Tervehdys
Itse jo kerkesin valmistumaan, mutta vaimo vielä opiskelee AMK:ssa ja pohdinkin tässä miksi opiskelijalla on huonommat verovähennys mahdollisuudet kuin työläisellä.
Esim. korkeakoulu tai AMK opiskelija ei kaiketi pysty vähentämään kotinsa ja opiskelupaikkansa välisiä matkakustannuksia (Bussi / auto). Koska myös opiskelijat ovat hieman elämäntilanteeltaan eri asemassa, niin tätäkään tässä junttilassa ei ole kunnolla huomioitu. Esim. ne jotka ovat hairahtuneet avo-tai avio liittoon ja asuvat opiskelu paikkansa lähikunnissa ovat yleensä pakotettuja käyttämään linjuria -tai omaa autoa. Vaikka opintotuesta -tai ylimääräisestä ansiotulosta maksetaankin täydet verot, niin vähentää et sitten pysty. No opiskelu ei varsinaisesti ole tulonhankkimista, mutta jotain järkeä nyt silti voisi harjoittaa...
Toinen hieno asia, mikä ei varsinaisesti liity verotukseen on opiskelijan asumistuki. Jos naisopiskelija erehtyy avo/avio littoon ja jopa uskaltautuu hankkimaan lapsen, niin hän menettää opintotuen asumislisän ja saa tilalle yleisen asumistuen. No tässähän on se jippo, että opintotuen asumislisää ei ole sidottu perheen tuloihin kuten yleinen asumistuki on. Eli käytännössä voi käydä niin että lapsen saamisen myötä naisopiskelijan tulot itseasiassa romahtavat. Tässähän valtio tavallaan epätasa-arvoistaa naista, sillä hän tavallaan joutuu miehensä elätiksi kun on aika palata äitiys loman jälkeen opiskelujen pariin.
Noh valtiollla on sen verran velkaa kohtapuoliin että eiköhän ne vero / muut edut viedä muiltakin pois niin saadaan tasa-arvo tässäkin suhteessa.
Opiskelijan verovähennys mahdollisuudet
6
3098
Vastaukset
- syömättä elävät
Tytär uskalsi nämä kaikki ja on sitä äimistelty. Nythän vissiin on opintotukeen ehdotettu lapsikorotusta ja pikkusen lisää lie tulossa, mutta ei se hääviä ole ollut. Onneksi miehellä on ajoittain ollut töitä, on ollut ketä siivestää. Mitenkähän yksihuoltajaäiti ois saanut perheen pysymään hengissä?
Matkakuluihin ei saa mitään tukea eikä työssäkäyvä opiskelija useimmiten pääse työmatkakulujakaan vähentämään, jos menee koulusta töihin ja päinvastoin. Jos tekee töitä vain kesäisin, eikä omavastuuraja ylity niin siinäpä pidät hyvänäs.
Ihan yhtä kökköä se on opiskelevia isiä kohtaan, yhdessähän lapsia kasvatetaan. Opiskelevalla lapsiperheellä mahtaa olla ratkiriemukasta, kun ei ole sitä siivestettävää ja kummankin tulot minimaaliset. Onpa siinä haastetta ja sitten ihmetellään, kun eivät meinaa valmistua...- Anonyymi
Opiskeluvaihe on kuitenkin vielä siinä vaiheessa pelkkää tulonsiirtoa veronmaksajilta opiskelijalle. Matkavähennys on ansiotyömatkasta aiheutunutta kulua.
- hmmmm...
loppupuolella säästettiin joka ikinen apteekkikuitti ja opintoihin liittyvät kuitit veronvähennyksiä varten.
Jos pariskunnasta toinen opiskeli niin hänen vuokraosuutensa oli puolet jolle sai täysmääräisen asumistuen. Riippumatta toisen tuloista. Kun tapasin vaimoni -95 kaikki oli muuttunut laman jälkeen. Ei vähennyksiä ja jouduin elättämään vaimoani koko opiskelun ajaksi. Tämän takia opiskelija avopuolisot usein asuvat epävirallisesti työssäkäyvän avokkinsa kanssa.- Anonyymi
Kiitos Iiro Viinasen ja Esko Ahon 90-luvun alun verouudistuksien vanhoilla silmälaseilla mennään vielä nykyäänkin tosi pitkään.
- Anonyymi
Vain töissäoloajalta voi vähentää matkakuluja. Esim. eläkeläinen, ainakin jos ei saa jostain töitä, ei saa myöskään vähentää yhtään matkavähennyksiä. Palkansaajille on automaattinen työtulovähennys, jota puhdas eläkeläinen ei saa. Matkakulut, jotka ovat suurempia kuin jokut tietty raja (olisiko se juuri sama kuin työtulovähennys) alkavat vasta purra alentavasti verotuksessa.
Muistaakseni osittaisesta työskentelystä voisi vähentää jotain verotuksessa, ainakin matkakuluja. Eikö siinä sitten laskettu automaattinen työtulovähennyskin tällaiselle työntekijälle jotenkin työpaivien suhteessa (pienempänä)?- Anonyymi
Eläkeläinen saa työtuloista saman työtulovähennyksen kuin muutkin, maksimi 750€ muistaakseni. Tuo automaattinen vähennys kattaa myös työmatkakulut. Eläkeläistä ei siis sorreta tässä suhteessa yhtään sen enempää kuin muitakaan. Jos on kunnolla töissä ja matkakuluja tulee enemmän (tai tulonhankintakuluja ylimalkaan), saa ne vähentää ihan siinä missä muutkin.
Käytännössä siis eläkeläinen voi tienata 750 € ilman veroja, koska työtulovähennystä annetaan automaattisesti saman verran kuin tulojakin tuohon rajaan asti.
Turha on ruikuttaa siitä, että puhdas eläkeläinen tai opiskelija ei saa työtulovähennystä. Se kun on juuri TYÖtulovähennys ja tarkoitettu korvaamaan työssä käynnistä johtuvia kuluja, ilman byrokratiaa. Jos ei ole töissä, ei siitä voi kulujakaan koitua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua
Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä1012150Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa
Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.2981940Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht1041776Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3441761Martina lähdössä Ibizalle
Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.2071617- 321361
Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em941133Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii261131Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg
parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤671099- 511057