Gluteeniton leipä -resepti =)

JauhoSormi

Luontaisesti gluteeniton leipä, noin 1 pellillinen. Aikaa menee noin 10 20 minuuttia.

2 dl tattarijauhoja
0,75 dl - 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl esim. tattari-, manteli- tai pähkinärouhetta
yrttejä mausteeksi esim. persiljaa (jos haluaa)
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl (tai enemmän) sulatettua voita tai öljyä
0,5 tl suolaa

Sekoita tattari-, peruna- ja mantelijauhot, rouhe, yrtit, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi/maito ja sulatettu voi/öljy. Sekoita ainekset, ja kaavi taikina pellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin sormin 1-2 sentin paksuiseksi levyksi. Paista (heti) uunin keskitasossa 225 C°:ssa noin 15-20 minuuttia.

En ole ihan varma noista jauhojen suhteista, mutta mitä enemmän on mantelijauhetta ja mitä vähemmän perunajauhoa, sitä pehmeämpää leivästä tulee (kai). Itselläni on tullut joskus liian kovaa, kun en ole ollut kovin tarkkana noiden jauhojen suhteen, mutta maku on kuitenkin ollut aina erittäin hyvä! =) Ja eikun leipomaan! :)

5

4669

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaeliaakikko

      onks toi sun oma kehitelmä ..täytyy koklaa minkä makusta tost tulee..manteli siin varm sen maun tekee,mene ja tiedä huomenna nähää

      • JauhoSormi

        Muuntelin yhestä Teeleipä-reseptistä noita aineksia, niin että tulee gluteenitonta. Voipi ollaki että mantelijauhe antaa hyvin makua ja mielestäni vielä tuo voi. Öljyä en oo kokeillu oikeastaan, alkuperäisessä oli sitä :)


    • nami

      Kiitos mahtavasta ohjeesta! Jätin pois perunajauhot, laitoin sen sijaan mantelijauhoja 1,25dl ja 2,25dl tattarijauhoja. Pähkinärouheena oli pekanpähkinää sauvasekottimella murskattuna ja yrttinä kuivattu oregano. Nesteinä vesi ja oliiviöljy. Tästä tuli parasta gluteenitonta leipää aikoihin.

    • eka kokeilu

      Tattaririeskaa hapanjuureen.

      juuri: vettä, tattarijauhoja, raastettua omenaa, riisijauhoja
      rieska: vettä, tattarijauhoja, kuorineen jauhettuja manteleita, hapanjuurta, rasvaa, suolaa, hiivaa.

      Hapanjuuren teko aloitetaan sekoittamalla puolikas raastettu omena vesi-tattarijauhoseokseen. Saa muhia huoneenlämmössä noin viikon, välillä on hyvä lisätä vähän vettä ja tattarijauhoja. Loppuvaiheessa voi lisätä vähän muutakin jauhoa, jos ei näytä tekeytyvän kunnolla, esimerkiksi riisijauhoja. Kun on hapantunut hyvin, siirretään jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään lisää. Täysin valmis on noin viikon kuluttua, jolloin osan voi pakastaa. Päälle erottuneen liemen voi kaataa pois, pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin kirkasta ja juuripohjan selvästi hapanta ja vaaleaa.

      Leivontapäivää edeltävänä iltana sekoitetaan hapanjuureen vettä ja tattarijauhoja sekä mantelijauhoja ja lisäksi suolaa. Annetaan tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina otetaan lämpimään, lisätään vähän psylliumia ja halutessa hyppysellinen kuivahiivaa, sekä tarpeen mukaan tattarijauhoja, taikina pitää jättää puuromaisen löysäksi. Annetaan kohota ja levitetään leivinpaperille noin sentin paksuiseksi, muutamia lastuja margariinia päälle ja vähän suolaa. Kohotetaan vielä ja sitten uuniin 200 asteeseen aluksi ja kun pinta alkaa saada väriä, vähennetään lämpöä jälkikypsytyksen ajaksi.

      Tarkkoja ainemääriä ei tässä oikeastaan tarvita. Hapanjuureen laitetaan jauhoja niin paljon että on taikinamaista, itse rieskataikinaan tulee tattarijauhoja enemmän ja mantelijauhoja vähemmän ja juurta pohjaksi sen verran että maistuu vähän happamelta, taikina jätetään löysähköksi.

      Koko homman ydin on juuren pitkä tekeytyminen, vaikkakin se on melko hiljainen, eikä kuohu samallatavoin kuin gluteenipohjainen.

      Tämänsorttinen leipä ei kohoa paljoa, mutta hapanjuuren ansiosta rakenteesta tulee leipämäinen.

      • toka kokeilu

        Paranneltu versio.
        Pakastetusta juuresta otetaan osa, noin 0.5-1 dl riittää hyvin yhden rieskan juureksi ja siihen sekoitetaan haaleaa vettä ja tattarijauhoja sekä jauhettua mantelia, plus vähän riisijauhoja. Jätetään hapantumaan yön yli huoneen lämpöön.
        Seuraavana päivänä tarkistetaan happamuus, ja tarpeen mukaan lisätään vettä ja tattarijauhoja. Lisätään vielä suolaa ja kuivahiivaa noin puoli teelusikallista ja saman verran psylliumia sekä tattari- ja mantelijauhoja jotta saadaan sopivan kiinteä taikina. Vaihtelua saa siemenillä, pellavan- ja auringonkukansiemenet sopii tähän hyvin, seesaminsiemeniä voi ripotella pinnalle rasvanokareiden lisäksi. Kohotetaan kahteen kertaan ja paistetaan ohuena rieskana. Halkaistaan heti paistettuna.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1445
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1222
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1205
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe