Tamponin käyttö!?

katijau`

Olen 13v. tyttö, jolla on nyt toiset kuukautiset menossa. Olen noita tamponeja kokeillut tässä parina vikana päivänä ja tänään sitten onnistuin saamaan sen kunnolla emättimeen. Tai no onnistuin ja onnistuin, en uskaltanut työntää sitä ihan syvälle ja kun kokeilin kävellä se tuntui. Olen lukenut, että jos tamponi on asetettu oikein niin sen ei pitäisi tuntua juuri lainkaan. Kun sain sitten työnnettyä tamponia vielä hitusen syvemmälle, niin se sattui vähäsen. Mikä meni vikaan? En kuitenkaan uskaltanut heti vetää tamponia pois, kivun pelossa. Kun kävin vessassa tamponi valahti hitusen alaspäin ja kirveli. Voiko vessassa käydä vaikka tamponi onkin?

Toivoisin pikaisia vastauksia sillä tämä ongelma painaa mieltäni ja minun pitäisi lähteä perheeni kanssa kylpylään parin päivän sisällä(reissu varattu, kaikki suunniteltu lukkoon), joten loma menisi pipariksi jos en noita tamponeja oppisi käyttämään.

28

5205

  Vastaukset

  • Kannattaisi äidin kanssa näistä asioista jutella, hän sinun siteesi ja tampoonisi kai maksaakin.

   Mutta siis, ei pitäisi tamponin tuntua. Niitä on eri kokoisia, etkai heti käyttänyt isointa? Ostappa ihan pieniä, ne ehkä helpompi laittaa. Ja tamponin voi työntää niin syvälle kuin "pystyy" ei se sinne katoa. :) Ja kyllä tamponin kanssa voi käydä vessassa.

   Ja jos kylpylässä ei enää ns. vuoda paljoa tuskin on tamponille edes tarvetta. :) Ellei uimapuku satu olemaan ihan valkoinen.

   Joissain on mukana myös asetin, joten laitto on helpompaa. Itse en kyllä asetin tamponeista oikein pidä.

   • Haittaako jos käytän ekaa kertaa o.b.® ProComfort™ Super ? :o


  • Laitoit ensin tampoonin väärin, kun et laittanut sitä tarpeeksi syvälle. Sen jälkeen kun se oli jo tarrautunut limakalvoille ja alkoi imeä itseensä nesteitä, olet yrittänyt työntää sitä syvemmälle. Se on vähän sama kuin juustoraastimella yrittäisi tasoittaa seinän pintaa. Siinä se meni vikaan. Kuivana tampoonia on ikävä liikutella yhtään mihinkään suuntaan, joten nuo kokeilutkin kannattaisi ajoittaa siihen, kun vuoto on runsaimmillaan.

   Tampoonin naru voi vähän imaista pissaa itseensä, mutta muuten tampooni ei haittaa mitenkään vessassa käymistä. Riippuen vessakäyntien määrästä, on tietysti usein helpointa vaan vaihtaa aina vessassakäynnin yhteydessä tampooni uuteen.

  • uimaan mennessä vaihda pukkareilla/suihkujen vessassa uusi tamponi ja heti uimisen jälkeen taas uusi (se saattaa imaista vähän vettä alapäästä (narun avulla) ja se ei ainakaan hyvää tee että bakteerista vettä pääsee sisälle).

   Hauskaa lomaa!

  • Ihan liian usein ei ole suositeltavaa mennä kuukautisten aikana uimaan (kylpylöihin ja halleihin). Varsinkaan jos on runsaat kuukautiset. Tamponin käyttö uidessa voi olla haitallista mm, tamponi imee itseensä kylpylävettä ja kaikenlaisia bakteereja joten siinä on tulehdusriski. Viimeisinä vuotopäivinä ei toki aina edes tarvitse tamponia.

  • Eipä sekään kivaa ole, että menee vuotavana (enempi tai vähempi) sinne kylpylään.. Kiva muiden uiskennella samassa vedessä missä on sinun eritteesi..

  • Mikään ei välttämättä mennyt sen enempää vikaan, mutta jos satut olemaan neitsyt, niin saatat olla pikkuisen ahdas.

  • Jos työnsit tamponin virtsa-aukkoon niin sanoisin että jokin meni pieleen.

  • kannattaa ostaa sellasia tamponeja missä on asetin nii ne on helppo laittaa paikalleen.

  • mä oon kokeillut IHAN KAIKKEA MAHDOLLISTA! Mut en onnistu koskaan tamponejen käytössä! Olen kokeillut normaaleita tamponeja, isoja ja pieniä, mutta ne tulee heti ulos, ja mun on vaikea saada sitä sinne! Ja se sattuu kun kävelee jne. Sitten oon kokeillut asetintamponeja. Niistä ei ollut mitään hyötyä! Ei auttanut ollenkaan. sitten olen kokeillut sellaisia tamponejas, missä on sellanen silkkinen ja liukas pinta, mutta ei se oikein toiminut sekään!! Mikä on mennyt mönkään? :

  • Vaikuittaa siltä, ettet tampono-ongelmainen ole saanut työnnetyksi sitä tarpeeksi syvälle sisääsi. Kyseessä voi olla immenkalvon ahtaus tai arkuus mennä pohjaan saakka.

  • Joko olet onnistunut saamaan sen tarpeeksi syvälle ja kävelemään myös?

  • Mil ihmeellä mä saan sen tamppoonin tarpeeksi syvälle, ku se tuntuu kävellessä ja istuessaki? Joku sentin verran tarttis saaha pitemmäle.

  • Mul ois kanssa yks probleema. Ollaan menossa huomenna uimaan kylpylään ja mulla on menkat. Ne kyl ihan loppumassa ja vähän vaa tiputtelee eli tampoonia en kauheesti kehtais käyttää ku saattas tuntua vähän inhalta kun ei saa imettyä sitä verta niin paljoo ja muutenkin vasta toiset menkat enkä oo tampooneja ennen ees käyttäny...Nii pitäsköhän vaa mennä sitte ilman?toisaaltaseki vähä epähygieenistä muita ajatellen
   Mitäköhän tekisin?

  • Katijau -kuulostaa siltä, että emättimesi oli kuiva kun yritit asettaa tamponia paikalleen. Kipu ja kirvely johtuivat luultavasti siitä, että tamponi kuivatti emättimen limakalvoja entisestään ja sen takia, kun poistit tamponin, se ikäänkuin repi emättimen seinämiä.
   Eli joko kuukautisesi olivat niin vähäiset, että veri ei toiminut liukasteena tai että käytit liian isoa tamponia. Tamponin ei todellakaan pitäisi tuntua lainkaan, kun se on asetettu paikoilleen.

   Lantapallo -mietipä hetki itsekin. Haluaisitko mennä veteen, jossa lilluu muiden eritteitä ja kuukautisverta? Et varmaan? Eli jätä uimahallireissut kuukautisten ajaksi.

  • peOon 12v ja tokat menkat just oli... nyt pari kysymyst mutt kuinka usein tamponi pitää vaihtaa? Ja joson tosi runsasta nii voiks yöllä käyttää tamppoonii ..? Ja viel et onks outoo jos käy ite ostaa kaupast tamponeit ku mutsin ei suostu ostaa ja sen verra runsast toi vuoto on et pelkät siteet ei riitä..... Kukaa ei vrm saa mitää selkoo tost :D

  • ^^ Itse käytän tamponeja kans, joten toivon mukaan osaan vastata :) No siis pakkauksessahan lukee että pitäisi vaihtaa vähintään 8 tunnin välein, mutta itse en tuosta ole välittänyt, vaihdan kun tulee läpi, ja tottakai vähintään päivittäin vaihdan jos on niin pientä vuotoa että kestää sen päivän. Yöllä todellakin suosittelen käyttämään tampoonia sidettä, jos et halua aamulla herätä märkään sänkyyn. Mulla oli sama ongelma et tyyliin toisen menkat niin runsaat ettei siteet riittäny alkuunkaan, sänkyki lainehti (muistan vieläki ton päivän, todistusten jako päivä, ja kauheet kivut), ja sitten rohkaistuin ja pyysin äitiä ostamaan tampooneja, ja kiltistihän tuo kävi ne. Ei musta ainakaan oo noloo käydä niitä itse ostamassa, ihmettelen vain miksei äitisi voi niitä käydä :o mut tyttöjähän tässä ollaan, kyllä kaikki ymmärtää.

  • Onko tamponit sillei helppoja käyttää vai suosittelisitteko enemmi siteitä? Äidilläni oli joskus vaikeuksia laittaa niitä niin se ei halua mun edes yrittävän laittaa niitä..

  • Aika hölmöö jos ei anna sun ees kokeilla, eihän se sun vika oo jos se ei osaa ite niitä käyttää -.- On ne helppoja, siteet on ällöjä, ja jos olo on ku pissapoika-patsaalla nii eihän siteet mihinkään riitä.

  • Siteet on alussa paljon helpompia kun tamponit, mutta itse kodin siteet epämukavaksi kun rapisee eikä pysy kunnolla paikoillaan. Itse siis nykyään käytän tamponia. Tamponi kannattaa työntää niin syvälle kuin vaan saa ja aloittaa pienimmästä koosta mikä löytyy. Jos kuukautiset on runsaat niin tamponi kannattaa vaihtaa 4 tunnin välein, viimeistään tuon kahdeksan tunnin välein. Yöllä itse käytän pitkää yösidettä ja vaikka pyjaman housut päälle niin ei tarvitse kaikkia lakanoita pestä. Ja tamponeja voi kuka tahansa ostaa. Mitä sillä on väliä mitä muut ajattelee. Ja puhukaa ihmeessä äidillenne. Hän ei ole selvännäkijä, hän ei välttämättä tiedä että kuukautisenne ovat jo alkaneet. Hänkin on tämän joskus nuorempana kokenut ja tietää mistä puhutte.

  • Voiko tampooniin laittaa liukastetta ja sitten vasta laittaa sisään?

   • Mulla kolmannet kuukautiset menossa ja oon käyttäny tamponeja parien viimesimpien menkkojen aikana. Kun kerroin äidilleni että haluasin käyttää tamponeja, nii se vähä ihmetteli että eikö ne oo epämukavat. Musta ne on paljon parempia ja helppokäyttöisempiä. Eikä edes tunnu. En kyllä ite haluais mennä uimaan menkkojen aikana, ihan vaan varmuuden vuoksi. Mutta tamponit ei vaan jotenki ole niin ällöttäviä kuin siteet vaikka ne sisään tungetaankin:D paljon kivempi urheillakkin. Mulla ne menee ihan helposti ja nyt kun on pari kertaa laittanu niin on helpompi laittaa se syvemmällekkin. Ei siihen mitään liukuvoiteita tarvita. Kunhan ei vaan sillon laita ku on niukimmillaan vuoto. Yksi kysymys olisi mulla kuitenkin; voiko tamponia käyttää yöllä. Mielestäni oon lukenu jostain et voisi mut äiti sano ettei voi/kannata??


   • tyttö kirjoitti:

    Mulla kolmannet kuukautiset menossa ja oon käyttäny tamponeja parien viimesimpien menkkojen aikana. Kun kerroin äidilleni että haluasin käyttää tamponeja, nii se vähä ihmetteli että eikö ne oo epämukavat. Musta ne on paljon parempia ja helppokäyttöisempiä. Eikä edes tunnu. En kyllä ite haluais mennä uimaan menkkojen aikana, ihan vaan varmuuden vuoksi. Mutta tamponit ei vaan jotenki ole niin ällöttäviä kuin siteet vaikka ne sisään tungetaankin:D paljon kivempi urheillakkin. Mulla ne menee ihan helposti ja nyt kun on pari kertaa laittanu niin on helpompi laittaa se syvemmällekkin. Ei siihen mitään liukuvoiteita tarvita. Kunhan ei vaan sillon laita ku on niukimmillaan vuoto. Yksi kysymys olisi mulla kuitenkin; voiko tamponia käyttää yöllä. Mielestäni oon lukenu jostain et voisi mut äiti sano ettei voi/kannata??

    Ite olen käyttänyt, mutta lienee parempi jos ei käytä öisin. Mulla ainakin yöaikaan vuoto on lähes olematonta, joten yöllä tamponi imee kosteutta emättimen limakalvolta ja siten kuivattaa paikkoja, joiden todellakin kuuluisi olla kosteita. Siitä voi tulla ongelmia, eikä kuivan tamponin poistaminen muuten tunnu kovin mukavalta. Öitä varten suosittelen pitkiä siteitä ja aamulla voi pesasta paikat vessan käsisuihkulla jos veriklimpit häiritsee.

    Juu tamponia varten ei tosiaankaan tarvitse liukastaa, niitähän käytetään vain menkkojen aikaan ja veri on äärimmäisen hyvä liukaste tamponissa on kiiltävä pahvi päällä ja se on niin ikään liukkaampi kuin se harso, jota tamponi itse on.


   • tyttö kirjoitti:

    Mulla kolmannet kuukautiset menossa ja oon käyttäny tamponeja parien viimesimpien menkkojen aikana. Kun kerroin äidilleni että haluasin käyttää tamponeja, nii se vähä ihmetteli että eikö ne oo epämukavat. Musta ne on paljon parempia ja helppokäyttöisempiä. Eikä edes tunnu. En kyllä ite haluais mennä uimaan menkkojen aikana, ihan vaan varmuuden vuoksi. Mutta tamponit ei vaan jotenki ole niin ällöttäviä kuin siteet vaikka ne sisään tungetaankin:D paljon kivempi urheillakkin. Mulla ne menee ihan helposti ja nyt kun on pari kertaa laittanu niin on helpompi laittaa se syvemmällekkin. Ei siihen mitään liukuvoiteita tarvita. Kunhan ei vaan sillon laita ku on niukimmillaan vuoto. Yksi kysymys olisi mulla kuitenkin; voiko tamponia käyttää yöllä. Mielestäni oon lukenu jostain et voisi mut äiti sano ettei voi/kannata??

    Tamponia voi käyttää yöllä ihan siinä, missä päivälläkin. Vaihtoväleistä pitää kuitenkin huolehtia myös yöllä. Jos nukkuu yli 8h, pitää nousta välillä vaihtamaan tamponi uuteen.

    Tamponi valitaan yöllekin vuodon mukaan. Jos vuoto on öisin niukkaa, riitää pienempi tamponikin.


  • Tamponi:
   Epähygieninen
   Saattaa kastua uimahallissa
   Ja KAIKKI aiemmat mainitut miinukset

   Kannattaa käyttää kuukuppia (kuukautiskuppia). Kaikki nuo ongelmat ratkeaa. Kannattaa googlettaa. Maksaa pian itsensä takaisin.

  • Aika monessa vietissä tuli esille kysymyksiä tai voivottelua kun tampooni ei mene sisään tai tarpeeksi syvälle. Niinkuin tuolla jo mainittiin, kannattaa kokeilla eri kokoisia. Jos sekään ei auta, tampooniin voi laittaa "liukasteeksi" vaseliinia, toimii!

   • Aika erikoisia on vastaukset,ei voisi muka uida...no ei ainakaan koulussa ole mitään vapautuksia jos on menkat,samalla tavalla pitää osallistua uimiseen jollei ole lääkäriltä lappua että on joku ongelma. on siellä altaassa kaikkea muutakin eritettä aivan mielin määrin
    Ja aika erikoinen rinnastus että jos ei ole ollu yhdynnässä niin ei voi käyttää,no joku 12-13v tyttö tuskin ON ollu niin saattaapi olla vaivalloista saada sisälle mitään.
    Nuorityttö on aivan erilainen alapäästään kuin vanhempi nainen sekin tulee muistaa


  • Sulla kannattaa kysyä isoveljeltä apua, korjaavat monesti mopoa ja ovat tottuneet tunkemaan osia ahtaisiin paikkoihin. Jos ei ole isoveljeeä niin kyllä serkkupoikakin auttaa, kun käy kylässä.

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   319
   3475
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   122
   2826
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   176
   1811
  4. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1407
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   20
   938