Lisäenergian tarve huijausta?

shokkihoitoa

Hallitus ja suuret energiayhtiöt ovat yksissä tuumin rakentamassa Suomeen lisää ydinvoimaloita. Molempien argumentteina on sähkön kulutuksen voimakas kasvu lähitulevaisuudessa.
Mutta esim. alkuvuonna sähkönkulutus on talven ennätyspakkasista huolimatta tippunut yli 8% vuoden takaisista lukemista. Lisäenergian tarvetta myös perustellaan kotitalouksien lisääntyvällä sähkölaite hankinnoilla ja teollisuuden kasvavalla tarpeella.
Onko laskelmissa otettu huomioon tekniikan kehitystä ollenkaan? Vaikka suomalaiset hankkisivat kotiinsa uutta elektroniikkaa vanhan tilalle on huomioitava uusien sähkölaitteiden energiankulutuksen tippuvan vuosittain jopa 20% vauhdilla. Esimerkiksi uuden led-energiansäästö tv:n sähkönkulutus on käytännössä olematon verrattuna 90-luvun virtasyöppöihin, jääkaapeista puhumattakaan. Kotien valaistus siirtyy energiansäästölamppuihin ja ledeihin joiden kulutus on alle kymmenesosa perinteisestä hehkulampusta. Rakennusmääräykset tiukkenevat energiatehokkaimmiksi ja lämmityskustannukset muutamassa vuodessa puolittuvat nykyisistä luvuista.
Lisäenergian tarvetta perustellaan usein ensimmäiseksi talouden kasvulla eli teollisuuden tarpeilla. Onko Suomessa perustettu 70-luvun tyylistä uutta savupiipputeollisuutta viimevuosina? Mikä on tämä uusi business-suunta joka tulee Suomessa syömään parin ydinvoimalan tuotokset? Yritysmaailmaa hiukan seuranneena teollisuuslaitokset ovat pienentäneet vuosittain kulutustaan Suomessa ja perinteiset isot teollisia tuotteita valmistavat laitokset on siirretty halvan työvoiman maihin (Kauko-itä, Intia etc).

Voisiko Wattenfallin energia-asiantuntija hiukan avata tätä "energiantarvetta" tavalliselle maalikolle jonka oma sähkönkulutus on vuosittain pienentynyt mutta lasku on kasvanut?

5

442

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maallikon mietteitä

      Olen myös ihmetellyt tätä lisäydinvoiman pakonomaista edistämistä kun samanaikaisesti teollisuutta ajetaan kovaa kyytiä alaspäin. Poliitikkoihin kohdistuva lobbaus kulissien takana on varmasti todella merkittävää.

      Maallikkona ajatellen sähkön kulutusta voisi ehkä kasvattaa jollain aikavälillä bensakäyttöisten liikennevälineiden muuttuminen sähköllä toimiviksi. Sinnepäin kehitys näyttäisi olevan menossa.

      Merkittävin tekijä usean lisäydinvoimalan takana on tietenkin raha, eli sähköyhtiöiden tuotto-odotukset. Kaikkien ydinvoimaloiden mukana Suomeen syntyy niin merkittävä sähkön ylituotanto, että sitä varten kannattaa pitkällä aikavälillä investoida sähkön vientilinjojen rakentamiseen ulkomaille. Linjojen rakentamisen maksavat tietysti suomalaiset sähkölaskuissaan. Kun vienti saadaan vetämään, mitä tästä seuraa? Koska ulkomailla sähkön hinta on Suomea korkeammalla tasolla, kaikki liikenevä sähkö kannattaa viedä sinne. Tästä seuraa tietenkin se, että Suomessa sähkön hinta täytyy nostaa samalle, korkeammalle tasolle. Harhaluulo on siis se, että lisääntyvä tuotanto mahdollisesti alentaisi sähkön hintaa, päinvastoin.

      • ei yhtään liikaa

        Siinä olet oikeassa että sähkön siirtoon ei ole yhteyksiä, joten nykyistä suuremmasta viennistä puhuminen on pelkkää huulten heiluttelua.

        Keskieuroopassa kuluttaja maksaa sähköstä koerkeampaa hintaa mutta se korkea hinta muodostuu veroista. Ei sillä tuottaja saa yhtään parempaa hintaa kuin täällä, joten siksi niitä linjoja ei ole rakennettu kun siihen ei ole mitään intoa sähköyhtiöiden puolelta.

        Me TARVITSEMME kolme uutta ydinvoimalaa. Yksi korvaa venäjän tuonnin, toinen korvaa vanhenevia laitoksia ja vasta se kolmas on lisääntyvää kulutusta varten.


    • kulutus kasvaa

      Sähkönkulutus ei ole vähenemässä, mutta laitokset vanhenee ja vanhetuvia pitäisi korvata uusilla. Hiililaitosten tilalle olisi järkevää rakentaa uusiutuviin ja ydinvoimaan perustuvia, jotta saadaan saasteet vähemmäksi.

      Asuntojen lämmitykseen käytetyn energian määrä ei ole mainittavasti kasvanu enää viiteenkymmeneen vuoteen, koska uusi rekennuskanta on niin paljon paremmin eristettyä kuin käytöstä poistuvat vanhat rötisköt.

      Mutta sähkön kulutus kasvaa ja jos liikenne saadaan öljystä sähköön, niin siitä se vasta piikki tulee.

      Telkkarit ovatkin aika hyvä esimerkki kulutuksen lisääntymisestä VAIKKA tekniikka kehittyy, vanha 25 tuumainen putkitelkkari kulutti paljon vähemmän sähköä kuin 37 tuumainen LCD.

      Meilläkin on viisi tietokonetta, pelikonsoli, kolme telkkaria, kolme digiboksia, kotiteatteri, kaksi DVD-sooititna ja vielä yksi VHS-videokin, musiikin soittovälineitä on niin paljon etten jaksa edes luetella.

      Lapsuuden kodissa oli 30 vuotta sitten sterot, VHS, kaksi telkkaria ja yksi commandore 64.

      Kummassakohan kuluin enemmän sähköä viihdelaitteisiin?

      Ehdotan että kun sähköstä tulee pulaa, niin niiden katkominen aloitetaan kehä I:sen sisäpuolelta, sillä siellähän nämä viehepiipertäjät ja muut oikeasta elämästä vieraantueneet pitää kortteeria.

    • Vattenfall_asiantuntija

      Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä.
      Sain oheisen vastauksen Vattenfall Sähköntuotannosta:

      "Ensinnäkin tiedoksi se, että Vattenfall ei ole mukana yhdessäkään Suomeen lupaa hakeneista ydinvoimahankkeista.
      Myös Vattenfallin käsityksen mukaan sähköstä uhkaa päinvastoin tulla ylitarjontaa Pohjoismaissa. Tämä johtuu paitsi suurista ydin- ja tuulivoiman rakennussuunnitelmista, myös kysyntäarvioiden alenemisesta. Uusiutuvan energian tuotantoa on kuitenkin lisättävä merkittävästi EU:n sitovien maakohtaisten tavoitteiden vuoksi, joiden saavuttamisessa ydinvoima ei auta. Päästötön ydinvoima on erinomainen tapa tuottaa pääosa ympärivuotisesta sähköntarpeesta."

      Terveisin, Airi Laakkonen,
      Vattenfallin energia-asiantuntija

    • Cumulus nimbulus

      Onko "ukkosenjohdattimet" edelleen v. 2010 UUSI energiamuoto Suomessa...Suomi-salama1?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      6554
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      74
      5688
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      58
      3052
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1223
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1192
    6. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      13
      1048
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      212
      961
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      873
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      861
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      833
    Aihe