Amsterdam: Naisen ulkona liikkuminen iltaisella

Yks vaan

Viime lauantaina tein ensin juoksu- ja pyorälenkin ja illalla menin kaverin kanssa Amsterdamiin baareihin.

Oli aurinkoinen ja lämmin paiva, hölkätessa tuli kuuma, ja niinpa riisuin takkini. Minulla oli sitten hihaton sporttinen paita paalla. Kun olin riisunut takkini, viereisellä pyörätiellä pyoräili minuutin välein mustia miehiä. Joka ikiseltä heistä sain korviin asti ulottuvan hymyn, silmäniskemistä, viheltelyjä ja huomautuksia. En ymmärtänyt kaikkia huomautuksia, koska heidän hollantinsa ei ollut tarpeeksi standardia minulle. Minua inhotti (ja tätä tapahtuu joka päivä, joten inho on jokapäiväistä). Miksen voi menna lenkille rauhassa? Minusta on ollut aina kiva, kun koiranulkoiluttajat ovat tulleet juttelemaan, mutta kylla sen kuulee jo heti ensimmaisesta avauksesta, mitä jokin onnenonkija minulta haluaa.

Ja jos nämä mustat miehet eivät ole pyörän selässä vaan autossa, ja näkevät minun lenkkeilevän viereisellä kävelytiellä hihattomassa paidassa, niin usein hidastavat vauhtia, tööttäävät useaan kertaan, kurottavat päänsä auton ikkunasta ulos ja lausuvat minulle hehkeällä äänellä ehdotuksia. Pitäisikö minun tuntea oloni imarrelluksi? En tunne. Kaikki kalpeat naiset ne ottais, joilla näkyy paljasta ihoa olkapäästä sormeen asti.

Saman päivän iltana menin junalla Amsterdamiin baarikierrokselle kaverin kanssa. Minulla oli lyhyehkö mekko ja peittävät lilansiniset sukkahousut. Kun menin kioskille ostamaan lippua, siellä istuskeli tummaihoinen Securitaksen vartija. Tervehti minua ja iski silmää. Kyseli minulta, minne olin menossa. Sanoin vähäsanaisesti: "Kaverin kanssa Amsterdamiin", mutta hän ehdotti, että voisin mieluummin jäädä tänne Almereen pitämään hänelle tänä iltana seuraa. Hänen äänestään kuuli, millä mielellä hän oli liikkeellä. Jätin hänet omaan arvoonsa ja ostin lippuni ja kävelin rappuset laiturille. Laiturille mennessäni tämä Securitas-mies vihelsi minulle.

Amsterdamissa asemalta baareihin ja takaisin kuljimme sellaisten katujen kautta, jossa ei illalla ole ketään, joten ei tarvinnut mustia miehiä kestää. Onneksi Damissa on muutamia tällaisia reittejä iltaisin.

Kun olin saapumassa takaisin kotiasemalleni, sama musta Securitas-mies, jota olin aiemmin joutunut kestämään, olikin samassa junassa. Kaverini jäätyä pois aiemmalla asemalla hän nousi ylös ja otti paikan minua vastakkaisesta penkistä. Katseli siinä minua päästä varpaisiin, nyökytteli ja kehui vartaloani, mutta sanoi, että "naisella ei saa olla lyhyet hiukset". En vastannut hänelle mitään.

Kun olin melkein avaamassa junan ovea, hän asettui seisomaan taakseni noin kymmenen sentin päähän ja se tuntui painostavalta.

Asemalla pyörääni avatessani tuli vastaan mustaihoinen poliisi. Hän toivotti maireasti hyvää iltaa ja kysyi, voisiko tulla pyöräni tarakalla kotiini, niin tehtäisiin kaksin jotain kivaa. Olin saanut yhdeltä päivältä jo ihan tarpeeksi, olin mielessäni vimmastunut, mutta koitin olla ulkopuolelle kuin ei mitään olisikaan. Sanoin: "Ei". Hän sitten siihen: "Mutta me ollaan sentään samasta kaupunginosasta, miksei me voitais tutustua toisiimme paremmin?"

Toi "me ollaan samasta kaupunginosasta" on kyllä jo niin vanha selitys. Sitä olen saanut kuunnella useampaan kertaan, kun olen mennyt paikallisasemalla junaan ja jäänyt keskustassa pois. Keskustassa on silloin jäänyt joku musta mies pois, joka on huomannut minut myös, kun alunperin nousin junaan. Sitten ne yrittävät kaikin voimin saada minut puhumaan heidän kanssaan, ensin asemalla, sitten kaupungilla, jos tulevat minua uudestaan vastaan. Meillä on Almeressa valitettavasti noin 200 metrin "tyhjä alue" aseman ja iltaelämän keskuksen välillä. Minua pelottaa aina kulkea sillä. Mutta pelottaa myös junassa.

Meillä on muutenkin paljon eri etnisiä jengejä täällä. Olin kerran hieman kello kuuden jälkeen kaupunginosamme keskustassa, missä kaupat menevät siihen aikaan kiinni ja muutama lähiöbaari on aukeamassa. Yhtään valkoista ihmistä ei tullut vastaan. Se oli todella yllättävää. Eri jengit vihelsivät minulle kävellessäni ohi. Marokkolaisjengiläiset ääntelehtivät tuttuun tapaansa suhuäänellä: "zzzssszzhhhszzhhszhh.... Mesje!" Tarkoittivat "meisje", eli tyttö. Kun taas "mesje" on sama kuin veitsi. No olipa kumma näky, kun tyttö meni ohi! Tähän aikaanhan ei islamilaisissa yhteiskunnissa tyttöä saisi kadulla näkyä, kotona pitää olla hellan ääressä! Aloin miettimään, miksi valkoihoisia ei näkynyt siihen aikaan enää missään, kuten vaikkapa Turussa tai Tamperella. Ehkä he tuntevat, että kun keskusta on näiden jengien hallussa, heillä ei ole sinne enää asiaa? Ehkä he jättäytyvät vapaaehtoisesti kotiin, kun eivät tunne oloaan hyväksi siellä. Voin vain kuvitella, miltä paikallisista alkuperäishollantilaisista tuntuu, kun oman kaupunginosan keskustaan ei ole enää ilo mennä.
--->

12

2647

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yks vaan

      ---> Almeressahan on vieläpä se erikoispiirre, että tähän uuteen kaupunkiin ovat muuttaneet monet amsterdamilaiset suurkaupungin ongelmia, kuten etnisiä alkuperäiskansaa nöyryyttäviä jengejä, pakoon. Nyt niitä ongelmia alkaa esiintyä täälläkin. Arvatkaa vain, miltä tuntuu asukkaista, jotka ovat tulleet tänne saadakseen hengähdyksen Amsterdamin paineista ja luulleet muuttavansa turvallisempaan paikkaan, jossa voi tuntea olevansa osa ympäristöään. Syyt muuttaa tänne ovat verrattavissa niihin, miksi jotkut turkulaiset muuttavat Raisioon tai tamperelaiset Lempäälään perhettä perustettaessa.

      Tulin kerran lukeneeksi erään hollantilaisen vihreän moku-positiivisen blogia. Hän sanoi, että hän puolustaa naisten hunnun käyttöä jo pelkästään siksi, että hunnulla naiset voivat välttää joutumista miesten ehdottelujen kohteeksi. Minä en ymmärrä tuota. Eikö pitäisi katsoa sinne, mikä tämän tilanteen aiheuttaa, eli näihin miehiin? Tuo hänen ehdotuksensa kuulosti siltä, kuin että tulvaa pitäisi korjata heittämällä vettä pois ämpärillä.

      On surullista katsoa, miten tällaisessa maassa kuin Hollanti naisille ei anneta muuta vaihtoehtoa kuin pikkuhiljaa liukua tämän mamuporukan keskiaikaisten ja machojen naisuskomusten alamaisiksi. Muistakaa siellä Suomessakin, että kun täysin eri kulttuurista tulevia mamuja on tarpeeksi suuri määrä, heidän arvonsa ja heidän hyväksymänsä kanssakäyntitavat (jotka eivät länsimaisen käsityksen kanssa mene yksiin, esim. että nainen ei saa kulkea yksin illalla), saavat enemmän jalansijaa siellä. Halusivat suomalaiset tai eivät, sillä on vaikutus jokapäiväiseen elämäämme kodin ulkopuolelle astuessamme. Kun olen menossa jonnekin, minusta tuntuu usein, että "En halua mennä. En jaksa kuunnella enkä katsella niitä." Mutta enhän minä voi kotiini linnoittautuakaan. Luulen, että ollakseen positiivinen Hollannin tilanteesta, täytyy 1) olla kaikki vapaa-aikansa kotona, 2) ei käyttää julkisia kulkuvälineitä, 3) asua Eteläosassa maata maaseudulla tai pikkukaupungissa, missä monikulttuurisuus on hieman vähemmän voimissaan kuin Randstadissa.

      Kuntosalikäynneistäni olisi kanssa sanottavaa, mutta sen taidan jättää toiseen kertaan.

      Luulin vetoavani ulkonäölläni vain vaihtoehtoisempaan naismakuun, jollainen afrikkalaisilla tai marokkolaisilla mitä varmimmin ei ole. Silti tuntuu, kuin minua piiritettäisiin. En ole kokenut tällaista Suomessa ikinä. Italiassa kyllä, mutta enemmän tyyliin "saanko koskettaa sinua, vaalean neidon koskettaminen tuo onnea."

      En enää tunne, että poliisin tai järjestysmiehen läsnäolo tuo lisää turvallisuutta, kun he ITSE tekevät oloni epämukavaksi. Suomessa en olisi vielä osannut kuvitellakaan, että tällaista kohtelua voisi saada poliisilta tai järjestysmieheltä.

      Vai, kun minulla kerran oli lyhyehkö hame, kerjäsinkö minä tätä kaikkea ihan itse? Oikeauskovaisten mielestä varmasti kerjäsin. Omasta mielestäni en.

      • 15

        on se kumma kun ei saa olla rauhassa no ei varmaan saa jos vatetus on seksulisia juttuja herättävä,taitaa olla antsussa yleinen käsitys et kun tollai pukeutuu tahtoovain yhtä ja muuallakin taita olla sama juttu.


      • täytyy saada
        15 kirjoitti:

        on se kumma kun ei saa olla rauhassa no ei varmaan saa jos vatetus on seksulisia juttuja herättävä,taitaa olla antsussa yleinen käsitys et kun tollai pukeutuu tahtoovain yhtä ja muuallakin taita olla sama juttu.

        pukeutua haluamallaan tavalla.

        Hollantilaiset idiootit ovat vain haalineet apinoita ja muita elukoita kehitysmaista maansa täyteen.

        Ja nyt katuvat...


      • Nainen 45+

        Oli ikävää lukea kertomuksesi, mutta se oli aika samanlainen kun omat kokemukseni Hollannista jo 10 vuoden takaa!
        Olen jo 45 , enkä edes blondi tai mitenkään Suomalaisen mittapuun mukaan kaunotar. Lähinnä keskiverto tavisnaama.
        Osasyy siihen, miksi muutin perheeni kanssa takaisin kotimaahan ja Turkuun oli juuri tuo kirjoittamasi ongelmavyyhti. Ne, ketkä vähättelevät ongelmaa ja väittävät kaiken vain ja ainostaan johtuvan "naisen omasta tyhmyydestä tai "mitäs pidät toppia ja minihametta", eivät todellakaan tiedä mistään mitään.

        Ei tarvitse mennä edes Hollantiin asti, voi mennä vaikkapa Turun lähiöihin tai Tukholman Rinkebyyhyn etsimään näitä etnisiä monikansallisia kokemuksia.

        En ihmettele äärioikeiston nousua näissä maissa, Suomessa tilanne on aivan vastaava 10v päästä. Alkusoittoa saatiin jo nyt keväällä, kun tyttäreni koulussa ei enää vietetä joulujuhlia eikä kevätlukukaudella laulettu suvivirttä. Sehän loukkaa koulun mamuoppilaita, joiden vanhemmat rättipäineen huutavat ja itkevät käytävillä, miten heidän kultamussukka poikiaan on NAISPUOLINEN opettaja kohdellut kaltoin, antanut esim kokeesta huonomman nron kun jollekkin tyttöoppilaalle jne jne.

        Poliitikkomme tuntuvat olevan täysin irti todellisuudesta, esimerkkinä muutaman mamu-mummon erillinen hyysäys. Omat vanhuksemme makaavat ilman kunnollista hoivaa ja hoitoa vaipoissa, ei riitä käsiä edes vessakäyntiin päivässä tai kerran viikossa ulkoluun.

        kaikki sympatiat sinulle ja pidä puolesi hullussa Hollannissa.


      • Nuorinainenadam

        Taytyy sanoa, etta itse olen asunut nyt reilun vuoden Amsterdamissa ja aivan rauhassa ja turvallisin mielin voinut liikkua. Pari kertaa on tullut jotain ehdotteluja, mutta enpa ole jaanyt niita murehtimaan, pyytamalla ovat poistuneet. Ja ihan pienenissa hamosissakin illalla olen liikkunut taysin ongelmitta. Toisille sita sattuu ja tapahtuu, toisille ei.


      • Matkamies maan

        Oletko miettinyt omaa suhtautumista miehiin ja eurooppalaiseen kulttuuriin ?
        Jos sinusta on vaikeaa asustella suur-kaupungissa niin muuta perä lappiin , tosin sielläkin poromiehet ahdistelee minihameisia tyttöjä


    • iltaelämän oppaaksi minulle amsterdamiin? olen elokuussa tulossa sinne lomalle. oon 32v ja tampereelta eikä tarvi pelätä mitään minun seurassani.

      jakke

      • Kulkija +

        Suomi on loppujen lopuksi hyvä ja turvallinen maa, sen huomaa vasta sitten kun on maailmaa
        kiertänyt ja nähnyt kaikkea.


      • eri mieltä
        Kulkija + kirjoitti:

        Suomi on loppujen lopuksi hyvä ja turvallinen maa, sen huomaa vasta sitten kun on maailmaa
        kiertänyt ja nähnyt kaikkea.

        Kyllä Amsterdamin yössä,kunhan pysyi poissa punaisten lyhtyjen alueelta, oli huomattavasti turvallisempaa ainakin miehelle kuin Helsingin yössä jupoojen keskellä.


    • yada yada yada

      No jopas on sun elamasi raskasta taalla Amsterdamissa ja Almeressa. Oletko koskaan ajatellut, etta ne miehet heittavat ihan muuten vaan juttua, ilman etta se on tarkoitettu vakavaksi otettavaksi? Ala tuijota niita mustia miehia ja jos ne jotain sanovat, ala ole kuulevinaankaan niita....kylla ne sitten sut rauhaan jattaa!
      Ja sulle taitais olla parasta muuttaa takaisin koto-Suomeen....siella on turvallisempaa sulle!

      Suc6!

    • Huvittavaa

      Tais olla provo koko kirjotus!

      • ota neuvoista vaarin

        Kuinkahan vaikeaa sinulla oikeasti elämä onkaan, jos koet jossain alueella tai paikoissa, että et voi pitää hihatonta paitaa tai minimekkoa, vältä niitä sillähän niistä selviät. Taidat kuitenkin pohjimmiltasi kaivata huomion osoituksia kun niistä kuitenkin numeron tänne väännät. Pääseehän sieltä mustien miesten maasta poiskin, jos tarpeeksi ahdistaa, vai mikä sinua siellä pitää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe