Viinin tilaaminen ravintolassa

Asiasta.huvittunut

Huomasin jonkun kyselleen neuvoja ravintolassa syömiseen. Koska satun tästäkin aiheesta tietämään, ajattelin näpytellä yksinkertaisen ohjeen, jonka ensimmäinen osa käsittelee viinejä. Viinin tilaamisessa tulee muistaa kolme perussääntöä:

1. Älä tilaa toiseksi halvinta viinipulloa. Suurin osa ihmisistä tilaa toiseksi halvinta viiniä, koska ovat kitupiikkejä, mutta eivät halua vaikuttaa köyhiltä kitupiikeiltä. Ravintopäälliköt tietävät tämän ja asettavat toiseksi halvimman hinnan sille kuraliemelle, joka ei ole käynyt kaupaksi. Mikäli tilaatte toiseksi halvinta, tarjoilija pitää teitä kitupiikkinä ja naureskelee teille takahuoneessa. Lisäksi saatte huonoa palvelua, koska tarjoilija tietää, että olette kitupiikki, joka ei jätä tippiä.

Itse tilaan aina neljänneksi halvimman viinipullon, sillä en halua tilata kolmanneksi halvinta. Silloinhan saattaisin vaikuttaa kitupiikiltä, joka tietää tuon ravintoloiden hinnoittelujipon ja tilaa siksi kolmanneksi halvinta.

2. Älä hyväksy valmiiksi avattua pulloa. Joissain räkälöissä ollaan niin röyhkeitä, että tuodaan pöytään avattuna pullo, jota joku snobi ei ole kelpuuttanut. Pahimmillaan se on seisonut takahuoneessa avattuna päiviä. Pullo kuuluu avata niin, että asiakas näkee sen. Mikäli et näe tarjoilijan avaavan pulloa, lähetä se seisonut kuraliemi takaisin. Muista mainita, että viini maistuu seisoneelta, jotta tollo tarjoilija ymmärtää avata seuraavan pullon siten, että näet sen.

3. Älä osta viiniä laseissa. Laseissa myydään muiden hylkäämiä jämiä. Ei ole mitään syytä alentaa itseään juomalla jonkun jo hylkäämiä liemiä.

Nyt tiedät jo tarpeeksi tilataksesi viiniä. Jos illallistat sivistyneessä seurassa ja ajaudut keskusteluun viineistä, on hyvä tietää lisäksi mikä viini on laadukasta ja mikä paskaa. Hinta toki antaa jonkinlaista osviittaa, mutta tasokkaissa ravintoloissa paska viinikin voi olla kallista, mikä saattaa hämätä kokematonta kuluttajaa. Onneksi asiaan on yksinkertainen nyrkkisääntö:

4. Mikäli etiketissä lukee rypälelajikkeen nimi, viini on paskaa. Rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Sangiovese tai Pinot Noir punaviineissä ja Chardonnay, Sauvignon Blanc tai Riesling valkoviineissä. Viinit, joiden etiketissä lukee rypälelajike, ovat bulkkituotteita, joiden valmistuksessa käytetään modernia tekniikkaan. Kun kyse on viinistä, moderni on kirosana. Mikäli siis näet etiketissä rypälelajikkeen nimen, älä kehu viiniä. Se on kuralientä. Mikäli seuralaisesi on hyväksynyt viinin, lienee viisainta olla haukkumattakin, sillä haukkumalla viiniä haukkuisit samalla hänen makuaan.

Laatuviinien etiketeissä ei lue rypälelajiketta, vaan viinitilan nimi. Tämä siksi, että jokainen viinintuntija tietää, mitä lajiketta milläkin perinteikkäällä tilalla viljellään, eikä ole mitään syytä kirjoittaa sitä erikseen etikettiin.

Tässä olikin kaikki, mitä tulee tietää viineistä. Seuraavassa osassa, mikäli sellaisen joskus kirjoitan, voimmekin käsitellä sitä, millaisia ruokia kannattaa tilata, jotta saa vastinetta rahoilleen.

150

16302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysymysmerkki.

      Minulle ei tullut edes mieleen, että joisin viiniä ruuan yhteydessä... olen niin kiintynyt maitoon. Voiko juoda viiniä ennen ruokaa ja ruuan kanssa maitoa? Sitten taas viiniä.

      • Euroopassa asuva

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.


      • eveliilna
        Euroopassa asuva kirjoitti:

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.

        Suomalaiset aina pelkää, mitä muut ajattelevat ja voiko tehdä näin tai noin. Jos haluaa ruokajuomaksi maitoa, sitten tilaa maitoa. Ulkomailla tarjoilijat voivat ajatella. että olipas eksoottisia asiakkaita ja mitä sen on väliä, mitä ne ajattelee. Pääasia, että asikas on tyytyväinen.


      • Junttikansa
        eveliilna kirjoitti:

        Suomalaiset aina pelkää, mitä muut ajattelevat ja voiko tehdä näin tai noin. Jos haluaa ruokajuomaksi maitoa, sitten tilaa maitoa. Ulkomailla tarjoilijat voivat ajatella. että olipas eksoottisia asiakkaita ja mitä sen on väliä, mitä ne ajattelee. Pääasia, että asikas on tyytyväinen.

        Maito ei ole ruokajuoma. Maitoa ei edes lasketa kokonaan nesteeksi, vaan ravintoaineeksi. Maidon juominen aterialla estää mm. raudan imeytymistä. Eli Keski-Euroopassa ollaan oikeassa. Mutta eihän tällainen tieto tänne junttilaan niin nopeasti tule.


      • Ruokajuoman tulisi sopia ruoan maun kanssa. Maito soveltuu omaan slaavilaistyyliseen ruokavalioomme, joka muutenkin on aikanaan sisältänyt paljon maitovalmisteita.

        Sitävastoin varsinkin johonkin välimeren ruokalistaan maito ei sovi. Etikkaiset ja öljyiset ruoat ikäänkuin hapattavat maidon maun suussa eivätkä niiden maut sovi yhteen.

        Ei kyse ole mistään etikettiasiasta vaan makujen yhteensopivuudesta. Viinikin on tehty nautittavaksi ruoan kanssa ja siksi oikean viinin valintaan kiinnitetäänkin erityistä huomiota.


      • terv. savukoskelta
        Euroopassa asuva kirjoitti:

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.

        Oooko juntti kun tilaan ruokajuomaksi bakardikolaa?


      • Oku123
        Euroopassa asuva kirjoitti:

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.

        Jokainen juo ruuan kanssa sitä mikä maistuu parhaalta omassa suussa. Itselläni ainakin maito toimii parhaiten. Typerää haukkua jotakuta makutottumusten takia. Minun ei tarvitse murehtia muiden ajatuksia oman syömiseni ja juomiseni suhteen, minä en saa siitä kolausta itsetunnolle.


      • rene342
        Junttikansa kirjoitti:

        Maito ei ole ruokajuoma. Maitoa ei edes lasketa kokonaan nesteeksi, vaan ravintoaineeksi. Maidon juominen aterialla estää mm. raudan imeytymistä. Eli Keski-Euroopassa ollaan oikeassa. Mutta eihän tällainen tieto tänne junttilaan niin nopeasti tule.

        Kyllä maito on paljon terveellismpää kuin viini.


      • MN
        crudo kirjoitti:

        Ruokajuoman tulisi sopia ruoan maun kanssa. Maito soveltuu omaan slaavilaistyyliseen ruokavalioomme, joka muutenkin on aikanaan sisältänyt paljon maitovalmisteita.

        Sitävastoin varsinkin johonkin välimeren ruokalistaan maito ei sovi. Etikkaiset ja öljyiset ruoat ikäänkuin hapattavat maidon maun suussa eivätkä niiden maut sovi yhteen.

        Ei kyse ole mistään etikettiasiasta vaan makujen yhteensopivuudesta. Viinikin on tehty nautittavaksi ruoan kanssa ja siksi oikean viinin valintaan kiinnitetäänkin erityistä huomiota.

        juo maitoa. Se on hyvää


      • vesisti
        rene342 kirjoitti:

        Kyllä maito on paljon terveellismpää kuin viini.

        Maito on yliarvostettu pohjoismaissa, tehokkaan propagandan vuoksi. Nykyään kun se pastoroidaan, homogenoidaan ja kummataan litkuksi niin se ei ole enää edes luonnontuote, saati joku terveysjuoma. Keskieuroopassa ei välttämättä edes tunneta pohjoismaalaistyylistä kevytmaitoa; jos he juovat maitoa, se on paljon paksumpaa kuin meillä ja yleensä lampaan tai vuohenmaitoa - mikä onkin terveellisempää, mutta ei maistu suomalaiselle juntille.

        Ja viini on hyväksi vatsalle, sen tietää Raamattukin.


      • tosisuomalainen
        MN kirjoitti:

        juo maitoa. Se on hyvää

        juo piimää ja pontkkaa. Niitä minä aina tilaan Ranskassa käydessäni, ihan vain nähdäkseni tarjoilijan ilmeen. :)


      • asödlkfjajklösd
        Euroopassa asuva kirjoitti:

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.

        Eräs keskieurooppalainen kaverini kysyi kerran suomalaisessa ravintolassa että saisiko hienon annoksensa ranskanperunoilla, mietippä sitä...


      • Kärpix
        Euroopassa asuva kirjoitti:

        Voi luoja joo taas näitä suomalaisia juntteja. Maitoa ruuan kanssa. Ei hyvänen aika! Et voi juoda ruuan kanssa maitoa, sehän on etiketin vastaista. Joko vettä tai viiniä. (Tai muuta alkoholitonta juomaa mutta EI maitoa.)

        Arvaapa hävettikö mennä suomalaisten sukulaisten kanssa täällä Keski-Euroopassa syömään, kun halusivat ruuan kanssa MAITOA. Tarjoilija katsoi kyllä kummallisen näköisenä. Sen jälkeen en ole enää paljoa kehdannut kantapaikassani käydä.

        Maito on hyvää ja terveellistä sekä siinä on mm. proteiinia ja kalsiumia. En aseta etikettisääntöjä oman makuni yläpuolelle. Toisin sanoen tilaan Just sitä mitä haluan, enkä jotain mitä minun oletetaan tilaavan. Keski- ja etelä-euroopassa asustaa paljon enemmän laktoosi-intorelanssista kärsiviä. Joten pakkohan niiden raukkojen on litkiä vettä.


    • hwegrfe

      "1. Älä tilaa toiseksi halvinta viinipulloa. Suurin osa ihmisistä tilaa toiseksi halvinta viiniä, koska ovat kitupiikkejä, mutta eivät halua vaikuttaa köyhiltä kitupiikeiltä. Ravintopäälliköt tietävät tämän ja asettavat toiseksi halvimman hinnan sille kuraliemelle, joka ei ole käynyt kaupaksi."

      Jos suurin osa asiakkaista tilaa toiseksi halvinta, niin silloin se ei käy kaupaksi kaikkein huonoiten vaan parhaiten. Eivät ravintolat painata joka viikko uusia viinilistoja, vaan tilaavat viinejä listojensa mukaan.

      • Asiasta.huvittunut

        Toiseksi halvin viini on se, mistä ravintola haluaa päästä eroon. En tiedä mistään rossoista pahvilistoineen, mutta ainakin laadukkaimmissa ravintoloissa on usein paperiset listat, jotka ovat esimerkiksi nahkapäällysteisissä kansioissa.


      • hwegrfe
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Toiseksi halvin viini on se, mistä ravintola haluaa päästä eroon. En tiedä mistään rossoista pahvilistoineen, mutta ainakin laadukkaimmissa ravintoloissa on usein paperiset listat, jotka ovat esimerkiksi nahkapäällysteisissä kansioissa.

        kun olen ollut ravintoloitsija 15 vuotta.


      • onhan se loogista

        Jos joku ei ole mennyt muuten kaupaksi, parhaiten se saadaan menemään kaupaksi laittamalla se siihen kohtaan listaa, josta varmimmin valitsevat ne, jotka eivät viineistä mitään tiedä, eli toiseksi viimeiseksi. Ravintoloitsijoiden onneksi tosi viinintuntijat ovat suomessa harvassa. Eri juttu jos pitää jotain snobiraflaa Pariisissa, silloin tällaiset kikat eivät välttämättä päde, kun koko asiakaskunta on asiantuntevaa.


    • Onneksi...

      en ole vaikuttanut kitupiikiltä, kun otan aina sitä kaikkein halvinta viiniä.

      • Asiasta.huvittunut

        Yksinkertaiselta olet ainakin vaikuttanut. Kyllä vähintään tuplahuijaukseen pitää pyrkiä. Ja koska ihminen on ainoa eläin, joka kykenee tuplahuijaukseen ja tarjoilija saattaa aavistaa sen, kannattaa pyrkiä vähintään triplahuijaukseen.


      • Ajatteles:
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Yksinkertaiselta olet ainakin vaikuttanut. Kyllä vähintään tuplahuijaukseen pitää pyrkiä. Ja koska ihminen on ainoa eläin, joka kykenee tuplahuijaukseen ja tarjoilija saattaa aavistaa sen, kannattaa pyrkiä vähintään triplahuijaukseen.

        varmaan kukaan muu ei siis osta sitä kaikkein halvinta viiniä, niinpä se on lojunut siellä ravintelin varastoissa ties kuinka kauan... Eli tästähän seuraa se, että se on siis vuosikertaviiniä!!! Ja halvimmalla hinnalla! Mä sanoisin, että varsin viksua, vaikka itse sanonkin.


      • öjoijöol

        Jos haluat halpaa viiniä, osta pullo kotiin ja juo siellä. Mitä itua lähteä ravintolaan ja maksaa viinistä moninkertainen hinta "tunnelman takia", jos itse pilaa tunnelman kitsastelemalla? Jos on niin juntti ettei oma tunnelma siitä pilaannu, niin toisten tunnelma kyllä, viimeistään sitten kun palvelu alkaa heiketä.


    • KoppavaHoro

      kuuluuko kierrekorkkiviiniä maistaa ja maistattaa?
      Rikonko etikettiä ja vaikutanko tollolta, jos kysyn tarjoilijalta onko mikään viineistä mahdollisesti kierrekorkkipullossa? Minä kun noudatan erityisruokavaliota, johon kuuluu se, että viinin tulee olla kierrekorkkipullossa.

      • Asiasta.huvittunut

        eräästä julkaisusta tunnetun sommelierin haastattelun, jossa hän kertoi, että viini itse asiassa säilyy paremmin kierrokorkkipullossa kuin perinteisemmällä korkilla. Teoriassa siis näin, mutta käytännössä kaikki snobit eivät ole kuulleet tästä, joten kierrekorkkipullon hyväksyminen on siis aina riskipeliä. Tietyn rajoitteen muodostaa sekin, että laatuviinejä ei juurikaan kierrokorkkipulloihin pulloteta.


      • KoppavaHoro
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        eräästä julkaisusta tunnetun sommelierin haastattelun, jossa hän kertoi, että viini itse asiassa säilyy paremmin kierrokorkkipullossa kuin perinteisemmällä korkilla. Teoriassa siis näin, mutta käytännössä kaikki snobit eivät ole kuulleet tästä, joten kierrekorkkipullon hyväksyminen on siis aina riskipeliä. Tietyn rajoitteen muodostaa sekin, että laatuviinejä ei juurikaan kierrokorkkipulloihin pulloteta.

        haluankin viinini kierrekorkkipullossa. En halua asettaa herkkää elimistöäni vaaraan, joka voidaan ihan hyvin välttää.
        Nykyään on suhteellisen laadukkaita viinejä kierrekorkeissa, ainakin jos hintaa, laatua ja hinta-laatusuhdetta katsoo.


      • Asiasta.huvittunut
        KoppavaHoro kirjoitti:

        haluankin viinini kierrekorkkipullossa. En halua asettaa herkkää elimistöäni vaaraan, joka voidaan ihan hyvin välttää.
        Nykyään on suhteellisen laadukkaita viinejä kierrekorkeissa, ainakin jos hintaa, laatua ja hinta-laatusuhdetta katsoo.

        perinteisimmät tilat eivät ole uskaltaneet pullottaa kierrekorkkeihin, koska pelkäävät halpisviinien mainetta. Se on siis riskipeliä.


      • KoppavaHoro
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        perinteisimmät tilat eivät ole uskaltaneet pullottaa kierrekorkkeihin, koska pelkäävät halpisviinien mainetta. Se on siis riskipeliä.

        ja perinteinen... Ja perinteisyyskään ei takaa laatua. Tässä asiassa pikemminkin päinvastoin.

        Sellaiset tilat, joilla ei ole varaa investoida korkituspuolen uudistamiseen eivät voi tehdä kauhean hyvää viiniä.


      • Asiasta.huvittunut
        KoppavaHoro kirjoitti:

        ja perinteinen... Ja perinteisyyskään ei takaa laatua. Tässä asiassa pikemminkin päinvastoin.

        Sellaiset tilat, joilla ei ole varaa investoida korkituspuolen uudistamiseen eivät voi tehdä kauhean hyvää viiniä.

        kypsytetään tynnyreissä ja pullotetaan perinteisesti, samalla menetelmällä millä ne on pullotettu jo vuosikymmeniä. Bulkkiviinejä tehdään sitten koneistetummin moderneilla vehkeillä. Moderneilla välineillä voidaan tehdä suurempia määriä, mutta vain harvinainen voi olla arvokasta.


      • KoppavaHoro
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        kypsytetään tynnyreissä ja pullotetaan perinteisesti, samalla menetelmällä millä ne on pullotettu jo vuosikymmeniä. Bulkkiviinejä tehdään sitten koneistetummin moderneilla vehkeillä. Moderneilla välineillä voidaan tehdä suurempia määriä, mutta vain harvinainen voi olla arvokasta.

        ja pullotusmenetelmät eivät sulje pois kierrekorkkeja.

        Ja mikä tulee laatuun niin jos jossain niin viineissä se ei ole sama asia kuin hinta. Yllättävän usein Talon Viini on parempaa hinta-laatu -suhteeltaan kuin se kolmanneksi tai neljänneksi edullisin. Vaikka mistäs mä mitään tiedän, luotan vain viinistä viiniin -oppaisiin ja omiin makunystyröihini.


      • Asiasta.huvittunut
        KoppavaHoro kirjoitti:

        ja pullotusmenetelmät eivät sulje pois kierrekorkkeja.

        Ja mikä tulee laatuun niin jos jossain niin viineissä se ei ole sama asia kuin hinta. Yllättävän usein Talon Viini on parempaa hinta-laatu -suhteeltaan kuin se kolmanneksi tai neljänneksi edullisin. Vaikka mistäs mä mitään tiedän, luotan vain viinistä viiniin -oppaisiin ja omiin makunystyröihini.

        kuluttajat yhdistävät kierrekorkin halpoihin bulkkiviineihin, on ihan sama minkälaista viiniä kierrekorkkipulloissa myydään. Kukaan ei niistä kuitenkaan maksa kuin sen mitä bulkkiviineistä maksetaan. Perinteisten tilojen ei kannata myydä kierrekorkeilla, koska se tuhoaisi brändin, eivätkä ne pysty kilpailemaan määrällä, koska tynnyreissä ei voida kypsyttää niin suuria määriä.


      • 12312333
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        kuluttajat yhdistävät kierrekorkin halpoihin bulkkiviineihin, on ihan sama minkälaista viiniä kierrekorkkipulloissa myydään. Kukaan ei niistä kuitenkaan maksa kuin sen mitä bulkkiviineistä maksetaan. Perinteisten tilojen ei kannata myydä kierrekorkeilla, koska se tuhoaisi brändin, eivätkä ne pysty kilpailemaan määrällä, koska tynnyreissä ei voida kypsyttää niin suuria määriä.

        Asia on muuttumassa. Mitä olen Alkossa käynyt, vielä 5v sitten kierrekorkillisia viinejä olivat vain halpikset. Nyt alkaa olla jo yli 10e viinejä joissa kierrekorkit ja uskon että mennään kokoajan eteenpäin. Kierrekorkki takaa valmiille viinille parhaimman säilyvyyden ja viinien valmistajatkin tietävät tämän. Tottakai jos viinille halutaan pitkää kehityskaarta, se on syytä sulkea korkilla.


      • Wihtorin Wattu Wee
        12312333 kirjoitti:

        Asia on muuttumassa. Mitä olen Alkossa käynyt, vielä 5v sitten kierrekorkillisia viinejä olivat vain halpikset. Nyt alkaa olla jo yli 10e viinejä joissa kierrekorkit ja uskon että mennään kokoajan eteenpäin. Kierrekorkki takaa valmiille viinille parhaimman säilyvyyden ja viinien valmistajatkin tietävät tämän. Tottakai jos viinille halutaan pitkää kehityskaarta, se on syytä sulkea korkilla.

        10e viinit voi vielä useimmissa tapauksissa lukea halpiksiin.


      • sitten
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        kypsytetään tynnyreissä ja pullotetaan perinteisesti, samalla menetelmällä millä ne on pullotettu jo vuosikymmeniä. Bulkkiviinejä tehdään sitten koneistetummin moderneilla vehkeillä. Moderneilla välineillä voidaan tehdä suurempia määriä, mutta vain harvinainen voi olla arvokasta.

        "vain harvinainen voi olla arvokasta"

        Sekään ei taas takaa pätkääkään, että viini olis hyvää, vaikka olis kuinka harvinaista.


      • Viiniä
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        eräästä julkaisusta tunnetun sommelierin haastattelun, jossa hän kertoi, että viini itse asiassa säilyy paremmin kierrokorkkipullossa kuin perinteisemmällä korkilla. Teoriassa siis näin, mutta käytännössä kaikki snobit eivät ole kuulleet tästä, joten kierrekorkkipullon hyväksyminen on siis aina riskipeliä. Tietyn rajoitteen muodostaa sekin, että laatuviinejä ei juurikaan kierrokorkkipulloihin pulloteta.

        Kaikki ravintolat ei tee niin ehkä itse olet ollut töissä missä niin toimitaan viinien suhteen. mutta paikalla menee siinä kohtaan huonosti jos asiakasta pitää petkuttaa. Itse joissa ravintoloissa olen töissä niin ei ole toimittu millonkaan noin. ja koskaan toisten vanhoja viinejä ei ole viety seuraavalle asiakkaalle. Tosiaan missä RÄKÄLÄSSÄ olet töissä jossa noin toimitaan?!?
        Ja ehkä sen takia kierrekorkki pullot on parempia useinpiin ravintoloihin tarjoiltavaksi,koska niitä voi säilyttää pystypäin,ja jos on luonnonkorkki niin täytyy vaakatasossa ettei korkki kuivu.


      • hintalaatu...
        Wihtorin Wattu Wee kirjoitti:

        10e viinit voi vielä useimmissa tapauksissa lukea halpiksiin.

        Aperita maksaa n. 6 €. On kierrekorkkipullossa ja on erinomaista.
        Snobit väheksyvät sen makua joska ennen spurgut joivat sitä. Tarjosin kerran piruuttani sitä karahvista hienosteleville sukulaisilleni ja he ihmettelivät aperitiivin erinomaisuutta.
        Itse vetelen pullosta lasiin ja suuhun menetelmällä.


      • tue korkkimetsää

        Korkkipuumetsää ei kasvateta ja kastella jos kukaan ei osta korkkikorkkeja, ja korkkipuumetsässä taas on sellasia eläimiä jotka ei elä heinikossa, eli kannattaa ostaa korkkiviinejä niin hiilidioksidia sitoutuu puihun joita pakosta joudutaan kasvattamaan. Yleinen mentaliteettihan on että kaikki mahdolliset puut nurin mitä missään näkyy. Muovikorkki taas on öljyn käryyttämistä.


      • korkki pois
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        kuluttajat yhdistävät kierrekorkin halpoihin bulkkiviineihin, on ihan sama minkälaista viiniä kierrekorkkipulloissa myydään. Kukaan ei niistä kuitenkaan maksa kuin sen mitä bulkkiviineistä maksetaan. Perinteisten tilojen ei kannata myydä kierrekorkeilla, koska se tuhoaisi brändin, eivätkä ne pysty kilpailemaan määrällä, koska tynnyreissä ei voida kypsyttää niin suuria määriä.

        Kierrekorkiin siirrytään pikkuhiljaa kaikissa laatuluokissa , siksi kun korkki on uhanalainen kasvi (korkkipuun kuori) ja sen käyttöä rajoitetaan . Siksi käytetään synteettisiä (kumimaisia) suljinmenetelmiä ja kierrekorkkeja tähän ei viinin laatu , tilan maine tai brändi vaikuta .
        Korkin hinta ja sen saatavuus , ympäristöaktiivisuus ja "pelastakaa mailma" on syy miksi viinin tuottaja siirtyvät muunlaisiin "korkkeihin" .


    • ...

      Nyt en ainakaan uskalla mennä Ravintolaan syömään. Pitäkää tunkkinne!

    • ...onko juomaa tilatessa tarkoitus tehdä vaikutus seuralaiseen vai ravintolan henkilökuntaan?
      Entäs jos seuralainen tilaa pihville juomaksi päärynäsiiderin jäillä ja pillillä =D
      Mitä viini tuossa tilanteessa pitäis tilata, että tekis hyvän vaikutuksen seuralaiseen? Marlin Helmeilevää Omenaviiniä?

      • ...

        Onko tarkoitus tehdä vaikutus ylipäätään keneenkään jos menee ravintolaan syömään?


      • Asiasta.huvittunut
        ... kirjoitti:

        Onko tarkoitus tehdä vaikutus ylipäätään keneenkään jos menee ravintolaan syömään?

        Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.


      • Asiasta.huvittunut

        Mikäli listalla on jotain helmeilevää omenaviiniä, kannattaa ottaa jalat alleen. Mikäli nainen tilaa siideriä, voit kirota mielessäsi turhaa rahanmenoa, sillä hänelle olisi aivan hyvin riittänyt French Dog ja limu huoltoaseman baarissa. Tuossa tilanteessa lienee se ja sama, mitä itse tilaat. Sinulle nauretaan joka tapauksessa takahuoneessa.


      • Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.

        ....


      • Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Mikäli listalla on jotain helmeilevää omenaviiniä, kannattaa ottaa jalat alleen. Mikäli nainen tilaa siideriä, voit kirota mielessäsi turhaa rahanmenoa, sillä hänelle olisi aivan hyvin riittänyt French Dog ja limu huoltoaseman baarissa. Tuossa tilanteessa lienee se ja sama, mitä itse tilaat. Sinulle nauretaan joka tapauksessa takahuoneessa.

        ...tunne on molemmin puolinen. Sommelierit kun on mun mielestä vähän samaa kategoriaa kun miespuoliset parturit ja kosmetologit. :) Ravintolassa ei pidä syödä ku pihviä ja se kuuluu huuhtoa alas oluen kanssa, jos aikoo edes jollain tavalla säilyttää oman maskuliinisuutensa naisen silmissä.


      • ulkona nälissään
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.

        Mutta, jos on nälkä, eikä jaksa itse tehdä? Laadukkaat ravintolathan on kuitenkin kivempia kuin mäkin drive trough...


      • 3453456565
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.

        Ravintolassa eivät läheskää kaikki käy todistamassa itselleen tai muille mitään. On ihmisiä joille se että saa hyvää ruokaa - tärkeintä. Eikä se miltä näyttää syödessään tai vaikutuksen tekeminen kumppaniin/kumppaneihin joiden kanssa käy syömässä. Mutta olet oikeassa että yleensä näin on, varsinkin Suomessa. Eli ravintolaan viedään vaimo, kolleega, tai yleensä joku jolle halutaan esittää arvostusta tai olla mielinkielin.


      • Heppujen heppu
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        Mikäli listalla on jotain helmeilevää omenaviiniä, kannattaa ottaa jalat alleen. Mikäli nainen tilaa siideriä, voit kirota mielessäsi turhaa rahanmenoa, sillä hänelle olisi aivan hyvin riittänyt French Dog ja limu huoltoaseman baarissa. Tuossa tilanteessa lienee se ja sama, mitä itse tilaat. Sinulle nauretaan joka tapauksessa takahuoneessa.

        Mitä väliä jos nauravat takahuoneessa... jos mä taas saan oikein huippukyydit tulevana yönä siltä doorikselta joka tykkää ottaa Sidukan ruuan kanssa...


      • 17+20
        Heppujen heppu kirjoitti:

        Mitä väliä jos nauravat takahuoneessa... jos mä taas saan oikein huippukyydit tulevana yönä siltä doorikselta joka tykkää ottaa Sidukan ruuan kanssa...

        Huippukyydit? Joltain siiderivalaalta? Anna mun kaikki kestää... Varmaan aktin jälkeen vetäiset tuopin maitoa ykkösellä ja röyhtäiset päälle.


    • dayum

      Tuollaista se on kun pitää hienostella ja esittää olevansa jotain muuta kuin mitä on. Ja/tai ei ole pokkaa tilata sitä, mitä haluaa.

      Poroilua perjantain ratoksi?

    • vänksy

      Ai, mä oon luullut et on aina kohteliainta ottaa sitä mitä talo suosittelee ;-)

    • Tuokin pelleily tehty.

      Heh, onneksi ei ole tuota ongelmaa koska mua ei pystytä kusettaan, enkä ikinä suostu noita paskaliemiä (kaikki puna- ja valkoviinit) juomaan vaikka uhattaisi tappaa. On mulla sentäs vähän makuaistia jäljellä eikä tippaakaan mitään snoppailuhaluja jotka pakottaa kaikkia yrjötyksiä syömään ja juomaan hienostelun nimissä :)

      • ...

        ...voisitko edes maistaa? Vähän? Ilman hienosteluja...


      • ... kirjoitti:

        ...voisitko edes maistaa? Vähän? Ilman hienosteluja...

        En tod. En mä elä syödäkseni eikä mua kiinnosta yhtään mitkään semmoiset mitä en ole jo tähän päivään mennessä syönyt. Mä en maistele mitään, mä joko syön tai en syö. Noita en juo. Noi kuravedet jo haiseekin niin kamottavalle, viemärille, että menis kaikki mahdolliset halut ikuisiksi ajoiksi. En pysty edes kuvitteleen millä tyylillä noi sotkut pilaa vielä hyvän ruuankin (ei hienostelu-raflojen sotkut vaan kunnon ruoka), mutta taatusti ei tekis mieli koskaan enää edes syödä mitään. Tuhoaa makuaistin :O

        Yöööök..


      • ...
        Papu.Sparrow kirjoitti:

        En tod. En mä elä syödäkseni eikä mua kiinnosta yhtään mitkään semmoiset mitä en ole jo tähän päivään mennessä syönyt. Mä en maistele mitään, mä joko syön tai en syö. Noita en juo. Noi kuravedet jo haiseekin niin kamottavalle, viemärille, että menis kaikki mahdolliset halut ikuisiksi ajoiksi. En pysty edes kuvitteleen millä tyylillä noi sotkut pilaa vielä hyvän ruuankin (ei hienostelu-raflojen sotkut vaan kunnon ruoka), mutta taatusti ei tekis mieli koskaan enää edes syödä mitään. Tuhoaa makuaistin :O

        Yöööök..

        Sä taidat siis nauttia enemmän/vain visuaalisista nautinnoista?


      • ... kirjoitti:

        Sä taidat siis nauttia enemmän/vain visuaalisista nautinnoista?

        Ilmeisesti.


      • Papu.Sparrow kirjoitti:

        En tod. En mä elä syödäkseni eikä mua kiinnosta yhtään mitkään semmoiset mitä en ole jo tähän päivään mennessä syönyt. Mä en maistele mitään, mä joko syön tai en syö. Noita en juo. Noi kuravedet jo haiseekin niin kamottavalle, viemärille, että menis kaikki mahdolliset halut ikuisiksi ajoiksi. En pysty edes kuvitteleen millä tyylillä noi sotkut pilaa vielä hyvän ruuankin (ei hienostelu-raflojen sotkut vaan kunnon ruoka), mutta taatusti ei tekis mieli koskaan enää edes syödä mitään. Tuhoaa makuaistin :O

        Yöööök..

        ...melkein pari viikkoa pelkkää ravintolaruokaa syöneenä, multa ei nyt oikein heru ymmärrystä tolle näkemykselle, että ravintoloiden ruoka vois olla jotenkin huonoa. Mielipiteesi viineistä ymmärrän täysin, vaikka minä (jo nykyään) tiedänkin mikä niissä ruokaviineissä on se juju.


      • Richartti kirjoitti:

        ...melkein pari viikkoa pelkkää ravintolaruokaa syöneenä, multa ei nyt oikein heru ymmärrystä tolle näkemykselle, että ravintoloiden ruoka vois olla jotenkin huonoa. Mielipiteesi viineistä ymmärrän täysin, vaikka minä (jo nykyään) tiedänkin mikä niissä ruokaviineissä on se juju.

        Ne hienostelupuljut ankanpaskatryffeleineen ja rotan sikiön oksennuksineen on sitä totaalista sontaa.

        Ja viinit on kaikki hirveitä, ne sopii vain puliukoille :)


      • erinainen erilainen
        Papu.Sparrow kirjoitti:

        Ne hienostelupuljut ankanpaskatryffeleineen ja rotan sikiön oksennuksineen on sitä totaalista sontaa.

        Ja viinit on kaikki hirveitä, ne sopii vain puliukoille :)

        Inhottaa lukea tällaisia viestejä, varsinkin ihmiseltä, joka ei selvästikään koskaan ole käynyt, eikä varmati tule edes pääsemään, laadukkaaseen ravintolaan nauttimaan illallista hyvine viineineen. Aloittajalla oli oikein hyviä pointteja.


      • erinainen erilainen kirjoitti:

        Inhottaa lukea tällaisia viestejä, varsinkin ihmiseltä, joka ei selvästikään koskaan ole käynyt, eikä varmati tule edes pääsemään, laadukkaaseen ravintolaan nauttimaan illallista hyvine viineineen. Aloittajalla oli oikein hyviä pointteja.

        Provo!! Ja erittäin surkea koska jäit heti kiinni.

        Huomasi heti tuosta absurdista kohdasta "nauttimaan illallista hyvine viineineen". Viinit eivät ole koskaan hyviä, joten niiden yhteydessä ei voida puhua nauttimisesta, koska kyseessähän on pahemman puoleinen kidutus.

        Eli vältä ens kerralla sanoja "nauttimista" ja "hyvine viineineen" samassa yhteydessä. Niinjoo ja missään nimessä myöskään sanat "hyvine" ja "viineineen" eivät sovi yhteen.. liian absurdia, menee pahasti yli ja tarkoitusperä paljastuu :(

        Oma lukunsa on myös ne "laadukkaat" ravintolat joiden sotkuja ei myöskään voi kovasti kehua. Onneksi niitä ei yleensä ole lautasella paljoa, joten ne voi kätevästi kipata vaikka pöydän alle/kukkaruukun juureen, eikä siitä jää kiinni :)


      • Josef Mengele

        Viiniä on tuttu kotimainen valkoviini Koskenkorva 013.Nautiskelen sitä nytkin parhaillaan ja välillä sivistyneesti cannabis "sätkä".


      • Asiaakin
        Papu.Sparrow kirjoitti:

        Provo!! Ja erittäin surkea koska jäit heti kiinni.

        Huomasi heti tuosta absurdista kohdasta "nauttimaan illallista hyvine viineineen". Viinit eivät ole koskaan hyviä, joten niiden yhteydessä ei voida puhua nauttimisesta, koska kyseessähän on pahemman puoleinen kidutus.

        Eli vältä ens kerralla sanoja "nauttimista" ja "hyvine viineineen" samassa yhteydessä. Niinjoo ja missään nimessä myöskään sanat "hyvine" ja "viineineen" eivät sovi yhteen.. liian absurdia, menee pahasti yli ja tarkoitusperä paljastuu :(

        Oma lukunsa on myös ne "laadukkaat" ravintolat joiden sotkuja ei myöskään voi kovasti kehua. Onneksi niitä ei yleensä ole lautasella paljoa, joten ne voi kätevästi kipata vaikka pöydän alle/kukkaruukun juureen, eikä siitä jää kiinni :)

        Kuka täysjärkinen tilaa jotain hiivalle maistuvaa kuravettä törkeeseen hintaan ravintolassa? Aloittajahan kirjoitti joka kohdassa että kuitenkin saa eteensä tavalla tai toisella PASKAA KURAVETTÄ. Joskus olosuhteiden pakosta joutuu ns hienoon ravintolaan syömään ja siellä tyrkytetään jotain litkuja, mutta olen aina tilannut maitoa kannun pöytään. Hyvä puoli näissä snobi ravintoloissa on, että ruokaa joka ei yleensä ole hääppöistä lautasella on onneksi vähän verrattuna lautasen kokoon. Turhaa hommaa koko viinien kanssa tuhraaminen, kossu on parempaa.


    • Itsekö keksit nämä selitykset vai onko sinulla tarjota kovaa faktaa?

      Minusta tuntuu että pelkäät vain että tulet kusetetuksi ja siksi maalailet piruja seinille :)

      • Asiasta.huvittunut

        mulla on kovaa faktaa. Voin suoralta kädeltä linkittää useampia ravintolapäälliköiden haastatteluja, joissa he omalla nimellään myöntävät myyvänsä avattuna seisonutta viiniä laseissa.


      • Jos sinä olet asiasta kuin asiasta noin katkera, niin kannattaisiko vetäää vähän henkeä välillä? Kun ei kelpaa pillu, ei fyrkka eikä uusi maailmanjärjestys...


      • Ratikkakuski kirjoitti:

        Jos sinä olet asiasta kuin asiasta noin katkera, niin kannattaisiko vetäää vähän henkeä välillä? Kun ei kelpaa pillu, ei fyrkka eikä uusi maailmanjärjestys...

        Komppaan.


      • Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        mulla on kovaa faktaa. Voin suoralta kädeltä linkittää useampia ravintolapäälliköiden haastatteluja, joissa he omalla nimellään myöntävät myyvänsä avattuna seisonutta viiniä laseissa.

        Linkitä?

        Minusta vaikkapa yön yli levännyt viini jossa on korkki päällä ei mihinkään muutu. Ei etikoituminen tapahdu samantien. Hifistit nyt on hifistejä.

        Muistan että omassa tekevässä ammatissani naurettiin nimenomaan kaikenlaisille epäileville tuomaille jotka näkivät joka asiassa kusetusta tai vaikkapa vaativat että heidän tuotteensa tehdään puusta jossa ei kasva oksia ;-) - ihan siksi että mitään kusetusta ei ollut. Asiakastyytyväisyyttä ei saa B-luokan palvelulla ja tuottamalla sontaa maksavalle asiakkaalle ja asiakastyytyväisyys on se mikä tuo ihmiset uudestaan palvelun ääreen.

        Minusta - siis ilmeisesti vain minusta - ruokalistan toiseksi halvin viini on toiseksi halvinta siksi että se oli tilatuista viineistä toiseksi halvinta. Koska ravintolapäällikkö on oikeasti valistunut hän on tietoinen viinien menekistä hinnan perusteella ja osaa valita tilauskooksi sellaisen määrän sitä toiseksi halvinta viiniä että sitä menee hinnan perusteella niin ja niin paljon ja varastossa ei makaa pulloja turhaan kovin kauaa tilaa viemässä vaan varasto kiertää luonnollista kulutusta myöten. Mutta siis tälläinen bisneslogiikka ei ole ilmeisesti kovin suosittua vaikka se on sekä raflan laadulle että asiakkaalle hyväksi... :)

        Päivän viiniä voidaan olettaa kuluvan pullotolkulla joten se pelkkä lasillinen on äärimmäisen todennäköisesti lähiaikana korkatusta pullosta. No worries sielläkään.

        Tehdäänkö viinintallojille jalkasilsatarkistukset ihan varmasti? :)


      • Kukkomies kirjoitti:

        Linkitä?

        Minusta vaikkapa yön yli levännyt viini jossa on korkki päällä ei mihinkään muutu. Ei etikoituminen tapahdu samantien. Hifistit nyt on hifistejä.

        Muistan että omassa tekevässä ammatissani naurettiin nimenomaan kaikenlaisille epäileville tuomaille jotka näkivät joka asiassa kusetusta tai vaikkapa vaativat että heidän tuotteensa tehdään puusta jossa ei kasva oksia ;-) - ihan siksi että mitään kusetusta ei ollut. Asiakastyytyväisyyttä ei saa B-luokan palvelulla ja tuottamalla sontaa maksavalle asiakkaalle ja asiakastyytyväisyys on se mikä tuo ihmiset uudestaan palvelun ääreen.

        Minusta - siis ilmeisesti vain minusta - ruokalistan toiseksi halvin viini on toiseksi halvinta siksi että se oli tilatuista viineistä toiseksi halvinta. Koska ravintolapäällikkö on oikeasti valistunut hän on tietoinen viinien menekistä hinnan perusteella ja osaa valita tilauskooksi sellaisen määrän sitä toiseksi halvinta viiniä että sitä menee hinnan perusteella niin ja niin paljon ja varastossa ei makaa pulloja turhaan kovin kauaa tilaa viemässä vaan varasto kiertää luonnollista kulutusta myöten. Mutta siis tälläinen bisneslogiikka ei ole ilmeisesti kovin suosittua vaikka se on sekä raflan laadulle että asiakkaalle hyväksi... :)

        Päivän viiniä voidaan olettaa kuluvan pullotolkulla joten se pelkkä lasillinen on äärimmäisen todennäköisesti lähiaikana korkatusta pullosta. No worries sielläkään.

        Tehdäänkö viinintallojille jalkasilsatarkistukset ihan varmasti? :)

        sun kirjoitus. En ole viini asiantuntia, mutta olen pitkälle asiassa kanssasi samaa mieltä. On toki hyvä jos tunnistaa homeen, etikan, kuivuneen korkin ja punaisen valkeasta, näillä pääsee alkuun. Väsyneiltä ravintolapäälliköiltä varmasti löytyy mielipiteitä ja tapoja yhtäpaljon kuin asiakkailta.

        Aiheesta täällä tuskin päästään yhteisymmärrykseen, mikä ei kai ole tarkoituskaan, varsinkin jos opetellaan
        valitsemaan viini ruuan kanssa sopivaksi.

        Miltä maistuu puolikypsä viini? :D


      • juupeli
        Asiasta.huvittunut kirjoitti:

        mulla on kovaa faktaa. Voin suoralta kädeltä linkittää useampia ravintolapäälliköiden haastatteluja, joissa he omalla nimellään myöntävät myyvänsä avattuna seisonutta viiniä laseissa.

        Ei kun linkkejä pöytää.


    • tilaaminen

      ilontalossa?

      Onko samat speksit?

    • -mm-

      Saahan nähdä, hymyilyttääkö jatko, jos päätät kirjoittaa? (toivottavsti)

      Hummeri-ilta yhä kiehtoo..

    • tosivaitaru

      Erinomainen tiivistelmä. Lisäisin kuitenkin kohtaan 2 pienen, mutta elintärkeän asian: avattu korkki kuuluu antaa viinin valitsijalle ja tämä tunkee sen kiireen vilkkaa sieraimeensa tunnustellen aromeja ennen kuin antaa luvan kaataa viinin lasiin maistamista varten.

    • aisasta.kusettanut

      juovat viiniä.

    • Zakuskat

      Jos listalla ei ole tuntemaasi viiniä, niin tilaa karahvi talon omaa. Yleensä talon oma on paras vaihdokki kokeiluun. Pätee erityisesti punkkuihin.

      Mutta jos on yksinään liikenteessä, niin silloin on enemmän neuvottelu- ja pelivaraa. Mutta kuka sitä itsekseen pullollista juo?

      (hahaha)

    • PaariMesu

      Tässä viestiketjussa on niin monta virhettä, harhaluuloa, provoa, aiheen ohitusta ja alta lipan vetoa että meinasin tukehtua nauruun kun sitä luin.

      Miten aikuiset ihmisen edes jaksavat?

      • Sotis

        Vannoutuneena viinin ystävänä, viimeistään siinä vaiheessa tuli tippa linssiin, kun viinin juonti yhdessä kommentissa tuomittiin homojen ja ämmien puuhaksi. Hyvänen aika, jokainen tilaa mitä tykkää, mihin on varaa tai sitten juo vettä, mikä on aivan mainio ruokajuoma. Hyvin usein autoilijana valitsen kivennäisveden, josta muutenkin pidän kovasti.
        Viini on nautiskelujuoma ja ehkä siksi leimautunut jotenkin "feminiiniseksi". Hyvä viini kruunaa hyvän aterian, mutta ei ole välttämätön. Huonon ruuan kanssa hyväkin viini menee hukkaan, mistä mm. Finnair voisi ottaa opikseen.


      • kossua päähän
        Sotis kirjoitti:

        Vannoutuneena viinin ystävänä, viimeistään siinä vaiheessa tuli tippa linssiin, kun viinin juonti yhdessä kommentissa tuomittiin homojen ja ämmien puuhaksi. Hyvänen aika, jokainen tilaa mitä tykkää, mihin on varaa tai sitten juo vettä, mikä on aivan mainio ruokajuoma. Hyvin usein autoilijana valitsen kivennäisveden, josta muutenkin pidän kovasti.
        Viini on nautiskelujuoma ja ehkä siksi leimautunut jotenkin "feminiiniseksi". Hyvä viini kruunaa hyvän aterian, mutta ei ole välttämätön. Huonon ruuan kanssa hyväkin viini menee hukkaan, mistä mm. Finnair voisi ottaa opikseen.

        Viini haukkujat taitaa olla niitä, jolle eurokossu(tmv) on perjantain pelastus, lauantaina uutta kaupasta, maulla ei ole väliä, kunhan nousee päähän.


    • Tilitalitittan

      Tilaviini tilataan tilattaessa tilaviiniä, älä koskaan tilaa tilauksen tilityksen yhteydessä tilaviiniä, jos ei oo
      tilipäivä.

    • merlottinen

      Lienee nyt itsestään selvää, ettei ruokaillessa tilata viiniä lasissa tuotuna... Sama juttu tuon avaamattoman pullon kanssa. Lajikkeet, hinnat, etiketit ym. aivan sama! Stressaa nyt siinä syödessä, mitä pullon kyljessä lukee jne. Totuushan on, että kaikki tulee juotua ja erehdyksestä oppii!

    • JH

      Surkeeta on, jos tuollaisia neuvoja pitää orjallisesti noudattaa. Et taida tietää viineistä yhtään mitään. "Itse tilaan aina neljänneksi halvimman viinipullon," Tuo paljastaa, että olet oikeasti tietämätön, mutta haluat vain päteä. Oikeasti viinejä tunteva ja niistä nauttiva ostaa ruokaansa sopivaa viiniä - olipa se sitten halvinta tai kalleinta tai jotain siltä väliltä.

      Jos ihminen on sinut itsensä kanssa, hän tilaa juuri sitä viiniä - tai muuta juomaa - josta itse pitää. Kun pääkoppa on kunnossa, ei tarvitse tilata sitä, millä luulee pätevänsä parhaiten.

      • 155+6

        jos aloittaja (aloittelija?) ei tuon vertaa rypäleen merkityksestä , niin tervemenoa lähipubiin myymään/ostamaan keppanaa.


      • viininlipittäjä

        Viestiketjun ainut järkevä viesti tähän asti!!!


    • phaaaaa

      Syömään mennessä on usein jo niin nälkä ettei energiaa riitä tällaisen hölötyksen miettimiseen.

    • Lissu Pee

      1.Useissa ravintoloissa on hyviä viinejä samassa hintaluokassa.
      2.MISSÄ tulee avattu pullo pöytään?
      3.Harva se ravintola myy viiniä laseittain, ne ovat valmiiksi listalla (eikä siten ennakoitu ”hyljättyjä jämiä”).
      4.Rypälelajikkeen mainitseminen ei ole mikään ”paskan” tae.
      Vaikka lupasit kertoa mitä ruokia ravintoloissa kannattaa tilata, niin anna olla!

      • 55+6

        ja yleensä ne lasittain myytävät näkee myyntitiskin takaa, hyvin suljettuja, hyviä viinejä.


      • en.
        55+6 kirjoitti:

        ja yleensä ne lasittain myytävät näkee myyntitiskin takaa, hyvin suljettuja, hyviä viinejä.

        käytä alkoholia,niin ruokaillessani ravintolassa otan vettä. Olenko nyt muiden mielestä moukka,tai kitupiikki?
        Entä häiritseekö minua se tieto,jos muut paikalla olevat pitävät minua kitupiikkinä,tai moukkana? Ei todellakaan häiritse,koska olen hyvällä itsetunnolla varustettu aikuinen mies.


      • .,,.,.,
        en. kirjoitti:

        käytä alkoholia,niin ruokaillessani ravintolassa otan vettä. Olenko nyt muiden mielestä moukka,tai kitupiikki?
        Entä häiritseekö minua se tieto,jos muut paikalla olevat pitävät minua kitupiikkinä,tai moukkana? Ei todellakaan häiritse,koska olen hyvällä itsetunnolla varustettu aikuinen mies.

        aikuinen nainen?


      • 200+19
        en. kirjoitti:

        käytä alkoholia,niin ruokaillessani ravintolassa otan vettä. Olenko nyt muiden mielestä moukka,tai kitupiikki?
        Entä häiritseekö minua se tieto,jos muut paikalla olevat pitävät minua kitupiikkinä,tai moukkana? Ei todellakaan häiritse,koska olen hyvällä itsetunnolla varustettu aikuinen mies.

        et ole moukka. Jokainen juo mistä tykkää, linjalla : vesi - - - -pirtu, ja siinä on monta vaihtoehtoa. Ja minäkin juon usein vettä ruokaillessa ravintolassa.


      • 200+66
        .,,.,., kirjoitti:

        aikuinen nainen?

        onko lääkkeet otettu?


      • ööööööööööh hä
        200+19 kirjoitti:

        et ole moukka. Jokainen juo mistä tykkää, linjalla : vesi - - - -pirtu, ja siinä on monta vaihtoehtoa. Ja minäkin juon usein vettä ruokaillessa ravintolassa.

        vittu teijän kanssa!


    • JJ

      Tosin perustit koko kertomuksesi omaan kokemukseesi, mikä todistaa että olet kitupiikki, joka haluaa vähällä rahalla parempaa viiniä, kun haluat siitä maksaa. Eli samakai se olisi sinulle ostaa suoraan sitä toisiksi halvinta.

      Huomioi, että ihmisillä on eri maku tottumukset. Se, että viinipullon hinta on järkyttävä ei tee siitä lempijuomaa...Maku voi olla täyttä paskaa tietyn ihmisen suussa ja toinen taas saa sarja orgasmeja, kun sitä juo.

      Minun ruokatottumuuksiini kuuluu ottaa se annos (Kaikkineen), minkä oletan olevan sopivan minulle sekä maistuvan hyvältä...Ei se annos, missä on kallein/alhaisin hinta. Enkä ole siellä miellyttämässä ravintolan henkilökuntaa, joten jos he pitävät minua kitupiikkinä on heidän oma päänsärkynsä ja minusta voivat takahuoneessa pitää käsistään kiinni ja vuodattaa kyyneleitä. Jos tarjoilija "erottuu" joukosta positiivisesti ja olen juuri syönyt halvimman/nopeimman ja hinta suhteelta paskinta viiniä...Hän saa tippiä. Jos hän käyttäytyy, kun suomenruotsalainen, niin korkeintaan haen dippikastiketta läheisestä marketista.

      Totta, että mitään juomaa ei kannata ottaa valmiiksi avatussa pullossa, tai lasissa. Ellet tietysti ole todistamassa, kun pönttö vedetään auki...Vaikka juoma halpaa olisikin, niin kusta voi juoda ihan ilmaiseksi.

      Moni arvostelee ihmistä, joka ei juo viiniä...Itselleni alkoholin juominen syömisen yhteydessä ei ole se juttu...Arvostan neutraalimakua vastapainona lihalle, joka on vesi. Toimivin salaatin kanssa. Viiniä joskus tulee nautituttua, mutta mikään professoritason tuntija en ole. Tosin jos joku happamalla katsoisi annostani ravintolassa ja pitäisi moukkana/kitupiikkinä, oletan että kyseisellä ihmisellä on selkärankaa kävellä luokseni ja sanoa tämä.

      • Bax

        JJ puhuu asiaa.Ravintolassa ollessani otan juoman mieltymykseni mukaan.Juoma voi olla vesi tai en ota mitään juomaa,tilaanteesta riippuen tai sitten saattaa mennä olutta viiniä ja kirkasta.Miten milloinkin!


    • kultakata

      Monet punaviinit parantuvat kun pullo saa olla auki jopa useamman tunnin.. Ja noista etiketeistä pulloissa.. Ranskassa ym euroopassa on totta että rypälettä ei välttämättä ilmoiteta pullossa, juurikin siksi että tietyn alueen viinit ovat aina samaa..esim bourgognessa pinot noir.. Mutta kun mennään maistelemaan uuden maailman viinejä, chile, argentiina ym.. rypälelajikkeet poikkeuksetta aina ilmoitettu.. Ja henkilökohtaisesti minä haluankin tietää mitä rypäleitä viini sisältää. Minua ei todellakaan nolota tilata ravintolassa halvinta viiniä tai toiseksi halvinta..tilaan sitä mitä mielestäni sopisi tilaamaani ruokaan.. Että ni :P

      Tietenkin jokainen tallaa tavallaan.. Mutta älkää ottako viinin juomista ja maistelua liian vakavasti. Muuten jää moni hyvä viini maistamatta :)

    • Vesivanhinvoitehista

      Kylläpä löyty turhanpäiväselle asialle asiantuntija! :--D Onneks pidän kaikkia viinejä kuravetenä, eli sikäli säästyn jatkossaki aiheelta :--D

    • §12xdsefwerwer

      Jäi vain epäselväksi, että saako viiniä sylkäistä pois suusta vai ei :-) Ja totta kai viini pitää nauttia pulloittain, muutenhan ei tule känniin.

      • mietiedän.

        no heipä hei!
        jos haluaa hyvää viiniä, ja maksaa siintä vähän, suosittelen että menet suoraapäätä alkoon. Ravintoloissa viinin hinta on 70 %m katetta, eli ts. sama pullo mikä alkossa maksaa 3 e, lisää ravintola siihen lisähintaa 7 e.
        Ja mielestäni jos haluaa pihistellä ravintolassa, niin ehkä siihen ravintolaan ei kannata mennä, vaan kuule paistaa jauhelihapihvit kotona.


      • torsti7
        mietiedän. kirjoitti:

        no heipä hei!
        jos haluaa hyvää viiniä, ja maksaa siintä vähän, suosittelen että menet suoraapäätä alkoon. Ravintoloissa viinin hinta on 70 %m katetta, eli ts. sama pullo mikä alkossa maksaa 3 e, lisää ravintola siihen lisähintaa 7 e.
        Ja mielestäni jos haluaa pihistellä ravintolassa, niin ehkä siihen ravintolaan ei kannata mennä, vaan kuule paistaa jauhelihapihvit kotona.

        Jos kolmeen euroon lisätään seittemän niin onko se seitkyt rosenttia, täh.


    • 12312123ff

      Viestiti on jokseenkin huvittava mutta vastailen silti tietän että vitsihän tässä on takana..

      1) Tilaan mitä haluan. viinit jotka ravintolassa on myytävänä, ovat asiakkaita varten ja tottahantoki laatu maksaa. Jos budjetti on tiukka, voi ihan hyvin ostaa halvinta - sama se mitä ravintolahenkilökunta takahuoneessaan tekee. En usko että heillä on aikaa tai mielenkiintoa naureskella kenenkään ostoksille. Ja vaikka olisikin, mitä sillä on väliä? Huvinsa kullakin. Itse tilaan yleensä viinin listan puolivälistä tai jopa halvinta jos lista on lyhyt ja siellä on esim. tarjousviini. Pääasiahan on että viini sopii ruoan kanssa, ei niinkään hinta.
      Asiakas saa olla kitupiikki halutessaa, ei ole ravintolan asia päättää tai edes yrittää ymmärtää miten ihmiset rahojaan käyttävät. Tunnut olevan jokseenpi paranoidi noiden hintojen kanssa jos olet tosissasi. :D

      2) Totta. En ikinä ole saanut avattua pulloa enkä sellaista hyväksyisi. Tottahan on kyllä että viini paranee kun se ilmaantuu, eli viinin olisi hyvä olla avattuna useita tunteja ennen nauttimista mutta ravintolassa tätä riskiä ei kannata ottaa ellei ole aivan todellakin luotettava paikka. Luotettavuus ei kulje käsikädessä hintojen kanssa.. Ravintolassa viini tuodaan ekaksi pyötään jotta sen voisi laseihin kaataa ja antaa avautua.
      Tai parasta olisi jos se kaadettaisiin samantien karahviin, eli ilmattaisiin koko pullo kerralla.

      3) En usko että jämiä kaadetaan laseihin, sen huomaisi jo mausta. Ravintola ottaisi huomattavan riskin kaatamalla jämiä laseihin koska asiakas voi hyvinkin tuntea ko. viinin hyvinkin ja erottaa mausta että se on hapettunut tai muuten pilalla. En usko että Suomessa näin käy, mutta ulkomailla ihan mahdollista.

      4) Ei pidä paikkaansa. Kalliissakin viineissä voi lukea rypeleen nimi, eikä ole mikään kirosana. Viinitilan nimi toki kertoo brändistä eli viinitila on jonkinlaiset kannukset jo hankkinut kun etiketissä on viinitilan nimi isoimmalla ja viinin tuotenimi. On paljon laadukkaita viinejä joissa lukee rypäleen nimi etiketissä koska moni kuluttaja haluaa tämän tietää.
      Monesti kalliimmat viinit saattavat olla useiden eri rypäleiden sekoituksia joten rypeleiden esiintyminen etiketissä saattaisi olla hämäävää tai turhaa(rypäleitä voi olla helposti 4,5 tai enemmän yhdessä viinissä).
      Rypäleiden suhdetta ei välttämättä edes kerrota koko pullossa koska eihän sillä oikeastaan ole merkitystä - maku ratkaisee.

      Itse ostan Alkosta kohtuuhintaisia viinejä( -10€) joten mikään huippuviinien juoja en ole, Makuhermoni eivät ole niin koulittuja että osaisin nauttia yli 100€ viinistä enempää kuin 20 euron viinistä. Erot laaduissa ovat suurimpia juuri noissa alle 10 ja yli 10 euron viineissä tosin poikkeuksia on paljon. Ja kun mennään yli 15€ viineihin, sieltä ei huonoja juuri löydy ellei ole viallinen pakkaus(korkkivika esim).

    • Ihan vaan sellainen kysymys, että miksi hienossa ravintolassa pitää tilata toiseksi taikka kolmanneksi halvinta viiniä, kun asian voi ilmaista myös toisin? >>"Pullo parasta taikka toiseksi parasta viiniä pöytään, Kiitos!" Duunarikahvilat on sitten asia erikseen. Siellä se käynyt viinimarjamehu saa luvan käydä viinistä.

    • 6915

      Tilaan aina ison burgerin ja kaljaa. Millään viineillä aleta läträämään, se ei oo tosimiehen hommaa alkuunkaan!!

      • illima

        Jos haluan juoda ravintolassa maitoa, niin tilaan maitoa. Koska olen mennyt ravintolaan nauttiakseni.
        En siis siksi, että näyttäisin Eurooppalaiselta Maailmankansalaiselta. Juntti on se joka katsoo miten
        muut tekee, ja Apinoi perässä. Ravintolat eivät ole esiintymistä varten. Ne ovat nauttimista varten.


    • usein euroopassa

      Berliinissä oli tarjolla 2008 viiniä 4500 € /pullo, kävisköhän lihapullien kanssa???????

    • ninnis77

      Ihme tyyppi olet. Mä ainakin tilaan ihan sitä mistä pidän. Hinta ei juurikaan vaikuta asiaan =)

    • jonesv8

      Taas kaikkitietävä hesalais neiti jakaa elämän ohjeita. Eiköhän se ole niin että ihmiset tilaa mitä haluaa ravintolassa. Oli juoma mitä hyvänsä niin sitä ihminen ostaa jos haluaa. Itse pyydän aina oluen koska se on hyvä ruokajuoma. Jos joku tykkää ostaa hapanta kallista juotavaa niin siitä vaan mutta tekee kö se susta ylempi arvoisen kansalaisen jolla on varaa katsoa ihmisiä pitkin nenän vartta että sieraimet paistaa kun toinen tilaa maitoa.

    • gtgs

      tää suomi 24 sähköposti on ku perse, siihen ku tulee joku viesti ni joutuu hotmaillin kautta vastaa jos ees sattuu pääsee siihen sisälle..

    • asdf___

      miten olis, että viiniä voi kehua jos se maistuu hyvältä? "Ei voi maitoa aterialla" menee samaan kategoriaan. Ihmisille jotka haluavat vaikuttaa itseään fiksummilta on aina hyvä naureskella... Ja keskustellessa esittää hämmentäviä kysymyksiä.

    • Joo-o

      No ei kyl ravintoloissa avattua pulloa säilytetä auki. Ensinnäkin se suljetaan erittäin tiiviisti kun se avataan että sitä voitaisiin vielä hyödyntää. Ja yleensä sitä ei hyödynnetä enään asiakkaille vaan ruoan laitossa. Ja toiseksi sinulla on vähän väärä kuva nyt tästä viini asiasta että laiseissa myytäisiin ihan paskaa . Ei nyt noinkaan ole ihan avataan pulloja ja viini pulloja nykyään suunnitellaan uudestaan suljettavaksi ja viini ei seiso päivää kahta ilman KYLMÄÄ SULJETTUNA eikä sitä myöskään tarjoilla hyvänä tarjoilija varmistaa että se on hyvää jos se on avattu aikaisemmin ja käypää ja maku on kohdillaan. Että äläs nyt ala musta maalaamaan ravintoloita ^^ Ja ravintola-alalla toiminut nyt 7 vuotta ja tällästä tapausta nähnytkään siellä. Että mieti nyt vähäsen ennen kun tulet itkemään viineistä. Jos tälläinen tapaus tulee saat vaatia rahat takaisin ja ilmaisen aterian. Ja parasta viiniä listalta.

      • Peuri Makkarinen

        HELVETIN LIESKAT KORVENTAVAT JO TÄLLAISTEN ALKOHOLISTIEN KINTEREILLÄ! JA SEITSEMÄNTENÄ PÄIVÄNÄ TUHO TULI JA VIININJUOJAT JA VÄÄRÄUSKOISET JOUTUIVAT KÄRVENTYMÄÄN HELVETIN LIEKKEIHIN!!


    • mitäää

      tää on taas jonkun kirjottamia haista paska juttuja. olit missä päin maailmaa tahansa niin juo sitä mistä tykkäät. paskahousut ei uskalla juoda ruuan kanssa ranskassa maitoa koska pelkäävät mitä ranskalaiset pilipali-miehet siihen sanoo, sit ne juo punaviiniä väkisin naamat irvessä ja jos joku kattoo sinne päin niin sit ollaan olevinaan että ai että on hyvää vaikka on hirviää litkua. minä juon ruuan kanssa aina maitoa se on sama mitä muut siihen sanoo. jos joku rupee sitä kommentoimaan niin kuin ranskassa joskus tarjoilija niin haistatan sille pitkät paskat. tarjoilijoiden tehtävä ei ole kommentoida asiakkaan valintoja vaan pitää turpansa kiinni ja tuoda sitä pöytään mitä tilataan.

    • rythn53y

      10/10, lukisin uudestaan.

    • rythn53y

      Unohdin kysyä että onko ok jos pyydän tarjoilijaa tuomaan neljänneksihalvimmanviinin katsomatta edes viinilistaa? Vai onko tämä liian läpinäkyvää? Onko väliä sattuuko se olemaan valko- vai punaviiniä? Ravintoloilla pitäisi olla iso tammitynnyri (tai joku peltisanko) mihin kaadettaisiin kaikki viininpullonjämät jota sitten myytäisiin vain siihen tarkoitukseen jos haluaa snobeilla tyttöystävällä, Tokmannilta ainakin saa viinipullonkorkkeja mitä voisi sitten lätkiä näihin pulloihin ni vois aina avata sen asiakkaan nähden. 90% kumminkaan erota siinä maussa mitään. Vai onko talonviini juuri tätä?

      • TiinaRR

        >Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.

        Roskapuhetta, kuten viestin aloittajan tyrmäävän typerä arvio viineistä. Taitaa kirjoittaja elää vielä 70- lukua. Meilläpäin ravintolassa käydään ihan syömässä lähes joka päivä. Ei tekemässä vaikutusta - tai arvioimassa viinejä. Ja kyllä se vesi tai maitokin sopivat juomaksi yllättävän monen ruoan kera.

        - naurettava kirjoitus afterall


      • tule järkiisi..
        TiinaRR kirjoitti:

        >Jos ei ole tarvetta tehdä vaikutusta kehenkään, voi aivan hyvin syödä kotonakin.

        Roskapuhetta, kuten viestin aloittajan tyrmäävän typerä arvio viineistä. Taitaa kirjoittaja elää vielä 70- lukua. Meilläpäin ravintolassa käydään ihan syömässä lähes joka päivä. Ei tekemässä vaikutusta - tai arvioimassa viinejä. Ja kyllä se vesi tai maitokin sopivat juomaksi yllättävän monen ruoan kera.

        - naurettava kirjoitus afterall

        Kirjoittama Kirja " Selvästi Juovuksissa" Huomaatte joudutten myöntämään itsellenne, että Viinin juoja/puhujat kaikken Epärehellisempiä Alkoholinkäyttäji. lässyttävät Viineistä Pasjkaa.. Ainoa syy juoda viiniä olutta campparia viinaa mitätahansa. on tarve HUMALTUA. kaikissa alko-juomissa on etanoli se aine jota ostatte, siinä kylkiäisinä saa kaikkee muuta roinaa... sellainen työväen vuokrausfirmasta kaivohuoneelle palkattu 2000€/kk. poika tai tyttö tarjoilia vittuakaan väitä mitä runoja hänelle esität viineistä.. ja mitä välii. tää kuuntelija-tarjoiija lopen kyllästynyt sun tyhmiin juttuhisi viinin yms.. ymäriltä...


    • nautiskelijat.

      Menkää kauppaan ostamaan ruokaa, ja valmistakaa itse, niin saatte kunnollista sapuskaa ja juokaa vettä kraanasta, niin elätte terveellisemmin. Alkoholismi ja maksa kirroosi on vakava sairaus. Vai onko liian vaikeaa? Terve sielu, terveessä ruumiissa ja se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa, sekä jos kumarrat toiselle, tulet samalla pyllistäneesi toisaalle (_);(_) .

      • qweqwe666

        Kuka väittää että ruokajuomana pari lasillista viiniä aiheuttaa alkoholismia? Alkoholisti on aina holisti kun on itsensä siihen jamaan saanut eikä voi ottaa juomaa yhtään että ratkeaa juomaan kunnolla - mutta normaali kohtuukuluttaja ei kuole yhtään aikaisemmin kuin raitis kolleega. Alkoholi käytettynä niin ettei juoda kuin korkeintaan pieni hiprakka, ei ole epäterveellistä. Humalahakuinen juominen on yleistä ja siinä on vaaransa.

        Alkoholistit eivät välttämättä sairasta koskaan maksakirroosia, on muitakin tauteja joihin henki menee, ja samoin aivan raitoraitis ihminen voi kuolla esim. haimatulehdukseen. Samoin kuin tupakoimaton voi kuolla keuhkosyöpään joskin riski on varmaan 10 tai 20 kertaa pienempi kuin tupakoijalla.

        Kolmanneksi, vesi on neutraali juoma joka ei oikeastaa tee mitään muuta kuin kostuttaa elimistöä. Se ei puhdista tai virkistä kehoa yhtään sen enempää kuin muukaan alkoholiton neste. Veden sijasta voi aivan hyvin juoda vaikka terveellistä mehua joka on puristettu(mielellään itse) raaka-aineista eikä sisällä lisäaineita. Veden puhdistavat ominaisuudet ovat tätä kuuluisaa detox-jauhantaa jota ei ole tieteellisesti voitu todistaa. Ihmiset jotka juovat vettä toki pitävät huolen ettei kroppa pääse kuivumaan, mutta vesi itsessään ei ole mikään ihmeaine. Vettä sisältää kaikki muukin syötävä ja juotava.

        Alkoholi, varsinkin kun juodaan olutta tai siideriä enemmän - vie kropasta mineraaleja ja nestettä sekä tuo huimia energiamääriä eli lihottaa pitkällä aikavälillä jos ei liiku tai muuten pidä huolta itsestään.


    • Viinilista

      Sinullakin asiantuntemusta!!!!Puhut nyt asiasta josta et näköjään tiedä yhtään mitään.

      • Viinilista

        Tämän ketjun aloittajalla.


    • Pecca

      Taidatkin olla niitä perusjuntteja jotka kuvittelevat, että kaikki kusettavat sinua, ravintoloitsijat , tarjoilijat ja varmaan kokitkin laittavat juuri Sinun ruokaasi kaikkein halvimpia ja kehnoimpia raaka-aineita mitä sattuvat löytämään. Katso peiliin ja mieti sitten missä menee vikaan koko ajan.

    • hah

      "Älä osta viiniä laseissa. Laseissa myydään muiden hylkäämiä jämiä. Ei ole mitään syytä alentaa itseään juomalla jonkun jo hylkäämiä liemiä."
      Aivan naurettava väite tänä päivänä! Viiniä voi hyvin tilata laseissa eikä sitä säilytetä ravintolassa päiväkausia, eikä muiden hylkäämiä pulloja myydä mikäli hylkäämiseen on ollut syy. Viallisista viineistä kun saa hyvityksen. En tosin tiedä mistä ravintolasta olet moisia kokemuksia saanut väitteidesi taustalle, mutta vaikken itsekkään kaupungin hienoimmassa ravintolassa työskentele niin yleinen käytäntö ei ole kuvaamasi lainen. Millään ravintolalla ei ole tänä päivänä varaa moisiin typeryyksiin, puskaradio kun laulaa ja lujaa eikä mainetta ole varaa menettää. Vihaksi pitää. Suomalaiset on muutenkin arkoja ravintolassa kokeilemaan, älä puheillasi ainakaan tee siitä hankalampaa. Oikeassa olet siinä että koko pullon ostaessasi se avataan pöydässä, mutta sen sanoo jo tarjoiluetikettikin.
      Mikä lie provo taas tämäkin. Rypälelajikkeet pullon kyljessä merkki huonoudesta.... argh.

      • 346346646346

        Joo kyllä nauratti tuo OP. En itse viiniä juo ihan makuaistin takia (olen siis varmaan juntti, eikö?), mutta tämän postin luettuani olen aika helvetin tyytyväinen siitä :p Etiketti on aina etikettiä, mutta jos viinin ostaminen on tällaista taiturointia niin eipä kiinnosta. Varmaan OP:lle mikä tahansa mikä maksaa alle 100e / plo on myös "halpista".


    • Pekka k

      On kirjoittaja vissiin juonut ne kuraliemet kun on noin sekaisin. Hänen väittämistään mikään ei pitänyt paikkaansa..

    • verolandia

      mitä te täällä teette?

      verolandia.com

    • kake viinuri!

      Tuo viinin valinta kriterisi tosi väärää,oikeesti törkeästi ajateltua.
      Kierre korkillisia viinejä myydään yleensä laseittain, eikä niissä viini ole päiviä.Punaviinithän säilytetään ja tarjoillaan huoneen lämpöisenä,

    • makuasia

      Hei kaikki viininystävät!
      nykyisin on jo suunniteltu erimallisia laseja rypälelajikkeen mukaan ( Riedel) lähinnä punaviineille. Punaviini on hyvä dekantoida, koska viinikarahviin kaadettaessa viini saa ilmaa ja maku paranee, varsinkin näin, jose ei ole aikaa seisotella pulloa avattuna tulentumassa. Ravintolassakin voi pyytää viinin dekantoidin, jos sitä ei automaattisesti tehdä.
      Makuasioista ei voida oikein kiistellä, koska meistä jokainen maistaa maun hieman erillaisena, kuin toinen.
      Ravintolassa voi kääntyä valinnoissa tarjoilijan puoleen ja kysyä mitä hän suosittelisi valitun ruoan kanssa.
      Mielestäni he kyllä ovat asiantuntijoita työssään. Jos ei osaa tehdä valintaa, vesilinja voi olla paras vaihtoehto. Shamppania käy joka ruoalle ja on minun valintani ulkona syödessäni ja saa myös laseittain.

      • spelis

        Olen ollut a la carté ravintolassa hommissa, ja voin kertoo et tarjoilijoita ei kiinnosta paskaakaan mitä viiniä tilaat, kui paljon sulla on rahaa,ootko köyhä vai rikas..hölmöläinen :DDDD

        Ja jos haluan tilata ruuan kanssa maitoa, niin otan, mua ei kiinnosta mitä muut ajattelee, hankkikoot ne elämän ketkä kiinnostuu asiasta liiaks, elämässä on vakavempiakin asioita


    • Olutmies

      Huvittavin trollialoitus aikoihin. Meillä on Suomessa kuitenkin miehekkäiden miesten kulttuuri, ja täällä juodaan ruoan kanssa olutta eli kaljaa. Viini pilaa muutenkin hyvän pihvin/makkaran maun. Oluessa on muutenkin jotenkin paljon puhtaampi ja selkeämpi maku, kuin viinissä. Ei viinistä oikeasti edes kukaan pidä, kunhan nyt juodaan hienostelun takia. Jos sokkona juotettaisiin sinulle 10€ ja 100€ viiniä, niin olisin melko varma ettet erottaisi, kumpi on sitä parempaa eli kalliimpaa, paitsi ehkä tuurilla.

    • homoihin vittuuntunu

      Minähän en mitään saatanan viininlitkuja litki missään ravintolassa, ikinä, missään olosuhteissa. Menkää perkeleen taidehomot imeään toisianne kotiin älkääkä tulko pikkurilli pystyssä sössöttämään heteroiden kuullen, menee nimittäin ruokahalu aika nopeasti, ja minä olen sen verran lyhytpinnainen tyyppi että vedän taidehomot naama edellä katuun niin että sulla jää tennarit siihen pöydän alle.

    • Jauhele paskaa

      Täyttä paskaa on juttusi. Arvelet ravintolahenkilökunnan ehtivän naureskella asiakkaiden taitamattomalla viinivalinnalla. Missä kuppilassa noin mahtaa olla. Toisekseen viinien harrastajana tiedän ja sinäkin saisit minun puolestani tietää viineistä enemmän kuin ravintolan tarjoilija. Se ei ole synti...

    • utelias harrastelija

      Että voiko tämäkin olla ongelma???

      Ihminen voi kysyä (ravintolassa/kavereilta), kokeilla (ravintolassa/kavereilla/kotona), lukea (missä tahansa).
      Alkon myyjätkään eivät huono vaihtoehto, jos vähänkin osaa kuvailla mistä pitää, neuvoja ropisee.

      Onkohan vain niin, että turhaan kainostellaan? Ollaan tietämättömiä, jos ollaan - ja selvitellään asioita, jos ne kiinnostuksen arvoisia.

    • kippis!

      Hahhaa! Täällähän tämä ketju onkin!
      Ylläpito on siirtänyt tämän aloituksen tänne, joka oli alunperin Miehen Logiikka- palstalla.
      ML-palstalla saadaan paremmin värikästä keskustelua aikaseksi, aiheesta kun aiheesta.
      Jatkakaa....

    • Maurix

      >Mikäli tilaatte toiseksi halvinta, tarjoilija pitää teitä kitupiikkinä ja naureskelee teille
      >takahuoneessa.

      No jees vi**u..
      Suurin huolenaihe tässä elämässä onkin ollut mitä mieltä köyhät työläiset minusta ajattelee...

      Voi kertoa sen verran että korkotuloilla elävät nauravat ihan päin näköä köyhille proleille jotka tekee töitä rahasta...

    • pviherahoo

      Viinihienostelijoiden viinivinkit... Voi vittu, juokaa SISUVIINAA ,eikä mitään SauvignoachardonnayBlanc...

    • viinissä on totuus

      Kitupiikeiltä ei vaikuta yksikään viinipullon tilannut asiakas, koska tukkureilta 3€ ostetuista pulloista pyydetään silmänkään värähtättä 20-25€. Katteet ovat kohdallaan.

    • ...

      Joudun valitettavan usein muodollisella ravintolakäynnillä juomaan viiniä ruoan kanssa, ei sillä, meneehän se. Etikalta ne kaikki etikkaliemet maistuu, ehkäpä makuaistini on varsin kypsymätön, mutta juon vapaasta tahdostani tapahtuvalla ravintolakäynnillä kunkin ruoan kanssa mielestäni parhaiten sopivaa olutta. Viiniä, jota vapaaehtoisesti suostun juomaan, on tähän mennessä tarjottu vain Moldovassa.

      Idänmiesten kanssa ravintolakäynti on taasen toinen elämyksensä, ruoan kanssa juodaan raakaa viinaa, ei paha sekään, menee loistavasti sikäläisten ruokalaijien kanssa.

    • etikatti hallussa

      Itse en tilaa lainkaan pilaantuneita mehuja. Olut onkin kulinaristille parempi valinta.

    • Viininsyöjä

      Minä tilaan aina suoraan pari tuoppia kaljaa ja itselle punaviinipullon. Sillä on turhauttavaa tilata seurueelle vakn yksi pullo kun se ei riitä kun pariin täyteen lasiin. Tosimies joisi toki suoraan pullosta viininsä mutta ravintolassa en kehtaa niin tehdä. Otan yleensä kuitenkin aluksi sellasen 24centin huikan viinilasista niin saa pelin hyvin käyntiin. Tilaan usein ohan perusviinejä enkä koskaan juo alkoholia siis silloin kun juon muutakun humaltumis tarkoituksessa. En koskaan osta kotiin viinipulloa ja vietä vaimoni kanssa jotain naurettavaa homosteluiltaa jossa teeskennellää että joo vttu olipas täyteläistä ja p-askasen tammitynnyrin makuista viiniä! Mitäs pidit? Joo todella kypsää ja vivahteikasta! Ei hvetti noita urpoja. Vttu minä vetäsen kerralla pari pulloa ja olen sen jälkee sellasessa sardonneessa ja merlotissa että poereskelen kuuluvasti ja pyydän kohteiliaasti somalieeriltä lisää kaljaa kita ammollaan.kunnon kännit ja harvoin. Sillon ei tarvii välittää myöskää pöytätavoista kunnon paljon rahaa, iso hauis ja tehokkaat nyrkit. Voi sikailla pöydässä pihvi huulessa toikkuen kun mikälin ozzy osbourne. Se on elämää parhaimmillaan. Kotona en juo ollenkaa kun on kiva mennä ihmisten ilmoille maistelemaan. Olen muuten kerran ollu tosi hyvissä viininmaistajaisissa unkarissa. Se kuppi mihin kaikki kaatoivat loput viininsä..siis ns "jätekarahvi" niin join lopulta maistiaisten jälkeen sen koko kipon ja röyhtäsin ja pierasin..siinä oli viinin maistattajalla ihmettelemistä. Oli muuten tollanen sekotus parasta viiniä mitä olen maistanut.

    Ketjusta on poistettu 21 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1569
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      20
      1209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1049
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1038
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1031
    6. 4
      932
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      928
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      921
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      914
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      902
    Aihe