mustaherukka, vadelma ja karviainen

lady lady

hei!

ihan aluksi täytyy sanoa, että olen kerrostaloihminen, joka osti maalta omakotitalon. mitään tietoa ei ole mistään pihanhoitamisesta, joten googlettaessani en yleensä noista kasvien hoito-ohjeista saa mitään irti, kun en tosiaan ymmärrä mitä mikäkin sana tarkoittaa. eli jos joku viitsisi auttaa ja vastata selkokielellä. kertokaa niin kuin lapselle kertoisitte :D

pihassamme kasvaa n. 8-10 mustaherukkapensasta. pensaat ovat isoja ja vanhan näköisiä. ostaessamme talon en edes nähnyt pensaita pihassa, sillä olivat niin nokkosen, heinän yms. peitossa. nämä olen nyt viime syksynä nyppinyt pois. oksat ovat pitkiä ja osa makaa aivan maassa. marjoja tulee jonkun verran, mutta osassa oksia ei ole lehtiäkään ollenkaan. miten näitä pensaita leikataan/hoidetaan? paljoa niitä ei kuulemma saisi ainakaan leikata, joten aloin nyt pelkäämään että tapan ne jos en kysy apua... :/ näyttävät kaupunkilaisenkin silmään siltä, että tarvitsevat kyllä jotain hoitoa eikä varmasti vuosiin ole hoidettu.

toinen ongelma on karviaismarjat, joita myöskin kasvaa pihassamme. puskat ovat aivan säälittäviä ja taitavat tehdä kuolemaa. oksat ovat lyhyitä ja puskat ovat ehkä n. 20-30cm korkeita. viime vuonna tuli yksi marja... :P olen repinyt niistäkin kaikki heinät yms pois ja nyt haluaisin tietää, miten voisin yrittää elvyttää näitä? miten myöskin jatkossa hoidetaan?

entä vadelmien hoito-ohjeita? milloin vadelmat kannattaa siirtää? pihassamme on paljon vadelmia. marjoja tulee todella paljon ja ovat todella isoja. näitä olen leikannut keväällä ja syksyllä. uudet oksat olen jättänyt ja vanhat harmaat pois. teinkö oikein? vadelmat kasvavat typerässä paikassa ja tahtoisin siirtää ne, mutta en ymmärrä ohjeita yhtään hyvästä kasvupaikasta. mistä ihmeestä tiedän missä on hyvä maa ja missä huono? millainen kasvupaikka tulisi olla? pihassamme on osaksi kalliota, joten syvälle kaivaminen on aika rajoitettua. miten tiheään vadelmat tulisi sitten maahan laittaa?

kiitos vastauksista jo etukäteen ja anteeksi typerät kysymykset. mitään ei vaan opi jos ei kysy :)

4

3681

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloitetaanpas niistä mustaherukoista. Leikkaa ensin kaikki kuivat oksat pois. Kuivissa ei ole terveitä silmuja.
      Sitten voit ihan reilusti leikata koko pensasta. Katsot oksat aina huonommista alkaen, Vanhoissa on yleensä jäkälääkin päällä, ja kuori vanhan näköistä halkeillutta. Leikkaa oksa aivan juuresta asti pois, ei mitään lyhentämisiä. Myös pitkät lamoavat oksat voit ottaa pois. Riittää kun pensaaseen jää kymmenisen parasta oksaa jäljelle, kyllä ne aina niitä oksia tekee. Ja vähissä oksissa marjat on isompia, ja laadukkaampia, että satosi ei siitä kärsi. Sitten kun lumet on lähteneet, ruiskuta pensaat varhaiskevätruiskutteella, ainetta voi ostaa puutarhamyymälöistä. Se sekoitetaan veteen ohjeen mukaisesti, ja ruiskutetaan pensaat sillä kosteiksi. Jos sinulla ei ole tarkoitukseen ruiskua, niin kastelukannullakin homma hoituu. Sitten teet pensaille kevätlannoituksen, ihan reippaasti, kun ei ole tietoa milloin ne on mitään saaneet. Lannoite ohjeet on pussin kupeessa, ja yleensä myymälöistä myös jaetaan kirjasia, missä on tietoa. Jos sinulta tulee huushollista puuntuhkaa, niin sen voit myös heittää aina pensaiden juurille. tietenkin pussin kalkkiakin voit ostaa, mutta tuhkakin on oikein hyvä. Kesän mittaan pidä edelleen kasvualusta puhtaana heinistä, voit myös käyttää katteita, esim. nurmikonleikkuujäte on hyvää levitettynä juurille.
      Jos karviaismarjapensaat olisi minun, niin kaivaisin ne kokonaan pois, kun ovat niin vanhoja ja kitukasvuisia, kunnostaisin kasvualustan, ja istuttaisin uudet pensaat. Mutta kun minä olen kylässä, ja sinä kotona, niin voit halutessasi ne säästää, toimi silloin samoin kuin mustaherukoiden kanssa.
      Vadelmissa oletkin toiminut oikein. Jos marjoja tulee hyvin, ja ne isoja, niin vadelmasi on varmaan ihan hyvässä paikassa. Vadelmapenkit on hyvä putsata jo syksyllä. Siitä poistetaan kaikki satoa tuottaneet oksat, juuresta vaan poikki.Vadelma tekee marjat aina uusiin oksiin. Kun teet työn aina sadonkorjuun jälkeen, pysyy homma hoidossa, eikä vatukkosi muutu risukoksi, on siisti ja elinvoimainen.
      Olen jo etukäteen iloinen siitä, että rupeat kunnostamaan puutarhaasi, kaikkea hyvää sinulle!

    • kaiveluhommia piisaa

      Mustaherukoista tuli jo hyvät neuvot.

      Karviaiset voit kaivaa ylös, leikata kaikki huonot oksat pois ja istuttaa parannettuun maahan uudelleen, jos niillä on napakan oloiset juuret. Kehnoja ei kannata, niistä näkee kyllä. Eli kaiva ainakin parin ämpärin kokoinen potero, pistä siihen säkkimultaa ja pari kourallista kanankakkaa. Istuta karviainen poteroon entiseen syvyyteen ja kastele hyvin. Pane juurelle kate puoli metriä ympäri asti, sanomalehtiä tai maanpeitekangasta, ettei rikkaruohot enää kasva tukehduttamaan pensasta. Kangasta myyvät rautakaupat ja puutarhamyymälät, muovia ei kannata laittaa, kun siitä ei mee vesi läpi. Keväällä lannoitetaan, hyvä konsti on liottaa kanankakka veteen ja lorottaa kannusta juurelle katteen alle.

      Vadelmia voi siirtää silloin, kun ne eivät tee satoa. Entisestä maasta ei oo niin väliä, sen voi parantaa hyväksi. Suojaisa ja aurinkoinen paikka on hyvä. Kaiva oja, mitä isompi, sen parempi, mutta puolimetrinenkin piisaa. Täytä oja säkkimullalla, sotke sekaan reilusti kanankakkaa, jos olet toimessa keväällä - syksyllä ei lannoiteta. Entisestä paikasta kaiva vattu kerrallaan kunnon paakussa ja istuta uuteen paikkaan heti. Väliksi riittää n. puoli metriä, jos myöhemmin kasvaa liian tiheään niin tylysti harvennat leikkaamalla. Kastele ihan läpimäräksi ja levitä joku kate juurelle. Hyvällä tuurilla eivät huomaa ees muuttaneensa:)
      Hyvä olisi myös tukea. Helpoin tuki on lyödä kaksi tolppaa rivin päihin ja vetää narut koko kasvuston ympäri. Jatkossa lannoitus joka kevät niin kuin kaikille muillekin kasveille ja satoa tuottaneet versot leikataan pois niin kuin tiesitkin.

      • Kirjastossa on hyviä kirjoja : Herukan viljelu ,Vadelman viljely , Mansikan viljely . ym


    • raivasin

      ryteikköä viime keväänä...
      Leikkasin mustaherukat parikymmensenttisille tapeille(siis ihan kaikki oksat!)
      Tämän jälkeen ne vielä siirrettiin toiseen paikkaan.
      Kaikki 6 lähtivät hyvään kasvuun ja ovat nyt tosi siistejä & terveen näköisiä.
      Viime kesänä ei ollut marjoja, mutta tänä kesänä varmasti on.
      Asumme vyöhykkeellä 3.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6323
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4066
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2476
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1458
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe