Santiago de Compostella

salelampi

Laitoin viestit myös ekomatkailuun ja uskontopalstoille. Eli olen kiinnostunut Santiago de Compostellan pyhiinvaellusreitistä pohjois-Espanjassa. Tuo 700 km ei itse matkana ole mystinen, mutta mikrobudjettini asettaa omat haasteensa. (Ja en taida tänä kesänä päästä siksi vielä Suomen rajojen ulkopuolelle.)

Ottaisin mielelläni kokemuksia vastaan Santiagon vaelluksesta, etenkin pienellä budjetilla, jolla ei hotelleissa loikoilla rakkojen vaivatessa! Olen lukenut aiheesta muutaman kirjan, mutta toisten vaeltajien vinkit ja kokemukset olisivat silti tervetulleita! Muitakin lähempänä sijaitsevia suhteellisen hyvin merkittyjä pyhiinvaellus- tai muita retkivaellusreittejä saa ehdottaa. Kokemäenjoki-Turku Pyhän Henrikin vaelluksen ajattelin tänä kesänä tehdä muiden retkien ohella.

Lähden matkaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä yksin, enkä osaa espanjankieltä. Onko kielitaidottomalle mitään mahdollisuutta tarvittaessa keikkaduuniinmatkan varrella, ja mitä paperisotaa se vaatii?

13

3650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • B.Y. Stander

      En ole itse Compostelan reittiä vaeltanut, mutta se on haaveissa.
      Tässä on yhden suomalaisen "hyvä tietää"-sivu Santiagon reitistä, refugioista ja muusta:
      http://koti.welho.com/twetters/santiago/finnish.html
      Ja toisen naisporukan kuvausta pariin otteeseen tehdystä vaelluksesta:
      http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,2052,11786,14487,2058,13680,18037,18044

      Itse olen lukenut turkulaisen tutkijan C. J. Gardbergin kirjan "Santiago de Compostela - Matka Pyhän Jaakobin haudalle", joka on lyhyt, mutta mielenkiintoinen teos reitin historiasta. Sitä pitäisi löytyä ihan kirjastoista.

      • juhani.hakkarainen

        Itä-Suomessa on värk'tty pyhät polut vaellus. Voisi olla hyvä h


    • Normaali tapa Santiago de Compostellan vaelluksesta on halpa, yöpymiset 3-6 € vaeltajille tarkoitetuissa Albergue:ssa. Pyhiinvaeltaja-passi tarvitaan, mutta se on ilmainen. Pyhiinvaeltaja-menu löytyy jokaisesta
      kylästä tai kaupungista, missä on näitä vaeltajille tarkoitettuja Albergue:ita.
      Itse osasin espanjaa, mutta saksalla ja englannilla näytti myös selviytyvän jotenkin, sillä vaeltajien joukossa näytti olevan usein ulkomaankieliä taitavia espanjalaisia tulkeiksi. Ja auttamishenki on hyvä.

      • salelampi

        Kiitoksia vastauksista! Vaellus alkaakin avautumaan, kun on lukenut jo muutaman kirjan reitiltä. Aiheesta tuntuukin olevan materiaalia huomattavan paljon, jopa suomenkielellä! Useita samoihin aikoihin kirjoitettuja matkapäiväkirjojakin. Niiden lukeminen varmasti hyödyttää, vaikka yllätysmomentteja saattaa tietysti tulla. Gardbergin kirjaa kirjastossamme ei ole, mutta yritän saada senkin käsiini. Tuija Lehtosen kirjassa sanottiin, että pyhiinvaeltajan passin voi tilata hyvissä ajoin ennakkoon kotiin, joku yhdistys (jonka nimeä en muista) toimittaa niitä. Niin aion itse tehdä, kun matka tulee haavetta konkreettisemman suunnittelun asteelle.


    • Olen 69 vuotias ukkeli. Kävelin 2007 Rocesvallenista, Pyreneiden rinteeltä Santiago de Compostelaan.
      Matka on noin 750 km. Matkaan meni minulta tasan kuukausi, eli 25 km keskimäärin päivässä. Olin jo ennakkoon ajatellut vauhdikseni kuukautta ja tämä vauhti oli minulle oikein hyvä. En ollut ennen käynyt Espanjassa, enkä osannut Espanjaa, luotin, että pärjään huonolla englannillani. Vaelluksella selvisin hyvin englannillani, mutta lentokentillä, ravintoloissa, linja-auto asemilla, kaupoissa ynm. paikallisissa paikoissa oli hankalampaa. Majapaikathan on joukkomajoituksia. Muutamassa yöpaikassa oli samassa huoneessa jopa sata vaeltajaa. Hyvien sääntöjen ja samanhenkisten vaeltajien ansiosta en valvonut yhdessäkään yöpaikassa. Oikeastaan ajattelen mahtavan yhteihengen syntymisen yhteimajoituksen ansioksi. Elimme yhdessä yöt ja päivät: Kävelimme, nukuimme, söimme, teimme ostoksemme, suunnittelimme seuraavan päivän nähtävyyksien katselua ja kävelyä, jaoimme toistemme ilot ja surut. Näin muodostui samaa vauhtia etenevistä "perhe". Osa majapaikoista on ilmaisia. Kallein maksamani majoitusmaksu oli 8 €. Rhaa minulta meni koko matkalla n.1400 €. Olin mennessä kaksi yötä Barcelonassa hotellissa ja vaelluksen lopussa Santiagossa Hostellissa 3 yötä. Ei mielestäni paha hinta. Vaelsin matkan yksin ja pidin sen itselleni sopivana. Panen puh. numeroni tähän, koska sivunomistaja ei anna panna näille sivuille nimellä kirja ynm. tietoja. Puhelimeni 0500-738741 Soita jos haluat tarkempia tietoja.

      • salelampi

        Mukava kuulla kokemuksesta! Olin varmaan alkuun kirjoittanut hakusanan väärin kirjaston koneelle, kun en löytänyt suomalaista materiaalia. Nyt olen lukenut erään kuuluisan eteläamerikkalaiskirjailijan mystisen teoksen lisäksi kaksi suomalaista matkakertomusta ja kolmas on menossa. Eli konkreettinen puoli alkaa seljetä. Lueskelen puolihuolimattomasti muitakin maantieteellisiä ja matkakirjoja, ettei tule täysin ennakoimattomia merkittäviä asioita vastaan. Tavalliseen tapaani en aio ahnehtia kaikkia nähtävyyksiä, vaan keskittyä kulkemiseen ja tutkia tarkemmin itselleni mieleisimmät. Vieraan maan maisemissa ja ilmapuiirissä on varmaan itsessään elämystä.

        Sen tajusin, että kaikkiin eurooppalaisiin maihin ei pääse passitta, eli henkilökortti riittää matkustusasiakirjaksi Espanjaan, mutta silloin ei ole meneminen Britanian kautta. Toiseksi olen pienituloinen, joten tänä kesänä ei reissuunlähtö onnistu, mutta jos keksin rahasammon, pidän tavoitteena syksyä. Täytyy vain varmistaa, että edulliset majapaikat ovat vielä auki. Lämmitystähän niissä tuskin on. Ulkona kävellessä tarkenee kyllä.

        Kuntoni on kohtuullinen. Pitää ostaa ja sisäänajaa kunnolliset vaellusjalkineet ensitöiksi. Olen kävellyt kotimaassa, ja hiertymät ja aristavat jalat ovat todennäköisesti suurin käytännön ongelma raha-asioiden järjestämisen jälkeen. Ja se hyvä puoli tässä pidennetyssä suunnitteluvaiheessa on, että ennätän tekemään kotimaassa pikkuvaelluksia. Nautin niistäkin, vaikka täällä pidetään outona, jos kulkee reittejä, joilla yleensä ei kulkijoita näe. Kokemäenjoelta Turkuun aion ainakin tänä kesänä mennä, se on ainoastaan 140 km. Retkeilylehdessä oli artikkeli pikkuporukasta, joka oli tehnyt sen parin päivän pikataipaleena, mikä todennäköisesti onnistuisi minultakin tässä kunnossa. (Kokemukseni mukaan jalat alkavat hiertyä vasta noin 100 km:n kävelyn jälkeen.)

        Mutta Santiagon tien aion kulkea! Onnea kaikille matkan suorittaneille ja sinne aikoville!


      • ei hullu

        kuka idiootti antaa noin vain kännykkänumeronsa netissä?

        vähän järkeä hei! kohta sinulle soittelevat miljoonat myyjät, häiriköt, huohottajat, rahanmankujat ja muut idiootit

        tämän vuoksi suomalaiset joutuvat niin usein nettihuijausten kohteeksi, yhtään ei tajua miten vaarallista omien tietojen jakeleminen täällä on. antaisitko pankkiautomaatilla kortin ja tunnusluvunkin ohikävelijälle pyytämättä?


      • salelampi
        ei hullu kirjoitti:

        kuka idiootti antaa noin vain kännykkänumeronsa netissä?

        vähän järkeä hei! kohta sinulle soittelevat miljoonat myyjät, häiriköt, huohottajat, rahanmankujat ja muut idiootit

        tämän vuoksi suomalaiset joutuvat niin usein nettihuijausten kohteeksi, yhtään ei tajua miten vaarallista omien tietojen jakeleminen täällä on. antaisitko pankkiautomaatilla kortin ja tunnusluvunkin ohikävelijälle pyytämättä?

        Ihan noin maalikkofilosofisena kysymyksenä voisin pohtia, onko sinulla oikeus haukkua toista hulluksi, saatikka ilmoittaa, ettet itse ole hullu? Olen antanut itse numeroni ja sähköpostiosoitteeni, ja joskus jopa ilmoittanut, että jos on jotain aihetta pottuiluun, niin sallin tehdä sen henkilökohtaisesti. Mitään sen suurempaa ei ole tapahtunut. Toki prepaid ja anonyymi sähköpostiosoite on viisain valinta.

        Jos ystävällisesti haluat auttaa ja valistaa toista, niin voit tehdä sen ilman haukkumisia. Oletko muuten itse kulkenut Santiagon tien? Kirjoittaja oli sen tehnyt, hänellä on sitkeyttä ja kykyä selviytyä poikkeusolosuhteissa. Onko itselläsi?

        Toinen asia johon nyt puutun, koska keskusteluun liittymättömiin asioihin puututaan, on nk. mainostaminen. Mainostamisen pelossa ei uskalleta kertoa juuri mitään tuotemerkkejä tai vastaavia sisältäviä tietoja. Kuitenkin erilaisissa keskusteluissa vilahtelee kaupallisia asioita. Mielestäni tiedonjakamismielessä pitää olla oikeus vaihtaa kokemuksia myös oikeilla nimillä. Eli esim. millä lentoyhtiöllä matkusti, paljonko matka maksoi ja vastasiko se odotuksia. Tai miten tietty haavalaastari tai aurinkovoide toimi. Ja mitkä opaskirjaset ovat hyödyllisimpiä. Monella ihmisellä tällaisista yksityiskohtaisista asioista voi olla vaikeaa saada kokemuksia tai näkemyksiä muuten kuin netin välityksellä. Eikö vertaisverkon tarkoitus ole nimenomaan jakaa kokemuksia ja siten toimia vertaistukena? Tosin paljonhan täältä löytyy niitä, jotka vain haluat polkea toisia maanrakoon ja esittää omaa ylevyyttään.


    • saunoja40

      löytyy sekä Pohjois-Espanjan reitiltä Pyreneiltä Santiagoon että myös Etelä-Ranskasta Le Puysta Pyreneille. Käy lukemassa omakohtaiset tarinat mm. blogista www.vaelluksillasielljatll.blogspot.com. Molemmat reitit ovat omalla tavallaan mukavia. Espanjassa vaan on tavattomasti kulkijoita eikä se reitti ole kovinkaan mielenkiintoinen, paitsi historialtaan. Le Puysta Pyreneille kulkeva Via Podensis on huomattavasti haastavampi.

      Espanjan kielen taito ei ole välttämätön. Mutta englantia tai saksaa kannattaa osata ainakin vähän, mutta uskoisin, että supliikilla ja huumorilla selviät kyllä. Yksin lähtemistä jopa suosittelisinkin. Kavereita sieltä kyllä löytyy. Hyvä matkaa! Buen camino!

      • salelampi

        Kiitos! Buen camino kaikille pyhiinvaellukselle lähtijöille!


    • talvicamino

      YLE Teemalla uusitaan Löytöretki-sarja maanantaisin 26.4.2010 alkaen klo 20.15, uusinnat tiistaisin myöhäisillassa ja perjantaisin klo 17.55. Sunnuntainakin taitaa olla yksi uusinta.

    • Satunnainen-matkailija

      Meillä on myös kovasti suunnitteilla Santiagon reitin loppumatkan kävely ...se viimeinen 100 km... esim Sarriasta Santiagoon. Mutt mihin täältä ensin lentämällä? ...Madridiinko? Vai onko muita, edullisempia kenttiä liki? ...ja miten sieltä esim mainitsemaani Sarriaan? ...junalla tai bussillako?

      Nyt ois ihan tällaset käytännön asiat hyvä kuulla teiltä, jotka ootte kävelyllä käyneet...

    • Helgeriina

      Vuosi sitten kävelin 799 km REITIN. AINA YÖVYttiin ALBERGUESSA. Hinta vapaa. Ehtomaksu-16 e. Kallein oli Ranskan puolella löhtöpisteessä. Joihinkinhintoihin sisältyi ruoka. Edulliseksi saa reissun kun tekee kimpassa ruuan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe