vinkkejä ensikertalaiselle?

iena

kasvatan nyt ensimmäistä kertaa niin parvekkeella kuin sisällä ikkunalaudallakin erilaisia juttuja. tuparilahjaksi saimme jos jonkinlaisia kasveja, mutta oikeastaan missään ei ollut hoito-ohjeita mukana. purkeista löytyi mm. rucolaa, sitruunamelissaa, ruohosipulia, basilikaa ja persiljaa. myös kirsikkatomaatteja saimme.
onko kellään vinkkejä näiden kasvatuksesta? tai milloin olisi hyvä hetki alkaa nauttimaan sadosta? kastelen niitä päivittäin, mutta onko jotain muuta mitä olisi hyvä tietää? jotain erityistä jostakin? olen vielä ihan aloittelija tässä hommassa, joten pieleen mennyt kasvatus ei hirmusti haittaa, mutta olisihan se mukava onnistua - edes melkein :)

5

2826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eli aloitetaan rucolasta: http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/vihjeet_ja_oppaat/raakaaineet/kasvikset/fi_FI/rucola/, tossa linkki ja sitten kasvatukseen. Rucola on helppo, kunhan muistaa kastella ja käyttää siinä ihan mitä tahansa veteen sekoitettavaa lannoitetta. Koska se on aika voimakasmakuinen, lannoita vain n. puolella siitä, mitä minkin pullon/pönikän kyljessä käsketään. Sen voi vaikka jakaa useampaan purkkiin tai laittaa riviin parvekelaatikkoon. Voit tehdä hauskan asetelman pitkulaiseen laatikkoon laittamalla rucolaa vaikka päihin ja keskelle, ostaa joko valmiita salaatteja (kähärä-, tammenlehti- tai muu vastaava elintarvikeliikkeessä "valmiina" myytävä salaatti) tai siemeniä.

      Jos ostat valmiit salaatit, poista mahdollinen muoviruukku ja istuta (turveruukkua ei tarvi poistaa, kunhan sen reunat on joko revitty pois tai istutettu mullan alle) ja käytä siten, et nappaat uloimpia lehtiä käyttöön. Siemenet taas tietenkin kylvät tyhjiin kohtiin, ne itävät todella nopeasti. Älä päästä ylikasvuiseksi tai kuivumaan mitään salaattia, silloin se herkästi kukkii ja muuttuu kitkerän makuiseksi! Uusi tarvittaessa!

      Sitruunamelissa kannattaa käyttää tuoreena esim. teessä, liha/kasvisruokien syötävänä koristeena tai vaikka jätskin päällä. Saattaa talvehtia sisällä, mutta on epävarmaa, http://www.yrttitarha.com/kanta/sitruunamelissa/.

      Ruohosipuli kannattaa kasvattaa nyt partsilla ja talvella valoisammalla ikkunalaudalla. Monivuotinen.

      Basilika rakastaa lämpöä! Sitä ei voi olla liikaa jos vaan kastelusta huolehditaan. Napsi latvuksia vähän kaikkeen (vaikka pakkaseen talven varalle) ja se vaan tuuheutuu. Isoon ruukkuun, syvä istutus.

      Jaa persilja kahteen ruukkuun ainakin. Älä napsi ihan alas, vaan jostain n. 5 cm, ni jaksa uusia itteensä.

      Edellä mainituille yrteille se sama ½ lannoitetapa ku rucolallekin.

      Kirsikkatomaateille olis hyvä olla 5-10 litran kasvatusastia/kasvi. istuttaessa uudelleen, älä paina multaa tiiviiksi, vaan hellällä kädellä. Jos se painuu liikaa, sitä voi huoletta lisätä pinnalle myöhempäänkin.Lannoita
      reilusti, kun kukkia alkaa ilmaantua. Tässä alkuneuvoja: http://www.nicehouse.fi/puutarha/hyoty/kasvihuo/tomaatti.htm.

      Nyrkkisääntönä on, et ku lehtiä on enemmän ku 5, vanhimmasta päästä aloittaen alat käyttämään. Paitsi tomskun suhteen käyttökohdan varmaan tiiätkin =)...

      • iena

        Kiitoksia, ihan mahtava vastaus :) eiköhän näillä ohjeilla pärjätä ja uutta yritystä vaan jos ei ekalla kerralla onnistu :) ja ihan huiput linkit, noistahan löytys vaikka mitä :) KIITOS!


    • parvekepuutarhuri

      Jos haluat lannoittaa kasvejasi luonnonmukaisesti niin hanki merileväuutetta. Toisin kuin purkissa mainitaan, niin kasveille riittää mainiosti yksi lannoituskerta viikossa.

      Ja tässä on hyvä kirja joka antaa hyvinkin yksityiskohtaiset ohjeet runsaiden kuvien kera kasvien istutuksesta hoitoon. Se on keväällä tullut markkinoille, että pitäisi löytyä kaikista kirjakaupoista :)

      http://www.karisto.fi/portal/suomi/kustannusliike/kirjat/?action=kirja&pid=1258

      • milloinpersilja

        missä kuussa persiljat pitäs istuttaa?


    • öljyvarvas

      Kun ne ovat jo taimella niin kastelua ja lannoitetta, basilika saattaa sitten hallaöinä saada vioituksia joten vilkase välillä iltasella mitä mittari näyttää.
      Kun leikkaat satoa, niin älä leikkaa ihan juuresta jätä muutama lehti tyvestä lähtien lehtikasvissa. Persiljan toki voi leikata tyvestäkin, samoin ruohosipulin ja rucolan.
      Sitten eikun nautiskelemaan niin ruumiin kuin silmän ruuastakin ;-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2511
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1513
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1055
    Aihe