Vectra B 2.0-01TDI virtalukon vaihto

VECTARISTI

Tarkoitin virtalukkoa en rattilukkoa.

2

2138

  Vastaukset

  • OPEL VECTRA ohjauslukon irrotus ja uuden laittaminen paikoilleen:

   Ohjauslukkoa kannattaa voidella muutaman kerran vuodessa (koskee myös oven lukkoja). Siihen käy vaikka tavallinen synteettinen moottoriöljy tai mieluummin aseöljy. Siten avain sekä lukko kuluvat paljon vähemmän ja lukon haittalevyt eivät jumiudu. Jos virtalukko alkaa takellella, niin vaihda se ajoissa.

   Silloin kun avain vielä kääntyy lukossa niin silloin lukon vaihto on "helppo" operaatio, aikaa menee vaihtoon noin ½ - 1 tuntia. OPEL merkkiliike tilaa lukon tehtaalta, mukana tulee ohjelmoimaton avain, hinta noin 130€ ja toimitusaika 1 viikko).
   Jos takeltevan lukon vaihtoa venyttää liian pitkälle niin se joku kerta jää jumiin niin ettei avain enää käännyt. Tällöin lukko on porattava pois ohjauslukon rungosta ja työ on paljon suurempi kuin siinä tapauksessa että se olisi ajoissa vaihdettu.

   O. Suojien irrotus
   Irrota muoviset suojat (alapuolella 3 ristipääruuvia sekä ratin molemmin puolin 1 kpl ristipäitä, ovat muovipalan alla. Kääntele rattia että näet ruuvit)

   1. Käännä avain 1 ja 2 asennon paikkeille.
   Ohjauslukon rungossa on rattiputken keskiöstä katsoen n. kello 10 kolmen millin reikä jota on vaikea havaita ilman hyvää valoa (katso myös video youtube). Paina tästä reiästä virtalukon nastaa (nasta on lukon yläosassa oleva jousikuormitettu pidike joka pitää lukon paikoillaan ettei se lähde avaimen mukana pois rungosta) vahvalla puikolla, missä on n. 90° kulma (esim. kuusiokoloavain). Voi olla että joudut nyt virta-avainta edestakaisin liikuttelemalla hakemaan sen kohdan missä nasta painuu alas. Nyt pitäisi virtalukon ponnahtaa hiukan ulospäin rungosta. Jos näin ei tapahdu niin vedä lukkoa hiukan kauluksesta ulospäin niin sen pitäisi tulla ulos.

   2. Asennus
   lukko heti vaihtoon eikä avaimia pois ennen vaihtoa (patruuna irtoaa ainoastaan 1 asennossa)
   Kun virtalukko on irroitettu on ohjauslukko mennyt päälle. Tämä pitää ottaa pois päältä painamalla meisselillä rungon sisällä olevan reiän (n. 1,5 cm) oikeasta reunassa olevasta kulmasta ohjauslukon karaa alaspäin (paina ruuvarin kärjellä lattiaa kohden), niin että se lukittuu ala-asentoon. Muuten virtalukko ei mene sisälle ja jää noin 6 mm ulos pesästä..

   Käännä avain virtalukossa nyt 1 ja 2 asennon paikkeille ja koita että nasta painuu aivan alas. Ohjauslukon rungon sisäreunan yläosassa on viiste. Työnnä virtalukko nyt runkoon niin että sen nasta osuu tähän viisteeseen. Nyt painat lukon rauhallisesti rungon sisälle. Sen pitäisi mennä sinne melko helposti. Jos se takeltelee älä työnnä väkisin. Lukon lukitusnasta on herkkä rikkoutumaan (pitää lukon paikoillaan). Joskus virtalukon pohjan hahlo on eri asennossa kuin lukon tappi ja silloin lukko ei mene pohjaan asti. Vedä silloin lukko ulos ja käännä tämä hahlo pienellä meisselillä samaan asentoon kuin missä lukon tappi on. Nyt virtalukon pitäisi mennä äskeisten ohjeiden mukaan mennä helposti paikoilleen. Kun lukko on pohjassa kierrä avain alkuasentoonsa ja vedä avain pois. Tarkista rattia kiertämällä että rattilukko menee päälle. Tarkista myös virtalukosta ulospäin vetämällä, että lukko pysyy paikoillaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   66
   4110
  2. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   69
   2418