Idätys

-poropeukalo-

Vähän ehkä myöhäistä alkaa tälle kesälle hyötykasveja idättelemään, mutta ajattelin silti kokeilla. Kerrostalossa siis yritän jotain laittaa tulemaan, sisällä ja eteläparvekkeella.
Aloittelija kun olen, etsin ahkerasti täältä internetin ihmeellisestä maailmasta kasvatusohjeita, joita löytyykin ihan kohtuullisesti. Idätyksestä olen oppinut sen verran, että multa täytyy pitää koko ajan kosteana, ja peittää purkki kelmulla joka on rei'itetty että ilma vaihtuu, ja pitää se kohtalaisen lämpimässä paikassa. Mutta siihen en ole löytänyt vastausta, pitääkö itämisen aikana kylvökset pitää valossa, varjossa vai kokonaan pimeässä? Vai onko sillä väliä? Entä onko lajikohtaisia eroja?
Suurkiitos jo etukäteen jos joku viitsii auttaa!

2

522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vastata, jos olisit pistäny listaa, että mitä olet päättänyt kasvattaa.

      Valossa itäminen tarkoittaa, että siementä ei peitetä ja siihen tulee kohdistua päivänvalo, ainakin sen aikaa kun sitä normaalisti taivaalta tulee (talvella joillain oikein erikoisilla lajeilla täytyy käyttää kasvilamppuja, mutta en ole niin ihmeellisiin kasveihin törmännyt hyötykasvipuolella).

      Varjossa itämisen käsitteen voit unohtaa heti. ei ole kuin joko tai :).

      Pimeässä itäminen tapahtuu, kun peität siemenet mullalla tai hienolla hiekalla. Muuten purkit voivat olla ihan siinä ikkunalaudalla tai jos on mahdollisuus, esim. kylppärin lattialla jos on lattialämmitys, niin sellasissa olosuhteissa (= alalämpö paraslämpö) itäminen on tosi nopeaa.

      Jokatapauksessa lämpö on itämisaikana se oleellisin. Joitain poikkeuksia toki tästäkin löytyy, esim. laventeli hyötyy n. 11 asteen lämpötilasta itämisvaiheessa, joskin onnistuu kyllä huoneenlämmössäkin.

      Itse en peitä purkkejani kelmulla, sillä mielestäni siementen homehtumisvaara on liian suuri. Sitä kosteutta on silloin vaikea kontroloida, mut jos viitsit, niin voithan kokeilla samaa siementä kahteen purkkiin, toiseen kelmu ja tioseen ei. Näin opit heti ekana kesänä, et mikä konsti on just sulle paras.

      Muistathan, että kaikilla on eri itämisajat. Persilja esimerkiksi on tooosi hidas itämään (sanotaankin, että sen täytyy mennä 7 kertaa helvettiin kysymään pirulta saako kasvaa =DD!), kun taas salaatit poksahtavat pinnalle parissa päivässä. Jotkut voivat näkyä pieninä vihreinä pisteinä jo seuraavana päivänä.

      En malta olla vielä kirjoittamatta, vaikka varmaan sen jo ootkin lukenu, että ennen aurinkoon, parvekkeelle, laittamista kasvit pitää totuttaa ultraviolettisäteisiin (= "palamisvaara") ja tuuleen (= stressitekijä). Kun taimet ovat tarpeeksi isoja, ulkoilutat niitä lempeässä päivänvalossa aamupäivällä tai iltapäivällä, joka kerta kauempaan. Älä lykkää niitä heti kuumimpaan aurinkoon. Tuuleen ne tottuvat kun alusta asti puhaltelet ja varoen koskettelet niitä ohimennen silloin tällöin.

      Hyvän harrastuksen olet valinnut ja onnistut varmasti.

      Ps. Ei ole mitenkään myöhäistä ns. tavislajeilla. Mulla on vielä tillitkin pussissa, kun en oo saanu kasvimaatani kuntoon talven jäljiltä =DD!

      • -poropeukalo-

        Kiitos valaisevasta vastauksestasi bohemia!
        Minitomaattia, ruohosipulia, rakuunaa ja timjamia on nyt mullan alla itämässä. Kovin lämmintä paikkaa mulla ei niille ole, tiskipöydällä nököttävät koska se lämpiää mukavasti silloin kun alla oleva tiskikone on päällä.
        Sitten kun (jos) versoja alkaa nousta, sijoituspaikalle asettaa lisähaastetta kaksi kissaa, jotka on ennenkin syöny kaikki mun viherkasvit! Eli pitäisi keksiä mihin he eivät pääse..
        Päivämäärät olen nyt laittanut ylös milloin olen kylväny minkäkin, ja aion pitää pientä päiväkirjaa kasvusta ja hoidosta että tiedän sit ens kesänä mitä olen tehny, oli se sitten väärän tai oikein!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe