Onko timanttibuddhalaisuus lahkolaisuutta?

Huojennus vai ei

Olin ollut siinä käsityksessä, että buddhalaisuus on avointa, tasavertaisuuteen perustuvaa. Kuunnelkaapa mielenkiintoinen pätkä timanttibuddhalaisuuden tiimoilta, kuulostaako teistä avoimuuden sijaan täydelliseltä lahkolaisuudelta? http://fifi.voima.fi/audio/buddhan-hommissa-suvi-auvinen/11

Minusta kuulostaa. Jos "johtajalla" on kahdensuuntaisia motiiveja liikkeen pyörittämiseksi, sen on tultava ilmi. Toivottavasti kaikki tämän liikkeen seuraajat osaavat olla kriittisiä.

5

895

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • timanttipolusta

      Olen itse käynyt meditoimassa haastateltavan keskuksessa jo pidempään ja voin sanoa että mitään lahkolaisuuden merkkejä ei todellakaan ole! Ihmiset ovat kaikki ystävällisiä ja jokainen hyväksytään iloiten mukaan joukkoon, kanssamme meditoi ihmisiä kaikkialta maailmasta ja haastateltava ei ole koskaan ilmaissut tälläisiä rasistisia tai maahanmuuttovastaisia ajatuksia. Myönnän että mielestäni on todella erikoista että hän hautoo tälläisiä kaksijakoisia ajatuksia eläen buddhalaisuutta harjoittaen matkaopettajana! En kuitenkaan tiedä miten hän tässä tilanteessa puolustaisi itseään. Kuitenkin kannatan täysin timanttipolun arvoja ja ajatuksia, enkä näe siinä mitään lahkomaista. Kun haastattelussa puhuttiin "opettajan kaltaiseksi tulemisesta" tarkoitetaan karmapaa ja tämän valaistunutta täydellistä tilaa, ei esim. matkaopettajan matkimista.

    • DDERTYGFRe

      Lyhesti sanottuna ON.
      1. Rahastus
      2. Timanttipolun opetukset eivät täytä buddhan kriteereitä mita tarkoitetaan buddhalaisuudella.

      Mutta jos osallistut Timanttipolkuun et suinkaan tee kovin suurta virhettä, koska kaikki muut ryhmät ovat samanlaisia tai vielä karmeimpia.
      Monella kenellä on ongelmia tarvitsevat tämänkaltaista ryhmäterapiaa, varsinkin naisihmiset, mutta buddhalaisuudeksi tätä on vaikea kääntää.

      • Meddiksessä käynyt

        Millä tavoin timanttipolun (tarkoitan tässä siis suomessakin harjoitettua Karma-Kagyü -linjaa) opetukset eivät täytä buddhalaisuuden kriteereitä? Tuskin kirjoittaja itse enää keskustelua seuraa mutta olisi mielenkiintoista tietää.

        Mitä "rahastamiseen" tulee, en ole sellaista huomannut. Meditaatioissa käyminen on ilmaista. Jos haluaa ostaa itselleen meditaatiovihkosen kotona meditoimisen avuksi, se on kokemukseni mukaan yleensä muutaman euron maksanut. Jos joku käy meditoimassa ja kokee vihkosista maksun perimisen buddhalaisuuden ajatusten vastaiseksi, voi sen mielestäni tuoda julki. Silloin saa ainakin perustelut sille, miksi maksua kerätään ja harjoittajat saavat aihetta miettiä suhtautumistaan Buddhan opetuksiin.

        Harmillisesti tuo Auvisen audiotuotos tuntuu mielestäni hyvin tarkoitushakuiselta; Auvinen vaikuttaa jo ennakkoon päättäneen, että timanttipolkulaisuus on lahko ja vieläpä vaarallinen, kun Ken Sainion kaltainen Islamiin kriittisesti suhtautuva henkilö siinä toimii (en ole Sainion mielipiteisiin syventynyt niin läheisesti, että osaisin hänen kantaansa tai sen perusteita arvioida). Tämä paistaa läpi mm. taustamusiikin valinnassa ja ilmeisesti vääriin muistikuviin (kuulosti ainakin erikoiselta muunnokselta siitä, mitä keskuksissa on niissä käydessäni meditoitu) perustuvien "rekonstruktioiden" paatoksillisuudessa.

        Eli tiivistettynä: Oman kokemukseni perusteella timanttipolkubuddhalaisuus ei ole lahkolaisuutta ja jos aihe kiinnostaa, kannattaa käydä joku kerta keskuksella kokeilemassa meditaatiota, eivät ne buddhalaiset suihinsa syö :)


      • Ma-ritta

        "1. Rahastus"

        Monenlaisen kritiikin voi hyväksyä, mutta ei tuota. Timanttipolun meditaatioissa voi käydä ilmaiseksi, mutta monet muut ryhmät kattavat toimintamenonsa kuukausi- tai jäsenmaksuilla. Nämä jäsenmaksut eivät aina ole kovin pieniä, koska esim. oman harjoitustilan ylläpitäminen ei ole halpaa. Ylipäätään on vaikea ymmärtää niitä, joiden mielestä opetukset pitäisi saada ilmaiseksi. Kun kuitenkin kuluja syntyy, kenen pussista ne pitäisi kattaa? Pitäisikö jonkun toisen uhrautua ja antaa palkkansa, jotta joku voi käydä tilaisuuksissa ilmaiseksi? Jos kokee hyötyvänsä opetuksista ja harjoituksista, muutama kymppi kuussa on hyvin pieni raha lahjoitettavaksi. Sillä ylläpitää dharmakeskusta itseä ja toisia kävijöitä varten.

        En tiedä Suomesta yhtään sellaista buddhalaista ryhmää, joka rahastaisi. On kyllä ainakin yksi "valaistunut mestari"-rahastusjuttu, mutta sitä poppoota ei kukaan buddhalainen tunnusta buddhalaiseksi.

        "2. Timanttipolun opetukset eivät täytä buddhan kriteereitä mita tarkoitetaan buddhalaisuudella."

        Tuskin tiedät itsekään Buddhan kriteereitä aidolle dharmalle, muuten olisit ne maininnut. Autan vähän: neljä sinettiä. Timanttipolun opetukset täyttävät Buddhan asettamat kriteerit väljästi. Voi sen sijaan pohtia, mitä se tarjoaa perinteiseen buddhalaisuuteen verrattuna? Omasta mielestäni perinteisten, laajalti tunnettujen tiibetiläisten opettajien perustamissa ryhmissä saa laadukkaampaa opetusta.

        Samoin osa timanttipolun opetusten mukana tulevista, elämäntyyliin liityvistä jutuista ja asenteista lienee perua pikemminkin Ole Nydahlin nuoruuden hippiajoilta ja tanskalaisesta mentaliteetista kuin buddhalaisuudesta. Monia timanttipolun oppilaita näyttää viehättävän laama Nydahlin karisma, mutta se on asia johon ei tulisi keskittyä, vaan opetusten puhtauteen. Tässä kohdin timanttipolun oppilaat luultavasti vetoaisivat karma kagyü-linjan tuhatvuotiseen perinteeseen, mutta ongelma on juuri siinä, että laama Nydahl ei opeta näiden perinteiden mukaan. Eron huomaa, jos käy lähes kenen tahansa kunnolla opiskelleen buddhalaisen opettajan kurssilla. Haastan laama Nydahlin oppilaat "käymään vieraissa" edes yhden kerran. Siitä saa vertailuun pohjaa. Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Tanskassa jne. käy toisinaan hyvin laadukkaita opettajia. Yleensä vierailut tuhrautuvat eksoottisiin initiaatioihin ja muihin rituaaleihin, mutta myös pelkkiä opetuskursseja järjestetään. (Aro gTer ei ole aito dharmalinja, sitä suosittelen välttämään.)


    • Mahakala

      Kävin tuolla muutaman vuoden, kunnes raapaisin pintaa syvemmältä. Karismaattinen johtaja jota seuraa Ole kloonien armeija. He kannattavat mestarinsa oppeja, ja jotkut tämän tarinat ovat ihan käsittämättömiä. Jos tuo ei ole lahko niin ei sitten mikään. Täynnä hirveitä rasisteja kaiken lisäksi. Homma-aktivisteja, joten hyvin poöitiikkapainoista.
      Suosittelen googlettamaan Diamondway buddhism cult

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe