Puoliksi identtiset kaksoset

fnjdnvjdnjvndjv

Onko sellainen mahdollista, että naiselta irtoaa yksi munasolu, ja se jakaantuu ennen hedelmöitystä kahtia ja tällöin ne siis hedelmöittyvät kahdella eri siittiöllä? Onko silloin kyseessä puoliksi identtiset kaksoset? Hehän voivat olla eri sukupuolta.

22

3497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,

      puoliksi identtiset kaksoset?
      Sitä ollaan joko identtisiä tai epäidenttisiä.

      • nam...nam...

        makkarana mustan ja valkoisen isän kanssa kimppakivassa...ihanaa!


      • vierailijatar

      • IVF-hoitaja
        vierailijatar kirjoitti:

        Yhteen munasolun hedelmöittää kaksi siittiötä ja tämä munasolu jakautuu sitten kahdeksi.

        http://www.nature.com/news/2007/070326/full/news070326-1.html

        munasoluun pääse jostakin kumman syystä kaksi siittiötä, hedelmöittyy munasolu virheellisesti eikä kehity alkioksi. Identtiset kaksoset syntyy kun hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahdeksi. Identtisillä kaksosilla on täysin sama perimä, eli geneettistä taustaa 50% äidiltä ja 50% isältä.
        Epäidenttiset kaksoset voivat teoriassa olla eri isän, koska kyseessä on kahden eri munasolun hedelmöittyminen.


      • Huuli pyöreenä

        No onko se toinen kaksosista identtinen ja toinen ei?


      • Paskaaks tässä
        vierailijatar kirjoitti:

        Yhteen munasolun hedelmöittää kaksi siittiötä ja tämä munasolu jakautuu sitten kahdeksi.

        http://www.nature.com/news/2007/070326/full/news070326-1.html

        Munasolu pitää tietysti jakautua kahdeksi, ennenkuin kaksi siittiötä hedelmöittää sen ja tää on niin selvä juttu, ettei neron tarvii lukee sitä mistään.


      • biologiaa.
        Paskaaks tässä kirjoitti:

        Munasolu pitää tietysti jakautua kahdeksi, ennenkuin kaksi siittiötä hedelmöittää sen ja tää on niin selvä juttu, ettei neron tarvii lukee sitä mistään.

        munasolu ei jakaudu ennen hedelmöitystä, joten ap:n skenaario ei ole mahdollinen.


      • tuplien mutsi
        Paskaaks tässä kirjoitti:

        Munasolu pitää tietysti jakautua kahdeksi, ennenkuin kaksi siittiötä hedelmöittää sen ja tää on niin selvä juttu, ettei neron tarvii lukee sitä mistään.

        voi herranpieksut.... miten pöhköt ihmiset tänne kirjoittaa... siis jakaantuminenhan tapahtuu vasta hedelmöittymisen JÄLKEEN... joten hupi hupi.. mitään puoli identtisiä ei ole olemassakaan..


      • ....................
        tuplien mutsi kirjoitti:

        voi herranpieksut.... miten pöhköt ihmiset tänne kirjoittaa... siis jakaantuminenhan tapahtuu vasta hedelmöittymisen JÄLKEEN... joten hupi hupi.. mitään puoli identtisiä ei ole olemassakaan..

        Kylläpäs on puoli-identtiset olemassa. Luultavasti puoli-identtisiä on myös paljon enemmän kuin mitä luullaan, näitähän ei juuri tutkita kuka on puoli-identtinen, joten monesti asia jää epätietoisuuteen, puoli-identtisyys löydettiin myös vasta äskettäin vuonna 2007.


    • ,,,

      ole mahdollista.

    • mitoosi ja meioosi

      Jos munasolu jakaantuu ennen hedelmöitystä kahtia, ei jää tarpeeksi kromosomeja jäljelle. Valmiit munasolut eivät jakaannu enää mihinkään, ennen kuin ovat hedelmöittyneeet ja saaneet toisen puolen lisää kromosomeja siittiöltä.

    • mahdollista,

      siis kaksi siittiötä ei voi hedelmöittää yhtä munasolua. Tuo liite jonkin Nature'n sivuille kuullostaa aika uskomattomalta. Tiedän, että kaikenlaisia poikkeavuuksia voi luonto tehdä, mutta tuo uutinen on kyllä jo ihan ennenkuulumaton.

    • tuplettien mami

      Ovat mahdollisia, itselläni on -96 syntineet puoli-identtiset kaksoset. Asia on patologin varmistama, tosin tuolloin (-96) ainoa laatuaan. Kumma kyllä asia ei kiinnostanut aikanaan kätilöopiston lääkäreitä eikä ketään muutakaan, joten asiaa ei rekisteröity sen kummemmin. Vasta 2007, tehtiin toinen "löytö" Amerikassa, josta luin juuri äskettäin ja sen ajatellaan olevan ainoa laatuaan.
      Täällä Suomessa asiaa ei tutkita mitenkään, joten asia on kaiketi edelleen vain teoriassa mahdollinen.
      Mutta... siis näitä tapauksia siis on (ja varmaan on muitakin) niitä vaan ei dokumentoida, ainakaan täällä Suomessa.

    • saritt

      Kaksosiahan on identtisiä ja epäidenttisiä sekä vasta viime aikoina löydetyt puoli-identtiset kaksoset. Silloin 2 siittiötä hedelmöittää saman munasolun, joka jakautuu sitten kahtia. Näin syntyy siis kaksi lasta, joilla on keskimäärin 75% sama geeniperimä.

      Sitten toinen mahdollinen hedelmöitystapa on ns. polar twinning. Siinä munasolu jakautuu kahtia (toinen osa on napasolu) minkä jälkeen eri siittiöt hedelmöittävät ne. Tätä ei ole vielä todistettu tapahtuneeksi mutta tutkijoiden mukaan on täysin mahdollista ja epäilevät että näitä kaksosia on jonkun verran. Tällä hetkellä asiaa ei voi mitenkään esim. DNA-testillä tutkia.

    • Tuplat2008

      Semi-identtinen on se nimitys tälle teidän keskustelun aiheelle. Piti oikein kaivaa esille pino Suomen monikkoperheet ry:n julkaisemia Monikkoperheet lehtiä. Kirjoitan pätkän aiheesta.
      Semi-identtisten kaksosten tapauksessa ovulaatiossa on vapautunut vain yksi munasolu, joka on kuitenkin ovulaation jälkeen jakautunut mitoottisesti kahdeksi soluksi ennen hedelmöittymistä. Munasolut hedelmöittyvät eri siittiöillä, joten syntyvät yksilöt ovat identtisiä vain äidin puolelta.

    • puoli identtisiäkin

      Kyllä näin on.
      kyLLÄ PUOLI IDENTTISIÄKIN JA TOSIAAN VOIVAT olla eri sukupuolta, eli äidin puolelta perimä on täysin sama. Tämän opin jo lapsena koska olin äärimmäisen kiinnostunut kaksosista ja aloitin ekalla luokalla koulukirjasta lukemani jutun "me olemme kaksoet pirjo ja pekka". Tätä hoin ekasta luokasta aikuiseksi saakka, no sitten siskoni saikin 2 kaksoset ja minä sain identiset kaksoset.
      Kaksosilla ikää 3v kaksoset ja 6v kaksoset ja kohta 20v kaksoset (sisko oli 18v kun sai ne)

    • onpa

      Miten niin tutkimus on tehty vasta 4v sitten? Mä kuulin jo lapsena, kun tätini miestä mietittiin onkohan se puoli-identtinen, kun on melkein samannäköinen, muttei täysin ja tutkimusten mukaan näin sitten olikin.
      Tulos oli puoli-identtinen ja oon jo 40v, eli kyl näistä on tiedetty jo kauan.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


      Tutkimus: Puoli-identtisillä kaksosilla on yhteistä äidin perimä
      27.3.2007 21:18 | Kommentit
      A A Reuters

      Washington. Yhdysvaltalaistutkijat kertovat löytäneensä kolmannen kaksostyypin, joka sijoittuu identtisten eli samanmunaisten ja tavallisten eli erimunaisten kaksosten välimaastoon.

      Puoli-identtiseksi kutsutuilla kaksosilla kaksi siittiötä on hedelmöittänyt saman munasolun. Perimä on siten identtinen äidin puolelta, mutta ei isän puolelta.


      Tavallisten kaksosten kohdalla kaksi eri siittiötä hedelmöittää kaksi munasolua. Lasten geneettinen yhtäläisyys ei ole sen kummoisempi kuin tavallisillakaan sisaruksilla, vain syntymähetki on sama.

      Identtisten kaksosten kohdalla isän siittiö hedelmöittää yhden munasolun, mutta aikaisessa kehitysvaiheessa alkio jakautuu ja tuloksena kehittyy kaksi sikiötä, joilla on sama perimä.


      Amerikkalaistutkijoiden paljastama tapaus tuli päivänvaloon, kun yhdellä kaksoslapsista oli poikkeama sukupuolisessa kehityksessä.

      Hän oli hermafrodiitti, jolla oli sekä munasarja että kiveskudosta. Lapsi kasvatettiin tyttönä. Toinen kaksonen oli poika.

      Journal of Human Genetics -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että puoli-identtiset kaksoset ovat geneettisesti samankaltaisempia kuin tavalliset kaksoset, mutta vähemmän kuin identtiset kaksoset.

      "Huomio saattaa tarkoittaa, että on olemassa muita tämänkaltaisia kaksosia, joita ei ole tunnistettu tai ei ehkä koskaan tunnisteta", tutkijat kirjoittavat.


      "Koska kaksosten perimää ei tavallisesti tarkastella, on luultavasti olemassa muita tapauksia, jotka eivät vain ole tulleet päivänvaloon", tutkimusryhmää johtanut phoenixilaissairaalan lääkäri Vivienne Souter sanoi.

      Souterin mukaan kaksoset hedelmöitettiin luonnollisin keinoin, ei keinohedelmöityksellä.

      Puoli-identtisten kaksosten tapausta tutkittiin yhdysvaltalaissairaalassa muutama vuosi sitten.

    • jjjp onhan niitä

      kyl

    • tuplamami

      haha, ja kun luulin tietäväni kaikki kaksosen hedelmöittymisistä. voi vanhakin oppia :D

    • Puoli-identtinen

      Olen veljeni kanssa puoli-identtinen (tyttö poika). Sairaalassa äidilleni lääkärit katselivat harvinaisuuttaa, meillä oli yhteinen istukka (tämä oli vuonna 1975). Papereissa lukee puoli-identtiset.

      Eli kyllä kolmas kaksonen on olemassa. Harmi, että tuota on tutkittu hyvin vähän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2916
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      105
      2478
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2240
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2072
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1873
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe