Oksennusreaktion syy?

Gingerbread

Olen saanut kolme kertaa ikävän oksennusreaktion muutama tunti ruokailun jälkeen, oksentelen muutaman tunnin rajusti, joudun pahoinvoinnin ja huimauksen takia makaaman vain vaakatasossa, vatsaa vääntää ja menee hieman löysälle. Pääasiallinen oire on oksentelu. Oireet ovat yleensä ohi myös muutamassa tunnissa/illan aikana. Oireet ovat tulleet ensimmäisellä kerralla ulkomailla sushiravintolassa, jossa söin kasvis-tofukeittoa ja erilaisia raakoja kaloja, toisella kerralla Helsingissä sushiravintolassa, jossa söin kokoelman erilaisia raakaa kalaa sisältäviä paloja ja kolmannen kerran söin kiinalaisen annoksen (dim jotain?), jossa ikäänkuin tortellinin tyylisiä täytettyjä nyyttejä, sisällä kalaa, rapua ja kanaa, hapanimelädippi. Keksiikö kukaan, onkohan näissä mahdollisesti jokin sama tietty mauste tms jota aina käytettäisiin, ja josta oireita voisin saada? Vai olenko ollut näin epäonninen, että olen saanut vuoden sisällä vaan kolme kertaa ruokamyrkytyksen (pilaantunut ruoka) ? Aikaisemmin olen pystynyt syömään raakaa kalaa ja mm. kylmäsavustettu lohi on ollut herkkuani.

5

888

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Kala on ihan hyvin voinut olla pilaantunutta. Jos kalaa säilytetään väärässä lämpötilassa, se on auttamattomasti pilaantunutta. Yleensähän ei suositella, että kalaa tai lihaakaan syödään raakana.

    • kalalle allerginen

      Äkkiseltään voisi veikata että olet tullut kalalle allergiseksi. Sillä ei ole mitään merkitystä ettei oireita ole ennen tullut raa'asta kalasta, koska allergia voi puhjeta koska vain.

      • Gingerbread

        Voinkohan olla vain raa'alle kalalle sitten allerginen? Kylmäsavulohta olen tuonkin jälkeen syönyt, mutta en muita raakoja kaloja...


      • Kenkura
        Gingerbread kirjoitti:

        Voinkohan olla vain raa'alle kalalle sitten allerginen? Kylmäsavulohta olen tuonkin jälkeen syönyt, mutta en muita raakoja kaloja...

        Itse olen äyriäisille allerginen, mutta kaikkia kaloja sekä raakana että kypsennettynä voin syödä huoletta. Äyriäisistä minulla tule kurkun karheutta, kutinaa ja turvotusta. Äyriäisiä käytetään monissa Aasian maissa kalaliemien valmistuksessa, ja näitä kalaliemiä sitten taas käytetään yleisesti mausteena (myös ruuissa, jotka ei muuten sisällä kalaa). Muistelen lukeneeni jostain, että eri kalalajeille voi olla eri tavoin allerginen, esim. voi saada oireita suomalaisista järvikaloista, vaikka merilohta pystyy ihan hyvin syömään, mutta käsittääkseni kypsennys ei vähennä kalan allergeenisuutta (korjatkaa joku jos olen väärässä).

        Toinen yleisesti Aasian maissa käytetty ja mahdollinen allergian aiheuttaja voisi olla soija. Siitähän tofu valmistetaan ja maustekastikkeissa sitä on myös. Nykyään sitä löytyy kyllä todella usein suomalaisistakin ruokajalosteista, erityisesti lihajalosteista (esim. nakit, lihapullat, makkarat jne.), sekä mausteena että halpana lihan korvikkeena, joten ehkä tuo soija ei ole selitys voimakkaisiin oireisiisi. Soijahan kuuluu palkokasveihin, kuten muutkin pavut ja herneet. Jos on herneille allerginen, voi ihan hyvin olla soijallekin allerginen.


      • po
        Kenkura kirjoitti:

        Itse olen äyriäisille allerginen, mutta kaikkia kaloja sekä raakana että kypsennettynä voin syödä huoletta. Äyriäisistä minulla tule kurkun karheutta, kutinaa ja turvotusta. Äyriäisiä käytetään monissa Aasian maissa kalaliemien valmistuksessa, ja näitä kalaliemiä sitten taas käytetään yleisesti mausteena (myös ruuissa, jotka ei muuten sisällä kalaa). Muistelen lukeneeni jostain, että eri kalalajeille voi olla eri tavoin allerginen, esim. voi saada oireita suomalaisista järvikaloista, vaikka merilohta pystyy ihan hyvin syömään, mutta käsittääkseni kypsennys ei vähennä kalan allergeenisuutta (korjatkaa joku jos olen väärässä).

        Toinen yleisesti Aasian maissa käytetty ja mahdollinen allergian aiheuttaja voisi olla soija. Siitähän tofu valmistetaan ja maustekastikkeissa sitä on myös. Nykyään sitä löytyy kyllä todella usein suomalaisistakin ruokajalosteista, erityisesti lihajalosteista (esim. nakit, lihapullat, makkarat jne.), sekä mausteena että halpana lihan korvikkeena, joten ehkä tuo soija ei ole selitys voimakkaisiin oireisiisi. Soijahan kuuluu palkokasveihin, kuten muutkin pavut ja herneet. Jos on herneille allerginen, voi ihan hyvin olla soijallekin allerginen.

        sushissa voi olla enemmän histamiinia kuin yleensä kalassa, se ehkä vanhenee nopeammin kun se on raakaa, voit olla yliherkkä histamiinille


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      148
      2513
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      180
      1758
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1598
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1593
    5. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      1005
    6. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      80
      958
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      891
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      61
      866
    9. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      188
      854
    10. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      818
    Aihe