Allergiatesti?

galleria

Niin millainen allergiatesti on, sehän suoritetaan terveyskeskuksessa? Mitä siinä tehdään?

18

58066

  Vastaukset

  • se on ihan helppo toimenpide:
   se tehdään yleensä käsivarsiin. Ekaks sun käsivarteen laitetaan testattavia aineita tippoina ja sit pienellä neulalla pistetään joka kohtaa(ei satu) ja annetaan hetken olla. No, sit katotaan onko ne aineet reagoinu(tulee pikkupatti, jos oot allerginen). ei sen kummempaa.
   Toivottavasti tajusit tosta mun epäselvästä selostuksesta jotakin:)

   • Kun on voimakas reaktio, tulee iso alue paukamille ja on monta päivää. Heinät tekevät minulle sen. Harmitonta se tosin on.


   • kiitos.---menen heti testiin


   • Mitä allergiatesti maksaa yksityisillä lääkäriasemilla? Julkiselle puolelle taitaa olla vaikea päästä?


  • mulla on allergia ,mutta en tieda minka allergia,miten voin tieda allergia?

  • Allergiatestejä on ainakin kolmea eri tyyppiä.

   Yksi niistä on Prick-testi, joka jo kuvailtiinkin: käsivarren iho altistetaan allergeenille, tipauttamalla pisara alergeeninestettä iholle ja pistämällä ihoa kevyesti neulalla, että allergeenia pääsee ihon alle. Reaktio näkyy paukamana ihossa, jos olet allerginen. Itselläni mm. kissa aiheutti halkaisijaltaan 1,5 cm paukaman, joka laski kahden päivän kuluttua. Aikaa menee muistaakseni noin vajaa tunnin verran. Aikaan sisältyy kokeen tekeminen, eli aineiden pistely iholle, sitten odotellaan puolisen tuntia reaktioiden syntymistä ja sitten mittaillaan paukamien suuruudet viivottimella. Paukamat muuten kutisevat penteleesti, mutta niitä ei saa raapia...

   Toinen testi on ige-testi, jossa testataan allergiavasta-aineita verestä. Eli otetaan verinäyte. Aikaa menee vain verikokeen oton verran ja vastauksen saat muutamassa päivässä.

   Kolmas on ihoaltistuskoe, jossa iholle teipataan erilaisia aineita (esim. nikkeli ja lateksi) ja annetaan olla iholla muutamia päiviä (muistaakseni kaikenkaikkiaan 5 päivää) ja tutkitaan sen jälkeen reaktiot. Tämä on kaikkein inhottavin testi, sillä lätkät teipataan selkään, etkä voi käydä suihkussa testin aikana... Välitarkastuksia oli muistaakseni 3, päivän parin välein, jolloin täytyy siis mennä käymään lääkärillä, joka tarkistaa reaktiot.

   Ainakin verikoe voidaan tehdä arvauskeskuksessa, Prickistä en ole aivan varma, varmaan niitäkin tehdään arvauskeskuksissa, mutta ihoaltistustestit tehdään käsittääkseni allergiasairaalassa. En tosin ole näistä aivan varma, minulla kaikki tehtiin allergiasairaalassa.

   • Ihana saada tietää miten allergiatesti tehdään, mutta miten sellaiseen testiin pääsee ja paljonko sellainen maksaa?

    kiitos etukätteen


   • Mihin aikaa vuodesta testeihin voi mennä?


  • Allergiatestit
   1. Prick-testit (ihopistokoe)
   Sarjat
   -perus (koivu, leppä, paju, pähkinäpensas, heinäseos, järviruoko, ruis, pujo, voikukka, varastopunkkiseos, sieniseos, hevonen, kani, kissa, koira, lehmä, marsu, sika, höyhenet, latex, maito, muna, kiivi, limoviikuna, pityrosporum ovale, saccharomyces, huonepölypunkit: derm.pter. ja derm.far.)
   -heinät (koiranheinä, nurmikka, nurminata, puntarpää, raiheinä, timotei)
   -varastopunkit (acarus siro, lepidoglyphus destructor, tyrophagus putrescentiae)
   -sienet (alternaria, aspergillus, cladosporium, penicillium)
   -perusruoka-aineita (herne, lanttu, naudan liha, omena, palsternakka, paprika, persilja, peruna, porkkana, hasselpähkinä, maapähkinä, selleri, sipuli, soijapapu, maito, muna, kiivi, avokado, banaani, mango)
   -viljat (kaurahiutale, ohrajauho, ruisjauho, vehnäjauho, gliadiini)
   -kalat ja äyriäiset (sei, silakka, katkarapu, kirjolohi, silli)
   -mausteet (caynne, curry, inkivääri, kardemumma, kaneli, korianteri, kumina, kurkuma, maustepippuri, muskottipähkinä, neilikka, oregano, paprika, sinappi, valkopippuri, vanilja)
   -urtikariaseula
   -lisäainesarja
   -latexsarja
   -muut ( esim.undulaatti, hiiri, villa, puuvilla)
   Testejä valvoo erikoislääkäri. Tarvitaan lääkärin lähete ja ajanvaraus testiin.

   2. Epikutaanitestit (lapputestit)
   -perussarja
   -lisäsarjat (akrylaatit, antimikrobit, hajusteet, hammas, ihonhoito, kampaamo, kenkä, kortisoni, kumi, leipomo, muovit, säilötteet, tekstiilit, -valo, voidepohjat, oljyt, sekalaiset)
   -omat aineet (mikä tahansa)
   Tarvitaan ihotautilääkärin tai allergologin lähete.

   3. Valvotut ruoka-ainealtistukset
   esim. maito ja vilja-altistukset
   4. Verikokeet
   -näytteenotto omassa laboratoriossa
   5. Keuhkotoiminta kokeet
   -bronkodilataatiotesti
   -spirometria
   -impulssioskillometria
   -metakoliinitesti

   • niin, tuossa on siis kaikki allergiakeskuksen vaihtoehdot...


   • Itseltäni sattuu käsistäni löytymään arpia aika runsaasti ja nyt olisi aika mennä allergiatesteihin, joten miten on, pystyykö prick testejä tehdä arpien päälle?


  • Oon hyvin herkkä tyyppi pelkään kuolakseni piikejä ja mulla on kauhee nuha silmiä kutittaa ja muuta semmoista mihin testiin kanataisi mennä kiitos jos laitatte juttuu mulle

   • Ooon itekki neulakammonen, ja lääkärille menosta tulee aina paniikkihäiriö kohtaus..
    Mutta prick-testi olikin aivan helppo! Ei oikeestaan edes nipistänyt :D sama kuin kuulakärkinynällä olisi tökkinyt kättä. eikä apuvälineenä käytetty neulaa vaan sellaista "lastaa" missä on pieni terävä kärki.


  • Joo, mäkää en haluais mitää hirveetä "kärsimistä" esim sitä kutitusta. Siihen on pakko koskee jos kutittaa, ei voi olla koskematta. En pelkää piikkejä, jotka äkkiä laitetaan. Mikä testi ois mulle paras/hyvä?

   Kiitti kaikille etukäteen! :)

  • Itsehän en pelkää neuloja. Mutta jos siihen tulee alue, jota kutittaa hirveesti, niin en pysty olla rapsuttamatta. On aivan pakko kynsiä, jos ei kynnet piisaa, otetaan jotain voimakkaampaa rapsutusvälineitä käyttöön. Mikä testi olisi tällaiselle tyypille paras? Kiitos etukäteen, jos vasteette jotain? :)

  • Mä haluisin taas kokeilla olenko koirille allerginen, niin paljon se maksais???

  • Minulla ei ole todettu allergioita koskaan, mutta nyt kahtena peräkkäisenä keväänä (2013&2014) on ollut silmien voimakasta vuotoa, nuhaa ja kuumuutta. Koulussakaan minua ei päästetä kotiin, vaan sanovat, että jos olo pahenee täytyy tulla takaisin terkalle, mutta ne vaan jatkuvat eikä pahene.

  • Jos käsivarsissasi ja jaloissa on laajoja, kutiavia, punaisia ja karheita läikkiä, saattaa syynä olla jokin laite, joka siirtää veteen metalleja.
   Minulla on vuosien ajan ollut voimakkaita oireita, joille ihotautilääkärikään ei pystynyt antamaan apua. Sain joitakin voiteita, mutta en parannusta.
   Nyt uskon syyn olleen vedenkeittimen (jonka sisällä on lämmönsiirtoelementti kiekkura, jonka sisällä on vastukset ). Todennäköisesti siitä elementistä siirtyy keitettäessä allergian aiheuttajat veteen.

   Ostin muutama viikko sitten etelästä pienen 1/2L ruostumattomalla teräksellä varustetun vedenkeittimen, joka on täysin kattilamainen - ilman kiekkuraa, joka olisi kosketuksissa veteen.

   Kas kummaa, ihottuma ja kutinat ovat poistuneet.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefan on puhunut Seiskassa: Naapurien juoruaminen ei häntä haittaa.

   Stefan kertoo, että rakentaa Sofian kanssa kotia tietoisena naapureiden katseista, eikä häntä haittaa, vaikka naapurit soittelevat heistä lehteen.
   56
   3053
  2. Stefu taas sekoilee instassa.

   Nyt on taas viesti kaikille luettavissa. Onko vieläkin kännissä, vai sekaisin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   2365
  3. Stefu ja Sohvi - ero!

   Tämä on ilonpäivä 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   1790
  4. Sofia pakeni yöllä kotonta Stefua.

   Uusi piirre näköjään löytyy Stefusta. Suutuessaan heittelee tavaroita.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   1681
  5. Sofialla puhaltaa jo uudet tuulet

   Stefu on menneen talven lumia. Odottakaahan kun asia avautuu enemmän julkisuuteenkin... Hullu stefu jäi nyt sitten loppupeleissä aivan yksin, kukaan e
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   1289