Miten laitat kalasi kalareissulla?

Vaaris

Olen kova kalamies, mutta pirun surkea kaloja kokkailemaan. Joka kesä kalareissuilla sama ongelma -> miten kala pitäisi paistaa/laittaa niin, että se olisi parhaimmillaan.

Teemme yleensä pienellä kalaporukalla (kaikilla sama ongelma... makkara osataan paistaa, mutta kalaa ei) 3-5 päivän reissuja Lappiin ja saaliina tyypillisesti taimen, harri, ahven ja hauki.

Kun kalaa tulee niin syömme ne "saman tien". Yleensä raahaamme mukana rautaisen paistinpannun tai savustuspusseja. Ihan hyvää niillä tulee, mutta jokin pieni säväys siitä puuttuu.

Missä vaiheessa esim. laitatte suolan ja kauan se saapi imeytyä? Vinkkejä olisin nyt vailla :)

4

817

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rori

      Itse lisään suolan savustettuun kalaan vasta savustuksen jälkeen. Kalat kun ovat savustuneet, nosta ne voipaperille ja ripottelen suolaa reilulla kädellä. Käärin paketin kiinni ja sanomalehteen. Annan maun tasaantua ja suolan imeytyä reilun tunnin. Voi jättää pidemmäksikin aikaa.

      Paistinpannulla kun paistaa niin mausteita voi käyttää. Sitruunapippuri tai sitruunainen kalamauste ovat todella hyviä.

      Suolakalaa voi kokeilla. Kannellinen astia reilusti suolaa pohjalle, fileroitu kala päälle, taas suolaa fileroitu kala... Näin voi täytää asian. Sekaan voi heittää rouhittua mustapippuria tai tilliä. Käännellään Noin 12tunnin välein. Maiselemaan voi alkaa noin 48tunnin päästä. Erittäin hyvää leivänpäällä.

    • Perhostaja

      Mielestäni paras tulos savukalan suolauksessa saadaan suolavedellä. Elikkäs kala savustetaan suolaamattomana. Kypsä kala laitetaan kattilaan jossa on keitetty merisuolalla maustettua vettä maun mukaan, annetaan liota joitakin minuutteja ja valmista on. Vesisysteemi antaa tasaisen suolauksen ja jopa "kosteuttaa" kuivia kaloja, savuhaukikin on maistuvaa varsinkin tuoreeltaan.

    • Perhokalastaja

      ..yleensä maustua muutaman tovin. Kalasta riippuen 2-3 tuntia. Siis ensin kohtuudella suolaa ja vasta vähän myöhemmin pannuun. Minua opettaneet keittiöammattilaiset ovat sitä mieltä, että kalan täytyy käydä Rigor Mortis-vaihe, ennen kuin sitä käytetään ruoanvalmistukseen. Kestää esim. harjuksella muutaman tunnin. Muilla kaloilla sitten hieman pidempään. Ja tietenkin kalat tulisi pystyä säilyttämään sen ajan kylmässä, koska kalan valkuainen aloittaa "kypsymisen" 28 Celcius-asteessa. Eikä se varmaan ole tarkoituksenne. Itse käyttäisin lisämausteina ehkä sitruuna- ja valkopippuria, ja tilliä, mutta varovasti ainakin harjukseen. Eikä taimenenkaan maku niitä kaikkein kehnoimpia ole, vaikka laittaisitte vain pelkkää suolaa. Voit ottaa minuun yhteyttä s-postilla, niin saat joitain kalanvalmistusreseptejä. Eivät liene liian monimutkaisia leirivalmistukseenkaan.

    • kosla

      aikoinaan kun kavereiden kanssa käytiin heittelemässä haukea Rauman edustalla, kaikilla oli uistinkopassa vakiovarusteena suolasirotin. Illalla siirryttiin johonkin saareen istumaan iltaa, revittiin puista kuivia oksia ja tehtiin nuotio. Kun jäljellä oli enää hiillos, niin sitten perattu hauki (sisälmykset pois, ei suomusteta)selkä edellä hiillokseen. Noin 10 minuutin päästä vaan suolaa sisälle ja eikun syömään. Nälkäisenä maistui hyvälle, ja on meinaan kunnon erämeininkiä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olit niin lähellä

      Taas söpis olit siinä ihan käden etäisyydellä❤️ Jos sinä ja minä olisimme olleet kahden, olisin hypännyt sun kaulaan. Sa
      Ikävä
      118
      5181
    2. Mitä elukkaa kaivattusi

      muistuttaa? Vastaan ite myöhemmin. Miehelt.
      Ikävä
      47
      2849
    3. Kun me näemme taas

      Siihen on viikkoja, korkeintaan kuukausia. Jännite välillemme vetää meidät ennemmin tai myöhemmin toistemme läheisyyteen
      Ikävä
      33
      2802
    4. Haleja ja pusuja

      Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺
      Ikävä
      30
      2508
    5. Onko mukava nähdä minua töissä?

      Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭
      Työpaikkaromanssit
      23
      1909
    6. En kirjoita sulle tänne

      Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä
      Ikävä
      10
      1650
    7. Oletko mielikuvasi kaivatusta muuttunut

      Lähiaikoina? Jos, mihin suuntaan? Miten ja miksi?
      Ikävä
      118
      1647
    8. Hei rakas sinä

      Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle
      Tunteet
      23
      1405
    9. Hukkuu hukkuu

      Mitä houdiineja nämä kun ajaa veteen
      Laitila
      97
      1397
    10. Oi mun haniseni

      Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli
      Ikävä
      10
      1358
    Aihe