Kaikki juhlat...

ovat pahimpia. Osa 1

Minulla on ollut BED jo vuosia ja erityisen paha se oli viime syksynä. Kirjoitan tähän nyt pitkän tarinan kahdessa osassa. Ennen joulua aloitin laihduttamisen, mutta heti jouluna koko homma kaatui viikon mittaiseen mässäilyyn joulusta uuteenvuoteen, kun ruokaa oli jäänyt yli (eikä sitä tietenkään raaski heittää poiskaan). Uudenvuoden jälkeen laihdutus- ja elämäntaparemonttifiilis palasivat ja BEDikin tuntui häviävän. Liikuin ja söin säännöllisesti ja minulla oli hyvä olo. En sortunut ahmimiseen, vaan olin tyytyväinen normaaliin annokseen. Söin aina päivän aikatauluista riippuen 3-4 tunnin välein pieniä annoksia, jotka sisälsivät paljon kasviksia. Makeisia ym. minulla ei edes tehnyt mieli. Elämä oli ruokailutottumusten suhteen ihanan tasaista lähes neljä kuukautta, sillä en juhli pääsiäistä, toisin sanoen mitään juhlimisyömistä ja ylimääräistä ruoan hankkimista ei ollut. Kevään aikana onnistuinkin laihduttamaan viisi kiloa, mihin olin ihan tyytyväinen. Laihtuminen pysähtyi, sillä nauttimani ruokamäärällä ei lihonut eikä laihtunut. Täydellinen tilanne, johon olin pyrkinytkin.

Koko homma menikin sitten pilalle huhtikuussa, kun ystävälläni oli syntymäpäivät. Olin lupautunut leipomaan pari täytekakkua, sillä nautin leipomisesta, jos siihen on erityinen tilaisuus. Koska syntymäpäivät olivat minullekin hyvin tutussa porukassa ja olimme kaikki makeaa rakastavia ihmisiä, tiesimme, mitä oli tulossa: syömingit. Minulla oli todella paha tunne jo viikkoja etukäteen, sillä pelkäsin, alanko ahmimaan ja mitenkä elämä sen jälkeen jatkuu. Paha aavistukseni oli oikeassa, sillä jo edellisenä päivänä kotona leipoessani tilanne riistäytyi käsistä: nuolin jokaisen kipon ja työvälineen tarkkaan, söin jopa ylijääneet hillot purkista pois! Siistin aina täytekakkujen reunat leikkaamalla niistä noin sentin pois, joten tulipa ne reunatkin sitten syötyä, ihme että kakku säästyi. Seuraavana päivänä synttäreillä ei tilanne ollut parempi. En jaksa edes laskea, kuinka monta kakkupalaa ja keksiä söin. Kyllä siellä muutkin söi, mutta minulla se riistäytyi käsistä. Lopulta ystävät huomasivatkin oloni olevan hieman huono, mutta peitin asian normaalisti juttelemalla ja hymyilemällä. Kyllä hävetti, sillä se oli ensimäinen kerta kun ystäväni näkivät minun ahmivan. Myöhemmin olen kertonut heille BEDistä.

Yritin jatkaa minun normaalia elämääni normaaleine ruokailutottumuksineni, mutta tuloksetta. En vain jotenkin enää päässyt kiinni säännölliseen rytmiin, tai vaikka jos pääsinkin, paisuivat ruokalautasteni koot suuriksi. Tilannetta ei auttanut se, että mieheni syntymäpäivät olivat viikko sitten vielä äitienpäivä. Leivoin taas kakkua ja söin jälleen kerran hillot ja ylijäneet kermat yms. Syntymäpäiväkesteillä en niinkään syönyt, sillä joukossa oli minulle vieraita ihmisiä, mutta heti kun talo tyhjeni, otin jäljelle jääneen täytekakun itsekkäästi oman nenäni eteen ja vedin sen yksin. En nyt ehkä ihan suoranaisesti noin, mutta ensin otin yhden palan, sitten toisen ja lopuksi ajattelin että on vain helpompi syödä suoraan tarjottimelta.

1

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhlat juhlat

      Aivan kamalaa. Kaikki mahdolliset juhlat ovat pahimpia kompastuskiviä minulle. Juhlat kuitenkin ovat jollain tavalla sama asia kuin ruoka ja juoma. Koska olen taas päässyt ahmimisen makuun, tiedän, että polku samanlaiseen ihanaan tasapainoon kuin alkukeväällä on pitkä ja kivinen. Nyt aloitinkin Nutrilettin viiden päivän dieetin, jos se vaikka auttaisi alkuun(en halua erikseen mainostaa juuri Nutrilettiä). Uskon tämän tavan olevan minulle toimivin kolmesta syystä:
      1) dieetti on ennalta määrätty, eli minulla on ne 6 pussia, jotka voin syödä päivän aikana. Pussien ulkopuolelta saa syödä vain tuorekurkkua, jos sitäkään. Koska periaatteessa joku muu on määrännyt minulle, mitä syödä, pystyn hillitsemään itseni. Lisäksi tiedän, että dieetti ei toimi, jos syön jotain ylimääräistä. Kun on maksanut sen 30euroa, niin haluaa ´rahoillensa vastinetta´
      2) dieetti on vähäkalorinen ja sisältää huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin jos söisin nyt ihan randomisti kaikkea. Mitä vähemmän hiilihydraatteja, sitä paremmin himot pysyvät kurissa.
      3) syömisestä tulee taas säännöllistä. Kun ruoat ovat pusseissa, niitä ei vahingossakaan tule syötyä kaikkia kerralla. Normaalisti ruoka on jääkaapissa tai kattilassa ja sieltä otetaan itselle sopiva annos, mutta siinä käy usein niin, että lähtee santsaamaan. Pussiruoissa on vaikea santsata, ellei ota toista samanlaista pussia. Toisaalta jos ottaa samanlaisen pussin, koko dieetti menee pilalle ja rahat hukkaan.

      Minulle tämä dieetti on aika extremeä, mutta tärkeää on, ettei nälkä tule ja että kaikki tarvittavat ravinteet tulee saatua. Dieetin jälkeen JOS siltä tuntuu, otan vielä toisen samanlaisen perään mutta alan hiljalleen lisäämään siihen esim. kurkkua, salaattia, hedelmiä ym. Joko viikon tai kahden jälkeen aloitan normaalit ruokailut samaan tapaan kuin aloitin ne uudenvuoden jälkeen. Hitaasti, mutta vakaasti. Kyse ei siis missään nimessä ole jojo-laihduttamisesta, sellaista minulla ei ole ollut koskaan. Jos olen sortunut ahmimiseen, olo on tietysti ollut kamala ja olen kuntoillut hurjasti, mutta ruokailuja en ole koskaan vähentänyt. Tiedän, ettei se tee hyvää pitkällä tähtäimellä.

      Pelkään vain, pystynkö pääsemään takaisin niihin hyviin ruokailutottumuksiin, sillä kesäkuun alussa on luvassa yhden sukulaisen valmistujaiset. Kaikki on hyvin niin kauan kuin saan viettää tavallista arkielämää. Silloin tuntuu tuo syöminen pysyvän hallinnassa, mutta erinäiset juhlat keskeyttävät sen. Miksi en alkukeväästä sortunut syöpöttelyyn oli yksinkertaisesti se, että tyhjensin kaikki kaapit. Heitin pois tai lahjoitin ystäville kaiken sellaisen, minkä ikinä saattaisin harkita kohtauksessa syöväni. Samoin pakastimeen ei jäänyt muuta kuin jääpaloja ja pakastevihanneksia. Vihannekset jätin kaappiin, sillä niiden ahmimisesta nyt ei niin suurta vahinkoa aiheudu. Kerran minulle itseasiassa tuli pieni ahmimiskohtaus, olisikohan ollut joskus maaliskuussa. Tällöin söin television edessä huomaamattani normaalin välipalani lisäksi ison tuorekurkun ja kokonaisen ison (noin 1kg) keräsalaatin. Hups. Todellakin vain: "hups". Kyllähän se vähän tuntui pahalta, mutta siitä saatu kalorimäärä oli naurettava (tarkistin sen heti kalorilaskurissa), etten oikeasti voinut kuin nauraa. Kummallista kyllä tämä oli ensimmäinen kerta, kun ahmimiseni jäi niin vähään. Minun ei edes tehnyt mieli ahmia sen jälkeen kun salaatti loppui. Ehkä siksi, että tiedostin syöneeni kokonaisen keräsalaatin (mikä sinänsä noin välipalaksi on paljon, joten tietysti häpesin), mutta minulla ei tullut ajatusta "ihan sama jatkaa kun on kerta jo pilannut kaiken". Voi kunpa tuo ajatus pysyisi poissa myös silloin, kun syö jotain muuta kuin salaattia!

      Anteeksi, kirjoitin nyt ummet ja lammet kaikista viimeaikaisista kokemuksistani ja ajatuksistani. Jonkin aikaa dieetin jälkeen ajattelin tulla tänne kertomaan, oliko siitä oikeasti mitään apua vai ei. Olo on jotenkin epätoivoinen ja pelokas, sillä pelkään etenkin siellä valmistujaisissa sortuvani syömään. Tekisi melkein mieli kieltäytyä menemästä vain sen takia. *huokaus* Noh, katsotaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4894
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3217
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1365
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1196
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      868
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      63
      865
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      837
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe