Gulassikeiton

resepti

Unkarilaisesta ruoasta kiinnostuneet huomio, tämän päiväisessä Iltalehdessä on juttu: Keittopäivä unkarilaisittain ja Gulassikeiton resepti. Jutussa kerrotaan myös että kaikkien tuntema (unkarilaista syntyperää isänsä puolelta) Sami Garam suunnittelee ruokaan ja matkailuun liittyvää televisio-sarjaa joka toteutetaan Unkarissa. Sami kertoo myös että parasta ruokaa ei Budapestissa saa huippuravintoloista vaan juuri kaikkein edullisimmista ruokapaikoista. Tämä on todellakin totta! Jos haluat maistella aitoja unkarilaisia, yleensä halvemmista ruhonosista valmistettuja herkkuja jotka vaativat pitkän kypsymisajan mene kansankuppiloihin. Samalla näet ihan oikeaa aitoa unkarilaista elämää jota ei löydy turistikeskustasta 5. kaupunginosassa, esim. Váci utcalta. Itse ainakin kartan erityisesti turisteja varten tehtyjä ravintoloita ja nautin mielummin ateriani siellä missä on mahdollisimman paljon paikallisia. silloin et todennäköisesti tule myöskään petetyksi, maksat huomattavasti vähemmän ja nautit enemmän.
Joskus menen kyllä poikkeuksellisesti kansainvälisten huippuhotellien brunsseille sunnuntai-iltapäivisin koska siellä saa nauttia todellisesta luxuksesta (Suomessa edes Kämppi ei pysty samaan laatuun) hyvin edullisesti n. 25-30 euron hintaan johon sisältyvät kaikki juomat. Kokeilkaa yhtä monista suosikeistani esim. http://www.lemeridienbudapest.com
Muuten Samikin vierailee vuosittain täällä Suomalaisen viikon merkeissä. Ilman muuta myös huippuhyvissä trendiravinmtoloissa kannattaa käydä kun niitäkin on tullut paljon Budapestiin. Niitä sijaitsee ympäri Budapestia ja esim. ravintolakaduilla joita on useampiakin ja lisää perustetaan jatkuvasti.

4

487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • GeorgePest

      Ja missähän näitä kansankuppiloita on?

      • kortteleissa

        Kaupunki pullollaan...unkarilaiset syövät paljon noissa paikoissa ihan päivittäin ja mukaankin voi ottaa. Lounas (napimenu) maksaa useinmiten 3-4 euroa sisältäen alku- ja pääruoan, joskus myös juoman. Noita paikkoja löytyy esim. Vendéglő tai Ètterem nimisen kyltin alla. Voisi sanoa että melkeinpä joka korttelissa keskustan alueella löytyy (usein kellarikuppiloita) aina joku kansankuppila turistialueen ulkopuolella. Miljöö ei aina ole viimeisintä huutoa mutta tunnelma ja ruoka on. Nämä paikat eivät mainosta yleensä netissä vaan ne on löydettävä ja kyllä niitä löytyy kun osaa hakea. Takuuseen ei voi mennä että aina ruokalista löytyy englanniksi mutta sitten vain silmät kiinni ja sormella arpomaan:)) Jó étvágyat! (=Hyvää ruokahalua!)


      • -hamupipöke-
        kortteleissa kirjoitti:

        Kaupunki pullollaan...unkarilaiset syövät paljon noissa paikoissa ihan päivittäin ja mukaankin voi ottaa. Lounas (napimenu) maksaa useinmiten 3-4 euroa sisältäen alku- ja pääruoan, joskus myös juoman. Noita paikkoja löytyy esim. Vendéglő tai Ètterem nimisen kyltin alla. Voisi sanoa että melkeinpä joka korttelissa keskustan alueella löytyy (usein kellarikuppiloita) aina joku kansankuppila turistialueen ulkopuolella. Miljöö ei aina ole viimeisintä huutoa mutta tunnelma ja ruoka on. Nämä paikat eivät mainosta yleensä netissä vaan ne on löydettävä ja kyllä niitä löytyy kun osaa hakea. Takuuseen ei voi mennä että aina ruokalista löytyy englanniksi mutta sitten vain silmät kiinni ja sormella arpomaan:)) Jó étvágyat! (=Hyvää ruokahalua!)

        Itsekin tykkään noista kansanpaikoista niiden tunnelman vuoksi. Ja jos kerran Sami Garamn sanoo, että niistä saa parasta ruokaa niin ehkä se sitten on niin. Jospa Michelin guide on sittenkin väärässä ja Sami tietää paremmin, tai sitten tässä on kyseessä makuasia. Senhän voi jokainen testata itse.

        Sen verran varoittelisin, että ihan kaikki eivät tykkää niistä kansanpaikoista, koska aina ei saa palvelua englanniksi eikä luottokortit kelpaa. Itselleni kävi kerran, että vein suomalaisia tuttujani tuollaisiin kansanpaikkoihin, koska he halusivat kokea jotain unkarilaista ja käydä muuallakin kuin "turistirysissä" jne. Mutta eivätpä sitten tykänneetkään, kun Visa ei vinkunut ja vain forintit kelpasivat (mistä kyllä varoittelin etukäteen, mutta kun eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan) - eikä se unkarilainen ruokakaan ole kaikkien mieleen, koska se on aika rasvaista, ja useissa kansanpaikoissa määrä on kuitenkin vähintään yhtä tärkeä kuin laatu.

        Tämä oli vähän vama ilmiö kuin se kun unkarilaiset tulevat Suomeen ja haluavat kokea oikeaa ja aitoa luontoa. Sitten kun heidät vie sinne umpimetsään, niin suurin osa valittaa että on hyttysiä, hirvikärpäsiä ja että ei ole kunnon kävelytietä. Ei kannata missään nimessä viedä turisteja umpimetsään, vaan korkeintaan virkistyslaueelle hoitometsään, jossa on valmiit polut. Samalla lailla siis suomalaisten turistienkin kannattaa (ainakin useimmissa tapauksissa) ensin tutustua muihin kuin aivan umpiunkarilaisiin kansanpaikkoihin.

        Joillekin voi olla kauhistus, jos ei ymmärrä listasta mitä on tarjolla, ja kokemuksesta sanon senkin, että yleensä Budapestin kansanpaikoissa ei englantia puhuta, ja niissä voi saada aivan todella huonoa kohtelua, jos yrittää tilata saksaksi tai venäjäksi. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Se on yhtä älytöntä kuin yrittää puhua ruotsia Kontulan ostarin baarissa, tai Joensuussa. Jos suuntaa kansanpaikkoihin, niin kannattaa sanoa olevansa suomalainen, ja kannattaa opetella vähän unkarin ruokasanastoa etukäteen tai pyytää joku paikallinen mukaan. Yleensä suomalaisia ei inhota eikä lyödä turpiin, vaan yleensä suomalaisiin suhtaudutaan kansanpaikoissa vähän niin kuin kohtalotovereina tai veljeskansana.

        Jotkut tosiaan tykkäävät enemmän kansainvälisestä gourmet-ruuasta ja viihtyvät erinomaisesti esimerkiksi Ráday utcan paikoissa tai Gundelin tai Bagolyvárin sisäterassilla. Niissä saa oikein hyvää ruokaa, eikä kaikkia haittaa maksaa vähän enemmän viihtyisän ympäristön vuoksi. Onneksi Budapest on iso kaupunki, jossa on tarjolla sekä kansainvälisen tason paikkoja että paikallisia omaleimaisia pikkupaikkoja, ja myös kaikkea siltä väliltä.


      • kunniassa
        -hamupipöke- kirjoitti:

        Itsekin tykkään noista kansanpaikoista niiden tunnelman vuoksi. Ja jos kerran Sami Garamn sanoo, että niistä saa parasta ruokaa niin ehkä se sitten on niin. Jospa Michelin guide on sittenkin väärässä ja Sami tietää paremmin, tai sitten tässä on kyseessä makuasia. Senhän voi jokainen testata itse.

        Sen verran varoittelisin, että ihan kaikki eivät tykkää niistä kansanpaikoista, koska aina ei saa palvelua englanniksi eikä luottokortit kelpaa. Itselleni kävi kerran, että vein suomalaisia tuttujani tuollaisiin kansanpaikkoihin, koska he halusivat kokea jotain unkarilaista ja käydä muuallakin kuin "turistirysissä" jne. Mutta eivätpä sitten tykänneetkään, kun Visa ei vinkunut ja vain forintit kelpasivat (mistä kyllä varoittelin etukäteen, mutta kun eivät ottaneet kuuleviin korviinsakaan) - eikä se unkarilainen ruokakaan ole kaikkien mieleen, koska se on aika rasvaista, ja useissa kansanpaikoissa määrä on kuitenkin vähintään yhtä tärkeä kuin laatu.

        Tämä oli vähän vama ilmiö kuin se kun unkarilaiset tulevat Suomeen ja haluavat kokea oikeaa ja aitoa luontoa. Sitten kun heidät vie sinne umpimetsään, niin suurin osa valittaa että on hyttysiä, hirvikärpäsiä ja että ei ole kunnon kävelytietä. Ei kannata missään nimessä viedä turisteja umpimetsään, vaan korkeintaan virkistyslaueelle hoitometsään, jossa on valmiit polut. Samalla lailla siis suomalaisten turistienkin kannattaa (ainakin useimmissa tapauksissa) ensin tutustua muihin kuin aivan umpiunkarilaisiin kansanpaikkoihin.

        Joillekin voi olla kauhistus, jos ei ymmärrä listasta mitä on tarjolla, ja kokemuksesta sanon senkin, että yleensä Budapestin kansanpaikoissa ei englantia puhuta, ja niissä voi saada aivan todella huonoa kohtelua, jos yrittää tilata saksaksi tai venäjäksi. Sitä virhettä ei kannata tehdä! Se on yhtä älytöntä kuin yrittää puhua ruotsia Kontulan ostarin baarissa, tai Joensuussa. Jos suuntaa kansanpaikkoihin, niin kannattaa sanoa olevansa suomalainen, ja kannattaa opetella vähän unkarin ruokasanastoa etukäteen tai pyytää joku paikallinen mukaan. Yleensä suomalaisia ei inhota eikä lyödä turpiin, vaan yleensä suomalaisiin suhtaudutaan kansanpaikoissa vähän niin kuin kohtalotovereina tai veljeskansana.

        Jotkut tosiaan tykkäävät enemmän kansainvälisestä gourmet-ruuasta ja viihtyvät erinomaisesti esimerkiksi Ráday utcan paikoissa tai Gundelin tai Bagolyvárin sisäterassilla. Niissä saa oikein hyvää ruokaa, eikä kaikkia haittaa maksaa vähän enemmän viihtyisän ympäristön vuoksi. Onneksi Budapest on iso kaupunki, jossa on tarjolla sekä kansainvälisen tason paikkoja että paikallisia omaleimaisia pikkupaikkoja, ja myös kaikkea siltä väliltä.

        Onhan meitä tosiaankin moneen junaan. Jos on niin arka että ei uskalla mennä aitoihin peruspaikkoihin syömään kansallisruokia niin Unkarissakin löytyy "mäkkärit" sun muut ketjujen ruokapaikat joissa ateriat ovat tismalleen samaa joka paikassa maailmassa. Mitäs iloa matkustamisessa enää on jos ei eri maiden välillä ole enää mitään omaperäistä ja visakin vinkuu joka paikassa. Plääh:(( Tylsää se on ja köyhyyttä. Sitäpaitsi siihen ollaan jo vauhdilla menossa Unkarissakin ja veikkaanpa että pian koittaa se päivä että perinneruokia ei enää löydy koska ne tehdään paikan päällä käsin ja on aikaa viepää. Suuntaus on se että tilataan samoista keskuskeittiöistä puolivalmisteet jotka sitten viimeistellään ja laitetaan esille ravintolassa. Kallista on ja omaperäisyys puuttuu kun samaa tarjotaan useissa paikoissa. Suomessa on sama juttu jo tapahtunut aikoja sitten.
        Michelin guide paikat ovatkin jo sitten ihan omaa luokkaansa, siellä ei saa tarjota puolivalmisteita van kaikki tehdään alusta asti omassa keittiössä, hinta tietty on sitten sen mukainen.
        Useimmat huippukokit nimeävät lempiruoakseen juuri jonkun konstailemattoman perinneruoan niin kuin Samikin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      102
      8162
    2. Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut

      Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m
      Maailman menoa
      95
      7437
    3. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      87
      5597
    4. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      78
      5582
    5. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      117
      4790
    6. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      124
      2561
    7. Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa

      (Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys
      Maailman menoa
      57
      2449
    8. Ei välimatka meitä erottanut

      Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e
      Ikävä
      7
      1411
    9. Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!

      Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol
      Maajussille morsian
      7
      1394
    10. Kohta taas mesikämmeneen

      Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa
      Ähtäri
      46
      1240
    Aihe