Oma Roa/Isotretinoin kokemukseni

Just Me

Moi,

Ajattelin nyt kirjoitella tänne oman kokemukseni Isotretinoin kuurista. Yleensä ihmiset eivät enää palaa kirjoittamaan kun oma kokemus on ohi ja juuri näitä tarinoita ainakin itse kaipasin kuurilla ollessani. Joten tässä tulee, jos jotakin kiinnostaa! :)

Aloitin kuurin elokuussa 2009 annostuksella 20mg ja 10 mh vuoropäivin kuukauden ajan.
Ensimmäisen viikon aikana huulet kuivuivat heti ja iho alkoi hilseillä voimakkaasti. Iho rasvoittui myös voimakkaasti ja nosti pintaan kaikki pienet epäpuhtaudet ns. valkopäät jotak sitten hävisivät nopeasti.
Jo toisella viikolla ihon pinta oli sileämpi ja finnejä oli vähemmän. Olin todella innoissani! Iho parani silmissä.
Kolmannen viikon jälkeen hilseily jatkui ja alkoi ns. initital breakout vaihe jolloin ilmestyi isoja kystia, joita ei voinut puristaa. Näitä tuli tasaisesti 2-3 viikossa ja niitä alkoi tulla myös outoihin paikkoihin jossa minulla ei koskaan aiemmin ollut finnejä kuten korvalehtiin, päänahkaan, poskiin.. Tätä jatkui intensiivisesti aina 4 viikon kohdille ja vähenemässä määrin aina jopa 8 viikon paikkeille. Tässä vaiheessa meinasi usko lopahtaa sillä kystia ilmestyi aika kauan ja aloin jo uskoa että lääke ei tehoa.
Joskus kahden ja puolen kuukauden jälkeen kystien tulo yht´äkkiä loppui ja iho parani. Finnejä tuli vielä muutama aina kuukautisten aikaan ihan kuurin loppuun asti mutta ei enää häiritsevin määrin.
Ihon hilseily loppui myös 2 kk jälkeen muta huulet säilyivät kuivana loppuun asti. Hiukset ohenivat selkeästi ja jossain vaiheessa irtosi myös paljon ripsiä ja kulmakarvoja mutta tämä ei ollut pysyvää.
Ihottumaa tai nenäverenvuotoja ei minulla tullut lainkaan.
Kuurin raskaimmat sivuoireet olivat ehdottomasti henkisiä. Vaikka tätä ei missään ole tieteellisesti todistettu, oli lääkkeellä SELKEÄSTI vaikutusta henkiseen hyvinvointiini. En ole koskaan sairastanut masennusta tms. mutta kuurin alkuvaiheessa minulla oli pahoja keskittymishäiriöitä töissä. En yksinkertaisesti pystynyt millään istumaan normaaleista palavereissa ja kuuntelemaan. Tämä meni onneksi ohi mutta kuurin puolen välin jälkeen huomasin että minulla ei ole lainkaan energiaa. Harrastin aiemmin aktiivisesti liikuntaa ja nyt en enää saanut itsestäni mitään irti. Mikään ei tuntunut miltään ja haluisin ainoastaan nukkua. Eristäydyin muista ihmisistä, halusin olla yksin. Seksi ei olisi voinut vähempää kiinnostaa. Oireet olivat täysin samat kun henkilöillä jotka kärsivät alhaisesta testosteroni tasoista. Minulla ei ollut mitään itsetuhoisia ajatuksia, en vaan koskaan elämässäni ole ollut niin TYLSISTYNYT. Ymmärsin tämän johtuvan lääkkeestä ja yritin vain kestää.
Nyt kuurin lopettamsiesta on 1,5 kk. Iho edelleen hyvässä, itseasiassa paremmassa kunnossa kun kuurin aikana. Yhtään näppyä ei ole tullut lopettamisen jälkeen. Myös mieli on parantunut huomattavasti. Alan pikkuhiljaa tuntea itseni taas omaksi itsekseni. Toivon todella että lääke ei jättänyt näiltä osin pysyviä vaikutuksia.

Summa Summarum: Olen tyytyväinen tuloksiin toistaiseksi mutta jos akne palaa myöhemmin, en aio aloittaa kuuria toista kertaa. Sen verran koville otti henkisesti ja vieläkin huolettaa että miten tästä palautuu.

On totta siis ettei Roa ole NIIN paha kun siitä puhutaan, itselläni fyysiset oireet olivat täysin pikkujuttuja. Mutta jokaisen kannattaa kuitenkin harkita kaksi kertaa ja ottaa selville kaikki faktat ennen kuurin aloittamista.

49

27999

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Just Me

      Unohdin mainita yllä että annostus siis aluksi 20mg ja 10mg vuoropäivin kk ajan, seuraavat 3 kk 20mg päivittäin ja viimeinen kk 30mg päivittäin. Yhteensä siis 5 kk. Akneni on keskivaikea ja hormonaalinen josta olen kärsinyt jo 15 vuotta.

    • Mies,.,.21

      Itse olen vetänyt 2,5 kk isotretinoinia 60mg päiväannoksella. Vielä olisi 2kk jäljellä. Aluksi kuivasi huulet, sitten kuivasi naama ja lähti finnit lähes täysin. Nyt on alkanut tulla naama hieman kosteammaksi ja muutamia finnejä. Ihoa hilseilee pois kun rapsutta tai rasvaa.

      Palstalle eksyinkin siitä syystä, että ajatuksissani "kuorin" ihoa kynnellä nenässä olevan finnin ympäriltä ja nyt on koko nenä mustana. Ikävän hitaasti finnit paranevat kuurin aikana, vaikka niitä kyllä vähemmän on kuin ennen kuuria. Saa nähdä mitä kuuri auttaa ja miten käy sen jatkon kannalta kun viimeksi oli ALAT arvo hieman koholla.

      Akneni ei ole paha ja siksi minulla onkin kovat odotukset aknen pysyvästä paranimisesta. Minuakin finnit ovat 8 vuotta vaivanneet ja alkaa olemaan mitta täynä niiden piilottelua ja niiden aiheuttamaa kipua.

      • turhautunut123

        Itse aloitin kuurin 17-vuotiaana (koko ikäni kärsinyt aknesta, jostain ala-asteesta saakka) ja söin kuuria noin puol vuotta muistaakseni, ellei ylikin. Lopputulos oli täydellinen ja hyvää ihoa kesti noin vuoden. Taas ollaan lähtöpisteessä. Vaikka olen kylläkin sitä mieltä että akneni olisi varmaan VIELÄ pahempi nyt, jos en olisi syönyt kuuria ollenkaan. Turhauttaa ihan hemmetisti kun ei tuostakaan ollut apua. Ja sen verran rankka kuuri oli minullekkin (pahenemisvaihe--> masennus-->huono iho lisäsi masennusta entiestään), joten en todellakaan uskalla enää syödä uudestaan. Tiedä sitten mitä tässä enää tekisi....


      • Just Me
        turhautunut123 kirjoitti:

        Itse aloitin kuurin 17-vuotiaana (koko ikäni kärsinyt aknesta, jostain ala-asteesta saakka) ja söin kuuria noin puol vuotta muistaakseni, ellei ylikin. Lopputulos oli täydellinen ja hyvää ihoa kesti noin vuoden. Taas ollaan lähtöpisteessä. Vaikka olen kylläkin sitä mieltä että akneni olisi varmaan VIELÄ pahempi nyt, jos en olisi syönyt kuuria ollenkaan. Turhauttaa ihan hemmetisti kun ei tuostakaan ollut apua. Ja sen verran rankka kuuri oli minullekkin (pahenemisvaihe--> masennus-->huono iho lisäsi masennusta entiestään), joten en todellakaan uskalla enää syödä uudestaan. Tiedä sitten mitä tässä enää tekisi....

        Itse olen päättänyt että aloitan uudelleen Diane Nova e-pillerit , joilla ihoni parantui aiemmin. Uskon/luulen nimittäin että akne palaa minullakin...mutta no tulipahan kokeiltua tätäkin :)


      • Dianejen uhri.
        Just Me kirjoitti:

        Itse olen päättänyt että aloitan uudelleen Diane Nova e-pillerit , joilla ihoni parantui aiemmin. Uskon/luulen nimittäin että akne palaa minullakin...mutta no tulipahan kokeiltua tätäkin :)

        Lopetin myös Dianet viime kesänä ja iho taas huonona...tiedän että Dianet auttaisivat tähän, mutta olen jo 26 ja jossakin vaiheessa ne on kuitenkin lopetettava mikäli jälkikasvua haluaa.

        En aio enää palata Dianeihin vaan toivon että naama parantuisi jos vain sitkeästi hoidan sitä muuten. Ne Dianet on oravanpyörä.


    • Lionavirgin

      Tässäpä minunkin roa-kertomukseni:

      Eli ikää 32v ja lievä akne vaivasi jo teininä, johon sitten Diane Novat auttoivat. Lopetin pillerit 6vuotta sitten eikä vaikuttanut ihoon huonontavasti, mutta menin sitten kuopuksen syntymän jälkeen ottamaan hormonikierukan joka laukaisi aknen taas uudelleen.

      Lokakuussa 2009 aloitin Roan annostuksella 40mg/päivä. Alkuun iho rasvottui voimakkaasti, mutta finnejä ei tullut lisää. N. 5 vkoa roaa syötyäni alkoi pahemenisvaihe, jota kesti sitten 2 kk. Helvetillistä aikaa. Lievä akne oli muuttunut keskivaikeaksi ja usko lääkkeen tehoon alkoi huveta. Naama puski kaiken pintaan samalla kun huulet ja silmät kuivuivat. Annostus nostettiin 60mg/päivä (hoito-ohjelman mukaisesti) tammikuun alussa ja finnien tulo loppui. Helmikuun alussa muistaakseni yksi näppy puski poskeen, mutta kuivui heti pois. Lopetin kuurin huhtikuun alussa ja vielä toistaiseksi iho hyvässä kunnossa. Pahimmat sivuvaikutukset olivat siis silmien ja huulien kuivuminen, mielialavaihtelut sekä selkäkivut, näiden kanssa kuitenkin pystyi elämään. Mikäli akne taas nostaa päätään aloitan kuurin uudelleen. Ehkäisynä kuuria ennen ja sen aikana kuparikierukka.
      Tsemppiä kaikille aknen kanssa taisteleville!

    • qnmewnah

      Itse (M25) aloitin Isotretinoin Actavis -kuurin viikko sitten keskivaikean aknen hoitoon, joka esiintyy vaikeammin selässä ja rintakehässä ja hieman lievemmin kasvoissa (ja hiuspohjassa). Annoskoko on 30 mg/vrk eli ilmeisesti melko pieni. Kuurin kestokin on vain 3 kuukautta ainakin näin alkuun. Juuri ennen kuurin aloitusta poskessa oli melko pahan näkönen patti, joka turvotti koko posken. Osittain tämän takia vihdoin jaksoinkin sitten hakeutua pitkästä aikaa iholääkärille, kun pitkään antibiootteja syötyäni ei niistä ollut mitään pysyvää vaikutusta. Edelliset 9 kuukautta olen ollut Clindoxyl-paikallishoitovoiteen varassa, joka kyllä onkin ollut melko tehokas.

      Silmät ja huulet kuivuvat normaalistikin melko kovasti, mutta iho on varsinkin t-alueella erittäin rasvainen. Valmistauduin hyvissä ajoin ostamalla varalle toiset silmätipat ja toisen huulivoiteen, mutta ihoa varten en tajunnut ostaa mitään kuivumisvaroituksista huolimatta. No piru vie! Iho kuivui niin kovasti, että alkoi ihan hilseillä leuan ja poskien alueelta jo viikonloppuna. Ainoa ihoa kosteuttava tuote tällä hetkellä on aftershave/kosveusvoide-yhdistelmä, jota olenkin nyt sitten joka päivä lätrännyt naamaan ja paljon! Kuivaa ihoa lähtee palasina kuitenkin irti kiihtyvällä tahdilla ohimoista ja osasta otsaakin, vaikka hiusraja on edelleen rasvainen :D

      Pitääpä tuossa huomenissa hakea Stockmannilta jotain kunnon kosteusvoidetta, jos tehoaisi hieman paremmin. Kovan parrankasvun kanssa on myös se ongelma, että parran joutuu ajamaan joka päivä (olen normaalisti melko laiska ja ajan kerran/pari viikossa), jotta kosteusvoidetta ylipäätään saa ihoon asti kunnolla kulkeutumaan. Ajo toisaalta kuivattaa hieman lisää tuota ihoa, joten tässä on kevyt oravanpyörä. Uskon kuitenkin, että kun kunnollista voidetta (tai liekö noita jotain öljyjäkin) saa joka päivä paljaalle iholle, alkaa hilseily helpottumaan. Jos ei niin ei väkisin, mieluummin kärsin 3 kuukautta tai pidempäänkin kuivasta ihosta kuin loppuikäni aknesta. Silmät ja huulet ovat toistaiseksi hieman normaalia enemmän kuivuneet, mutta eipä tuo paljon ole vaikuttanut, kun tosiaan tippojen ja huulivoiteen kanssa tulee pelailtua normaalistikin päivittäin. Ex-nenäverenvuodattajana ostin myös limakalvoja kosteuttavaa suihketta, mutta eipä ole toistaiseksi ollut tarvetta.

      Muutamia ketjuja lueskelemalla odotin positiivisten vaikutusten tulevan vasta parin kuukauden jälkeen, mutta kyllä tuo iho kuivuu muualtakin niin kovasti (ei liian kovasti toistaiseksi), että lähes kaikki patit ovat kuivuneet melko haaleiksi. Muutama näkyvämpi on selässä ja toki vasta näin viikon jälkeen kaikki ongelmakohdat erottuvat vielä jollain tasolla. Tällä hetkellä olen kuitenkin hyvin tyytyväinen ja odottelen pahenemisvaihetta...

      Lääkäri ei jostain syystä testauttanut mua ollenkaan verikokeissa - osittain ehkä siitä syystä, että kaikki tarvittavat arvot katsottiin n. vuosi sitten ennen viimeistä antibioottikuuria. Kuurin aikanakaan ei kuulemma ole tarvis käydä verikokeissa. Ehkäpä tuon 3 kk:n jälkeen on sitten asiallista pyörähtää testeissä.

      Katsotaanpa jos jaksaisin kuurin aikana enemmänkin kirjotella kokemuksia (joita tosin kukaan tuskin jaksaa lukea, jos näin pitkiä tulee viikon välein). -K

      • qnmewnah

        Miten sitä ei tarkastuksista huolimatta saanut otsikkoa oikein... jännä


    • Kiitos vaan

      Hienoa, että vaivauduit vielä tälle palstalle kertomaan kokemuksistasi. Lohdutti!

    • abckiss

      Onko sinulla hävinnyt ne punaiset läiskät (arvet), joita kuivuneista finneistä jää? vai häviääkö ne koskaan? Kiitos vastauksesta!

      • wwngqa

        Vaikuttaako pahenemisvaiheeseen se kuinka paha akne oli alunperin? Eli jos on vaikea akne tulee todella paha pahenemisvaihe ja jos on lievä niin ei välttämättä huomaa pahenemista?


      • minävaan2
        wwngqa kirjoitti:

        Vaikuttaako pahenemisvaiheeseen se kuinka paha akne oli alunperin? Eli jos on vaikea akne tulee todella paha pahenemisvaihe ja jos on lievä niin ei välttämättä huomaa pahenemista?

        Itselläni on hyvin vaikea akne, joka on jatkunut jo pitkään ja nyt isotretinoiini-kuurini loppu puolella voin sanoa, että vaikka akne olikin paha en edes huomannut milloin minulla oli ns. pahenemisvaihe. Minulla on kuuri auttanut ja akne nyt kadonnut - lääkäri tosin hieman ennusteli, että koska akneni oli niin paha voi akne joskus uusiutua.


      • minävaan2

        Mulla arpia jäin aika paljon. Lääkäri sanoi, että ne ajan myötä haalistuu, mutta ei katoa.


    • qnmewnah

      Ihon kuivuminen meni vielä hieman eteenpäin tuossa ennen toista viikkoa. Nenä on selvästi hankalin ja siitä irtoaa todella paljon kuollutta ihoa. Totesin helpoimmaksi "kuoria" tuota partahöylällä joka päivä, jonka jälkeen kunnolla kosteusvoidetta perään. Hakemani Biotherm Homme -kosteusvoide vaikuttaa ihan toimivalta, joskin oli melko hintavaa. Parin päivän parran allekin tuon saa melko hyvin menemään, joskin saa laitella useamman kerran päivässä, jos ei halua alanaaman hilseilevän harmaana.

      Silmät, huulet sekä nenän limakalvot ovat pahentuneet ensimmäisen viikon jälkeen. Ajelin autolla muutama päivä edellisen viestin jälkeen ja vaikka käytän silmiin pitkävaikutteisia (6 tuntia tms) geelitippoja, jouduin pysähtymään tunnin välein tiputtelemaan noita. Ilmastoinnilla saattoi olla negatiivinen vaikutus. Myös valoherkkyys tuli ilmi autolla ajaessa: pilvisenäkin päivänä käytin aurinkolaseja ihan siihen asti, kunnes oli jo niin hämärää, ettei meinannut nähdä kunnolla. Kotona ja muualla ilmastoimattomissa tiloissa riittää, kun muutaman kerran päivässä laittaa tipat. Huulet kuivuvat melko kovasti, mutta homma pysyy hallussa, kun muutaman kerran vuorokaudessa laittaa apteekin voidetta ja yöksi kunnon kerros samaa tököttiä. Nenästä on muutaman kerran vuotanut verta, joten olen alkanut laittamaan aamuisin ja iltaisin kosteuttavaa öljypohjaista sumutetta. Tämä on isommat vuodot pitänyt pois.

      Päänahka hilseilee jonkun verran, jonka vuoksi olen ottanut shampooksi jonkun tollasen marketin perus-hilseshampoon, joka onkin vähentänyt näkyvää hilsettä. Tätä sekä nenän ja suun ympäryksen voimakasta kuivumista lukuunottamatta iho on mahtavassa kunnossa. Ei tarvitse kosteusvoidetta, ei ole rasvainen, akne kadonnut. Muutamia uusia ihan pieniä finnejä on tullut, mutta ne ovat kadonneet näkymättömiin muutamassa päivässä. Iho kuivaa selkeästi muuallakin, mutta ei liikaa. Kuivuneista aknekohdista jääneet punaiset läiskät ovat haalistuneet lähes näkymättömiin. Itsellä on sen verran sekavärinen iho (johtuen ehkä osittain pitkään jatkuneesta aknesta), ettei niitä kuitenkaan erota ilman lähempää tarkastelua.

      Muista sivuvaikutuksista lyhyesti: Hyvin lievää nivelsärkyä on esiintynyt ajoittain. Lisäksi nivelet napsuvat ihan uskomattomasti, kun normaalisti en saa yrittämälläkään napsahtelemaan. Nilkoista kuuluu ihan kunnon poksahduksiakin välillä, mutten siihen ole enempää kiinnittänyt huomiota, kun ei mitään kipua ole syntynyt niissä tilanteissa. Pientä lihasvoimakkuutta on alkanut esiintymään aamuisin ihan lähipäivinä. Samoin aamulla kurkku tuntuu aika kuivalta. Tähän tosin saattaa vaikuttaa se, että olin loppuviikosta puutöissä melko vähissä vaatteissa, joten saattaapi olla normaali syysflunssa tulossa. Muutaman kerran on päätä särkenyt sen verran, että olen joutunut särkylääkettä ottamaan. Ennen kuuria olen kärsinyt erittäin harvoin päänsärystä, joten tämä voi olla tuosta aiheutunut sivuvaikutus. Voi myös olla, että silmien kuivuminenkin osaltaan provosoi pääkipua.

      Viimeisen viikon aikana on ollut välillä melko häiritseviäkin, mutta nopeasti ohi meneviä kipuja ylävatsassa. Kärsin tosin ajoittain närästyksestä (oireet ovat olleet aiemmin lähinnä rintakehäkipuja) ja tarkemmin ajatellen olen lisännyt hieman kahvin juontia lähiviikkoina. Jätänpä kahvin vähemmälle ja seuraan tilannetta.

      Hyvin mielin jatketaan eteenpäin. Pahenemisvaihetta odotellessa...

    • qnmewnah

      Oireet muuttuvat vielä sen verran tiuhaan, että päätin iskeä pikaisen yhteenvedon.

      - Kolmannen ja neljännen viikon taitteesta lähtien on ollut pieniä näppyjä naamassa sekä muutaman päivän ajan muillekin alueille. Jos tämä on se pahentumisvaihe niin eipä paljon vaikuta. Parin viime päivän aikana ranteissa on kuitenkin alkanut esiintymään ihottuman kaltaista punotusta, joka on melko nopeasti laajennut suuremmalle alueelle.

      - Tuosta neljännen viikon alusta lähtien kuivumisen voimakkuus naamassa on laskenut hieman, mutta laajentunut niin, että myös korvalehdet, ohimot sekä otsan alaosan joutuu rasvaamaan. Olen hiljalleen alkanut pärjäämään yhdellä rasvauksella per päivä.

      - Nivel- ja lihaskivut ovat yleistyneet. Varsinkin nilkat tuntuvat olevan herkkänä. Lisäksi molempien jalkojen akillesjänteet olivat viime viikolla parin päivän ajan todella kipeät, vaikken ole mitenkään poikkeuksellisesti jalkoja mielestäni rasittanut.

      - Silmien ärtyneisyys vaihtelee melko kovasti. Joinakin päivinä joudun tiputtelemaan koko ajan geelitippoja noihin, mutta toisinaan pärjään alle 5 tipalla (per silmä) per päivä. Tietokonemonitorin tuijottamisen negatiivisen vaikutuksen olen huomannut muutamana päivänä, kun olen käyttänyt konetta normaalin 10-14 tunnin sijaan alle 8 tuntia. Tämä siis toki niin päin, että noina muutamina päivinä silmät olleet selkeästi yleismallia paremmat.

      - Nenäverenvuodot ovat melko yleisiä, vaikka laitan nyt päivittäin 3-4 kertaa öljypohjaista kosteuttavaa sumutetta. Vuodot kuitenkin menevät melko helposti ohi, joten eipä hätiä.

      - Hyvällä fiiliksellä jatketaan

    • qnmewnah

      Kirjoitellaanpa pitkästä aikaa tilannekatsausta. Söin siis (ensimmäisen) 3 kuukauden kuurini pois ilman sen isompia ongelmia, minkä jälkeen pyörähdin uudestaan lääkärin pakeilla. Akne rauhoittuikin tuolla kuurilla (10 mg 3 krt/vrk 100 vrk ajan) erittäin hyvin, mutta päälle määrättiin toinen samanlainen kuuri, jotta akne myös pysyisi poissa. Ihon kuivuminen tuntui hieman rauhoittuvan loppua kohden, mutta nenäverenvuodot olivat melko yleisiä niistämisen yhteydessä. En kuitenkaan kokenut nenäkosteuttajasta olevan älyttömästi hyötyä, joten en käyttänyt sitä kuin muutaman kerran.

      Aloitin lähes samaan aikaan toisen samanlaisen kuurin kanssa työt uudessa työpaikassa, mikä tarkoitti siirtymistä kenttätöistä toimistohommiin. Tämä vaikuttikin melko nopeasti erittäin negatiivisesti silmien kuivumiseen - lie ilmastoinnin syytä. Laitoin 6 tunnin vaikutusaikoja lupaavia geelitippoja valehtelematta varsinkin aamupäivisin vähintään 2 kertaa tunnissa, jotta pystyin edes jotenkin työskentelemään. Parin viikon jälkeen tilanne tuntui pahenevan entisestään, ja jouduin siristelemään silmiä koko päivän valaistuksesta riippumatta.

      Juttelin lääkärini kanssa tuosta ongelmasta, joten pidin tässä nyt sitten reilu viikon tauon, jonka jälkeen jatkoin annoksella 2*10 mg/vrk. Kuuri kestääkin tällä tahdilla sitten kesään asti, mutta tuo silmien tilanne oli niin sietämätön, etten näe muuta vaihtoehtoa tähän hetkeen. Nyt silmät ovat ainoastan erittäin kuivat, mutta pitääpä seurata silmien tilannetta, jos ne vaikka toimisivat edes jotenkin järkevästi nämä pari kylmää kuukautta vielä. Mikäli ongelmat jatkuvat, taitaa ainoana vaihtoehtona olla pitää se 8 viikon tauko, joka on yleisesti ohjeistettu kahden kuurin välille. Tästä en kuitenkaan vielä jutellut lääkärini kanssa, joten katellaan.

      Pahenemisvaihe iski kunnolla päälle viikko tai pari edellisen kirjoitukseni (5 vko) jälkeen. Tilanne ei kuitenkaan ollut lähellekään sitä tasoa, mikä se oli ennen kuuria. Sanoisin, että pahimmillaan aknea esiintyi n. 25 % siitä, mitä se oli ennen kuuria. Pahenemisvaihe hiipui melko hitaasti, ja juuri ennen tuota kolmannen kuukauden loppua alkoi olla se tilanne, ettei aknea esiintynyt enää missään.

      Ensimmäiseen kuuriin olen erittäin tyytyväinen, mutta valitettavasti toinen on tosiaan alkanut takkuillen. Yritän kuitenkin kaikkeni, jotta saan tämän syötyä nyt pois, koska iho on aivan mahtavassa kunnossa.

      Lääkeselosteessa mainitaan, että auringonottoa tulisi välttää kuurin vaikutusaikana. Kuivista silmistä kärsiville suosittelisin tästä huolimatta aloittamaan kuurin esimerkiksi huhtikuussa, jolloin puolen vuoden kuurin aikana ei pitäisi olla hirveästi kuivia ja kylmiä ilmoja. Itse en lisäksi edes hirveästi ole rannoilla viihtynyt moniin vuosiin (osittain häpeällisen pahan selkäaknen takia), joten eipä tuo sinänsä olisi mitään vaikuttanut.

      Optimistisin mielin jatketaan.

    • qnmewnah

      5 kuukautta takana

      Silmien tilanne on parantunut huomattavasti tuosta helmikuisesta, mutta ihon yleinen kuivuminen tuntuu olevan melko pahana. Käsivarret ovat alkaneet hilseilemään voimakkaammin ja ihottumaa esiintyy melko herkästi. Paikoittain ihottuma on edennyt arpikudokseen asti.

      Naamakin tuntuu erittäin kuivalta, mutta jos parran malttaa ajaa päivän tai parin välein, on tilanne ihan siedettävä, kun kosteusvoidetta saa kunnolla pinnalle. Tällä hetkellä edellisestä ajosta on 4 päivää, jonka takia noita kuolleita ihosoluja onkin joutunut raapimaan pois niin kovasti, että senkin takia on jo hieman iho rikki.

      Varsinaisia nenäverenvuotoja ei ole ollut pitkään aikaan, mutta välillä kovemmin niistäessä tuntuu jotain punaiseen viittaavaa löytyvän. Huulivoidetta menee melko kovasti, mutta kurkkua ei ole enää kuivannut niin pahasti kuin jossain vaiheessa. Tähän nämä vaivat oikeastaan sitten jäävätkin.

      Pientä väsymystä tuntuu esiintyvän, mutta se voi johtua melko intensiivisestä työrytmistäkin, joten katsellaan sitten kuurin jälkeen fiiliksiä. Muita vaivoja ei ole lähiaikoina ilmaantunut.

      Silmätippoja käytän edelleen koko ajan, eli käytännössä vähintään joka kerta, kun käyn wc:ssä. Joinain päivinä tulee tehtyä ylimääräsiä reissuja noiden kanssa, jos on tuntunut pahalta. Pitää nyt seurata, jos kevättä kohti helpottaisi kunnolla, ja pääsisi jatkamaan kuuria alkuperäisellä tahdilla. Tällä 2*10 mg/vrk kuuri tuntuu kestävän ikuisuuden (laskettu loppumisaika jossain heinäkuun alkupuolella).

      Entäpä itse akne? Ei mitään. Sen puolesta iho ihan mahtavassa kunnossa. Aion kuitenkin syödä kuurin loppuun, jottei vaan palaisi takaisin.

      Hyvin mielin jatketaan.

    • 23br

      "En yksinkertaisesti pystynyt millään istumaan normaaleista palavereissa ja kuuntelemaan"

      "minulla ei ole lainkaan energiaa"

      "Mikään ei tuntunut miltään ja haluisin ainoastaan nukkua"

      "Seksi ei olisi voinut vähempää kiinnostaa"

      Ihan kuin olisin itse kirjoittanut. Kuuria jäljellä 25 päivää ja on pyörinyt lopetus mielessä jo jonkin aikaa, mutta niin vähän jäljellä. että kai on pakko kärsiä. Toivoa tuo se, että kuurin loputtua miele toivottavasti palaa normaaliks.

    • hnggghhh

      Itel nyt menos toi kuuri, 60mg päiväs :) muutaman kuukauden tol kuuril nyt ollu, heinäkuun alussa pitäisi loppua. toivottavasti siihen mennessä kokonaan parantunut, milium akne on. Iho ei sinänsä kauempaa näytä yhtään pahalta, kun ei sellasia punasia näppyjä oo, mutta noita pieniä miliumeja on vielä jonkii verran. Onneks hävinny jo ton kuurin ansiost osa kuitenki! : D
      Noi sivuvaikutukset on vaan aika rankat. En muista missä vaiheessa alkoi, mutta iho kuivu tosi rankasti, kasvoissa, käsissä, jaloissa, iha kaikkialla. Huulirasvaa saa koko ajan olla laittamassa. Silmät kuivu kans, tippoja vaan joka päivä. Sitten alko kamalat selkä- ja nivelkivut, ne on ehkä pahinta, tuon ihon kuivumisen kun vielä kestää. Väsymystäkin on paljon enemmän, tiedä johtuuko sekin sitten tuosta kuurista. Nyt alko sitten lähteä hiukset, toivottavasti lähtee aknekin. Kuurin loppua odotellessa... Toivottavasti on kaiken sen kärsimyksen arvoista :'D

    • apuuuuaaaa

      Toi kuuri on ollu nyt mullakin, ja kyllähän noita sivuvaikutuksia on ollu... Mut onko kellään ollu itkuisuutta tuon takia? Kyllähän siinä sanotaan masennuksesta etc. Ei mulla sellaista ole, ihan ilonen oon ja näi. Mut jotenki vähä herkillä ollu tän ajan, ja itku saattanu tulla pienistäki asioista.

    • 19+1

      Joilla kuivuus vaivaa enemmänkin suosittelen ihan kaupanhyllyltä löytyvää Neutrogenan deep moisture body lotion sensitiveä (norwegian formula). Tarvitsee 2 kertaa päivässä rasvata eikä jää iho rasvaiseksi. Aluksi lääkäri määräsi minulle apteekinhyllyltä Humektania, jonka kanssa kokoajan sai olla rasvaamassa ja iho jäi silti hetken jälkeen varsin kuivaksi. Neutrogenaa käyttäessä uskaltaa taas lähteä uloskin kun ei suupielet aina näytä kuin hiomapaperilla karhituilta..

    • qnmewnah

      8 kuukautta takana

      Uusia fyysisiä oireita ei ole enää ilmaantunut, ja silmät ja nenä on helpottanut huomattavasti nyt kesää kohti. Iho kuitenkin kuivuu yhtä kovasti kuin ennenkin, joten joutuu kyllä rasvailemaan loppuun asti. Myös huulivoidetta menee ihan hullulla tahdilla - välillä tuntuu menevän jopa enemmän kuin talvella.

      Sen sijaan päivittäiset väsymystilat ja yleinen haluttomuus on tullut esiin melko voimakkaana tässä keväällä/kesällä. Edellisessä viestissäni totesin olleeni hieman väsynyt, ja epäilin sen johtuvan melko intensiivisestä työrytmistä. Olin kuitenkin lomalla tuossa muutama viikko sitten, mutta tilanne ei helpottunut yhtään. Loman jälkeinen työviikko oli itseasiassa ehkä pahimpia ikinä, vaikkei nyt järkevästi ajatellen ollut mitään hirveän erikoista haastetta. Töissä on yhä vaikeampi käydä, ja joinain päivinä en tee mitään muuta kuin käyn töissä ja nukun hoidan lyhyet aamu- ja iltarutiinit.

      Myös apuuuuaaaa:n mainitsemat asiat ovat olleet esillä tässä viime kuukausina. On esim. tullut katseltua jotain ihan normaaleita leffoja, ja välillä saattaa tulla tippa linssiin, kun sotajoukot nostavat kädet lippaan tehdäkseen kunniaa presidentille. Jännä homma. Sen verran myös, että olen normaalisti mielestäni melko iloinen persoona, mutta nyt viime kuukaudet on ollut aika vaikeaa löytää iloa mistään. Juhannus onneksi hieman katkaisi nyt raastavaa arkea.

      Akne on pääosin poissa, mutta näin kuurin lopussa on alkanut ilmestymään kaikkein hulluimpiin paikkoihin näppylöitä. Esim. käsivarsista ja reisistä löytyy jotain. Molemmissa siis on ollut myös ennen kuuria.

      Kuuria on nyt jäljellä vaivaiset 11 päivää, joten toivottavasti virkeystaso kohenee huomattavasti ensi viikon jälkeen. Pahinta tässä on, että töissä on erittäin isoista rahoista kyse lähipäivinä, joten tähän sattuu juuri sopivasti varmaan niin kovasti ressaavat päivät, että nukun koko ensi viikonlopun.

    • tyttönen.

      hei jos teidän on pitänyt ottaa lääkettä pari kertaa päivässä, oletteko ottanut lääkkeet yhtäaikaa vai toisen aamulla ja toisen illalla? :)

      itelläni on nyt annostus 20mg, 2*päivässä ja lääkäri ei ohjeistanut että tuleeko lääkkeet ottaa erikseen vai samanaikaisesti.

      Onko sillä jotain merkistystä lääkkeen tehoon?

      • Kuurilla

        Itellä lääkäri sano että voi ottaa lääkkeet erikseen tai samaan aikaan, mutta suositteli ottamaan samaan aikaan koska se on helpompaa. Lääkkeen tehoon ei tällä ole mitään vaikutusta koska isotretinoin kerääntyy maksaan, eli ei siis toimi samalla tavalla kuin antibiootit, vaan toiminta perustuu siihen että sitä pitää kerätä tietty määrä elimistöön jotta vaikutukset on ihon kannalta pysyviä.


    • tyttönen.

      Okei kiitoksia vastauksesta :) Entäpäs onko sillä väliä ottaako lääkkeen joka päivä samaan aikaan vai voiko sitä ottamis aikaa vaihdella? Että joskus ottaa vaikkapa lounaan yhteydessä ja toisena päivänä sitten vaikkapa illalla. Elikkä täytyykö se lääke ottaa säännöllisesti aina samaan aikaan?

    • qnmewnah

      2 kuukautta kuurin jälkeen

      Ihon kuivuminen helpotti radikaalisti pian kuurin loputtua, mutta vähemmän rasvainen se on kuin ennen kuuria. Kosteusvoidetta ei silti yleensä tarvitse laittaa muuten kuin parranajon jälkeen. Kuurin aikana joutui sivelemään muuallekin, mutta nyt kuurin jälkeen ei ole ollut tarvetta.

      Kuurin loppupuolella pientä aknea alkoi tosiaan esiintymään, ja tilanne on hieman elänyt tässä viimeisen 2 kuukauden aikana. Kuurin jälkeen kasvoilla oli jotain pientä yritystä havaittavissa ensimmäisen kuukauden aikana, mutta nyt ei ole moneen viikkoon ollut mitään. Niskassa on melko paljon epätasaisuuksia, jotka kuitenkaan eivät silmään erotu yleensä silmään - pari jotain pientä satunnaista ollut. Otsassa sama, mutta vähemmässä määrin, ja täysin näkymättömiä.

      Joku taisi sanoa tai luin jostain ennen kuuria, että isotretinoiini vaikuttaa parhaiten pahimpiin paikkoihin, ja näin näkyi käyvän. Entinen todellinen ongelma-alueeni selkä loistaa sileydellään, ja olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Rintakehän kanssa sama tilanne. Kaikkein oudoimmilla alueilla, eli esim. alavatsassa ja reisissä esiintyy välillä näppylöitä, ja ne häviävät siitä hiljalleen. Tilanne ei tässäkään tapauksessa ole niin paha, kuin ennen kuuria.

      Virkeystaso on hiljalleen kohonnut, ja nyt alkaa hiljalleen vaikuttamaan olo normaalilta. Liekö johtui kuurista vai työhässäkästä - ken tietää.

      Näillä näkymin tarinani tämän suhteen on lopussa. Jälkifiilis nyt lähes vuosi kuurin aloittamisen jälkeen: kannatti. En ehkä heti lähtisi uudelle kuurille, mutta jos akne pahentuu jossain vaiheessa, voisin harkita toista kuuria. Niin pahaksi nuo silmät menivät talven kuivuudessa, että seuraavan otan kyllä keväästä syksyyn.

      tyttönen. kyseli noista ottamisajoista, ja sanoisin kyllä, että mitä säännöllisemmin niin sen parempi. Ehkä satunnaisesti pientä heittelyä. Itse otin aina aamulla ja illalla, ja kyllä niitä kertoja muutama tuli, että jäi otot väliin (eli kuuri piteni parilla päivällä rakojen takia).

      Tsemppiä tuleville kuurilaisille! Helppoa ei aina ollut, mutta kyllä kannatti! -K

    • RoaccutanEiAuta

      Oman roaccutankuurini on kestänyt nyt noin 100päivää, mitään paranemiseen viittaavaa en ole havainnut. Ihonalaiset valkoiset rasvapatitkin ovat edelleen tallella itse pitsan lisäksi.... Alkaa usko "lääkkeeseen"(joka ei siis auta) loppua melkosen pahasti... Sivuvaikutuksia kyllä on mutta ei mitään mitä ei kestäis, itse toivottuja vaikutuksia EI.
      On melkosta kusetusta nuo jotka sanovat että parissa viikossa näkyy jo tuloksia...Ei ees parissa kuukaudessa.
      Noh. palaan tänne viimeistään jouluna kertomaan tilannetta, tällä tahdilla tää naama ei tuu koskaan kuntoon,

    • ohi on

      ite käytin roaccutania 6kk ja lopetin tossa toukokuussa ja eipä oo enää finnejä näkyny.
      Alkoholia tuli käytettyä runsaasti joka vkl ja välillä viikollakin ja maksa arvot oli silti koko ajan normaali

    • viiksivallu18v

      Itse käytin isotretinoiinia(actavis) noin 5kk ja akneni hävisi. Annos oli kuulema aika vahva, mutta maksa-arvoja seurattiin, eivätkä ne nousseet juuri lainkaan.

      Iho ja limakalvot kuivuivat, mutta onneksi on paksua bepanthenia olemassa(mainoss).

      Hiuksia en huomannut erityisesti lähtevän, vaikka olen mies, ja suvussa on jonkin verran kaljuuntumista.

      Kuurin loppumisesta on noin 3 viikkoa, eikä finnejä ole tullut lainkaan. Tyytyväinen täytyy olla. Kustannukset yksityislääkärikäynteineen olivat yli 200e, joista maksoin itse suuren osan. En valita, koska elämäni laatu on parantunut huomattaasti ja itsetuntoni kohonnut. :)

    • Tellervo357

      Olen nyt isotretinoniini (myös actavis) kuurini lopussa, vielä kuukausi jäljellä viisi takana. Itselläni on toiminut superhyvin!
      Aluksi sivuoireet pelottivat, jo ihan aloittaa kuuri, mutta onneksi sentään rohkaistuin ja aloitin kuurin.

      Olen nainen ja 18-vuotias ja kärsinyt aknesta yhdeksän vuotiaasta asti. Itselläni annostuksena on vuoropäivin 40 mg ja 60 mg.
      Sivuoireina on ollut huulten kuivumista ja nenä verenvuotoa. Kuulostaa ehkä pahemmalta mitä oikeasti on. Aina välillä voimakasta käsivarsien ja käsien ihon kuivumista sekä ihon yleistä kuivumista.
      Maksa-arvoihini lääke ei ole vaikuttanut, muuten kuin, että on nostanut triglyseridi-arvojani. Minulle lääkeestä on ollut myös hyötyä löytäessäni paremman elämäntavan. Syynä siihen on jo kuuriani ennen koholla olevat triglyseridi-arvot. Vaikka lääke aluksi nostikin arvot korkealle, ovat ne nyt laskeneet oikeanlaisen ruokavalion avulla ja liikunnalla. Lääkäri suositteli vähentämään vaaleaa viljaa ja valkoista sokeria sekä välttämään alkoholia arvojen kurissa pitämiseksi, jota aloin parhaani mukaan noudattaa.Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että en olisi kuurini aikana herkutellut leivoksilla ja välillä juonut alkoholia, täytyyhän sitä elää, mutta löysin myös muita asioita, jotka kuuluvat ehdottomasti elämään :)

      Tulokset ovat mahtavat! Nyt ovat punoittavat finninäpyt kadonneet lähes kokonaan.
      Minulle lääkäri totesi hyvin vaikean aknen. Akne on vaivannut minua kasvoilla (erityisesti leuan alueella), selässä (erityisesti lapaluiden alueella) ja rintakehällä, varsinkin rintsikoiden käyttö aiheutti finnejä rintojen alle ja selkään. Mutta akne näppyjä on ollut niin jaloissa, käsissä kuin vatsassakin. Tulehtuneet finninäpyt ovat lääkkeen myötä kadonneet, samoin musta- ja valkopäät.

      Minulle on jäänyt jonkinverran arpia, mutta hyvä, että akne saatiin nyt kuriin, muuten arpia tulisi koko ajan lisää. Viime kerralla lääkäri totesi minulle myös, että aijaa sulla onkin taipumusta arven liikakasvuun. Selvisi sekin :) Tarkoittaa sitä, että osa aknen jättämistä arvista on niitä pieniä punaisia kuoppia ja osa on taas ihon pinnalla olevia kuperia arpia.
      Arpien jatkohoidosta pitää sitten jutella lääkärin kanssa. Oma lääkärini suositteli, että kun hoidosta on kulunut puoli vuotta ja akne ei ole alkanut puskea takaisin, voisi arpien hoidon aloittaa.

      Omalla kohdallani lääkäri kuitenkin totesi, että koska akneni on ollut niin voimakasta, voi se isotretinoiini kuurinkin jälkeen palata, kuten 25 prosentilla kuurin syöneistä käy. Eipä tuo minua masenna, vihdoinkin tiedän, että apua kuitenkin on, joka toimii minulle.

      Minulle isotretinoiini-kuuri oli helpotus. Vähäisistä sivuoireista huolimatta, minun elämäniloni palasi finnien kadottua. Minulle isotretinoiini ei vain auttanut akneen vaan se auttoi myös elämänlaatuun. Kuullessani glyseroidi-arvojeni ollessa koholla, oli elämäntapoja pakko muuttaa, pullamössö sai jäädä ja tilalle tuli tasapainoinen elämäntapa.

      • Tellervo357

        Ai niin ja sikiövaurio riskin vuoksi, naisten on kuurin aikana käytettävä e-pillereitä. Olen aiemmin kokeillut e-pillereitä myös akneen ilman tulosta, jotka eivät muutenkaan sopineet minulle ollenkaan. Nyt käytin/käytän Diane Nova-tuotteen e-pillereitä ja niistä on ollut suuri apu epäsäännöllisiin kuukautisiin ja kuukautiskipuihin, jotka minua ennen vaivasivat. On niin mukavaa kun tietää etukäteen kuukautisten alkamispäivän ja kuukautiset eivät yleisestikään ole enää yhtä tuskaa :) Mahdollinen plussa tämäkin!


    • nessu1984

      Itsellä isotretinoiini kuuri kestänyt vasta 2vkoa, syön päivässä 20mg 2x päivässä. Nyt lääkärin mukaan kuuri kestäisi ainakin sen 4kk:tta. Nyt tulleita oireita ovat; huulten kuivuminen, ihon hilseileminen kasvoista ja käsistä. Olen nyt huomannut, että kovan liikuntarupeaman seurauksena aikamoiset lihaskivut, mitä normaalisti ei esiintynyt näin kovina. Olen nyt huomannut myös väsymystä, ei oikeen jaksa töitä tehdä ja tekisi mieli vain nukkua. Olen kärsinyt aknesta ihan teini-iästä asti ja akne pysyi kurissa e-pillereillä monen monta vuotta, mutta e-pillereiden lopettamisen jälkeen akne palasi todella pahana. Naamani on tällä hetkellä punakka ja finnejä saattaa tulla sinne tänne, mutta kuivuvat melkein heti pois. Pahin ongelma-alueeni siis on kasvot, etenkin leuka ja nenän alue. Toivon todella että lääke vie finniongelmani pois ja vaikka sivuvaikutuksia on, niin lippu on korkeella. Ennen tätä kuuria söin puoli vuotta tetralysalia ja se tehosi hyvin, mutta kun kuuri loppu niin vkon päästä finnit palasi kahta kauheampana, joten tämä on nyt viimeinen oljenkorsi. :) ja niin ikää mulla on jo 29v, et olis kiva päästä tästä aknesta jo vihdoin eroon ennen 30 ikävuotta :D

    • iho

      Pari vuotta sitten söin 7kk kuurin. Lääkäri ei varoitellut haitoista ja ihmetteli, kun jälkeenpäin kerroin hänelle kärsineeni mielialanheilahteluista kuurin aikana sekä tinnityksestä, joka kuurista jäi molempiin korviin. En ikinä suosittelisi lääkettä kenellekään, enkä ymmärrä miten ns. ihotautilääkäri voi olla noin vastuuton ja tietämätön. Jos asia otettaisiin esille mediassa laajemmin, tulisivat varmasti monet sivuvaikutuksistaan hiljaa olevat potilaat huutelemaan. Jos otatte kyseisen kuurin niin ottakaa pienellä annostuksella ja mahdollisesti antibioottia kylkeen niin ei jää arpia. Mulle jäi perkele, kun en ite tajunnu tuota..

    • qnmewnah

      3 vuotta kuurin jälkeen

      Ihon kosteustasapaino on tässä hiljalleen palannut ennalleen, mikä on varsin mukava asia. Aknea esiintyy lähinnä silloin, kun olen nauttinut (erittäin) kovasti sokeria, mutta muutoin on ollut melko hallussa. Olen pyrkinyt syömään d-vitamiinia kovasti jo parin vuoden ajan, ja se on kai osaltaan pitänyt tässä sokerihumalassa aknen jossain määrin hallussa.

      Tsemppiä vaan tällä hetkellä kuurilla oleville :)

    • viikku

      Löysin ketjun ja ajattelin myös kertoa omista kokemuksista :)

      Oon 21v tyttö ja kärsiny melko pahasta aknesta ala-asteelta asti. 16-vuotiaana söin ekan isotretinoin kuurin, ja se autto tosi hyvin. Mutta noin vuoden päästä akne tuli takasin ihan yhtä pahana ku ennenkii :(

      Siinä sitte sinnittelin aknen kanssa, mutta sitten päätettiin järkätä häät kesälle 2016, ja päätin että häitä varten kyllä haluisin ihon kuntoon! Alotin siis uuden isotretinoin kuurin syyskuussa 2015. Oon syöny tähän mennessä 40mg päivässä, ja nyt lääkärin kanssa päätettiin että syön vielä yhen pakkauksen 20mg päiväannoksella (100 päivää). Akne on kyllä parantunut tosi hyvin, iho on ihan sileä, vaikkakin arpia näkyy. Mutta meikin kanssa näyttää tosi hyvältä :)

      Sivuvaikutuksia on kyllä ollut.. Ihon kuivuminen on ollu tosi pahaa, varsinkii näin talviaikaan. Huulet, suupielet ja leuka, korvalehdet, silmäluomet ja kämmenselät kuivuu pahiten. Oon käyttäny ihon rasvaukseen Apobasea, sitä kaikista rasvaisinta punasta. Auttaa kyllä, mut paljon pitää rasvata. Nenäverenvuotoa on myös jonkiverran. Ja nivelkipuja. Henkisiä oireita ei oo oikeastaan ollut, mistä oon kyllä ilonen! Ehkä korkeintaa vähän väsyneisyyttä.

      Kurjin oire, mikä on tullu tässä loppukuurin aikana, on kyllä hiustenlähtö! En oo ees varma johtuuko se tästä lääkkeestä, mutta en keksi muutakaan syytä.. Hiuksia lähtee siis ihan tukoittain, jokaisen harjanvedon jälkeen on harja täynnä hiuksia, ja suihkun jälkeen lattialla isot kasat hiuksia. Mulla on ollu tosi paksut ja terveet hiukset aina, mutta nyt on ainakii neljäsosa ohentunut :/

      Mutta näillä mennään. Oon silti tyytyväinen että otin kuurin, mieluummin ohuet hiukset ku näppyläinen iho.. Kyllähän ne hiukset siitä sitten varmasti palautuu aikanaan, jos ei ois noita häitä tulossa niin ei se hiusten oheneminen ees haittais. Ihon kuntoon oon tosi tyytyväinen, ja toivon ettei se akne nyt enää uusiutuisi!

      Tulipas pitkä teksti, mutta toivottavasti joku sais siitä apua tai ees vertaistukea! Tsemppiä kaikille aknen kanssa kamppaileville!

    • pettynytisotretinoiniin

      Oon syönyt isotretinoin kuurin nyt 2 kertaa, 2 viikkoa sitten loppui tämä toinen kerta. Ekan kuurin söin yläasteen puolessa välissä pahaan akneen joka oli kestänyt aina alakoulusta, varmaan 3 luokalta lähtien. Kuuri auttoi ja akne pysyi poissa noin vuoden ajan, mutta viime syksynä alkoi ihoni näyttää taas siltä, että jotain olisi asialle tehtävä. Sain reseptin puolen vuoden kuuria varten ensin 20 mg päivässä ja sitten myöhemmin 40mg, ja kuuri siis tosiaan loppui tuossa maaliskuun lopussa.
      Tän viimesimmän kuurin aikana mulle tuli hirvittävä määrä sivuoireita, joista pahin on nivelkivut/-muutokset. Mulla siis heti kuurin alettua alkoi ihan jäätävät akillesjännekivut jotka myöhemmin siirtyi kantaluun alueelle. Aluksi lääkäri epäili akillesjänteen tulehdusta mutta myöhemmin totesi tän johtuvan isotretinoinista. Kivut on siis vieläkin niin pahat, etten pysty tanssimaan tai juoksemaan, joskus kävelykin on ihan mahdotonta. Kaikenlaista jäsenkorjaamista ja fysioterapiaa on kokeiltu, mutta lääkäri sanoi että kuurin loputtua pitäisi kipujen kadota, mitä ei vielä ole tapahtunut.
      Mulla on myös varpaan ja sormenkynnet menneet ihan kamalaan kuntoon tän kuurin aikana, en tiiä mitä niille pitäisi tehdä, kärsiäkö vaan rumista kynsistä. Näiden erikoisempien sivuoireiden lisäksi mulla oli huulten kuivumista, hiustenlähtöä, silmien kuivumista ja tulehtumista, ja selkäkipuja kuurin aikana. Ne ovat kuitenkin nyt kadonneet.
      Ja tänään tosiaan, kun kuurin loppumisesta on kulunut 2vk, iholleni on ilmestynyt finnejä otsaan, leukaan ja poskille, sellaisia epäpuhtauksia mitä oli ennen kuurin aloittamistakin. Ne saattavat toki johtua vain stressistä mutta on tässä vähän pettynyt olo kun puoli vuotta olen kärsinyt tanssimatta ja muutenkin urheilematta, ja palkkioksi en saanut edes hyvää ihoa.

    • kjgfds

      Olen 30-vuotias nainen ja ollut nyt isotretinoiinikuurilla 10 viikkoa. Annostuksena 20 mg ja 40 mg vuoropäivin. Sivuoireina on ollut silmien, päänahan, huulien ja muun ihon kuivumista, nivelkipuja ja pieniä punaisia tai ihonvärisiä paukamia (eivät pääosin kutise, ilmestyivät ensin kämmenselkiin ja jalkapöytiin, nyttemmin olen huomannut niitä myös käsivarsissa). Mielialamuutoksista en osaa sanoa, koska sairastan muutenkin masennusta, joten olo vaihtelee kausittain. Nyt on kyllä taas vähän huonompi kausi menossa alkukesän hyvän kauden jälkeen, mutta se voi olla ihan sattumaa. Iho on myös selkeästi ohentunut, olen pariin otteeseen saanut palovamman tyylisen jäljen, kun huolimattomuuttani olen rapsutellut vanhaan tyyliin mustapäitä tms. Pahiten on kuivunut kasvojen alue, korvalehdet sekä käsivarret, vaikka ei muukaan kroppa kuivumiselta ole säästynyt. Päänahan kuivumisen olen ottanut lähes kiitollisena vastaan, kun aiemmin aivan holtittoman rasvoittumisen vuoksi oli pakko pestä hiukset päivittäin, jos aikoi ihmisten ilmoille. Nyt voin pestä joka kolmas päivä, jos pidän hiukset vikana päivänä kiinni. Päänahka hilseili ekojen viikkojen aikana, muttei enää - ainakaan niin, että se näkyisi lumisateena olkapäillä.

      Akneni oli ehkä lievemmästä päästä, mutta valtavan sitkeä. Antibioottikuurit auttoivat tasan sen aikaa, kun niitä söi. Paikallishoidot joko kuivattivat tai rasvoittivat ihoa sietämättömästi (jos ajatellaan, että niitä olisi tarkoitus käyttää jatkuvasti periaatteessa loputtomiin), elleivät saaneet aikaan ärsytysreaktiota. E-pillereitä aknen hillitsemiseksi olen syönyt teini-iästä asti. Koko ajan naamassa oli vähintään pari näppyä, usein syviä monen näpyn rykelmiä. Nenä oli mustapäiden peitossa vaikka kokeilin niidenkin poistoon ties mitä keinoja. Ihoni on myös sellainen, että jokaisen näpyn jälkeen jäävä punainen jälki kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Kuurin myötä iho on selkeästi parantunut. Mustapäitä ei näy enää oikeastaan ollenkaan. Finnejäkään ei ole näkynyt nyt toviin ja aiemminkin kun niitä tuli, ne parantuivat huomattavasti aiempaa nopeammin. Punaiset jäljet eivät myöskään jää vanhaan tapaan viikoiksi.

      Sivuoireet ovat ärsyttäviä, mutta jos tällä saan finnittömän loppuelämän, on hinta silti halpa. Huulirasvaa, silmätippoja ja perusvoidetta kyllä kuluu. Perusvoiteisiin perehtymättömille vihjaan, että niitä löytyy apteekista eri rasvaisuusasteita. Joku aiempi kirjoittaja mainitsi, ettei lääkärin määräämästä Humektanista ollut mihinkään, enkä yhtään ihmettele, se kun on kevyemmästä päästä voiteita. Ceralan on jo tujumpaa tavaraa ja silti vielä kosmeettisesti miellyttävää (et jää tahmaiseksi sen jäljiltä, levittyy helposti). Lääkäri tai apteekkihenkilökunta osaa kyllä näissä neuvoa, rohkeasti kysymään vain.

    • Eemelsson3

      Mulla Roa-kuuria takana tasan 1kk. Akne alkoi hiipiä kasvoihin ja selkään e-pillereiden (joita söin 8v!) lopettamisen jälkeen. Koska en halunnut heti vahvaa roa-kuuria (jotenkin pelkäsin sitä ja aluksi vähättelin akneani), kokeilin kaikkea mahdollista voiteista antibioottiin, mutta mikään ei auttanut ja lopultahan naama näytti aivan kamalalta ja aloin olla aivan rikki sen takia. Vihdoin päätin mennä ihotautilääkärille ja hakea kuurin. Ehkäisyhän pitäisi olla ehdottomasti tämän kanssa (olen 27v nainen) mutta paljastettakoon että en missään vaiheessa ole sitä aikomassa aloittaa, koska nimenomaan hormonaalinen ehkäisy tämän sai aikaiseksi ja halusin lopettaa sen koska muutuin sen myötä ihmisestä jonkinasteiseksi hirviöksi.. en ota siis ikinä hormonaalista ehkäisyä uudelleen ja kierukka tuntui ajatuksena pahalta muuten vaan. Olen ollut parisuhteessa kohta 10v joten ei sitä seksiä ihan joka päivä ole joten silloin kun on, niin kondomi toimii ehkäisynä.. :D anyway, heti kuurin alettua alko huulirasvaa kulumaan, sitä oikeesti pitää olla KOKOajan laittamassa lisää. Kasvojen iho myös kuivui ja alkoi repeillä oudosti. Tässä pahinta oli se, että naamaa on mahdotonta saada siististi meikattua meikkivoiteella ja puuterilla koska iho on repaleinen eikä voide levity tasaisesti. Minulla alkoi onneksi kesäloma 1vko kuurin aloittamisen jälkeen joten ei tarvinnut olla naama ruvella ja rumana töissä. Pikkuhiljaa naamassa olevat useat, tosi kipeät ontelofinnit alko muuttua sellaisiksi "puristettaviksi" (joo kuvottavaa mutta samalla helpottavaa). Niitä ei tietenkään kannata puristella mutta minkäs teet.. tuntuu jokseenkin hyvältä saada se mönjä sieltä pois ja isot "patit" laskeutumaan. Edelleen kasvot siis aika pahan näköiset ja finnit punoittaa mutta kyllä alkaa silti jotenkin mennä parempaan suuntaan. Uusia finnejä ei ilmesty enää samaa tahtia vaan enemminkin ne jo olemassa olevat alkaa puhjeta. Sivuoireina ihon kuivuminen (käyttäkää kesällä aurinkorasvaa!) ja punoittaminen esim saunan jälkeen tulipunaisena. Sauna ei ehkä ole suositeltavaa mutta kesä kun on niin en osaa ilmankaan olla. Muita häiritseviä sivuoireita ei ole ollut. Saa nähdä miten tämä tästä etenee. Ainiin yläselän finnit ovat parantuneet hyvin jo tässä ajassa! Kehtaan jopa käyttää selästä avonaisia paitoja tai mekkoja jotka ovat olleet monta vuotta kaapissa...

    • daxtumi

      Lohduttavaa luettavaa nämä muiden kokemukset :) Itsellä nyt neljäs kuuri menossa kautta aikain. 25v mies siis kyseessä ja keskivaikea akne. Kaikki mahdolliset sivuvaikutukset nähty ja vähän päälle. Pahimpia tosiaan noi henkiset, joista on paha kenellekkään mennä avautumaan kun ei kukaan ymmärrä kuitenkaan. Silti kaikki noi haittavaikutukset on lopputuloksen arvoisia. Tsemppii muille tällä hetkellä kuurilla oleville ;)

      • eiköhetiautakkaa

        Kauanko olet kaikkinensa käyttänyt tuota lääkettä?


    • Peruspasi

      Itse olen mies 19v, syönyt 2 kuuria (muutama kuukaus taukoa välissä) ja yhden kuukauden joskus kun olin 15vee. Lääke vaikutti omaan mielialaan aika rankasti ja kuurien jälkeen hiusraja alkanut vetäytymään, toki voi johtua myös geeneistä, mutta voiko se alkaa jo 15-vuotiaana. Ken tietää. Finnejä on kyllä tullut harvemmin.

    • aknenaama

      Olen 23v nainen ja syön nyt toista isostretion kuuriani.
      Ensimmäisen kerran kun kuurin sain, niin kärsin keskivaikeasta aknesta. Kasvoissa oli siellä täällä oikein isoja, kipeitä ihonalaisia paukamia. Yhden parantuessa monen viikon jälkeen tilalle tuli aina 3 uutta. Tilanteeni tuntui toivottomalta, mitkään antibiootit eivät auttaneet niin aloitettiin isostretion kuuri, joka muistaakseni kesti ainakin puoli vuotta.
      Kuurin aikana huulet, silmät ja iho kuivuivat, naama tuntui kireältä ja käsiin tuli kuivia "länttejä". Kynnet menivät tosi huonoon kuntoon ja laihduin n. 8 kiloa, vaikka söin normaalisti(painoin kuurin aikana alemmillaan 47kg ja olen 180 cm pitkä!!). Olen yleensä iloinen ja aktiivinen ihminen, mutta kuurin aikana masennuin todella paljon, enkä jaksanut enää liikkua. Itku oli herkässä ja sain myös välillä ihan hulluja raivokohtauksia, mikä ei todellakaan ole tapaistani. Saatoin vihaisena paiskoa astioita ja heitellä jopa pöydät nurin. Mielialat vaihtelivat radikaalisti ja olin toisinaan myös todella vainoharhainen.
      Pahenemis vaiheen jälkeen akne hävisi pikkuhiljaa, ja punaiset arpi läiskätkin haalenivat loppua kohden.
      Kuurin loppuessa ihoni oli tosi hyvä kuntoinen, punaiset arvetkin olivat haalentuneet, mutta otsa ja posket jäivät aknen jäljiltä röpelöisiksi.
      Vuoden jälkeen kuurista samanlaisia paukamia alkoi ilmestyä taas, hakeuduin mahdollisimman nopeasti ihotautilääkärille ja nyt aloitettiin 5kk kuuri: otan kaksi tablettia joka päivä.
      Surulla kuurin taas otin, oli se vaan niin rankka niin kropalle kuin henkisestikin. Kehoni oli todella heikko ja tuntui että kroppa kävi säästöiekillä. Pelkään kuitenkin enemmän niitä henkisiä oireita.
      Olen nyt syönyt kuuria pari viikkoa ja jo nyt olen huomannut että koulunkäynti motivaationi on laskenut, en jaksa liikkua ja olen ollut normaalia alakuloisempi.
      Yritän nyt vielä tämän talven ja kevään jaksaa. Jos käy liian ylivoimaiseksi, aion lopettaa lääkkeet ennen kesää.

      • kuurittelija

        Nyt on kyllä taas niin järkyttävää itkemistä, huh. Olisit jättänyt ottamatta jos kerran pieni kuivuminen niin pelottaaa. Onko ihmiset tosiaan näin vitun heikkoja?

        Itsellä isotretinoiini-, kortisoni-, ja ab-kuurit. Iho kuivuu, limakalvot kuivuu jne, mutta kaikki on kyllä sen arvoista että pääsen tästä eroon.

        Hanki nyt hyvä neiti edes vähän sietokykyä, niin ei elämä tunnu niin kauhealta.


    • Hannann

      Itse olen syönyt nyt 3kk lievään akneen pienellä annostuksella. Kaikki muut sivuoireet kestän, nenäveren vuodon, silmien ja huulten kuivumisen, lihassäryt, paitsi en hiusten kuivumisen, ohenemisen ja katkeilun. Ihoni on parantunut, eikä ns pahemisvaihetta tullut ollenkaan. Kuurin alettua finnit/paiseet kuivui pois ja uusia ei ole tullut.
      Mielummin valitsen pitkät ja hyväkuntoiset hiukset ja jos akne palaa niin sitten minut on luotu vaan pitsanaamaksi, ainakin olen kaikki keinot käyttänyt.
      Olen kärsinyt hormonaalisesta aknesta, leuka ja suupielet yli 10v. Roacutan oli ainoa mikä tehosi, saa nähdä tulevatko takaisin kun lopetin kuurin kesken.

    • Nainen25vuotias

      Mä olen jo loppusuoralla🙏🏻 ja kohta siis 6 kk syöty 40 mg päivässä. Lähtökohtana vakava akne kasvoissa ja selässä. Jo ensimmäisten kuukausien kohdalla halusin lopettaa kesken koska tuli niin paljon sivuvaikutuksia. Sitä en kuitenkaan voinut tehdä koska tää oli mulle viimenen mahdollisuus saada todella huono iho vihdoin kuntoon enkä antanut ittelleni lupaa luovuttaa.

      Alkuun voin mainita että naisena yksi pahimmista sivuoireista oli tuo ehkäisy. Siis jouduin laittamaan kuparikierukan ja se pahensi vuotoa ja kipuja aivan valtavasti. Tämän takia jo puolet kuukaudesta menee kipuillessa ja vuotaessa🙈

      Kuurin vaikutus näkyi jo ekan viikon jälkeen ja iho kuivui ja hilseili pahasti ja siitä eteenpäin se alkoi ihan palasina lähtemään ja tarvis pinseteillä ottaa aamusin koko kasvoista melkein jotta voi ovesta lähteä😳 Tässä ekojen viikkojen kohdalla alkoi silmät ja kaikki limakalvot kuivumaan ja nenäverenvuodot tuli myös tutuiksi. Tässä vaiheessa alkoi kasvojen iho kuitenkin paranemaan ja vähemmän isoa tulehdusta ilmeni.

      Ekat kuukaudet toi mukanaan mielialan vaihtelut ja itkuisuuden. Ihan tuntui että en itse pystynyt hallitsemaan mitään niitä tunteita ja ajatuksia mitä päästä yhtäkkiä ryöppyi. Myös sellanen kiinostuksen puute kaikeen loppui ja koin itteni jollakin asteella masentuneeksi tai ainakaan en ollut oma itseni. Ekojen kuukausien jälkeen kuitenkin oli jo kasvoista hävinnyt finnit ja ihon kuoriutuminen poisti myös arpia. Mulla ei myöskään tullut pahenemisvaihetta oikeastaan mutta huomasin sen että isotkaan paiseet eivät päässeet nousemaan pinnalle vaan jäivät joksikin aikaa tulehtuneita ihon alle.

      Sitten puolen välin kohdalla aloin tajuta et olen ollut myös fyysisesti väsynyt ja voimaton. Tää ei oo mulle tuttua koska oon aina harrastanut paljon urheilua ja pitänyt itteni virkeänä eri lajien avulla ja lihaskunto on aina ollut myös erinomainen. Tässä alkoi myös nivelkivut. Selkärangan kiertoliike tuntui kun jotain napsahtaisi pian, askel lyheni lonkan/lonkankoukistajien kipuilun yhteydessä ja istuminen hankaloitui koska myös häntäluu vaivaili tietyissä asennoissa pahasti.

      Loppukuukaudet oli tosi raskaita ja odotin vaan että pillerit vähenis. Lonkkakipu oli sen verran paha että juoksemisen jouduin jättämään, iho oli niin paljon ohentunut että rullaluistelu tuotti hiertymät koko sääriin ja käsiin suojista ja sauvoista ja myös rintakehään tuli pelkästään paidan saumoista hiertymät liikunnan yhteydessä, urheilurintaliivit oli pahimmat ikinä! Vasta tässä vaiheessa kuuri alkoi vaikuttaa pahimpaan alueeseen eli selkään. Viimeisen parin kuukauden aikana myös muualla vartalossa alkoi olla kuivuutta. Eli kuuriiin reagoi vahvasti kuivumalla ja punoittamalla selkä, käsivarret ja jopa reidet.

      Kaiken kaikkiaan olen nyt 10 päivää vielä kuurilla ja ihoni on tässä vaiheessa puhdas. Arpea on selässä vielä jonkin verran. Toivotaan että akne ei nyt uusiudu koska vaikka tämä iho ongelma on ollut jo ala-aseteesta lähtien ja olen sen kanssa kärsinyt niin kauan niin en silti todellakaan tiedä uskallanko kuurin uudelleen aloittaa. Puolen vuoden kovat sivuoireet ovat kärsimisen arvoisia vain jos tämä nyt toimii ja tulos pysyy hyvänä ainakin jokusen vuoden!!😎

    • Sikuriini

      Hei rakkaat kanssatoverit! Kiitos kaikille tarinansa jakaneille <3 Voin jakaa myöhemmin tarkemmin koko lääkityksen aikaista tarinaani mutta halusin vain nyt mainita nyt tästä hiustenlähdöstä! Tämä on kaikille teille kanssasisarille, joilla on upeat paksut pitkät hiukset niinkuin minulla! Älkää alistuko vaan ottakaa luontaiset konstit käyttöön. Kosteuttakaa ja ravitkaa hiuspohjaa, tehkää hiusnaamioita! Se kyllä auttaa.
      Hiustenlähtö oli se asia, joka itseäni eniten pelotti ennenkuin lääkekuuri edes alkoi ja niinhän siinä sitten kävi, että eka kuukauden jälkeen hiuksia todella alkoi tippua! Kyllä siinä itku meinas tulla kun upee tukka lähtee. Valmistin siis luonnon kosmetiikan oppien mukaista rosmariini-nokkosöljyä pohjaöljynä kylmäpuristettu oliiviöljy. Kiihdyttää hiusten kasvua lisäten päänahan verenkiertoa sekä tietysti kosteuttaa ja ravitsee hiuksia sekä hiuspohjaa!
      Jos googletatte niin luonnonmukaisia hiusnaamioita löytyy tietysti vaikka kuinka. Tietysti kukin tyylillään ja kaupastakin saa valmiita, jos ei ole aikaa alkaa värkkäämään. Tietoa on netti pullollaan, jos on kiinnostuneita.

      Pari kertaa viikossa siis laitoin yrttiöljyhauteen päähän ennen hiustenpesua (kerran viikossa pyyhkeen alle myös saunaan) niin siihen loppui hiusten tippuminen kuin seinään!
      Ihon ja hiusten kuntoa voi tietysti tukea myös ruokavaliolla, kuten hyvillä kylmäpuristetuilla kasviöljyillä. Itse syön suosiolla Isotretinoin Orionin kanssa myös biotiinia ja sinkkiä, jotka tukevat hiusten ja ihon kuntoa.

      Vanha kunnon kurkkunaamio on ollut itsellä myös käytössä melkein päivittäin kuurin aikana. Lääkkeen kuivattama iho oikeen imaisee kurkun mineraalipitoisen nesteen itseensä! Iho kirkastuu ja saa ravinteita.
      Ei sillä, etteikö kosteusvoiteen kanssa silti tarvitsisi läträtä!
      Lääke myös itsellä tuntuu kuivattavan kehoa myös sisäisesti, joten vettä täytyy muistaa todella juoda se reilu 3 litraa päivässä, muuten kyllä kuivaa kurkkua ja alkaa väsyttää! Sitten jos ei oo tarpeeksi nestettä, mineraaleja ja hivenaineita kehossa niin aika nopeesti alkaa se mielialakin laskea.

      Tässä siis mun pikkuoivalluksia heille, jotka ovat kiinnostuneet luonnonmukaisesta tavasta tukea terveyttä Isotretinoin/roaccutan -kuurilla. Ei näistä ainakaan haittaa ole.
      Sen verran raju lääke se on, eikä tätä kukaan huvikseen syö, että täytyy pitää muustakin terveydestä oikeen ekstra-hyvää huolta!

      Toivon, että lääkkeestä on teillekin hyötyä ja tukee kohti aknetonta elämää!! Tsemppiä!!!

    • Anonyymi

      Söin Isotretioniinikuurin 4,5 kk 2018-2019 vaihteessa. Olen lähes 40-v nainen, jolla oli vaikea-asteinen akne vain pienellä alueella leuassa. Minulla oli siis ajoittain syviä kystia, joiden parantuminen kesti kauan. Käytössä oli Diane Nova (e-pillerit) sekä Differin ja Dalacin (paikallishoitovoiteet) kohtuullisesti auttaen, mutta kun Dalacin poistui markkinoilta leukani käytännössä räjähti. Kaksi eri ihotautilääkäriä suositti Isotretioniinia, niin päätin lopulta aloittaa sen. Enkä todellakaan kadu. Sivuoireita oli hyvin lievä ihon kuivuus, huulten kohtalainen kuivuus. Silmät eivät kuivuneet, käytin piilolinssejä silloin tällöin. Ajoittaiset jalkojen lihassäryt yhdistin lääkkeeseen. Mielialassani en voi sanoa olleen erityisempiä ongelmia, tosin aiemmin sairastamani masennuksen vuoksi minulla oli kuurin ajan tukena Aurorix mielialalääkitys, jonka lopetin kuurin jälkeen. Nyt puoli vuotta kuurin lopettamisen jälkeen olen erittäin tyytyväinen. Kuuri tehosi minulla jo parin kk käytön jälkeen, mutta pitkäaikaisten tulosten saavuttamiseksi sitä täytyy jatkaa kauemmin. Minulla ei ole enää ollut yhtään kystaa, eikä yhtään mainittavaa finniä sen jälkeen. Jos ihossani on ollut jokin pieni näppy, on se ollut täysin kivuton ja kadonnut hetkessä. Mielestäni ei siis pidä pelätä liikaa sivuvaikutuksia, toki ne ovat yksilöllisiä. Mainittakoon vielä että labra-arvot olivat kunnossa, pientä rasva-arvojen nousua tapahtui, mutta ne palautuivat ennalleen kuurin jälkeen. Olen erittäin tyytyväinen ja onnellinen. Kiitollinen siitä, että iholääkärit ottivat todesta pienen paikallisen alueen, mutta vaikea-asteisen aknen ja uskalsivat suositella isotretioniinia. En olisi sitä koskaan itse osannut kysyä, koska oma akneni oli hyvin pienellä alueella.

      • Anonyymi

        28.8. Kirjoittanut Anonyymi vielä jatkaa, että hiuksia toki lähti minultakin, mutta kasvu on palannut ennalleen kuurin jälkeen. Ei siis minulle mikään big deal ollut tämäkään.


    • Anonyymi

      M34, isotretinoin kuuri 4vk takana 20mg/pv.
      Selästä ja naamasta kadonnu akne ja kipeät finnit, joitain satunnaisia vielä tullut.
      Sivuvaikutuksina ihon kuivuminen ja sietämätön kutina etenkin kyljistä. Lisäksi naama ja nenän ympärys hilseilee. Mielialassa en ole muuta huomannut ku että tavallista pirteämpi ollu, ehkä tuo vaikuttaa erilailla toisille tai sitten se masennus on vasta edessä.

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe