Suntti ei toimi

Huolestunut äiti

Tyttärelläni on liikenneonnettomuudessa saatu aivovamma ja hänelle asennettiin suntti, joka onkin toiminut vuosikaudet ihan hyvin, vuositarkastuksissa neurologi on testannut sen toiminnan.

Viime viikolla 20-v. tyttäreni kuitenkin sai yöllä kovan päänsäryn, johon ei tavalliset särkylääkkeet tehonneet, oksentelikin, huimasi. Aamulla lähdettiin keskussairaalan päivystykseen, otettiin kokeita ja tt-kuvatkin, joissa ei näkynyt poikkeamia. Päänsärkyyn ei auttaneet migreenisuihkeet eikä kipupiikit. Lopulta neurologi ehti tutkimaan hänet ja totesi, etta suntin venttiili on koko ajan lytyssä. Kyseessä on sellainen malli, että on normaalisti koholla ja painettaessa nousee takaisin. Itse en ole venttiiliä testannut.

Tyttö otettiin osastolle ja vahvoja kipulääkkeitä piikitettiin, lisäksi annettiin tarvittaessa perussärkylääkettä. Tyttö oli niin väsynyt, ettei montaa tuntia vrk pysynyt hereillä eikä jaksanut syödä kuin soseruokia ja juoda nesteitä. Töölöstäkin pyydettiin konsultaatiota kuvien perusteella. Perjantaina otettiin uudet tt-kuvat, joissa ei edelleenkään näkynyt aivopaineiden nousua ja tyttö on "selväjärkinen". Eri lääkekoktaileja annettiin ja totesivat, että he eivät voi tehdä mitään, pitää vain tarkkailla tilannetta kotona.

Tyttö tuli kotiin viikonloppuna ja pärjää jotenkuten särkylääkkeillä ja kylmäpussilla, jota joutuu pitämään päässään olon helpottamiseksi, mutta on koko ajan väsynyt, voimaton, huippaa päässä ja hän syö vain "helppoja" ruokia. Lääkekuuri on kahden viikon mittainen.

Neurologit esittivät, että koska aivopaineet eivät ole nousseet, kyse onkin varmaan"jostain ihan harmittomasta" jännityspäänsärystä. Tämä on kuitenkin ihan poikkeuksellista tytölleni, ei ole ollut stressaavissakaan tilanteissa päänsärkyä tms.

Tuossa kaivelin netistä tietoa ja bongasin sellaiset suntin häiriön kuin SLIT, jonka oireet sopivat tyttöni oireisiin täydellisesti.

"Suntin ylivirtaus ja slit (eli rakomaiset aivokammiot)-oireyhtymä ovat varsin yleinen sunttiongelma. Fysiikan lakien mukaisesti neste pyrkii virtaamaan ylemmästä säiliöstä alempaan, saaden aikaan lappoilmiön (engl. siphon). Tämä lappoilmiö voi olla hyvinkin voimakas ja aiheuttaa pysty- tai istuma-asennossa sunttiin imua, joka ventiilistä huolimatta saa aikaan alipaineen aivokammioissa ja pitkään jatkuessaan imee ne kuiviin. Ei tiedetä miksi toisille tulee ylivirtausta ja toisille ei.
Pitkään jatkuessaan ylivirtaus voi johtaa slit-oireistoon, jossa aivokammiot ovat rakomaiset ja aivoissa vallitsee alipaine. Henkilö kärsii tällöin usein voimakkaasta päänsärystä, varsinkin oltuaan pitkään pystyasennossa. Myös pahoinvointia, huimausta, lihasvelttoutta ja väsymystä voi ilmetä ja suntti voi tukkeutua toistuvasti avautuen itsestään usein kunhan nestettä on kertynyt riittävästi."

Tästä mahdollisuudesta sairaalassa ei mainittu ollenkaan. Onko kenelläkään kokemusta tästä SLIT-oireyhtymästä? Onko mennyt ohi, miten hoidettu ym. Onko samoilla oireilla todettu joku muu diagnoosi?

12

6938

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • psykiatri

      Jos ei löydy fyysistä vikaa joka selittää oireet niin sitten se on psykosomaattista.

      • ------------------

        En muuta voi vastauksestasi sanoa. Näen suorastaan punaista tällaiselle ääliömäiselle vastaukselle.

        Samanlainen vastaus on °harmiton jännityspäänsärky.
        Niin minunkin tyttärelleni kerran vuosia sitten ensiavussa sanoi nuori kovinkin tietäväinen neurologi. Onneksi neurokirurgi heti totesi, ettei shuntti toiminut ja se oli uusittava.

        Tiesin kyllä miten suhtautua tällaiseen vastaukseen. Olihan arvostettu turkulainen lastenneurologi hoitanut häntä kaksi vuotta migreenipotilaana, vaikka paine päässä oli niin kova, että kun hän lopulta pääsi tietokonetomografiaan, niin pääkallon saumat olivat auki ja tyttö oli sentään jo 12-vuotias.
        Ja neurologilla oli niin paljon tietoja, että hänen kokemuksensa perusteella olisi pitänyt ymmärtää, että tyttö oli kuolemanvaarassa.


    • --------------------

      esitteestä osan: "Joskus shuntti voi toimia liiankin tehokkaasti ja aiheuttaa aivokammioiden alipainetilanteen, joka tyypillisesti oirehtii päänsärkynä pystyasennossa. Vanhemmilla potilailla shuntin liikatuotanto altistaa kroonisen subduraalihematooman kehittymiselle."

      Minä tilaisin välittömästi ajan yksityiselle neurokirurgille, joka on erikoistunut nimenomaan pään alueelle.
      Näissä shunttiasioissa luotan ainoastaan neurokirurgeihin, koska minun kokemusteni mukaan heillä on näistä shunttiasioista parhaat kokemukset.
      Jos tyttäresi on aikaisemmin tarvinnut shunttia, niin tuskinpa hoidoksi nytkään pelkät särkylääkkeet riittävät.
      Neurokirurgi mielestäni pystyisi parhaiten selvittämään esim. olisiko jokin muunlainen shuntti käyttökelpoinen tai mitä ylipäänsä voisi tehdä.

      • --------------------

        Edellinen oli siis tarkoitettu huolestuneelle äidille


      • Huolestunut äiti

        otin yhteyttä ko. neurologiin ja kysyin, onko tätä SLIT-oireyhtymää otettu huomioon. Hän sanoi, että tytön aivokammiot ovat kuvissa ihan normaalinkokoiset, joten ei mitään alipainetta pitäisi olla. Töölön neurokirurgit sanoivat konsultaatiossaan, että pitää vaan seurata tajunnan tasoa. Suntti voi kuulemma alkaa taas itsekseen toimimaan, jos vaikka on vain "törmännyt" seinämään, eikä siksi toimi normaalisti. Sunttia ei mennä helposti vaihtamaan...
        Tätä on nyt kestänyt 2 viikkoa ja neurologi sanoi, että jos kolmas viikko vielä menee ilman tilan kohenemista, pitää palata asiaan - ja varmasti parin päivän sisällä otankin yhteyttä ja vaadin lisätutkimuksia!
        Neurologin vastaus: "Jos päänsärky sitkeästi jatkuu, pitää kaikesta huolimatta tuohonkin asiaan palata. Töölö suhtautui aiheeseen soittojení yhteydessä kyllä kovin penseästi. Vaarallinenhan se ei ole ja usein laukeaa itsestään.
        Ottanette yhtyttä, jos ps on olennainen pulma vielä esim. vk kuluttua!"

        Töölössä on lähin paikka, jossa on neurokirurgit (jotka kyllä osaavat hommansa, se tuli todistettua, kun pelastivat tyttäreni hengen aikoinaan lukuisilla aivoleikkauksilla), mutta kun he eivät ota "liian tervettä" potilasta vastaan. Pitäisi varmaan taju ensin mennä!

        Todella kummallista olikin tuo "jännityspäänsärky"-diagnoosi, koska kuitenkin neurologi totesi, ETTEI SUNTTI TOIMI! Päänsärky ei helpota makuullakaan, vaan joka yö tyttö herättää minut tuskissaan, kun päätä särkee, pyytää uutta kylmäpussia turruttamaan kipua.


    • apuva aa

      oli tapaus jossa shuntti meni tukkoon ja uuden laitto paransi vaivan.

      Oireena oli kova päänsärky.

      • --------------------

        Kamala tilanne teillä. Aika voimaton tavallinen maallikko tällaisessa tilanteessa on. Voin tietenkin olla väärässäkin, mutta väkisinkin tulee mieleen, että kyllä se shuntti lopulta on vaihdettava.

        Minun tyttärelleni on tehty shunttileikkaus neljä kertaa ja kerran kystan endoskooppinen leikkaus.

        Aivopaine on kuitenkin aina shunttileikkauksissa ollut koholla. Viidentenä endoskooppisena leikkauskertana ei kuitenkaan ollut, koska shuntti oli vain n. vuoden vanha ja toimi hyvin.

        Tilanne oli sellainen, että edellisen shunttileikkauksen tilalle lähes 9 v sitten syksyllä, olisi tehty endoskooppinen leikkaus, jolloin olisi ehkä säästytty yhdeltä shunttileikkaukselta, mutta tästä leikkauslaitteesta oli muistaakseni joku osa epäkunnossa, eikä uutta osaa voitu jäädä odottamaan. Tehtiin sitten shunttileikkaus päivystyksenä.

        Tarkoitus oli tehdä se endoskopia seuraavan kesän alussa, koska sitä ei voitu tehdä ennenkuin shunttileikkauksen haavat ym. olisivat parantuneet.
        Sitten ilmoitettiin leikkauspäivä ja kellonaika sairaalaan saapumiselle. Se oli aamupäivällä.
        Tietenkin jännitimme aika paljon, koska sellaista toimepidettä ei ennen oltu tehty.
        Kaikki oli kuitenkin valmiina sairaalaan lähtöä varten, kun 2 tuntia ennen tuli puhelinsoitto, että laitteessa oli muistaakseni taas jotain vikaa, joten leikkausta oli siirrettävä.

        Niinpä niin. Kesä vastassa ja kesälomat, mutta emme hermostuneet, koska uusi shuntti toimi hyvin.
        Odottelimme uutta kutsua koko kesän, mutta mitään ei kuulunut.

        Alkusyksystä otin yhteyttä sairaalaan ja tiedustelin joko leikkausajankohta oli selvillä.
        Yllätys, yllätys papereita ei löytynyt mistään.
        Puhelimessa oli joku osastoavustaja tai osastosihteeri, en muista enää, mutta nostin kissan pöydälle ja vaadin etsimään paperit.
        Vastaus oli, että siellä ne paperit ovat jonkun lääkärin korin pohjalla, eikä hän (siis osastoavustaja tai mikä nyt olkin), voi mennä sinne tonkimaan.
        Silloin olisin mennyt läpi lankojen, jos olisi ollut mahdollista, mutta koska ei ollut, vaadin saada puhua jonkun lääkärin kanssa.
        Onneksi paikalla oli lääkäri, jolla oli mahdollisuus todella puuttua asiaan. Hän muisti heti tapauksen ja sanoi, että sehän olikin se nesterakkula, mikä piti operoida.
        Tyttäreni oli ollut osastolla jo niin monta kertaa leikkausten ja mm. kaatumisesta johtuvan aivoverenvuodon vuoksi, ettei ollut ihme, vaikka lääkäri hänet muistikin.

        Joka tapauksessa tämä lääkäri sanoi hoitavansa asian välittömästi ja niin hoitikin. Soitin torstaina iltapäivällä ja maanantaina tuli uusi leikkausaika kahden viikon kuluttua.

        Neurokirurgi oli taitava ja leikkaus onnistui. Muutaman kuukauden kuluttua kuitenkin tytär alkoi nähdä kaiken kahtena. Onneksi silmälääkäri määräsi prismalasit, jotka auttoivat ja ovat edelleenkin käytössä.
        Tosin kaatumisen vuoksi uusittuina.

        Tänä päivänä ei ole tietoa tarvitseeko tyttäreni shunttia, mutta itse ajattelen, että ehkä shuntin ja endoskopialeikkauksen yhteispelillä on selvitty tähän asti.
        Kysta ei ole hävinnyt, mutta on vähemmän expansiivinen (turvonnut sanoi ystäväni, joka on sairaanhoitaja) kuin ennen leikkausta, Tosin monenlaisia vaikeuksia on ja mm. tasapainovaikeudet ovat pahentuneet vuosien mittaan, samoin muistivaikeudet.
        Viime kesänä todettiin osteoporoosi, johon määrättiin lääkitys. Pieni prolaktiinin liikatuotanto on myös seurausta kaikista em. jutuista ja aiheuttaa hormoonihäiriötä ja lääkitystäkin, joten jos jotain ilmenee, niin sekin nuorten naisten kannattaa tutkituttaa. Tyttärelleni sekin on aiheuttanut parinkymmenen vuoden sairaalaseurannan.

        Päänsärkyä ei kuitenkaan ole ollut oikeastaan ollenkaan ja jos sitä tulee, niin hälytyskellot alkavat soida.

        Toivon todella, että tilanteenne selviää. Olisi mielenkiintoista kuulla mihin tyttäresi kohdalla päädytään.


    • vierailija7

      Minulla oli hoitajat asentaneet teholla kanyylin väärin ja aivopaineet vain nousivat. Sekava rantaruottalainen hoitaja selvitteli johtoja ja sanoi täällä nyt vain aina piipittää. Tilanne selvisi, mutta minulle jäi ikuinen kanyylikammo.

    • shuntti maarit

      Samoja oireita myös minulla.Mikälainen shuntti tytöllä on?onko säädettävä?Jos on säädettävä,niin pitää hakeutua leikkaavan neurokirurgian hoitoon.säätäminen voi
      helpottaa oireita.minulla säädetty useampaan kertaa.oireet helpottaa joksikin aikaa.Olen huomannut,että rasitus laukaisee shunttiin ylivirtauksen ja pelkkä pitkään ylhäällä olo saa aikaan päänsäryn ja kuvotuksen.Makuuasento voi helpottaa oireita.Minulle on nyt leikattu uusi shuntti,mutta ei vieläkään pysyvää
      oireetonta olo ole saatu,mutta pärjään jollakinlailla.

    • aivovammasenvaimo

      Hei huolestunut äiti!
      jos vielä löytäisit tän mun vastauksen.
      mitä nyt kuuluu?
      onko selvyyttä asiaan?
      mulla miehellä suntti ollut 7 vuotta, joten vähän eri kuin lapsi....
      mutt outoja oireita on matkasn varrella ollut eikä mies suostu lääkäriin - tietenkään.
      oksentelua, päänsärkyä, voimattomuutta jne jne.
      monta selitystä on löytynyt vaivoille, mut mä en enää jaksa uskoa vatsapöpöihin jne.
      kuka voi auttaa? - sun kirjoituksen perusteella täytyy siis vaan odottaa, että ollaan taas siinä pisteessä ja ambulanssia odottelemaan, että kukaan auttaa tai reagoi asiaan.
      alkaa olla jo itellekin raskasta tää pelkääminen ja voimat menee kun toinen on koko ajan heikossa hapessa. :/

    • shuntti maarit

      Hei! "aivovammasenvaimo"
      Ymmärrän täysin tunteesi ja sen ettei miehesi halua,jaksa lähteä lääkäriin,kun,
      oireita ei oteta vakavasti....arvaillaan vaan???se on tosi turhauttavaa.Minulla
      itsellä on n. 10v sitten laitettu shuntti ja 3v sitten vaihtettiin uuteen.Periksi ei saa
      antaa.Tilatkaa aika yksityiselle neurokirulgille.Voimia teille.

    • Tuskissaanjaturhautunut

      Mulla on nyt itellä ilmeisesti lappo. Oli ensimmäisen kerran jo viime vuonna ja silloin kuvattiin ja todettiin aivokammiot tyhjiksi. Silloin ei kuitenkaan tehty mitään, koska se ei kuulemma ole vaarallista ja oireet menivät parissa viikossa itsestään ohi. Nyt on taas samanlaisia särkyjä ja soitettiin samalle neurokirurgille ja taas sama lätinä siitä että ei korjata kun ei ole vaarallista. Käski vain ottaa särkylääkettä ja jos ei mene vähän ajan päästä ohi niin katsotaan sitten uudestaan. Aion kuitenkin parin päivän sisällä mennä vaatimaan sitä korjausta koska se minulle jo vuosi sitten luvattiin ja vaikka tämä ei ehkä vaarallista olekaan niin aika helvetillistä on kyllä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6273
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3808
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1975
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1478
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1468
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe