hedelmäpuut

pirkkonen

Kuinka omenapuita leikataan

t. Pirkkis

2

424

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maria

      Omenapuiden leikkaus

      Omenapuut leikataan ensimmäisen kerran istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen vuosittain. Leikkaamisella ja oksien taivuttelulla lisätään puun rakenteellista kestävyyttä, saadaan tasapainoinen latvus, kiihotetaan versokasvua, saadaan versojen ja kukkasilmujen vuosikasvun suhde sopusuhtaiseksi ja puu tasaisesti satoa tuottavaksi.

      Hyvässä omenapuussa on suora päärunko ja leveäkulmainen tasasuhtainen oksasto, jossa versot ovat runkoon nähden 15-20 sentin välein haarautuen tasaisesti eri puolille runkoa. Hyvin teräväkulmaiset oksat murtuvat herkästi.


      Vuosittaiset hoitoleikkaukset koskevat alle 10 vuotiaita omenapuita. Tätä vanhemmat puut kaipaavat jo harvennusleikkauksia. Omenapuuhun kehittyy 2-5 vuoden aikana istutuksesta ryppyisiä versoja, joiden päässä on silmuja. Osaan näistä kääpiöversoista kehittyy kukka-aiheita.

      Leikkaa versot aina mahdollisimman leudolla säällä maaliskuun puolivälistä huhtikuun alkuun. Kesällä lehdessä olevista omenapuista poistetaan lähinnä vain ns. vesiversoja. Voimakkaat leikkaukset tehdään keväällä puun ollessa lepotilassa.

      Istutusleikkaus:

      Poista istutuksen yhteydessä latvaversosta 1/3. Poista sen vieressä oleva mahdollinen kilpalatva sekä pystyyn kasvavia oksia. Jätä 3-4 voimakkainta mahdollisimman vaakatasoon suuntautuvaa sivuversoa jäljelle, mutta typistä nekin puoliväliin asti.

      2. vuosi: Poista mahdollinen kilpalatva ja typistä latvaversosta 1/3. Poista pystykasvuisia, lähellä runkoa ja sitä kohti kasvavia versoja. Typistä pisimpiä sivuoksia parikymmentä senttiä. Jos suuri osa versoista kasvaa ylöspäin (tämä vaihtelee lajikkeesta riippuen), taivuta toukokuussa jäljelle jääviä vaakatasoon narujen avulla.

      3. ja 4. vuosi: Jatka leikkauksia samalla periaatteella kuin toisena keväänä, jotta puuhun kehittyisi vahva runko ja sopusuhtainen latvusto.

      4.vuoden jälkeen:
      Kolmemetriseksi venynyt puu on jo liian korkea. Katkaise sen latva vaakatasossa kasvavan vahvan oksan yläpuolelta noin 2,5 metrin korkeudelta. Ns. kannusoksiksi valitaan oksan puolivälissä tai sitä ulompana kasvavia versoja, jotka typistetään 4. silmun yläpuolelta. Hyvin lähellä runkoa kasvavat oksat poistetaan kokonaan.
      Poista jatkossa vuosittain saman verran versoja kuin niitä on kehittynyt edellisen vuoden aikana. Poista pystykasvuisia oksia, mutta jätä osa niistä jäljelle. Suorita niissä kannusleikkaukset edellä kerrotulla tavalla.

      Lyhennä alaspäin kaartuvia oksia ylöspäin suuntautuvan silmun takaa. Poista sisäänpäin kasvavia oksia ja poista kesän aikana ns. vesiversoja. Poista kaikki haljenneet ja oksakulmasta repeilleet oksat

      Vanha omenapuu nuoremmaksi

      Vanhat omenapuut nuorennetaan leikkaamalla vähitellen 2-3 vuoden aikana, sillä äkkinäinen, voimakas leikkaus kiihdyttää liikaa versokasvua ja puu voi kuolla.

      Poista vuosittain vain 2-3 paksua rungosta kasvavaa haaraa latvuksesta. Madalla seuraavina vuosina myös rungosta kasvavia korkeita haaroja 1,5 - 2 metrin korkeudelta oksahaaran yläpuolelta. Valitse jatkossa uudesta latvakasvusta muutamia latvaoksia uudeksi latvukseksi.
      Poista latvuksen sisään suuntautuvia oksia. Poista latvuksen keskellä kasvavia ja alaspäin roikkuvia oksia. Poista kesän aikana ns. kääpiöversoja, mutta jätä niistä pari kolme voimakkainta sivulle päin suuntautuvaa jäljelle, sillä niistä kehittyy vähitellen puun uusi oksasto. Naavoittuneet rungot siistitään sileiksi juuriharjalla mahdollisimman kostealla säällä keväällä.

    • Viljelijä

      Ensin poistetaan kuolleet, sairaat ja vaurioituneet oksat. Sitten harvennetaan oksia tiheistä kohdista sillä periaatteella, että poistetaan ylöspäin kasvavia ja jätetään sivullepäin kasvavia oksia. Näin siksi että mitä suurempi oksien välinen kulma on, sitä pienempi on myös riski että oksa repeäisi vanhempana esim. omenoiden painosta.
      Leikattaessa pitää kuitenkin varoa ettei poista liikaa oksia, sillä mitä enemmän leikataan, sitä enemmän uusia vuosiversoja puu kasvattaa seuraavana vuonna. Jos uusia versoja tulee paljon on niiden kasvattamiseen tarvittava energia aina pois sadosta ja lisäksi puusta tulee vain entistä tiheämpi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7658
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2842
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2155
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1819
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1424
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1349
    Aihe