Savinen maa, laattapolku ja kasvimaa haaveena?

AatosE

Kotimme piha on erittäin vetinen ja märkä. Keväisin ja syksyisin saa kumpparit jalassa kävellä, jalat uppoaa vesi/savi mössöön sääriä myöten. Jostain syystä kastemadot viihtyvät erinomaisesti, ja vastaavan kokoisia lieroja en ole muualla nähnyt.

Nyt ollaan sitten kaavailtu liuskekivestä tai laatasta tehtyä polkua savinurmikko-mömmön läpi, sekä lisäksi kasvimaata pihalle tuon polun päätyyn. Osaiskos kukaan sanoa, millaista laattaa tuollaiseen keväisin ja syksyin vetiseen maahan kannattaa edes ajatella. Laatoille tarvitaan ilmeisesti jonkinmoinen pohjustus niihin kohtiin mihin laattoja tulee. Ajatuksena oli sellainen liuskekivipolku, missä laattoja on askelten välisin matkoin.
Nyt tuo oletettava polku on ihan märkä ja savinen. Auttaisikos siihen joku sorakuorman kippaus ainakin hetkellisesti? Entäpä sitten tuo kasvimaa, onko ajatusta mitä tuohon mutavellin sekaan pitäisi heittää, että siitä saisi kesäksi kohopenkillisen jotain kasvavaa kivaa :)

4

2467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • metsänhalki

      Tehkää isoista liuskekivistä polku suoraan savisen maan päälle. Jos routa keikuttaa laattoja, painuu ne maan sulattua jälleen takaisin. Jos routa otettaisiin kokonaan hallintaan, tulisi alusrakennehommat turhan kalliiksi hyötyyn nähden polussa. Liuskekivet voi jättää hieman olevaa maata korkeammalle, niin jalat pysyy kuivina. Kasvimaa kohopenkillä on ihan ok ajatus.

      • AatosE

        Joo toi vois olla toimiva ratkaisu. Täytyy vähä vielä pohtia. Pitäis jostain sitä liuskekiveä käydä hakemassa.


    • Soraaaa

      Ilman pohjatöitä aivan turha laittaa mitään. Itse parikin savipohjaista tonttia, tää rivari ja sitten kesämökki. Ei pehmeälle pohjalle kannata laittaa kuin korkeintaan pitkospuut. Kaikki muu joko uppoaa tai pitää joka vuosi laittaa uudelleen.

      Yleensä neuvotaan kaivamaan lapionsyvyinen kaivanto, jonka pohjalle kangas ja siihen tampataan hiekkaa, jonka päälle sitten laatat. Toiminut tässä rivarissa ihan hyvin pian kymmenen vuotta. Nyt alkaa laatat oleen sen verran vinksin vonksin, että pitäs kesällä kaivaa ylös ja lisähiekan kanssa oikaista.

      Mökillä taistellut kolkyt vuotta autokujan kanssa. Melkein joka vuosi ajattanut hiekkaa ja someroa. Ei tahdo kestää vieläkään. Olisi pitänyt ottaa kaivinkone ja kaivattaa metrin ura ja täyttää se.,,,

      Toi suodatinkangas on mun mielestä käytännössä pakollinen, muuten hiekka sekoittuu saveen ja siinä sitä taas ollaan.

      Löysin muuten mökin pihalta vanhan liuskekivipolun kun kaivelin kukkapenkille paikkaa. Oli toistakymmentä senttiä nurtsin alla. Milloin lie laitettu, siis ei ollut näkyvissä kolkyt vuotta sittenkään.

      Meillä muuten telivät potkupallokentän tohon lähelle, savimaalle. Kaivoivat pari metriä savea pois ensin.... Kaikki talot hyllyivat ympärillä kaivutöiden tahdissa. Ihme kun mistään ei katkennut sokkeli, nämät on kai paalutettu. Katoin muuten kun laittoivat valaisimet kentälle. Yhtä pitkä betonipaalu ensin juntalla maahan kuin valaisinpylväskin....

      • jokutolkku

        Nyt laitellaan laattoja kävelypolulle eikä autoja varten. Jos autotiellä liikennemäärät kasvaa, tarvitaan myös jytäkämpiä alusrakenteita. Savisen kävelypolun katteeksi voi aivan hyvin ilman kalliita pohjatöitä asentaa satunaista kävelyä varten laatat ihan siihen saven päälle. Hintalaatusuhde on hyvä, vaikka joutuisikin jonkun laatan keikkumista tarkastelemaan talven jäljiltä. Erilaisten kenttien perustamistapoja ei pidä sotkea omakotiasujan polkutöihin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      982
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      660
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      634
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe