Luontaisesti gluteeniton leipä, noin 1 pellillinen. Aikaa menee noin 10 20 minuuttia.
2 dl tattarijauhoja
0,75 dl - 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl esim. tattari-, manteli- tai pähkinärouhetta
yrttejä mausteeksi esim. persiljaa (jos haluaa)
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl (tai enemmän) sulatettua voita tai öljyä
0,5 tl suolaa
Sekoita tattari-, peruna- ja mantelijauhot, rouhe, yrtit, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi/maito ja sulatettu voi/öljy. Sekoita ainekset, ja kaavi taikina pellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin sormin 1-2 sentin paksuiseksi levyksi. Paista (heti) uunin keskitasossa 225 C°:ssa noin 15-20 minuuttia.
En ole ihan varma noista jauhojen suhteista, mutta mitä enemmän on mantelijauhetta ja mitä vähemmän perunajauhoa, sitä pehmeämpää leivästä tulee (kai). Itselläni on tullut joskus liian kovaa, kun en ole ollut kovin tarkkana noiden jauhojen suhteen, mutta maku on kuitenkin ollut aina erittäin hyvä! =) Ja eikun leipomaan! :)
Gluteeniton leipä -resepti =)
5
4960
Vastaukset
- kaeliaakikko
onks toi sun oma kehitelmä ..täytyy koklaa minkä makusta tost tulee..manteli siin varm sen maun tekee,mene ja tiedä huomenna nähää
- JauhoSormi
Muuntelin yhestä Teeleipä-reseptistä noita aineksia, niin että tulee gluteenitonta. Voipi ollaki että mantelijauhe antaa hyvin makua ja mielestäni vielä tuo voi. Öljyä en oo kokeillu oikeastaan, alkuperäisessä oli sitä :)
- nami
Kiitos mahtavasta ohjeesta! Jätin pois perunajauhot, laitoin sen sijaan mantelijauhoja 1,25dl ja 2,25dl tattarijauhoja. Pähkinärouheena oli pekanpähkinää sauvasekottimella murskattuna ja yrttinä kuivattu oregano. Nesteinä vesi ja oliiviöljy. Tästä tuli parasta gluteenitonta leipää aikoihin.
- eka kokeilu
Tattaririeskaa hapanjuureen.
juuri: vettä, tattarijauhoja, raastettua omenaa, riisijauhoja
rieska: vettä, tattarijauhoja, kuorineen jauhettuja manteleita, hapanjuurta, rasvaa, suolaa, hiivaa.
Hapanjuuren teko aloitetaan sekoittamalla puolikas raastettu omena vesi-tattarijauhoseokseen. Saa muhia huoneenlämmössä noin viikon, välillä on hyvä lisätä vähän vettä ja tattarijauhoja. Loppuvaiheessa voi lisätä vähän muutakin jauhoa, jos ei näytä tekeytyvän kunnolla, esimerkiksi riisijauhoja. Kun on hapantunut hyvin, siirretään jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään lisää. Täysin valmis on noin viikon kuluttua, jolloin osan voi pakastaa. Päälle erottuneen liemen voi kaataa pois, pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin kirkasta ja juuripohjan selvästi hapanta ja vaaleaa.
Leivontapäivää edeltävänä iltana sekoitetaan hapanjuureen vettä ja tattarijauhoja sekä mantelijauhoja ja lisäksi suolaa. Annetaan tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina otetaan lämpimään, lisätään vähän psylliumia ja halutessa hyppysellinen kuivahiivaa, sekä tarpeen mukaan tattarijauhoja, taikina pitää jättää puuromaisen löysäksi. Annetaan kohota ja levitetään leivinpaperille noin sentin paksuiseksi, muutamia lastuja margariinia päälle ja vähän suolaa. Kohotetaan vielä ja sitten uuniin 200 asteeseen aluksi ja kun pinta alkaa saada väriä, vähennetään lämpöä jälkikypsytyksen ajaksi.
Tarkkoja ainemääriä ei tässä oikeastaan tarvita. Hapanjuureen laitetaan jauhoja niin paljon että on taikinamaista, itse rieskataikinaan tulee tattarijauhoja enemmän ja mantelijauhoja vähemmän ja juurta pohjaksi sen verran että maistuu vähän happamelta, taikina jätetään löysähköksi.
Koko homman ydin on juuren pitkä tekeytyminen, vaikkakin se on melko hiljainen, eikä kuohu samallatavoin kuin gluteenipohjainen.
Tämänsorttinen leipä ei kohoa paljoa, mutta hapanjuuren ansiosta rakenteesta tulee leipämäinen.- toka kokeilu
Paranneltu versio.
Pakastetusta juuresta otetaan osa, noin 0.5-1 dl riittää hyvin yhden rieskan juureksi ja siihen sekoitetaan haaleaa vettä ja tattarijauhoja sekä jauhettua mantelia, plus vähän riisijauhoja. Jätetään hapantumaan yön yli huoneen lämpöön.
Seuraavana päivänä tarkistetaan happamuus, ja tarpeen mukaan lisätään vettä ja tattarijauhoja. Lisätään vielä suolaa ja kuivahiivaa noin puoli teelusikallista ja saman verran psylliumia sekä tattari- ja mantelijauhoja jotta saadaan sopivan kiinteä taikina. Vaihtelua saa siemenillä, pellavan- ja auringonkukansiemenet sopii tähän hyvin, seesaminsiemeniä voi ripotella pinnalle rasvanokareiden lisäksi. Kohotetaan kahteen kertaan ja paistetaan ohuena rieskana. Halkaistaan heti paistettuna.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Putin lähti takki auki sotaan....
Luuli, että kolmessa päivässä hoidetaan, nyt on mennyt 3,5 vuotta eikä voitosta tietoakaan. Kaiken lisäksi putin luuli,1473941Näitä venäjä-faneja tuntuu edelleen vaan riittävän - kummallista
ja lähinnä siis ihan suomalaisia. Mitä hienoa ja hyvää he näkevät maassa joka on diktatuuri, maassa jossa ei ole sananv3592885Ulkoistin makuaistini Yleisradiolle
Nyt voimme luottaa siihen, että Virallinen Totuus tekee maistelutyön puolestamme. Me persulandiassa arvostamme priimaa,12239Sanna on pakottaja, domina
Pakotti sadistisessti työttömät hakemaan töitä, josta seurasi hirmuinen työttömyys. Näin on asia, jos uskomme Hesarin k502130Skodan hankintaan painostaminen toi potkut
Kylläpä on kovat keinot käytössä, kun on yritetty pakottaa hankkimaan Skoda painostuskeinoilla. Kyllä valinnan pitää oll161844No onneks ei tartte sit olla
Mustis ku se ootki sinä itte 😂😂 Oon pelännyt että ehkä teille kehkeytyy jotain enemmän ku niin paljon yhteistä mut....111695Niinistö neliraajajarrutteli Natoon liittymistä vielä sodan alettua
Myöntää nyt itsekin, mikä jo aikaisemmin tiedettiin. Marin vei Suomen ja Ruotsin Natoon. "”Myönnän auliisti jarruttelle1651363- 931253
Kokoomus on Suomen kommunistisin puolue
"Hallituksessa on erimielisyyttä siitä, kuinka suuri osa veronkiristyksestä hyvitetään datakeskuksille uudella erillisel21226Lahden kolarisuma ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä
Olisiko uudehkojen autojen automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä vähentänyt kolareiden määrää tuolla Lahden tiellä? Sumu921097