Neuvoja aloitteleville

12+13

Hei. Poika sai kipinän mäkihyppyyn nyt talvella. Mäessä käytiin muutama kerta ja tarkoitus on kesällä jatkaa muovilta. Ja tietysti ensi talvena. Huonosti on liiton sivuilla tai muuallakaan tietoja varusteistam kisoista, säännöistä ym. Suksen mitat tiedän, en paljon muuta. Varusteita ollaan nyt hankkimassa, mutta mistään ei saa tietoa niiden huollosta, voiteista, mitä lumelle, mitä muoville.
Jos jollakín hyviä linkkejä "tietoiskuihin", niin laittakaa.
Kaikista neuvoista kiitolline: Maikki

5

3663

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12+13

      Eikö tätä palstaa tosiaan lue kukaan jo lajista tietävä. Kaikki tietoa kiinnostaa aloittelevia tolloja;) T: Maikki

      • Korpo

        Kyllä noita välineitä saa tosissaan metsästää, etenkin monoja. Kesä- talvisukset erikseen, talvella suksivoiteet joka lämpötilalle esim (-5 - -10) Kesällä riittää parafiini. Varusteet saa yleensä hankittua seuralta. Missä päin on tarkoitus hyppiä?


      • Mäkihyppäjän äiti
        Korpo kirjoitti:

        Kyllä noita välineitä saa tosissaan metsästää, etenkin monoja. Kesä- talvisukset erikseen, talvella suksivoiteet joka lämpötilalle esim (-5 - -10) Kesällä riittää parafiini. Varusteet saa yleensä hankittua seuralta. Missä päin on tarkoitus hyppiä?

        ...samat sukset kesät talvet. Riippuu sitten seurasta, saako välineitä sieltä lainaksi. Ainakin hiihtoliiton kamapörssissä on ilmoituksia käytetyistä. Lapsen ikäryhmästä on kiinni se, miten pitkät sukset ja kontrolloidaanko välineitä. Pituusmittauksia on ekan kerran (muistaakseni) alle 14-vuotiaiden sarjassa eli siihen asti voi olla vähän reilummatkin sukset. Kysy paikallisesta seurasta tarkempia tietoja, myös Finnjumpingin sivuilta taitaa löytyä varustesääntöjä, mutta ne taitavat olla aika monimutkaisia. Isompana tulee suksen pituuden lisäksi BMI-arvo mukaan eli painokin vaikuttaa suksien pituuteen. Kypärä on meillä laskettelukypärä, tosin hyvin suojaava ja laadukas. Cascolta saa mäkihyppykypäriäkin kaiketi. Lasitkin pitäisi olla, meillä laskettelulasit. Hanskat kesällä ohuemmat ja talvella ohut toppahanska tai muu vastaava. Monot ovat kiinni siitä, millaiset siteet on. Pienillä usein remmisiteet, kunnes siirrytään isommissa mäissä turvallisempiin siteisiin (suksi irtoaa kaaduttaessa). Mutta varmaan löytyy käytettyjä settejä ja samalla vähän ohjeita seuran kautta.


    • Porkaton

      Mäkihyppy on niin pieni laji, että kaikki oleellinen tieto löytyy sieltä teidän omasta seurasta.

      Varusteet on kalliita, eikä kyllä kovin alkuvaiheessa kannata uusia ostaa, vaikka niistä pääseekin eroon helposti. Finnjumpingin kamapörssi on hyvä paikka metsästää käytettyjä välineitä.
      Uusia välineitä junioreille myy: www.suxee.fi/ ja Promotur / Pasi Sajasalo

      Aloittelijoille ei paljon sääntöjä tarvita, suksen pituus kun on 1,4-1,5 kertaa hyppääjän mitta, niin sillä pärjää. Siteen paikka monon kärjestä 57 % suksen kärjestä, mutta käytetyissä siteet on useimmiten paikoillaan. Siteitä ja monoja hankkiessa pitää huomata että tulee oikea pari, vaijeriside/kärkiside, monot täytyy olla siteeseen sopiva.

      Suksen voitelu talvella ihan kuin hiihtosuksen luistovoitelu, esim voidetta hankkiessa myyjät osaavat opastaa. Kesähyppäämiseen suksen pohjaan levitetään paksuhko kerros parafiiniä tms suojakerrokseksi.

      Mutta kyselkää nyt niiltä oman seuran vetäjiltä. Sieltä se tieto pitää tulla, eikä netin keskustelupalstoilta!

    • Juristimäkimies

      Slatnar shop myy suksia, siteitä, vahoja yms tarvikkeita. Win. Air myy mäkihyppy siteitä (halvemmalla hinnalla kuin Slatnar). Rass niminen yritys tekee Keski-Euroopassa mäkimonoja ja niitä saa tilattua suoraan heiltä. Uusia suksia saat tilaamalla Fischeriltä sekä myös Flueg.de nimiseltä yritykseltä. Ahoselta, elin ART Sports Oy:tä (y-tunnus: 2424946-8) saat pukuja. Jannelta itseltään sekä muilta Lahden mäkihyppääjiltä aina löytyy ylimääräsiä suksia, kypäriä, voiteita, nappeja jne. Paras tapa ostaa halpoja käytettyjä mäkikamoja, jotka sopivat ns. junnuille on seurata LHS:n kamapörssiä tai itse käydä harjoitusten aikaa betonin puolella ja kysellä hyppääjiltä josko löytyisi vaikka se ylimääräinen sidetappi tai Uvexin kypärä.

      Uudet kamat jos ostat mäkihyppyyn, niin siihen helposti pulahtaa se 3000-4000 euroa tai jopa enemmänkin, riippuen tietysti siitä, kuinka laadukkaat vehkeet olet hankkimassa.

      Käytetyt kamat, jotka on useasti ovat jopa liian hyvät junioreille saat varmasti alle 1000 eurolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3792
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      116
      1480
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1350
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1184
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      59
      1051
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1046
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe