus IC-piirille: Jos meinaa pärjätä pitää olla miljoonan kpl myyntiä ja oma puolijohdetehdas komponenttien tekoon - aika harvalla enää on. Tietysti, jos cpld-logiikka riittää niin sellaiset itse asiassa on halventuneet kummasti - mutta vaatii oikeastaan softa-kaveria tekemään koodin - ei se enää mitään elektroniikkaa ole..
Ja kun digi-puoli on mennyt gigahertseihin, on se vienyt sitten analogia puolelta myöskin hommat kun tuollaisella piirillä on laskentatehoa ihan riittävästi hoitamaan signaalin käsittely digitaalisesti. - Anonyymi
Myynti oppilaitokset.
Muille Rikos avoin- Anonyymi
Ota lääkkeesi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos tienaaminen koneella kiinnostaa niin lue!
Olen kerrännyt muutaman linkin kyselysivustoille. Vastaa kyselyihin ja tienaa rahaa! Minimikotiutus on sivuilla 10e ja v3910596- 372391
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla362326- 951711
Olen aina vain
Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?511270Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?831232Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau51155Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen
Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?265983- 52956
Kumpi teistä rakastui ensin?
Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi36737