Toukokuu São Miguelilla

Toukokuun keskimääräinen sää Ponta Delgadassa on seuraavanlainen: maksimipäivälämpötila 19,7 C, minimiyölämpötila 13,3 C, sademäärä 53,1 mm, sadevuorokausien lukumäärä (sataa 0,1 mm tai enemmän) 15, meriveden lämpötila 17 C (tätä kirjoitettaessa 16 C).

Toukokuun keskivaiheilla aurinko nousee klo 7.18 ja laskee 20.27.

Atsaleat jatkavat kukintaansa varjoisilla ja viileillä kasvupaikoilla, kuten Sete Cidadesissa, esim. Lagoa das Canariasin ranta-alueella. Terra Nostran puutarhassa saattaa vielä nähdä kamelioita kukassa. Toukokuun lopulla-kesäkuun alussa puhkeavat kukkaan ensimmäiset hortensiat aurinkoisilla paikoilla. Tosin tänä vuonna kukinta saattaa alkaa myöhemmin poikkeuksellisen sateisen ja viileän talven ja kevään vuoksi.

Maanantaina, 24.5. vietetään saariryhmässä Azorien päivää (Dia dos Açores). Historiallisen keskustan pienet kaupat ovat silloin kiinni, mutta esim. Solmar Avenida Centerin supermarketti on avoinna koko päivän.

Helatorstai 13.5. on Portugalissa arkipäivä. Samaan aikaan (11.-14.5.) vierailee Portugalissa paavi, mikä näkyy television ohjelmistossa ja lehdistössä. 13.5. paavi on ehtinyt Fátimaan (Keski-Portugalissa), joka on katolisen kirkon merkittävä pyhiinvaelluskohde. Neitsyt Maria näet ilmestyi ensimmäisen kerran kolmelle pikkupaimenelle Fátimassa sijaitsevassa Cova da Iriassa 13.5.1917.

Toukokuun tapahtumista ykkönen São Miguelilla ovat Santo Cristo -juhlat, joita vietetään vuosittain viidentenä sunnuntaina pääsiäisen jälkeen. Nämä viikon mittaiseksi venyneet juhlat (6.-13.5.) juhlat ovat Azorien suurin uskonnollispohjainen tapahtuma tuoden tuo Ponta Delgadaan kymmeniä tuhansia azorilaissiirtolaisia eri puolilta maailmaa.

Santo Criston uskonnollinen ohjelma osuu lauantaille ja sunnuntaille (8.-9.5.). Juhliin kuuluu toki myös sekulaarista ohjelmaa, mm. Azorien elinkeinonäyttely (Feira Lar, Mar e Campo) Portas do Marin satamakeskuksessa. Näyttely on erinomainen tilaisuus esim. käsityön ystäville ihastella saariryhmän käsityötaitoa ja tehdä ostoksia. Ponta Delgadan supermarketit (Modelo, Solmar, Manteiga) panevat esille kilvan juhlan aikaan Azorien tuotteita.

Juhlan päänäyttämö on Campo de São Franciscoksen aukio, jonka laidoilla sijaitsevat rakennukset, aukion puut ja lähikadut valaistaan kauniisti. São Franciscoksen kentän lähialueille pystytetään runsaasti katuravintoloita, jotka tarjoavat perinteistä azorilaista ruokaa ja juomaa. Mitenkään kuiva Santo Cristo -juhla ei uskonnollisesta ytimestään huolimatta siis ole. Alueelle nousee myös erilaisia myyntikojuja.

Kuun keskivaiheella (14.-16.5.) pidetään Campo Santanassa holstein-friisiläisrotuisen lypsykarjan näyttely. Tapahtuma on mielenkiintoinen kaikille eläimistä ja maalaiselämästä pitäville. Näyttelyalueella sijaitsee São Miguelin paras pihviravintola. Sen lisäksi alueella toimii ruokakioskeja tapahtuman aikaan.

Kuun lopulla (24.-30.5.) pidetään Ponta Delgadassa saarikisat (Jogos das Ilhas), joihin osallistuu puolisentoista tuhatta 12-16 -vuotiasta urheilijaa 22 Euroopan saarelta. Kilpailulajit ovat tennis, pöytätennis, uinti, purjehdus, yleisurheilu ja voimistelu. Suomalaisten osallistumisesta. ei kirjoittajalla ole tietoa

Toukokuun musiikkiantia ovat mm. gregoriaanisen laulun ilta keskustan viehättävässä kirkossa Igreja do Colégiossa 6.5., fadolaujatar Ana Mouran konsertti Coliseu Micaelensessa 14.5. ja koululaiskuorojen ja -orkestereiden festivaali 22.5.samoin Coliseu Micaelensessa.

22.-23.5 ajetaan Ribeira Granden ralli, joka on Azorien rallimestaruuden 2. osakilpailu.
Toukokuun 10. päivänä avataan Ponta Delgadassa Santa Barbaran entisöity ja korjattu luostari Carlos Machado -museon taidekokoelmien sijoituspaikkana.

Siinä muutamia poimintoja toukokuun tapahtumakalenterista, joka on luettavissa kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”.

0

570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

        tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
        Ikävä
        140
        4295
      2. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        125
        1681
      3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        71
        1497
      4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

        "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
        Maailman menoa
        283
        1422
      5. Kalateltta fiasko

        Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
        Kuhmo
        18
        1304
      6. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        51
        1207
      7. Nainen voi rakastaa

        Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
        Ikävä
        79
        1141
      8. Rakastan sinua

        Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
        Ikävä
        30
        1126
      9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

        Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
        Sanaristikot
        60
        1091
      10. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        66
        1083
      Aihe