Luontaisesti gluteeniton leipä, noin 1 pellillinen. Aikaa menee noin 10 20 minuuttia.
2 dl tattarijauhoja
0,75 dl - 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl esim. tattari-, manteli- tai pähkinärouhetta
yrttejä mausteeksi esim. persiljaa (jos haluaa)
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl (tai enemmän) sulatettua voita tai öljyä
0,5 tl suolaa
Sekoita tattari-, peruna- ja mantelijauhot, rouhe, yrtit, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi/maito ja sulatettu voi/öljy. Sekoita ainekset, ja kaavi taikina pellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin sormin 1-2 sentin paksuiseksi levyksi. Paista (heti) uunin keskitasossa 225 C°:ssa noin 15-20 minuuttia.
En ole ihan varma noista jauhojen suhteista, mutta mitä enemmän on mantelijauhetta ja mitä vähemmän perunajauhoa, sitä pehmeämpää leivästä tulee (kai). Itselläni on tullut joskus liian kovaa, kun en ole ollut kovin tarkkana noiden jauhojen suhteen, mutta maku on kuitenkin ollut aina erittäin hyvä! =) Ja eikun leipomaan! :)
Gluteeniton leipä -resepti =)
5
4944
Vastaukset
- kaeliaakikko
onks toi sun oma kehitelmä ..täytyy koklaa minkä makusta tost tulee..manteli siin varm sen maun tekee,mene ja tiedä huomenna nähää
- JauhoSormi
Muuntelin yhestä Teeleipä-reseptistä noita aineksia, niin että tulee gluteenitonta. Voipi ollaki että mantelijauhe antaa hyvin makua ja mielestäni vielä tuo voi. Öljyä en oo kokeillu oikeastaan, alkuperäisessä oli sitä :)
- nami
Kiitos mahtavasta ohjeesta! Jätin pois perunajauhot, laitoin sen sijaan mantelijauhoja 1,25dl ja 2,25dl tattarijauhoja. Pähkinärouheena oli pekanpähkinää sauvasekottimella murskattuna ja yrttinä kuivattu oregano. Nesteinä vesi ja oliiviöljy. Tästä tuli parasta gluteenitonta leipää aikoihin.
- eka kokeilu
Tattaririeskaa hapanjuureen.
juuri: vettä, tattarijauhoja, raastettua omenaa, riisijauhoja
rieska: vettä, tattarijauhoja, kuorineen jauhettuja manteleita, hapanjuurta, rasvaa, suolaa, hiivaa.
Hapanjuuren teko aloitetaan sekoittamalla puolikas raastettu omena vesi-tattarijauhoseokseen. Saa muhia huoneenlämmössä noin viikon, välillä on hyvä lisätä vähän vettä ja tattarijauhoja. Loppuvaiheessa voi lisätä vähän muutakin jauhoa, jos ei näytä tekeytyvän kunnolla, esimerkiksi riisijauhoja. Kun on hapantunut hyvin, siirretään jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään lisää. Täysin valmis on noin viikon kuluttua, jolloin osan voi pakastaa. Päälle erottuneen liemen voi kaataa pois, pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin kirkasta ja juuripohjan selvästi hapanta ja vaaleaa.
Leivontapäivää edeltävänä iltana sekoitetaan hapanjuureen vettä ja tattarijauhoja sekä mantelijauhoja ja lisäksi suolaa. Annetaan tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina otetaan lämpimään, lisätään vähän psylliumia ja halutessa hyppysellinen kuivahiivaa, sekä tarpeen mukaan tattarijauhoja, taikina pitää jättää puuromaisen löysäksi. Annetaan kohota ja levitetään leivinpaperille noin sentin paksuiseksi, muutamia lastuja margariinia päälle ja vähän suolaa. Kohotetaan vielä ja sitten uuniin 200 asteeseen aluksi ja kun pinta alkaa saada väriä, vähennetään lämpöä jälkikypsytyksen ajaksi.
Tarkkoja ainemääriä ei tässä oikeastaan tarvita. Hapanjuureen laitetaan jauhoja niin paljon että on taikinamaista, itse rieskataikinaan tulee tattarijauhoja enemmän ja mantelijauhoja vähemmän ja juurta pohjaksi sen verran että maistuu vähän happamelta, taikina jätetään löysähköksi.
Koko homman ydin on juuren pitkä tekeytyminen, vaikkakin se on melko hiljainen, eikä kuohu samallatavoin kuin gluteenipohjainen.
Tämänsorttinen leipä ei kohoa paljoa, mutta hapanjuuren ansiosta rakenteesta tulee leipämäinen.- toka kokeilu
Paranneltu versio.
Pakastetusta juuresta otetaan osa, noin 0.5-1 dl riittää hyvin yhden rieskan juureksi ja siihen sekoitetaan haaleaa vettä ja tattarijauhoja sekä jauhettua mantelia, plus vähän riisijauhoja. Jätetään hapantumaan yön yli huoneen lämpöön.
Seuraavana päivänä tarkistetaan happamuus, ja tarpeen mukaan lisätään vettä ja tattarijauhoja. Lisätään vielä suolaa ja kuivahiivaa noin puoli teelusikallista ja saman verran psylliumia sekä tattari- ja mantelijauhoja jotta saadaan sopivan kiinteä taikina. Vaihtelua saa siemenillä, pellavan- ja auringonkukansiemenet sopii tähän hyvin, seesaminsiemeniä voi ripotella pinnalle rasvanokareiden lisäksi. Kohotetaan kahteen kertaan ja paistetaan ohuena rieskana. Halkaistaan heti paistettuna.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riikka Purra haluaa muuttaa
maahanmuuttopolitiikkaa. Me suomalaiset halutaan, että Riikka Purra muuttaa pois suomesta eikä tuu ikinä takas....2309982Onnea Riikka! Työttömyys aste on nyt täysi kymppi!
🎯 💪 Kiitoksia Riikalle ansiokkaasta työstä Suomen kansantalouden tuhoamisessa. V.Putin suljetun rajan tuolla puolen544668Hyvällä tuurilla Suomen väkiluku nousee 7 miljoonaan
Vuoteen 2050 mennessä, mikäli onnistumme maahanmuuttopolitiikassa hyvin. Näin analysoi väestötieteen tohori Hiilamo. ht1384149Riikka jytkytti työttömyyden uuteen ennätykseen!
Erinomaista työtä jälleen kerran irvistelevältä saksiniekalta. ”Yhtä korkeaa työttömyysastetta ei löydy työvoimatutkimu1394065- 2143847
Päivän Riikka: Valmet Automotive aloittaa jättimäiset muutosneuvottelut
😭😭😭😭😭😭😭 Tämäkin vielä, Brutukseni. Että ei olisi Suomen historian pahimmat työttömyysluvut riittäneet, niin Riik463134Aamun Riikka: sakset tiputtavat 31 000 lasta köyhyysrajan alle
✂️ STM:n tuoreen arvion mukaan Riikan leikkaukset pudottavat peräti 31 000 lasta köyhyysrajan alle, kun aikaisempi THL312342Rakastan sua mutten uskalla jutella sulle
Kumpa sä näkisit tämän viestin❤️ Kaipaan sua vaikka oot välillä ihan lähellä mutten saa sanottua sulle enää mitään. Ujos1591693Nuoret pois politiikasta!
Näillä 30-kymppisillä ei ole juuri mitään elämänkokemusta. Ja tällaiset raakileet saavat huseerata ja pilata Suomen!111659Mihin rakastuin sinussa?
Rakastuin siihen, miten katsoit minua Rakastuin siihen, miten hymyilit minulle Rakastuin siihen, kuinka hyväksi sait its991620