Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Varainsiirtoverosta?

Kysyvä veronmaksaja

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, maksaisin varainsiirtoveroa asuntokaupassa vain velattomasta myyntihinnasta, eli jos myyjälle maksettava hinta on esim. 150 000€ ja asuntoon kohdistuvaa velkaa on jäljellä vielä 200 000 €, tulisi näin laskien kiinteistön arvoksi 350 000€, mutta maksan ostajana tuon varainsiirtoveron vain 150 000 euron summasta... onko näin???

Mitenkäs jos rakennan uuden talon, ja summat olisivat esim. samat kuin yllä, eli kokonaishinta olisi tuo 350 000 euroa josta maksan 150 000€ ja lainarahoitan tuon 200 000 euron osuuden. Maksanko nyt varainsiirtoveron koko arvosta vai ainoastaan maksamastani 150 000 euron osuudesta???

Onko varainsiirtoveron % - määrä sama käytetyn asunnon kaupassa ja uudisrakentamisessa. Maksetaanko varainsiirtovero myös tontista? Tällöinhän vuokratontilla oleva kiinteistö olisi edullisempi hankinta verotuksen kannaltakin...

6

3015

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asunto-osakekaupassa maksat aina kauppahinnasta, et velattomasta hinnasta. Ja varainsiirtovero on 1,6 %.

      Kiinteistö on aina velaton (sillä ei ole väliä että otatko lainaa vai et), joten varainsiirtovero maksetaan aina koko hinnasta. Ja sehän on kiinteistöjen ja siirrettävien vuokraoikeuksien ollessa kyseessä 4 %.

      Tosin jo ostat rakennuspaikan, ja rakennat sen jälkeen talon, niin maksat varainsiirtoveroa pelkästä rakennuspaikan arvosta. Samaa voidan soveltaa puolivalmiin rakennuksen kaupassa, jolloin maapohja myydään erikseen, ja rakennus myydään RYS-sopimuksella.

      • Kysyvä veronmaksaja

        Kiitokset hyvästä vastauksesta, tämä selventi kyllä paljon näitä koukeroita.


    • Vuokristontin taloko

      Hei!

      Huomasin, että Etuovessa oli joillakin välittäjillä laitettu varainsiirtoveroprosentiksi 2 % silloin, kun oli myynnissä omakotitalo vuokratontilla, mutta joillain toisilla välittäjillä oli vastaavassa tilanteessa mainittu menevän 4 % varainsiirtoveroa. Useimmat välittäjät eivät veroa ilmoitukseen edes merkitse.

      Jos on as. oy -muotoinen okt myyty, - siis osakekauppa, niin silloin ostaja maksaa varainsiirtoveroa 2 %. Jos on kiinteistön kauppa, eli myydään okt omalla tontilla, niin veroprosentti on 4 %.

      Entä jos myydään talo vuokratontilla, niin sehän ei ole kiinteistön kauppa, eli esim. kaupantekotilaisuudessa ei tarvitse olla paikalla julkinen kaupanvahvistaja.

      Maksaako ostaja kuitenkin 4 % varainsiirtoveroa tuosta vuokratontilla olevasta talosta?

      Onhan vuokratontilla oleva talokin siis kiinteistö siten, että se tontinvuokraajahan sen tontin omistaa, mutta kun ostaja ei osta tonttia, vaan pelkän talon, eli se ei kuitenkaan ole kiinteistön kauppa, mutta ei myöskään osakehuoneiston kauppa, joten paljonko sitä varainsiirtoveroa menee, 2 % vai 4 %

      Mitenhän välittäjilläkin on tästä eri tietoa ilmoituksissa.....

      Kiitos vastauksista.

      • Varainsiirtovero on 2 % osakekaupassa, eli asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistö-osakeyhtiö sekä kiinteistö-osakeyhtiö.

        Kiinteistön ja vuokraoikeuden kaupassa varainsiirtovero on 4 %. Tämä koskee myös rakennuksia jotka eivät ole sidottuja maaohjaan millään tavalla, mutta ovat siellä kiinteästi.


      • tiedätkös sitä :)
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Varainsiirtovero on 2 % osakekaupassa, eli asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistö-osakeyhtiö sekä kiinteistö-osakeyhtiö.

        Kiinteistön ja vuokraoikeuden kaupassa varainsiirtovero on 4 %. Tämä koskee myös rakennuksia jotka eivät ole sidottuja maaohjaan millään tavalla, mutta ovat siellä kiinteästi.

        mitä eroa on keskinäisellä kiinteistöosakeyhtiöllä ja kiinteistöosakeyhtiöllä?


      • tiedätkös sitä :) kirjoitti:

        mitä eroa on keskinäisellä kiinteistöosakeyhtiöllä ja kiinteistöosakeyhtiöllä?

        Keskinäisessä KoY:ssä osakkeet antavat hallintaoikeuden johonkin määriteltyyn huoneistoon, ihan kuten AsOy:ssä.

        KoY:ssä osakkeet eivät anna hallintaoikeutta mihinkään, vain oikeuden osinkoon.

        Esimerkiksi rakennus jossa on 60 % pinta-alasta liiketiloja ja 40 % asuntoja on yleensä keskinäinen KoY. Tässä kannattaa huomioida, että yhtiössä ei yleensä noudateta AsOyL säädöksiä esim. kunnossapitovastuun ja äänileikkurin suhteen, tietenkin yhtiöjärjetys voi määritellä asian toisin.

        Hyvä esimerkki KoY:sta on kauppakeskus, tai vuokratoimintaan tarkoitettu kerrostalo, kukaan omistajista ei hallitse mitään tilaa siinä, vaan ottaa oman osansa liikevoitosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1847
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1575
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 63
      1415
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      93
      1336
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe