Gluteeniton leipä -resepti =)

JauhoSormi

Luontaisesti gluteeniton leipä, noin 1 pellillinen. Aikaa menee noin 10 20 minuuttia.

2 dl tattarijauhoja
0,75 dl - 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl esim. tattari-, manteli- tai pähkinärouhetta
yrttejä mausteeksi esim. persiljaa (jos haluaa)
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl (tai enemmän) sulatettua voita tai öljyä
0,5 tl suolaa

Sekoita tattari-, peruna- ja mantelijauhot, rouhe, yrtit, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi/maito ja sulatettu voi/öljy. Sekoita ainekset, ja kaavi taikina pellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin sormin 1-2 sentin paksuiseksi levyksi. Paista (heti) uunin keskitasossa 225 C°:ssa noin 15-20 minuuttia.

En ole ihan varma noista jauhojen suhteista, mutta mitä enemmän on mantelijauhetta ja mitä vähemmän perunajauhoa, sitä pehmeämpää leivästä tulee (kai). Itselläni on tullut joskus liian kovaa, kun en ole ollut kovin tarkkana noiden jauhojen suhteen, mutta maku on kuitenkin ollut aina erittäin hyvä! =) Ja eikun leipomaan! :)

5

4973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaeliaakikko

      onks toi sun oma kehitelmä ..täytyy koklaa minkä makusta tost tulee..manteli siin varm sen maun tekee,mene ja tiedä huomenna nähää

      • JauhoSormi

        Muuntelin yhestä Teeleipä-reseptistä noita aineksia, niin että tulee gluteenitonta. Voipi ollaki että mantelijauhe antaa hyvin makua ja mielestäni vielä tuo voi. Öljyä en oo kokeillu oikeastaan, alkuperäisessä oli sitä :)


    • nami

      Kiitos mahtavasta ohjeesta! Jätin pois perunajauhot, laitoin sen sijaan mantelijauhoja 1,25dl ja 2,25dl tattarijauhoja. Pähkinärouheena oli pekanpähkinää sauvasekottimella murskattuna ja yrttinä kuivattu oregano. Nesteinä vesi ja oliiviöljy. Tästä tuli parasta gluteenitonta leipää aikoihin.

    • eka kokeilu

      Tattaririeskaa hapanjuureen.

      juuri: vettä, tattarijauhoja, raastettua omenaa, riisijauhoja
      rieska: vettä, tattarijauhoja, kuorineen jauhettuja manteleita, hapanjuurta, rasvaa, suolaa, hiivaa.

      Hapanjuuren teko aloitetaan sekoittamalla puolikas raastettu omena vesi-tattarijauhoseokseen. Saa muhia huoneenlämmössä noin viikon, välillä on hyvä lisätä vähän vettä ja tattarijauhoja. Loppuvaiheessa voi lisätä vähän muutakin jauhoa, jos ei näytä tekeytyvän kunnolla, esimerkiksi riisijauhoja. Kun on hapantunut hyvin, siirretään jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään lisää. Täysin valmis on noin viikon kuluttua, jolloin osan voi pakastaa. Päälle erottuneen liemen voi kaataa pois, pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin kirkasta ja juuripohjan selvästi hapanta ja vaaleaa.

      Leivontapäivää edeltävänä iltana sekoitetaan hapanjuureen vettä ja tattarijauhoja sekä mantelijauhoja ja lisäksi suolaa. Annetaan tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina otetaan lämpimään, lisätään vähän psylliumia ja halutessa hyppysellinen kuivahiivaa, sekä tarpeen mukaan tattarijauhoja, taikina pitää jättää puuromaisen löysäksi. Annetaan kohota ja levitetään leivinpaperille noin sentin paksuiseksi, muutamia lastuja margariinia päälle ja vähän suolaa. Kohotetaan vielä ja sitten uuniin 200 asteeseen aluksi ja kun pinta alkaa saada väriä, vähennetään lämpöä jälkikypsytyksen ajaksi.

      Tarkkoja ainemääriä ei tässä oikeastaan tarvita. Hapanjuureen laitetaan jauhoja niin paljon että on taikinamaista, itse rieskataikinaan tulee tattarijauhoja enemmän ja mantelijauhoja vähemmän ja juurta pohjaksi sen verran että maistuu vähän happamelta, taikina jätetään löysähköksi.

      Koko homman ydin on juuren pitkä tekeytyminen, vaikkakin se on melko hiljainen, eikä kuohu samallatavoin kuin gluteenipohjainen.

      Tämänsorttinen leipä ei kohoa paljoa, mutta hapanjuuren ansiosta rakenteesta tulee leipämäinen.

      • toka kokeilu

        Paranneltu versio.
        Pakastetusta juuresta otetaan osa, noin 0.5-1 dl riittää hyvin yhden rieskan juureksi ja siihen sekoitetaan haaleaa vettä ja tattarijauhoja sekä jauhettua mantelia, plus vähän riisijauhoja. Jätetään hapantumaan yön yli huoneen lämpöön.
        Seuraavana päivänä tarkistetaan happamuus, ja tarpeen mukaan lisätään vettä ja tattarijauhoja. Lisätään vielä suolaa ja kuivahiivaa noin puoli teelusikallista ja saman verran psylliumia sekä tattari- ja mantelijauhoja jotta saadaan sopivan kiinteä taikina. Vaihtelua saa siemenillä, pellavan- ja auringonkukansiemenet sopii tähän hyvin, seesaminsiemeniä voi ripotella pinnalle rasvanokareiden lisäksi. Kohotetaan kahteen kertaan ja paistetaan ohuena rieskana. Halkaistaan heti paistettuna.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      58
      2407
    2. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      102
      2108
    3. Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa

      Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e
      Maailman menoa
      97
      2067
    4. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      24
      1987
    5. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1815
    6. Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa

      Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.
      Luterilaisuus
      541
      1714
    7. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      12
      1611
    8. Mikä ihme teitä lieksalaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa?
      Lieksa
      52
      1425
    9. Kemet lomautukset

      Onkohan tuo oikein lain mukaista toimintaa jatkaa jo lomautettuina olevien uudelleen lomautusta yhdenvertaisuuden ja tas
      Suomussalmi
      41
      1383
    10. Mistä juttelit viimeisen kerran

      Mistä juttelitte viimeisen kerran ikävöinnin kohteen kanssa? Irl tai viesteillä.
      Ikävä
      75
      1339
    Aihe