L-tyrosiini

tietämätön_

Olen 20 vuotias ja kärsin ahdistuneisuuhäiriöstä. Olen saanut tämän vuoden helmikuussa lääkityksen siihen ja se on auttanut hyvin,mutta joskus aina ahdistus palaa takaisin ja se on melko paha minulla. En haluisi kuitenkaa syödä lääkkeitä,sillä niihin jää nopeasti koukkuun. Syön SSRI-lääkettä nimeltä cipralex 10 mg päivässä. Kuulin kaverini äidiltä että l-tyrosiini auttaa ahdistuneisuuteen,päänsärkyyn ja stressiin muun muassa. Luin kuitenkin netistä että SSRI-lääkkeitä ja l-tyrosiinia ei saisi syödä yhtä aikaa?? Mitä mieltä olette,kuinka hyvin tämä auttaa?

27

13852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eerrtt

      Kokeile L-tyrosiinia pienellä määrällä. SSRI-lääkkeiden ja L-tryptofaanin samanaikainen käyttö voi johtaa serotoniinisyndroomaan, mutta SSRI-lääkkeet eivät vaikuta tyrosiinin aineenvaihduntaan. Tryptofaani rauhoittaa ja tyrosiini virkistää.

      Ahdistukseen voisi olla DL-fenyylialaniini avuksi, sillä on endofiinireseptoreja aktivoivia vaikutuksia.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Tyrosine

      http://en.wikipedia.org/wiki/DL-Phenylalanine

      DL-Phenylalanine (DLPA) is marketed as a nutritional supplement for its supposed analgesic and antidepressant activities.

      • mmmhhh

        kuinka tässä kävi..itse käytin tyrosiinia enkä saanut enää paniikkikohtauksia:) Tryptofaanista taas ei ollut oikein mitään apua tosin en sitä kauaa käyttänyt.


      • 9+3
        mmmhhh kirjoitti:

        kuinka tässä kävi..itse käytin tyrosiinia enkä saanut enää paniikkikohtauksia:) Tryptofaanista taas ei ollut oikein mitään apua tosin en sitä kauaa käyttänyt.

        Ravinnossasi on ehkä liian vähän tyrosiinia ja fenyylialaniinia siksi tyrosiinilisä auttoi. Nämä on hyvin yksilöllisiä asioita.


      • sdfghjkl
        9+3 kirjoitti:

        Ravinnossasi on ehkä liian vähän tyrosiinia ja fenyylialaniinia siksi tyrosiinilisä auttoi. Nämä on hyvin yksilöllisiä asioita.

        Tai sitten nämä jokaisessa lihanpalassa olevat normaalit aminohapot ei vaan imeydy muiden aminohappojen kanssa samaan aikaan.


    • hftfcx

      Tuolta löytyy 100 % jauhemaista L-tyrosiinia (ja muutkin aminohapot) halpaan hintaan:
      http://www.ravinnetukku.fi/verkkokauppa/aminohappovalmisteet/?num=121872&x121264=Select/Card

    • jebz8
    • Möykky-Kake

      OLEN 100 % VARMA ETTÄ LIHASTA, MAIDOSTA JA MUNISTA SAAN HELPOSTI SAMOJA MÄÄRIÄ NÄITÄ AMINOHAPPOJA KUIN NUISTA PURKKIEN SUOSITUKSISTA!! Toki saatte itse tehdä aivan mitä haluatte, ostaa vaikka sementtiä ja tunkea sitä hanuriin

      • Don Quijote

        Jaa, taas tällainen viimeisen päälle ÄIJÄMIES.

        "Näin on tehty aina ennenkin ja niin tullaan tekemään jatkossakin" -tyyppiä... jos teidät otettaisiin vakavasti niin maapallo olisi edelleenkin litteä maailmankaikkeuden keskus.


      • Anonyymi

        Kumpaa, muuraus vai portland sementtiä?


    • El Tyrosine

      Tyrosiinia saa ravinnosta korkea proteiinisesta ravinnosta, samoin myös serotoniinia. Tarpeeksi syöt lihaa, juusto, kalaa, kanaa ja tietenkin kasviksia ja hedelmiä, niin eiköhän jotain auta.

    • avun saanut
    • Möykky-Kake

      Kun Möykky-Kakekin pääsee vankilasta jouluksi kotiin, niin kyllä tulee tippa linssiin ku lapset on laittanut pöydän täyteen tyrosiinia tihkuvia liha- ja kala-annoksia : = (
      "#¤"!¤%&!#¤%# !!!!!!!!

    • ggwwqq

      Söin pari vuotta SSRI-lääkettä sitalopraamia sekä essitalopraamia. Nämä vaikuttavat lähinnä rauhoittavasti mutta miehillä heikentävät potenssia. Vaihdoin SNRI-lääkkeeseen joka poistaa tehokkaammin ahdistusta ja lisää päivittäistä virkeyttä. Ylipäätään miehille en suosittele kovin pitkää SSRI-lääkitystä koska sitten voi olla että alapää ei enää luontaisesti pelaa ilman potenssilääkkeitä.

      Siis miehelle: älkää jääkö SSRI-koukkuun. Ne tekevät ainakin osasta käyttäjistä lähes eunukkeja.

    • plmb

      Aminohaposta tyrosiinista.

      Ihmisen kehon proteiinit on rakentuneet 20 rakenneaminohaposta, joiden varaan myös geneettinen koodi kytkeytyy siten että DNA purkautuu lopulta aminohappokoodeina. Siis näissä 20 tärkeässä on tyrosiini mukana. Mutta se ei ole luettu niihin aivan essentielleihin, joita keho ei osaa ollenkaan tehdä itse , vaan joita pitää tulla ravinnossa.

      Pienin essentiellien luettelo on seuraava: Mainitaan 8 aivan obligatorisesti vain ravinnossa kehoon tulevia
      Fenylalaniini (F), Leusiini (L), Isoleusiini(I) , Valiini (V), Lysiini (K), Metioniini(M), Tryptofaani (W) , Threoniini( T)

      Otsikon aminohappo TYROSIINI on rakenteeltaan lähellä fenylalaniinia ja kehossa fenyalaniini voi muutua tyrosiiniksi (Y), mutta ei päinvastoin. Tyrosiini ei muutu enää fenylalaniiniksi takaisin. Fenyylalaniinin fenyylirenkaassa on tyrosiinissa yksi OH- ryhmä.

      Nämä aminohapot voidaan luokitella lisäksi moniin ryhmiin.
      yksi ryhmä on esim BCAA , Branched Chain Aminoacids, haaraketjuiset ja niitä ovat I, L, V.

      Aromaattiset aminohapot ovat F, Y, W. Siis fenylalaniini, tyrosiini ja tryptofaani ovat aromaattisia aminohappoja.

      Sekä nämä BCAA että AA ryhmät kuuluvat yhteen yhteiseenkin ryhmään LNAA, suuret neutraalit aminohapot.

      Näillä on sikäli tärkeä merkitys ryhmänä, että ne kaikki kilpailevat keskenään pääsystä aivojen autonomian puolelle veriaivoesteen yli.

      Nuo haaralliset aminohapot ovat tärkeitä rakenteellisina, esim sidekudoksessa, kollageenissa, elastiinissa, esim verisuonitupen muodostuksessa, aortassa jne. Varsinkin kala ja palkohedelmäravinto antaa niitä.

      Nuo aromaattiset, ovat tärkeitä varsinkin sen takia, että niitten rakenteesta hermot muokkaavat eri neuronilajeissa eri entsyymeillä erilaisia hermonvälittäjäaineita. niitä on pähkinöissä, siemenissä, viljoissa, lihassa, kanassa. maidossa.

      Fenylalaniinista tehdään ensin tyrosiinia, siitä dopamiinia, tai adrenaliinia tai noradrenaliinia. Fenylalaniinista liikenee kyllä paljon oksidaatiotuotteisiin dopakinoneihin, kaikenlaisiin pigmentteihin, joita hermosto tarvitsee, kuten iho myös. Tuskin löytää ravintoa, jossa ei olisi fenylalaniinia, paitsi öljy ja sokeri.

      Tyrosiiniä kertyy varsinkin kilpirauhaseen, koska kilpirauhanen tekee siitä kilpirauhashormoneja, tyroniineja ja tyroksiineja.

      Tryptofaanista keho tekee aineenvaihdunnan välituotteita ja päätetuotteena nikotinamidia B-vitamiinia ja yksi prosentti tryptofaanista lähtee muuttumaan serotoniiniksikin., siitä pieni osa muuntuu melatoniiniksi. Serotoniini ei pääse aivoon, vaan tryptofaanin on kilpailtava noiden muiden neutraalien isojen aminohappojen kanssa pääsystä aivojen puolelle.

      Näiden aminohappojen hyvän saannin turvaamiseksi on riittävä monipuolisen proteiinin saanti tarpeen. Ihminen tarvinnee proteiinia 10- 20 E% päivänsä kokonaisenergiasta. esim jos käyttää 2500 kcal päivässä, tästä 10- 20 % on 250 - 500 kcal ja proteiinigrammoina tämä tarkoittaisi 250/4 - 500/4 g , eli 63- 125 g proteiinia. Keskimäärin ainakin noin gramman painokiloaan kohden tarvitsee proteiinia kehon kudosten ylläpitoon ja korjaussynteeseihin.

      • plmb

        On hyvä koostaa proteiini sekä animaalisesta että kasvisperäisestä proteiinista, että saa kaikkia aminohappoja , typpeä, essentiellejäkin aminohappoja tarpeeksi. Rasva ja sokeri eivät sisällä aminohappoja. Ne ovat ensisijassa energia-aineita.

        Jos aminohapot alkavat hajota proteiininn vanhentuessa, niistä erkanee hiilidiksidia ja moni aminohappo muuttuu aminiksi. Ne eivät yleensä imeydy. ne eivät palaa takaisin ehjäksi aminohapoksi.

        Proteiinia pitää käsitellä hyvin, pitää tuoreena, valmistaa ohjeitten mukaan, syödä heti kun on valmistettu, säilyttää oikeissa lämpötiloissa jos pakastaa. Aminit eivät ole hyödyksi kehon rakentamiseen. Mutta ne ovat aromiaineita, kulinaarisia ja niitä annetaan maun takia kehittyä monista aminohapoista esim juustoissa.

        Aminit ovat myös " biogeenisia amineja", vaikuttavia aineita, ne voivat esim nostaa verenpainetta, laskea verenpainetta tai aiheuttaa monia reaktioita.

        Amini muoto on vaikutuksellinen . Keho on luonut reseptoritason, johon aminit vaikuttavat . Mutta keho on luonut myös oikeitten aminien tekotavan.

        Joka aminohappo, josta hermosolut pystyvät valmistamaan jonkin hermonvälittäjäaine-aminin, voi myös altistua ennenaikaiselle hiilidioksidin irtoamiselle, aminimuodostukselle, jollon tulee pseudoefekti samaan reseptoriin ja jopa haitallisia vaikutuksia.

        ESIM: Fenylalaniinista voi tulla fenyletylamini eikä dopamiinia.
        Tyrosiinista voi tulla tyramiini eikä se ehdi kilpirauhaseen tai lisämunuaiseen muodostumaan adrenaliiniksi ja noradreanliiniksi.
        Tryptofaanista voi tulla tryptamiini, mikä voi häiritä aistimuksia.

        Keho suojautuu näitten aminien muodostumiselta antioksidatiivisella järjestelmällä.

        Kun ihminen syö näitä aminohappoja tavallista proteiinia syömällä, ne pilkkoutuessaan pääsevät reiteille, joita suojaa niiden spesifiset antioksidantit ja ne voivat kanaviaan myöten päästä ehjinä jopa aivojen neuroneihin asti.

        Mutta jos käyttää yksittäistä aminohappoa, se voi altistua "outona" ruokana ennen aikaiseen aminimuodostukseen ja muodostaa amineja , joista voi tulla haittaa.
        Yksittäiset aminohapot ovat vasta tämän viime vuosisadan keksintö ihmiskunnan historiassa. Ei mielestäni ole mitenkään varmaa jos yksittäisen aminohapon käyttö olisi eduksi, jos tavoitellaan neuronitason vaikutusta. Mutta tämä on vain henkilökohtainen arvioni. Tyramiini on ikävä biologinen amini.


    • 12+5

      Mitään "aminia" ei ole olemassakaan ihan tiedoksi vaan.

    • woonder

      voisiko ahdistuksesi johtua kilpirauhasesta? l-tyrosine vaikuttaa kilpiruahaseen ja siksihän vajaatoimintainen joka syö tyroksiini lääkettä ei saa nauttia l-tyrosinea.

      • anette51

        mikähän tuo syy on miksi vajaatoimintainen ei saa syödä l-tyrosineä jos on kilpirauhaslääkityksellä?? Kuka kertoo minulle?


      • jgvchfcgvjbknljhkgjh
        anette51 kirjoitti:

        mikähän tuo syy on miksi vajaatoimintainen ei saa syödä l-tyrosineä jos on kilpirauhaslääkityksellä?? Kuka kertoo minulle?

        Olisiko kysymys siitä että kyseessä on samaan paikkaan vaikuttavat aineet = tupla-annos.

        Ainakin näkemäni kilpirauhasen vajaatoimintaa poteva henkilö piristyi silminnähden, otettuaan L-tyrosiiniä.


    • sdlfnlsfsfsdfsf

      Onko jokin mainituista aineista vitamiini?

      Mielestäni ei.

    • Annika-ek

      Ainahan sitä voi kokeilla. Ei kovin hinnakas kokeilu. Urheilijat käyttävät ja sitähän myydäänkin urheiluravinteena. Kuulemma vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan piristävästi, minkä takia sitä ei saisi syödä jos on tyroxin lääkityksen käyttäjä. Englanninkielistä tietoa kyllä löytyy aineesta nettihaulla. suomenkielellä ei juuri minkäänlaista. Oispa kiinnostavaa kuulla voiko tällä oikeasti parantaa kilpirauhasarvoja henkilöllä jonka arvot ovat vielä liian pienet tyroxin lääkitykselle.

    • austin1

      The thyroid gland combines tyrosine and iodine to make thyroid hormone. If you are taking prescription thyroid hormone medication, you should never take L-tyrosine without direction from your doctor. Do not take L-tyrosine if you have high blood pressure or have symptoms of mania.

    • Mene ja tiedä

      Saahan sitä urheiluravinteena kait jauheena ja pillereinä. Jotkut joilla on kilpirauhasarvot huonot ja lääkäri ei silti määrää tyroxinia syövät tuota L-tyrosinea.

    • mustikki1

      No tuo tyrosiini on kilpirauhashormonin esiaste. Paniikkihäiriösi voi johtua kilpirauhasesta! Mukava että olet läytänyt jotain mikä auttaa sinua :)

    • qwerty9

      Rapakon takana tuota L-tyrosinea myydään luontaistuotteena kilpirauhasen toimintaa parantavana tuotteena. Itse tilasin sitä ihan kokeilumielessä ja TSH laskikin alle viiterajaan edellisestä mittauksesta. Toki TSH reagoi kuulemma vahvasti myös stressiin joten en voi täysin väittää että lasku johtuisi juuri tuosta l-tyrosine kapseleista.

    • ohikulkija2

      joo l-tyrosiiniä kannatta kokeilla 2 x 500 apllä!

    • EnTiedäMutta

      Lääkkeistä en tiedä, mutta oletko kokeillut kahvinjuonnin lopettamista (jos siis juot sitä). Kahvi/kofeiini vaikuttaa toisille ahdistavasti, paniikkihäiriön laukaisevasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2699
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      351
      2561
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2178
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1753
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      69
      1654
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      121
      1580
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1389
    Aihe