Perusasioita vaelluksesta Apua kiitos!

masuu

Eli kesällä lähden vaellusriparille viikoksi Lappiin ja en ole ennen vaellellut. Tahtoisin tietää muutamia perusasioita vaeltamisesta:
1. Kuinka wc-käynnit hoituu?
2. Kuinka paljon on syytä ottaa vaatetta, pestäänkö niitä välillä, vai vaihdetaanko puhtaat päivittäin?
3. Mitä yleensä syödään?
Muuta, mitä olisi hyvä tietää???

Toivon asiallisia ja hyviä vastauksia pian!
Kiitos!

14

3261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1. wc-käynnit hoituu autiotuvilla puuceessä ja muulloin hädän yllättäessä sammal sivuun ja kyykylle periaatteella. Siis tuvilla pysähtyessä kannattaa käyttää tilaisuutta wc-käyntiin.

      2.Vaatteita voi ottaa vaikka jokapäivälle uudet, jos on vaan valmis niitä sitten kantamaan.
      Itse ottaisin viikolle esim. näin 2 t-paitaa, (tekokuitua) 3 kalsarit, 3 paria sukkia(vaellus), 2 housut (veryttelyhousut illaksi ja "tuulipuvun housut"), lämpöiset pitkät kalsarit(tekokuitua), lämmin pikähihainen paita(villaa, tai tekokuitua) Päällystakki(tuulitakki mielellään goretex, tms) vaelluskengät, tai kumpparit maastosta riippuen, sandaalit iltoja varten ja pipo. Saippuaa mukaan edellisten pesua varten tarpeen vaatiessa. Puuvillaiset kamppeet kannattaa jättää kotiin, koska kastuvat helposti ja kuivuvat huonosti. Villaiset ja tekokuituvaatteet sen sijaan kuivuvat nopeesti.

      3. Ruokapuolesta en noissa ripareista tiedä, mutta luulen, että teillä on siellä ruokahuolto. Jos näin, niin kannattaa sitten varata sinne kaikenlaista makeaa välipalaa, kuten suklaata, niin on sitten mukava, kun toisillakin on. ;)

      • masuu

        Tämä selventi paljon :)


    • turiseva
    • vaeltajavaimo

      Kiinnitä huomiosi kenkiin. Huonoilla ja hankaavilla kengillä on kävely yhtä helvettiä. Osta hyvissä ajoin kunnolliset vaelluskengät, käy vaikka vertailemassa ja sovittamassa useampia, löydät omalle jalallesi sopivimmat. Kenkien kanssa ei kannata hintaa katsoa. Satsaa niihin ja ostat ne, mitkä parhaimmalta tuntuu. Älä myöskään laita uusia, käyttämättömiä kenkiä jalkaan vaellukselle, vaan käytä kenkiä tarpeeksi ennen vaellusta. Uudet kengät saattavat hangata, joten totuta jalka valmiiksi ja anna kengän muokkaantua. Myös rinkkaa kannattaa sovitella etukäteen ja hankkia se omalle selälle sopiva. Näin on vaeltaminen nautintoa kärsimyksen sijaan.

    • vielä jotain

      Koska edelläolevat eivät mainitse:

      OTA MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN KANNETTAVAA.

      Tähtää siihen. Vaatteet kyllä kuivuu ja metsässä saa kulkea likaisenakin. Olet niin nuori että pahinta on jos et jaksa kantaa kaikkea. Siitä reissusta tulee sen miellyttävempi mitä virkeämpi olet. Älä kanna liikaa mukanasi. Ota selvää, onko reissulla mitään paikkaa josta voit ostaa lisää ruokaa (kuten esim Karhunkierroksella). Ne sandaalit on hyvä jokia kahlatessa. Jos olet poika, vessa on helppoa ja jos tyttö niin majoilla ainakin on puuvessat. Ota paperia mukaan ja laita se rinkkaan päällimmäiseksi sivutaskuun, että saat sen helposti esille. Älä unohda hyttyssuihketta ja taskulamppua.

      Itse syön makaroonia ja mummonmuusia ja leipää voin kanssa.

      • pkkn

        Ja kuten kesäkukka alussa sanoikin:"2.Vaatteita voi ottaa vaikka jokapäivälle uudet, jos on vaan valmis niitä sitten kantamaan.", mutta hyvä kun selvensit vielä tämän. ;)

        Tosin oletan, että vaellusrippileirillä tuskin kovin pitkiä taipaleita kerrallaan kuljetaan jo opetuksenkin takia, joten myös mukavuuteen kannattaa sikäli panostaa. Sopiva balanssi tavaran suhteen, niin, että niitä on mukava kantaa.


    • Et voi olla tosissasi noitten kysymysten kanssa !!!! :-)

      Älä lähde viikoksi lappiin jos osaaminen on vielä tuota tasoa.
      Men vaikka Ladun kursseille. Muuten tulee vaan pettymyksiä kun ei ole
      kunnon varusteita eikä tietoja ja taitoja. Harjoittele ensin päiväretkiä,
      sitten 1 yö, sitten 2 vähän kauempana jne.

      Toisen ihmisen antamat neuvot ei yleensä toimi suoraan, koko jutun
      idea on että itse läytää omat ratkaisut eikä niitä löydä yhdessä yössä
      eikä parista keskustelualueen vastauksesta.

      • ^ Siis

        tuo lapshan on menossa sinne riparille. Kyllä ne siellä perään katsoo! Mene sä itse vaikka "miten opastan nuoria kannustavalla tavalla" -kursseille.


      • eräsjormavaa

        Eipä se lappi nyt niin paha paikka ole, etteikö siellä ensikertaa normaalijärjellä varustettu pärjää. Toki ilmann suunnistustaitoa kannattaa pysyä reiteillä.

        Netistä löytyy paljon hyviä ohjeita ja neuvoja erämaassa pärjäämiseen ja loput oppii sitten paikan päällä, silleen ku itte parhaaks näkee. Eipä ittelläkkää ensikerralla reisuunlähtiessä ollu kokemusta retkeilystä, jos nyt ei inttiä lasketa. Ihan perus-jättikokoiseen reppuun sulloin kaiken, mitä luulin tarvitsvani. Raskasta oli alkuun, ku normaali viilekkeillä varustettu sotkan halpareppu painoi kaikkineen 22kg, mutta paras retki ehkä siltikin kaikista.


    • Olepa hyvä!

      1.) Eivät hoidu mitenkään. Vaelluksilla ei ole wc:eitä eli vesikäymälöitä, vaikka jostakin kumman syystä autiotupien, leiriytymispaikkojen ja taukopaikkojen luona on wc-viittoja, jotka kuitenkin osoittavat suuntaa ulkokäymälään, eivät vesikäymälään.
      2.) Mahdollisimman vähän ja painoltaan mahdollisimman kevyttä. Itse en juurikaan vaelluksilla vaihda vaatteita, vaan olen samoissa koko ajan. Täysin mahdoton on ajatus, että pesisin jotakin vaelluksilla.
      3.) Makuasia. Itse syön yleensä jälkiuuniruisleipää (tietysti LUOMU) ja tonnikalaa tai joitakin kotimaisia kalasäilykkeitä, viileinä vuodenaikoina (säilyvyys!) myös juustoa (mieluummin LUOMU).

      Viimeinen kysymyksesi on liian laaja.

    • juttua

      Vaellus ei tosiaan ole ''extreme'' urheilua. Raskasta pitkillä siirtymillä muttei sen ihmeellisempää. Te tuskin riparivaelluksella teette pitkiä päivämatkoja joten hyvin se menee. Ei kannata uskoa noita kommentteja siitä miten pitää tietää se ja se ennen kuin voi mennä lähimetsää kauemmas. Ja sitten ennen seuraavaa kenttää pitää olla niin ja niin paljon kokemusta. Riparivaellukselle tulee taatusti mukaan joku joka hiukan kurkkii teidän olan yli. Opitte siinä samalla ihan perus juttuja. Ja tuskimpa menette kovin kauas huoltoverkostoista. Sanokaa vain jos oon väärässä mutta vaellus on mielestäni parhaimmillaan rauhallista luonnon kuuntelua, ei tavoitepainoitteista suorittamista. Päivämatkat menee kunnon ja sään mukaan, ja kohtuudella. Tottumaton saa rakkoja jalkoihin ja jalat kipeiksi, mutta luulisin että olet muuten suhteellisen turvassa. Ja herkkuja otetaan mukaan riittävästi =d

      • huuhailija123

        Juu, onhan noita koviakin taipaleita menty, mutta vain sillon ku se hyvälle on tuntunut. Pääasia on kuiteski se, että saa nauttia luonnosta. Joskus pari kilsaa takapihaltakin riittää.


      • kakittu on päivittäi
        huuhailija123 kirjoitti:

        Juu, onhan noita koviakin taipaleita menty, mutta vain sillon ku se hyvälle on tuntunut. Pääasia on kuiteski se, että saa nauttia luonnosta. Joskus pari kilsaa takapihaltakin riittää.

        vaikeuksia paskomisen kanssa, eipä uskois kun ihmiskunta näinkin kauan elänyt. Se on aika luonnollista kun hätä tulee, elikkä sonta alkaa olla ryppynarun paikkeilla menet mättäikköön ja lasket housut kintuun, siitä pyllistäen sonta lähtee varvikkoon. Varot ettet pasko siinä housuihisi vaan ne ovat tosiaan kintuissa ja persreiän kulma sellanen ettei nilkoille tule. Jos kova räkkä niin älä kuitenkaan lotraa ohvia välilihoihin se kun kirvelee siellä sitten pitkään.
        Aika perushommia sitä joutuu nykynuorille selittelemään, ei kyllä oikein uskoisi.


      • Paska-Jaska kaa
        kakittu on päivittäi kirjoitti:

        vaikeuksia paskomisen kanssa, eipä uskois kun ihmiskunta näinkin kauan elänyt. Se on aika luonnollista kun hätä tulee, elikkä sonta alkaa olla ryppynarun paikkeilla menet mättäikköön ja lasket housut kintuun, siitä pyllistäen sonta lähtee varvikkoon. Varot ettet pasko siinä housuihisi vaan ne ovat tosiaan kintuissa ja persreiän kulma sellanen ettei nilkoille tule. Jos kova räkkä niin älä kuitenkaan lotraa ohvia välilihoihin se kun kirvelee siellä sitten pitkään.
        Aika perushommia sitä joutuu nykynuorille selittelemään, ei kyllä oikein uskoisi.

        hyvät neuvot kakalle käyntiin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe