Suomenlapinkoira minulle?

tahtoo koiran!

Hei, olen todella pitkään tahtonut koiraa ja koirakuumetta ollut pari kertaa ja molemmat todella vahvoja! Joten näin aluksi siis jo haluan teidän tietävän että olen vakavissani haluamassa omaa koiraa.
Minulla eikä perheelläni ole koskaan ollut koiraa, joten olen "ensikertalainen" koiramaailmassa. Tietoa koirien käyttäytymisestä ja koulutuksesta olen saanut paljonkin koirakirjoista ja koiran kasvatus oppaista, koirien omistajilta ja muutamalta kennelinpitäjältä. Ystäväpiirissäni ja suvussani on ollut ja on joillakin koiria, joiden kanssa olen ollut tekemisissä ja nähnyt heidän kasvavan pennusta aikuiseksi. En siis ole täysin tunari koirien kanssa ja koiratietämykseni on suhteellisen laaja.

Tässä sitten vain pitäisi päättää, mikä on se oikea rotu minulle? Ja yksi suosikeistani on suomenlapinkoira. Olen tutustunut rotuun kirjojen ja netin kautta, mutta vielä en ole tutustunut "elävänä" tähän upeaan rotuun.

Rotu miellyttää minua monella tavalla. Osa syynä on se, että suomenlapinkoira on luonteeltaan oppimishaluinen, ystävällinen, nöyrä, rauhallinen, rohkea ja uskollinen. Kaikkea mitä voin vain toivoa tulevalta uudelta perheenjäseneltäni ja ystävältäni. Koska olen ensikertalainen on suuren suuri plussa, että suomenlapinkoira on suht helppo kouluttaa! Sillä en ensimmäiseksi koiraksi tahdo vaativaa ja vaikeaa rotua, sillä en tahdo "pilata" koiraa oman tietämättömyyteni tai kokemattomuuteni vuoksi.

Koira tulisi asustelemaan minun ja avomieheni luokse mukavan kokoiseen, viihtyisään rivitaloasuntoon. Kesäisin uimis ja mökkeily mahdollisuus on suuren suuri. Metsässä ja maalla kävely, juoksentelu vapaana ja seikkailua luvassa myös. Aivojumppaa ja muutakin virikettä pystyn tarjoamaan. En hae koirasta itselleni harrastus kumppania tai en aio tarjota koiralle harrastusta, joka ei mielestäni pitäisi olla ongelma? Pidän enemmän monipuolisesta ja erilaisesta puuhastelusta, joten en aio alkaa treenaamaan koiran kanssa agilityä tokoa tai muutakaan koiraharrastusta.

Olen miettinyt tuota haukkuherkkyyttä.. Onko se helppo "kytkeä pois"? Ja mitenkäs suomenlapinkoira viihtynee ulkona kesähelteellä? Ja miten lapparin turkki reagoi veteen? Elikä onko uiminen/kahlailu hyvä juttu ja kannattaako se?

Kiitos kaikille jotka jaksavat auttaa ja vastailla ja antaa vinkkejä. :) Olen halukas tietämään, sopiiko lappari minulle teidän mielestänne, vai onko parempi vain miettiä jotakin muuta rotua tai muuttaa itseään.

6

1338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Zirppa-neiti

      Hei! Meillä on kohta 6 vuotias lapinkoiraneiti ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt.Luonteeltaan Zirppa on kiltti,ihmisrakas,kissankanssa melko hyvin toimeentuleva,iloinen ja joskus tottelevainenkin=) Rauhalliseksi en sanoisi,vaan pilkettä silmissä on kokoajan ja lenkkiseuraa on aina tarjolla ,on sitten helle tai pakkanen.Uimisesta Zirppa ei pidä ,mutta mökillä kahlailu rantavedessä on aivan mahtavaa!!ja sitten terassille kuivailemaan..Olen itsekseni miettinyt josko turkki painaa kastuessaan niinpaljon,ettei sen kastuminen tunnu kivalta ,enpä tiedä miksi se uiminen ei ole sen juttu.Karvanlähtö on RUNSAS koska lapinkoirilla on niin paksu aluskarva,meillä Zirpalta lähtee karvat n kerran vuodessa ja silloin on imurin syytä olla kunnossa,harjaamisesta Zirppa ei tykkää,tassut antaa kiltisti pestä kuraisten lenkkien jälkeen.Yöt nukkuu meidän sängyn alla ja on todella iltauninen ja aamuvirkku! Vapaudesta nauttii suunnattomasti eli ne lenkit metsässä on maailman paras juttu,(ehkä ruokailut on kuitenkin se ykkönen).Luita tykkää narskutella ja hampaatkin pysyy kunnossa.Näin meillä on sujunut!

    • :)

      Suomenlapinkoirauroksilta voi löytyä jonkin verran itsepäisyyttä, mutta meillä ainakin on tosi nöyrä ja oppivainen uros. Eli ei mitenkään vaikea kouluttaa ensikertalaisenkaan, jos koiratietoa on tietty hankkinut ;)
      Suomenlapinkoira viihtyy mielellään ulkona, joten olisi hyvä jos koiralle saisi paikan ulos. Sisälläkin toki tykkäävät olla, ihmisen seurasta pitävää suomenlapinkoiraa ei voi pitää kaiken aikaa ulkona. Sopii kyllä rivitaloasuntoon, jos kouluttaa haukkuherkkyyttä pois. Suurin osa suomenlapinkoirista kun kuitenkin haukkuu suht paljon. Ei nyt räksytä samalla tavalla kuten vaikka suomenpystykorva, mutta kuitenkin.
      Meillä uros haukkuu omakotitalon pihalla melko paljon, mutta vaikenee kyllä käskystä.
      En tiedä montakaan lapparia jotka olisivat vedestä hirveästi innostuneet. Meilläkään ei vedestä innostuta, hieman voidaan kahlailla mutta siihen se jääkin. Esimerkiksi sateella koira ei helpolla kastu. Päälliturkki voi kastua mutta lähes aina pohjavilla pysyy kuivana ja lämpimänä. Toki jos haluaa koirastaan vesipetoa, voi pienestä pitäen totuttaa veteen niin ehkä se oppisi sitten uimisestakin pitämään.
      Turkki ei välttämättä ole kauhean mukava kesällä koiralle. Jotkut trimmaa vähän lyhyemmiksi suomenlapinkoirien turkkia kesän tullen, meillä on vain huolehdittu että on vettä ja joku viileä varjo. Lenkillä ollaan käyty joella kahlaamassa ja vilvoittelemassa, tai muuten vedellä vilvoitettu koiraa vaikka vesiletkun avulla, ei niin tietenkään että koiraa letkulla suihkutetaan ja säikytellään, vaan että aivan nätisti koiran vastaanpanematta annetaan virkistystä kuumaan päivään. Ja ihan hyvin on meidän mustaturkki pärjännyt :)
      Voisin kyllä muuten sanoa että suomenlapinkoira sopii ensimmäiseksikin roduksi jos kiinnostaa. Ja jos mahdollista harrastaa esim agilityä tai tokoa, niin siinäpä on suomenlapinkoiralle hyvin sopiva harrastuskin :)

      • 20+1

        en suosittelesi ensikertalaiselle paitsi jos:
        -jos liikkuu todella paljon(tarkoitan n.2-3tuntia/päivä)
        -jos asumismuoto velvoittaa,niin on valmis tekemään todella kovan työn,ja kouluttamaan haukkuherkkyyden pois.Se ei tule olemaan helppoa,sillä rotu osaa ajoittain olla todella itsepäinen,ja kuuluuhan haukkuminen sen luontaisiin ominaisuuksiin.


      • mämmilä......
        20+1 kirjoitti:

        en suosittelesi ensikertalaiselle paitsi jos:
        -jos liikkuu todella paljon(tarkoitan n.2-3tuntia/päivä)
        -jos asumismuoto velvoittaa,niin on valmis tekemään todella kovan työn,ja kouluttamaan haukkuherkkyyden pois.Se ei tule olemaan helppoa,sillä rotu osaa ajoittain olla todella itsepäinen,ja kuuluuhan haukkuminen sen luontaisiin ominaisuuksiin.

        "-jos asumismuoto velvoittaa,niin on valmis tekemään todella kovan työn,ja kouluttamaan haukkuherkkyyden pois.Se ei tule olemaan helppoa"

        todella kovan työn??? itsellä lappari kerrostalossa eikä sisällä hauku juurikaan KOSKAAN. Pennusta lähtien haukkuminen on kielletty eikä vaatinut todellakaan kovaa työtä,vaan se hoitui melkeimpä itsestään.Siis maalaisjärkeä nyt hiukan kehiin.
        Tottakai mikä rotu vaan haukkuu holtittomasti jos sen haukkumisen ei olla koskaan puututtu.

        Lapinkoira on mukava koira ja sopii varmasti ensimmäiseksi koiraksi,varsinkin narttu.
        Fiksu,miellyttämishaluinen kaveri.


    • FF

      Lapinkoira sopii hyvin ensimmäiseksi koiraksi, mutta kannattaa ottaa narttu. Turhan haukkumisen voi saada kouluttamalla pois, aiheesta monia hyviä kirjoja (mm. Tuire Kaimiolta). Riippuu kyllä koirasta, onko kova haukkumaan ja mille haukkuu, meidän lapinkoirat ovat haukkuneet lähinnä tiellä liikkuvia ihmisiä tai sitten metsän eläimiä. Ei mikään pahiten haukkuva rotu mun mielestä, monet pikkukoirat ovat paljon pahempia.

      • FF

        Ja siis lisään, että lähinnä haukkuneet pihalla, sisällä eivät juuri koskaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      150
      10892
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2902
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1706
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 83
      1566
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    Aihe