Unkarilaisesta ruoasta kiinnostuneet huomio, tämän päiväisessä Iltalehdessä on juttu: Keittopäivä unkarilaisittain ja Gulassikeiton resepti. Jutussa kerrotaan myös että kaikkien tuntema (unkarilaista syntyperää isänsä puolelta) Sami Garam suunnittelee ruokaan ja matkailuun liittyvää televisio-sarjaa joka toteutetaan Unkarissa. Sami kertoo myös että parasta ruokaa ei Budapestissa saa huippuravintoloista vaan juuri kaikkein edullisimmista ruokapaikoista. Tämä on todellakin totta! Jos haluat maistella aitoja unkarilaisia, yleensä halvemmista ruhonosista valmistettuja herkkuja jotka vaativat pitkän kypsymisajan mene kansankuppiloihin. Samalla näet ihan oikeaa aitoa unkarilaista elämää jota ei löydy turistikeskustasta 5. kaupunginosassa, esim. Váci utcalta. Itse ainakin kartan erityisesti turisteja varten tehtyjä ravintoloita ja nautin mielummin ateriani siellä missä on mahdollisimman paljon paikallisia. silloin et todennäköisesti tule myöskään petetyksi, maksat huomattavasti vähemmän ja nautit enemmän.
Joskus menen kyllä poikkeuksellisesti kansainvälisten huippuhotellien brunsseille sunnuntai-iltapäivisin koska siellä saa nauttia todellisesta luxuksesta (Suomessa edes Kämppi ei pysty samaan laatuun) hyvin edullisesti n. 25-30 euron hintaan johon sisältyvät kaikki juomat. Kokeilkaa yhtä monista suosikeistani esim. http://www.lemeridienbudapest.com
Muuten Samikin vierailee vuosittain täällä Suomalaisen viikon merkeissä. Ilman muuta myös huippuhyvissä trendiravinmtoloissa kannattaa käydä kun niitäkin on tullut paljon Budapestiin. Niitä sijaitsee ympäri Budapestia ja esim. ravintolakaduilla joita on useampiakin ja lisää perustetaan jatkuvasti.
Gulassikeiton
4
487
Vastaukset
- GeorgePest
Ja missähän näitä kansankuppiloita on?
- kortteleissa
Kaupunki pullollaan...unkarilaiset syövät paljon noissa paikoissa ihan päivittäin ja mukaankin voi ottaa. Lounas (napimenu) maksaa useinmiten 3-4 euroa sisältäen alku- ja pääruoan, joskus myös juoman. Noita paikkoja löytyy esim. Vendéglő tai Ètterem nimisen kyltin alla. Voisi sanoa että melkeinpä joka korttelissa keskustan alueella löytyy (usein kellarikuppiloita) aina joku kansankuppila turistialueen ulkopuolella. Miljöö ei aina ole viimeisintä huutoa mutta tunnelma ja ruoka on. Nämä paikat eivät mainosta yleensä netissä vaan ne on löydettävä ja kyllä niitä löytyy kun osaa hakea. Takuuseen ei voi mennä että aina ruokalista löytyy englanniksi mutta sitten vain silmät kiinni ja sormella arpomaan:)) Jó étvágyat! (=Hyvää ruokahalua!)
- -hamupipöke-
kortteleissa kirjoitti:
Kaupunki pullollaan...unkarilaiset syövät paljon noissa paikoissa ihan päivittäin ja mukaankin voi ottaa. Lounas (napimenu) maksaa useinmiten 3-4 euroa sisältäen alku- ja pääruoan, joskus myös juoman. Noita paikkoja löytyy esim. Vendéglő tai Ètterem nimisen kyltin alla. Voisi sanoa että melkeinpä joka korttelissa keskustan alueella löytyy (usein kellarikuppiloita) aina joku kansankuppila turistialueen ulkopuolella. Miljöö ei aina ole viimeisintä huutoa mutta tunnelma ja ruoka on. Nämä paikat eivät mainosta yleensä netissä vaan ne on löydettävä ja kyllä niitä löytyy kun osaa hakea. Takuuseen ei voi mennä että aina ruokalista löytyy englanniksi mutta sitten vain silmät kiinni ja sormella arpomaan:)) Jó étvágyat! (=Hyvää ruokahalua!)
Itsekin tykkään noista kansanpaikoista niiden tunnelman vuoksi. Ja jos kerran Sami Garamn sanoo, että niistä saa parasta ruokaa niin ehkä se sitten on niin. Jospa Michelin guide on sittenkin väärässä ja Sami tietää paremmin, tai sitten tässä on kyseessä makuasia. Senhän voi jokainen testata itse.
Sen verran varoittelisin, että ihan kaikki eivät tykkää niistä kansanpaikoista, koska aina ei saa palvelua englanniksi eikä luottokortit kelpaa. Itselleni kävi kerran, että vein suomalaisia tuttujani tuollaisiin kansanpaikkoihin, koska he halusivat kokea jotain unkarilaista ja käydä muuallakin kuin "turistirysissä" jne. Mutta eivätpä sitten tykänneetkään, kun Visa ei vinkunut ja vain forintit kelpasivat (mistä kyllä varoittelin etukäteen, mutta kun eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan) - eikä se unkarilainen ruokakaan ole kaikkien mieleen, koska se on aika rasvaista, ja useissa kansanpaikoissa määrä on kuitenkin vähintään yhtä tärkeä kuin laatu.
Tämä oli vähän vama ilmiö kuin se kun unkarilaiset tulevat Suomeen ja haluavat kokea oikeaa ja aitoa luontoa. Sitten kun heidät vie sinne umpimetsään, niin suurin osa valittaa että on hyttysiä, hirvikärpäsiä ja että ei ole kunnon kävelytietä. Ei kannata missään nimessä viedä turisteja umpimetsään, vaan korkeintaan virkistyslaueelle hoitometsään, jossa on valmiit polut. Samalla lailla siis suomalaisten turistienkin kannattaa (ainakin useimmissa tapauksissa) ensin tutustua muihin kuin aivan umpiunkarilaisiin kansanpaikkoihin.
Joillekin voi olla kauhistus, jos ei ymmärrä listasta mitä on tarjolla, ja kokemuksesta sanon senkin, että yleensä Budapestin kansanpaikoissa ei englantia puhuta, ja niissä voi saada aivan todella huonoa kohtelua, jos yrittää tilata saksaksi tai venäjäksi. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Se on yhtä älytöntä kuin yrittää puhua ruotsia Kontulan ostarin baarissa, tai Joensuussa. Jos suuntaa kansanpaikkoihin, niin kannattaa sanoa olevansa suomalainen, ja kannattaa opetella vähän unkarin ruokasanastoa etukäteen tai pyytää joku paikallinen mukaan. Yleensä suomalaisia ei inhota eikä lyödä turpiin, vaan yleensä suomalaisiin suhtaudutaan kansanpaikoissa vähän niin kuin kohtalotovereina tai veljeskansana.
Jotkut tosiaan tykkäävät enemmän kansainvälisestä gourmet-ruuasta ja viihtyvät erinomaisesti esimerkiksi Ráday utcan paikoissa tai Gundelin tai Bagolyvárin sisäterassilla. Niissä saa oikein hyvää ruokaa, eikä kaikkia haittaa maksaa vähän enemmän viihtyisän ympäristön vuoksi. Onneksi Budapest on iso kaupunki, jossa on tarjolla sekä kansainvälisen tason paikkoja että paikallisia omaleimaisia pikkupaikkoja, ja myös kaikkea siltä väliltä. - kunniassa
-hamupipöke- kirjoitti:
Itsekin tykkään noista kansanpaikoista niiden tunnelman vuoksi. Ja jos kerran Sami Garamn sanoo, että niistä saa parasta ruokaa niin ehkä se sitten on niin. Jospa Michelin guide on sittenkin väärässä ja Sami tietää paremmin, tai sitten tässä on kyseessä makuasia. Senhän voi jokainen testata itse.
Sen verran varoittelisin, että ihan kaikki eivät tykkää niistä kansanpaikoista, koska aina ei saa palvelua englanniksi eikä luottokortit kelpaa. Itselleni kävi kerran, että vein suomalaisia tuttujani tuollaisiin kansanpaikkoihin, koska he halusivat kokea jotain unkarilaista ja käydä muuallakin kuin "turistirysissä" jne. Mutta eivätpä sitten tykänneetkään, kun Visa ei vinkunut ja vain forintit kelpasivat (mistä kyllä varoittelin etukäteen, mutta kun eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan) - eikä se unkarilainen ruokakaan ole kaikkien mieleen, koska se on aika rasvaista, ja useissa kansanpaikoissa määrä on kuitenkin vähintään yhtä tärkeä kuin laatu.
Tämä oli vähän vama ilmiö kuin se kun unkarilaiset tulevat Suomeen ja haluavat kokea oikeaa ja aitoa luontoa. Sitten kun heidät vie sinne umpimetsään, niin suurin osa valittaa että on hyttysiä, hirvikärpäsiä ja että ei ole kunnon kävelytietä. Ei kannata missään nimessä viedä turisteja umpimetsään, vaan korkeintaan virkistyslaueelle hoitometsään, jossa on valmiit polut. Samalla lailla siis suomalaisten turistienkin kannattaa (ainakin useimmissa tapauksissa) ensin tutustua muihin kuin aivan umpiunkarilaisiin kansanpaikkoihin.
Joillekin voi olla kauhistus, jos ei ymmärrä listasta mitä on tarjolla, ja kokemuksesta sanon senkin, että yleensä Budapestin kansanpaikoissa ei englantia puhuta, ja niissä voi saada aivan todella huonoa kohtelua, jos yrittää tilata saksaksi tai venäjäksi. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Se on yhtä älytöntä kuin yrittää puhua ruotsia Kontulan ostarin baarissa, tai Joensuussa. Jos suuntaa kansanpaikkoihin, niin kannattaa sanoa olevansa suomalainen, ja kannattaa opetella vähän unkarin ruokasanastoa etukäteen tai pyytää joku paikallinen mukaan. Yleensä suomalaisia ei inhota eikä lyödä turpiin, vaan yleensä suomalaisiin suhtaudutaan kansanpaikoissa vähän niin kuin kohtalotovereina tai veljeskansana.
Jotkut tosiaan tykkäävät enemmän kansainvälisestä gourmet-ruuasta ja viihtyvät erinomaisesti esimerkiksi Ráday utcan paikoissa tai Gundelin tai Bagolyvárin sisäterassilla. Niissä saa oikein hyvää ruokaa, eikä kaikkia haittaa maksaa vähän enemmän viihtyisän ympäristön vuoksi. Onneksi Budapest on iso kaupunki, jossa on tarjolla sekä kansainvälisen tason paikkoja että paikallisia omaleimaisia pikkupaikkoja, ja myös kaikkea siltä väliltä.Onhan meitä tosiaankin moneen junaan. Jos on niin arka että ei uskalla mennä aitoihin peruspaikkoihin syömään kansallisruokia niin Unkarissakin löytyy "mäkkärit" sun muut ketjujen ruokapaikat joissa ateriat ovat tismalleen samaa joka paikassa maailmassa. Mitäs iloa matkustamisessa enää on jos ei eri maiden välillä ole enää mitään omaperäistä ja visakin vinkuu joka paikassa. Plääh:(( Tylsää se on ja köyhyyttä. Sitäpaitsi siihen ollaan jo vauhdilla menossa Unkarissakin ja veikkaanpa että pian koittaa se päivä että perinneruokia ei enää löydy koska ne tehdään paikan päällä käsin ja on aikaa viepää. Suuntaus on se että tilataan samoista keskuskeittiöistä puolivalmisteet jotka sitten viimeistellään ja laitetaan esille ravintolassa. Kallista on ja omaperäisyys puuttuu kun samaa tarjotaan useissa paikoissa. Suomessa on sama juttu jo tapahtunut aikoja sitten.
Michelin guide paikat ovatkin jo sitten ihan omaa luokkaansa, siellä ei saa tarjota puolivalmisteita van kaikki tehdään alusta asti omassa keittiössä, hinta tietty on sitten sen mukainen.
Useimmat huippukokit nimeävät lempiruoakseen juuri jonkun konstailemattoman perinneruoan niin kuin Samikin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sannalla tänään vuorossa The Daily Show
Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.1028162Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut
Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m957437Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!
Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,875597Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot785582Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään
eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm1174790Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"
Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo1242561Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa
(Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys572449Ei välimatka meitä erottanut
Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e71411Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!
Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol71394Kohta taas mesikämmeneen
Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa461240