parsan kasvatus

taimia hankkimassa

onko kokemuksia parsan kasvatuksesta? Tuottaako
satoa kuinka pian ja onko monivuotinen? Ihmette-
len, kun taimia ja siemeniä on niin harvassa pai-
kassa myynnissä.

8

8606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maria

      Parsan kasvatus vaatii aika paljon. Parsa tuottaa satoa vasta kolmantena kesänä. Maa tulisi olla kalkittua, hiekkaista multamaata. Parsa kannattaa valmistaa heti kun se on nostettu maasta.

      • parsa friikki!

        parsan kasvatus ei vaadi yhtään!


    • Juulia

      Mutta tässä ohje.
      Hienostunut
      parsa
      Parsaa pidetään varsinaisena varhaisvihanneksena ja kevään suurena herkkuna. Valkaistut tuoreena myytävät ulkomaiset parsanversot ilmestyvät kauppoihin ja ravintoloihin toukokuun aikana. Parsaa omalta maalta voi odotella touko-kesäkuun vaihteessa.

      Paksun juurakkonsa avulla talvehtivan parsan suomumaiset versot korjataan 15–20 sentin pituisina keväällä terävällä veitsellä leikaten.

      Parsaa voidaan viljellä vihreänä tai valkaistuna. Vihreiden annetaan nousta maan pintaan rauhassa keräämään lehtivihreää. Valkaistut kasvatetaan kohopenkissä, missä ne mullataan päivittäin, jotta versot eivät ala vihertää. Valkaistut versot ovat miedon makuisia ja mureita. Vihreää parsaa on puolestaan helppo viljellä ja se sisältää enemmän ravintoaineita kuin valkaistu.

      Parsan viljelyssä on kolme vaihetta: taimi-, kasvu- ja korjuuvaihe. Taimivaiheeseen kuuluu kylvö ja istutus avomaalle. Lyhyemmällä taimivaiheella pääsee kun ostaa keväällä valmiit taimet istutusta varten. Syvämultaiseen ja hyvin muokattuun parsamaahan kaivetaan 10–15 sentin syvyinen vako, jonka pohjalle taimet istutetaan 30–40 sentin välein. Riviväli saa olla jopa 150 senttiä, sillä versot kasvavat kesän aikana jopa parimetrisiksi. Vaot täytetään mullalla saman vuoden syksyllä.

      Kasvuvaihe, jolloin taimet saavat rehevöityä ja kasvattaa juurakkoaan, kestää istutusvuoden lisäksi 1–2 vuotta. Tänä aikana ei satoa korjata vielä ollenkaan, vaan parsamaata lannoitetaan ja pidetään rikkaruohot loitolla. Valkoiselle parsalle aletaan koota 60–70 sentin levyistä ja 30–50 sentin korkuista harjua.

      Parsan viljely on pitkällistä puuhaa, sillä ensimmäiset maistiaiset saadaan useimmiten vasta neljäntenä tai viidentenä vuonna kylvöstä. Silloinkin satoa korjataan vain noin viikon ajan parin päivän välein. Loput versot jätetään kasvamaan ja rehevöittämään kasvustoa.

      Parsa on kaksikotinen eli hede- ja emiyksilöt ovat eri kasveissa. Syksyllä emikasveihin muodostuu punaisia marjoja, jotka ovat myrkyllisiä.

      Varsinaisina satovuosina parsoja korjataan noin kuukauden ajan. Täysikasvuisesta parsamaasta saadaan satoa jopa 10–15 vuotta. Vanha kasvusto alkaa kuitenkin pienentyä, joten uusi parsamaa kannattaa panna alulle, kun entisestä on korjattu satoa 8–10 vuotta.

      Viljelyyn valittavia lajikkeita ovat muun muassa Tanskalainen Jättiläinen, Mary Washington ja Limbras Franklin. Kaksi ensin mainittua ovat vanhoja ja kestäviä. Limbras Franklin on satoisa uudempi F1-hybridilajike, jonka siemen on kalliimpaa.

    • maalainen

      on monivuotinen. meillä kasvaa koristepensaana jo kymmenettä vuotta sellainen..ei ole hoidettu mitenkään...jos ottaa syötäväksi niin ei pensasta kasva, mutta juuristo säilyy kyllä..

      • parsa friikkki!

        parsa ei ole moni vuotinen!


    • Omenan maku

      Tilasin Kauppilasta parsan taimia(Mary Washington) v -90. Istutin ne hiekkakentän laitaan ohjeen mukaisesti. Viime vuonna herkuttelimme ensimmäistä satoa. Eli yksi parsa-ateria kahdelle hengelle. Siis runsasta satoa saa näköjään odottaa enemmän kuin kolme vuotta. Kesän lopulla kasvusto oli rehevän näköinen. Viime kesänä ostin uuden satsin parsantaimia, nyt niitä on 20. Lannoitteena käytän ruohosilppua.
      Lapsuuteni (joka sijoittuu 50 luvun alkuun) muistikuvassa mökkimme portinpielessä kasvoi tuuhea parsa, pari kesää sitten kävin samaisella mökillä ja siellähän ne parsat kasvoivat edelleen...

    • parsa friikki

      parsa on monivuotinen!

    • parsa friikki!

      parsa on ripulia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4082
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2358
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2066
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      97
      1725
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      12
      1348
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1317
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1272
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe