Gluteeniton leipä -resepti =)

JauhoSormi

Luontaisesti gluteeniton leipä, noin 1 pellillinen. Aikaa menee noin 10 20 minuuttia.

2 dl tattarijauhoja
0,75 dl - 1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl esim. tattari-, manteli- tai pähkinärouhetta
yrttejä mausteeksi esim. persiljaa (jos haluaa)
2 tl leivinjauhetta
2 dl vettä tai maitoa
2 rkl (tai enemmän) sulatettua voita tai öljyä
0,5 tl suolaa

Sekoita tattari-, peruna- ja mantelijauhot, rouhe, yrtit, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi/maito ja sulatettu voi/öljy. Sekoita ainekset, ja kaavi taikina pellille leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin sormin 1-2 sentin paksuiseksi levyksi. Paista (heti) uunin keskitasossa 225 C°:ssa noin 15-20 minuuttia.

En ole ihan varma noista jauhojen suhteista, mutta mitä enemmän on mantelijauhetta ja mitä vähemmän perunajauhoa, sitä pehmeämpää leivästä tulee (kai). Itselläni on tullut joskus liian kovaa, kun en ole ollut kovin tarkkana noiden jauhojen suhteen, mutta maku on kuitenkin ollut aina erittäin hyvä! =) Ja eikun leipomaan! :)

5

4920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaeliaakikko

      onks toi sun oma kehitelmä ..täytyy koklaa minkä makusta tost tulee..manteli siin varm sen maun tekee,mene ja tiedä huomenna nähää

      • JauhoSormi

        Muuntelin yhestä Teeleipä-reseptistä noita aineksia, niin että tulee gluteenitonta. Voipi ollaki että mantelijauhe antaa hyvin makua ja mielestäni vielä tuo voi. Öljyä en oo kokeillu oikeastaan, alkuperäisessä oli sitä :)


    • nami

      Kiitos mahtavasta ohjeesta! Jätin pois perunajauhot, laitoin sen sijaan mantelijauhoja 1,25dl ja 2,25dl tattarijauhoja. Pähkinärouheena oli pekanpähkinää sauvasekottimella murskattuna ja yrttinä kuivattu oregano. Nesteinä vesi ja oliiviöljy. Tästä tuli parasta gluteenitonta leipää aikoihin.

    • eka kokeilu

      Tattaririeskaa hapanjuureen.

      juuri: vettä, tattarijauhoja, raastettua omenaa, riisijauhoja
      rieska: vettä, tattarijauhoja, kuorineen jauhettuja manteleita, hapanjuurta, rasvaa, suolaa, hiivaa.

      Hapanjuuren teko aloitetaan sekoittamalla puolikas raastettu omena vesi-tattarijauhoseokseen. Saa muhia huoneenlämmössä noin viikon, välillä on hyvä lisätä vähän vettä ja tattarijauhoja. Loppuvaiheessa voi lisätä vähän muutakin jauhoa, jos ei näytä tekeytyvän kunnolla, esimerkiksi riisijauhoja. Kun on hapantunut hyvin, siirretään jääkaappiin odottamaan ja tekeytymään lisää. Täysin valmis on noin viikon kuluttua, jolloin osan voi pakastaa. Päälle erottuneen liemen voi kaataa pois, pitäisi kuitenkin olla kutakuinkin kirkasta ja juuripohjan selvästi hapanta ja vaaleaa.

      Leivontapäivää edeltävänä iltana sekoitetaan hapanjuureen vettä ja tattarijauhoja sekä mantelijauhoja ja lisäksi suolaa. Annetaan tekeytyä pari tuntia huoneenlämmössä ja yöksi jääkaappiin. Aamulla taikina otetaan lämpimään, lisätään vähän psylliumia ja halutessa hyppysellinen kuivahiivaa, sekä tarpeen mukaan tattarijauhoja, taikina pitää jättää puuromaisen löysäksi. Annetaan kohota ja levitetään leivinpaperille noin sentin paksuiseksi, muutamia lastuja margariinia päälle ja vähän suolaa. Kohotetaan vielä ja sitten uuniin 200 asteeseen aluksi ja kun pinta alkaa saada väriä, vähennetään lämpöä jälkikypsytyksen ajaksi.

      Tarkkoja ainemääriä ei tässä oikeastaan tarvita. Hapanjuureen laitetaan jauhoja niin paljon että on taikinamaista, itse rieskataikinaan tulee tattarijauhoja enemmän ja mantelijauhoja vähemmän ja juurta pohjaksi sen verran että maistuu vähän happamelta, taikina jätetään löysähköksi.

      Koko homman ydin on juuren pitkä tekeytyminen, vaikkakin se on melko hiljainen, eikä kuohu samallatavoin kuin gluteenipohjainen.

      Tämänsorttinen leipä ei kohoa paljoa, mutta hapanjuuren ansiosta rakenteesta tulee leipämäinen.

      • toka kokeilu

        Paranneltu versio.
        Pakastetusta juuresta otetaan osa, noin 0.5-1 dl riittää hyvin yhden rieskan juureksi ja siihen sekoitetaan haaleaa vettä ja tattarijauhoja sekä jauhettua mantelia, plus vähän riisijauhoja. Jätetään hapantumaan yön yli huoneen lämpöön.
        Seuraavana päivänä tarkistetaan happamuus, ja tarpeen mukaan lisätään vettä ja tattarijauhoja. Lisätään vielä suolaa ja kuivahiivaa noin puoli teelusikallista ja saman verran psylliumia sekä tattari- ja mantelijauhoja jotta saadaan sopivan kiinteä taikina. Vaihtelua saa siemenillä, pellavan- ja auringonkukansiemenet sopii tähän hyvin, seesaminsiemeniä voi ripotella pinnalle rasvanokareiden lisäksi. Kohotetaan kahteen kertaan ja paistetaan ohuena rieskana. Halkaistaan heti paistettuna.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3392
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3212
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      125
      2771
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      44
      2553
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1963
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1505
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1330
    10. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      39
      1240
    Aihe