ammattikoulusta valmistuvat, ostatteko lakin

Llgfh

ainoastaan ammattikoulusta valmistuvat, meinaatteko laittaa lakin?

Minä valmistun media-assistentiksi ja mahdollista olisi laittaa pelkästään ammattikoulun tutkinnon käyneenä sellainen lakki. meinaako kukaan laittaa?

36

10198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • la la laa

      Lakit on ylioppilaiden perinnettä, johon amiksilla ei ole tarvetta tai syytä kajota. Pidetään me omista perinteistämme kiinni ja pistetään karjalippikset päähän, se on meidän juttu!

      • Anonyymi

        Itseasiassa Merkonomit olivat alimman korkeakoulututkinnon suorittaneita vuoteen 2000 asti. Eli ns. ylioppilaita koulutetuimpia. Siksi heillä tupsu lakissa, se on perinne joka ollut 1800 luvun asti, samoin monet muut alat olivat sen alimman korkeakouluasteen opisto-opinnot suorittaneet ja siksi niissä on edelleen tupsu, se on historian havinaa. Nykyään on tullut yleinen ammattilakki, joka kyllä saisi yleistyä nyt kun toisen asteen perustutkinnot ovat muuttuneet kaikki kolmen vuoden 180ops tutkinnoiksi, ja näyttötutkintotodistukset myös päälle. Ammattilakkikin on vuosikymmeniä vanha perinne, joka siis elvytetty. Fredrikson ainakin valmistaa, ja Salon lakkitehda valmistaa ammattikokardeja ja koruja, A-lyyra. Se on kivan värinen se ammattilakki, sinipurppuramusta. Porukoilla ei ollut varaa 50-70 luvuilla ostaa lakkeja, ellei opinnoista saanut sitä virkalakkia suoraan, kuten esimerkiksi VR työntekijät saivat lakkinsa ja hoitajat ym. Jäi tosiian pois, mutta kyllä ammattiin opiskelevia on vuosisatoja lakitettu, se on heille maksettu myös viran puolesta. Museoista löytyy vanhoja virkalakkeja kun oikein tutustuu aiheeseen. Myös ulkomailla asia ollut hyvin tuttua. mm. Poliisitkin saivat virkalakit jo ennen kuin se siirtyi ammattikorkeatutkinnoksi.


    • Valmistuva

      Valmistun lähihoitajaksi ja haluan lakin. Luokaltamme suurin osa meinaa lakin hankkia, joten en ole tässä asiassa ainut. Mielestäni ammattikoulusta valmistuneetkin ansaitsevat kunnon juhlat ja lakin jos haluavat, ei ne ole vain ylioppilaiden etuoikeuksia. Muutoinkin ylioppilaiden pippaloita juhlistetaan ja ylistetään maasta taivaisiin, vaikka jotkut ammattikoulun suorittaneetkin ovat tehneet yhtä paljon töitä, kun ylioppilaatkin. Lisäksi ammattikoulun suorittaneet ovat valmiita työelämään, he ovat oman alansa ammattilaisia.

      • ddfdfbnm hju

        amis o yhtä mamoilua opiskeluun verrattuna :D HIENO RÖLLI HERMANNI


    • Lukiolainen.........

      Onko ammattikoululaisten lakki sammanlainen kuin ylioppilaiden lakki (valkoinen hattu, musta lippa, lyyra) vai poikkeaako se muuten? Kysyn vain uteliaisuuttani tarkoituksenani ei ole halveksia ammattikoululaisia, jotka ovat myös opiskelleet ahkerasti ja ovat oman alansa ammattilaisia.

      • Juulimo

        Amisten lakkien värit vaihtelevat koulutuslinjasta riippuen kaikilla oman laisensa, mutta kaikki muuten samanlaisia keskenään niin amisten kuin luiolaistenkin


    • hoihoihoitaja

      Valmistuin lähihoitajaksi kymmenisen vuotta sitten ja lakki oli ehkä elämäni typerin investointi. Pidin sitä päässäni tasan ja ainoastaan valmistujaispäivänä. Sen jälkeen se lojui vintillä ja viime muuton yhteydessä se lensi roskiin.

      Silloin kyseinen lakki oli valkoinen sinisellä tupsulla, musta lippa ja se lakkia kiertävä samettinen nauha oli myös sininen. Lyyrassa oli sydän. Muutama vuosi minun jälkeeni lähihoitajaksi valmistuneella kaverillani oli täysin erilainen lakki. Musta lippa, mutta ei tupsua, samettinauha oli punavihreäraidallinen.

      Minusta ammattiin valmistuvien lakki on täyttä rahastusta, johon itsekin sorruin. Samaan ammattiin valmistuvilla pitäisi edes olla samanlaiset lakit. Millainen on kähihoitajan lakki tänä vuonna?

    • YO 07

      Se on Ylioppilaiden perinne. Miksi pitää aina kaikkea apinoida ja matkia?

      Eikös amikset voi luoda oman perinteen ?

      • qqueen

        Ylioppilaat sitä ja ylioppilaat tätä. Ammattikoulusta valmistuneet voivat yhtä hyvin sen lakin hankkia ja on kyllä todella typerää että jotkut ylimieliset lukiolaiset väheksyvät tai eivät hyväksy asiaa. Kun minä valmistun, teen sen tyylillä !


      • Anonyymi

        Apinoihan ne ylioppilaatkin kansainvälisen työväenjuhlan ja koittavat omia sitä itselleen. Aika itsekästä touhua eikö?


      • Anonyymi

        2022 soisi ihmisten osaavan hakea historian tietous googlesta. Merkonomilakki on vanhin alin korkeakoululakki, oli ylioppilastutkintoa isompi tutkinto, siksi siinä on tupsu jätetty perinteeksi. Joskus 2000 luvun alussa uudistettiin tutkinnot ja tuli ammattikorkean Tradenomi, heillä on nyt oman värinen lakki. Ammattilakit ovat perinne. HoviMestari ei saanut olla ilman lakkia tai muutkaan ammattilaiset ja mestarit. Sairaanhoitajalla piti olla lakki jopa sodassa, junanmestarit VR lakki muistuttaa nyky valmistujaislakkeja jne jne. Vappu esim on työväen juhla, ylioppilaat eivät pitäneet omasta päivästään joten "omivat" vappupäivän. Nykyäänhän se on kaikkien opiskelijoiden, perheiden, työväen, liittojen, ihan kaikkien juhla. Pitäkää kaikkia lakkeja ylpeydellä. Vaihtoehtona on kokardi korut, sormukset, ihan mitä vain. Toisen asteen tutkinto ei tule helposti, vaatimukset ovat kovia näin 2022 peruaopintoineen, syventävine aineineen ja näytöt päälle. Lisäksi on halutessaan väyläopinnot, muunto-opinnot ym. Valmistujaislakki on uksinkertaisesti valmistuneelle, 3 vuotta vastaava tutkinto on tutkinto kuin tutkinto. Kaikilla todistuksilla, kaikilla tutkinnoilla pääsee korkeakouluun mikäli haluaa. Mutta voi lähteä tienaamaankin suoraan, monesti isoakin rahaa esimerkiksi metallialalla, koodaus, kaikki tekniikan, LVI alat ym. saa paljon rahaa. Suomessa pitäisi osata olla enemmän ylpeitä saavutuksistaan.


    • haters gonna hate

      Lakki ei kuulu ammattikoululaisille. Siinä se. Lukion suorittaminen on ehkä vähän haastavampi prosessi, joten on mukavaa tunnistaa henkilöt, jotka ovat ylioppilastutkinnon hankkineet.

      • 5

        Menepä ammattikouluun (vaikkapa sosiaali- ja terveysalalle) ja opiskele kolme vuotta pelkillä kiitettävillä arvosanoilla. Sanoisin, että se on haastavampi prosessi kuin käydä lukio paskoilla arvosanoilla ja kirjoittaa ylioppilaaksi huonoimmalla mahdollisimmalla todistuksella.


      • yoloswaggins
        5 kirjoitti:

        Menepä ammattikouluun (vaikkapa sosiaali- ja terveysalalle) ja opiskele kolme vuotta pelkillä kiitettävillä arvosanoilla. Sanoisin, että se on haastavampi prosessi kuin käydä lukio paskoilla arvosanoilla ja kirjoittaa ylioppilaaksi huonoimmalla mahdollisimmalla todistuksella.

        Olin kaveriporukkani ainoa lukiolainen ja nykyinen ylioppilas ja voin sanoa, etten nähnyt yhdenkään amiskaverini koko kolmen vuoden aikana stressaavan koulustaan tai valittavan työmäärää. Sori vaan, ei ylioppilaita turhaan arvosteta ja juhlita. Työn määrä lukiossa on ihan eri luokkaa kuin ammattikoulussa. Sen myönsivät amisystävänikin kun asiasta keskustelimme.


    • YO2011

      No itseasiassa se lakki ei kyllä mene sekaisin ylioppilaslakin kanssa, ettei tästä huolta. Omasta mielestä on hieman kummallinen tuo amisten lakitus "perinne" kun eihän siinä ole vakiintunutta käytäntöä eikä se oikeastaan ole mikään perinnejuttu.. Ylioppilaslakin perinne kuitenkin pohjautuu 1800 luvun alkuun. Mielestäni ammattikoululaisia saa ja pitääkin juhlia yhtälailla kuin ylioppilaita. Miksei voida luoda jotain muuta perinnettä ammattikoululaisille? Ja miksi sen on välttämättä oltava samanlainen kuin ylioppilailla. En mitenkään pidä sitä pahana, että haluaa lakin päähänsä painaa, mutta itse kun ylioppilaaksi valmistuin koin lakin nimenomaan symbolina kuulumisesta tähän ylioppilaiden joukkoon, joilla on sama kokemus ja samat paineet takana ja elämä edessä. Mitenkähän ammattikoululaisilla, jos siellä muutama ostaa jonkin lakin ja lopuilla ei lakkia ole...?

      Uurastusta ja saavutuksia saa ja pitää tietenkin juhlia!

      • 29

        "Ylioppilaslakin perinne kuitenkin pohjautuu 1800 luvun alkuun."
        Merkonomilakki on 1800-luvun lopulta, joten nähdäkseni sitä voidaan pitää melko vakiintuneena käytäntönä.


    • juudgflfdll

      Ihan typerä idea tuo ammattilakki.

      Ylioppilaslakin juuret ovat kuitenkin 1800-luvun alkupuolella. Ylioppilaslakki on myös vakiintunut päähine akateemissa juhlissa. Kun sain päähäni ylioppilaskin koitin liittyneeni tähän pari vuosisataiseen traditioon. Puhumattakaan kun pääsin osaksi yliopistoyhteisöä, jonka juuret ovat paljon syvemmällä. Joten onko järkeä, että ammattikoululaiset apinoivat tälläistä perinnettä? Minä oikeasti arvostan ammatin hankkineita, mutta kun vappuisin näkee näkee näitä ammattikoululakkeja, niin tosi säälittävältähän se näyttää.

      Eikö olisi ollut järkeä ammentaa vaikutteita vaikkapa perinteisestä oppipoika-kisälli-mestari perinteestä. Paljon hienompaa olisi ollut keksiä joku oma juttu tai luoda edes täysin erillainen hattu. Ammattiin valmistunut liittyisi vaikkapa oman ammattikuntansa/ammattikiltansa jäseneksi. Ammattikuntaan kuuluminen kuulostaa minusta ainakin kunnioitettavalta. Kannattaa googlailla ammattikuntalaitoksen historiaan.

      • amisidiootti

        "Ylioppilaslakki on myös vakiintunut päähine akateemissa juhlissa."

        Olkoon vain. Perinteiden vakiintuneisuudella ei ole nähdäkseni mitään tekemistä minkään kanssa. Perinteet nimittäin alkavat vain siitä, että ensiksi joku tekee jotain; sitten joku toinen tekee saman asian jonkin ajan kuluttua; kohta kolmas tekee saman jne. Yhtä hyvin ammattilakista voidaan tehdä ammattikouluaisten perinne kuin ylioppilaslakista voidaan tehdä ylioppilaiden perinne.

        Niin, ja tuohon lainaamaani kohtaan liittyen: Voiko joku kertoa minulle, miksi käyttää yleissivistävää päähinettä tilanteessa, joka vaatii akateemista lakkia? Ylioppilastutkinto on niin kaukana akateemisesta tutkinnosta kuin kreationsti on tiedemiehestä. Itse en tiedä, kutsuisinko edes alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita vielä akateemisiksi. Akateeminen on joko maisteri tai tohtori.


    • servator

      Onko amislaiset aidosti näin surkeita innovoimaan? Luulisi heidänkin tasapainoisina ihmisinä olevan kykeneviä keksimään omia juhlaperinteitä. Miksi kopioitte lukiolaisilta, joita muuten näytätte halveksuvan yli kaiken?

      • amisidootti

        Ehkä kyse ei ole kopioimisesta vaan siitä, että kyseessä on - usko tai älä - ihan siisti perinne. Ihmiset pukeutuvat lakkiin samasta syystä kuin he pukeutuvat univormuun: he haluavat tulla tunnistetuiksi tietyn ryhmän edustajina, koska he identifioituvat ko. ryhmään kuuluviksi - "katsokaa minua, minä olen ylpeä itsestäni, koska valmistuin lähihoitajaksi ja tulen pitämään huolta tämän maan vanhuksista koko lopun elämääni" tms.

        En ymmärrä, miten ammattilakin käyttö on poissa ylioppilailta. Pelkäävätkö ylioppilaat, että alemman luokan ihmiset - ts. ammattikoululaiset - tahraavat lakkiperinteen?

        Ja kuten tuossa aikaisemmassa viestissäni totesin:
        "Perinteiden vakiintuneisuudella ei ole nähdäkseni mitään tekemistä minkään kanssa. Perinteet nimittäin alkavat vain siitä, että ensiksi joku tekee jotain; sitten joku toinen tekee saman asian jonkin ajan kuluttua; kohta kolmas tekee saman jne. Yhtä hyvin ammattilakista voidaan tehdä ammattikouluaisten perinne kuin ylioppilaslakista voidaan tehdä ylioppilaiden perinne."


      • amisidiootti
        amisidootti kirjoitti:

        Ehkä kyse ei ole kopioimisesta vaan siitä, että kyseessä on - usko tai älä - ihan siisti perinne. Ihmiset pukeutuvat lakkiin samasta syystä kuin he pukeutuvat univormuun: he haluavat tulla tunnistetuiksi tietyn ryhmän edustajina, koska he identifioituvat ko. ryhmään kuuluviksi - "katsokaa minua, minä olen ylpeä itsestäni, koska valmistuin lähihoitajaksi ja tulen pitämään huolta tämän maan vanhuksista koko lopun elämääni" tms.

        En ymmärrä, miten ammattilakin käyttö on poissa ylioppilailta. Pelkäävätkö ylioppilaat, että alemman luokan ihmiset - ts. ammattikoululaiset - tahraavat lakkiperinteen?

        Ja kuten tuossa aikaisemmassa viestissäni totesin:
        "Perinteiden vakiintuneisuudella ei ole nähdäkseni mitään tekemistä minkään kanssa. Perinteet nimittäin alkavat vain siitä, että ensiksi joku tekee jotain; sitten joku toinen tekee saman asian jonkin ajan kuluttua; kohta kolmas tekee saman jne. Yhtä hyvin ammattilakista voidaan tehdä ammattikouluaisten perinne kuin ylioppilaslakista voidaan tehdä ylioppilaiden perinne."

        "Miksi kopioitte lukiolaisilta, joita muuten näytätte halveksuvan yli kaiken?"
        Mihinköhän tämä tieto perustuu? Se, että sinulla on tietynlaisia kokemuksia ammattikoululaisista, ei tarkoita, että kaikki ammattikoululaiset tai edes suurin osa ovat samanlaisia. Omien kokemuksieni, ja niitä minulla on luultavasti enemmän kuin sinulla tästä asiasta, ammattikoululaiset eivät halveksi sen enempää lukiolaisia tai ylioppilaita kuin kukaan muukaan. Huumori on huumoria - sitä ei kannata ottaa tosissaan. Sitä paitsi monilla ammattikoululaisilla on sisaruksia, joista osa valmistuu ylioppilaiksi.


      • amisidiootti
        amisidiootti kirjoitti:

        "Miksi kopioitte lukiolaisilta, joita muuten näytätte halveksuvan yli kaiken?"
        Mihinköhän tämä tieto perustuu? Se, että sinulla on tietynlaisia kokemuksia ammattikoululaisista, ei tarkoita, että kaikki ammattikoululaiset tai edes suurin osa ovat samanlaisia. Omien kokemuksieni, ja niitä minulla on luultavasti enemmän kuin sinulla tästä asiasta, ammattikoululaiset eivät halveksi sen enempää lukiolaisia tai ylioppilaita kuin kukaan muukaan. Huumori on huumoria - sitä ei kannata ottaa tosissaan. Sitä paitsi monilla ammattikoululaisilla on sisaruksia, joista osa valmistuu ylioppilaiksi.

        Ja vielä lopuksi:
        Ylioppilaiden perinne ei ole mikä tahansa lakki vaan nimenomaan ylioppilaslakki. Te ette ole varanneet kaikkia maailman lakkeja itselleni missään vaiheessa. Jos ammattikoululainen päättää pistää päähänsä tismalleen samanlaisen lakin kuin ylioppilas, olisin melko ymmärtäväinen sen suhteen, miksi ammattikoululakkia halveksutaan. Onneksi kyse ei ole ylioppilaslakin kopioimisesta. Kyse on vain lakkiperinteestä - lakkiperinnetta soveltavat muuten monet muutkin, eivät vain ylioppilaat ja, tätä nykyä, ammattikoululaiset. Sama pätee myös moniin muihin ammattiylpeyden merkkeihin kuten univormuihin; niitä käyttää moniin eri ammattikuntiin kuuluvat ihmiset, eikä siinä ole mitään vikaa, kunhan vain eri ammattikuntiin kuuluvat - esim. poliisit ja lääkärit - eivät käytä tismalleen samanlaisia univormuja.


      • servator
        amisidiootti kirjoitti:

        Ja vielä lopuksi:
        Ylioppilaiden perinne ei ole mikä tahansa lakki vaan nimenomaan ylioppilaslakki. Te ette ole varanneet kaikkia maailman lakkeja itselleni missään vaiheessa. Jos ammattikoululainen päättää pistää päähänsä tismalleen samanlaisen lakin kuin ylioppilas, olisin melko ymmärtäväinen sen suhteen, miksi ammattikoululakkia halveksutaan. Onneksi kyse ei ole ylioppilaslakin kopioimisesta. Kyse on vain lakkiperinteestä - lakkiperinnetta soveltavat muuten monet muutkin, eivät vain ylioppilaat ja, tätä nykyä, ammattikoululaiset. Sama pätee myös moniin muihin ammattiylpeyden merkkeihin kuten univormuihin; niitä käyttää moniin eri ammattikuntiin kuuluvat ihmiset, eikä siinä ole mitään vikaa, kunhan vain eri ammattikuntiin kuuluvat - esim. poliisit ja lääkärit - eivät käytä tismalleen samanlaisia univormuja.

        Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista. Sama kuin tekisi verkkareita, joissa on neljä raitaa ja niissä lukee "Adibas" ja väittää, että ne ei ole kopioitu Adidakselta. Adidashan varasi ainoastaan verkkarit, joissa on kolme raitaa!

        Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys. Onhan olemassa esim. naisia, jotka voittavat poikaystävänsä käenväännössä, mutta suurin osa heistä kuitenkin häviää poikaystäville.


      • amisidiootti
        servator kirjoitti:

        Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista. Sama kuin tekisi verkkareita, joissa on neljä raitaa ja niissä lukee "Adibas" ja väittää, että ne ei ole kopioitu Adidakselta. Adidashan varasi ainoastaan verkkarit, joissa on kolme raitaa!

        Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys. Onhan olemassa esim. naisia, jotka voittavat poikaystävänsä käenväännössä, mutta suurin osa heistä kuitenkin häviää poikaystäville.

        "Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista."
        Jotkut ammattilakit ovat lähes ylioppilaslakin näköisiä. (Olemme samaa mieltä edes jostain!) Mutta sitten taas toiset ovat aivan eri näköisiä - ellei sitten ole jonkinlaista vammaa silmässä, joka estää esineiden tarkan näkemisen. Tästä voidaan johtaa sellainen johtopäätös, että ongelman ei pitäisi olla ammattilakit sinänsä vaan ainaostaan ne, jotka ovat lähes saman näköisiä kuin ylioppilaslakit; tässä keskustelussa - puhumattakaan muista keskusteluista! - kyseenalaistetaan koko ammattilakin fiksuus, mikä on typerää. Väännetään vielä rautalangasta: kaikki ammattilakit eivät ole ylioppilaslakin kopioita, joten noiden ko. lakkien suhteen ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa; jos kuitenkin koet ne jonkinlaiseksi ongelmaksi, saat antaa muun perustelun kuin "kyse on räikeästä kopioimisesta", koska niin ei todellakaan joka tapauksessa ole. Ja ns. kopiolakkien suhteen keskustelunaiheena pitäisi olla se, mihin suuntaan niitä muokataan; sen sijaan niiden olemassaoloa sinänsä ei pitäisi kyseenalaista, niin kuin on tupattu tekemään.

        "Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys."
        Sinun kokemuksesi mukaan kyseessä on varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssasi samaa mieltä. Minun mielestäni kyseessä ei ole varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssani samaa mieltä. Kummallakaan ei ole tilaston tilastoa tms., joten on ehkä paras, jos tästä asiasta ei väännetä kättä. Mielestäni kaikki typerät ammattikoululais- ja lukiolaisstereotypiat pitäisi heittää roskakoppaan, ennen kuin on antaa niiden tueksi jonkinlaista empiiristä evidenssiä - muulloin kyseessä on puhdas, ei minkään arvoinen, mutu.

        Kertokaa joku vielä vastaus näihin kahteen kysymykseen:

        1. Miksi perinne tekee jostain asiasta pyhän, kun kyseessä on pelkästään se, että yksi tekee jotain hetkenä x, toinen tekee saman hetkenä y, kolmas seuraa hetkenä z? Perinteisiin vetoaminen on varmasti maailman heikoin perustelu, oli kyse mistä keskustelusta tahansa.

        2. Miten ammattikoululaisten ammattilakit vahingoittavat lukiolaisia tai ovat muutenkaan heiltä millään tavalla pois? Mitä sinä menetät, jos minä - terveisin hölmö ammattikoululainen - käytän ammattilakkia? Aukeaako maa ja nielee meidät kaikki? Ymmärrättekö te, miten pikkumaisia te olette? Joku haluaisi olla ylpeä siitä, että hän valmistuu tiettyyn ammattiin ja näyttää sen maailmalle, mutta eräät tuntuvat haluavan pilata sen. Ihmiset ovat ilkeitä.

        Noh, tällaista tämä elämä aina silloin tällöin on. Harmillista, koska minä ihan oikeasti haluaisin ja kykenisin olemaan iloinen muiden ihmisten, jopa ylioppilaiksi valmistuvien puolesta, mutta näköjään minun on ryhdyttävä kyyniseksi kusipääksi, joka käyttää aikansa muiden ihmisten turhanpäiväiseen mollaamiseen.


      • servator
        amisidiootti kirjoitti:

        "Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista."
        Jotkut ammattilakit ovat lähes ylioppilaslakin näköisiä. (Olemme samaa mieltä edes jostain!) Mutta sitten taas toiset ovat aivan eri näköisiä - ellei sitten ole jonkinlaista vammaa silmässä, joka estää esineiden tarkan näkemisen. Tästä voidaan johtaa sellainen johtopäätös, että ongelman ei pitäisi olla ammattilakit sinänsä vaan ainaostaan ne, jotka ovat lähes saman näköisiä kuin ylioppilaslakit; tässä keskustelussa - puhumattakaan muista keskusteluista! - kyseenalaistetaan koko ammattilakin fiksuus, mikä on typerää. Väännetään vielä rautalangasta: kaikki ammattilakit eivät ole ylioppilaslakin kopioita, joten noiden ko. lakkien suhteen ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa; jos kuitenkin koet ne jonkinlaiseksi ongelmaksi, saat antaa muun perustelun kuin "kyse on räikeästä kopioimisesta", koska niin ei todellakaan joka tapauksessa ole. Ja ns. kopiolakkien suhteen keskustelunaiheena pitäisi olla se, mihin suuntaan niitä muokataan; sen sijaan niiden olemassaoloa sinänsä ei pitäisi kyseenalaista, niin kuin on tupattu tekemään.

        "Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys."
        Sinun kokemuksesi mukaan kyseessä on varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssasi samaa mieltä. Minun mielestäni kyseessä ei ole varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssani samaa mieltä. Kummallakaan ei ole tilaston tilastoa tms., joten on ehkä paras, jos tästä asiasta ei väännetä kättä. Mielestäni kaikki typerät ammattikoululais- ja lukiolaisstereotypiat pitäisi heittää roskakoppaan, ennen kuin on antaa niiden tueksi jonkinlaista empiiristä evidenssiä - muulloin kyseessä on puhdas, ei minkään arvoinen, mutu.

        Kertokaa joku vielä vastaus näihin kahteen kysymykseen:

        1. Miksi perinne tekee jostain asiasta pyhän, kun kyseessä on pelkästään se, että yksi tekee jotain hetkenä x, toinen tekee saman hetkenä y, kolmas seuraa hetkenä z? Perinteisiin vetoaminen on varmasti maailman heikoin perustelu, oli kyse mistä keskustelusta tahansa.

        2. Miten ammattikoululaisten ammattilakit vahingoittavat lukiolaisia tai ovat muutenkaan heiltä millään tavalla pois? Mitä sinä menetät, jos minä - terveisin hölmö ammattikoululainen - käytän ammattilakkia? Aukeaako maa ja nielee meidät kaikki? Ymmärrättekö te, miten pikkumaisia te olette? Joku haluaisi olla ylpeä siitä, että hän valmistuu tiettyyn ammattiin ja näyttää sen maailmalle, mutta eräät tuntuvat haluavan pilata sen. Ihmiset ovat ilkeitä.

        Noh, tällaista tämä elämä aina silloin tällöin on. Harmillista, koska minä ihan oikeasti haluaisin ja kykenisin olemaan iloinen muiden ihmisten, jopa ylioppilaiksi valmistuvien puolesta, mutta näköjään minun on ryhdyttävä kyyniseksi kusipääksi, joka käyttää aikansa muiden ihmisten turhanpäiväiseen mollaamiseen.

        No eivätpä nuo lakit lukiolaista mitenkään vahingoita, kunhan kummeksun mielestäni epäloogista käyttäytymistä amisten puolelta. Olemme asiasta eri mieltä, mutta molempien argumentit ovat aivan hyväksyttäviä, joten turha tässä on alkaa nettisotimaan.


      • teekkaritkunniaan
        amisidiootti kirjoitti:

        "Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista."
        Jotkut ammattilakit ovat lähes ylioppilaslakin näköisiä. (Olemme samaa mieltä edes jostain!) Mutta sitten taas toiset ovat aivan eri näköisiä - ellei sitten ole jonkinlaista vammaa silmässä, joka estää esineiden tarkan näkemisen. Tästä voidaan johtaa sellainen johtopäätös, että ongelman ei pitäisi olla ammattilakit sinänsä vaan ainaostaan ne, jotka ovat lähes saman näköisiä kuin ylioppilaslakit; tässä keskustelussa - puhumattakaan muista keskusteluista! - kyseenalaistetaan koko ammattilakin fiksuus, mikä on typerää. Väännetään vielä rautalangasta: kaikki ammattilakit eivät ole ylioppilaslakin kopioita, joten noiden ko. lakkien suhteen ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa; jos kuitenkin koet ne jonkinlaiseksi ongelmaksi, saat antaa muun perustelun kuin "kyse on räikeästä kopioimisesta", koska niin ei todellakaan joka tapauksessa ole. Ja ns. kopiolakkien suhteen keskustelunaiheena pitäisi olla se, mihin suuntaan niitä muokataan; sen sijaan niiden olemassaoloa sinänsä ei pitäisi kyseenalaista, niin kuin on tupattu tekemään.

        "Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys."
        Sinun kokemuksesi mukaan kyseessä on varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssasi samaa mieltä. Minun mielestäni kyseessä ei ole varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssani samaa mieltä. Kummallakaan ei ole tilaston tilastoa tms., joten on ehkä paras, jos tästä asiasta ei väännetä kättä. Mielestäni kaikki typerät ammattikoululais- ja lukiolaisstereotypiat pitäisi heittää roskakoppaan, ennen kuin on antaa niiden tueksi jonkinlaista empiiristä evidenssiä - muulloin kyseessä on puhdas, ei minkään arvoinen, mutu.

        Kertokaa joku vielä vastaus näihin kahteen kysymykseen:

        1. Miksi perinne tekee jostain asiasta pyhän, kun kyseessä on pelkästään se, että yksi tekee jotain hetkenä x, toinen tekee saman hetkenä y, kolmas seuraa hetkenä z? Perinteisiin vetoaminen on varmasti maailman heikoin perustelu, oli kyse mistä keskustelusta tahansa.

        2. Miten ammattikoululaisten ammattilakit vahingoittavat lukiolaisia tai ovat muutenkaan heiltä millään tavalla pois? Mitä sinä menetät, jos minä - terveisin hölmö ammattikoululainen - käytän ammattilakkia? Aukeaako maa ja nielee meidät kaikki? Ymmärrättekö te, miten pikkumaisia te olette? Joku haluaisi olla ylpeä siitä, että hän valmistuu tiettyyn ammattiin ja näyttää sen maailmalle, mutta eräät tuntuvat haluavan pilata sen. Ihmiset ovat ilkeitä.

        Noh, tällaista tämä elämä aina silloin tällöin on. Harmillista, koska minä ihan oikeasti haluaisin ja kykenisin olemaan iloinen muiden ihmisten, jopa ylioppilaiksi valmistuvien puolesta, mutta näköjään minun on ryhdyttävä kyyniseksi kusipääksi, joka käyttää aikansa muiden ihmisten turhanpäiväiseen mollaamiseen.

        Keskustelun pointti ei ole ammattilakkien olemassaolon estäminen vaan yleinen ihmettely siitä, miksi on haluttu ottaa lakin malliksi suora kopio ylioppilaslakista? Ei minulla ole mitään lakkeja vastaan, mutta maailmassa on lukuisia erilaisia päähineitä, joilla voi viestittää saavutustaan, niin miksi juuri se lakki, josta varmasti tulee sekaannusta ja nousee haloota? En kyllä suoraan sanottuna ymmärrä näitä lakkeja muutenkaan. Ylioppilaille on kuulunut lakki jo vuosisatojen ajan, joten miksi ammattiin valmistuneet haluavat leikkiä ylioppilaita? Molemmat oppilaitokset keskivertoarvosanoilla (lukio: E, M, M, C, L - amis: k.a 2.3) suorittaneena voin sanoa että ammattikoulu on kuin iltapäiväkerho lukio-opiskeluun verrattuna. Sori vaan, näin se on. Enkä sitä hauku, ei ole mitään vikaa ammattikoululaisissa, mutta kyllä valkolakki edustaa myös sitä, että on sitä vaivaa nähnyt.

        Teekkarilakin plagioimisesta sen verran, että siinä menee mielestäni yli. Merkonomit voivat suksia v*ttuun tupsuinensa. Tupsu merkonomilla on sama asia kuin saisi kultamitalin kolmannesta sijasta...


      • Amislainenjaylpeäsiitä
        amisidiootti kirjoitti:

        "Mielestäni kyse on räikeästä kopioimisesta. Esimerkiksi poliisin ja lentokapteenin univormut poikkeavat toisistaan kovin paljon, mutta ammattikoululakit ovat muutamaa viivaa lukuunottamatta täydellisiä kopioita ylioppilaslakeista."
        Jotkut ammattilakit ovat lähes ylioppilaslakin näköisiä. (Olemme samaa mieltä edes jostain!) Mutta sitten taas toiset ovat aivan eri näköisiä - ellei sitten ole jonkinlaista vammaa silmässä, joka estää esineiden tarkan näkemisen. Tästä voidaan johtaa sellainen johtopäätös, että ongelman ei pitäisi olla ammattilakit sinänsä vaan ainaostaan ne, jotka ovat lähes saman näköisiä kuin ylioppilaslakit; tässä keskustelussa - puhumattakaan muista keskusteluista! - kyseenalaistetaan koko ammattilakin fiksuus, mikä on typerää. Väännetään vielä rautalangasta: kaikki ammattilakit eivät ole ylioppilaslakin kopioita, joten noiden ko. lakkien suhteen ei pitäisi olla minkäänlaista ongelmaa; jos kuitenkin koet ne jonkinlaiseksi ongelmaksi, saat antaa muun perustelun kuin "kyse on räikeästä kopioimisesta", koska niin ei todellakaan joka tapauksessa ole. Ja ns. kopiolakkien suhteen keskustelunaiheena pitäisi olla se, mihin suuntaan niitä muokataan; sen sijaan niiden olemassaoloa sinänsä ei pitäisi kyseenalaista, niin kuin on tupattu tekemään.

        "Kaikki ammattikoululaiset eivät taatusti halveksi lukiolaisia, mutta kokemuksieni mukaan kyseessä on jo varsin hyödyllinen yleistys."
        Sinun kokemuksesi mukaan kyseessä on varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssasi samaa mieltä. Minun mielestäni kyseessä ei ole varsin hyödyllinen yleistys, ja jotkut toiset ovat kanssani samaa mieltä. Kummallakaan ei ole tilaston tilastoa tms., joten on ehkä paras, jos tästä asiasta ei väännetä kättä. Mielestäni kaikki typerät ammattikoululais- ja lukiolaisstereotypiat pitäisi heittää roskakoppaan, ennen kuin on antaa niiden tueksi jonkinlaista empiiristä evidenssiä - muulloin kyseessä on puhdas, ei minkään arvoinen, mutu.

        Kertokaa joku vielä vastaus näihin kahteen kysymykseen:

        1. Miksi perinne tekee jostain asiasta pyhän, kun kyseessä on pelkästään se, että yksi tekee jotain hetkenä x, toinen tekee saman hetkenä y, kolmas seuraa hetkenä z? Perinteisiin vetoaminen on varmasti maailman heikoin perustelu, oli kyse mistä keskustelusta tahansa.

        2. Miten ammattikoululaisten ammattilakit vahingoittavat lukiolaisia tai ovat muutenkaan heiltä millään tavalla pois? Mitä sinä menetät, jos minä - terveisin hölmö ammattikoululainen - käytän ammattilakkia? Aukeaako maa ja nielee meidät kaikki? Ymmärrättekö te, miten pikkumaisia te olette? Joku haluaisi olla ylpeä siitä, että hän valmistuu tiettyyn ammattiin ja näyttää sen maailmalle, mutta eräät tuntuvat haluavan pilata sen. Ihmiset ovat ilkeitä.

        Noh, tällaista tämä elämä aina silloin tällöin on. Harmillista, koska minä ihan oikeasti haluaisin ja kykenisin olemaan iloinen muiden ihmisten, jopa ylioppilaiksi valmistuvien puolesta, mutta näköjään minun on ryhdyttävä kyyniseksi kusipääksi, joka käyttää aikansa muiden ihmisten turhanpäiväiseen mollaamiseen.

        Minä ens vuonna valmistuva leipuri-kondiittori haluaisin näyttää sen että olen hankkinut itselleni ammatin mistä olen ylpeä! Oma siskonikin väitti että täyttä kopioimista tuo homma mutta mielestäni jos haluaa olla ylpeä ammattiin valmistunut niin olkoot! PISTÄKÖÖT SE LAKKI PÄÄHÄN JOS PISTÄÄ!!!


      • Anonyymi
        teekkaritkunniaan kirjoitti:

        Keskustelun pointti ei ole ammattilakkien olemassaolon estäminen vaan yleinen ihmettely siitä, miksi on haluttu ottaa lakin malliksi suora kopio ylioppilaslakista? Ei minulla ole mitään lakkeja vastaan, mutta maailmassa on lukuisia erilaisia päähineitä, joilla voi viestittää saavutustaan, niin miksi juuri se lakki, josta varmasti tulee sekaannusta ja nousee haloota? En kyllä suoraan sanottuna ymmärrä näitä lakkeja muutenkaan. Ylioppilaille on kuulunut lakki jo vuosisatojen ajan, joten miksi ammattiin valmistuneet haluavat leikkiä ylioppilaita? Molemmat oppilaitokset keskivertoarvosanoilla (lukio: E, M, M, C, L - amis: k.a 2.3) suorittaneena voin sanoa että ammattikoulu on kuin iltapäiväkerho lukio-opiskeluun verrattuna. Sori vaan, näin se on. Enkä sitä hauku, ei ole mitään vikaa ammattikoululaisissa, mutta kyllä valkolakki edustaa myös sitä, että on sitä vaivaa nähnyt.

        Teekkarilakin plagioimisesta sen verran, että siinä menee mielestäni yli. Merkonomit voivat suksia v*ttuun tupsuinensa. Tupsu merkonomilla on sama asia kuin saisi kultamitalin kolmannesta sijasta...

        Miksi mallia suoraan ylioppilaslakista ->

        Kaikki 3 opintolinjaa, ammattikoulu, ammattiopisto ja lukio ovat keskiasteen eli 2. asteen tutkintoja siksi siis myös näiden kaikkien kolmen opintolinjan lakit muistuttavat toisiaan
        eli vielä korostaen:

        ammattikoulu, ammattiopisto ja lukio ovat kaikki keskiasteen eli 2. asteen tutkintoja -> siksi siis kaikkia näitä yhdistää samantyylinen lakki.

        Se ei ole mitään syrjintää, että ammattikoulusta valmistuvilla on samantyylinen lakki.

        Samantasoinen koulutus -> samantyylinen lakki.


      • Anonyymi

        Samaa voisi ihmetellä kansainvälisestä työväen juhlapäivästä, miksi ylioppineet koittavat sitä omia itselleen?
        Luulisi tasapainoisina ihmisinä olevan kykeneviä keksimään omia juhlaperinteitä.


      • Anonyymi

        Miksi lukiolaiset ei voi keksiä toista perinnettä. TÄMÄ EI OLE TEIDÄN PERINNE


    • 5

      Tämä alkaa jo mennä ohi alkuperäisen aiheen, mutta jospa lukiolaiset ja ylioppilaat ovat harmissaan siitä, että ammattikoulun suosio ja arvostus on viime vuosina hurjasti lisääntynyt. Että lukio ja ylioppilaaksi kirjoittaminen ei olekaan enää ainoa hieno vaihtoehto maailmassa. Nyt se sitten puretaan tähän tyhmään lakkitappeluun.

    • semmoisia

      Itseäni ärsyttää vain se, että jotkut näistä ammattilakeista ovat täysiä kopioita ylioppilas, tai jopa teekkarilakeista.
      Hyvä vaan, että olette valmiita työelämään ja onnea teille, mutta ihmetyttää miksi ette pelkästään kopioi lukiolaisten lakkeja, vaan myös teekkareiden tupsua?
      Eikö se ole jo "vähäsen" liikaa?
      Joitain asioita kuuluisi kyllä arvostaa vähäsen enemmän.
      Ongelmahan ei ole se, että ammattikoululaiset haluavat samanlaisen perinteen kuin lukiolaiset, vaan kopiointi.
      Ei siittäkään pidettäisi, jos lukiolaiset menisivät laittamaan tupsun hattuunsa, tai teekkarit vaihtaisivat lakkinsa tohtoreitten silinterihattuun.

    • tekari­

      Kyllä kakun minusta vie se, että tässä viime vuonna törmäsin bileissä ammattikoululaisiin opiskelijahaalareissa. Siis mitä vitt­ua? AMK:laisten haalarit vielä jotenkin sulatan, varsinkin tekniikan poikien, mutta että eikös amiksessa kuulu pitää niitä haalareita oppitunneilla eikä illan vietossa.

      Ammattilakki on täysi turhake ja yritys "kiillottaa" amiksen kilpeä ja nostaa arvostusta sekä kasvattaa hattutehtailijoiden tilipussia. Käsittääkseni mitään virallisia hattuja ei edes ole olemassa, vaan joka hatuntekijä saa tehdä millaisen mallin haluaa ja nimetän sen "metsäkoneenajajan lakiksi" tjsp.

    • Sääd

      Kyllä lukiolaiset on nyt uhattuja.... Me amikset ei päätetä miltä meijän lakit näyttää, ihan vaan FYI. lukiolaiset vaan aina todistetusti pitää itseään korkea-arvoisina ja muita parempina. Ennenvanhaa varmaan lukiossa oppilaat olikin motivoituneita ja omistautuneita. Nykyään tuntuu että lukiolaisilla vaan kusi virtaa päässä ja luullaan että ylioppilaslakki päässä ollaan luita parempia.

      Ammattikoulu on koulu siinä missä lukiokin... Me ei vaan valmistuta työttömiksi niinkun lukiolaiset. Kaikki ylioppilaat ketkä tunnen ei oo hyötyneet lukiosta pätkääkään. Meillä on ihan yhtälailla oikeus juhlia meidän menestystä ja työtä kuten lukiolaiset. Meillä on viralliset lakit jotka me halutssamme kannetaan ylpeesti!

      Lukiolaiset jotka brassaa yleissivistyksellään ja hienoudellaan on täällä suomi24:ssä vauhkoomassa amisten oikeuksista juhlia lakkineen 3 vuoden raskasta opiskelua. Tosi sivistynyttä ;)

    • Anonyymi

      Itse ainakin koen lakin ansaitsevani. Kiitettävän arvosanoin valmistun ja 2 tutkintolinjaa alle 2 vuodessa suoritettuna. Työn määrä on ollut ajoittain aika kaoottinen.

    • Anonyymi

      Noniin 2022 soisi ihmisten osaavan hakea historian tietous googlesta. Merkonomilakki on vanhin alin korkeakoululakki, oli ylioppilastutkintoa isompi tutkinto, siksi siinä on tupsu jätetty perinteeksi. Joskus 2000 luvun alussa uudistettiin tutkinnot ja tuli ammattikorkean Tradenomi, heillä on nyt oman värinen lakki. Ammattilakit ovat perinne. HoviMestari ei saanut olla ilman lakkia tai muukaan ammattimestari. Sairaanhoitajalla piti olla lakki jopa sodassa, junanhoitajalla VR lakki muistuttaa nyky valmistujaislakkeja jne jne. Vappu esim on työväen juhla, ylioppilaat eivät pitäneet omasta päivästään joten "omivat" vappupäivän. Nykyäänhän se on kaikkien opiskelijoiden, perheiden, työväen, liittojen, ihan kaikkien juhla. Pitäkää kaikkia lakkeja ylpeydellä. Toisen asteen tutkinto ei tule helposti, vaatimukset ovat kovia perusopintoineen, syventävine aineineen ja näytöt päälle. Lisäksi halutessaan väyläopinnot, muuntokoukutus ym. Kaikilla tutkinnoilla voi hakea korkeakouluun näin 2022 iha todistushaulla. Laajat oikeudet ja haut, sekä numeroita voi korottaa missä vain tutkinnossa. Valmistujaislakki on yksinkertaisesti kaikille valmistuneille, se on valtava saavutus.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe