LAATUSUKLAATA?

Aapu

Kertokaapa ihmiset,
MITÄ ON LAATUSUKLAA? Mitkä ovat kriteerit, joiden perusteella suklaa määritellään joko laatusuklaaksi tai perussuklaamössöksi? Onko laatusuklaa aina tummaa suklaata?
Ja löytyykö näitä laatusuklaita ihan ''tavan kaupoista'', kuten S- ja K-marketeista? Prismasta, Tokmannilta, Cittareista?
Nämä asiat olisi kiva tietää, kun seuraavan kerran kun vierailen kaupan karkkihyllyllä :-).

11

2314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • llllh

      Varmaankin jotain aitoa Belgialaista, käsin, huolella ja rakkaudella tehtyjä perinteikkäitä konvehteja joidenkin snobien mielestä. Tuskinpa ainakaan tavan karkkihyllystä löytyy, vaan ne lennätetään jokainen yksitellen omissa yksityislentokoneissaan tilaajan kotiovelle. Hintaa yhdelle konvehdille tulee n. 1000 000, 45 €

      • safkaseireeni

        Taas mennään tuhatta ja sataa metsään tällä iänikuisella "kaikki belgialainen suklaa on laatusuklaata". Valmistusmaa ei takaa laatua, belgialaiset ratsastavat nykyään näteillä käärepapereilla.


      • Enkyledessyösuklaata

        Niinkos tuo IIIIh kirjoitti, että "kaikki belgialainen suklaa on laatusuklaata".
        Nääs en sellaista itse huomannut.


    • öplkij9ib7

      ....suklaata eri vahvuuksilla saa Lidlistä, lähtee suklaan himo vähemmällä määrällä. Löytyy 60 %, 70 %, 80 %, eli tarkoittaa kaakaon määrää, kanattaa kokeilla.

    • tai aromeja

      LaatuSuklaa on nautintoaine, joka koostuu kaakaomassasta, kaakaovoista, sokerista ja mausteista. EI MUUTA. ( Maitosuklaaseen tulee sitten MAITO - ei muuta lisäainetta)

      HUOM:Hedelmät, alkoholi, hillot, marjat, pähkinät EI OLE LISÄAINEITA vaan suklaassa ne on MAUSTEITA

      Tsekkaa esim: http://www.chjoko.com/

    • safkaseireeni

      Ensinnäkin, oikeaa laatusuklaata et löytä tavallisista kaupoista (ainakaan vielä, valitettavasti). En pidä itseäni minään suklaaeksperttinä, lähinnä amatöörinä joka on ns. nähnyt valon, mutta muutama perusajatus on jo onneksi hanskassa.

      Tiivistetysti aiheesta:

      Seuraava lista on laadittu käyttäen apuna omia kokemuksiani ja Chloe Doutre-Rousselin mainiota kirjaa "The Chocolate Connoisseur"

      Näin tunnistat laadukkaan suklaan

      1. Älä anna kääreen hämätä
      Varsinkin belgialaiset karkkisuklaantuottajat ovat taitavia paketoimaan herkkunsa ikään kuin kääreet sisältäisivät suorastaan sulaa kultaa. Ei viinikään ole hyvää vain siksi, että pullossa on nätti etiketti. Eräät maailman parhaista suklaista ovat kääreiltään suorastaan tylsiä. Yhdessä mielessä kääreet kyllä voivat antaa vinkkiä: jos kääre on neonvärinen ja kuvituksena on jokin hassu maskotti, tiedät ettei kannata edes vilkaista sisältömerkintöjä vaan laittaa tuote suoraan takaisin hyllyyn. Termit "reilu kauppa" tai "luomu" eivät takaa suklaan laatua millään tasolla.

      2. Lue pakkausseloste - etsi avainsanoja
      Kaikkien E-koodien pitäisi herättää epäilyksesi. Sana "vanilliini" kertoo suoraan, että tuotteen kohdalla on vedetty mutkat suoriksi raaka-aineiden laadussa. Keinotekoista vanilja-aromia, vanilliinia tuotetaan mm. lahonneesta puusta ja tulevaisuudessa ilmeisesti myös lehmänlannasta. Aitoa vaniljaa löydät vain laadukkaasta suklaasta. Mitä pidempi tuoteseloste, sen enemmän vaivaa valmistaja on nähnyt peittääksesi tärkeimpien raaka-aineiden heikon laadun. Jos tuoteselosteessa puhutaan plantaaseista, saattaa kyseessä olla pelkkä mainoskikka. Jos taas puhutaan kaakaopapulajikkeista, saatat olla oikeinkin hyvillä jäljillä.

      3. Luota hajuaistiisi ja makuaistiisi
      Äitelän esanssinen maku on varoitus keinotekoisista aromiaineista ja korkeasta sokeripitoisuudesta - kädessäsi oleva tuote lienee siis karkkia, ei suklaata.

      4. Katso hintalappua
      Parhaat suklaat eivät ole massatuotantoa. Pientuotanto on kalliimpaa kuin teollinen tehdastuotanto, ja laadukkaat raaka-aineet ovat huomattavan paljon kalliimpia kuin bulkkitavara. Hyvä suklaa on siis luonnollisesti hinnakkaampaa kuin peruskarkkisuklaa. Isoillakin tuottajilla saattaa olla laadukkaampia tuotesarjoja, mutta varo ettet maksa pelkästä ovelasta markkinoinnista. Mikäli suklaassa on pähkinöitä ei pähkinöiden rasvan kuulu maistua eltaantuneelle. Hedelmä-, ja marjamakujen kuuluu syntyä oikeista hedelmistä ja marjoista, ei saippuanhajuisista esanssiaineista. Minttusuklaan ei tarvitse tarkoittaa sitä vastenmielistä valkoista, valuvaa sokerisiirappia jota lukemattomat konvehdit sisältävät.

      5. Tunne myytit ja kliseet
      Kaakaoprosentti ei kerro mitään suklaan laadusta. Hyvän maitosuklaan ei kuulu maistua sokeriselle. Valkoisen suklaan ei kuulu olla jauhoista.

      ----------------
      Reseptejä ja lisää asiaa laatusuklaasta:
      http://safkaseireeni.blogspot.com

      • safkaseireeni

        Kuten muuallakin maailmassa, suosituimmat "suklaat" joita Suomessa ostamme, ovat korkean sokeri- ja lisäainepitoisuuden omaavia, huonolaatuisista kaakaopapumateriaaleista valmistettuja, esanssilta maistuvia ja haisevia tuotteita. Ihanan "The Chocolate Connoisseur" -kirjan kirjoittaja, Fortnum&Masonin suklaasisäänostaja Chloe Doutre-Russell kutsuukin näitä tuotteita "karkkisuklaaksi" erotuksena oikeasta suklaasta.

        Viime vuosina ovat eräät skandinaaviset ja kotimaiset elintarvikeyritykset pyrkineet lanseeraamaan gourmetsuklaita, mutta nämä ikävimpiin suklaamyytteihin (kuten korkeaan kaakaoprosenttiin laadun takeena) nojaavat yritelmät ovat onnistuneet sangen surkuhupaisasti. Syy: laadukkaan suklaan tärkein piirre, laadukkaat raaka-aineet, on edelleenkin unohdettu ja niiden sijasta kiinnitetty huomiota lähinnä pakkauksiin ja markkinointiin. Konvehtien täytteet ovat edelleen siirappista esanssitöhnää, eikä basilikan tai pistaasien lisääminen kauniisti pakattuihin levyihin tai patukoihin auta, jos edelleen laistetaan käyttämästä oikeaa vaniljaa tai kunnollista kaakaomassaa.

        Suomen suosituin suklaa on Fazerin sininen. Varmasti astun monen isänmaallisen varpaille toteamalla, että tämä klassikko on laadultaan kehnoa markettikarkkia. Se kuuluu tuoteryhmään, jota eräät irvileuat ovat joskus vaatineet kutsuttavan nimellä "vegelate" koska kaakaovoin säästämiseksi tuotteeseen lisätään muita kasvirasvoja. Laadukas suklaa ei koskaan sisällä mitään muuta rasvaa kuin kaakaovoita - itse asiassa muutamassa Euroopan maassa jopa lainsäädäntö on ennen EU:n esiinmarssia kieltänyt muun kuin kaakaovoin käytön suklaaksi kutsuttavssa tuotteissa.

        Fazerin sinisen koostumus on jauhoinen, maku sokerinen - ei ihme että monet sanovat voivansa ahmia koko levyn yhdeltä istumalta. Laadukas suklaa on niin aromikasta tavaraa, ettei se aiheuta samanlaista "binge" -eli ahtamishinkua. Kuten Doutre-Russell toteaa, kohtuullisesti käytettynä laadukas suklaa (kuten mikään muukaan ruoka) ei lihota; laadukas suklaa on karkkisuklaata vähäkalorisempaa juuri ylimääräisen sokerin puuttumisen vuoksi eikä se aiheuta nopeaa verensokeripiikkiä (teoria verensokerin nopeasta noususta ahmimisen aiheuttajana toki on hiukan kiistanalainen lääketieteellisesti, mutta itse olen taipuvainen siihen uskomaan). Cloetta Fazerin ohella muita suomalaisen suosikkisuklaan valmistajia ovat Brunberg, Panda ja ruotsalainen Marabou, joiden lippulaivat kaikki nekin ovat runsassokerisia, esanssisia karkkisuklaita.

        Vielä viisi vuotta sitten laadukkaan suklaan harrastaminen oli vaikeaa. Nyt on tilanne toinen. Vahlrona perusti oman putiikkinsa Helsinkiin, Stockmann myy useita laatusuklaita ja muutama suomalainen suklaa-artesaani on loikannut maamme gastronomiselle kartalle, ja ulkomaisten huippuvalmistajien tuotteet voi tilata kotiovelleen internetistä, jos vain omistaa Visa-kortin.

        Onko laadukkaamman suklaan ostaminen ja vaatiminen snobbailua? Karkkisuklaalla on varmasti paikkansa, kunhan tunnistamme sen siksi. Moni sanoo rakastavansa suklaata yleensä koska pitää kaikesta sokerinmakeasta (suklaata vai karkkia?) tai inhoavansa esimerkiksi tummaa suklaata, "kun se on niin kitkerää". Kumpikaan heistä ei liene maistanut koskaan oikeaa suklaata. Itsekin pidän Kinder-munista, mutta kun mieli tekee nimenomaan suklaata, en osta Fazerin sinistä vaan jotakin hinta-laatusuhteeltaan parempaa (en kyllä itsekään ole Siniselle immuuni, kyllähän sitäkin mielellään joskus natustaa).

        Juuri nautintoaineissa määrä ei mielestäni saisi korvata laatua. Mieluumin jätän vuoden mittaan kasan karkkisuklaata ostamatta, ja panostan joulun iloihin ostamalla oikeasti laadukkaan praliinivalikoiman. Hintaero ei lopulta ole niin suuri - laatuero on. Paras esimerkki on minttusuklaa: inhoan syvästi suomalaisten minttukonvehtien venyvää valkoista minttuesanssisiirappia, kun taas laadukkaammat esim. yrttiminttua sisältävät praliinit nappaan gourmetsuklaavalikoimista ensimmäisenä suuhun.

        ---------------
        Reseptejä ja lisää asiaa laatusuklaasta:
        http://safkaseireeni.blogspot.com


      • sokolaati
        safkaseireeni kirjoitti:

        Kuten muuallakin maailmassa, suosituimmat "suklaat" joita Suomessa ostamme, ovat korkean sokeri- ja lisäainepitoisuuden omaavia, huonolaatuisista kaakaopapumateriaaleista valmistettuja, esanssilta maistuvia ja haisevia tuotteita. Ihanan "The Chocolate Connoisseur" -kirjan kirjoittaja, Fortnum&Masonin suklaasisäänostaja Chloe Doutre-Russell kutsuukin näitä tuotteita "karkkisuklaaksi" erotuksena oikeasta suklaasta.

        Viime vuosina ovat eräät skandinaaviset ja kotimaiset elintarvikeyritykset pyrkineet lanseeraamaan gourmetsuklaita, mutta nämä ikävimpiin suklaamyytteihin (kuten korkeaan kaakaoprosenttiin laadun takeena) nojaavat yritelmät ovat onnistuneet sangen surkuhupaisasti. Syy: laadukkaan suklaan tärkein piirre, laadukkaat raaka-aineet, on edelleenkin unohdettu ja niiden sijasta kiinnitetty huomiota lähinnä pakkauksiin ja markkinointiin. Konvehtien täytteet ovat edelleen siirappista esanssitöhnää, eikä basilikan tai pistaasien lisääminen kauniisti pakattuihin levyihin tai patukoihin auta, jos edelleen laistetaan käyttämästä oikeaa vaniljaa tai kunnollista kaakaomassaa.

        Suomen suosituin suklaa on Fazerin sininen. Varmasti astun monen isänmaallisen varpaille toteamalla, että tämä klassikko on laadultaan kehnoa markettikarkkia. Se kuuluu tuoteryhmään, jota eräät irvileuat ovat joskus vaatineet kutsuttavan nimellä "vegelate" koska kaakaovoin säästämiseksi tuotteeseen lisätään muita kasvirasvoja. Laadukas suklaa ei koskaan sisällä mitään muuta rasvaa kuin kaakaovoita - itse asiassa muutamassa Euroopan maassa jopa lainsäädäntö on ennen EU:n esiinmarssia kieltänyt muun kuin kaakaovoin käytön suklaaksi kutsuttavssa tuotteissa.

        Fazerin sinisen koostumus on jauhoinen, maku sokerinen - ei ihme että monet sanovat voivansa ahmia koko levyn yhdeltä istumalta. Laadukas suklaa on niin aromikasta tavaraa, ettei se aiheuta samanlaista "binge" -eli ahtamishinkua. Kuten Doutre-Russell toteaa, kohtuullisesti käytettynä laadukas suklaa (kuten mikään muukaan ruoka) ei lihota; laadukas suklaa on karkkisuklaata vähäkalorisempaa juuri ylimääräisen sokerin puuttumisen vuoksi eikä se aiheuta nopeaa verensokeripiikkiä (teoria verensokerin nopeasta noususta ahmimisen aiheuttajana toki on hiukan kiistanalainen lääketieteellisesti, mutta itse olen taipuvainen siihen uskomaan). Cloetta Fazerin ohella muita suomalaisen suosikkisuklaan valmistajia ovat Brunberg, Panda ja ruotsalainen Marabou, joiden lippulaivat kaikki nekin ovat runsassokerisia, esanssisia karkkisuklaita.

        Vielä viisi vuotta sitten laadukkaan suklaan harrastaminen oli vaikeaa. Nyt on tilanne toinen. Vahlrona perusti oman putiikkinsa Helsinkiin, Stockmann myy useita laatusuklaita ja muutama suomalainen suklaa-artesaani on loikannut maamme gastronomiselle kartalle, ja ulkomaisten huippuvalmistajien tuotteet voi tilata kotiovelleen internetistä, jos vain omistaa Visa-kortin.

        Onko laadukkaamman suklaan ostaminen ja vaatiminen snobbailua? Karkkisuklaalla on varmasti paikkansa, kunhan tunnistamme sen siksi. Moni sanoo rakastavansa suklaata yleensä koska pitää kaikesta sokerinmakeasta (suklaata vai karkkia?) tai inhoavansa esimerkiksi tummaa suklaata, "kun se on niin kitkerää". Kumpikaan heistä ei liene maistanut koskaan oikeaa suklaata. Itsekin pidän Kinder-munista, mutta kun mieli tekee nimenomaan suklaata, en osta Fazerin sinistä vaan jotakin hinta-laatusuhteeltaan parempaa (en kyllä itsekään ole Siniselle immuuni, kyllähän sitäkin mielellään joskus natustaa).

        Juuri nautintoaineissa määrä ei mielestäni saisi korvata laatua. Mieluumin jätän vuoden mittaan kasan karkkisuklaata ostamatta, ja panostan joulun iloihin ostamalla oikeasti laadukkaan praliinivalikoiman. Hintaero ei lopulta ole niin suuri - laatuero on. Paras esimerkki on minttusuklaa: inhoan syvästi suomalaisten minttukonvehtien venyvää valkoista minttuesanssisiirappia, kun taas laadukkaammat esim. yrttiminttua sisältävät praliinit nappaan gourmetsuklaavalikoimista ensimmäisenä suuhun.

        ---------------
        Reseptejä ja lisää asiaa laatusuklaasta:
        http://safkaseireeni.blogspot.com

        Hihistellä aina voi, mutta silti sanoisin fasun sinisen olevan eurooppalaisella mittakaavalla yksi parhaista lajissaan.

        Olen syönyt niin monia eurooppalaisia "laatusuklaita" ja laatu vaan lagaa perässä - ei vaan ole sitä makua ja tuntumaa kuten fasussa. Yleensä euro-suklaat ovat joko liian kitkeriä tai yleisemmin hyvin imeliä keski-euroopan maun mukaisesti.

        Paras yleis-suklaa on fasun talous-suklaa - sitä kehtaa syödä naaman vääntymättä solmuun ensi puraisulla ja sitä voi käyttää myös häpeilemättä myös jälkiruokiin.

        Parasta Fasulta ovat Mignon-munat ja Wiener-nougat, jotka eivät varsinaisesti ole suklaata vaan suklaata sisältäviä makeisia. Kummankaan kaltaisia ei Euroopasta saa - ainakaan tällä maltillisella sokeripitoisuudella.

        Noin yleensä - eurooppalainen maku on suomalaista makeampi vaikkakin parhaimmat suklaa-konvehdit sainkin hollantilaiselta suklaa-baarista käsintehtyinä.

        Valhrona tai Lindt ovat ihan ok, mutta silti mainettaan huonompia - eettisyys merkkaa silti maun ohella paljon.


    • tuolta

      laatusuklaa.fi

    • ncvnxz

      Toblerone.

    • Kauppias_itse

      Safkaseireeniltä todella hyvää asiaa! Itse pidän laatusuklaan kriteerinä myös sitä, että siinä EI ole vanilja tai lesitiiniä, koska niitä ei tarvita mihinkään. Vaniljaa käytetään juurikin heikomman raaka-aineen makuvikojen peittelemiseen ja lesitiinillä taas suklaan tekijä oikoo mutkia jotta pääsisi helpommalla.

      Kuten täällä joku valistunut jo on kertonutkin, löytyy osoitteesta www.laatusuklaa.fi todellista laatusuklaata. Tervetuloa tutustumaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5791
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2007
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1765
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe