Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

nurmikon ja kivetyksen rajaaminen

aloittelija

Ensi kesänä olisi nurmikon kylvö ym. Suunnittelimme laittavamme talon seinän viereen noin 30-40 cm leveän kaistaleen sepeliä talon ympäri, jotta vesi imeytyy paremmin salaojiin. (talon ulkokosteuseristeet uusittu viime syksynä.

Mutta miten kannattaisi rajata sepelin ja nurmikon raja, jotta nurmikon leikkaus olisi vaivattomin?? Isomilla kivillä kenties? Lauta? Ei ole kivaa jos kivet ropisee koneessa... Miten saan uuden nurmikon kasvamaan parhaiten? Koska kylvetään? Millaiseen maahan?

9

40203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puutarhuri

      Nurmikon perustaminen


      Työvälineet
      Tarvitset lapion, talikon, rautaharavan, ja jonkinlaisen jyrän. Myös jyrsin voi olla tarpeen.

      Nurmilajit
      Hyvä nurmikko koostuu yleensä useasta nurmikkoheinälajista.
      On pelinurmea, pihanurmea, samettinurmea, poutanurmea jne.
      Tärkeimmät heinälajit ovat niittynurmikka ja punanata, myös raiheinää käytetään siemenseoksissa. Muita lajeja ovat valkoapila, röllit, lampaannata, sekä kylänurmikka.
      Käyttöluokkia on kolme: "Käyttöluokka extra"(korkea laatu), "Käyttöluokka 1" (hyvälaatuinen), "Käyttöluokka 2" (keskinkertainen).

      Näin aloitat
      Maanpinnan lähellä olevat suuret kivet ja kannot poistetaan. Jos joudut täyttämään kannon ja kivien kohtia käytä kantavaa maa-ainesta, hietamaata. Muista tiivistää jottei paikalle synny kuoppaa.
      Muotoile pohjamaa nurmikon mukaiseksi noin 20 senttiä valmista pintaa alemmaksi. Muista myös että maan tulee viettää poispäin rakennuksista.

      Pohjamaan parannus
      Jos pohjamaa on kovin hiekkainen eikä pidä kosteutta siihen kannattaa lisätä savimultaa noin 10 senttiä. Sekoita maa hyvin.
      Jos pohjamaa on märkää ja liian tiivistä se täytyy salaojittaa. Muoviputkista saa helpoiten salaojituksen. Putken asennetaan n. 50 sentin syvyyteen pohjamaan päälle, sopiviin kohtiin esim. ojiin tyhjennys. Putkien päälle levitetään 20 senttiä salaojasoraa.

      Kasvualustan levitys
      Avuksi kasvualustan levitykseen voi käyttää kaivinkonetta tai pienempää traktorikaivuria. Työ onnistuu myös käsipelillä mutta vie paljon aikaa ja lihasvoimaa.
      Pintakerrokseksi muotoutuva kasvualusta levitetään 20 sentin kerrokseksi. Multa tasoitetaan rautaharavalla. Pinta tiivistetään jyrällä. Maan tulee olla niin tiivis ettei siinä näy askeleet. Painaumat täytetään ja tasoitetaan.

      Kylvö
      Siemenkustannukset pihan perutuksessa on mitättömät joten kannattaa käyttää parasta mahdollista Suomen olosuhteisiiin soveltuvaa nurmikon siemenseosta.
      Paras kylvöaika on kevät, kun maa on vielä kosteaa. Jos ilma on kuiva siemenet vaativat kastelua. Loppukesä on myös sopivaa kylvöaikaa.
      Siemeniä kylvetään noin 2-3 kiloa aarille. Liian tiheä kylvös tukahduttaa ja liian harva taas ei ole hyvännäköinen.
      Siemenet kylvetään kahteen kertaan ristikkäisiin suuntiin. Apuna voi käyttää yksinkertaista kylvökonetta (kysy siemenmyyjältä). Jos olet tehnyt muita istutuksia pihaan, jätä kylvämättä noin puolimetriä niiden läheisyydeltä. Siemenet leviävät kuitenkin juuristoalueelle. Siemenet peitetään kevyesti haraamalla. Lopuksi pinta jyrätään.
      Maa kastellaan kylvön jälkeen pienellä vesimäärällä sumuttaen jottei siemenet huuhtoudu veden mukana. Itämisvaihe kestää noin 1-3 viikkoa, ensimmäisenä alkaa vihertää raiheinä. Nurmikon itämisvaiheen aikana pintamaa pidetään kosteana.
      Uusi nurmi leikatan 7 sentin mittaisena noi 2-3 senttiä.

    • hortonomi

      Pihakivien ja laattojen käyttö
      Pihakivien ja -laattojen käyttö puutarhassa
      Pihatie, autotallin edusta, auton kääntöpaikka, pysäköintialue, pihakäytävät ja polut, sekä oleskelu/grillialueet ovat yleisimpiä pihakivillä päällystettäviä alueita puutarhassa. Käytännön syistä pinnoitetaan usein myös huoltopiha; tomutus- ja pyykinkuivaustelineen sekä jätesäiliöiden alustat.

      Pihakiveys sopii hyvin myös alueille, joilla kasvit tai nurmikko eivät viihdy. Istutusten rajaaminen betonikivillä tai betonisella reunakivellä vähentää kitkemistä.

      Pihakiveyksen edut
      Pihakiveys on pitkäikäinen. Se kestää raskasta kulutusta ja hyvin pohjustettuna myös autolla ajoa.
      Pihakiveys viimeistelee talon ympärillä olevan pihamaiseman ja nostaa talon arvoa
      Pihakiveys vähentää pölyhaittoja ja on helppo pitää puhtaana. Lehtien ja roskien harjaus, ja tarvittaessa pesu esimerkiksi painepesurilla pitää kiveyksen siistinä. Pihakiveyksen ansioista hiekan ja roskien kantautuminen sisälle vähenee.
      Pihakivi tai -laatta on ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terassitasanteille. Keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä. Sateen jälkeen kiveys kuivuu nopeasti.
      Päällysteitä voidaan joutua kaivamaan auki esimerkiksi uusia johtoja vedettäessä. Pihakivi- ja laattapäällysteen voi purkaa ja asentaa uudelleen eikä työstä jää rumia korjausjälkiä.
      Pihakivet istutusten rajaajina
      Kasviryhmän ja nurmikon välinen raja on usein epäselvä ja nurmikonleikkuun jäljiltä kasviryhmän reunaan jää häiritseviä heinätupsuja. Istutusten rajaaminen betonikivillä tai betonisella reunakivellä vähentää kitkemistä. Kivet asennetaan reunustamaan kasviryhmää nurmipinnan tasoon. Kun toinen ruohonleikkurin pyöristä kulkee kiveystä pitkin, raja nurmikon ja istutusten välillä pysyy selkeänä ja siistinä.

      Pihakivet, kivipuutarha ja japanilainen henki
      Japanilaistyylisen puutarhan ja suomalaisen pihakiveyksen rinnakkaiselo on sointuvaa. Kivipuutarhan voi rakentaa pihakiveyksen jatkeeksi esimerkiksi talon seinän viereen.

      Japanilaisen puutarhan peruselementit ovat luonnonkivet, sora, vesi ja ikivihreät kasvit - ikuisuuden, rauhan ja kestävyyden symbolit. Sopusuhtaisin piha tai puutarha syntyy yhdistelemällä näitä elementtejä oikeassa suhteessa. Eri kokoisten ja muotoisten kivien asettelu vaatii taitoa ja luovuutta. Jokaisella kivellä, pienellä ja suurella, on oma merkityksensä. Kivien ja kasvillisuuden tulee olla sopusoinnussa keskenään.

      Helppohoitoinen japanilaistyylinen kivipuutarha tehdään näin:
      Humusmaa kuoritaan pois tulevan kivipuutarhan alalta.
      Maakivet upotetaan paikoilleen, niin että noin 2/3 kivestä jää näkyviin.
      Kasvien istutuskuopat kaivetaan valmiiksi suunnitelman mukaisille paikoille ja täytetään hyvällä mullalla.
      Alueen päälle levitetään vahva vettä läpäisevä suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvua.
      Suodatinkankaaseen tehdään reiät istutuskuoppien kohdalle ja taimet istutetaan paikoilleen.
      Noin 5 cm vahvuinen koristehiekka- tai sepelikerros levitetään suodatinkankaan päälle.
      Pihakivien ja -laattojen valinta
      Eri kivivalmistajien valikoimista löytyy erikokoisia ja muotoisia, sileäpintaisia, pesubetonisia, hiekkapuhallettuja, pintakuvioituja ja rouhepintaisia pihakiviä ja -laattoja. Pihakivipäällysteen valintaan vaikuttaa oleellisesti, kuinka kovalle kulutukselle pinnoitettava alue joutuu.

      Värien merkitys
      Pihakivissä ja -laatoissa on runsaasti värivaihtoehtoja. Tavallisen harmaan sijaan voit valita erisävyisiä ruskeita, mustia, harmaita, punaisia, keltaisia tai vaikka vihreitä tai sinisiä pihakiviä tai laattoja.

      Värillä on väliä. Väri elävöittää pihakiveystä ja tekee siitä yksilöllisen. Väreillä voidaan rajata tai korostaa alueita ja viitoittaa kulkua. Kivipinnan väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen eikä korostu nouse liikaa. Etenkin pienillä kivettävillä alueilla kannattaa pitäytyä korkeitaan kahdessa värissä, muuten lopputuloksesta saattaa tulla rauhaton.

      Pihatiet
      Autotallin edusta, kääntöpaikka, pysäköintialue ja pihatiet vaativat kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet sekä reunaprofiloidut ns. sidekivet. Tosiinsa sitoutuvat sidekivet käyvät hyvin myös kaltevien pintojen ja loivien luiskien pinnoittamiseen. Pihalaattoja käytettäessä laattojen vahvuuden on oltava vähintään 80 mm. Toisinaan raskaalle kuormitukselle alttiiksi joutuvat alueet voidaan myös verhota reikäkivillä tai -laatoilla. Kivien kolot täytetään mullalla ja niihin kylvetään nurmikko., joka voidaan leikata koneella.

      Oleskelutasanteet, patiot ja pihakäytävät
      Oleskelualueiden ja jalan liikuttavien pihakäytävien päällysteeksi sopivat niin pihakivet kuin –laatat. Kivien pyöreät ja kaarevat muodot elävöittävät pihatasanteita. Myös käytävät ovat usein luonnollisimmillaan hieman kaarevina. Valintoja tehtäessä kannattaa tutustua myös kivityyppeihin, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista.

      Huoltopiha
      Huoltopiha kannattaa päällystää pihakiveyksellä sekä puhtaanapidon helpottamiseksi että mukavuus syistä. Matot on miellyttävä tomuttaa tasaisella kiveyksellä seisten ja jätesäiliötä on helpompi liikutella kovalla pinnoitteella. Päällysteeksi valitaan useimmiten neutraaleja pihakiviä tai -laattoja.

      Muurikivet
      Muurikivet tuovat ilmettä puutarhaan. Niiden avulla ongelmallisesta rinnepihasta rakennetaan näyttävä puutarha. Tarvittavat pengerrykset ja tukimuurit syntyvät nopeasti ja vähällä vaivannäöllä. Muurikivet elävöittävät myös tasamaatonttia. Muurikivistä rakennettu korotettu istutusalusta rehevine kasveineen on puutarhan tyylikäs katseenvangitsija.

      Porraskivet
      Sekä pihakivistä että -laatoista voidaan rakentaa portaita. Askelmien etureunaan voidaan asentaa reunakivi. Markkinoilta löytyy myös valmiita porraselementtejä.

      Reunakivet
      Betoniset reunakivet antavat pihakiveykselle ryhtiä ja viimeistellyn ulkonäön. Reunakivet asennetaan joko maahan upottamalla tai liimaamalla kivet päällysteen pintaan. Molemmista malleista valmistetaan sekä kaarre- että kulmaosia. Pihakiveyksen viimeistely reunakivillä estää kiveyksen purkautumisen reuna-alueilla. Betoniset reunakivet käyvät myös istutusryhmien rajaamiseen sekä nurmikon ja käytävän erottamiseksi toisistaan.

      Vesikourut
      Puutarhan viihtyvyyden parantamisen lisäksi pihakivipäällyste ohjaa piha-alueen sadevedet pois rakennusten vierustoilta. Vesien ohjaaminen on talon rakenteiden kannalta välttämätöntä. Taloon päin valuva vesi vaurioittaa perustuksia ja johtaa homeongelmiin sisätiloissa. Betonista valmistetaan sadevesien ohjaamiseen vesikouruja ja loiskekuppeja, jotka väriensä ja muotojensa puolesta sopivat yhteen laattojen ja päällystekivien kanssa.

      Reikäkivet ja -laatat
      Reikäkivet ja -laatat sopivat alueille, joille halutaan vihreyttä sekä myös kantavuutta. Reikäkivin tehty kiveys on myös hyvin vettä läpäisevä. Kivien kolot täytetään mullalla ja viherretään nurmikon siemenin.

    • lehtori

      Pihakivien ja laattojen asennus
      Asennuksen valmistelutyöt

      Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan vielä, että kantavan sorakerroksen pinta on tasainen ja kallistukset on tehty suunnitelman mukaisesti oikein. Tarkastus tehdään oikolaudoilla ja vesivaa'alla. Esimerkiksi 2 m:n oikolaudoilla mitattu epätasaisuus saisi olla enintään 5 mm. Korkeusmerkeiksi asennetaan kaikkiin kivettävän alueen kulmiin puiset merkkipaalut, joiden avulla pinnan oikean tason ja kallistusten valvonta on helppoa.


      Perustuksen täyttö

      ROUTIMATON VANHA PIHA
      Vanhalla, hyvin kantavalla pihamaalla soratäyttöä ei tarvita. Niinpä 3 cm:n asennushiekkakerros levitetään suoraan pohjamaalle.

      ROUTIMATON UUSI PIHA
      Pohjamaalle levitetään kantavaksi kerrokseksi kaivusyvyydestä riippuen vähintään 20 cm 0 - 16 mm:n soraa, niin että kantavan kerroksen pinta jää lopullista kiveyksen pintaa asennushiekkakerroksen ja pihakivien paksuuden verran matalammalle.

      ROUTIVA UUSI PIHA
      Ennen sorakerroksen levittämistä tehdään mahdolliset tarvittavat salaojitustyöt. Erityisesti routivilla mailla pohjamaan päälle tulevan kantavan sorakerroksen on oltava riittävän paksu. Maaperän routimisominaisuuksien mukaan tehdyn maanpoiston jälkeen kantavaksi kerrokseksi levitetään 0 - 32 mm:n mursketta tai murskesoraa (vähintään 40 cm), niin että soran pinta jää n. 3 cm alle lopullisen kivien asennnuspinnan. Sorakerrosten levityksen jälkeen kantavan sorakerroksen pinta tasoitetaan kolalla ja tarkistetaan suunnitellut, pintavesien vaatimat kallistukset. Sen jälkeen kantava kerros tiivistetään täryttämällä

      Suurenna kuvaa


      Asennushiekan levitys

      Asennushiekka voi olla kivituhkaa tai raekooltaan 0 - 8 mm:n hiekkaa. Asennushiekka levitetään sorakerroksen päälle tasaiseksi kerrokseksi, jonka paksuus tiivis- tämättömänä voi olla n. 3 cm. On tärkeää, että asennushiekan paksuus on kaikkialla kiveysalueella sama. Näin kiveyksen pinta painuu kaikkialla yhtä paljon ja pinta säilyy parhaiten tasaisena.

      Perustustyöt ulotetaan yleensä vähintään 10 cm yli varsinaisen kivettävän alueen. Näin estetään reunimmaisten kivien liikkuminen. Levityksen jälkeen asennushiekka tasataan telalla ja epätasaisuudet ja kallistukset tarkistetaan oikolaudalla, ohjureilla ja vesivaa'alla.

      Asennushiekkaa ei normaalisti tiivistetä eikä levitetyllä asennushiekka-alueella pitäisi kävellä. Niinpä asennushiekkaa levitetäänkin vain sille alueelle, jolle pihakivet kerrallaan ladotaan. Näin varmistetaan, että lopullinen pihakiveys tiivistyy kivien ladonnan jälkeen tehtävässä tärytyksessä mahdollisimman hyvin ja tasaisesti. Vähäinen kosteus on asennushiekan tiivistymiselle eduksi.



      Pihakivien ja -laattojen latominen

      VALMISTELUT
      Pihakivien ja laattojen latominen aloitetaan aina kiinteästä rakenteesta, esimerkiksi talon seinästä. Latominen voidaan aloittaa myös sellaisesta reunasta, jonka sijainti on tarkkaan määrätty tai joka ulkonäkösyistä halutaan tehdä katkaisemattomin kivin.

      Latomisessa käytetään apuna kivettävän alueen reunoille pingotettua linjalankaa, joka osoittaa valmiin kivipinnan yläreunan. Linjalangan avulla seurataan myös saumojen suoruutta siirtämällä linjalankaa aina työn kuluessa lähelle kulloinkin ladottavaa aluetta.

      Kivien ja laattojen latominen tehdään aina valmiilla päällystepinnalta, jotta asennus hiekkapinta säilyy koskemattomana.

      PIHAKIVIEN LATOMINEN
      Pihakivet asennetaan aina tiiviisti toisiinsa kiinni suunnitellun ladontamallin mukaan. Kivissä useimmiten olevien asennusnystyröiden ansiosta kivien väliin jää automaattisesti sopiva, n. 2 mm:n sauma. Rivien suoruutta seurataan työn edistyessä. Rivejä ja kiviä voidaan oikoa varovasti lapion kärjellä.

      PIHALAATTOJEN LATOMINEN
      Betonilaatat asennetaan siten, että kukin laatta lepää tasaisesti koko alapinnaltaan asennushiekan varassa. Laatat asennetaan tiiviisti puskusaumana, jolloin suositellaan käytettäväksi puolen laatan limitystä. laattojen väliin voidaan haluttaessa myös jättää enintään 10 mm:n sauma. Laatat ja kivet koputellaan kumi- tai puuvasaralla kevyesti paikalleen.

      Kiveyksen ja laatoituksen saumojen suoruutta seurataan pituussuuntaisesti koko työn ajan. Mahdolliset virheet korjataan heti asennusvaiheessa naputtamalla laattoja puu- tai kumivasaralla.

      PIHAKIVIEN JA -LAATTOJEN LEIKKAUS
      Pihakivien katkaisuun käytetään 'giljotiini'- leikkuria, jonka voi vuokrata konevuokraamoista. Kun pihakiviä katkaistaan, puolikas on pienin käyttökelpoinen kivikoko. Samoin on vältettävä kahden katkaistun kivipinnan yhteistä saumaa.Pihalaatat leikataan timanttileikkurilla.









      Kiveyksen reunan tuenta

      Pihakiveyksen ja -laatoituksen reunat tuetaan esim. reunakivellä viimeistään kivien ladonnan jälkeen ennen tärytystä. Tukematon reuna liikkuu helposti ja kiveys lähtee purkautumaan.

      Liitos olemassa olevaan päällysteeseen
      Kun pihakivi- tai laattapäällyste liitetään olemassa olevaan asfaltti-, betoni- tai piha- kivipäällysteeseen, reuna pyritään tasaamaan ja reunaa vasten liitosladonnaksi suositellaan esim. suorakaidekiviä poikittais- tai pituus- suuntaan ladottuna (kts. kuvat). Myös nurmikon ja kiveyksen rajaaminen voidaan tehdä näin. Tällöin on huolehdittava, että sorastus jatkuu osittain nurmikon alle.

    • aloittelija

      Kiitos tyhjentävistä vastauksistanne! Eiköhän näillä saada pihaa rakennettua..

      Mutta mitä maksaa tälläiset betoniset reunakivet? Ajatellen, että ne tulisi "normaali" kokoisen omakotitalon ympärille? Voiko niitä laittaa viettäviin kohtiin vai pelkästään tasaiselle? Vai lienekö kovin hyvännäköinenkään kovin viettävässä kohtaa...

      Onko se harso tms. kangas välttämätön sepelin alla? Ymmärsinkö oikein, että se estää rikkaruohojen kasvun kivetyksen läpi?

      Minkälaiseet kasvit olisi hyviä kivien sekaan? Ajattelin jotain matalakasvuista ja kuivuutta kestävää..

      Kiitos!

      • hortonomi

        V: Perussuorakaidekiven neliöhinta on noin 15-20 euroa riippuen valmistajasta ja jälleenmyyjästä. Harmaa kivi on edullisinta. Värilisä on kahdesta kolmeen euroa. Lisäksi tulevat rahtikulut.


    • kasvattaja

      Nurmikossa kannattaa hyvä perustus. Sen ajan/rahan minkä perustettaessa "häviät", saat monin kerroin takaisin hyvinvoivana nurmikkona aikojen kuluessa.
      Itsellä on rajana lauta hakattu maahan matalan aidan tapaisesti. Talon ja aidan "sepelikaista" on pyöreillä kivillä täytetty ja kiinnitetty sementillä. Tosi kova hommahan siinä oli niitä kilkuttaessa, mutta tulipahan "ikuinen" lopputulos, joka on tarpeen vaatiessa mahdollisuus pestä vaikka painepesurilla. Eikä kivet ropise ruohonleikkurissa!

      • aloittelija

        Eikö se rajalauta lahoa? Onko isot kivet sinulla ihan luonnosta kerättyjä kiviä? Onko kivien välit niin tiviisti betonilla valettu, että vesi ei pääse läpi? Yritän sen kivetyksen suhteen päästä edullisesti ja panostaa tosiaan siihen nurtsiin.

        Mistä taas niitä raunaharkkoja voi ostaa, mitä Hortomi esitteli? Puutarhamyymälästä kenties? Tämä vaihtoehto tuntuu kyllä kukkarossa, mutta ei todella ole poissuljettu...


      • hortonomi
        aloittelija kirjoitti:

        Eikö se rajalauta lahoa? Onko isot kivet sinulla ihan luonnosta kerättyjä kiviä? Onko kivien välit niin tiviisti betonilla valettu, että vesi ei pääse läpi? Yritän sen kivetyksen suhteen päästä edullisesti ja panostaa tosiaan siihen nurtsiin.

        Mistä taas niitä raunaharkkoja voi ostaa, mitä Hortomi esitteli? Puutarhamyymälästä kenties? Tämä vaihtoehto tuntuu kyllä kukkarossa, mutta ei todella ole poissuljettu...

        Heippa!
        Itse olen ostanut Rautiasta puutarhaosastolta,ja toisen kerran K-raudasta.


    • amatööri

      Meillä on rakennuksen kahdella seinällä(pohjoinen ja länsi) n. 30 cm sepelireunus. Pohjoisen puolella on sepelin reunaan istutettu kilpiangervoita, länsipäädyssä on nurmikko. Rakennettu n. 15 vuotta sitten. Kilpiangervoiden takaa lauta on lahonnut, mutta ei haittaa, kun kasvit peittävät kaiken. Sepeli on siellä edelleenkin olemassa. Länsipäädyn lauta on edelleen paikallaan, nurmikon tasassa. Rikkaruohoja ja koivun taimia pitää silloin tällöin poistaa, mutta vielä on kohtalaisessa kunnossa. En ole tarkkaan tutkinut kuinka paksulti sepeliä on, mutta tuntuu ettei kovinkaan paksulti. Sepeli on pysynyt siellä missä oli tarkoitus. Nurmikkoa leikatessa lautaa pitää tietysti varoa, mutta vahingonkin sattuessa se ei tee niin pahaa jälkeä leikkurille kuin kivet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2344
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      52
      2029
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      88
      1863
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1858
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1638
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1572
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      26
      1437
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1410
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1370
    Aihe