Ei ole varaa järjestää juhlia

meantime*

Tarkoitukseni ei ole nyt kerjätä sääliä tms. Tuntuu niin mielettömän pahalta muutenkin.

Haluan vain kertoa (ja samalla puran ahdistustani), miten paljon ahdistaa ensi viikon ylioppilasjuhlien järjestäminen, tai pikemminkin siis se, etten taida pystyä niitä järjestämään odotuksista huolimatta.

Tyttäristäni toinen on nyt saanut saamassa lakin. Myös todistus on huippuhyvä, ja juhlat olisivat enemmän kuin paikallaan.

Suurin ongelma on raha. Lakki vielä pystytään ostamaan, mutta kaikki muu onkin jo hankalaa. Olen työmarkkinatuella sinnittelevä yh-äiti, jonka elämä köyhyydessä tarpeeksi vaikeaa ilman juhliakin. Säästämään en ole mitenkään pystynyt, sen verran tiukkaa on. Nyt pitäisi sitten hankkia tytölle mekko, kengät, maksaa juhlien tarjoilut, kukat, lahja tytölle, valokuvat, jotain sopivaa sisarusten ja itseni päälle jne. Joku listaisi tähän vielä lyyrankin...

Miten nämä juhlat oikein voisi toteuttaa? Pankkitilillä pari sataa ja sen pitäisi riittää reilu viikoksi ihan normaalimenoihin. Ei ole mahdollista saada mistään lainaakaan, ei ole varakkaita sukulaisia, en saa sosiaalitoimistosta mitään muutenkaan (tulot normirajalla) saati sitten juhliin -pihallehan sieltä naurettaisiin.

Tytär sanoi itse, että juhlat voidaan unohtaa! Säästäisi lakkirahankin ruokaan. Tätä koko asiaa on hyvin vaikea niellä, että näin annetaan asian mennä, noin vaan ohi. Vanhojentanssitkin sivuutettiin rahan takia, mutta että koko lakkiaiset...

257

20800

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • h....

      Tiedän tilanteen, vaikka en kylläkään ole yksinhuoltaja.
      Meillä miehellä on oma firma, jolla on mennyt koko alkuvuoden todella huonosti ja itse olen elänyt työmarkkinatuella.
      Laskut alkoivat mennä jo ulosottoon.
      Sossu ei tietenkään maksanut firman laskuja senttiäkään (oli lisäksi jäännösveroja, joita ei oltu pystytty maksamaan kaikkia yms.). Eikä sieltä muutenkaan paljon mitään saanut.
      Sukulaisista ei myöskään ole ollut meille mitään apua.
      Samaan aikaan vanhin lapsista on myös joutunut rahavaikeuksiin työttömyyden takia. Työtä ei vielä ole löytynyt muiltakaan paikkakunnilta, on etsinyt aika laajalta alueelta. Hänkään ei ole hätätilanteessa saanut sossusta yhtään mitään. Itse olen sitten yrittänyt niistä omista olemattomista rahoistani heittää hänellekin joskus jonkun ruokarahan, kun on meinannut jäädä kokonaan ilman sapuskaa. Asutaan vieläpä sellaisella alueilla, joissa ei ole mitään ruokajakelua. Ruokakassin saadakseen pitäisi matkustaa n. 40 kilsaa ja mitenkäs rahaton ihminen matkustaa, jos ei edes julkiset liikennevälineet kulje (nekin on ajettu alas minimiin ja osa vuoroista lopetetaan kesäksi kokonaan).

      Nyt mies sai kyllä jotain viime vuoden alveja takaisin verottajalta, mutta ne menivät kaikki, viimeistä penniä myöten, rästissä olleisiin laskuihin ja jotain laskuja jäi edelleenkin maksamatta, eli tätä tilannetta joutuu paikkailemaan aika pitkään.
      Vaikka miehen työn suhteen onkin nyt alkanut mennä jo hieman parempaan päin, niin siitä ei ole apua vielä pitkään aikaan. Uusia laskuja ehtii erääntyä ja sitä rataa...
      Töitä kun ei voi vielä laskuttaa, ennenkuin ne saadaan päätökseen ja kun asiakkaalla on aikaa laskun maksuun 14 vrk, niin seuraavia rahoja saa edelleenkin odottaa, ties kuinka kauan. Yritetään tässä nyt sitten kituuttaa jotenkin.

      Itse olen hätäpäissäni, rahaa saadakseni, yrittänyt myydä kaikkea mahdollista nurkissa olevaa tavaraa ja tehdä käsitöitä myyntiin, mutta ei nekään mene aina kaupaksi. Kirpputorit on myös olleet kovassa käytössä. Joskus äärimmäisessä hädässä olen turvautunut pieneen vippiluottoon, mutta takaisinmaksussa on sitten tietty aina oma tekemisensä.

      Onko lahja tyttärelle tässä vaiheessa ihan välttämätön? Joku saattaa tietysti kysyä mitä itse olet tytölle ostanut, mutta so what? Voihan sen hankkia myöhemminkin, tai olla kokonaan hankkimatta mitään tavanomaista tai/ja kallista.
      Juhlijoiden määrän voi tietty kyllä yrittää supistaa aivan minimiin (joku varmaan ymmärtää tilanteen, kun kertoo...).
      Meillä on usein pidetty juhlia ihan vaan pienessä perhepiirissä (aikoinaan lapsuudenkodissanikin, vaikka rahaa olisi ollut). Nykyään kaiken pitäisi jostain syystä olla aina niin kovin prameaa ja suurta. Itse vierastan tuota, kun aikoinaan oli ihan toiset käytännöt ja sai tottua ihan muuhun.
      Nykyään kaikki on mennyt jonkinlaiseksi ällöksi jenkkimeiningiksi. Boikotoin itse tuota ja teen jo ihan tahallani jonkun vastavedon.
      Omat vanhojen päivätkin olivat aikoinaan sellaiset, että kaikki etsivät pukunsa jostain kotikomeroista. Siis ihan tavallisia "vanhoja pukuja". Pojilla tavalliset jostain isän/ukin komerosta poimitut puvut ja tytöillä joku vanha pitkä hame ja hartiahuivi, että näyttivät "vanhoilta", tai sitten esim. joku vanha jakkupuku tms.
      Itse lainasin sopivan puvun koulun teatteripuvustosta. Sellainen "pieni-talo-preerialla"-asu. Kukaan nyt olis viitsinyt maksaa näistä puvuista penniäkään. Siihen aikaan ei kyllä ollut mitään juhlavia tanssiaisiakaan. Kyllä me jumppatunneilla harjoiteltiin vanhoja tansseja, mutta ei kylläkään mitään tällaisia nykyajan prameita ja kalliita juhlallisuuksia ollut. Tää on mennyt jotenkin ihan överiksi.
      Nykyään pitää olla kuin oltais linnan juhliin menossa!

      Kukkia löytyy tähän vuoden aikaan jo luonnostakin, ainakin etelämmästä (riippuu siitä missä asut). Jos käyttää kekseliäisyyttä, voi saada ihan ok. kimpun aikaan (on ainakin omaperäinen). Ruusujahan jokatapauksessa tulee aina joltain muulta.
      Itse olen kyllä käyttänyt usein juhlissa luonnonkukkakimppuja, joista saa esim. sellofaanin ja erilaisten lisukkeiden kanssa ihan näyttäviä ja omatekoinen kortti mukaan.
      Alkoholipitoisia juomia ei tarvitse juhlissa pakosti tarjota ollenkaan.
      Muut tarjottavat voi tehdä itse mahdollisimman pienellä budjetilla, mahdollisimman suppeasti. Ei ne vieraat kuitenkaan loppujen lopuksi niin paljoa jaksa syödä. Usein tarjottavaa tuputetaan ihan liikaa.

      Äidinlyyra on tietääkseni myös täysin vapaaehtoinen. Omalla äidilläni aikoinaan ei ollut näitä ollenkaan, vaikka hänellä olisikin ollut rahaa vaikka mihin. Meillä ei pidetty tuollaista perinnettä yllä, eikä siinä ollut mitään ihmeellistä. Meitä oli kolme ylioppilasta.

      • virkamies

        En jaksanut lukea kaikkia viestejä, en tiedä ehdottiko joku jo.
        - Kutsu vain läheisimmät
        - Laita kutsuun että kyseessä on nyyttikestit
        -Talo tarjoaa teetä ja kahvia
        Voit myös laittaa toivomuksia esim jos tiedät että joku tekee hyvää pullaa kakkua pipareita.
        Siistit vaatteet riittävät juhlijallakin, ei ne vartavasten hankittuja muotiluomuksia tarvi olla. Lakin voi lainata joltain aikasemmalta ylioppilaalta, ei tarvi päiväksi ostaa.
        Itse ainakin viihdyn tälläisissä juhlissa paremmin koin jäykissä "pitää pitää hauskaa vaikka väkisi" juhlissa.
        Hymyä huuleen ressi hiiteen ja hauskaa pitämään!


    • köyhimys42v.

      Niin,se on kyllä aina stresssaavaa kun tulee noita ns.pakollisia juhlia.Onneksi lapsesi kuitenkin ymmärtää teidän tilanteen hyvin.
      Meidän perheessä oli parit rippijuhlat (onneksi puolen vuoden välein sentään) ja molempien kohdalla mietiittin että mistä ihmeestä niitä rahoja oikein saadaan.
      Loppujen lopuksi meni parinkymmenen vieraan kestitsimiseen 120 euroa per juhla.Onhan se paljon rahaa,mutta niin oli pöytä sopivasti koreana yksinkertaisesti kun kaiken tein itse.Karjalanpiirakat taisi olla ainoat jotka ostin valmiina,niitä en jaksanut alkaa leipomaan vaikka olisin osannutkin.Ei vaan aika riittänyt.
      Ja lapsille ei ostettu lahjoja,annettiin myöhemmin talouden tasaannuttua pari kymppiä per lärvi.Kukkia ei ostettu ollenkaan,niitä sai sukulaisiltakin itse juhlassa.
      Ja,noloa tunnustaa,mutta lapset itsekin osallistuivat kuluihin,tosin niin että maksettiin sitten heille takaisin.Molemmilla oli säästössä muutamia kymppejä eivätkä tarvinneet rahoja juuri silloin.Ja saivathan he lahjaksi rahaa sukulaisilta että saatiin "maksuaikaa" pari kuukautta.
      Minä ehdottaisin että ottaisit jonkun vipin ja sitten yhdessä voisitte hoitaa sen pois.Ja sinä sitten maksaisit "velkasi" lapsellesi vähitellen.Se ei olisi ollenkaan huono idea,koska lapsesi kerran ymmärtää tilanteenJoo,moni varmaan tästä ajattelee että hui kauheeta millainen ehdotus,mutta oikeasti tilanne voi olla sellainen ettei muuten olen mahdollista järjestää juhlia.Ja onhan toki aihetta juhlia edes vähän suurena päivänä.

      • jartza12

        Sillä PyhälläHengellä kyllä nälkä lähtee ,,,, Voi Hel..... kun pitää vihaksi suunnattomasti nää jeesustelijat!


      • Ikuinen kittuutus

        Jeesusko sen tarjottavan pöytään nakkaa? Ja kattia kanssa. Itse olen ollut 10v.velkavankeudessa. Terveydentilani on huono, leikkauksia 2kertaa vuodessa.
        Jeesuskohan sen puolisonkin minulle lähetti, sen joka teki saatoi minut velkavankeuteen. Häippäs kun huomasi, että poliisitkin jo hakivat. Miksei Jeesus rukouksistani huolimatta auttanut? Luin raamattukain, mutten apua saanut! Ulosottomies vei kaiken, ja äijä häippäs niin, ettei kukaan tiedä missä on! Miksei Jeesus laittanut sitä lurjusta vastuuseen.
        Kaiken kokeman jälkeen erosin kirkosta, koska jäin yksinhuoltajaksi ja tarvitsin nekin rahat elämiseen.
        Kirkossa voin käydä ilman kirkollisverojakin, onneksi ei ovella kysytä:"uskotko Jeesukseen vain oletko pakalan!

        Sinulle äiti, joka olet murheellinen lakkiaisten järjestelystä. Käy kirppiksellä. Siellä on paljon tarjolla hyviä vaatteita, ehkä sieltä löydätte juhlavaatteet ja edullisesti.
        Juhlatilaisuuden tarjoilusta voisi tehdä ns. nyyttärit. Varmasti jokainen ymmärtää tilanteenne. Lahjojen sijaan voisi antaa omatekoisia "lahjakortteja", joita voi toteuttaa sitä mukaa kun siihen on mahdollisuus.
        Jaksamisia sinulle ja perheellesi.


      • Ei meitä varten

        Liikuttavaa lukea tilanteestasi, mutta lapsesi on niin fiksu ettei välitä koko tilanteesta yhtikäs mitään. Hän on opintonsa suorittanut tulevaa elmäänsä silmälläpitäen eikä vain yo-juhlia varten.

        Olen kuitenkin pahoillani puolestasi, kun haluaisit järjestää juhlat lapsellesi. Niin minäkin lupasin lapselleni Amazonasin matkan jos hän vaan kirjoittaisi, mutta ei, niin ei.


      • Ei oo kivaa

        Kun Riitta Väisänen kertoo lehdessä lapsensa kasvatusmetoidesta, että piilottaa lapsensa "ihania vaatteita".

        Näiden kirjoittajalasten ihania vaatteita ei varmaankaan äitien ole tarvinnut piilottaa, kun huoli on siitäkin mitä kivaa ja sievää saataisiin lakkiaispäiväksi päälle. Unohtamatta tietenkään poikia. Vaatteet tarvitsevat hekin. Olisiko ylioppilaskaavusta apua, samoin kuin rippikaavusta.


      • ensi vuoden abi
        Ei meitä varten kirjoitti:

        Liikuttavaa lukea tilanteestasi, mutta lapsesi on niin fiksu ettei välitä koko tilanteesta yhtikäs mitään. Hän on opintonsa suorittanut tulevaa elmäänsä silmälläpitäen eikä vain yo-juhlia varten.

        Olen kuitenkin pahoillani puolestasi, kun haluaisit järjestää juhlat lapsellesi. Niin minäkin lupasin lapselleni Amazonasin matkan jos hän vaan kirjoittaisi, mutta ei, niin ei.

        tota noin...tarkoituksesi on varmasti hyvä, mutta älähän yleistä. taitaa olla häviävän pieni prosentti ylioppilaista jotka käy lukion vain juhlien takia. fiksu tytär ketjun aloittajalla kyllä, kun ei anna asian vaivata (tai ainakin sanoo niin äidilleen), mutta ymmärtäisin kyllä hyvin jos olisi pettynyt tilanteeseen, vaikka sen ymmärtäisikin. yo-juhlat on palkinto kolmen vuoden uurastuksesta (ja turha tulla nyt kenenkään 60-luvun ylioppilaan rutisemaan että nykyaikana ei muka tarvitse tehdä töitä lukiossa), on ihan normaalia haluta juhlistaa saavutustaan. ei kai siinä pitäisi mitään pahaa olla?


      • En voi kun ihmetellä
        jartza12 kirjoitti:

        Sillä PyhälläHengellä kyllä nälkä lähtee ,,,, Voi Hel..... kun pitää vihaksi suunnattomasti nää jeesustelijat!

        ..Häneltä näissä rahattomuuden tilanteissa apua heruta..?


      • KJF76

        Jos vipillä ed kirjoittaja tarkoittaa pikavippejä, joita nykyään saa tekstiviestillä, niin EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA. Pikavippiyritysten laskuttamat korot ovat niin suuria, että meillä eikä kellään ole ikinä varaa niihin sortua. 50€ lainaa maksetaan heittämällä 600% korko. Jos se vippi otetaan tarpeeseen, niin kuin usein otetaan, millä ne useamman 50€-lappusen korot sitten maksetaan???? Nim. ajetaan pikavippilafkat yhdessä konkurssiin ;)

        Nyyttikestimeiningillä on maailmansivu pärjätty! Onnea ja menestystä uusille ylioppilaille, tätä saavutusta ei turhilla lahjoilla ylistetä, eikä vaatimattomammilla juhlilla pilata. Tsemppiä elämän haasteisiin myös vanhemmille ja lykkyä pyttyyn!


      • virkamies (pa)
        KJF76 kirjoitti:

        Jos vipillä ed kirjoittaja tarkoittaa pikavippejä, joita nykyään saa tekstiviestillä, niin EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA. Pikavippiyritysten laskuttamat korot ovat niin suuria, että meillä eikä kellään ole ikinä varaa niihin sortua. 50€ lainaa maksetaan heittämällä 600% korko. Jos se vippi otetaan tarpeeseen, niin kuin usein otetaan, millä ne useamman 50€-lappusen korot sitten maksetaan???? Nim. ajetaan pikavippilafkat yhdessä konkurssiin ;)

        Nyyttikestimeiningillä on maailmansivu pärjätty! Onnea ja menestystä uusille ylioppilaille, tätä saavutusta ei turhilla lahjoilla ylistetä, eikä vaatimattomammilla juhlilla pilata. Tsemppiä elämän haasteisiin myös vanhemmille ja lykkyä pyttyyn!

        lapsilta. Taisi kirjottaja tarkoittaa pikavippiä lapsilta, ja maksaa ilman korkoa parissa kuukaudessa takaisin? Edellyttää tietysti että on mistä vipata... Itse leipoen tai nyyttikestimallilla ei rahaa välttämättä montaa kymppiä mene, ja riisipiirakat itse tehden voittaa maussa, mutta hyviä nuo pakastepiirakatkin on. Ne muuten loppuu pöydästä ekana...


    • ryuioooooi

      Tein poikani juhliin täytekakun (valmis pohja, piltti-sose-täyte...vaniljakastike ja kermavaahto)
      ja keitin kahvit...eikä muuta!
      Kukaan ei kysellyt yhtään mitään!
      (Viisas ei puhu ja hullu ei huomaa!)
      Sulla on kauniita pöytäliinoja, astiat saa olla eriparia, mitä väliä...ei mitään!

      Ei kaikkien tarvitse luksusta olla, teet teidännäköiset juhlat!
      Ajatus on se tärkein.
      Nyt poikani valmistui ammattiin ja annoin vähistäni 15euroa ja hän oli onnellinen niistä, tiesi miten iso raha se mulle on!

      Pidät ihanat juhlat omaan malliin ja lakkaa ajattelemasta liiallisuuksia!

      • ryuiiiiolool

        lainaa astiat seurakunnalta jos samanlaisia haluat!


      • ylioppilaanäiti

        Ymmärrän tilanteesi, olen kans yh-äiti ja nyt 2 lasta kotona. Vuosi sitten vanhin kirjoitti, ja juhlien järjestäminen paikallaan. Leivoin lähes kaiken itse; kakun ja vähän suolaista. Jotain ostin kaupasta, ja paljon jäi jäljelle vieraiden n.30 jälkeen. Alkoholia ei tartte olla tarjolla, sillä monet vieraat autolla liikkeellä ja käyvät monissa paikoissa.
        Olen tottunut pikkubudjetilla elämään vuosikaudet ja tätä samaa ajattelin neuvoa; tee oma näköiset juhlat, tee itse tarjottavat ja mitä haittaa jos lautaset eripareja jne. Who cares? Mielestäni pienimuotoiset tunteella tehdyt on paremmat kuin suuret ja prameat joissa ei sitä tunnelmaa välttämättä ole. Kunhan vaan näytellään ett on hienoo ja koomeeta. Ja naapureilta, sukulaisilta voi kysyy lainaan esim. astioita, tuoleja tms.
        Tehkää omanlaisenne juhla ja nauttikaa päivästä!


      • Hyvät kinkerit

        Vain ajatus se on tärkein.


      • äiti.

        Vastaan sinulle ainoastaan,, nimittäin kun minun poikani sai lakin joskus 30 vuotta sitten , en osannut edes ajatella mitään suurta !! Olin yksin huoltaja ja ei minulle tullut edes mitkään "äidin" lyyratkaan mieleen.
        Tein jonkun ,jostai lehdestä ohjeen mukaan lettu kakun johon tuli jauhelihaa ja jotain muuta väliin ja oikein oli hyvää. Poika ei osannut odottaa eikä vaatia mitään.
        Toivotan aloittajalle oikein siunattua ja "rikasta" lakkiaisjuhlaa. Se menee hyvin,, muista se,,


      • Hannu Kiuru

        Hei, Olen menossa varakkaiden ihmisten ylioppilasjuhliin, jossa lahjat pyydettiin laittamaan lahjatilille pankkiin. Laitoimme 100e ja jos muutkin laittavat omat summansa, niin siitä kyllä kertyy...
        Rahat saa kylläkin sitten pienellä viiveellä, mutta tulee kuitenkin..


      • wegsdaaf
        Hannu Kiuru kirjoitti:

        Hei, Olen menossa varakkaiden ihmisten ylioppilasjuhliin, jossa lahjat pyydettiin laittamaan lahjatilille pankkiin. Laitoimme 100e ja jos muutkin laittavat omat summansa, niin siitä kyllä kertyy...
        Rahat saa kylläkin sitten pienellä viiveellä, mutta tulee kuitenkin..

        aivan sairasta laittaa ylioppilas lahjaksi 100 euroa, annatkos myös kaikille ammattiin valmistuneille saman rahan??? lapselle joka valmistuu ammatti koulusta, niin se on sama asia valmistua ammattiin kuin lukion päättäneelle lakki... itse vien pikku veljelleni joka saa nyt lakin, niin vien lahjan jonka arvo on 34 euroa. ei sen kummempaa..


      • omassa harkinnassa..
        wegsdaaf kirjoitti:

        aivan sairasta laittaa ylioppilas lahjaksi 100 euroa, annatkos myös kaikille ammattiin valmistuneille saman rahan??? lapselle joka valmistuu ammatti koulusta, niin se on sama asia valmistua ammattiin kuin lukion päättäneelle lakki... itse vien pikku veljelleni joka saa nyt lakin, niin vien lahjan jonka arvo on 34 euroa. ei sen kummempaa..

        tuskin sieltä lapsia kovin paljon valmistuu...100e suht kohtuullinen lahja. kirjoittaja tuskin antaa kaikille ylioppilaillekkaan kyseistä summaa niinkuin ei varmasti kaikille ammattiin valmistuvillekkaan..kenen juhliin ollaan menossa niin niille luultavasti lahjatkin hankitaan..


      • aitoa iloa juhlaan
        omassa harkinnassa.. kirjoitti:

        tuskin sieltä lapsia kovin paljon valmistuu...100e suht kohtuullinen lahja. kirjoittaja tuskin antaa kaikille ylioppilaillekkaan kyseistä summaa niinkuin ei varmasti kaikille ammattiin valmistuvillekkaan..kenen juhliin ollaan menossa niin niille luultavasti lahjatkin hankitaan..

        Kyllä mielestäni sata euroo on jo liikaa ylioppilas tai amiksesta valmistuneelle lahjaksi ellei sitten halua snobbailla lahjan antamisella ja kehuskella muillekkin antamisiaan niinkuin tyhmät tekee. Kyllä 20-50 egee on aivan riittävä lahjus ja mielellään lahjakorttina johonkin kauppaan tai jos johonkin isompaan hankintaan nuori kerää rahaa niin sitten rahana mutta kohtuus kaikessa hyvät ihmiset. Ei lahjamäärä ole ratkaiseva vaan aito antamisen ilo ja halu osallistua kyseisiin juhliin. Onnea kaikille valmistuneille.


      • sairasta ..??
        wegsdaaf kirjoitti:

        aivan sairasta laittaa ylioppilas lahjaksi 100 euroa, annatkos myös kaikille ammattiin valmistuneille saman rahan??? lapselle joka valmistuu ammatti koulusta, niin se on sama asia valmistua ammattiin kuin lukion päättäneelle lakki... itse vien pikku veljelleni joka saa nyt lakin, niin vien lahjan jonka arvo on 34 euroa. ei sen kummempaa..

        lahjan antamisessa on? Itse annoin siskonpojalle auton kun valmistui. Itse nee sitä osasivat pyytää kun oli jo työtakin tiedossa. Ei kukaan pitänyt sairaana.


      • Hannu Kiuru
        wegsdaaf kirjoitti:

        aivan sairasta laittaa ylioppilas lahjaksi 100 euroa, annatkos myös kaikille ammattiin valmistuneille saman rahan??? lapselle joka valmistuu ammatti koulusta, niin se on sama asia valmistua ammattiin kuin lukion päättäneelle lakki... itse vien pikku veljelleni joka saa nyt lakin, niin vien lahjan jonka arvo on 34 euroa. ei sen kummempaa..

        Meitä menee kolme henkilöä sinne juhliin. Kuten kirjoitin; "Laitoimme". Anteeksi, että johdin teitä harhaan. Lähisukulaiselle haluamme antaa vähän enemmän, vaikka rahamme ovat vähissä.


      • Hannu Kiuru
        Hannu Kiuru kirjoitti:

        Meitä menee kolme henkilöä sinne juhliin. Kuten kirjoitin; "Laitoimme". Anteeksi, että johdin teitä harhaan. Lähisukulaiselle haluamme antaa vähän enemmän, vaikka rahamme ovat vähissä.

        Yritin vain auttaa tiedollani, eli aiemmassa viestissä mainitsemallani lahjatilitiedolla. Kuten yleensä, osa ihmisistä alkaa haukkua toisiaan, vaikka pitäisi yrittää auttaa kysyjää. Nimimerkin suojista uskaltaa.


      • Tarinat puheeksi
        Hannu Kiuru kirjoitti:

        Yritin vain auttaa tiedollani, eli aiemmassa viestissä mainitsemallani lahjatilitiedolla. Kuten yleensä, osa ihmisistä alkaa haukkua toisiaan, vaikka pitäisi yrittää auttaa kysyjää. Nimimerkin suojista uskaltaa.

        Hienosti tehty. Fiksu nuori saa hyvän pesämunan ja sijoittaa rahan omiin tarpeisiin. Lahjatili on hyvä ajatus. Mutta tärkeintä on, että annamme lahjan, olipa se raha tai muu, sydämellä. Mukaan pieni puhe ja hauska muisto vaikka tuoreen ylioppilaan lapsuudesta. Näin saadaan tarinatkin kootuksi.


      • anniem.
        ryuiiiiolool kirjoitti:

        lainaa astiat seurakunnalta jos samanlaisia haluat!

        Seurakunnalta voinee myös pyytää rahaa / ruokakuponkeja juhlien järjestämiseen.

        Voimia ja iloa kevääseen!  


    • ==0==

      Olet saanut jo tosi hyviä vastauksia ja olen samalla linjalla heidän kanssaan, että älä aseta itsellesi mahdottomia tavoitteita yo-juhlien vuoksi. Selviät helpommallakin.

      Yleisesti ottaen yo-juhlat noudattavat samaa puuduttavaa kaavaa, että olisi kiva joskus ottaa osaa omaperäisiin. Mieti asiaa siltä kantilta, koska ehdit kyllä keksimään tyylikkään ja edullisen ratkaisun.

      Listaa kaikki, mitä tänne jo luettelit ja sen jälkeen ota paksu tussi, jolla viivaat yli kaiken turhan. Mielestäni sinulla oli niitä turhia melkoinen määrä. Jos lapsesi hyväksi on pakko tehdä, niin mekkoja ja kenkiä voi ostaa myös osamaksulla lyhentäen pikkusummalla joka kuukausi. Tai marssitte johonkin kivaan käytettyjen vaatteiden kauppaan, josta voi löytyä jotakin tosi jännää.

      Olen myös yhden vastaajan kanssa samaa mieltä, että tarjoiltavaksi riittää kakku ja kahvia. Netti pursuaa hyviä ohjeita, joten haku päälle ja löydät sen teidän juttunne. Maukkaalla kakulla kuittaa kuivat pullat ja ylimakeat pikkuleivät, joita kukaan ei muutenkaan halua syödä ja aina ne vaan tuupataan kakun kanssa samaan pöytään.Yäks!

      Pöytäliinaksi käy vaikka vanha, valkoinen lakana ja ripottelet siihen luonnonkukkia tai puiden vihreitä lehtiä eli päivälenkillä pidä silmäsi auki, mikä sinua miellyttää. Tavallisissa rikkakasveissakin on näköä ja kokoa, joten niitä saa varmasti poimia ilman lupaakin. Voit vaikka sitoa köýnnöksen puiden oksista ja laittaa se kiemurtelemaan pöydällesi tai mitä nyt keksitkään.

      Suunnittelin yh-kaverini kanssa hänen tyttönsä yo-juhlat liki tyhjästä ja kaverini esiintyi juhlissa aivan tyynesti arkihousuissaan ja paidassaan, koska hänellä ei ollut varaa muuhunkaan. Kukaan ei huomannut muuten iloisen tunnelman puitteissa puutteita, joten siitä opin itsekin että on aivan turha panostaa näyttävyyteen jos ei sydämessä ole mitään.

      Onko sinulla juhliin tulossa ketään,jonka kanssa voisit sopia jonkinlaisista nyyttäreistä? Tämä on toki uskallettu ehdotus, mutta itse leivoin kaverini yo-juhliin 30 hlön kakun ja se oli osana yo-lahjaa. Halusin auttaa ja apu kelpasi. Joskus apua on vaikea tarjota, jos sitä ei osata pyytää.

      Onnea sinulle ja tytöllesi! Nyt päät pystyyn ja nauttimaan hyvistä tuloksista!

      • Työttömänä minäkin

        Tuo sama nyyttäri idea kävi minunkin mielessä, mutta tietenkin se saattaa olla karrikoitu ratkaisu...tiedä häntä?

        Onko sinulla kuitenkin joku sukulainen, tuttava tai naapuri, joka voisi osallistua kestitsemisiin?

        Kannattaa vaan kysyä rohkeasti!

        Äidin lyyra, lahja, valokuvat, ym. jutut voit hankkia aivan yhtä hyvin myöhemminkin. Valokuvaus meilläkin ajateltiin suorittaa itse eikä mennä' mihinkään kalliisiin valokuvausliikkeisiin. Nehän ovat ihan sikakalliita!!!

        Monet tarjottavat voi aivan hyvin tehdä itse eikä niitä tarvitse niin paljon olla, että pöytä pursuaa kaiken maailman ruuista. Tervetulojuomakin voi olla vaikka pelkästään ihan Pommacia, vaikka aikuisillekin eikä mitään kallista kuoharia.

        Tsemppiä jokatapauksessa ja paljon onnea! Sinulla on sisukas tyttö, kun vaikeuksista huolimatta on jaksanut käydä lukion loppuun!!! ONNEA paljon myös äidille, voit olla ylpeä lapsestasi.


    • lellu..

      Tässä muutama neuvo. Onko ylioppilaalla isä elossa? Voiko hän tai isovanhemmat tulla avuksi ylioppilasjuhlien järjestämiseen ? Voisiko ylioppilaslakin saada lainaksi jostain ? Nuorempi sisareni käytti aikanaan minun ylioppilaslakkiani, kun ei halunnut hankkia omaa. Voisiko mummu/kummitäti kustantaa tytölle ylioppilaslahjaksi mekon. Sisarusten ja itsesi vaatehankinnat kannattaa unohtaa. Laitatte päälle vain siisteimmät vaatteet mitä teillä on olemassa. Tuossa taloudellisessa tilanteessa on ihan turha hankkia juhlavaatteita, joille on muutenkin vähän käyttöä. Juhlien tarjoilut valmistatte itse. Tässä pari neuvoa.

      1) Leivotte täytekakun. Sen seuraksi leivotte kuivan kakun ja pipareita. Suolaisena palana voi tarjoilla vaikka voileipiä tarjoiluiksi. Jos rahaa riittää voi tarjoilua täydentää ruokaisammalla salaatilla.
      2) Keitä iso kattilallinen lohikeittoa ja tarjoile sen jälkeen kakkukahvit. Vieraat ovat taatusti kiitollisia oikeasta ruuasta.

      Olen ollut monenlaisissa juhlissa. Toisilla pöydät notkuvat ja toiset (varakkaatkin) vetävät ne läpi minimillä. Loppujen lopuksi tarjoiluilla ei ole niin kovasti väliä. Pääasia on, että ylioppilas saa juhlansa.

    • Mamma Myy

      ... kun luin tarinaasi. Olen myöskin yh, mutta rahatilanne ei ole ihan noin kurja. Juhlat saatiin ja ihan kivat
      vaikka ei paljon rahaa niihin laitettukaan. Jos asutte lähellä Jyväskylää niin minä kyllä lainaisin astioita ja
      vaatteita. Kun oma tilanne on nyt jo varsin hyvä. Tulisin vielä tekemään vaikka voileipäkakkujakin.
      Lapsen isästä ei taida kohdallasi olla rahallisesti apua. Se kun on nuorelle hyvin tärkeä päivä ja jää luulta-
      vasti ikuisesti kaivamaan mieltä että ei ollut juhlia, mutta hän tuntuu olevan hyvin kypsä ikäisekseen kun
      ymmärtää rahatilanteenne. Oletko kysynyt seurakunnalta apua, sieltäkin antavat ainakin vuokriin yms.
      Toivoisin niin että asia jotenkin järjestyisi.

      • minun tarinani

        Olen myös yh-äiti ja olen pitänyt 2 lapselle jo ylioppilasjuhlat. Kutsuttiin vain kaikista läheisimmät juhliin. No oli pojan juhlissa 3 hänen koulukaveria. Kaksi lopetti koulun kesken näistä pojista . Yksi kävi loppuun ja sai lakin. Hän kertoi meillä että äitillä ei ole varaa pitää juhlia hänelle . Hän olikin sen päivän meillä poikani kanssa . Onniteltiin häntä ja otettiin valokuvia . Hänellä oli ylioppilas lakki päässä . Illalla he menivät vielä ravintolaan juhlimaan .


      • nuoren näkökulma

        Itse olen melko tuore ylioppilas ja haluaisin sanoa oman mielipiteeni asiaan, vaikkei minulla toki ole samanlaisia kokemuksia. Mutta luulen, että tyttäresi on kanssani samaa mieltä. Minulle ei suinkaan ollut omissa ylioppilasjuhlissani tärkeintä se, oliko kaikki viimeisen päälle vai ei. Kaikkein tärkeintä oli hyvä mieli ja yhdessäolo. Ymmärrän, että ylioppilasjuhlat ovat äideille varsinkin sellainen stressiä tuottava asia, kun halutaan tottakai tehdä päivästä ikimuistettava. Mutta minun mielestäni hienot puitteet ja viimeisen päälle järjestetyt tarjoilut ja koristukset eivät tee juhlaa, vaan minusta se on ne ihmiset jotka sen saavat aikaan. Ja ennen kaikkea hyvä mieli! tyttäresi varmasti tietää tilanteenne ja ne juhlat mitkä sinä pystyt järjestämään, ovat varmasti hänelle riittävät ja hän arvostaa niitä. En usko että hän haluaa sinun tuntevan pahaa mieltä tai syyllisyyttä asiasta, varmasti hänellekin olisi hyvin tärkeää että sinullakin olisi hyvä mieli!


      • nuunuu..

        mutta lapsi se on ylioppilas sentään siitä voi olla maailman onnellisin.Onnea!

        Mitä jos leipos itse,tekis itse juttuja.Koristeluita jne.Iloinen mieli tärkein mutta ymmärrän mistä loihdit ilmeen naamallesi jos tuntuu tukalalta.Entä jos ompelis vaikka vaatteetkin juhlille itse,koristeet, tulis makeet.Vaatteita saa aika edullisesti sekä kenkiä, koruja voi lainata..esim.mummolta, perintö.

        Niukkoina säästön aikoina on mutten huomannut kaikessa mitä vois itse tehdä ainakin tää vaikka töitä oli tähän päivään saakka.Se vaan et sillä palkalla ei elänyt.Itse tosiaan panostan kädentaitoihin nykyään se hyöty sos.ja terveydenhoitoalan ammatista on ollut:-)..ja se et ilo se tulee monesta ilmasesta asiasta loppujen lopuksi.On tää elämä tätä että pitää osata jättää monia turhia asioita kaupanhyllylle ja tavallaan oikeinkin.
        Itse kiristän butjettia paljon ja se näkyy kokonneena terveytenä panostaa omaan hyvinvointiin ja ilmastahan tuo ihana kävely,lenkkeily vielä on.Ja säästää roskaruoissa.Elämässä on kauheita karikkoja ollut tärkeintä on että luottaa itseensä. Voi kumpa keksisitte nyt keinot upeeseen juhlaan.Tsemppiä teille 


    • yo vm 2000

      Kyllä ne juhlat saa kasaan vähilläkin rahoilla! Itse maksoin omat juhlani, ihan jo ylioppilasmaksuja, lakkia ja valokuvia myöten. Kävin koko kirjoitusvuoden töissä kaupassa n. 2 vuoroa/vko. Kirjoituksien aikaankin ja lukulomalla myös. Syynä tähän oli iso perhe ja äidin huono työtilanne.
      Juhlissa tarjottiin mummun tekemää täytekakkua, alkoholitonta siideriä ja kuivakakkua, olisiko ollut jotain kaurakeksejä lisänä.
      Tuo vaatteiden hankkiminen voi olla ongelma - mutta voisiko joltakin kaverilta lainata? Tai sitten käyttää "halpakauppojen" valikoimia, kaunis mekko voi olla 30-50e esim. H&M:ssä. Kengät 20e Citymarketista. Internetistä löytää myös halvalla hyviä vaatteita, esim. Huuto.net. Kysykää lakkia lainaan, sellainen on kyllä oltava.
      Kukkia ei välttämättä tarvitse, me ainakin saimme koululta ruusut.
      Digi valokuvan saa halvalla teetettyä netinkautta kauniiksi kortiksi, jopa kännykkäkameralla otettu kuva kelpaa. Ottakaa reilusti kuvia, joku onnistuu ainakin!
      Ehkä on mahdollista kattaa kuluja jälkikäteen lahjaksi saaduilla rahoilla (valokuvat yms.) mutta sen varaan ei tietenkään kannata laskea.

      Monet nuoret saadat ja olettavat saavansa kaiken ilmaiseksi vanhemmiltaan. Se on kuitenkin arvokas oppi lapsillesi että mikään ei tule ilmaiseksi ja että osaavat arvostaa sitä mitä saavat.

      Oikein ihania juhlia koko perheelle! Raha ei ratkaise - itse luin maisteriksi, olen vakituisessa työsuhteessa ja aloittelen väitöskirjaani!

    • kyllä onnistuu

      Juhlat voi järjestää edullisestikin! Kahvi ja kakku riittää vallan hyvin eikä sun ole tarpeellista ostaa tytölle kukkia, muut kyllä varmasti tuo niitä. Lahjankin voit jättää ostamatta, riittää että järjestät vähistä varoistasi jonkunlaisen juhlan. Joku vaate kyllä pitäisi hankkia tytölle. Valokuvan voi ottaa itse, nykyään erittäin monella on itse ottamia kuvia kiitoskorteissa! Lyyraa ei ole pakko ostaa, esim. äitini ei lyyraa ostanut kun pääsin ylioppilaaksi.

    • Odas

      Mekko ja kengät: Kirpputoreilla tekee löytöjä muutamalla kympillä ellei kaapista löydy sopivaa päällepantavaa. Yhden päivän takia ei kannata tuhlata satasia mekkoihin. Olisiko kenelläkään lainata sopivaa?

      Kukat: Yksi punainen ruusu tytölle riittää, kukat kuihtuvat päivässä, niihinkään ei kannata tuhlata. Luonnonkukkia voi kerätä kahvipöytään koristeeksi.

      Lahja: Voi antaa myöhemminkin

      Valokuvat: Kuvausliikkeen ottamat kuvat ovat tylsiä ja turhan virallisia. Jollain on varmaan kamera, jolla ottaa iloisia tilannekuvia. Mustavalkoisena tyylikkäitä ja kehystyksen ehtii myöhemminkin hoitaa.

      Tarjoilu: Kahvi, tee, täytekakku ja jos jotain suolaista pitää olla esim. lohipiirakka. Yleensä ruokaa jää yli todella paljon ja menevät suoraan roskiin. Tärkeintä on iloinen tunnelma ja yhdessäolo.

      • Järki päähän!

        Ootko tosiaan noin hullu, että laitat syömäkelpoista ruokaa roskiin! Joko sulla ei ole aivoja tai sulle ei oo kerrottu, että ruokaa voi pakastaa, ja nykyaikana suurimmalta osalta löytyy pakastin kotoa. Lisäksi sitä voi antaa toisille syötäväksi, jos ei itse syö, eikä ole pakastinta!

        Itse valmistun nyt ammattiin ja juhlat pidetään. Ja ylijääneitä ruokia emme todellakaan laita roskiin!

        Järjen käyttö on sallittua ja kaatopaikkojen määrä pienemmäksi, mutta ei taida onnistua jos sinun tyylisiä ajattelemattomia on enemmänkin!


      • Odas
        Järki päähän! kirjoitti:

        Ootko tosiaan noin hullu, että laitat syömäkelpoista ruokaa roskiin! Joko sulla ei ole aivoja tai sulle ei oo kerrottu, että ruokaa voi pakastaa, ja nykyaikana suurimmalta osalta löytyy pakastin kotoa. Lisäksi sitä voi antaa toisille syötäväksi, jos ei itse syö, eikä ole pakastinta!

        Itse valmistun nyt ammattiin ja juhlat pidetään. Ja ylijääneitä ruokia emme todellakaan laita roskiin!

        Järjen käyttö on sallittua ja kaatopaikkojen määrä pienemmäksi, mutta ei taida onnistua jos sinun tyylisiä ajattelemattomia on enemmänkin!

        Joo mä heitän kaiken ylimääräisen ruoan roskiin, jota en jaksa syödä. En tiedä mikä pakastin on enkä syö koskaan samaa ruokaa kahta päivää peräkkäin. Ei ole aivoja eikä ole kerrottu..

        Hei haloo! Rauhoitu!

        Viestini ei vihjannut, että heitän ruoat rodeen vaan sitä, että turha vetää övereitä juhlatarjoilussa, kun saattaa olla, että ne joudutaan heittämään pois. Valitettava tosiasia kun on, että ihmiset todellakin heittävät ruokaa roskiin huikeita määriä ja sitäpaitsi ihan kaatopaikkajätteen mukana, mikä taas edesauttaa kasvihuonepäästöjen syntyä. (Itse en siis todellakaan heitä ruokia roskiin turhaan ja biojätteet laitan kompostoriin.)

        Mutta jatketaan vain näihin pikkuasioihin takertumista tässä keskustelussa..hohhoijaa..


    • mä naureskelin

      sille matamille, joka tilasi pitopalvelusta jätkänsä 18-vuotisjuhliin kaiken?? Halooo! Nämä suurten pitojen ja pröystäilyjen edustajat ovat niitä epävarmoja, toisen ylitse käveleviä ääliöitä.
      Sinulla on harvinaisen fiksu tyttö ikäisekseen!! Kiitä siitä Luojaasi.

      Tyttäresi ainutkertaisen juhlan ei tarvii maksaa paljoa. Voitte yhdessä leipoa, katselkaa tarjoustuotteita. Ihan hyvää juhla-asua löytää jopa kirpparilta kun ei kerro mistä se on hankittu. Kutsukaa vain ns pakolliset vieraat, ne joita oikeasti arvostatte ja jotka arvostavat teitä!

      Kaikkia kissanristiäisiä nykyään vietetään suurella rahalla, mutta moni vieras katsoo sydämen hyvyyteen eikä pöydän notkuviin antimiin.
      Tehkää pienet juhlat ja nauttikaa toisistanne ja toivon teille onnellista kesää! T: äiti, jonka tytär on 24 v ja narisee vain kaikesta.

      • edelliseltä...

        Jopa voileipäkakun voi tehdä pienillä aineilla ja kustannuksilla. Lehdistä ja netistä löytyy halpoja reseptejä.

        Vaatteista sen verran, että moni käyttää juhla-asua vain kerran ja vie hyvämaineiselle kirpparille. Sieltä tekee löytöjä ja niitä voi yhdistellä sopiviin jo olemassa oleviin vaatteisiin. Aina ei tarvitse rahoittaa vaatekauppiaita, eikä kukaan huomaa mistä asu on ostettu ja milloin?

        Onnellisia yo-juhlia!


      • butjetti
        edelliseltä... kirjoitti:

        Jopa voileipäkakun voi tehdä pienillä aineilla ja kustannuksilla. Lehdistä ja netistä löytyy halpoja reseptejä.

        Vaatteista sen verran, että moni käyttää juhla-asua vain kerran ja vie hyvämaineiselle kirpparille. Sieltä tekee löytöjä ja niitä voi yhdistellä sopiviin jo olemassa oleviin vaatteisiin. Aina ei tarvitse rahoittaa vaatekauppiaita, eikä kukaan huomaa mistä asu on ostettu ja milloin?

        Onnellisia yo-juhlia!

        Suolainen piirakka tulee edullisemmaksi ja toimii, kun jokapaikassa on voileipäkakkuja. Vaikka tyttären mielipiirakkaa: feta, kinkku, juusto, paprika, kana, ananas, päärynä ?? Kaupan prinsessakakkuja (a 5) kauniille vadille 2-3 kpl asetelmaksi. Yhdestä otetaan kerralla. Yhtä voi pitää jääkaapissa jäähtymässä.

        Tai piirakkaa munkeja ja simaa, kahvia, teetä. Kaunis kattaus ja koristelu.

        Tytölle mekko, 30. Voitko itse tai siskot auttaa meikissä ja kampauksessa ?

        Yksi ruusu 4.

        Kuvat netistä.

        Nuori tyttö on nätti ilman kauheaa tällinkiäkin. Ja vielä hyvä todistus. Hymy on paras juhlatunnelman tuoja koko porukalla.


    • älä lannistu

      Juhlien ei tarvi olla prameat eikä suuret - varmasti osaat itsekin leipoa esim. pelkän kakkutarjoilun kahveineen tai jos et itse pärjää keittiössä, löytyy takuulla joku tuttu, sukulainen, naapuri tai entinen työkaveri joka voisi auttaa kakun teossa. Pikkusuolaisen saat edullisesti ja helposti esim. pyöreistä suolakekseistä, joiden päälle sipaiset esim. rainbown (edullista) ruohosipulikasvirasvalevitettä ja päälle esim. puolikas viinirypäle. Maistuu hyvälle eikä maksa paljon, on lisäksi sievän hauskan näköinen pikkusuolainen, kun niitä ladot tarjottimen täyteen.
      Jos todella tarvitsee, voin antaa tässä palstalla yksityiskohtaiset ohjeet miten teet onnistuneen täytekakun alusta loppuun, se ei voi niin vaikeaa olla !
      Vieraita ei tarvitse kutsua puolta pitäjää, vain lähimmät ja todellakin pienellä ja yksinkertaisellakin tarjoilulla saat aikaan juhlat, ettei jää ihan ilman muistamista =)
      Kyllä se onnistuu pienelläkin budjetilla, usko pois.
      Eikä uudet vaatteet ole aina tarpeen - eikö vaatekaapista löydy muuten entistä siistiä päällepantavaa ?

    • Yo-vuosimallia 2006

      Että kun yleensä ylioppilaalle aika moni antaa lahjaksi rahaa, niin olisikohan näin teilläkin.. Että jos sinä nyt maksaisit juhlista, mutta kun lahjarahat lapsesi saa, hän tavallaan antaisi itselleen lahjaksi ne juhlat?
      Yo-juhlat on kuitenkin sellainen yleensä aika iso juttu lapsen elämässä. Tai että itse ainakin aikanaan juhlin yo:t, mutta en sitten valmistujaisiani koska minulla oli ollut jo isommat yo-juhlat. Että ymmärrän, minkä takia haluaisit kuitenkin järjestää juhlat, vaikka lapsesi on sanonut että ei tarvitse.

    • teekkari-84

      Jos ei ole rahaa, niin silloin ei pidetä mitään helvetillisiä bileitä! Kahvitilaisuus saa riittä kuten monessa muussakin perheessä.

      Ite kun valmistuin, niin "juhlat" oli tasan tarkkaan kahvit ja kääretorttu. Ei mitään erikoista, enkä niin tyhmä ollutkaan että olisin suurta yleisötapahtumaa odottanut.

      Mutta joo, voit toki toimia kuten jotkut idiootit: ota pikalainaa juhliin...

      • yo-vuosimalli 1972

        Ihan samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Tumma puku lainaksi enolta (saman mittainen, kun minä), lakki lainaksi isolta siskolta (äitini customoi). Yo-juhliin etiketin mukaan ei saa kutsua ketään, ne tulevat, ketkä tulevat. Meillä tarkkaluku oli 118 , tarjottiin kahvia ja äiti oli leiponut vaikka mitä. Kaupasta ei ostettu mitään, joten kustannukset olivat todella minimaaliset. Yo-kuvassa kävin vasta juhlien jälkeen, kun sain lahjakortteja niin paljon, että oli omaa rahaa ja onneksi kesätyö.


      • eivät ole
        yo-vuosimalli 1972 kirjoitti:

        Ihan samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Tumma puku lainaksi enolta (saman mittainen, kun minä), lakki lainaksi isolta siskolta (äitini customoi). Yo-juhliin etiketin mukaan ei saa kutsua ketään, ne tulevat, ketkä tulevat. Meillä tarkkaluku oli 118 , tarjottiin kahvia ja äiti oli leiponut vaikka mitä. Kaupasta ei ostettu mitään, joten kustannukset olivat todella minimaaliset. Yo-kuvassa kävin vasta juhlien jälkeen, kun sain lahjakortteja niin paljon, että oli omaa rahaa ja onneksi kesätyö.

        maatalon tyttäriä tai poikia.
        Viitaten tuohon "Kaupasta ei ostettu mitään.."


    • Onnellinen lapsista

      Tilanne on itselleni tuttu toisella tapaa, mutta ymmärrän tuskasi ja ahdistuksesi!
      Minulla tässä hiljakkoin tilanne se että tyttäreni meni naimisiin, heillä on 3 lastakin ja yhdessäoloaikaa jo 10v. Itse olen ollut työttömänä 9kk ja olen ollut leskenä jo 27v. joten miestä ei ole avustamassa.
      Olisin halunnut osallistua häiden valmisteluun ja menoihin, mutta... mistäs minä rahaksi muutun. Mutta onneksi tytär ymmärsi sen, minua se vaan ahdisti koska hän on minun esikoiseni ja ainoa tyttäreni, poikia on kaksi. Sitten häät lähestyivät, itselleni en saanut uutta mekkoa, en päässyt kampaajalle, eikä voinut osallistua lahjahankintaan.
      Onneksi tyttäreni ja hänen miehensä saivat itse järjestettyä häät, tekemällä kaiken itse, sekä heidän ystäviensä avustuksella tytär sai häämekon ja hänen lapsensa juhlapuvut. Häistä tuli kaikin puolin onnistuneet, minulla vaan jäi paha mieli siitä kun en voinut osallistua rahallisesti valmisteluihin.
      Ja jos se sinua yhtään lohduttaa, tärkeintä ei ole juhlien saaminen, siihen riittää kun on läheiset ympärillä ja kahvipannu kuumana, tarjoiluksi ei tarvitse olla kaikkea seitsemää sorttia. Varmasti tyttäresi ymmärtää sen. Voimia ja Onnea tyttäresi valmistumisen johdosta!

      • og98g809

        Pääasia että yrittää ja näyttää että haluaa juhlia toista ja on ylpeä hänestä. Itse valmistun juuri, ja olen erittäin köyhästä perheestä, mitään suuria juhlia ei ole tiedossa, ei edes pieniä. Ei se minua haittaa, mutta vanhempiani ei tunnu edes kiinnostavan että valmistunko vai en, tähän olen vuosien saatossa onneksi tottunut, ei minua kukaan muista minään merkkipäivänäkään. Onneksi olen oppinut elämään asian kanssa.


      • Soma kuningatar
        og98g809 kirjoitti:

        Pääasia että yrittää ja näyttää että haluaa juhlia toista ja on ylpeä hänestä. Itse valmistun juuri, ja olen erittäin köyhästä perheestä, mitään suuria juhlia ei ole tiedossa, ei edes pieniä. Ei se minua haittaa, mutta vanhempiani ei tunnu edes kiinnostavan että valmistunko vai en, tähän olen vuosien saatossa onneksi tottunut, ei minua kukaan muista minään merkkipäivänäkään. Onneksi olen oppinut elämään asian kanssa.

        Hei sinulle, täällä aivan samoja kokenut - on oppinut löytämään omat tärkeät, upeat, itseä vahvistavat ja "rakastavat" asiat ilman vanhempien muistamisia. Ei ole tullut myöhemminkään mitään asiaa mikä kaataisi itseni ... "Köyhänä" voi olla henkisesti, kulttuurisesti rikas, maailman valtiatar....


      • mitä voi

        antaa on raha?
        Kerrot, että olit työttömänä ja tyttäresi miehineen tekivät kaiken itse häihinsä. Se on tietysti ok, että kukin järjestää itse häänsä, mutta miksi sitten höpötät, että olisit auttanut? MIKSET SITTEN AUTTANUT?? Ei kaikki avustus ole rahallista!


    • sähköposti..

      Luin juttusi ja minua rupesi oikeasti hävettämään. Minullakin on rahaongelmia, mutta tuloja sentään on koko ajan eikä tuollaista ongelmaa tulilsi meille, joku sanoi että 120 euroa on iso raha.. niin se on niin suhteellista. Vaikka rahaongelmia on, ne eivät ole tuota luokkaa. Yhdet ylioppilasjuhlat pystymme helposti kustantamaan. Olen niin pahoillani puolestanne. Toisaalta tyttärestäsi saattaa tulla sisukas ja yrittävä ihminen, siitä voit varmaan myöhemmin olla todella ylpeä :) Mietipä sitä.. Minun lapseni ovat kyllä ihan kohtuullisia ja järkeviä, mutta ovat tottuneet aivan erilaiseen rahankäyttöön. Ei heille kaikkea ole annettu ja jotain on pitänyt rahan eteen tehdäkin, mutta sittenkin. No vanhempi on täysin omillaan, pihistelee nykyisin rahastaan, on siis oppinut kantapään kautta.
      Minulla on ystäviä, joilla on vähän samanlaisia ongelmia kuin teillä ja ymmärrän kyllä.
      Tuli tunne, että jos jotenkin voisin auttaa,,

    • neljän äitee

      Olemme olleet vaihtelevasti töissä, eli pätkissä ja rahasta on ollut aina pulaa. Mutta kakunhan saa halvalla ja jos osaat leipoa, tee itse esim. pullia ja sämpylöitä, sämpylöihin voi laittaa vaikka pelkkiä kurkku ja tomaattisiivuja. Hyvät juhlat tulee halvallakin, ainakin meillä.

    • tässäpänäitä

      Itse olen kova alennusmyyntien kiertelijä ja ostan muutenkin kaikenlaisia poisto- ja jäämäeriä tavaroita, harvoin ostan mitään normaalihinnalla. Tässä sinulle muutama vinkki edullisien yo-juhlien järjestämiseksi:

      Vieraiden kahvitus:

      * Kahvipaketin saa 2-3 eurolla ja siitä keittää kahvit varmaankin n. 50 vieraalle, jos ette suuria juhlia aio järjestää.

      * Täytekakkuhan on juhlien päätarjottava, sen saa kätevästi isolle väelle tekemällä kaksi pellillistä kääretorttulevyä ja niihinhän menee vain vehnäjauhoja, kananmunia, sokeria ja leivinjauhetta, eivät siis tule maksamaan paljon mitään jos tarvikkeista kuivat ovat jo kotona valmiiksi kaapissa. Täytteeksi käy joku iso 2 euron hillopurkki, kostukkeeksi halvimmillaan sokerivesi ja vaihtoehtoisesti pari purkkia jotain grandimehua laimennettuna vielä vedellä. Päälle ja osittain täytteeksi riittää 2 kpl 5dl kuohukermapurkkia ja raikkaan ja edullisen päällisen saat esim. säilykepersikoista ja/tai ananasrenkaista. Näiden päälle voi vielä halutessaan tehdä kiilteen, johon tarvitset kaupasta ostettua hyytelösokeria (maksanee 2 euron paikkeilla paketti) sekä vettä.

      * Lisäksi voit ostaa kaupasta jotain edullisia keksejä, esim. Pirkka jaffakeksit ovat alta 2 euroa paketti ja ovat laadukkaita ja hyvänmakuisia.

      * Jos haluat makeaa tarjottavaa lisää, tee esim. mustikkamuffinseja tai mustikkapiirakka, jos mustikoita on pakasteessa valmiina sekä kuivat aineet kaapissa valmiina, et tarvitse kuin margariinia ja kananmunia. Kananmunia myydään edullisissa 15 kpl:een pakkauksissa alta 2 euroa rasia, sekä voin saat myös alta 2 eurolla ainakin tarjouksessa olevan.

      * Suolaiseksi tarjottavaksi riittää ihan voileivät ja esim. 2 ruisleipäviipalepaketista ja 2 vaaleasta paahtoleipäpaketista teet jo suurelle määrälle vieraita tarjottavat. Päälle salaatinlehteä, juustoa ja vaikkapa kinkkua. Kurkkua ja tomaattia. Arvioin, että tuollaisen määrän tarvikkeita saat n. 25 eurolla. (Esim. Valion arkijuusto, isot keittokinkkusiivupaketit ovat edullisia.

      * Suolaiselle vaihtoehtona tai kaverina on kaupoista isokokoisina pakkauksina myytävät coctailpiirakat, jotka voi itse paistaa uunissa ja kaveriksi tehdä munavoin. Esim. joku n. 20 kpl:een pakkaus piirakoita maksaa alta 3 euroa ja esim. tuosta leivontaan ostamastasi isosta munarasiasta voit käyttää esim. 6 munaa ja suurimman osan voipaketista.

      * Juomavaihtoehdoksi käyvät mainiosti vain kahvi ja esim. sekamehu, joka tehty kannuun isommasta purkista.

      * Servettejä löytyy myös edullisia ja ihan turhaan kahvipöytään tai lahjaksi tyttärellesi itse hankit kukkia, esim. K-ketjun kaupoista löytyy edullisesti reilun 5 euron hintaan (muistaakseni) reilun kaupan ruusukimppu (10kpl), tai sitten voit hakea kauniin yhden ruusun kukkakaupasta.


      VALOKUVAT: Onnistuvat hienosti kotona jotain vaaleaa ja yksiväristä taustaa (esim. ovi, tapetoitu seinä, ulkona joku kiva paikka..) omalla kameralla. Kuvat voi sitten teetättää isompana valokuvakehykseen sopivana kokona esim. Ifolorin verkkokaupassa ja hintaa ei yhdelle kuvalle esim. tarjousaikana jää montaa kymmentä senttiä. Näin olemme esim. lastemme yksivuotiskuvat tehneet.


      PUKEUTUMINEN: Kirpputoreilta löytyy valtavat määrät uudenveroisia vaatteita edullisesti, jos nyt välttämättä haluaa uutta vaatetta päälleen laittaa. Myöskin omia jo kertaalleen juhlissa käytettyjä vaatteita voi pienillä muutoksilla muokata mieleisekseen pienillä muutoksilla/lisäyksillä (esim. huivi, rintakoru...)

      Toivottavasti sait näistä vinkkejä. Joten ei muuta kuin itse leipomaan, siinä säästää PIIIIIIIIITKÄN sentin :) Toivottavasti saatte järjestettyä kivat juhlat kaikesta huolimatta.

      • Anniterttu

        Lapsellesi se että muistat on tärkeintä ei se että uutta vaattetta kaikille varmaan kaapista löydät jotain kivaa päällepantavaa ei tarv olla uutta..ja kahveet keität tee itte kakku ja pullaa ja siinä ne juhlat onkin ja pyydätte vain ihan läheiset ehkä mummo kummi ja tytön pari kaveria kakkukahville ...ja se että olette yhdessä on tärkeintä tyytärellesikin..kamala oli lista jota luettelit ja rahaa vähän,niin järki käteen niin jälkeenpäin ei tule itku ja nälkää...itsekin tiedän ettei raha kaikkeen riita..joskus sellaistakin ollut ja näistä selvii..ei hätää ja toivotaan että elämäsi aurinko vielä paistaa..kaikkee hyvää kahvihetkeenne..tyytärelle onnee!


    • Kahden yo:n äiti

      Tyttäresi on juhlat ansainnut joten ehdotan, että mikäli luottotietosi ovat kunnossa, ota pieni laina jostakin ja järjestä ne juhlat! Ei tarvitse olla viimeisen päälle kalliit kekkerit mutta jonkinlainen juhla palkinnoksi hyvästä työstä. Kyllä niitä vippejä voi myöhemmin maksella pikkuhiljaa pois ja karsia sen aikaa jostain muusta menoista. Näin minä ainakin tekisin.

      • kyllikki r

        Tarkoitatko pikavippejä, jotka pitää maksaa takaisin parin viikon kuluttua ja kaksinkertaisena? Älä ota niitä. Muita vippejähän työtön ei voi saada.
        Minä en voinut aikoinaan pitää pojalleni ollenkaan valmistujaisjuhlia ja onneksi poika myös kielsi niiden pidon.


    • -mie vain-

      Itse myös kahden lapsen yh-äiti ja kuulostaa todella tutulta...Tällä hetkellä työttömänä ja ainaista kitkuttamista päivästä toiseen...Laskemista miten rahat riittää ruokaan ja muuhun tarpeelliseen...Meillä sama ongelma esim.lahjan suhteen kun lapset pääsivät ripille...Lapsille vain selitettävä ettei rahaa hirveästi ole...Eipä hirveästi meilläkään kastamista ollut mutta vieraat olivat tyytyväisiä. Meilläkin oli ihan vain lähisukulaiset. Ei mitkään isot juhlat. Kahvikupitkin eri paria:)) Jos täytekakun tekee niin täytyykö lisäksi hirveästi olla...Olen ihan samaa mieltä toisen kirjoittajan kanssa että nykyään mennään "yli äyräiden"juhlien järjestämsen kanssa...Pitää olla kalliit vaatteet,lahjat,rahaa pitää saada ja paljon. Pöydät notkua herkuista ym ym...Vähemmälläkin pärjää...Ihan varmasti. Turha aiheuttaa itselle huonoa omaa tuntoa. Jokainen järjestää omanlaiset juhlat. Onnittelut tyttösi valkolakin johdosta ja kaikkea hyvää jatkossa. Lämmintä kesän odotusta:DD

    • laskutaitoinen

      Joka perhe jolla on lapsia, on kärsinyt saman käytännössä, poikkeuksia en luettele. Vastaavan asteisen köyhyyden tulojen osalta on jokainen lapsi ja nuori kokenut. Omissa lakkiaisissa työtä köyhyyden takia 15 vuotiaasta koulun ohessa tehneenä, pyysin ruusut rahana ja sain pienen kassan joka tuli kipeään tarpeeseen opiskellessa. Pelkkä opintolaina ei riitä kellään opiskeluajan halvimmalla vuokralla, vaatteisiin ja perusruokaan vaan nähdään jopa ajoittain nälkää pahemmin ja ruuan määrä ja laatu on minimaalinen. Kannattaisi juhlarahat antaa lapselle opiskelukustannuksiin ja hankkia sivutöitä mistä tahansa lisärahoitukseen kuten muutkin pärjänneet. Muita keinoja tiettävästi ei ollenkaan ole. Kaikki ovat nettotulojen osalta täsmälleen yhtä köyhiä. Joku on laskenut nettosummaksi laillisilla toimeentulomuodoilla yhtä henkeä kohti työmääristä huolimatta aina saman, noin 1000 euroa kuukaudessa kokoaikatyössä ympäri vuoden käyvillä ja helppo ymmärtää mitä sellainen käytännössä tarkoittaa elämän laadulle ja voidaanko tosiaan juhliakin järjestää ruokarahasta menetettynä.

    • amanda48

      Voi ,voi ja lämmin leipä ? miksi pitää olla kaikkea ? juhlikaaa toisistanne ja siitä ilosta että olette terveitä ,ilon aiheita helppoa löytää ? ei kaikkea tarvitse rahalla ostaa ? Itsekkin leski ja yh äiti ,kaikki on mennyt painollaan ja kun ei valuttaaa ,on tyydytty vaatimattomiin juttuihin ja perheyhteys läheinen ja syvä .Samoin juuret sukuihin .ja luonto nyt kauneimmillaan ,vaikka piknik puistossa ?Eipä ole kaikilla niitä juhlia .

      • myötuntoa

        Täytyy ottaa kantaa ja sanoa heti alkuun ketjun aloittajalle,että tilanteesi on tuttuakin tutumpi! Oma ehdotukseni on joko nyyttäri periaatteella taikka sitten hyvän ja kaikille maistuvan kakun saat näin:valmis kolme kerroksinen kakkupohja n.3e,kostutus maidolla johon on laitettu vanilja/vanilliinisokeria,pussi pakastemansikoita ja 5dl kermaa.Siitä ottaa palasen todella moni ja suolaiseksi vaihtoehdoksi jos välttämättä haluaa,suolakeksejä ja tuorejuustoa.Mehusta menee pirkan sekamehu ja paketista kahvia riittää varmasti koko porukalle.Kukkia lapsesi saa vierailta,ystävän digikameralla potretti ja sen lahjan voi varmasti ostaa myöhemmin.Astiat saa olla iloisesti eriparia,eiköhän vieraasi tiedä kuta kuinkin tilanteesi ja uskon että ei kukaan tule tarjoilun taikka ulkoisen prameuden takia juhlimaan :) Lapsesi saavutus on tärkein.Voimia ja jaksamista teidän perheelle,usko pois,täällä kitkuttaa joku muukin ;)


    • ytyt

      "en saa sosiaalitoimistosta mitään muutenkaan (tulot normirajalla) saati sitten juhliin -pihallehan sieltä naurettaisiin."

      Saat. Sinun tyttäresihän on jo aikuinen ihminen, joten jos hän käy anomassa niihin rahaa, niin silloin sitä myönnetään. Ja pitäisi sitä myöntää harkinnanvaraisena myös sinullekin.

      Käy kysymässä ja pyydä nimenomaan sitä harkinnanvaraista tukea niihin.

      • kyllä sanoa,

        että toivottavasti tuo ei ole totta! Ettäkö juhliin saisi yhteiskunnan rahoituksen!?!
        Jo on aikoihin eletty...


    • Minun vanhempani ovat järjestäneet kuudet lakkiaiskahvitukset, eikä niistä viidet olleet sen kummemmat kuin kakkukahvit kotona. Yleensä porukka tuo niitä rahalahjakortteja ja vähän kai niistäkin voi jälkikäteen käyttää kulujen kattamiseen, jos niistä kakkukahveista mitään suurempia kuluja edes tulee. Lyyran ei tarvitse olla kultaa. Kultaisen lyyran voi hankkia jälkikäteen jos haluaa. Moni joka lähtee esimerkiksi teknilliseen yliopistoon opiskelemaan tyytyy vaan messinkiseen lyyraan, koska kuitenkin joutuu hankkimaan sen tupsulakin myöhemmin. Voihan sen ylioppilaslakin lainatakkin joltain, ja ostaa sitten myöhemmin jos katsoo aiheelliseksi. Kyllä ne lakkiasikahvit voi järjestää jos vaan on tahtoa.

      • cvbxx

        Mistä ihmeen "kultalyyrasta" täällä puhutaan? Sellaista ei tarvita. Yo-lakissa on valmiina joku metallinen lyyra ja ainakin 80-luvun alussa se kelpasi kaikille meille ylioppilaille. En muista, että kukaan olisi erikseen ostanut äidilleen kultaista lyyrakorua (vaikka niitäkin myytiin jossain).

        Aloittaja onkin jo saanut valtavasti hyviä vinkkejä ja kannustusta. Ja onnea hänelle fiksusta lapsesta!
        Pikavipeistä: ei kannata ottaa, pelkkää murhetta, kokeiltu on.
        Sossu: kannattaisiko soittaa oman alueen sosiaalityöntekijälle, kertoa taloudell. tilanne ja kysyä, onko mitään mahiksia saada edes jotain avustusta? Hakemusta ei kannata turhaan ruveta jättämään. Ekaan hakemukseen tarvitaan monta paperia ja talonkirjaote yleensä maksaa (meidän yhtiössä jotain 8,50 e.)
        Minäkin ehdottaisin yhdeksi vaihtoehdoksi nyyttäreitä. Yksi tuo paketin jäätelöä, toinen hillon tai suklaakastikkeen, kolmas keksejä. Kahvit varmaan järjestyy omasta takaa.
        Minusta tarjottavaksi riittää myös esim. kahvi/tee ja täytekakku. Suolaiset voi jättää poiskin, jos raha ei riitä. Vieraat syökööt kotona lounasta alle.
        Ja voit sanoa, että annat oman lahjasi myöhemmin, hän ymmärtää. Jäljennä vaikka runokirjasta jotain kaunista siistille paperille, tai kirjoita omia helliä ajatuksiasi, merkitse päiväys, ja sido kääröksi lahjanarulla. Vaatteita ei ole pakko ruveta ostamaan.
        Tärkeintä on porukan positiivinen asenne. Prameatkin juhlat voivat olla ahdistavat, jos ihmiset eivät oikein osaa rentoutua.
        Iloitse siitä, että hän on menestynyt!


    • valkolakkirenttu

      ihminen oppii elämään ilman juhlahumuakin, joissa itse tarkoitus unohdetaan materiaan. pari kukkaa, ja runonlirutus riittää näyttämään ihmiselle toisen ihmisen välittämisen tason, ei paskantärkeät juhlallisuudet yltiö ällöttävine mielistelijöineen. positiivisesti ajatellen rentunruusukin käy. itkut sikseen, maallisesti köyhänä eläminen on monintavoin arvokasta henkisesti.

    • Köyhä myös...

      Tässä muutama vinkki
      Edullista tarjottavaa: Osta lehtitaikinaa ja tee kinkku/jauhelihahyrriä (ohje myllyn paras-sivulta), täytekakkua ei tarvitse olla vaan tee pieniä makeita paloja kääretortusta johon laitat kermavaahtoa päälle ja ehkä koristeeksi esim.kiiwiä, persikkaa, suklaata tai nonparelleja (ehkä kotoa löytyy jo jotain sopivaa). Ja pullahan on edullista kun itse tekee... Jos haluat vielä jotain makeaa tarjota, niin osta keksejä, halpoja ja hyviä merkkejä kyllä kaupasta löytyy!
      Kutsu vain ihan lähimmät ihmiset, he ymmärtävät tilanteesi!

      Eihän se haittaa jos kupit ja lautaset ovat eri paria, kyllä se makea ja suolanen syötävä maistuu yhtä hyvältä kuin parillisista kupposista. Ja tytärtäsihän siellä juhlitaan, eikä arvostella lautasia ja kuppeja!

      Osta ruusukimppu ( saa aika edullisesti) ja laita keskelle pöytää vesimalja johon laitat kukat kellumaan ilman vartta. Hieno ja erilainen koriste. Ja jos haluat vielä enemmän koristella, niin laita pohjalle luonnonkiviä, ne ovat kauniita. Säästä kimpusta yksi ruusu tyttärellesi.

      Käykää ihmeessä katsomassa kirpputoreilta vaatteita. Ja jos sieltä ei löydy sopivaa, niin "tuunatkaa" vanhoja vaatteitanne. Esim.tiimarista saa edullisesti nauhoja, paljetteja ym koristeita joita voi laittaa vaatteisiin. Jos ei halua "tuunata" eikä kirppiksellä käydä, niin sehän on pääasia, että vaatteet ovat puhtaat ja silitetyt!

      Ja mitä tulee valokuvaan, eihän sitä tarvitse mennä valokuvaamoon ottamaan. Jos sinulta löytyy kamera, niin menkää ulos ottamaan (jos sää sallii) kuvia. Mikä sen hienompi tausta kuin vihreä luonto! Ja jos itselläsi ei ole kameraa, pyydä lainaksi sukulaiselta, ystävältä, naapurilta!
      Netin kautta pystyt myöhemmin tilaamaan kuvat suoraan kotiin edullisesti (esim.ifolor, extrafilm) ja kiitoskortit voit tehdä tyttäresi kanssa.


      Tyttäresi ymmärtää tilanteen ja lahjan hänelle voit ostaa myöhemmin. Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain hyötyä. Ei muutakuin hyviä juhlia ja nauttikaa päivästä!

    • Äiti ja mukulat

      Äkkiä lainaamaan mekko ja kengät! Viime vuoden juhlijoiden kaapeista löytyy varmasti joku hamonen jonka voi tuunata. Ei kaikilla ole juhlia ensiviikonloppuna! Kampauksen teette itse (väri 10e). Kakut teet itse, sekä voileipäkakun (alle 15e) ja täytekakun (alle 10e). Siideriä skumppalaseihin ja kaunis kahvikattaus. Ei juhlan tarvitse sen isompi olla. Seitsemän sortin kekkerit ovat vanhanaikainen. Tyylikästä ja yksinkertaista, sellainen on in, ja sopii köyhänkin kukkarolle ;)

      Hei.... äkkiä hihat heilumaan. Ole rohkea ja pistä toimeksi! Tee juhlista ikimuistoinen, ja elätte sitten satasella seuraavan viikon, niin mekin

      T; 4 lapsen yh, joka taikoilee täällä juhlia nyhjää tyhjästä -tyylillä.

      • kukkkkaro

        itku :(
        tiedän tunteen paremmin kuin hyvin. Mutta, niinkuin täällä jo jotkin sanoivatkin, että ihan voi lainata tutuilta tarvikkeitä. Astiasto seurakunnalta tai työttömien ruokalasta jos sellainen paikkakunnalla on.
        Tarjottavat voivat olla muutakin kuin ne perinteiset kakut. Vaikka sellainen jäätelömarenkikakku, halpa, helppo, nopea ja hyvä. Itse tehtyjä tuulihattuja suolaisella täytteellä, vaikka tonnikalaa ja muuta tai kasvistäyte. Juhlat ovat teidän, eikä tarvi pröystäillä rahalla. Hyvät, mukavat juhlat saa pienellä rahalla.
        Itsellä on häät tulossa ja ostin kauniin, halvan kankaan ja vein ompelijalle. Teetän perus kotelomekon ja ompelija on edullinen. Kaikkineen tarvikkeineen ja ompelijantyöt päälle, hintaa tulee n.25e. Jos joku tuttu osaa ommella, aina plussaa. Kannattaa kokeilla.
        Älä vaivu synkkyyteen vaan nyt ideoimaan ja toteuttamaan! Teette juhlat itsellenne, ette naapureille! ;)


    • poikavvan

      Onnea teille!

      Oletko harkinnut pyytää apua seurakuntasi diakoniatyöltä, jos rahaa ei sossulta tipu? Heillä on mahdollisuus tukea perheitä erilaisissa tilanteissa.

    • jassu123

      käväiset kirkon diakonia ihmisen kanssa puhumassa. En nyt itse osaa sanoa, mikä on virallinen nimitys hänelle, mutta kyllä siellä seurakunnan toimistossa tietävät. Sanot, että nyt tarvitset vähän ruokarahaa valmistujaisia varten, niin sieltä saa kyllä, kun pyydät. Ystäväni sairastui ja oli todella pahassa pulassa ja sai kuin saikin vuokrarahat ja ruoka "kuponkeja" sieltä. Itse olen veroja maksellut ev.lut. seurakuntaan koko ikäni, joten soisin, että työttömät voisivat saada hätäänsä apua..

    • vuodestatoiseen

      ...hyvin tilanteen - omien lasten kanssa oli aikoinaan myös miettimistä, miten kaiken aina sai järjestymään, rippijuhlat ja yo-juhlat yms...mutta meillä oli rakkautta ja substralia, ja pelattiin yhteisvoimin, lapset lainasivat omistaan ja onneksi sukulaisemme ovat aina olleet varakkaampia kuin me, jotka emme oikein osanneet käyttää rahaa oikein. Oli siinä 90-luvullakin lamalla näppinsä pelissä. Nyt olen pienituloinen yrittäjä, mutta olen oppinut tulemaan pienellä toimeen. Meillä kaikilla on nyt kaikki hyvin - tosin kun kesäkuun sukulaisten monet juhlat vievät budjetista aimo loven, ja kun elämänasenne on se että omilla tullaan nyt toimeen, tästäkin selvitään voittajana.
      Jaksamista kaikille pienituloisille, tämä kevätkesä on tuskien taival taloudellisesti, samoin joulunaika. Uskotaan parempaan ja sillä välin yritetään parhaamme! Onnea ylioppilaalle ja hyvää kesää koko perheelle!

    • kissalady-82

      kyl se vois myöhemmäl iäl vähän jäädä harmittamaan ettei lakkiaisia pidetty koska tiedän omasta takaa sen koska itellä meni rippijuhlat ja siskolla lakkiaiset piloille vaan se takia kun vanhempien ero sattui just silloin ku sisko pääsi lukiosta ja ite ripiltä parin viikon päästä siitä.. vaikka on sillä tavalla nuorelle naiselle tärkeä juhla niin voisi pitää ees pienemmät juhlat sen takia et on saanut niin hyvän todistuksen kuten kerroit ja pitää sitten vähän myöhemmin esim isommat juhlat jos saatte sitä rahaa enemmän kasaan kesän aikana..

    • äiti76

      mutta sä olet tiennyt 3 vuotta, että tälläiset juhlat ovat sitten tulossa etkä silti ole tehnyt asialle mitään ? Mä tekisin ainakin kaikkeni, että juhlat saataisiin aikaan ja samaa odottaisin myös siltä juhlakalulta eli hänenkin olisi luullut halunneen olla töissä välillä ja täten kantaa korkensa kekoon. En tarkoita, että pitäisi olla hulppeat juhlat viimeisen päälle, mutta luulisi, että sinullakin on ystäviä, sukulaisia ja lapsella kummeja, jotka auttaisivat leipomisessa ym järjestelyissä. Rahanlainaamista en minäkään kannata, mutta kyllä sä olisit saanut rahat kasaan ja juhlat järjestettyä jos olisit ennakoinut ja delegoinut asioita.

      Ei lapsesi pitäisi kärsiä siitä, ettei sinulla ole ammattia tai työtä. Mä olen itsekin työtön ja saan yhteensä 1000e kuussa käteen, mutta mulla ei olisi edes vaihtoehtona se, ettei mitään lapsen ansaitsemia juhlia järjestettäsikään ja aikuisen ihmisen - niinkuin tyttösikin jo on - odottaisin osallistuvan kuluihin ja järjestelyihin myös. Kuitenkin ylppäritkin ovat kerran elämässä olevia tapahtumia joista lapselle pitäisi jäädä hyvä muisto. Ihan varmasti lapsesi on todella pettynyt, vaikka ehkä sinulle muuta sanookin.
      Me eletään kuitenkin Suomessa jossa kaikki saavat rahallista apua niin halutessaan. Vähän tulee nyt sellainen olo ettet hirveästi edes välitä koko juhlista kerran et sossustakaan asiaa edes kysynyt, koska olisit voinut saada sieltä ns harkinnanvaraista toimeentulotukea juhlia varten.

      Mä olisin vaikka viikon syömättä kunhan vain lapseni saisi juhlat.

    • Kuun Rakas

      Ei ole vaikeaa kuvitella miltä tilanteesi tuntuu. En ehdi lukea millaisia vastauksia olet saanut, mutta haluan kuitenkin jotain itse sinulle kirjoittaa.

      Älä lannistu, sinulla on oikeus iloita ja juhlistaa tyttäresi valmistumista resurssiesi mukaan. Miten olisi, saisitteko tuttavilta lainaksi vaatteita, niin ettei kaikille tarvitsisi ostaa? Kirppiksiltä saa myös nykyään tosi hienoja vaatteita ja kenkiä myös. Kukkia saa luonnosta, yksi ruusu riittää ylioppilaalle jos haluaa sen antaa.

      Esim lehtitaikinasta tai voitaikinasta saa pasteijoita edullisesti. Niihin kelpaa täytteeksi mikä vaan. Keitetyt kananmunat, sipuli ja tonnikala (ripaus suolaa ja mustapippuria) on hyvä, edullinen ja maukas täyte. Kasviksetkin käy, riisin kanssa voi laittaa mitä vaan täytteeksi. Pikkuleivät on monessa kaupassa nykyään todella edullisia, esim Lidlissä! Juhlia ei ole pakko isolla porukalla, ruokaahan sinä kuitenkin ostat joka tapauksessa. Ehkä saat samalla rahalla jotain mistä saisi teidän perheen kesken pienet juhlat aikaiseksi? Melko tavallisesta tarjottavasta saa mielikuvitusta käyttämällä juhlavan näköistä kun laittaa pöydän koreaksi.

      Minun omat yo-juhlani oli aikoinaan vaatimattomat, mutta kivat. En edes odottanut juhlia, olen itsekin melko vaatimattomasta perheestä. Ajattelin ettei äidilläni ole varaa järjestää juhlia, olisin hyväksynyt senkin. Ihaninta oli että ukulaiset halusivat tulla juhliini, ei se haitannu yhtään että tarjoilu ei ollut viimeisen päälle. Minulle oli pääasia että sain kohtuu hyvät lukion paperit ja että vanhempani olivat siitä iloisia.

      Uskon että mitä sitten teetkin, tyttäresi ymmärtää ja iloitsee valmistumisestaan joka tapauksessa. Ei ilo elämässä ole materiasta ja hienoista tarjoiluista kiinni!

      Onnea sinulle ja tyttärellesi joka tapauksessa! Olet onnistunut hienosti tyttäresi kasvattamisessa, onhan hän saavuttanut jo jotain, ylioppilaaksi kirjoittaminen ei ole itsestään selvyys vielä nykypäivän Suomessakaan. Hän voi hakea opiskelemaan luultavasti sellaiselle alalle joka häntä kiinnostaa. Sen olet sinä äitinä mahdollistanut! Se ei ole kaikissa perheissä mahdollista joko rahallinen tai henkinen tuki ei ole riittävää kaikissa perheissä. Iloitse tästä kaikesta ja osoita tyttärellesi että olet ylpeä ja iloinen! Se luultavasti merkisee hänelle jotain :) Hyvää kesän jatkoa sinulle ja perheellesi!

    • qwrnbfiahwiu

      Facebookissa on ryhmä nimeltä Annetaan/lahjoitetaan/vaihdetaan/vastaanotetaan
      kirjoita sinne mitä tarvitset niin 30 000 ihmistä haluu auttaa sua kierrättämällä omia tarpeettomia tavaroitaan.
      Suurimmalla osalla ihmisistä kai se lakki on käytössä vaan yhden päivän ajan, kun se on niin ruma ettei sillä viitsi kampausta tuhota vappuisinkaan, joten lainalakki saattaa olla hyvä rahaa säästävä ratkaisu? En tiedä sun tyttären lakin arvostuksesta.

    • heljätuuli62

      Teidän tilanteenne on hankala. Minulla oli sama juttu 100e tilillä ja sillä piti järjestää valmistujaisjuhlat ja normaali eläminen, mutta tytär osti huutonetistä hameen 5e ja uusi sitä itse. Tarjoilu tehtiin ihan itse hankin leipää (-50%) Tein voileipiä, kuivakakut tehtiin itse sitten ostin juuston (Edam arkijuusto 3,90) tein niistä suupaloja höylällä ja laitoin coctailtikun. Kaffet oli tarjouksesta ostettu 1,95/05kg. Se oli se ylellisyys. Mutta jos ei olisi ollut siihen varaa niin olisin tarjoillut teetä. Itsetehtyä mehua lapsille ja niille jotka eivät kahvia juo. tosin minulla on veli joka teki täytekakun jonka saan maksaa myöhemmin, mutta ajattelin ostaa kääretostun kymppi kääretosttu tai euroshopper 0,99e. Torilta kävin ostamassa halpoja vihanneksia 1e/pussi. Kyllä te juhlat saatte, mutta se vaatii hiukan mielikuvitusta ja luovuutta. Uskokaa minua olen samassa tilanteessa. Lakkiin voi pyytää sponsoria esim. koululta, lainata jonkun. Omaisille on pääasia että' on siistit ja puhtaat vaatteet päällä. Onnea kovasti ylioppilaalle ja kaikkea hyvää teille.

    • Ei ole helppoa tässä maassa yksinhuoltajan elämä... Vaikka käynkin töissä, ei rahat silti riitä kuin valttämättömiin menoihin.. Uusista vaatteista on turha edes haaveilla ;(( Minkä kokoisia vaatteita teillä käytetään?? Meillä olisi ainakin sellaisia lahjoittaa.

    • Juhlafriikki

      Ymmärrän tilanteesi ihan omakohtaisesti vaikka en olekaan yh. Olet saanut niin paljon hyviä vastauksia ja kommentteja, että ma sanon vain: käytä mielikuvitustasi enemmän kuin rahaa. Jos tuntuu että oma ei riitä, niin sulla on fiksu tyttö, lyökää viisaat 'päänne yhteen'.

      Nykyajan kekseliäät immeiset tekevät juhlahetken mielikuvituksella, ei välttämättä rahalla ollenkaan, oli sitä tai ei. - Hauskaa, omanlaistanne ja -näköistänne juhlaa toivoen ja toivottaen.

    • Jade64

      Yh kolmen lapsukaisen äiti täälläkin sinua huhuilee eli hienoja ideoita olet saanut ja apua olisi tarjolla myös eli pistähän niille jotka lähellä asuvat postia niin voisit saada edullisesti tarpeitasi ostetuksi tai lainaksi. Itse olen paljon käyttänyt huuto.nettiä tavaroiden ostossa, mutta kuka mitenkin.
      Itse asun helsingissä eli jos apua tarvitset niin laita postia tulemaan, energiaa sinulle tähän viikkoon ja hienosti kaikki menee vähälläkin sillä rakas ajatus tärkein **:))

    • Kaikki menny

      Todella ikävää,että sinulle itsellesi iskee näin pahasti asia,mutta sinulla mitä ilmeisemmin todella ihana tytär ja vielä äitiään arvostava.Se on jo suuri kantaja tehdä teidän näköset juhlat.Kahvia ja pientä purtavaa,eikä varmasti kukaan napise.Eihän sitä varmaan tartte kovin suuria juhlia järjestää,vaan ne tärkeimmät ihmiset.
      Oma tyttäreni ei halunnut lähihoitajaksi valmistuessaan edes juhlia,ei yhtään mitään.Pienen lahjan hälle ostin ja se oli siinä.Uskon sinun tyttäresi ajattelevan enemmän maan läheisesti asioita,kuin leijuvan pilvilinoissa,eli olet todella upeasti ainakin kasvattanut jälkipolvesi,joten juhlat ovat sivu seikka vaan.Tuskin tyttäresi on pahoillaan jos saa lahjansa sinulta vasta myöhemmin,sitten joskus,kun talous antaa myöten.Ajatus se tärkein on,eikä se tarjoilun ja muun krääsän määrä.
      Ei se elämä itelläänkään ole mitään juhlaa,eikä ne eurot riitä,kun eihän euron myötä mikään kallistunut...hinnat siirrettiin vaan suoraan euroiksi...ajatella,että maitolitraki nosti hintaansa vaan huimat kuusinkertaiseksi :/
      Meillä kanssa firman konkka takana,kaikki meni,ihan kaikki.Jäi sentään vatteet ja huonekalut,vanha lahoova auto,joka sekin tyttären nimissä.
      Kolmihenkinen perhe ja koira,eikä mulla ole osaa ei arpaa tähän poikaan,joka meil asuu,isännän oma.
      Tyttäreni ei ole ikinä halunnut saman katon alle tämän pojan kanssa,vaan muuti jo 16 vuotiaana omaan asuntoon ja sillonkin hoiti itse kaikki avustuksensa,joten jossain olen onnistunut,saanut lapsen kasvatettua jalat maassa pitäväksi ja asiat asiana ottavaksi.
      Hän kävi koulua ja lopulta teki myös töitä siinä ohessa,eikä ole tähän päivään mennessä tullut minulta rahaa pyytämään...tietää,ettei sitä ole.
      Olen itse auto-onnettomuuden uhri,kukaan ei korvannut kipujani,vammojani,pysyviä haittojakaan ei noteerata,mutta töihin en ikinä pääse,olen eläkkeellä.
      Vakuutusyhtiö pesi kätensä koko asiasta.
      Saan todella pientä eläkettä,mieheni saa työmarkkinatukea ja vuokra on päätä huimaava,sossupa ei sitä vuokraa maksa,vaan meidän on revittävä ne rahat jostain asumistuen lisäksi...Talossa ei ole hissiä ja itselläni on todella vaikuksia kulkea rappuja,mutta minkäs teet,kun sossu päätti meidän puolesta,että minä olen täysin kykenevä tähän taloon asumaan vammoineni...Kun oli viime hetket käsillä lähteä kodista pois,kun sen vouti myi.
      Saisitko mahdollisesti kirkolta jotain ruoka-apua...edes jotain,tiedän miltä sinusta tuntuu,se ei helpota,vaikka laspi olisi mitä mieltä.

    • titi84

      Hei!

      Oletko kysynyt sos.huollosta tuota asiaa? Itse myös 2 lapsen yh ja esim lasten syntymäpäiviin olen saanut tietyn summan käytettäväksi..

    • YO99

      Täällä onkin jo tullut vinkkejä vaikka kuinka paljon kuinka järjestää ne juhlat hyvinkin pienellä rahalla. Aloittajalle kaikki myötätunto, mutta myös hieman kritiikkiä siitä, että miksi vasta nyt miettiä asiaa jos juhliin on aikaa enää 5 päivää? Tulevat juhlat ovat olleet tiedossa viimeiset 3 vuotta ja ainakin sen 2kk YO tulosten varmistuttua. Nyt hihat heilumaan sen edestä minkä kykenee!

      Tyttäresi on juhlansa ansainnut, sanoo hän mitä tahansa. Tottakai kuka tahansa täysjärkinen ja vastuuntuntoinen lapsi joka tietää perheen taloudellisen ahdingon haluaa kieltäytyä juhlista. Mutta sydämessään niitä tahtoo silti sanoo se suu mitä tahansa, varsinkin jos vanhojen tanssitkin on jätetty väliin. YO päivä on yksi elämän suurista hetkistä. Tästä se taatusti äidinkin stressi ja paha mieli johtuu eikö?

      Nyt nopea kartoitus siihe, mitä voi tehdä ja mitä ei. Rahat lasketaan kasaan sitä mukaan mihin on varaa. Eikö isää ole kuvioissa ollenkaan, isovanhempia? Kummit? Entä käykö tytär itse töissä? Sosiaalitoimistosta olisi totta tosiaan voinut saada apua, mutta sen voi unohtaa näin lyhyellä varoitusajalla, koska paikkakunnasta riippuen, käsittelyajat vaihtelevat viikosta kahteen. Lain mukaan päätös pitäisi tehdä 8 työpäivän aikana. Tietysti, jos kyseessä on jokin todella pieni paikkakunta, niin eihän kysymällä mitään häviä! Yhteys omaan seurakuntaan on yksi keino, sieltä voi saada yllättävääkin apua.

      Lopullinen juhla sitten järjestetään sillä rahamäärällä mihin budjetti riittää, oli sitten kyseessä 20 tai 120e. Kaikki turhuudet, kuten kukat, lahjat, uudet vaatteet ym hörsylät voi unohtaa. Koulun puolelta ainakin yleensä jokainen oppilas saa kukan, unohtamatta opiskelutovereilta saatuja kukkia! Vieraillekkin voi päivänsankari kohteliaasti ilmoittaa, että toivoo mahdolliset kukitukset ennemmin rahana. Niin minäkin aikoinani tein, ja saatu rahamäärä oli melkoinen.

      Ja juhla on tosiaan ikimuistoinen, oli se millainen tahansa. Täällä kovasti puhutaan siitä, kuinka tytär oppii rahan arvon jne. mutta mielestäni tässä olisi myös sellainen oppi, että oli kuinka tiukkaa tahansa, niin kyllä hätä keinot keksii. Ja muistoksi jää vielä se, että vaikka äidillä olikin todella tiukkaa, hän silti keksi keinon järjestää omalle lapselleen kaunis muisto. Oli sitten kyseessä pelkästään perheenkeskeinen piknikki, läheisimpien ihmisten kahvitteluhetki tai kymmenpäinen kissanristiäinen. Pääasia ettei jättäisi päivää kokonaan huomioimatta!

      Onnea matkaan ja mitä kauneinta ja ikimuistoisinta YO päivää sekä tyttärelle, että äidille!

    • pa

      Tytär valmistuu ja rahat loppu.
      Tilanne ratkaistaan niin, että leivon itse piirakan, kakun ja piparia.
      Vieraita ei ole kuin 9 hlö ja loput jätettiin kutsumatta.
      Vanhoilla vaatteilla mennään. Lakki ainut uusi, josta ei haluttu luopua.
      Pakko tyytyä tilanteeseen, kun ei ole muuta vaihtoehtoa.

    • Hei, vastaa sähköpostiini.

      Ilmoita missä asut, jos asuisit vaikka lähellä?

      -c-

    • maisterisminä

      Ei minullekkaan mikään huono mieli koskaan ole jäänyt vaikkei lakkiaisjuhlia järjestetty aikoinaan eikä mitään muutakaan. Se juhlien järjestäminen taitaa olla sinulle tärkeämpi asia kuin tyttärellesi. Kyllä hän sitten tulevaisuudessa ehtii juhlia vielä monet kerran, joten usko tytärtäsi ja unohda koko juttu turhanpäiväisenä ja elele varojesi mukaan.

    • Ideoita

      Missä päin asut? Voin mielelläni auttaa käytännön järjestelyissä ja leipomisissa jos koordinaatit osuvat maantieteellisesti vaan kohdalleen. Varmasti myös sukulaisesi ja ystäväsi auttavat. Olen ollut monissa perhejuhlissa joissa teemme aina nämä hommat talkoina - yksi leipoo kakun, toinen tuo suolaiset ja yksi vaikka kotitekoiset piparit. Kahvikupit ja servetitkin jaamme aina sen mukaan kuka niitä eniten tarvitsee. Kaikki ovat valmiita auttamaan, koska tietävät että saavat sitten aina vastavuoroisestikin apua. Ja kyse ei edes ole välttämättä aina rahasta - varakkaampienkin sukulaisten juhlat on ollut hienoa puuhata yhdessä ja tunnelmakin on silloin paljon lämpimämpi kuin jossain ökykalliissa catering-bileissä.

      Itse keität sitten vaikka kahvit, siivoat kodin nätiksi ja keräät paljon kukkia ja vaikka koivunoksia luonnosta pihalle ja kotiin, hankit tyttärellesi nätin mekon vaikka lainaan sukulaistytöltä, kirpparilta tai kaverilta ja sitten vaan nautit suuresta juhlasta läheistesi kanssa. Lakin saa varmasti lainaan, meillä kaikkien sisarusten lakit olivat kierrätystavaraa.

      Lahjat ovat sivuseikka, mutta niitäkin varmasti tulee vierailta. Ohjelmaksi riittää äidin puhe tyttärelle ja jos suvussa on innokkaita laulajia tai soittajia, niin siitähän saa lisää ohjelmanumeroa, joka tuo hienon tunnelman. Ylioppilaskuvat onnistuvat ihan normidigikameralla ja ovat takuulla paljon hienompia kuin valokuvaamon pyntätyt otokset. Jos teillä ei itsellä ole digikameraa, niin varmasti ystäviltä tai sukulaisilta voi sitä lainata tai pyytää jotakuta heistä toimimaan kuvaajana.

      Äidin paras lahja tyttärelle on siis lämminhenkiset juhlat - ei se mitä ne maksavat. Jos haluat myöhemmin antaa jotain ikimuistoista tyttärellesi, niin teetä hänelle kuva-albumi juhlapäivästä ja juhlan aikana otetuista kuvista. Hienon vieraskirjan saat edullisesti vaikka Tiimarista ja kun pyydät siihen juhlapäivän aikana kaikkien vieraiden onnittelutervehdykset ja sitten lisäät siihen loppuun oman tervehdyksesi ja onnittelusi ja kuvat päivästä, niin saat tyttärellesi ikimuistoisen lahjan, joka ei maksa juuri mitään ja jota ei mikään kultakoru voi korvata.

      Onnellista juhlapäivää!

    • Aivan yksinkertaista. Jos ei ole rahaa, niin silloin ei juhlita. Katselisit varakkaampia miehiä :)

    • Akviliina

      Teidän tunteesi, Pää pystyyn ja eteenpäin. Usko tulevaisuuteen, tulevaisuudessa tulee tilanteita joissa voit juhlia lapsiasi. Itse ajattelen että siivoan tai katson lasten lapsia, jotta omilla lapsilla ei olisi niin vaikeaa, tosin orjaksi en ryhdy. Mutta se tapa jolla voit takakäteen juhlistaa tytärtäsi ja tyttäriäsi. Ja Sydämmeliset Onnittelut Uuden Ylioppilaan Äidille, Hei SÄ olet kasvattanut ylioppilaan!

    • -Hanna-

      Niin.. pienetkin juhlat on parempi asia kuin ei ollenkaan juhlia. Äärimmäisen harva nuori ei ihan oikeasti halua minkäänlaisia juhlia. YO-lakki on niin ainutkertainen asia ihmisen elämässä, että pitää sitä kai jotenkin juhlia.
      Kutsu vain ihan lähimmät ihmiset. Siivoa koti kauniiksi ja laita luonnon kukkia koristeeksi. Tee täytekakku, ei monta euroa maksa kun itse tekee. Kakun kanssa kahvia. Jos vielä suolaisen vaihtoehdon haluat, tee vaikka voileipiä. Nekään eivät maksa monta euroa. Lidlistä saat halvalla, mikäli sellaisen lähellä asut.
      Vaatteet on kalliita, voi ihan hyvin laittaa entiset päälle. Ylioppilaalle voisi käytettynäkin jostain edullisesti löytää.
      Kukista riittää yksi ruusu.
      Todella pienelläkin budjetilla saat juhlat pystyyn, joten menee enemmän haluttomuuden puolelle jos juhlat sen takia jäävät järjestämättä. Ei millään pahalla, kuitenkaan.
      Tsemppiä teille!

    • Hoituu

      Olet saanut hyviä neuvoja ja ehkä jo huomannutkin, että jos rahaa on edes niihin leipomustarvikkeisiin, niin juhlat saatte kyllä pidettyä.

      Nyt vain lakkaat murehtimasta ja alat tehokkaasti järjestämään!

      P.s. vieraat varmastikkin ovat teille tuttuja ja tietävät ettet ole varoissasi, joten eivät odota mitään "hienoa" että turhaa tunnet alemmuuutta.

    • satuliisi

      Lohdutuksen sana, ne juhlat voi järjestää halvallakin.
      Itse järjestin omat ylioppilasjuhlat pienessä asunnossani kun ei mulla ole vanhempia ketkä olis niitä järjestänyt.
      Puvun teki ystäväni täti, maksoin vain tarvikkeet ja niihin meni vain 8 euroa, kun ostin halpaa kangasta. Kirppareilta löytyy usein kivoja mekkoja, niitä voi itse tuunata, lyhentää helmaa jne. Lakki maksaa aika paljon, mutta tänään näin kun joku kauppasi omaansa kirppiksellä. Voisko sitä kenties lainata joltakulta? Sitähän ei tarvitse muulloin?

      Ja sitten ne muut jutut. Itse en saanut luonnollisestikaan omilta vanhemmilta mitään lahjoja. Järjestin juhlat niin, että kutsuin sinne lähimmät ystävät ja sukulaiset. Sain heiltä rahaa lahjaksi, niin sain takaisin juhliini käyttämät rahat. Luultavasti teillekin joku toisi rahaa lahjaksi, niin niillä voi korvata osan menosita jos sovit siitä tyttäresi kanssa?

      Lyyraa et tarvitse, ei nyt ole sinulla sellaiseen varaa. Kyllä sinä itse sen muistat että olet ylioppilaan äiti!

      Ja tarjoilut. Tee täytekakku, munat ja sokerit ei paljoa maksa. Osta halvinta kuohu/vispikermaa päälle. Koristeeksi voi laittaa esim. kukkakaupasta muutamalla eurolla ostetun syötävän kukan! Ei tarvi muita koristuksia. Väliin hedelmäcoctailpurkki ja sekaan purkki rahkaa ja vispikermaa, riittää isoonkin kakkuun. Ei tartte hilloja tms.
      Jos on vieä vähän rahaa, tee tonnikalapiirakka. Ohjeet löydät Hellapoliisi.fi sivulta. Siitä ohjeesta tulee kaksi pellillistä, voit tehdä vain yhdenkin jos vieraita on vähän.
      Kahvinkeitto on onneksi halpaa. Maitoa ja sokeripalat kahvin kanssa. Jotain pikkuleipiä voit ostaa/ tehdä mutta ne eivät todellakaan ole välttämättömiä!

      Ei sinun tarvitse ostaa kukkia, vieraat tuovat niitä kuitenkin mukanasi.

      Älä pidä isoja juhlia, jos sinulla ei ole varaa. Juhlikaa oman/pienen porukan kesken, ne juhlat syntyvät ihan eri jutuista kuin hienoista ruuista ja juomista! Niin, juomista puheenollen: Pommac pullo ei ole kallis ja kuohuviiniäkin saa alle 6 euroa pullo, jos niitä haluaa tarjoilla.

      Omat juhlat menivät hienosti vaikka olinkin tosi köyhä silloin. (ja olen kyllä edelleenkin...) Vieraat kyllä ymmärtävät että kaikilla ei ole varaa kaikkeen.

      • satuliisi

        tuosta tonnikalapiirakkaohjeesta tulee siis yksi pellillinen, ei kaksi kuten väitin. Sori!


    • yo ja yh

      Hei,

      päivä on juhlimisen arvoinen - edellä mainituilla neuvoilla, kakkukahveilla vaikka ihan läheisten kesken ja jollain uudella vaatteella (kirppiksiltä löytyy varmasti jotain) saa jo pienen juhlantunnun. Voit varmaan kysyä etukäteen joltakin apua, pikku vippiä tai leipomisapua tai että joku ostaisi valokuvauksen/kakun/vaatteen yo-lahjaksi kun tilanteesi ei salli (eikä kalliita lainoja kannata ehkä ottaa). Oma äitini oli työtön kun valmistuin, enkä ollut ollenkaan noin sympaattinen ja kypsä kuin tyttäresi siihen aikaan, enkä osannut arvostaa hänen panostaan. Tilanteen mukaan pitää elää, mutta tärkeintä on, että resurssiesi mukaan näytät arvostuksesi lapselle. Minusta on yksi kuva, jossa olen aivan onnellisen näköinen kun äitini halaa minua yo-juhlassa - taitaa olla ainoita harvoja halauksia, jos ei jopa aikuisiällä ainut, mitä hänen aloitteestaan on tapahtunut :( eli tarkoitan että mikä lopulta merkitsee, on teidän välinen suhde ja että tuette toisianne. Juhlia tulee ja menee.

    • mi75ng

      Miten iso suku ja kaveripiiri teille olisi tulossa juhlimaan? Jos iso suku, niin eikö sieltä löydy yhtään isovanhempaa, tätiä, sinun ystäviäsi jotka voisivat auttaa vaikka leipomalla jonkun kinkkupiirakan juhliin? Missä lapsen isä? Jos pienet juhlat, niin kyllähän te yhden täytekakun voitte tehdä ja vähän korvapuusteja päälle (täytekakkuun ei mene kun pari desiä jauhoja, muutama muna ja täytteeseen purkki kermaa ja vähän pakastemansikoita väliin..)
      Mutta jos on surku surku..

    • ja hyvin meni

      Kun veljeni sai lakin ja minä ja toinen veljeni valmistuimme aikanaan ammatteihi, meillä ei ollut mitään juhlia kotona. Ei ollut sellaista kotia, jossa olisi voinut isoja juhlia järjestää Kukaan meistä kolmesta ei ole kokenut menettäneensä yhtikäs mitään.

      Jos tytär sanoo, että juhlat eivät ole tarpeen, niin hän on ehkä ihan tosissaan. Hänhän lakin saa, ei äiti.

    • pientä tarjottavaa

      Täällä onkin jo hyviä ohjeita.

      Kutsu vain ihan lähimmät ja pidä pienet juhlat. Mielestäni nykyään menee jo vähän överiksi, kun pitää olla 80 hengen juhlia... Kakkua, keksiä ja jotain pientä suolaista. Ei siinä sen ihmeempää tarvitse olla. Ehkäpä voisi harkita jopa nyyttäreitä, riippuu ihan vieraista mitä tuumaavat.

      Itselläni ei ollut lainkaan rippujuhlia. Lakkiaisiakaan ei ollut. Tein itse pukuni, kengät ostin uutena. En muista mistä rahat sain. Lakin ainakin osti isä. Käytetyn puvun voi löytää edullisesti. Ihmisiltä löytyy käyttämättömiäkin.

      Jos joku tuttu on kuvankäsittelytaitoinen niin hän voi tehdä kuvan. Ehkä saisit paremman kameran joltain lainaksi? Veljeni teki omalle lapsilleen ihan kivat kuvat itse. Kutsutkin oli itse tehtyjä.

    • köyhä yh...

      Kutsu kaikki sukulaiset ja ystävät nyyttäri periaatteella kyllä ihmiset ymmärtää toisten hädän ei kaikilla ole rahaa jatyötä.Ei ole mikään häpeä pyytää apua kirppariltatai joltain sukulaiselta varmaan löytyy jotain vaatetta ja joku ompelutaitoinen... mielikuvitus vaan peliin niin tulee loistojuhlat!!

    • mietintätäliiankauan

      itse nuorena ja lakin vasta saaneena sanoisin että tee näin: käytte perheen kanssa koulun lakkiaisjuhlissa josta jatkatte pelkän perheen kanssa rannalle piknikille... parit voileivät vain ja ehkä halpa punaviinipullo ja viinilasit, jotka tuo juhlan tuntua tilanteeseen. vähän leipiä ja täytekakku, sillä jo selviää! tämä voisi siis toimia jos säät sallii, ei kaiken tarvitse olla rahasta kiinni! idea se on tärkein, eli siitä vaan suunnittelemaan!:) mieluummin näin ihan vain perheen kanssa, kuin että kiskot väkisin kaikki sukulaiset teille ja käytät siihen viimeisetkin rahat, tytölle tulee vain huono omatunto!

    • kylhänjuu00+

      itse sain lakin myös ja sanoin vanhemmilleni että tätä ei tarvi todellakaan juhlia sen kummemin. Korkeintaan 5 vierasta saa riittää ja käpykakku pöytään, niin se on siinä sitten! ;) Ei kaikilla tarvitse olla sellaista tapaa, että kutsutaan kaikki 100 sukulaista syömään ja ihailemaan valkoista lätsää ja jauhaamaan siitä, että mitä tekee jatkos jne.. Jos sinun lapsesi vielä kerta sanoo, että ei tarvi mitään ihmeellistä tehdä juhlien eteen niin eikö kannattaisi häntä kuunnella sitten ? Hänen juhlathan ne ovat, eikö ? ;)

    • apea

      Hei!
      Voisin ostaa tytöllesi ruusun, ilmoita rohkeasti pankkitilisi numero sähköpostiini.

    • r

      ole ylpeä siitä, että tyttärellesi olet kuitenkin mahdollistanut tuon koulutuksen!
      itse olen katkera siitä, että lapsuudessani minut pakotettiin tiettyyn ammatilliseen koulutukseen monilapsisessa perheessä rahan takia. lukioon kaikki opettajat minua kannustivat ja olisin itse halunnutkin, mutta koska minulla ei itselläni ollut maksaa lukukausimaksuja ja kirjoja itse oli se mahdollisuus minulta poissuljettu.
      kävin kyllä iltatyössä 15vuotiaasta, mutta " käytät meidän sähköjä, vettä ja syöt ruokaa, niin saat luvan maksaa niistä"- oli vanhempien ajatusmaailma. se mitä itselle jäi, meni vaatteisiin, sillä: "sinun pitää opetella tulemaan toimeen, sillä, minkä ansaitset". että sellaista. eväät elämään ovat toisilla heikommat kuin toisilla.

      • tyytyväinen,

        Että lapsesi sai sen valkolakin. Ei se ylioppilastitteli nykyään ole mitään mullistavaa,joten suhteuta se elämääsi,niin eiköhän se helpota oloasi.


      • hmmp

        jos teillä yhtään on rahaa niin..esim jos te itse leivotte kakun ja vaikka pullia ja keksit niin siinähän olisi jo tarjottavaa ,koska ei kaikki mitään "kunnon ruokaa" yo juhlissa tarjoa:)(tai vieraat sitä odota..etenkin jos vai tuttuja tulee),meillä tehtiin ainakin niin ja tarjottiin myös mehua ja kahvit :)) meidän perhe on me 3lasta ja äiti.mekin olemma aina tienneet rahatilanteemme ja en odottanut mitään juhlia mutta äite halusi pitää ja ne pidettiin lähimmille pieni muotoisesti "talkoohengellä"


        tsemppiä :)


      • huunet
        hmmp kirjoitti:

        jos teillä yhtään on rahaa niin..esim jos te itse leivotte kakun ja vaikka pullia ja keksit niin siinähän olisi jo tarjottavaa ,koska ei kaikki mitään "kunnon ruokaa" yo juhlissa tarjoa:)(tai vieraat sitä odota..etenkin jos vai tuttuja tulee),meillä tehtiin ainakin niin ja tarjottiin myös mehua ja kahvit :)) meidän perhe on me 3lasta ja äiti.mekin olemma aina tienneet rahatilanteemme ja en odottanut mitään juhlia mutta äite halusi pitää ja ne pidettiin lähimmille pieni muotoisesti "talkoohengellä"


        tsemppiä :)

        huutonetistä voisi myös löytää halpaa vaatetta itse olen nähnyt nättejä mekkoja, käytettyjä tai käyttämättömiä :)


      • vaihtoon

        Nykyisin kaikilla on mahdollisuus opintotukeen ja koulutukseen. Väliinputoajia ovat nuoret, joiden vanhemmat ylittävät tulorajat, mutta eivät tue 18-20 v opiskelijalapsiaan.

        Nykyisin on mahdollisuus myös aikuisopintotukeen. Jos sinulta nuorena evättiin lukio, miten olisi iltalukio katkeruuden sijaan.


    • itteliina

      Nyt EHDOTTOMASTI hylkäät ajatukset ensi viikon juhlista ja teet niin kuin tuttavani teki eli annat likalle lahjaksi vaikka yhteisen matkan, jonka teette vaikka muutaman vuoden päästä. Näin teki ystäväni ja voit olla varma, että tytöllä oli hyvä mieli, kun pääsi opiskelijana pitkälle reissulle n. 3 vuoden kuluttua lakkiaisista.

      Ostakaa lakki, tytölle kiva kesämekko jota voi käyttää muulloinkin kuin juhlissa ja tehkää omanlaisenne juhlat. Nämä ovat realiteettinne, jotka eivät lannista teitä. Tarjoat tässä nyt tyttärellesi sellaisia elämän eväitä, joista hän voi olla myöhemmin kiitolilnen. Elämä on tässä ja nyt.

    • isoämmi

      kirjoitat että tililläsi on vielä parisataa, kyllä sillä rahalla järjestääpi juhlat, olen tutustunut saamiisi vastauksiin ja niistä kyllä löytää vinkkejä. juhlamekkojahan voi entisiä vähän tuunata jos se on kiusana ei muutama rusetti tai nauha paljoa maksa kekseliäs täytyypi rahattoman olla olisit hakenu eu-ruokapaketin sielä on jauhoja- hapankorppuja ym jo niistä muutamalla lisäaineella saapi paljon tarjottavaa, sitä on kuule joutunut käyttämmäämn päätään näissäkin hommissa eikä se auta ruikuttaa rahattomuuta minulle ainakin tuo parisataa on isoraha, itte oon nykki ollu vuojenaikana neljästi sairaalasa mm. neljänsuonen ohitus sydämmeen ja toinen vakava juttu oli syöpäleikkaus, eikä yhtään kangerra pörssissä ei ooko 4euroa mutta taasen tulleepi muutama euro tilille ko maksavat eläkkeen eikä siinäkkään oo montaa numeroa, toivompa sinulle valoisempaa mieltä ja hyväksy tilanne niin se oma mielikin kirkastuupi terveisin isoämmi

    • näin on

      Osta tytölle nätti kesämekko, kutsu 3-5 ystävää, jos sukulaisia ei liikene, syökää kakkua ja juokaa malja. Aivan ihanat juhlat on siinä!

      Minä en muuten pitänyt omia yo-juhlia lainkaan, koska en tykkää patsastelusta. Todistuksessa pelkkiä älliä eli juhlamieltä oli riittämiin ilman pileitäkin.

    • kuulin

      avustusta kirkolta, ilmeisesti he auttavat.

    • Financialtimes

      Hei,
      Laitatko s-postiosoitteesi tulemaan niin voin lahjoittaa pari tuhatta euroa tilillesi, niin saat juhlat järjestettyä

    • ei lannistuta

      Olin pari vuotta sitten yh-äiti ja elin tiukasti. Sukulaisten juhlia jätin väliin mutta omien lasten kohdalla pidin juhlat aina.

      Minulla oli sama tilanne että toimeentulotukea ei tippunut ja siksi piti keksiä selviytymistapoja.

      Juhlat voi juhlia kotipiirissä vaatteilla mitä jo on. Ei vaatteet juhlaa tee vaan ihmiset.
      Minulla oli lapsen rippijuhlat tulossa ja rahatilanne suht sama kuin sinulla. Katsoin mitä kaapistamme löytyi ja kävin kirppiksellä. Löysin pojalleni paidan (itse juhlakalu) 1,50 eurolla ja oli onnellinen.
      Mitä tarjoiluun tulee niin pieni on parasta. Minun motto.
      Jos sinulla on pakkasessa marjoja niin sulata kaikkia mahdollisia. Laita ne vaikka irtopohja vuokaan tai johonkin muuhun kulhoon ja kaada päälle hyytelösokeri, ainoa rahallinen kustannus. Hyydytä "kakku" ja kumoa just ennen juhlien alkua tarjolle ja koristeeksi koivunlehtiä, Itse tein näin ja kaikki ihastelivat kekseliäisyyttä. Ei sen kermakakku tarvi olla. Kahvi,tee joku keksi. Suolaisena minulla oli ruisleipää ja itse tehty levite: margariinia, valkosipulia, suolaa ja ruohosipulia. Kaikki tyytyväisiä ja poika onnellinen.

      • tiina.

        siis.. miten ihmeessä mietit nyt vasta asiaa, kun juhlapäivään on aikaa enää 4 päivää??
        Olethan tiennyt kyseisen asian jo 3 vuotta ja tuloksistakin jo pari-kolme viikkoa.
        En voi ymmärtää moista.
        Tyttäresi on juhlat ansainnut ja sinä olet nyt saamattomuudellasi ne tuhoamassa :(
        Mistään virallisia teitä pitkin tuskin enää ennätät apua saada (sossu yms)
        Olisiko kannattanut miettiä vähän aiemmin, eikä juuri juhlien kynnyksellä, kun kaikki pitäisi olla jo valmiina kutakuinkin.
        Sympatiani ei ole todellakaan nyt sinun puolellasi, tuo jos mikä on välinpitämättömyyttä ja laiskuuta.
        Hyviä neuvoja olet saanut roppakaupalla täällä.
        TARTU TOIMEEN nyt ja rivakasti!

        Onnea Tyttärellesi.


    • vieras2345

      Hei,

      Ensinnäkin onneksi olkoon. Olet kasvattanut fiksun tyttären jolla on käsissään avaimet jatkoelämään.
      Toiseksi. Se että tyttäresi oppii, mikä on tärkeää ja mikä ei on sitä lakkia paljon tärkeämpi asia jatkossa.

      Älä huoli valmistujaisista koska tärkeämpää on että tyttäresi on oppinut tulemaan toimeen ilman seremonioita.
      Itse kasvoin köyhässä perheessä eikä tullut edes mieleen että olisi valmistujaisia sen kummemmin juhlittu rahan kanssa. Äiti leipoi kakkua ja tarjottiin kahvit kakkua lähisuvulle.

      Nyt olen yli 30-vuotias hyvässä työssä oleva onnellinen ihminen ja ilman stressiä ja jatkuvaa rahapulaa. Töissä kahvihuoneessa työkaverit stressaavat rahapulansa kanssa kun pitäisi sitä ja tätä juhlia. Itse kun on oppinut tulemaan toimeen vähemmällä ja olemaan stressaamatta niin on paljon tyytyväisempi.

      • Lämpimät onnittelut..:) Olet saanut tosi hyviä vinkkejä juhlia varten jotka ei todellakaan tarvitse isot olla. Meillä on ollut kolmet rippijuhlat ja yhdet ylioppilasjuhlat. Rahaa ei meilläkään paljon ole ollut käytettävissä kun itse olin työmarkkinatuella eikä toi miehen tulotkaan niin isot ole olleet.
        Silti saatiin järjestettyä rippijuhlia. Tarjottavat olivat voileipäkakku joka kyllä tilattiin pitopalvelusta ja täytekakun teki siskoni. Mulla siitä hyvä, että siskot on auttaneet näissä juhlissa. Itse tein kuivakakut. Kun juhlittiin nuorimman tytön rippijuhlia ja vanhimman ylioppilasjuhlia samassa teki siskoni täytekakun ja kuivakakkuja.
        Tytölle meni isosiskon juhlavaatteet, ei tarvinnut ostaa.
        Nyt on sitten pojan rippijuhlat joihin tyttäreni tekee voileipäkakut ja täytekakun sekä juustokakun. Itse tehdään pitopiirkka ja kuivakakut. Lähes kaikki tehdään itse. Vieraita meille tulee n. 14. Ja tytär askarteli kutsukortit.
        Meilläkin voi olla ylioppilasjuhlat sitten neljän vuoden päästä. Pojalla vielä yksi peruskouluvuosi ja lukioon on hyvät mahdollisuudet. Ehkä niitä pitäisikin ajatella aikanaas meinaan minä ite jään työkyvyttömyyseläkkeelle marraskuussa ja se eläke on erittäin pieni, eikä toi miehen eläkekkään päätä huimaa, hän ny käy töissä muttei päivittäin.


    • Mie vaan

      Juhlat on silloin ku on hyvää seuraa ja juhlan kohde paikalla! Järjestäkää porukalla nyyttärit, kutsu vaan kaikille ketkä mukaan tahtoo ja lunastavat paikkansa esim. salaatilla tai voileivillä ym... Sen verran löytyy uskoakseni yhteisöllisyyttä jokaisesta suvusta ystäviä unohtamatta! Ja jos asukin on vapaa, niin saa tulla pyhäkoltussa tai farkuissa, jokainen tyylillään. En ymmärrä miksi kaiken pitäisi olla kuten muillakin tai niinkun on tapana... Jokainen voi luoda oman traditionsa myös ylioppilasjuhliin, jota voi sitten soveltaa kaikissa muissakin juhlissa. Itse omia häitäni järjestelin nyyttiperiaatteella takavuosina suurten sukumäärien ja laajan ystäväpiirin vuoksi, vaikka olikin pelko mitä muut sanovat... Juhlat olivat mahtavat ja kaikki kutsutut tulivat mukaan ja muistelevat veläkin kuinka kivaa oli. Ja yllättäen juhlia on paljon enemmän nykyisin ja kaikki samalla periaatteella. Joten tässä vain yksi vinkki miten asian voi hoitaa... :D Onnea vaan valmistuneelle ja äidillekin. Asioilla on tapana järjestyä!

    • joka sentin laskeva

      Tiedän mitä on olla rahaton sillä olenhan itsekin. Mutta ei juhlien järjestöminen silti mahdotonta ole.

      Esimerkkinä:
      Lakki - ei pakkollinen mutta mukava olla olemassa (oliko toinen tyttäresi valmistunut jo aikaisemmin...?...jos näin on niin voisitte kierrättää hänen lakkiaan)
      Tarjottavat - itseleivottu täytekakku, kahvi sokeri maito, mehu, servetit (välttämättä muuta ei tarvita) ~ max ~20€
      Lyyra - ei ole pakollinen, eikä sinun sitä kuulu hankkiakkaan vaan valmistuvan tyttäresi kuuluisi ostaa se sinulle ~0€
      Kukat - yksi kukka riittää (kuvaa varten), eikä sekään ole pakollinen -> luonnossa on kukkia vaikka muille jakaa ~0-5€
      Vaatteet/Kengät - kun taloudellinen tilanne on tiukka täytyy osata joustaa, eli menkää kiertämään kirpputorit, niistä paljon edullista ja aivan uuden veroistakin tavaraa, ja toisena kiertäkää alennusmyynti rekit joka kaupassa (huomaa että ainoa joka tarvittesee juhlavaatteet on valmistuva tyttäresi, teille muille riittää siistit vaatteet) ~tyttären kengät max ~10€, ~tyttären puku max ~20€-30€
      Lahja - tyttäresi tietää kuinka huono rahatilanne teillä on joten hän tuskin lahjaa edes odottaa tai toivoo, juhlat voisivat olla teidän lahjanne hänellä ja lupaus siitä että mahdollisuuksienne mukaan autatte häntä taloudellisesti tulevissa opinnoissa
      Kuva - kuvat maksavat maltaita kuvaamossa, mutta onko sitä pakko mennä kuvaamoon, nykyään hyvälaatuisia digikameroita löytyy lähes jokaiselta, ottakaa kuva itse ja teettäkää siitä sitten kuvaamossa kopiota, hintaa kuville tulee normaali kuvan teettämisen verran eli ei juuri mitään (ainakaan verrattuna kuvaamossa otettuihin)

      Siitä vaan juhlia järjestämään.

      • Ja noista valokuvista vielä sen verran, ettei meillä oo oikein kuvaamossa käynyt kun vanhin tytär. Mun veli on ottanut kaikki kuvat niin kirkossa kun kotonakin ja myös kiitoskortti kuva on ihan valittu veljen ottamsita kuvista.

        Toivotan oikein mukavaa juhlapäivää, hyvin se menee.


      • luokanopettaja

        Älä jätä lapsesi juhlia juhlimatta rahan takia. Kukaan ei loppujen lopuksi mieti, mitä juhlaväellä oli päällään tai mitä tarjoiluja oli. Kaikkein tärkeintä on, että lapsesi saa juhlat. Ihmisistä juhla muodostuu!

        Jos rahaa ei todellakaan ole:
        - huolehdi, että kaikkien vaatteet ovat puhtaat, ehjät ja silitetyt
        - hiukset kauniisti kammattu tai kiinni
        - koti siivottu ja ylimääräinen sälä pois silmistä
        - maljakkoon luonnonkukkia
        - tarjoilupöytään riittää kahvi ja tee sekä pelkkä makea, joka voi olla esim. kotitekoinen pullapitko tai esim. viennetta-jäätelökakkuja pari kappaletta. Kyseiset jäätelöt maksavat euron kappale.
        - Älä häpeile vähiä tarjoiluja, äläkä itseäsi tai tilannettasi. Siihen ei ole syytä. Sen sijaan juhliin on!


      • ...olet sujuvasti elättänyt ipanasi tähän asti, eikö se ikinä lopu? Onko pakko kustantaa jokaiset bileet? Seuraavaksi häät, huonolla tuurilla jopa hautajaiset.... Jos ei ole rahaa, niin ei ole rahaa. Jos penska ei ole aivan päättömän itsekäs, hän kyllä ymmärtää tilanteen ja osaa olla tyytyväinen opintojensa onnistumiseen tähän saakka ilman juhliakin. Ja naapureillehan voi monistaa kirjeen, jossa kerrotaan lapsen päässeen ylioppilaaksi. Tulee sekin sitten yleiseen tietoon ilman juhlia.......


      • apostoli mikko

        HEI !
        Laitoin tuon hätä- sanan lainusmerkkien väliin , koska eihän sinulla ole "oikeasti" hätää...
        Rukous on tuo ensimmäinen ilmainen "juttu"...sitten tulee leipäkirkko-toiminta avuksi...
        sieltä saat ainakin leipää...joskus pullaakin...ja niitä muitakin tarpeellisia asiota...
        Itse olen syönyt leipäkirkkoleipää v:sta -08 asti...eikä lopu, vaikka matkaa lähimpään
        leipäkirkkon on 300 km ! Siinä teille rukousvastauksesta ja Hänen avustaan !

        Nyt hopihopi lähestymään niitä "hyviä" ystäviä...ja koettele heitä...auttavatko he ?
        Elleivät...käänny rohkeasti sinne seurakunnan puolelle...he kyllä ymmärtävät...ei tietysti
        kaikki...mutta käänny niin monen puoleen, että saat apua ! Aja sinne vaikka pyörällä pihaan
        ja kerro, että rahat on loppu...antaisitteko apuanne...EI SE OLE HUONOMMUUDEN MERKKI,
        ETTÄ RAHAT ON LOPPU ! Monella on näinä päivinä tosi tiukkaa...sitä on vain niin vaikea tunnustaa
        julkisesti ...! YSTÄVÄ HÄDÄSSÄ TUNNETAAN ! SIUNAUSTA KAIKILLE AHDISTUNEILLE ,JA VOIMIA !


    • HaluammeAuttaa

      VOISITKO KERTOA, MISTÄ PÄIN OLETTE? APUA OLISI VARMASTI TARJOLLA TUNTEMATTOMILTAKIN

    • Viime_kevään_yo

      Olen viime vuoden ylioppilas ja meidänkään perheellä ei ole juurikaan varaa leveillä rahoilla. Saimme kuitenkin suht. matalalla budjetilla järjestetyt juhlat, kun leivoimme itse kakun ja koristelimme sen kauniisti internetistä katsotun ohjeen mukaan (moni luuli että kakku oli tilattu konditoriasta). Kevään aikana olimme leiponeet pakasteeseen kasapäin pikkuleipiä, joiden hinnaksi tuli yhteensä alle murto-osa siitä, mitä yksi keksipaketti maksaisi marketissa.

      Tervetuliaismaljaksi kävi tavallinen Prismasta ostettu kevyt kuohuviini, jossa ei promilleja ollut kovin paljoa.

      Äitini löysi alennusmyynnistä itselleen sievät lakkiaisvaatteet, samoin minä itse olin ostanut yo-mekon edellisen kesän alennusmyynnistä. Lakki ostettiin myös erään supermarketin loppuunmyynnistä.

      Kun käyttää mielikuvitusta, saa sentin venymään hyvinkin pitkälle! Mutta paras vinkkini on kuitenkin tuo itse leipominen! Siinä säästimme yhteensä jopa sata euroa kustannuksissa.

      Onnittelut tyttärellesi lakin johdosta ja hyvää jatkoa, asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella, kun muistaa olla positiivinen!

      • samaa mieltä

        Suureen päivään on aikaa 4 päivää ja Äiti on nyt vasta herännyt huomaamaan rahatilanteensa.
        Hohhoijjaa.....
        Aikaa olisi järjestelyihin ollut KOLME vuotta!
        Mitä tämä siis kertoo äiditä?


      • Ärtsykäinen
        samaa mieltä kirjoitti:

        Suureen päivään on aikaa 4 päivää ja Äiti on nyt vasta herännyt huomaamaan rahatilanteensa.
        Hohhoijjaa.....
        Aikaa olisi järjestelyihin ollut KOLME vuotta!
        Mitä tämä siis kertoo äiditä?

        Näkee, ettet ole TODELLISESSA KÖYHYYDESSÄ elänyt, kuten tuo aloittaja! Kun rahaa ei ole, niin sitä EI OLE MYÖSKÄÄN LAITETTAVAKSI SÄÄSTÖÖN. Pöytäliinaa tms.ehkä kirpparilta voi jemmata,mutta ei syötävää etukäteen. Mieti vähän ennen kuin alat perusluterilaisesti hurskastelemaan ja osoittamaan sormella, toivottavasti et sitä ekaa kiveä ole heittämässä!


    • laudatur

      Tsemppiä, tehkää oman näköisenne juhlat ja sillä siisti.

      • YH-ÄITI ITSEKIN

        Olisi ehkä hyvä käydä pyytämässä apua kirkosta diagonialta siis ruoka-apua.Nyt vaikka väliaikaisesti,jos ei muuten saa apua ruokaan.Kirpputorilta löytyy ihan hienoja vaatteita ja kenkiä ainakin valmistuvalle tyttärelle.Rahat lakkiin ja lyyraan:lahjaksi,vaikka laivaristeily tai jokin muu halpa matka,sitten kun oikeasti varaa siihen.Itselläni samat ongelmat vuosi sitten.Vaatteet kirpparilta ja paljon halauksia.
        Matka toteutui vasta tänä keväänä,mutta onhan lahja antajansa näköinen.Halukset ja rakkaus on kuitenkin se tärkein lahja.


    • penninvenyttäjä2

      Tärkeintä on kuitenkin, että olet hyvä äiti, joka haluaa antaa tyttärelleen hienot juhlat! Keskustele ensin asia läpi tyttäresi kanssa. Mikä on teille tärkeintä, minkä voi jättää väliin ja mitä kaikkia keinoja keksisittekään tehdä asian halvalla?
      - Voisiko lakin lainata? Sehän on kuitenkin tarpeellinen juhlissa. (Tyttäresi voisi ostaa sen itse sitten, kun saa esim. opintotukea?) Lakissa tulee peruslyyra ja sillä kyllä pärjää. Ei mullakaan ole sitä kultaista lyyraa.
      - saisiko mekon, kengät jne kasaan lainaamalla kavereilta, kirppareilta, jne? Esim. peruspikkumustia löytyy kyllä vähän etsimällä kirppareilta ja tutuiltakin ehkä ja se on aina tyylikäs! :) Sama sisarusten ja itsesi kohdalla? (tai ehkä kummi tms. voisi antaa tyttärellesi lahjaksi juhlamekon tai -kengät?)
      - tarjoilut: mitä, jos tarjoa pelkästään kahvia, teetä, mehua ja itse leivottuja pipareita? Tai voisiko joku vieraista tuoda kakun lahjaksi??
      - kukat: perinteinen lahja ylioppilaalle on yksi ruusu, mutta kalliitahan ne nyt on -> joku muu yhtä näyttävä kukka saattaisi olla edullisempi. Jos saat esim. yksittäisen ison tulppaanin, se on sikahieno, mutta tosi paljon havelmpi!! :) (Ja taas kannattaa kysyä vierailta: jos yksikin heistä tuo varmasti kukan/kukkia, se hoituu sillä.)
      - lahja: ehkä voit sopia tyttäresi kanssa, että hoidatte lahjan myöhemmin. Ja sitten sovitte sen ihan niin kuin haluatte. Se voi olla myös työtä: ompelet vaikka hänen verhonsa sitten, kun hän muuttaa omaan kotiin.

      Tsemppiä!! Sanoisin, että jopa 20 Eurolla saa jo paljon juhlamieltä, jos miettii ja suunnittelee asian itse tarkkaan! :)

      • mediheli

        media hömppää koko valmistujaisjuhlien "pakollinen" järjestäminen, sanoo neljän tutkinnon mies joka ei tarvinnut juhlimisia kertaakaan


    • 35

      Ymmärrän tilanteesi paremmin kuin hyvin.
      Oma tyttäreni valmistuu 2 vuoden kuluttua ja nyt jo on kylmä hiki kun ajattelenkin juhlien järjestämistä. Ja tosiaan vanhojen tanssit sitä ennen.
      Tuntuu todella pahalta kun lapsi joutuu kärsimään köyhyydestämme. Sosiaalivirastosta ei saa apua.
      Nytkin on toukokuun vuokra vielä maksamatta, mutta sossusta ei saa apua.
      Tuntuu kovasti siltä että ne palvelut ei taida olla tarkoitettu meille valkoisille Suomen alkuperäisasukkaille laisinkaan.

      • Kontulan ylioppilas

        Äitini on yksinhuoltaja ja meillä on kolme lasta. Kun pääsin ylioppilaaksi jokin vuosi sitten, ei paljon rahaa ollut juhlia järjestellä.

        Ompelin itse mekon vuorisilkistä, joka on halpaa ja näyttää hyvältä. Yksinkertainen mekko on helppo tehdä itse. Jos ei osaa ommella, niin kirppariltakin löytyy mekkoja.

        Kotona meillä oli tarjolla iso täytekakku, jonka päällä oli valkoista kermavaahtoa ja yksi aito ruusu. Lisäksi oli itse leivottua pullaa, ja kahvia ja teetä. Pöytä oli tyylikäs, eikä lakkiaisissa tarvitse muuta olla. Niissähän vain pistäydytään onnittelemassa. Jos ei ole 30 samanlaista kuppiparia, se ei todellakaan haittaa, sillä vieraat eivät tule yhtä aikaa, vaan pitkin iltapäivää, ja astioita voi pestä. Meillä oli naapurin rouva tiskailemassa ja kaatamassa kahvia. Se oli hänen lahjansa, sillä hekin ovat köyhiä.

        Kun juhla oli ohi, annoin äidille osan lahjksi saamistani rahoista. Hän oli kuitenkin ostanut valkolakin, järjestänyt juhlat, ostanut lukion kirjat ja maksanut bussiliput. Eli tehnyt mahdolliseksi koko opiskelun loppuun asti, vaikka rahalle olisi ollut muutakin käyttöä.


    • epäluuloinen

      Asia kuulostaa kyllä ahdistavalta,mutta itse ajattelin että mitäpä jos tuo aloitusviestin tarkoitus onkin etsiä hyväuskoisia auttajia,kuten ketjussa niitä muutama näyttää olevan?? Kyllähän siinä jo kerääntyy kiva summa tilille jos tästäkin ketjusta pari-kolme haluaa auttaa "hädässä olevaa". Jos yh-äiti asuu kahden lapsensa kanssa ja saa VAIN työmarkkinatukea,niin kyllä sosiaalitoimisto todellakin auttaa rahallisesti tai se seurakunta,joten auttajat olkaahan varuillanne....ei pidä olla liian hyväuskoinen. Tarjotkaa mielummin apua juhlien järjestämiseen,niinkuin muutama on tehnytkin,eikä rahallista apua.

      • Jos tulot on pienet ei oo varaa säästää vaan se kaikki tulo on tarpeeseen. Meilläkään ei oo koskaan ollut varaa säästää yhtään, kaikki on menneet mitä on tullutkin. Vaikka miten elät niin ei jää säästöön yhtään eurooo.
        Ymmärrän hyvin aloittajaa sillä olen itekkin pienellä tulolla toimeen tuleva. En ole koskaan itse töihin kyenyt. Olen toki yrittänyt ja yrittänyt kaikenlaista.
        Nyt jää s-tilille säästöön ja sinne on hyvä sitä rahaa kerätä. Se vain, että olen joutunut välillä nostamaan sieltäkin tililtä.

        Toivon todellakin, että saat juhlat aikaiseksi vaikka ne ihan pienetkin. Varmaan riittävät tyttärellesi.


      • sama kävi mielessäni

        kukaan ei ole nälkään kuollut niin kauan kuin leipää on kaappiin homehtunut.


    • jartsinkaveri

      Tyttaresi voi hakea sossusta kondoomirahat ja kayttaa ne lakkiaismurkinoihin. Vanhaintanssein puvunkin voi myyda. Onnitteluni uudesta ylioppilaasta.

    • ==

      Miten olisi keväiset/kesäiset nyyttikestit?? Minusta tuo olisi hauska idea, jos tuollaisen kutsun saisin.. aina kun on niin tyypillisä yo-juhlia, joten se olisi hauska vaihtelu asiaan:)

      • YO vm 82

        Mene kauppaan ja avaa tili.
        Osta paljon limsapulloja tiliin.
        Kaada kotona limsa astioihin esim. vihreä jaffa.
        Vie tyhjät pullot alkoon ja osta viinaa, laita se limsan sekaan. Saat kivan boolin.
        Lisäksi kahvia ja täytekakkua.


      • Äiti rahaton

        Kosketti tämä aloittajan kirjoitus, Suomi on tällä hetkellä täynnä työttömyyskorvauksilla, työmarkkinatuella
        eläviä ihmisiä, ymmärrän että jokapäiväinen leipä tekee tiukkaa, saatikka sitten vielä juhlia.
        Suomen valtiolta riittää rahaa Kreikalle, missä ilmeisesti ostetaan aseita kyseisillä rahoilla.
        Ei auta muu kuin pieni kahvitilaisuus järjestää, tarjottavana kääretorttua tai muuta vastaavaa
        miettiä mitä sais edullisesti pöytään.
        Viime kevään lakkiaisissa näin ylioppilailla joillakin oli capri shortsit ja paitapusero päällä,
        olivat tyttöjä ja ällän ylioppilaita, opiskelevat korkeakouluissa nykyisin, että se pukeutuminen
        ei välttämättä ole pääasia. Juhlamekon voi ostaa sitten kun painaa maisterin tai tohtorin hattuja
        päähän. Voimia, jaksamista ja onnea valkolakin johdosta kaikille nuorille.


      • Housutyttö minäkin
        Äiti rahaton kirjoitti:

        Kosketti tämä aloittajan kirjoitus, Suomi on tällä hetkellä täynnä työttömyyskorvauksilla, työmarkkinatuella
        eläviä ihmisiä, ymmärrän että jokapäiväinen leipä tekee tiukkaa, saatikka sitten vielä juhlia.
        Suomen valtiolta riittää rahaa Kreikalle, missä ilmeisesti ostetaan aseita kyseisillä rahoilla.
        Ei auta muu kuin pieni kahvitilaisuus järjestää, tarjottavana kääretorttua tai muuta vastaavaa
        miettiä mitä sais edullisesti pöytään.
        Viime kevään lakkiaisissa näin ylioppilailla joillakin oli capri shortsit ja paitapusero päällä,
        olivat tyttöjä ja ällän ylioppilaita, opiskelevat korkeakouluissa nykyisin, että se pukeutuminen
        ei välttämättä ole pääasia. Juhlamekon voi ostaa sitten kun painaa maisterin tai tohtorin hattuja
        päähän. Voimia, jaksamista ja onnea valkolakin johdosta kaikille nuorille.

        Hehheh, ei ne caprit ole tyttösillä välttämättä siksi, ettei olisi varaa mekkoon, vaan se mekon käyttäminen voi tuntua todella vieraalta. Niin vieraalta, ettei viitsi omia juhliaan pilata vaatteissa, joissa on outo tai liian hieno olo.

        Toinen syy voi olla se, etteivät kaikki ymmärrä juhlaetiketin päälle tai eivät välitä siitä.


    • Pyytäkää lahjat rahana, jos niillä voisi maksaa sitten pukuja yms kuluja, vaikka eihän ne sitten tietysti itse tarkoitukseen mene...toinen on nyyttärit vaikka jossain kivassa paikassa ja jokainen vieras tuo evästä, silloinhan vaatteilla ei ole niin merkitystä jos juhlat on esim. jossain luonnossa...
      Itse olen näitä keinoja joutunut käyttämään ja juhlat ovat yleensä onnistuneet ja ovatpahan erilaisia kuin perinteiset!
      voimia ja mielikuvitusta että saatte juhlat järkättyä...
      ps: kannattaa se kysyä toimeentulotukea hakiessa, jos sattuisi harkinnanvaraista edes vähän saamaan!

    • Robinon

      Sanoit, että sukukaan ei ole varakas. Tämänkään ei tarvitse välttämättä olla este juhlan järjestämiselle. Voittehan kutsua kaikki haluamanne vieraat, mutta ilmoittaa myös, että lahjoja ei tarvitse tuoda. Varsinaisten lahjojen sijaan jokainen voisi maksukykynsä/halunsa mukaan antaa rahaa yhteiseen kassaan, johon kertyneillä rahoilla juhlat sitten lopulta järjestetään. Tärkeintähän ei ole ne lahjat eikä se kaunis mekkokaan vaan se, että tuoretta ylioppilasta päästään juhlimaan. Sukusi varmasti ymmärtää tilanteen ja voisi pitää tätä tapaa jopa hyvänä.

      • Ottiatuota43

        "että lahjoja ei tarvitse tuoda. Varsinaisten lahjojen sijaan jokainen voisi maksukykynsä/halunsa mukaan antaa rahaa yhteiseen kassaan, johon kertyneillä rahoilla juhlat sitten lopulta järjestetään."

        No, rahahan on lahja joka tapauksessa. Vieraillehan ei kuulu se, mihin se käytetään, vaikkapa sitten juhliin. Mutta hyvä idea kuitenkin.


    • sitä

      Juhlimaan lakkiaisia jos tyttäresikin on jo todennut että mielummin säästäisi ruokaan lakki rahat.
      Ihan turhaa juhlia semmoista mistä ei valmistu edes mihinkään ammattiin, tiedossa on vain lisää opintolainaa ja monta vuotta pelkkää penkillä istumista.

    • sasa68

      Tsemppiä..ymmärrän tilanteesi...itse myös yh-äiti..ja pienituloinen...eihän toki juhlat sinulle yllätyksenä tulleet itse aloitin säästämisen hyvissä ajoin... ja makoisat ikimuistettavat juhlat oli...

    • Eräs Köyhyydessä j

      Kaustisen kirpputorilla ( joka on samassa rakennuksessa apteekin kanssa ) näkyi olevan ainakin vielä tänään myynnissä ylioppilaslakki pieni / normaali kokoiselle päälle hintaan 5€ Niin ja en halua mitenkään tuomita, mutta olisiko ollut joku hyvä perhetuttava / lapsen kaverin perhe, jossa myös päästään ylioppilaaksi niin yhteiset lakkiaisjuhlat ovat myös ns. muodissa.

      Vaihtoehto 2 : Leivät voi ostaa suoraan leipomosta ( halvempia kun kaupassa) ja juomaksi käy mehu, vesi ( johon itsetehdyt jääpalat juhlistamaan juomia) kahvi (maidon voisi kysäistä jos tuttu farmari niin suoraan maatilalta jonka voisit itse kermoa eli kuoria sen lehmän maidon päältä sen kerroksen, joka on kermaa) tuolta kirpputorilta jossa toi lakki on saisit varmasti edullisesti asukokonaisuuden, eikä varmaan maksaisi liikoja.
      Täytekakun voi leipoa itse tai voi tiedustella josko saisi semmoisen valmiiksi halkaistun levytäytekakku pohjan niin voisi itse täyttää (yhdestä levytäytekakusta 50 - 60 hlöä ) syöö ja jos paikkakunnallasi on useampi leipomo voit kilpailuttaa niitä.
      tässä jotain vinkkejä.
      Ja Lehtitaikinalevyt on yleensä halvempia kuin voitaikina levyt ja yhdestä lehtitaikinalevystä saa 5 - 7 kinkku t. salamikierrettä : )

      T. Eräs Köyhyydessä järjestänyt juhlansa : )

    • Kyökistä

      Tsemppiä tilanteesi. Tosiaan, se on hieno saavutus nuorelta, ja juhliin panostettavan rahan määrä ei vaikuta tehdyn suorituksen laatuun. Kierolla tavalla hienoa, että olet turhautunut - vaan siksi, koska osaat oikeasti antaa arvoa saavutukselle ja haluat kannustaa lastasi tulevaisuuteen.
      En ota kantaa vaatteiden hankintaan, oma ratkaisuni olisi joko lainata, tai uudelleenkäyttää omia vähän parempia.
      Pötä koreaksi pienellä- pitopalvelutkin leipovat kalliit kakut halvoista raaka-aineista, mitkä ovat kaikkien saatavilla.

      Tässä ylellisen kakun ohje- raaka-aineet eivät maksa paljon mitään, ja voi valmistaa parikin päivää etukäteen. Olen valmistanut sitä kymmeniä kertoja. Kakun löysin köyhää köyhemmässä elämäntilanteessa ja se on vakio mun juhlissa.

      Tahmea suklaakakku

      2 dl sokeria
      2 rkl voita tai margariinia
      1 kananmuna
      1,5 dl vehnäjauhoja
      2 tl leivinjauhetta
      1 tl vaniljasokeria
      3/4 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
      2 dl maitoa

      1. Voitele irtopohjavuoka (22..24 cm), peitä pohja leivinpaperilla. Laita uuni 150 asteseen.
      2. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi, lisä kananmuna.
      3. Sekoita kaikki kuivat ainekset hyvin.
      4. Lisä jauhoseos puolet maidosta vaahtoon.
      5. lisä loput maidosta ja sekoita nopeasti.
      6. Paista uunin alaosassa 35..40 min. Kakun on tarkoitus olla keskeltä vähän "kostea" (kladdig).
      Leivo kakku edellisenä päivänä, jääkaapissa se vain paranee ja suklaan maku tiivistyy.
      Jos löytyy, niin kulho kuohukermaa tai jäätelöä viereen, tai pakastemarjoja. Jollei, niin tomusokerilla saat pintaa vaikka kauniita kukkakuvioita. Leikkaat paperiin vaikka kukkamuitoiset reiät ja sitä muottia käyttäen kuvioit tomusokerilla kakkusi.

      Vinkki - varmasti ympärilläsi on kavereita joilla edellisen vuoden pakastemansikat tm marjat ovat kohta saapuvien marjojen tiellä. Ne olisi hyvää marjakastiketta kakullesi, ja annettaisiin varmasti pois ilomielin. Ainakin itse antaisin monta rasiaa täältä pois!

      Ylhäällä kirjoituksissa oli loistavia vinkkejä luonnonkoristeisiin. Nythän on koivujen aika, ja puut-pensaat kukkivat. Omenapuissa on täällä keski-Suomessa just parhaillaan mahtavat kukat.

    • voi.vittu.mitä.piipitystä

      älåkå valita. Minå töisså, puolisokin. Ei lapsia. Hyvå niin ko7ka konkurssi muutenkin lähellä. Taksikuskin hommia kun hankit, jatkuvasti saatavana niin ei tarvi vinkua

      • Pieni budjetti

        Miten olisi lettukestit, piknik tai makkaranpaistoa luonnossa? Eli sellainen juhla, jossa ei tarvitse olla hienosti pukeutunut eikä hienot eväät vaan yhdessäolo tärkeintä. Löytyisikö lähiseudulta nuotiopaikkaa, jossa läheisyydessä kota (säävarauksen vuoksi) tai joku vastaava paikka. Olin yksissä tämäntyyppisissä kihlajaisjuhlissa ja oli todella mukavaa. Ja jos etukäteen vähän koristelisi tai sitten tullessa toisi koivunoksia tai luonnonkukkia paikalle. Olisi ainakin erilaista ja rentoa.


      • no money, no funny

        Ei ollut mullakaan juhlia kun valmistuin korkeakoulusta neljän vuoden opintojen jälkeen. Ei sitten mitään. Töihin vaan siirryin toiselle paikkakunnalle. Luokkaretket jne. maksavat jutut jäi kouluaikana aina väliin vanhempien varattomuuden takia (meillä 5 lasta). Ei tullut valmistujaislahjaa eikä kukaan noteerannut mitenkään. Yo-kahvit sentään juotiin muutaman sukulaisen kanssa. Ikäväähän se toki on kun muilla on yhtä & toista ja itsellä ei, mutta minkäs teet...


      • Anneli_Tulppa
        no money, no funny kirjoitti:

        Ei ollut mullakaan juhlia kun valmistuin korkeakoulusta neljän vuoden opintojen jälkeen. Ei sitten mitään. Töihin vaan siirryin toiselle paikkakunnalle. Luokkaretket jne. maksavat jutut jäi kouluaikana aina väliin vanhempien varattomuuden takia (meillä 5 lasta). Ei tullut valmistujaislahjaa eikä kukaan noteerannut mitenkään. Yo-kahvit sentään juotiin muutaman sukulaisen kanssa. Ikäväähän se toki on kun muilla on yhtä & toista ja itsellä ei, mutta minkäs teet...

        Täällä puhutaan nuoren ylioppilasjuhlista, ei aikuisen maisterijuhlista, jotka hän järjestää itse, jos haluaa.


    • Aakee laakee

      Oletko Etelä-Pohjanmaalta? Auttaa voisin vaatetuksessa/lakin lainassa ja leipoakin jotain..Tuli niin surku kun mietin omia juhliani, jotka äiti stressasi ja valmisti ja haluaisin vaan antaa siitä osaa eteenpäin.. Vastaile tänne niin annan vaikka sähköpostini..

    • BoheemiHippi

      Onnea kovasti tyttäresi menestymisen johdosta!

      Tyttäresi arvostaa varmasti, vaikka ihan perhepiirillä pidettyjä juhlia. Tärkeintähän on se että osoitetaan arvostusta ja välittämistä hänen suoritustaan kohtaan ja hänen valintojaan kohtaan. Siskokin kun tuli ylioppilaaksi, niin juhlat järjestettiin äidin pienillä tuloilla ja tarjolla oli melko arkisia leivonnaisia jotka äiti oli itse tehnyt. Juhlapaikkana oli äidin pieni talo ja vieraina vain lähisuku ja joitakin kyläläisiä. Joku aikaisemmin sanoikin, että kaiken ei välttämättä tarvitse olla suurta ja prameaa... vaan ihan pelkistetty ja omannäköiset juhlat käyvät yhtähyvin. Kaverini meni naimisiin niin pakollisten muodollisuuksien jälkeen häävieraat asettuivat grillin ääreen herkutteleen. Jo hääkutsussa kehotettiin ettei kannata laittaa mitään jäykkiä juhlapukuja kun ohjelmassa mm. grillausta ja saunaa (: Osa pelasi lentopalloa, saunottiin ja osa jopa ui siellä. Ja ne oli yhtälailla kauniit häät kuin mitkä tahansa suurella rahalla järjestetyt.
      Vaihtoehtoja löytyy.

      Rohkeasti vaan ihan persoonnalliset juhlat. Minä esimerkiksi olin omissa rippijuhlissa ihan onneton ja väsynyt, kun en jaksanu sitä huomion määrää kun väkeä tuli ovista ja ikkuinoista ja työnsi ruusupuskaa käteen, ja otti kuvia.. joissa näytin ihan vihaselta, kun ruusujen piikit pisteli ja jalkoja puudutti... ja kaikille piti erikseen kertoa samat asiat... Karkasin juhlien puolivälissä nukkumaan :D Mulla oli yhteisjuhlat siskopuoleni kanssa (samanikäisiä kun olemme) niin oli helppo karata.. Vähän ehkä itsekästä. Mutta sellaiset isot muodolliset juhlat eivät sopineet minulle.

      • vähän vieraita

        Jos ei ole varaa suuriin juhliin, niin ei sitten pidä kutsua kymmeniä vieraita.

        Viimeksi meillä tarjottiin vain kakkukahvit noin 20 hengelle. Puolet vieraista vain piipahti, koska oli monet onnittelukäynnit samana päivänä.

        Tarjoilu: täytekakku, kuivakakku, pitkopullaa, kahdenlaisia keksejä. Kakut ja pulla itse leivottuja, ei maksanut maltaita. Juhlakalulla uusi mekko, muilla vanhat pyhävaatteet. Ei uusia kenkiä tms.

        Tulevia juhlia varten olen jo varannut tarjouskahvia ja täytekakkua varten ostanut mansikoita edullisesti. Viimevuotista raparperi on piirakkaa varten. Viidenkilon jauhopussista leivon kakut, pullat ja sämpylät.

        Syy "nuukuuteen" ei ole rahanpuutteessa, vaan tahdon tarjota tuoretta ja itsetehtyä. Lisäksi kaupasta ostettua ei meillä kukaan tahdo syödä sitten jälkeenpäin, jos tarjottavaa jää yli.


      • annikkaS
        vähän vieraita kirjoitti:

        Jos ei ole varaa suuriin juhliin, niin ei sitten pidä kutsua kymmeniä vieraita.

        Viimeksi meillä tarjottiin vain kakkukahvit noin 20 hengelle. Puolet vieraista vain piipahti, koska oli monet onnittelukäynnit samana päivänä.

        Tarjoilu: täytekakku, kuivakakku, pitkopullaa, kahdenlaisia keksejä. Kakut ja pulla itse leivottuja, ei maksanut maltaita. Juhlakalulla uusi mekko, muilla vanhat pyhävaatteet. Ei uusia kenkiä tms.

        Tulevia juhlia varten olen jo varannut tarjouskahvia ja täytekakkua varten ostanut mansikoita edullisesti. Viimevuotista raparperi on piirakkaa varten. Viidenkilon jauhopussista leivon kakut, pullat ja sämpylät.

        Syy "nuukuuteen" ei ole rahanpuutteessa, vaan tahdon tarjota tuoretta ja itsetehtyä. Lisäksi kaupasta ostettua ei meillä kukaan tahdo syödä sitten jälkeenpäin, jos tarjottavaa jää yli.

        No huh, 20 hengen kakkukahveja ei ihan pikkurahalla polkaista ja jos vieraat tulevat muualta kuin naapurista, täytyisi heille muutakin tarjottavaa olla kuin makeaa. Ja jos on täytekakku, miksi pitää tarjota samaa venhnäjauhomössöä vielä kahta muutakin lajia? Ei ole kivaa, jos vieraat joutuvat lähtevät tunnin päästä "kotiin" eli lähimpään pitseriaan syömään isoimman nälän pois.


    • Kukasmuukaan

      Paljon tsemppiä ja onnea tyttärelle! Miten olisi nyyttikestit, vähän erilaiset juhlat tällä kertaa. Vaikka piknik, jos on hyvä sää?

    • -mirkku-

      Vaikka tytär onkin nyt sitä mieltä, että lakkirahat ym. ruokaan, niin myöhemmin se varmasti hieman harmittaisi, ettei tavallisesta rutiinista poikkeavaa päivää voi edes noin ison asian takia järjestää (luultavasti on tottunut skippaamaan paljon muutakin rahanpuutteen takia). En siis sano tätä syyllistävään sävyyn, (eihän onnellinen nuoruus riipu materiasta), mutta itseäni harmitti joskus, kun rahan puute esti tekemästä jotakin mukavaa. Ei se lakin saaminen maailman suurin asia ole, mutta nuoren opiskelijan elämässä eräänlainen virstanpylväs kuitenkin.

      Eihän juhlien tarkoitus ole mällätä rahalla, vaan juhlistaa tytön pääsyä ylioppilaaksi. On ikävää, jos raha estäisi tyttöä (ja sinuakin) juhlimasta saavutuksiaan läheisten seurassa. Entä jos ottaisitte tavoitteeksi lämminhenkisten pikkujuhlien järjestämisen, eikä kaavoihin kangistuneita perinnejuhlia? Meilläkään ei ollut paljon rahaa neljä vuotta sitten päästyäni ylioppilaaksi, muttei toisaalta paljon ollut vierailijoitakaan sukulaisten asuessa kaukana.

      Onko tytöllä joku jo valmistunut kaveri, joka voisi lainata lakkiaan päiväksi? Pystyisikö juhlapuvunkin saamaan lainaksi? Joku tuttu varmasti omistaa myös juhlakengät? Mielestäni ruusuja ei tarvitse ostaa, vieraat tuovat niitä varmasti ihan tarpeeksi. Ja ehkäpä se lyyrakaan ei niin pakollinen ole? Ja eikös ylioppilaan perinteisesti itse kuulu ostaa lyyra äidilleen, ei äiti itselleen? Nyt taitaa olla jo liian myöhäistä, mutta huutonet on myös hyvä paikka bongata juhlapukuja jo vaikkapa 10 eurolla.

      Jos tytöllä on itsellään yhtään rahaa säästössä, niin ehkä hän voisi hieman avittaa juhlien järjestämisessä ostamalla esim. pari kuoharipulloa? Vierailta tulee luultavasti lahjakortteja ja käteistä, jolloin tyttö jäisi kuitenkin plussan puolelle. Meikin ja hiukset voi aivan hyvin tehdä kotona. Itse voi leipoa täytekakun ja pari piirakkaa. Juomingeiksi kaikille kahvia ja pari pulloa kuohuvaa, niin siinä alkaa olla jo juhlien ainekset kasassa. Niin ja siitä valokuvasta, valokuvaamossa näpsäistyt kuvat ovat toki arvokkaita, mutta ehkäpä hieman tylsiä. Katotte pihapiiristänne mukavan näköisen taustan ja otatte ulkoa kuvat.

      Jos nyt sitten kuitenkin käy niin, ettei juhlia tule, niin eipä hätää, voittehan vaikka joku päivä juhlistaa tytön juhlaa ihan perheen kesken. Ei kaiken tarvitse olla niin sovinnaista:)

      • -mirkku-

        Vielä sen verran lisäystä, että ei sen kodinkaan tarvitse näyttää miltään juhlasalilta. Jo siisti koti, tavallista parempi pöytäliina, kukkamaljakot sekä sopiva musiikki antavat hieman arvokkuuden tuntua kotiin. Tärkein on kuitenkin isäntäväen iloinen mieli:)


    • Seranna

      Hei, sinä yh-äiti, kunpa tietäisin jonkun kanavan, jolla saisin lahjoitettua sinulle summan tyttäresi yo-juhlia varten. Ainakin tyttäresi voisi hankkia sillä mekon ja kengät. Olen hyvätuloinen, itsekin yh ja Espoosta, ja valmis nimettömänä antamaan tuon lahjan. Juhla on tyttärellesi tärkeä. Onko jotain keinoa?

    • suhtautujia

      Ristus toisaalta kaikkia valituksia. Jos ei ole varaa, miksi haikailla. Nyt on köyhyys ja sillä pelitellään. Hae näkkäri- ja teepussipaketti ruokajakelusta ja tarjoa mahdollisille kävijöille niitä. Turha yrittää varansa tällä hetkellä. Elämässä tulee paljon hetkiä - jos kerran loistopaperit, kun lapsesi valmistuu aikanaan loistoammattiin loistopalkalla, silloin saatte pitää ne loistojuhlat.
      Ei mullekaan pidetty juhlia, ei kihlajaisia eikä häitä, kun ei ollut varaa.
      Häämatkalle olisi ollut varaa 20 vuotta häiden jälkeen, niin se tehtiin sitten junalla Ouluun. Syötiin kiinalaisessa pakasteita ja palattiin luxuskotiin.
      Eikä yhtään katkeruus kauluksesta ole ravistellut. Olenpa oppinut maailmaa ja elämää varten säästeliääksi. Varaa olisi, mutta haen edelleen kirppareilta toisten kierrätysvaatteita, kun kauhistuttaa ihmisten tuhlaavaisuus. Totta, että köyhäily on tullut tavaksi. Tajuan kyllä ahdingon, mutta katkeruus ja vinkuna ei auta.

      Onnittelut sinulle yo-lapsesta. Onnittelut ylioppilaalle suorituksesta.

    • Ylpeä yh-äiskä

      Tuttua juttua...mulla kolme tytärtä. Aina rahat loppu ja 10v ollut pelkkää pennin venytystä. Esikoinen pääsi viime vuonna ylioppilaaksi. Juhlat järjestettiin osaksi kulutusluotolla ja osaksi vanhempieni avustuksella. Lukion käyminenkin on nykyään kallista, kirjat ym. Mutta sitä ylpeyttä jota sain äitinä kokea. Ei ole uurastus äidiltäkään mennyt hukkaan...:) Järjestä juhlat vaikka pienetkin vaikka Marttojen ohjeilla.

    • ylioppinut-09

      Omat YO-juhlani olivat viime keväänä ja ne järjestettiin vanhempieni pienestä eläkkeestä. Mielestäni juhlat olivat sopivan vaatimattomat ja todella hienot. Mitään kukkia emme ostaneet, vaan koristelimme puiden oksilla. Kukkivia Tuomenoksia ja vihreitä Koivunoksia. Puvun ostimme puoleen hintaan pikkuputiikista, kaikki kehuivat ja kellään ei ollut samanlaista. Meikit sain lahjaksi anopilta ja kampauksen sain lahjaksi serkultani. Tarjoiluna oli kinkkukiusausta ja kakkukahvit. Ruuat ostettiin kaupasta laskulle, jonka maksoin lahjarahoistani. Juotavaksi kahvin lisäksi oli äidin keittämää viinimarjamehua. Muut koristelut esim. kahviliinat olimme ostaneet pikkuhiljaa etukäteen. Astiaston ja tuoleja vuokrasimme nuorisoseuralta. Lakin ja äidin lyyran ostin viimeisestä opintotuestani. Lyyran halusin äidille, koska olen perheemme ainoa ylioppilas. Valokuvassa en ole vielä käynyt, mutta varasin ajan tälle kesälle, nyt kun olen itse töissä. Juhlista selvisimme kohtuuhinnalla, vaikka suuren suvun takia juhlissa oli yli sata vierasta. Teette omannäköisenne juhlat ja teette mahdollisimman paljon itse. Ja pyytäkää reippaasti apua kummeilta, mummulta, tädeiltä, tms. Onnea Tyttärellesi valmistumisen johdosta!

    • ei rahalla kaikkea s

      MOi!

      JOs et kaikista esitetyistä vinkeistä saa juhlia aikaseksi, voin mielelläni lahjoittaa saturaisen.
      Pistä vaan sähköpostiosoitteesi ja tilinumerosi

      t. tuntematon entinen köyhä

    • ar'g

      Tyttäresi on jo iso tyttö, hän kyllä tietää ja ymmärtää, että tyhjästä on paha nyhjäistä.

      Lohtua en voi tarjota. Osaa kyllä otan ja toivoisin, että jotenkin asian olisit voinut järjestää.

      Joissain kaupunginosakerhoissa tms. on ompelukone, jota voi käyttää. Yksinkertaisen kotelomekon tekee myös lähes ompelutaidoton (itse tein). Jäännöspaloja kankaasta saa edullisesti. Lakanankin voi värjätä ihan luonnosta hankituilla aineilla. Sinulla on varmasti ystävättäriä, joilta voisi lainata kengät tai juhlalaukun?

      Ylioppilasjuhlat voi myös järjestää nyyttikestein, että kaikki tuovat jotakin ja sitten eivät tuo lahjoja. Serkkutyttö järjesti juhlat niin eikä kukaan valittanut.

      Oletko oikeasti kysynyt sossusta? Joissain kunnissa saa sosiaalista lainaa, jonka tietysti joutuu maksamaan takaisin, mutta ehdot ovat todella hyvät.

      Lasten isä ei taida olla elämässä mukana? Voisit silti ottaa häneen yhteyttä ja ilmoittaa, että tytär on hyvin arvosanoin pääsemässä ylioppilaaksi, että voisi kykyjensä mukaan osallistua.

    • ölkjhgfdsa

      Joo.

      Siirtäkää vaan juhlia Juhannukseen.
      Ei sen Juhlan tarvii just silloin ens viikolla olla.
      Kyllä likka ymmärtää.
      Kunhan pidätte juhlat ennen ens vappua, että likka saa lätsän päähänsä silloin, kun lähtee huiskuttelee.

      Ittellä piatäis olla juhlat akatemiantalolla, mutta minkäs teet, kun ei oo hyvää tummaan pukuun.

      Hyvin menee koko Suomella, mutta menköön vaan.

      Aurinko se ainakin paistaa tässä taas.

      • virkamies (pa)

        "lapsi" opiskeli vieraalla paikkakunnalla yo ja samalla valmistui ammattiin. Loppu perhe pyyhkäisi pitkin suomea juhlimaan. Tytär oli töissä eikä siis ehtinyt mitään valmistaa. Avopuolison suku ilmoitti tulevansa kahville ( 5-6 henkeä), kaverit kanssa(3-4). Parempi puolisko teki pari makeaa leipomusta , leipiä ja avoppi toi kakun. Hyvin onnistui! Kotona muutaman viikon päästä tytön lomalla pidettiin isommat juhlat lähes nyyttäreinä (ne teki jotka osasivat ja asuivat lähellä) Kahdet juhlat minimi budjetilla! Hauskaa juhlaa


    • mk

      Isä on joka voisi laittaa lapsen kunniaksi maksaa juhlat niin saisitte kunnon juhlat koska kerran sitä vain ylioppilaaksi pääsee ja ei muuta kun isä maksamaan.

    • joppe vaan

      Olet siis yh. Jos tyttäresi isä on elossa jne. miksei hän voi osallistua juhlien kustannuksiin? Vanhemman velvollisuudet koskevat molempia vanhempia, olipa yh.sitten isä tai äiti.

    • evesty

      Moi. Olen vuoden 2004 abi. Meillä oli myös taloudellisesti todella tiukkaa mutta pienet juhlat järjestettiin joista sitten tulikin ikimuistoiset. Annan sinulle pieniä vinkkejä siitä, kuinka saimme omat juhlani järjestettyä pikkurahalla (n.50e)
      Juhlahameen kävin ostamasta UFF:lta, ihan tavallinen musta puolihame. Musta toppi oli omasta takaa. Lisäksi ostin kultaista ohutta kangasta kangaskaupasta ja kiedoin siitä kaulalle/hartioille. Lisäksi oli muistaakseni joku koru. Ylioppilaslakin sain lainaksi serkultani mutta jälkeenpäin kun menin töihin ostin itselleni oman vaikken sitä olekaan tarvinnut mutta halusin sellaisen saada.
      Juhlissani oli valkoinen lakana pöydällä ja kukkaset pöydällä oli sekä kaupasta että luonnosta. Marketeissa on edullisia kukkakimppuja esim. vaaleanpunaisia neilkoita suht iso kimppu parilla eurolla ja nätin saa kun kerää vaikka omenapuunoksia tms joukkoon.
      Alkumaljana oli alkoholiton siideri joka on kovin edullista. Lisäksi oli kahvia ja itsetehtyä kakkua. Kauniin kakun saa melko edullisesti tehtyä joko itse tehdystä tai ostetusta pohjasta. Vähän pilttiä väliin ja kermavaahtoa. Koristeeksi voi vaikka laittaa luonnonkukkia tms.
      Jos haluaa, voi tarjota myös keksejä tai jotain suolaista kuten coctail-piirakoita ja munavoita.

      Omaa asuasi saat muunneltua erilaisten huivien kanssa. Jos omistat vaikka ihan tavalliset mustat housut tai hameen saat uutta ilmettä hartiahuivilla joita saa halpiskaupoista parilla eurolla!
      Ja kutsutte vaan lähipiirin niin ei tarvitse muiden mielipiteistä välittää!
      Kannat itsesi ylpeästi alusta loppuun niin ei kukaan edes huomaa miten olet pukeutunut!

      • Itse aikoinaan kun tyttäreni valmistui niin siirsin joka kuukausi sivutilille pienen summan rahaa.Summa ei ollut iso mutta kun sitä muutaman vuoden teki niin sainpa järjestettyä ihan hyvät kekkerit missä ei rahaa säästelty.
        Jois tätä säästöjuttua en olisi tehnyt työttämänä yh-äitinä niin oispa juhlat jäänyt pitämättä.


    • tarjux

      Hei. luin sun juttusi ja ymmärrän tuskasi asiasta!

      Kerron vaan sulle toisellaisen tarina..
      Tyttäreni 16v ei ole ikinä edes voinut ajatella lukiota koska sairastaa epilepsiaa ja lääkitys on niin vahva ettei muisti oikein pelaa.. Nyt hän oli vuoden ilman kohtausta ja luulimme että hän voi mennä muiden kavereiden mukaan vaikka festareille.... oli itsekki innoissaan... yllätys viime lauantaina tuli sitte kaks kohtausta peräkkäin.... ja pahoja... Ole onnellinen että sun lapsi on terve!!!!

    • helppooo

      Kirppareilta löytyy vanhoja mekkoja, ja viellä hyväkuntoisiakin hyvään hintaan. Kaupasta kannattaa katsella esim: parasta ennen -50% tuotteita ja pakastaa niitä, jos vaikka haluaa tehdä keittoa. Pikkusuolaiset ja naposteltavatkin pystyy tekemään halvalla. Kakkukin on helppo pyöräyttää halvoista aineksista. Kun osaa organisoida ja käyttää mielikuvitusta niin pääsee pitkälle.

      Keittokirja vaan esille ja kehittelemään.
      Yksi hyvä vinkki: tuoreita mansikoita, valkoista suklaata ja tummaa suklaata. Sulata suklaat erikattiloissa ja dippaa mansikat suklaaseen. Booli on helppo tehdä esim: maustetusta vishy vedestä. vähän koristeita joukkoon. Tervetuliais juomana alkoholiton kuohari. Monethan ovat autolla liikenteessä. Luonnon kukkia pöydälle, ei niitä kukkia tarvi paljon olla, sillä tyttäresihän saa kuitenkin kukkia.
      Kakun väliin voi heittää jackymakupala jugurttia. perinteinen kuivakakku ja jotain suolasta. kas siinä ja pääsee alta 70euron, jos oikeen osaa pelata ja tarkkailla hintoja.

      • Auttaisin

        miten tuttua kaikki, voisinpa auttaa. Olen itse silloin joskus järjestänyt kahdet rippijuhlat, toiset silloin kun mieheni oli peruspäivärahalla. Aina on jostain rahat löytyneet, vaikka tiukkaa on tehnyt. Olisiko sinulla jotain pientä joita voisit koittaa kaupitella vaikka Huutonetin sivustoilla. Isoja juhlia ei tarvitse järjestää, kahvitus ja vaikkapa itse tehdyt kuivakakut, todella riittoisia (näihin menisi n 4e/kpl, täytekakut maksavat hiven enmmän n. 8e/kpl 16 hengelle), myös pikkuleivät ovat riittoisia ja ennenkaikkea halpoja. Voisit soittaa diakoniatoimistoon, vaatii sisua, mutta voisit saada jotain apua. Itse sain kirkolta apua silloin kun mistään muualta en sitä saanut. Jos sinulla on edes joitakin siistejä vaatteita esim. paita ja vaikkapa tummat housut somisteeksi jonkinnäköinen koru tai vaikkapa hiukset nätisti kiinni. Juhlavaatteet ovat hieman turhia, mutta tyttösi voisi ehkä joltain kaverilta saada lainaksi jotain. Hattu pitää olla, siihen uppoaisi n. 25e. Toivottavasti saat juhlat järjestettyä, mutta jos et saa, älä masennu, raha ei merkitse kaikkea.


    • vp

      täällä on tullut ainakin, noista kun poimii parhaat niin eiköhän juhlat järjesty eikä niihin kovin kummoisia tarvita, läheiset ihmiset ja tunnelma tekevät juhlan eikä tarjottavien, puitteiden ja pukujen loiste. Ja tosiaan vaikka tytär sanoo ettei niillä juhlilla ole niin väliä on varmasti pettynyt jos minkäänlaista juhlaa ei saada aikaiseksi. Kahvit ja mehut ja jotain pientä itse leivottua riittää tarjoiluksi mainiosti.

      Kaikilla tuskin on omien tai tuttavien juhlien järjestelemistä tälle keväälle ja moni tilanteen ymmärtävä olisi valmis ja halukas auttamaan jotenkin kuten on jo käynyt esille. Jos tietäisi vähän suuntia missä päin niin saattaisi hyvinkin joku kerätä muutaman hengen talkooporukan enkä usko mahdottomaksi sitäkään etteikö hattua kierrättämällä syntyisi jonkunlainen juhlakassakin. Itse olisin ainakin valmis talkoisiin asian puolesta ja varmaan saisin muutaman muunkin mukaan.

    • MMMörkö

      Uskon, että monet vieraista (muutama luottovieras) ilahtuisivat saadessaan osallistua järjestelyihin.Yksi toisi kakun, toinen pullaa, kolmas suolapalaa... Ja itse ylioppilas varmaan arvostaa eniten pientäkin muistamista ja huomiointia (ot. meillä koettiin järkytys kun minuun suuttunut serkkuni, joka on lapseni kummi, ei ollut huomaavinaankaan kummilastaan sukujuhlissa). kiitos-kortin voi laittaa sähköpostilla.

    • onneaLAKista

      jos olisi aloittanut 3 v sitten vaikka 1e/kk syrjään olisi jo täytekakkurahat koossa.
      Kirpparilta löytyy myös juhlavaatteita tai ainakin jotain siistiä.

      Täytekakku kyllä riittää kahvin kera.
      Pullakaan ei kalliiksi tule tehdä.
      Kinkkupiirakka ei ole kallis tehdä.
      Tai lihakeitto.
      Alkumalja voisi olla vaikka itsetehtyä simaa/kotikaljaa.Siideriä noin 1.70e/1.5l pullo prismasta vaikka.

    • olisko mahdollista mennä pienellä porukalla vaikka vain kahvilaan, tilata kahvit ja pullat. ja jos siitäkin haluaa pihistää niin mikä estää mennä samalla porukalla vaikka puistoon kahvipiknikille niin että termarissa vaan kahvit ja mukana itse leipomasi pullat. tällä tavoin ainakin säästyisi rahaa, eikä piknikille mentäessä tarvitsisi olla puketunu parhaimpiinsa. ja et tietenkään tästä kertoisi tyttärellesi vaan se olisi täysi yllätys.
      uskon, että tyttäresi olisi iloisesti yllättynyt koska ei ole odottanut sinun järjestävän mitään juhlia!
      ei mielestäni tarvitse pitää juhlia aina kotona isolla porukalla. tämän luulisi olevan ikimuistoinen ja kiva juttu. tärkeintähän siinä on yhdessäolo, ajatus ilosta ja onnesta uuden valkolakin johdosta eikä mikään hirmuinen kestitsiminen.

    • Mickey Macaroni

      Ei ole häpeä jos ei nyt ole rahaa. Järjestä nyyttikestit, jokainen tuo jotain!

    • Lowisa

      Olisin valmis vaikka lainaamaan kesämekkoa ja kenkiä tyttärellesi, jos koko täsmää ja puvun saisi perille edullisesti!! Saattaisi olla, että löytyy siskolle ja äidillekin jotain, vaikka en montaa mekkoa omistakkaan! Apua saa kun pyytää :)

    • Äiti itsekkin

      Aina elämä ei kohtele hyvin. Tuntuu varmasti pahalta, kun et voi järjestää tyttärellesi ylioppilasjuhlia jotka hän epäilemättä ansaitsisi. Antaisin neuvon pienen, aikaa on vain kovin niukasti kaikkeen....
      Onhan tyttärelläsi isä? Jos asia näin ja kaikki sillä tavalla että voisit kääntyä hänen puoleensa tässä juhlien järjestämisessä ja kustannuksissa? Jos kuitenkin joudut vastaamaan itse kaikesta. Niin osta se lakki tyttärellesi, varmaan sellaisia on tarjolla useammassa asusteliikkeessä, joten hyvällä tuurilla voit näin hinnassakin voittaa.
      Jos sinulla olisi joku oikein hyvä ystävä tai tuttava, joka olisi ompelutaitoinen ihminen. Voisiko tässä olla ratkaisu, siihen että tyttäresi saisi jonkin kauniin mekon päällensä ylioppilasjuhliin. Maksusta voisit sopia varmaan myöhemmin, koska todelliset ystäväthän ovat paljon ja myöskin oikeita aarteita elämässä.
      Yksi kaunis, pitkävartinen ruusu riittää hyvin ilahduttamaan tytärtäsi. Voit varmaan keskustella, noin fiksun tyttären kanssa, lahjan antamisesta hänelle myöhemmässä vaiheessa. Pienet juhlat onnistut varmaankin järjestämään, kun et ajattele että sinulla on velvollisuus kutsua kotiinne sukulaisia suurta joukkoa. Eikö pari hyvää ystävää tai vain muutama sukulainen, riitä vieraiksi kotiinne kakku kahville?
      Varsinkin jos sukulaiset eivät ole ihmisiä, jotka tajuavat teidän tämän hetkisen elämäntilanteen....
      Raha jonka olet tarkoittanut käyttää muuhun elämiseeen reiluksi viikoksi, varmaan pystyisit hiukan nipistämään tuosta kahdestasadasta eurosta, pieneen kakkuun ja kahvipakettiinkin....
      Sukulaisille voi mielestäni aina ilmoittaa, että vain rahalahja on tervetullutta / mikäli haluavat juhlia tyttäresi valmistumista teidän kanssanne. Tälläisenä aikana ei voi pitää itsestään selvänä, että tullaan vain toisen kotiin, kysymättä asiasta ja siitä että onko tarkoitus juhlia suvun kanssa.
      Valokuvaus maksaa niin kuin kaikki muukin, mutta jos sinulla olisi kamera ja vain yksikin filmi. Niin pystyisit ottamaan tyttärestäsi kuvia ihan kotona muistoksi ja filmin kun postitat ifille, niin kuvat tulevat sitten kun ehtivät, maksulapun kanssa ja hinta on huomattavasti halvempi kuin jos kehittäisit kuvat valokuvausliikkeessä. Yhteiskuvankin voi saada postissa ja kuvan saa maksaa myöhemmin, mukana tulevalla pankkisiirrolla. Joten vähäisistä ruokarahoista nipistämään vain pieniin juhliin kotona.
      Onnea suunnitelmiin lyhyen ajan puitteissa.

    • renkooli

      Onnea ÄIDILLE JA YLIOPPILAALLE!
      Sydämestäni toivon,että saat järjestettyä pienet juhlat tytöllesi.Jos LIDL-kauppa on lähellä,osta sieltä maukkaita kaurakeksejä (isopaketti 1,99€),valmiit täytekakkupohjat ja pakkasesta pieniä coctailpiirakoita jotka paistat itse.Teen "munavoin" seuraavalla tavalla:neljä keitettyä munaa, 200 gr purkki raejuustoa,vain sen verran voita tai muuta rasvaa että aineet saa kiinteäksi levittää piirakoille,niin ja tietysti joukkoon vain pikkuisen suolaa.
      On todella maukasta ja TERVEELLISTÄ,ei rasvaista mössöä.Coctailpiirakat ovat olleet 40 kpl 4,99 €.Täytekakusta tulee ihanan raikas,kun tekee raparperistä hillokkeen (toivottavasti saat "rapsia" jostain ilmaiseksi),levittää sitä ja hillon päälle rahka-kermavaahtoa.Sama vaahto käy myös kakun kuorrutukseen.Koristeeksi esim. persikkaa,
      leikkaat persikan puolikkaat ns. viuhkaksi,tulee näyttävän näköinen pienellä rahalla.Jos saat vuorenkilven lehtiä,laita niitä maljakon reunoille,keskelle lieni määrä luonnon kukkia.Siitäkin tulee kaunis ja on taatusti luonnollinen.Onnittelumaljaksi saat Lidlistä alkoholitonta siideriä (suosin päärynäsiideriä) isoja pulloja tosi halvalla.Nyt keskityt tyttöösi ja itseesi.Kaikella on tapana järjestyä!
      Toivon teille ihanaa,hauskaa ja ikimuistoista JUHLAPÄIVÄÄ!!!
      Lämmöllä:renkooli

    • apua löutyy

      Juu...haluaisin kertoa että sossuilla on mahdollisuus avustaa erityisissä tilanteissa kun on heikkovarainen ja kääntyy sosiaalipalvelun puoleen. Jos rahatilanne-tulot ovat toimeentulotuen tasolla niin sossu voi hakea erityisistä rahastoista tilapäistä rahaavustusta esim tässä tilanteessa jossa sinä olet. On olemassa aikaimoinen määrä eri rahastoja, yksityisten rahakkaiden ihmisten perustamia. Näistä voi hakea rahaa, myös itse mutta silloin on näytettävä sosiaalisihteerin allekirjoittama tosite jostä käy ilmi tulojen taso sekä mihin tarkoitukseen rahaa haetaan. äistä rahastoista ei monikaan ole tietoinen. Niin että hyvät ihmiset nyt hakemaan rahastoista apua tuiki tärkeisiin kuluihin. Nää rahastot muuten vaan siellä makaavat ja korkoa kertyy, joten pois vaan sieltä hakekaa......

    • Kohtalotoveri

      Käänny asuinkuntasi seurakunnan diagonin puoleen. He voivat auttaa sinun tilanteessa olevia.

      • juhlaton minäkin

        niitä yo juhlia tarvii pitää lainkaan,aikoinaan -96 kun sain ammatin niin ei pidetty juhlia lainkaan,kun ei ollut rahaa,ja hengissä ollaan edelleen.ja yostahan ei edes saa ammattia.
        juhlat sitten kun varaa vaikka jonkin muun asian tiimoilta.


    • Empatia -62

      Kysäise seurakuntasi diakonilta. Tiedän perheitä, jotka ovat saaneet apua tätä kautta. Heillä on iiiiso sydän. Ymmärtävät tilanteen. Voivat avittaa pieneen juhlaan, ehkä: Onnea tyttärellesi, sinulla on todella fiksu tytät saat olla ylpeä hänestä ja varmaan oletkin

    • ihan hyvä

      Tuo ehdotus, teet lohikeiton ja täytekakun. On mielästäni hyvä.

    • Anna-Leelia

      Aika edullinen ratkaisu juhliin olisi, että pienillä koruilla, napeilla tms. fixaatte nykyisiä juhlavaatteitanne tai vaihdatte tyttären kanssa päittäin (mikäli vaatteet sopivat). Jostakin Tarjoustalosta tms löytää alle 5E:lla perus t-paitoja, joihin voi ostaa vaikka silityskuvan tms. Tai tilaa jostakin Anttilasta tms, jonne voi amksaa osamaksulla.
      Tee keittoruoka (vaikka jauhelihakeitto, käy kaikille) ja vieraat saavat mahansa täyteen. Lisäksi näkkäriä ja ruisleipää. Myös laatikkoruoka hyvä (peruna-sipulisekoitusta ja kinkkusuikaleita) ja halpamerkkejä ja punaisia lappuja kaupassa hyödyntäen teet edullisesti ruokaa. Mikäli teet ruoan, se auttaa ihmisten mahoja täyttymään ja kahvin kanssa riittää kakku.

      Jos haluat tarjota pelkän kahvin, halvalla löytyy ainakin K-kaupoista Euroshopperin vaniljajätskiä (n.80cnt litra), Pirkan pakastetuulihatut 1.80€/20kpl rasia, pasteijat, Euroshopperin keksit jne. Myös S-ketjulla on omia halpismerkkejä (X-tra, Rainbow) joissa olevia tuotteita voi hyödyntää.

      Itse autoin vähävaraista ystävääni järjestämään 50v juhlat 20€:lla 30 hengelle (toki hän teetti kakut toisella ystävällä). ostin juuri Pirkan tuulihattuja 4pkt, ja kahta eri lajia keksiä (suolaisia Tuc-keksejä) ja muutaman kahvipaketin. Juhlat menivät hienosti ja seura ja toisten tapaaminen oli tärkeintä. Kuohuvana oli Pommacia, ei tullut kenellekään krapulaa eikä kukaan erottunut joukosta. sama juoma kävi lapsille ja vanhuksille. Kahvin ja teen kanssa oli mehukatti-mehua lapsille ja janoisille.

      Pienelläkin rahalla saa kivat juhlat, jos vaa löytyy hyvää mieltä eikä aseta rajoja liian korkealle. Onnea uudelle ylioppilale ja äidille!

      • kissskis

        Monet täällä on kirppareita suositellukkin, joissa kannattaa ehdottomasti käydä ja yks on kans, että voisko sun lapset esim. kysästä saman kokosilta kavereiltaan lainaksi jotain juhlavaatetta? Ihan varmasti kaverit suostuu lainaamaan jos vaan sitä pyytää!

        Itse valmistuin 3 vuotta sitten ammattiin ja meidän suku on melko pieni ja sukulaiset asuu hirveen kaukana, eikä muutenkaan olla perheen kanssa mitään sukujuhlatyyppiä vaan aina on ollut tosi pienet juhlat.

        Mun valmistujaisiin en sukulaisia edes kutsunut, meillä oli vain isä, isän naisystävä, poikaystäväni ja 4 kaveriani, teema oli 'lastenkutsut' ja pöydässä Tiimarista ostetut vaaleanpunaiset Disney kissakuvalla varustetut kertakäyttöastiat ja pöytäliina, tarjolla oli grillimakkaraa, pihvejä ja täytettyjä sieniä, saattoipa olla kakkukin. Mekko oli tosi hyvä löytö, kaupungilta löytyi juhlamekkoliikkeestä upea 120 euron vaaleanpunainen prinsessamekko _puoleen hintaan_, yksi kappale ja se juuri mun kokoa! Kengät oli edelliskesän löytö Tallinnasta, maksoivat mun mielestä vähän alta 10e siellä. Yksi juhlavieraista oli samana päivänä valmistunut kaverini, jolla ei ollut ollenkaan omia juhlia, hänellä oli myös aivan upea mekko, jonka oli löytänyt kirpparilta, että ei aina tarvi olla kallista ollakseen hienoa. Oli kyllä ikimuistoiset ja ihanat juhlat, eivätkä kustantaneet juuri mitään siihen nähden, millaisia juhlia monilla muilla kavereilla ja tuttavilla oli sinä samaisena päivänä.


    • ei lakkiioo

      Itse valitsin olla ostamatta koko lakkia, hain vain yo- todistuksen kansliasta kesäkuun puolella. Tiesin, ettei yh-isälläni ollut varaa ostaa minulle tuota lakkia. Itse olin juuri saanut kesätyöpaikan. Ensimmäinen liksa oli tulossa kesäkuun lopulla, jolloin lakkeja ei enää ollut kaupoissa .. sivuutin koko lakkiaisen turhana, koska sellainen oli vain mahdotonta minulle, vaikka kirjoitinkin ihan ok paprut. Isäni ei koskaan ollut ollut kiinnostunut minusta, tai siitä mitä minä teen ... joten lakkiaisten järjestäminenkin hänelle oli yhdentekevä, joten omakasuin hänen asenteensa. Yo todistus on edelleen tallessa. Korkeakoulututkinto? Ei. Oma maksettu asunto Helsingissä - kyllä. Rahaa säästötilillä 100k - kyllä. Tiettyjen potentiaalisten yritysten osakkeita hyvällä maulla valittuna - kyllä. Oman yritys tarkoin valitulla alalla - kyllä. 100% maksettu avioero takana ja lapsia - kyllä.

      Haluan vain sanoa, että kaikki on kiinni siitä lapsesta itsesään, joka kirjoittaa. Ei vanhemmista. Mun isälle on aina ollut yhdentekevää mitä minä elämälläni teen. Itse asiassa hänelle on tainnut olla yhdentekevää kaikki muu, paitsi hänen henkilökohtainen välitön nautintonsa. Olen hiljalleen itsekin tulossa siihen, minkä hän oivalsi jo itse kirjoittaessaan viisi älläää ja yhden magnan. Ne, jotka ovat syntyneet kultalusikka suussa, niillä vain on varaa siihen.

      Me muut... teemme itse oman elämämme juuri sen näköiseksi, kuin sen kuuluukin meille olla. Minun elämäni on minun näköinen.

    • Ei oo todellista!

      Ei sitten tullut mielee, että olisit alkanut säästää jo vaikka pari vuotta sitten. Jos olisit laittanut tilille kahden vuoden ajan joka kuukausi 20 euroa, sulla olisi nyt 480 euroa. Ootko muuten kova polttamaan tupakkaa ja juomaan siideriä? Jos omalla lapsellani olisi tiedossa lakkiaiset eikä rahaa olisi, niin luopuisin käytännössä ihan mistä omasta menoerästäni tahansa.

      • Tööööt !

        Helppo sanoa toiselle. Varsinkin jos sitä rahnaa sattuu olemaan.


      • Sos.toimi

        Mikäli tyttäresi on täysi-ikänen (oletettavasti) voi hän hakea toimeentulotukea. hänellä on oikeus saada vanhempien luona asuvan perusosan verran n.340eur tt-tukea.


      • N40+

        En ole aloittaja, mutta minulla ei olisi edes 10 euroa laittaa sivuun kuukaudessa. Olen nimittäin yrittänyt tätäkin, mutta ei onnistunut, aina on tarvittu kaikki rahat käyttöön viimeistä senttiä myöten ja välillä jopa kerätty tyhjiä tölkkejä ja pulloja ulkoa ruokatarvikkeita varten.
        Tätä on suomalainen elämä, tosisilla menee niin hyvin, etteivät edes tajua kuinka huonosti naapurilla voi mennä.


    • Tiedän tunteesi

      Onnea Ylioppilaalle ja ylioppilaan tekijöille. Ihana kuulla,että näin sympaattisia nuoria on olemassa.

      Mitä jos menisit kysymään seurakunnalta avustusta. Tiedän nimittäin,että srk voi avustaa monenlaisessa hädässä ja tilanteessa ja teidän tilanne on nyt sellainen,että varmasti saisitte sekä rahallista, että ruokalappu-apua.
      Soitat diakoniatoimistoon heti huomenna!
      Senkin tiedän,että sos.toimisto voi antaa harkinnanvaraista, tai täydentävää toimeentulotukea sinun tapauksessasi.
      Sinnekin soitat huomenna. sos.työntekijän puhelinajat saat kuntasi/kaupunkisi keskuksesta,tai netin kautta.
      Sos.toimi käsittelee kiireelliset asiat vuorokaudessa!

      Kirppareita toki kannattaa käyttää vaatehankintoihin. Sieltä saa todella upeita ja hyväkuntoisia vaatteita (vaatteita,joista ei todellakaan näe,että ovat käytettyjä)

      Kotona leipomista moni täällä ehdottaa. Hyvä idea ja halvempi toki,kuin ostaa kaupasta valmista MUTTA..leipominen ei todellakaan ole mitään halpaa puuhaa..kermat,mausteet yms tosi kalliita.

      Olisiko sinulla ketään ystävää,jota voisit pyytää kuvaamaan?

      Kukkia saa kyllä kukkakaupasta ja marketeistakin suhteellisen halvalla. Eihän kukkakimpun tarvitse olla mikään 20 ruusua-tyylinen. Yksi suuri ruusu rakkaudella tarjottuna paljon parempi,kuin kymmenen kylmää.

      Ongelmissasi myötäeläen yhden YO:n yh-äiti

    • Antisopuli´

      Turha näitä on juhlia ylipäänsä. Kuka tahansa tuon lakin saa ken haluaa. Minä en arvostanut enkä vieläkään arvosta palaneen puupennin vertaa tuota lakkia, joka vain on jonkin sortin ylemmyyden tuntoa ja itsetuntoa kohottava monelle.
      Minä lainasin lakin ystävältä aikoinaan ja palautin käytön jälkeen. Minä en maksa moisesta lakista, jonka kuitenkin olisin heittänyt roskiin jos olisin joutunut ostamaan.
      Sopuleille tuo on kuitenkin joku status, heille se ilo suotakoon.
      Juhlia en järjestänyt, ei olisi tullut mieleenkään.

    • sambajive

      Minulla olisi ollut varaa pitää ainoalle pojalleni kalliit valmistujaisjuhlat, vaikka yksinhuoltaja olenkin.

      Emme muutenkaan vietä kulutusjuhlia vaan sijoitamme ihan johonkin muuhun, esim. keittiöremonttiin ja niihin harrastuksiin joista pidämme omissa kaveripiireissämme, mm. minulla tanssi ja pojalla kuvaus ja skeittaus. Oli siis itsestään selvää ettemme tuhlaile turhia.

      Harrastan myös leipomista ja kotiruokaa joten väänsin kaikki tarjottavat itse ja ihan naurettavan halvalla muutaman kesälomapäivän turvin.

      Emme halunneet tänne turhia pällistelijöitä joten kutsuimme vain pakolliset ja pahimman, eli suvun sekä poikani tyttöystävän.
      Nelijöitä on vain 86 ja rivarin päätypiha, joten sekin jo rajoitti kutsuttavien määrää.

      Poikani isä toi pari pulloa skumbbaa ja minä ostin viiniä ja Cokista. Poika itse osti nuorisolle kaljaa.

      Päälleni laiton yhden tanssihameretaleeni jolla lavalla taivuttelen tangoja. Poikani löysi kaappinsa uumenista viimesyksyisen hautajaispukunsa. Otti siitä käyttöön takin ja paidan. Veti ylleen puhtaat pillifarkut ja hautajaiskengät jotka olivat tietty ALE:sta ja tarpeeksi coolit asuun.

      Laitoin vahjoja verhoja pöytäliinoiksi koska olivat keväisen kauniita kukkineen ja useampi samanlainen. Ulkopöydälle löysin vanhan joululiinan. Sopi hyvin kalusteiden pehmustusten väriin.

      Lisäpöydäksi löytyi vanha puutarhapöytä varastosta oli ihan herkku siinä keittiössä ruokien alla.

      Kukkia ei ehditty keräilemään kumpainenkaan, joten koristelin kodin niillä mitä vieraat toivat. Osa ruusuista meni sinisiin vanhoihin viinipulloihin.

      Lautasia oli juuri sopivasti koska vieraat tulivat onneksi kadessa osassa ja vain osa joi kahvia niin kupitkin riittivät. Varalle oli sitten mukeja.

      Juomalasitkin riittivät olinhan niitä raahannut parikymmentä vuotta sitten Viipurista ym. ulkomalta. Kummasti vanha kristalli kestää.

      Poikani hoiteli itse valokuvauksen veljeni vaimon ja tyttiksensä avustuksella. Ei tykkää itse pahemmin poseerata joten muut pääsivät tilannekuviin ja tuli kivat muistot.

      Vähän tietty harmitti kuluneet paikat joissain kohdin kotia kun en oli viitsinyt remontteja ajatella. Ehkä sitten kun on inspis. Tai sitten kun on toinen inspis ....

      Ihan kivat juhlat naurettiin vissiin 24.00 viimeisten kanssa. Naapurissa asuu onneksi puolikuuroja ...

      Pojalle annetaan sitten joskus rahnaa uuteen kameraan ... kunhan keretään ja on tarvis. Vastahan annoin synttärilahjankin vaikka vuodet täyttyivät jo tammikulla. Ei hällä niin suurta rahantarvetta ole kun sai töitä ja on tehnyt kuvauskeikkoja pitkin talvea ym ...

      Juhlat ovat meidän mielestämme ihan peestä. Elämässä on muita paljon mielenkiintoisempiakin juttuja.

    • Yo

      Onhan tuo todella kamalaa, mutta se on nyt onneksi vain tämä hetki - aivan varmasti saat vielä tulevaisuudessa mahdollisuuden juhlia tyttäresi kanssa.

      Tähän hetkeen on keinot vähissä - kirpputori, ruokajakelu, juhlat nyyttäriperiaatteella. Eikä nyyttärijuhlia tartte häpeillä, valitsee sen reippaaksi teemaksi - nykyään on jo ollut nyyttärihäitäkin!

      Ja suuret onnittelut ylioppilaan äidille!

      Ja tyttäresi on varmasti tosissaan sanomisissaan, itsellänikin oli todella köyhät juhlat (vieraitakin käväisi vain kymmenisen ja siinä on perhe&suku mukana) enkä voi niitä silti pahalla muistella - olin vaan niin iloinen ja onnellinen vanhempieni ylpeydestä.

      • Suvikki74

        Jos on lähisuvussa tai ystäväpiirissä halua, kyllä teille ne juhlat tulee.


      • JJ
        Suvikki74 kirjoitti:

        Jos on lähisuvussa tai ystäväpiirissä halua, kyllä teille ne juhlat tulee.

        Voin hyvin kuvitella tilanteen..Itsekkin kun kirjoitin ylioppilaaksi, niin eipä meilläkään ollut varaa pitää mitään mahtavia kutsuja, mutta pidettiin juhlat kuitenkin ja eikä meilläkään ollut sen suurempia tarjoiluita, kahvi kakkua ja oli joku keitto sitten vielä, ja mitä koristeluita? pihalla oli koivukimppuja ja jtn perussettiä.. Ja enkä olisi kyllä minäkään mitään juhlia tarvinnut, mutta arvostin kyllä silti niitä ja niin varmasti arvostaa aloittajanki tytär.. Ajatus on silti tärkein ja kyllä vähälläkin rahalla saa kaunista, jos vaan viitsii nähdä sen verran vaivaa/aikaa sen eteen ja kyllä varmasti on sen arvoista, koska kerranhan sitä vaan valmistutaan :)

        Joka tapauksessa paljon onnea tuoreella yo:lle ja tsemppiä juhliin, kyllä ne siitä :)


    • lapsesi

      ole onnellinen kun lapsesi on niin terve että pystyy kirjoittamaan ylioppilaaksi.siinä on jo juhtaa tarpeeksi ilman mitään joutavia hössötyksiä.kyllä sen lapsesikin ymmärtää.juotte kavia ja sllä siisti.saattehan olla terveitä. toista se on kun taistelee elämästä ja seviytymisestä syöpäsairaan lpsen kanssa.ei riitä rahat.sos. autaa. puhumattakaan että joskus kirjoittaisi ylioppilaaksi.olisi se juhlaa kun selviäisi hengissä,ja saisi läpäistyä edes peruskoulun.elämä on arvokas asia.tosin olen kyllä saanut kaiken mahdollisen tuen niin sos puolelta kuin sairhoit opettajat ,ym. seurakunta on myös lahja meille niin taloudellisessa kuin henkisessä ahdingossa oleville. kokeileppa sinäkin.ole vilpitön ja rohkea.ei ole häpeä pyytää apua kun sitä kipeästi tarvitsee. on maailmassa vielä inhimmillisyyttäkin.ja jos lapsi jonain päivänä todetaankin terveeksi. arvaa .....tavitaanko siihen muuta juhlaa..kuin kiitos ..sille kaikkein pyhimmälle.luojalle. ole onnellinen ,ja nuti terveestä lapsesta. arvosta ja ole kiitollinen .eikö.

      • rsam

        toivon mukaan voitte pitää juhlat vaikka myöhemmin ...
        sääliksi kyllä Teitä käy :( kuulostaa kurjalta


      • yo vm. 2001

        minkälaisiin juhliin olette tottuneet tai minkälaisia luulette juhlien olevan, kun lukee noita vinkkejä.. Siis ymmärrän kyllä että ne on hyvällä tahdolla kirjoitettu ja toivottavasti niitä on aloittajalle apua, mutta tarkoitan vaan sitä, että kuulostaa ihan normaalijuhlilta meidän suvussa ja ystäväpiirissä. Vaikka lähes kaikissa perheissä on 2 töissä käyvää vanhempaa, niin kyllä lakkiaisiin on leivottu itse ihan perusjuttuja (täytekakku, kuivakakku, pikkuleipiä, voileipiä tai voileipäkakku, paistovalmiita piirakoita, joskus joku peruskeitto jne.), ei siis olisi tullut mieleenkään tilata pitopalvelusta tai ostaa valmiina, kiitoskortit on teetetty itse ottamista vakokuvista (yleensä valokuvaajalla muistoksi kuva vanhemmille ja itselle), astioita lainataan ja ne ovat useampaa sarjaa (kenellä olisi 50 samanlaista kahvikuppia?), ei ole teetetty kimppuja kun vieraat tuovat ruusuja, koristeena esim. luonnonkukkia, koivunoksia tms., ei ole käyty kampaajalla tai meikissä, puku hankittu jostain H&M- / Lindex-tyyppisestä kaupasta, kenkinä menee vanhat siistit avokkaat tai sandeletit (tai voi lainata, aika monella on yhdet perusjuhlakengät jotka käyvät mekon kuin mekon kanssa) jne. Pienillä ideoilla saa vaihtelua juhlaan, esim. lakkiaisiin pikkuleivät lakin muotoon, ristiäisiin lapsen jalan muotoon jne. Maljakoiksi käy hyvin tyhjät siistit pullot yms. tai maljakoitakin voi lainata. Kenellä rikkaallakaan on 10 samanlaista maljakkoa kotonaan?
        Siis tämä on mielestäni aivan normaalia ja siitä kun vielä vähän nipistää, esim. vähentää tarjoiluja ja jättää valokuvaamossa käymisen kokonaan pois, niin ei pitäisi mennä montaa kymppiä.


      • Pieni on kaunista
        yo vm. 2001 kirjoitti:

        minkälaisiin juhliin olette tottuneet tai minkälaisia luulette juhlien olevan, kun lukee noita vinkkejä.. Siis ymmärrän kyllä että ne on hyvällä tahdolla kirjoitettu ja toivottavasti niitä on aloittajalle apua, mutta tarkoitan vaan sitä, että kuulostaa ihan normaalijuhlilta meidän suvussa ja ystäväpiirissä. Vaikka lähes kaikissa perheissä on 2 töissä käyvää vanhempaa, niin kyllä lakkiaisiin on leivottu itse ihan perusjuttuja (täytekakku, kuivakakku, pikkuleipiä, voileipiä tai voileipäkakku, paistovalmiita piirakoita, joskus joku peruskeitto jne.), ei siis olisi tullut mieleenkään tilata pitopalvelusta tai ostaa valmiina, kiitoskortit on teetetty itse ottamista vakokuvista (yleensä valokuvaajalla muistoksi kuva vanhemmille ja itselle), astioita lainataan ja ne ovat useampaa sarjaa (kenellä olisi 50 samanlaista kahvikuppia?), ei ole teetetty kimppuja kun vieraat tuovat ruusuja, koristeena esim. luonnonkukkia, koivunoksia tms., ei ole käyty kampaajalla tai meikissä, puku hankittu jostain H&M- / Lindex-tyyppisestä kaupasta, kenkinä menee vanhat siistit avokkaat tai sandeletit (tai voi lainata, aika monella on yhdet perusjuhlakengät jotka käyvät mekon kuin mekon kanssa) jne. Pienillä ideoilla saa vaihtelua juhlaan, esim. lakkiaisiin pikkuleivät lakin muotoon, ristiäisiin lapsen jalan muotoon jne. Maljakoiksi käy hyvin tyhjät siistit pullot yms. tai maljakoitakin voi lainata. Kenellä rikkaallakaan on 10 samanlaista maljakkoa kotonaan?
        Siis tämä on mielestäni aivan normaalia ja siitä kun vielä vähän nipistää, esim. vähentää tarjoiluja ja jättää valokuvaamossa käymisen kokonaan pois, niin ei pitäisi mennä montaa kymppiä.

        Suurimmalla osalla varmaan on tuon tyyppiset kun kuvailit. Mutta kyllä nykyään monella tuntuu olevan 50-100 hengenkin juhlia, joissa on pitopalvelu ja hienot erikoiset ruuat.

        Itsekin mainitsit "kenellä olisi 50 samanlaista kahvikuppia?". 50 hengen juhlat on mielestäni jo suuret. Eikä pienimuotoiset ja edulliset.


    • mösjöö1234

      Riipaisevaa kuulla. Toisilla on hulppeat juhlat ja toisilla ei ole varaa niihin vaikka haluaisikin.

      Mutta mutta, jos vain mahdollista, niin leivo itse jotain pientä makeaa ja suolaista (ei sen tarvi suurta olla, ajatus on tärkein). Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta löytyy aivan varmasti vaatteita halvalla. Myös ystäviltä voi vaatteita lainata.

      Eikä se lyyra niin pakollinen ole, lakissa itsessään on semmoinen jo valmiina ja kultaisen voi ostaa tilalle myöhemmin jos haluaa. Pääasiahan on, että tytär on saavuttanut yhden virstanpylvään elämässään.

    • Nainen_V-S

      Kyllä tuli tippa linssiin, kun luin tekstiäsi. Pahalta tuntuu puolestasi. Ihan turhaa stressiä otat.

      Kun luin muiden kirjoituksia, tuli itselle sellainen olo et "mitääääääh". Kuinka isoja kekkereitä sitä todellisuudessa muka ylioppilaalle järjestetään?

      Kun isoveljeni aikanaan valmistui ylioppilaaksi, oli juhlat mielestäni hienot, vaikka aika pienimuotoiset. Paikalla oli lähimmät sukulaiset ja tietysti kummisedät ja tädit ja jokunen koulu- ja lapsuudenkaveri.

      Vaikka vanhemmillani rahaa löytyy yllin kyllin niin eivät juhlat silti olleet mitenkään turhan pröystäilevät. Kakku, voileipäkakku, keksejä, kahvia ja muuta pientä. Ei mitenkään kovinkaan tyyriit ruokapuolen osalta ainakaan. Eikä kyse ollut siitä, etteikö rahaa olisi ollut. Muu suku on hienompaa väkeä ja kaikki viimeisen päälle... eikä missään vaiheessa edes tänä päivänä itselleni ole tullut sellaista fiilistä, että juhlat olisivat olleet köyhän puoleiset tarjottavan osalta. Vaikka eivät mitenkään järin kummoiset olleetkaan. Ainakaan jos vertaa nykypäivän juhliin, missä ihmiset ovat pikemminkin jo yliampuvia tarjottavien ym juhlanumeroiden osalta.

    • Köyhyyteen tottunut.

      Itse on aina valmistettu juhlaruoat eikä mitään sen hienompaa, ihan perus kakku ja pullaa sekä kahvit. Joskus voi olla joku rahkapiiras tai omenapiirakka näiden lisäksi, muttei aina. Me ollaan totuttu elämään vähillä rahoilla aina, joten totuttu säästämään pienistäkin tuloista. Itse olen kuntoutus tuella ja saan minimisumman Kelan eläkettä, mutta se on ns. määräaikainen ja sitä täytyy hakea tarvittaessa lisää. Reilu 550€/kk ja riittää kun rahaa käyttää säästeliäästi. Asun maaseudulla omakotitalossa ja alkuvuodella on joutunut säästöihin kajoamaan. mm. puolen vuoden sähkölaskut vei yhteensä 2500€ ja vakuutukset 1000€, autovakuutus ja Ajoneuvo vero sekä katsastus ja korjaus 700€. Puhelinlasku on 20€/kk ja Mokkula 10€/kk. Ruokaan ei ole paljon varaa laittaa, keskimäärin 15€/viikko, puolessa vuodessa ruokaan on mennyt suunnilleen 400€. Mutta maaseudulla on se hyvä puoli että voi itse kasvattaa kesällä parin kuuukauden perunat ja porkkanoita, voi mehuja laittaa syksyllä ja hilloja tehdä ym. mitä kaikkea puutarhassa saa kasvamaan. Ei tarvitse juurikaan kaupasta ostella hilloja ym. Ja nyt on 2-3 kk. keskimäärin sen verran valoisaa ettei valoja tarvitse, on lämmintä joten ei tarvitse taloa lämmittää, sen verran mitä tarvitsee niin voi puita polttaa. Ruoat voi grillailla. Saunassa voi kesällä käydä kahdesti viikossa, kun lämpiää nopeasti. Myös loppuvuoden laskut ovat pienempiä, paitsi loka-joulukuun väliset sähkölaskut. Joten on pakko olla säästeliäs silloin kun rahaa tulee, koska sitä myös menee enemmän talven myötä. Sitten keväällä tili ammottaa aika tyhjänä.

      Mutta asiaan: Eli itse voi tehdä mahdollisimman paljon ruokia, astioilla ei ole niin väliä, eikä isoa vieraskuntaa kannata alkaa kutsumaan. Jotain pienimuotoista muutamalle tärkeimmälle sukulaiselle/ystäväpiirille. Tytön mekon voi jättää ostamatta, jos ei niin voitte käydä vaihtoehtoja läpi: ostaako käytetyn mekon tai vuokraako vaatevuokraamosta, tai ostaako halpis-mekon. Köyhän ei kannata ostaa halpaa, jos ostaa niin ostaa sellaisen tuotteen joka kestää kauan, hinnasta tinkimättä. Kengät voi vuokrata tai jättää ostamatta, etenkin kannattaa jättää ostamatta jos vanhat kengät saa näyttämään uutuutta kiiltäviltä. Kukat voi käydä keräämässä itse luonnosta tai ostaa yhden tai kaksi ruusua, ajatushan siinä on tärkein. Jos vieraita tulee, tulee kukkiakin. Valokuvat voi ottaa itse digikameralla tai filmikameralla. Digikameralla kannattaa ottaa jos teillä on tietokone ja hyvä tulostin. Investoi sitten valokuvapaperiin ja kunnon musteisiin ja tulostaa itse. Plussana on se että netistä saa ilmaiseksi kuvankäsittely ohjelmia, joilla voi kuvan laatua parantaa, tarvittaessa. Ei tarvitse mitään isoa kuvamäärää ottaa, pääasia että muutamia kuvia on otettu. Sisarukset ja itse voit pukeutua ihan niihin parempiin vanhoihin vaatteisiin mitä vaan löytyy. Lahjan voi suunnitella niin että hankkii isommalla porukalla yhteisen lahjan. Jokainen laittaa hieman rahaa siihen kiinni ja näin saadaan isompi summa kokoon. Lakki kannattaa ostaa, ei kannata jättää sitä viimeiseksi. Vaatteista voi tinkiä ennemmin. Riippuu siitä minkä luonteinen tyttäresi on. Jos hän kannattaa kierrätystä, voi vaatteetkin olla sen tyylin mukaisia.

      Eli tiivistetysti: Ehostaa vanhaa, tekee ja valmistaa itse, panostaa siihen juhlittuun ja tinkii itse, yhdistelee voimavaroja ja improvisoi.

      Ja hyödyllistä ilmaista rahaa löytyy sieltä sun täältä: Pulloja. Ihmiset heittelevät tyhjiä pulloja ja tölkkejä pois eivätkä palauta niitä. Ota aina pullo/tölkki talteen kun näet sellaisen. Jos se kelpaa kauppaan, olet tienannut taas hieman. Jos ei, et häviä siitä oikeastaan mitään. Ympäristö pysyy siistinpänä kun pulloja kerätään pois. Menet vain hieman katsomaan lähiympäristöä päivän käännyttyä iltaan. Lisäksi voi myydä jotain jos on oikein kova rahan tarve. Mutta esim. kirpputorilla on mahdollisesti pöytämaksu, joten siinäkin voi hävitä.

    • 15 ja 17v boys faija

      juhlat varojen mukaan, muutamat kukat, kaffet ja pullat ei maksa paljon, kuoharin tilalla pommac. siinä on tyyliä, kun uskaltaa näyttää ettei ole rahaa, elvistely ei ole itse tarkoitus vaan iloita lapsen menestyksestä.
      nuoria kannattaa juhlia ja kannustaa.

    • ilo ei katso rahaa

      - Mekko ja kengät kirppikseltä tai siistit vanhat juhlavaatteet tai tytön joltain kaverilta tämän vanha juhlamekko lainaan. Se ettei ole uusia vaatteita, ei ole juhlimisen este kaiketi?!
      - Tarjoiluksi kahvit ja itse tehty kakku tai vaikka pullapitkoa: jos ei ole kamalan suuri suku tulossa käymään, niin ei paljon kuluja. Ei siis tarvitse olla mitään spektaakkelia siellä pöydällä.
      - Luonnonkukista saa nätit, persoonalliset kukat. Ekologisempaakin se on kuin kaukaa kuljetetut kasvihuonekukat.
      - Lahjan voitte sopia valmiiksi nyt ja että tyttö saa sen sitten kun rahatilanne on parempi. Kirjoita se vaikka onnittelukorttiin, jonka annat juhlapäivänä. Ilahduttaa varmasti, kun tyttösi on noin fiksu!
      - Valokuvat itse tai jos tytöllä on taiteellisesti lahjakas ystävä (itse olin studiossa ottamassa teennäiset yo-kuvat ja ihailin jälkeenpäin kaverini hienoja luonnossa otettuja yo-kuvia, joiden kuvaaja oli hänen poikaystävänsä :) )
      - Lyyra on ihan turha, tai ainakaan omassa kaveripiirissäni ei sellaisia hankittu muutama vuosi sitten. Tässähän juhlitaan tytön saavutusta eikä äidin. ;)

      Mukavaa ylppäripäivää! Jos tyttösi jatkaa opiskeluja, hänellä on joka tapauksessa edessään pienituloinen opiskelijakituutus, jossa harrastetaan pienen rahan juhlia. :)

      • budjettiratkaisu

        Kyllä juhlat saa järjestettyä todella pienelläkin rahalla. Ajattele siltä kantilta, että tyttäresi saa sitten tosiaan lahjoja, jotka on ansainnut!
        Keksejä, pullapitko ja täytekakku, joten hinta jää helposti alle parinkympin.

        Uusi mekko ja kengät ovat toki ihan kiva, mutta ei tosiaankaan pakolliset, kannattaa panostaa kaikki rahamenot tosiaan itse juhlatilanteeseen. Tyttäresi varmaan saa ainakin 50-100 e lahjarahaa, josta hän varmaan voi sitten osan käyttää tuleviin ruokamenoihin yms.


      • pienimuotoisestikkin

        Tärkeintähän on kuitenkin juhliminen ei tarjoaminen. Meillä oli keksejä, pullaa, kakku ja juhlimassa lähimmät sukulaiset (sellaiset joita nähdään myös muutenkin), kuvat otettiin itse, joten tosiaan mitään kauheita summia ei tarjoamisiin ja juhliin uponnut. Ihan hauskat ja lämminhenkiset juhlat olivat. Paljon onnea täältäkin ylioppilaan äidille ja ylioppilaalle.


    • 'Tytär sanoi itse, että juhlat voidaan unohtaa! Säästäisi lakkirahankin ruokaan.'
      Siinä on vastaus. Älä ota paineita asiasta.

    • Kaikki maksaa

      Kylläpä tosiaan varmaan tuntuu pahalta, ainoa lohdutus onkin, että tyttäresi täytyy olla niin fiksu, että ymmärtää tilanteen, hänellä on hyvä pohja elämälle! Paljon arvokkaampi, kuin raha. Eikö kummit tai tädit voisi osallistua?

      • Onnea tyttärellesi!

        Kakkukahvit riittää. Tee iso täytekakku. Peruskakku, mansikkahilloa väliin ja kermavaahtoa kauniisti päälle. Koristeeksi riittää ruusu (varmasti joku vieraista tuo ruusun, niin sen voi uhrata). Tai sitten kukkapenkistä käy hakemassa nättiä kukkasta.

        Vaatteita ja kenkiä voi lainata! Kai tyttärilläsi on ystäviä, joilta voi kysyä lainaksi korkokenkää, hametta, mekkoa, jakkua jne?

        Kaikki varmasti tietävät tilanteenne. Ei niillä ulkoisilla puitteilla ole niin paljoa merkitystä! Pääasia, että saatte lähimmät ystävät kokoon, nautitte kahvin ja viihdytte. Saatte lämpimän juhlan, vaikkakin sitten vähän askeettisen.

        Ylioppilaskuvan voi ottaa omalla kameralla. Tosin uusi digikamera olisi parempi. Ehkä vierailla, jotka tulevat, on kameroita?


      • yh.äiti

        ehdottomasti yhdyn edellisiin kommentteihin,ei niiden juhlien mitkää suuren suuren suuret tarvitse olla,itse tehty kakku,pullat ja kahvit..sukulaiset ja läheiset kylään. Nämä ovat niitä ainutlaatuisia juhlia lapsesi elämässä ja luulen että kadut jälkeen päin jos ette niitä juhli lainkaan!=( tyttäresi on tehnyt ison työn valmistuakseen ja mielestäni ansaitsee edes pienet juhlat siitä hyvästä.(jos vaikka saisi sukulaisilta/kummeilta lahjakortteja joilla voisi ostaa jotain mieluisaa! ja neuvoisin pikaisesti ottamaan yhteyttä paikkakuntanne diakoniin ja keskustelemaan hänen kanssaan ongelmastanne,uskoisin että kirkko auttaa rahallisesti ainakin ruokakauppa "lapulla"jolla saisit ostettua tarjoamiset juhliinne!!!oikein mukavaa ja lämmintä kesää!ja tyttärellesi onnittelut valmistumisen kunniaksi!!!


    • Santeri Alko

      pitäisi saada ainakin,vähän avustusta juhlaan. Jos,suomella on varaa lähettää Kreikallekin 1,6 miljardia.
      Pitäis löytyä rahaa vähä osaisillekin. Vanhasen ja Ketku Kataisen sais vetää munista hirsi paaluun.

      • Hmm...

        Toisaalta onko juhlat kuitenkaan niin välttämättömät, että niihin pitäisi saada avustusta? No tietysti pitäähän kai köyhänkin joskus saada juhlia. Lainan ottoa en suosittele, ei kannata velkaantua juhlien takia.


      • Hmm...
        Hmm... kirjoitti:

        Toisaalta onko juhlat kuitenkaan niin välttämättömät, että niihin pitäisi saada avustusta? No tietysti pitäähän kai köyhänkin joskus saada juhlia. Lainan ottoa en suosittele, ei kannata velkaantua juhlien takia.

        Niin itse pitäisi tärkeämpänä esim. koulukirjoihin annettavia avustuksia. Kaikilla ei ole varaa edes niihin. Saahan niitä käytettynä, mutta kyllä sekin tulee maksamaan kun kirjoja on paljon.
        Omilla vanhemmillani ei ollut varaa maksaa bussimatkojani (kävellenkin toki pääsee. Ja pyörälläkin, jos on varaa pyörään...) koulun kanslian mielestä matka ei ollut niin pitkä, että saisin matkan ilmaiseksi. Tarkistus mittaus varmisti, että on. Mutta sitten väännettiin kättä siitä, voinko saada odotteluajan matkoista korvauksen takautuvasti...


      • ent.yliopp.

        Itse kun pääsin ylioppilaaksi, en halunnut juhlaa, kun vierastin silloin huomion keskipisteenä olemista. Ja muutenkin ajatus tuntui aika vanhanaikaiselta.
        Varaa olisi vanhemmilla ollut, mutta toisaalta tiesin, ettei juhliminen ollut heillekään erityisen tärkeää. Vaikka tilaisuus olisi järjestettykin, niin ei sinne olisi kutsuttu kuin lähin suku, ehkä 10 ihmistä ja tarjoomukset olisi väännetty itse. Meillä ei ollut myöskään tapana ostella uusia vaatteita juhliin, vaan oltaisiin varmaan äidin kanssa modistettu jotain vanhaa, niin kuin muidenkin juhlien kanssa aina tehtiin. Mukavaa puuhastelua äidin kanssa.

        Lakki minulle ostettiin ja isä otti ylioppilaskuvat takapihalla.

        Nyt olen valmistumassa maisteriksi ja ehkä sitä voisi pienesti juhliakin... Alan olla jo itsekin vanhanaikainen!


    • Voin/haluan autta hieman, mutta pyytäjiä on paljon ja pienen avun voisin tarjota!

      • järkeä toimiin

        elämä. Ei kaikilla vaan ole mahdollisuuksia samaan. Useta eivät tätä jostain syystä tunnu tajuavan ja elellään yli varojen. Vaikka oma talous ei kestäisi, niin siltikin matkustellaan, hankintaan kalliita autoja jne jne. Samat pätee juhlien järjestämiseen, järjestetään omien varojen mukaan. Aloittajan tytär tuntuu olevan realistisempi kuin äitinsä ja ehdottaakin taloustilanteeseen sopeutettua ratkaisua. Järkevä tytär, pääsee vielä pitkälle.


    • no mercy

      Milloin olin nuori vanhemmat olivat köyhiä ja minulla ei koskaan ollut mitä juhliä. MINÄ EN KUOLLUT SIITÄ. Myöskin sinun tytar ei kuole ilman juhlimistä. Jos ei ole rahaa ei ole mitä syy elää kuin rikas

    • uuskallusta vain

      Avustusjärjestöiltä voisi saada jotain. Esim. seurakunnalta tai pelastusarmeijalta. Ne on harkinnan alaista, mutta kyllä niiltä aina saa jotain. Mieti haluatko tehdä juhlat ja hae. Se tuntuu hieman vaikealta, mutta ei sitten kun sitä huomaa että he auttavat. Antoivat tyttärellenikin ostokortin eräänä jouluna ruokakauppaan. Ei sillä kaljaa eikä tupakkaa saa ostaa, mutta muuta, kinkunkin saivat.

    • kööööööööööööööööö

      Voisko tyttö lainata jotain sievää joltain ystävältä? Eihän sen huippuhienoa sifonkia tarvitse olla.. Voi jos sattuisitte samaan kaupunkiin voisin kakkujen tekoon hurahtaneena kotileipurina tarjota täytekakun ja paketin kahvia jos siitä yhtään apua olisi. Edes pieni juhlistus onnistuisi. Lahjan ehdit itse ostaa joskus kun on varaa, itse sain joskus tosi myöhään enkä ollut edes pettynyt, en edes odottanut mitään vanhemmiltani lahjaksi. Eiköhän se hieno saavutus ole tärkeintä ja se että juhlija itse on hyvillään saavutuksestaan! Vieraat tuo varmasti kukkia ja jos joku tuttu omistaa digikameran voi hän varmaan kuvata.

      Itse jätin omat valmistujaiset (inssin paperit) juhlimatta ihan omasta tahdosta ja kaikki oli ihmeissään eivätkö pääse juhliin mutta valintani oli omani, ei vaan uurastukseni jälkeen jaksanut :P

    • tienesti
      • 123ABC987

        Ompa ihmeellistä, että kirjoittaja itse ei vastaa eikä kommentoi ihmisten hienoja ideoita tai auttamishaluja täällä mitenkään...


      • Äitsykkä minäkin
        123ABC987 kirjoitti:

        Ompa ihmeellistä, että kirjoittaja itse ei vastaa eikä kommentoi ihmisten hienoja ideoita tai auttamishaluja täällä mitenkään...

        Oisko niin, että joku ois keksinyt vain mielenkiintoisen aiheen...?
        Ainakin tämä on paljon herättänyt keskustelua ja mielipiteitä ja se on hyvä se (oli se sitten keksitty tai ylioppilaan äidin oikea päänvaiva.) Oikeasti kaikilla ei ole vara pitää rahakkaita juhlia, mutta sehän ei estä sitä, etteikö voisi juhlia toisella tavalla, jolloin tunne ja tunnelma voi voittaa sadat täytekakut, lyyrat, muotivetimet ja muut luxustyhjyydet.


    • Ron Hubbard

      Koita säästää elämässäsi pahan päivän varalle. Oletko miettinyt sitä, että kuka kustantaa aikanaan hautajaisesi, jos nyt jo tekee tiukkaa? Lakkiaisjuhlat ovat aivan yliarvostettuja tapahtumia eikä niistä kannata ottaa mitään paineita. Sitten kun valmistutaan yliopistosta, niin sitä voi muistaa jotenkin. Lakkiaisista valmistutaan suoraan kaupan kassalle eikä ylioppilas larvanto enää kulje valkolakki päässä kesät talvet kuten Suomi-filmeissä.

    • ÄitiTiikeri

      Meillä ei ole lakkiaiset tulossa,rippijuhla kyllä. Yh-äiti minäkin. Olisin toivonut voivani järjestää 'kunnon juhlat' pojalle mutta aika latteat ovat tulossa. Ei vaan varaa. Toisaalta kaikki sen jo tietävät,eivät odota suuria. Itse aion kaiken tarjottavan leipoa ja tehdä,tiedän säästäväni paljon.
      Ja yksi Ihana Sukulainen oma-aloitteisesti kysyi voiko tehdä/tuoda jotain :). Poika ei halua pukua (käyttääkö kukaan nuori enää sellaista?) mutta olen kirpputorien vakio-asiakas,tiedän löytäväni Jotain. En tiedä missäpäin Suomea asutte,mutta jos paikkakunnalla on vanhoihin asusteihin erikoistunut kirpputori,sielt saisi varmaan erikoisen ja uniikin asun,jos vaikka vuokraisivat edullisesti?
      Vaikka välillä loppuu minullakin se jaksaminen ja uskominen asioiden paranemiseen..
      Jos tunnet ettet voi pitää juhlia älä pidä. Viettäkää kiva päivä uuden ylioppilaan kanssa keskenään.
      Voisit muuten kysyä kirkosta mahdollista ruoka-apua,saisit ainakin jauhoja jne (jos vielä jakavat niitä).

    • aina rahaton

      Kyllähän sitä vähälläkin voi päästä ja juhlat on järjestettävä sen mukaan mihin on varaa. Minusta on muutenkin hassua että kutsutaan yo-juhliin kaikki mahdolliset ihmiset. Minutkin on kutsuttu juhlimaan erään ihmisen pojan juhlia ja poikaa en tunne lainkaan.
      Pienet intiimit juhlat ja itse leipoo kakun ja pullaa ja kuivaa kakkua ja joku piirakka. Ei maksa paljoa. Siisti koti ja luonnosta kukkia pöydälle. Käytetyt siistit vaatteet. Itse olen löytänyt lapselleni kirppikseltä useita tosi siistejä juhla-asuja. Ja pidemmällä tähtäimellä kun olisi ajatellut niin olisi voinut jo aikaa sitten katsella vaatteita juhliin siis käytetyjä ja aina kun sopiva olisi ollut tarjolla olisi ostanut. Ja jos on jotain kavereita joilta voisi lainata vaatteita niin olisi hyvä. Lyyra on tosiaankin vapaaehtoinen hankinta ja lakin saa parilla kympillä tavaratalosta.
      Ei juhlia aina rahalla tarvitse järjestää.

    • yo

      Mene kirkkoon hakemaan avustusta mm. lyyraan ja eineskustannuksiin? Onnittelut uudelle ylioppilaalle.

    • työtön ties kuinka k

      onnea sinulle ja tyttärellesi lakkiaispäivänä.Vuosien päästä kukaan e välttämättä sinäkään muista miten tiukilla juhlajärjestelyt oli mutta lakin saamisen tyttö muistaa ikänsä ja siitä on hänelle suunnattoomasti hyötyä jos hän niin haluaa. Täytekakku ja kahvit riittä karjalanpiirakoita saa kaupasta valmiiksi leivottuna se on siinä rohkaise vaan itsesi ja ole ylpeä lapsestasi.Ole hieno äiti ja anna vain positiivisia sanoja tyttärellesin niin hän ei huomaa edes mitään pokkeavaa juhlajärjestelyissä. Alussa lusikalla lopussa kauhalla. Henkinen ilmapiiri on kaikista tärkein. Mitä kateilemaan toisten brameista juhlista. Saattavat olla tosi tiukoilla henkisesti vaikka rahaaa olisi kuinka paljon. Ole sinä erilainen nainen ja iloitse tästä keväästä ja juhlasta. Onnea vielä kerran.

    • 3 pojan äiti

      Nuo juhlat ovat kyllä niin arvokkaat, että yritä kaikkesi ja pyydä vaikka alueesi Martoilta apua. Kysele ystävät ja sukulaiset myös , aina joku voi tehdä jotakin, yksi leipoo kakun, toinen pullat ym. ja kavereilta voi kummasti löytyä vaatteitakin, ainakin minä olen ystäviltäni saanut juhliin lainaksi, kun en ole raaskinut itse ostaa (missäpäin mahdat asua...). Minulla ainakin on niin mahtavat naapurit, että aina on apua löytynyt.

    • Tyytyväinen väki

      saat varmasti kirkolta joka on sinua lähinnä!!
      Itse järjestin jonkinmoiset lakkiaiset sossun ja kirkon avulla. Vaikka ei prameat olleetkaan,silti kaikki meni hyvin!
      Ota vain härkää sarvista ja ota yhteyttä noihin tahoihin.

    • Juhlat juhlittu

      Tytär selvästi tietää tilanteen, joten unohda ensinnäkin se lahja. Lahjaksi riittää juhlat. Mekon voi ostaa melko halvallakin samoin kengät. Kai tyttäresi on saanut opintotukea, joten hänellä itselläänkin on varaa noihin? Kukat saa vaikka luonnosta keräämällä. Jos juhlissa tarvitaan tarjoilua, niin sinne on ilmeisesti tulossa vieraita. Eihän siinä muu auta kuin pitää ne nyyttäreinä. Kaikille tulijoille vain vähän jotakin, kyllä jokaisella köyhemmälläkin on varaa tuoda muutama pulla ja/tai yksi ruusu. Hieman rikkaammat vieraat antavat tytölle luultavasti rahaa lahjana, joten hän saa mekkoon menneen summan takaisin. Tyttäresi myös muuttaa varmaankin pois kotoa melko pian tuon jälkeen, joten sinulla alkaa jäämään vähän enemmän rahaa käteen/säästöön. Tyttäresi toivottavasti saa töitä ja pärjää itse. Onnea ylioppilaalle!

    • hijlö

      Kyllä ylioppilasjuhlat on mahdollista toteuttaa pienelläkin budjetilla. miksi kaiken pitäisi mennä ison ja kalliin kaavan mukaan. Pyytäkää läheisimmät ihmiset teille ja keittäkää kahvit. Kun ei ole liikaa väkeä sen ehtii hoitaa itsekin. Pullaa ja kakkua saa halvalla itse tehdenkin. Juuri tein pyöreille päiville. Kukin saa ottaa itse pöydästä.
      Pukujen suhteen on nykyisin niin kirjava kaava, että ei entisiksi yo-juhliksi tuntisi. Kellä on mitäkin mekkoa tai housua. Kirpparilta itsekin parhaat löydöt teen. Ihmiset vie sinne pukuja jotka ovat mitä käyttökelpoisempia. ruusuja jos haluaa, ei ole pakko ostaa isoa kimppua, vaan yksi on kaunis. Kuvauksen voi hoitaa myöhemminkin tai kuvata itse.
      Kun järjestät kahvituksen ja hoidat kaiken, siinä on lahjaa lapselle tarpeeksi. Saa muita lahjoja muilta. Ei meillä ainakaan ole annettu lisäksi mitään lahjoja. kaikki perhessä tietää missä mennään ja on ok.

    • terv Yh äiti myös

      Hei..Asun pääkaupunkiseudulla.Ja voisin kyllä tehdä sinulle jotain leivonnaista lapsesi juhliin,jos joku vois hakea ne,kun minulla ei ole autoa.
      Enkä tee tätä rahasta,mutta haluun auttaa,koska tiedän millaista on elää köyhyydessä nykysuomessa.
      Pistä viestiä tänne sivuille

    • pitopalvelu

      Unohda juhlat. Eivät kaikki muutkaan niitä järjestä. On aivan hullua, että yrittäisit viimeisillä pennosillasi saada aikaan juhlat. Käytä ne tavallisiin ruokaostoksiin. Tehkää ja syökään jotain pientä herkkua perhepiirissä ja ostakaa pullo tai pari kuohuviiniä. Olette keskenänne täysin tyytyväisiä.

    • unohda koko juttu

      Ei oo niin kuin ennen.

      Turha juhla.

      • as

        hauskahan se on juhlia, jos on varaa ja aikaa järjestää niitä, mutta jos ei ole kumpaakan niin tuntuuko pakkojuhlat sitten miltään juhlilta.


      • meantime*
        as kirjoitti:

        hauskahan se on juhlia, jos on varaa ja aikaa järjestää niitä, mutta jos ei ole kumpaakan niin tuntuuko pakkojuhlat sitten miltään juhlilta.

        Kiitos paljon kaikille vastauksista! Vastausten määrä on aivan valtava, luin ne kaikki ja moniin tekisi mieli vastata suoraan, mutta taidan kuitenkin laittaa tähän nyt vain yhden vastauksen.

        En halunnut yksityiskohtaisesti selvittää taloudellista tai perhetilannettani tai muutakaan kovin henkilökohtaista aloitusviestissä, mutta joitakin seikkoja tahdon nyt lisätä ihan selvennykseksi.

        Toki olen ollut tietoinen kolme vuotta ja ylikin, että nämä lakkiaiset ovat edessä. Se ei silti tarkoita, että olisin pystynyt säästämään niihin (tai mihinkään muuhunkaan). Asia on painanut jo pitkään mieltä muitten murheitten mukana, meillä on esimerkiksi ollut jo puhetta kolmannen tyttäreni kanssa hänen tulevasta opiskelustaan ja näistä rahaan liittyvistä ongelmista. Toivottavasti olen jossain vaiheessa työelämässä ja paremmin toimeentuleva, jotta pienemmät lapset voisivat murehtia vähemmän aikanaan.
        Luulisin olevan tiedossa, miten alhaisia ovat tietyt yhteiskunnalliset tuet, esim. opintoraha lukiolaiselle suhteessa oppikirjojen hintoihin.

        Se, että sosiaalitoimistosta ei saa useamman lapsen minimituella elävä yksinhuoltaja mitään, on aivan totta. Ehkä jollain pienemmällä paikkakunnalla, jossa saa jopa puhelimella kiinni sosiaalityöntekijän, on mahdollista jotain apua jossain tilanteessa saada, mutta me asumme kaupungissa, jossa etuuskäsittelijät hoitavat toimeentulotukiasiat, eikä harkinnanvaraisuutta voida käyttää jos toimeentulotukiasiakkuutta ole. Harkinnanvaraisuuskin on todellakin harkinnan varaista aina, enkä usko juhlien järjestämisen kuuluvan tämän tuen piiriin, kun (omasta kokemuksesta) tiedän, ettei välttämättä lapsen silmälasejakaan makseta kokonaan, vaan todetaan että vain osa maksetaan.

        En kuulu kirkkoon, enkä jaksa uskoa, että Jeesukseen uskomalla näinkin maalliset asiat järjestyisivät. Tällä toteamuksella en nyt tahdo loukata ketään, pikemminkin olen itse joskus loukkaantunut kun olen saanut kehotuksen "panna kädet ristiin niin apua tulee".

        En myöskään laittanut aloitusta tänne siksi, että kerjäisin tätä kautta avustuksia. Suuri kiitos teille, jotka tarjosivat apuanne! Vaikka voisinkin ottaa apua vastaan (leipäjonoon en kylläkään mene), en silti laita tänne palstalle s-postiosoitetta tai tilinumeroa. Olisi kyllä hienoa, jos olisikin jokin keino, miten tyttärelle saisikin apua, kun kerran on olemassa auttamishaluisia ihmisiä. Mieltä lämmittää kovasti nämä viestit, joissa selvästi haluttiin auttaa.

        Köyhä ei varmaankaan saisi olla ylpeä. Tyttäreni ei ikimaailmassa kelpuuttaisi yllensä isosiskonsa vanhaa lakkiaismekkoa tai ylioppilaslakkia. Olen miettinyt tätä asiaa paljon, etenkin luettuani nämä viestit, joissa ehdotettiin jotain tämän suuntaista, aloin taas ajatella, että onko tässä nyt jokin pielessä. Mutta toisaalta ymmärrän hyvin, ettei mikä tahansa kelpaa. Siksi osittain hän varmaan ilmoitti haluavansa perua juhlat. En usko hänen voivan kuvitella liioin pyytävänsä kaverilta mekkoa. Pienempänä kyllä hän tietysti käytti siskolta liian pieneksi jääneitä vaatteita, joskus harvoin sai jotain uutta. Toinen asia on sitten vaatteiden istuvuus. Mikä tahansa ei näytä hyvältä päällä. Onneksi hän todennäköisesti pystyy saamaan ammatin, joka mahdollistaa mieleiset vaateostokset sitten joskus...

        Meillä on eräs käytännön ongelma: juhlien järjestäminen kotona tuntuu mahdottomalta, koska asumme todella ahtaasti (tilaa alle 10 neliötä/henkilö), ja meillä ei esim. ole olohuonetta, koska se on makuuhuoneena. Keittiö on ahdas. Pakastinta ei ole ja jääkaappi on pikkuinen. Ruuan säilytys ongelmallista ja tämä myös lisää arkipäivän menoja. Toivottavasti tilanne muuttuu vielä. Pihaakaan ei ole.

        Sukulaisista osa ei ole kiinnostunut koko juhlista, saa nähdä muistavatko mitenkään. Eräs lähisukulainen onnitteli kasvotusten jo etukäteen, mutta ei aio osallistua, tuskin antaa lahjaakaan. Kaikki eivät taida pitää asiaa minään. Osa on tulossa, onneksi on vähän luvassa apuakin, mutta minun murheenihan tämä on. Joku mietti isän osallisuutta...isä on kuollut vuosia sitten. Eikä muuten jättänyt perintöä (joku viittasi siihenkin).

        Se ainakin kirkastui minulle nyt, että juhlat on pidettävä ja ihan tytön itsensä takia, vaikkakin pienimuotoisesti. Käytännössä tämä tietää velkaantumista (lisää), mutta yritän olla edes ensi lauantain murehtimatta ja toivon että taloudellisista seikoista liiankin hyvin perillä oleva tytär unohtaisi asian myös. Hänellä on lupa iloita saavutuksestaan, elämässä ei todellakaan ole liikoja juhlan aiheita ollut.


      • aikaa 10v
        meantime* kirjoitti:

        Kiitos paljon kaikille vastauksista! Vastausten määrä on aivan valtava, luin ne kaikki ja moniin tekisi mieli vastata suoraan, mutta taidan kuitenkin laittaa tähän nyt vain yhden vastauksen.

        En halunnut yksityiskohtaisesti selvittää taloudellista tai perhetilannettani tai muutakaan kovin henkilökohtaista aloitusviestissä, mutta joitakin seikkoja tahdon nyt lisätä ihan selvennykseksi.

        Toki olen ollut tietoinen kolme vuotta ja ylikin, että nämä lakkiaiset ovat edessä. Se ei silti tarkoita, että olisin pystynyt säästämään niihin (tai mihinkään muuhunkaan). Asia on painanut jo pitkään mieltä muitten murheitten mukana, meillä on esimerkiksi ollut jo puhetta kolmannen tyttäreni kanssa hänen tulevasta opiskelustaan ja näistä rahaan liittyvistä ongelmista. Toivottavasti olen jossain vaiheessa työelämässä ja paremmin toimeentuleva, jotta pienemmät lapset voisivat murehtia vähemmän aikanaan.
        Luulisin olevan tiedossa, miten alhaisia ovat tietyt yhteiskunnalliset tuet, esim. opintoraha lukiolaiselle suhteessa oppikirjojen hintoihin.

        Se, että sosiaalitoimistosta ei saa useamman lapsen minimituella elävä yksinhuoltaja mitään, on aivan totta. Ehkä jollain pienemmällä paikkakunnalla, jossa saa jopa puhelimella kiinni sosiaalityöntekijän, on mahdollista jotain apua jossain tilanteessa saada, mutta me asumme kaupungissa, jossa etuuskäsittelijät hoitavat toimeentulotukiasiat, eikä harkinnanvaraisuutta voida käyttää jos toimeentulotukiasiakkuutta ole. Harkinnanvaraisuuskin on todellakin harkinnan varaista aina, enkä usko juhlien järjestämisen kuuluvan tämän tuen piiriin, kun (omasta kokemuksesta) tiedän, ettei välttämättä lapsen silmälasejakaan makseta kokonaan, vaan todetaan että vain osa maksetaan.

        En kuulu kirkkoon, enkä jaksa uskoa, että Jeesukseen uskomalla näinkin maalliset asiat järjestyisivät. Tällä toteamuksella en nyt tahdo loukata ketään, pikemminkin olen itse joskus loukkaantunut kun olen saanut kehotuksen "panna kädet ristiin niin apua tulee".

        En myöskään laittanut aloitusta tänne siksi, että kerjäisin tätä kautta avustuksia. Suuri kiitos teille, jotka tarjosivat apuanne! Vaikka voisinkin ottaa apua vastaan (leipäjonoon en kylläkään mene), en silti laita tänne palstalle s-postiosoitetta tai tilinumeroa. Olisi kyllä hienoa, jos olisikin jokin keino, miten tyttärelle saisikin apua, kun kerran on olemassa auttamishaluisia ihmisiä. Mieltä lämmittää kovasti nämä viestit, joissa selvästi haluttiin auttaa.

        Köyhä ei varmaankaan saisi olla ylpeä. Tyttäreni ei ikimaailmassa kelpuuttaisi yllensä isosiskonsa vanhaa lakkiaismekkoa tai ylioppilaslakkia. Olen miettinyt tätä asiaa paljon, etenkin luettuani nämä viestit, joissa ehdotettiin jotain tämän suuntaista, aloin taas ajatella, että onko tässä nyt jokin pielessä. Mutta toisaalta ymmärrän hyvin, ettei mikä tahansa kelpaa. Siksi osittain hän varmaan ilmoitti haluavansa perua juhlat. En usko hänen voivan kuvitella liioin pyytävänsä kaverilta mekkoa. Pienempänä kyllä hän tietysti käytti siskolta liian pieneksi jääneitä vaatteita, joskus harvoin sai jotain uutta. Toinen asia on sitten vaatteiden istuvuus. Mikä tahansa ei näytä hyvältä päällä. Onneksi hän todennäköisesti pystyy saamaan ammatin, joka mahdollistaa mieleiset vaateostokset sitten joskus...

        Meillä on eräs käytännön ongelma: juhlien järjestäminen kotona tuntuu mahdottomalta, koska asumme todella ahtaasti (tilaa alle 10 neliötä/henkilö), ja meillä ei esim. ole olohuonetta, koska se on makuuhuoneena. Keittiö on ahdas. Pakastinta ei ole ja jääkaappi on pikkuinen. Ruuan säilytys ongelmallista ja tämä myös lisää arkipäivän menoja. Toivottavasti tilanne muuttuu vielä. Pihaakaan ei ole.

        Sukulaisista osa ei ole kiinnostunut koko juhlista, saa nähdä muistavatko mitenkään. Eräs lähisukulainen onnitteli kasvotusten jo etukäteen, mutta ei aio osallistua, tuskin antaa lahjaakaan. Kaikki eivät taida pitää asiaa minään. Osa on tulossa, onneksi on vähän luvassa apuakin, mutta minun murheenihan tämä on. Joku mietti isän osallisuutta...isä on kuollut vuosia sitten. Eikä muuten jättänyt perintöä (joku viittasi siihenkin).

        Se ainakin kirkastui minulle nyt, että juhlat on pidettävä ja ihan tytön itsensä takia, vaikkakin pienimuotoisesti. Käytännössä tämä tietää velkaantumista (lisää), mutta yritän olla edes ensi lauantain murehtimatta ja toivon että taloudellisista seikoista liiankin hyvin perillä oleva tytär unohtaisi asian myös. Hänellä on lupa iloita saavutuksestaan, elämässä ei todellakaan ole liikoja juhlan aiheita ollut.

        HEI ota apua vastaan jos sitä tarjotaan, itsekin antaisin mielelläni kun vain olis reitti mitä kautta. Olen seurannut monia lapsia ja yksinhuoltajia.Olen ollut myös huonossa taloudellisessa tilanteessa ja nyt hyvin niin haluaisin myös olla kannustamassa hyvästä suoritukseta ja tsemppauksesta. Tytöllä on varmaan ollut monin verroin vaikeampaa myös kouluaikoina. Yritä löytää keino miten vois auttaa. ONNITTELUT HYVIN KASVATETUSTA TYTÖSTÄ. (Juhlien järjestäminen ei vie paljoa aikaa kun pistää hösseliks, klo 11.00 lapsi lupasi saa juhlat järjestää illalla juhlat ja hyvin meni 3 talkoilla hoiti kaikki muu itse tehty paitsi täytekakut vieraita 20)


    • "yksin"

      Hei sinä jolla ei ole varaa lakkiaaisjuhliin

      Minulla on todennäköisesti vuoden kuluttua lakkiaisjuhlien järjestämisen paikka.
      Mutta, mutta --- Miten järjestän
      Olen yh-äiti. Lapsen isä pitää tuskin lainkaan yhteyttä saati hänen sukunsa. Oma sukuni yhlkäsi meidät, kun tuli ero. Syy hylkäämiseen oli se, että mieheni ei osannut hoitaa raha-asioita ja jouduinmme puille paljaille.
      Olin velkasaneerauksessa ja maksoin osan hänen veloistaan. Nyt on taloudelllinen tilanne hiukan parempi mutta yksin. Sukulaiset ja ystävät hylänneet.
      että mitä neuvoksi ensi vuonna??
      Lapseni suree jo nyt lakkiaisiaan - kun ei ole ketä kutsua juhliin.

      • ällistynyt

        Ylioppilas VOI hakea sosiaalitoimistosta A:Toimeentulotukea, ja jos se evätään, B)äiti ja tytär voi hakea HARKINNANVARAISTA TOIMEENTULOTUKEA. Välttämättömiin vaatemenoihin, ja muihin tarjottavaan.
        Itse tekisin mitä vaan, jotta lapseni saisi kunnon vaatteet ja pikku juhlat: veisin panttilainaamoonn MITÄ vaan. Radio, tv, videot, hopeat, korut. Sitten säästäisin muusta ja myöhemmin maksaisin takaisin panttilainaamoon erissä.
        Lainaisin vaikka naapurilta.
        Tuliko valmistuminen sinulle yllätyksenä? ei. Tiesit jo 3 vuotta sitten. Kuulostaa todella epäuskottavalta.
        Lainaa naapurilta/työkaverilta, ja maksa myöhemmin, kun olet jättänyt toimeentulotukipaperit sisään vetämään. Käypä huomenna kirkkosi diakoniatoimistossa diakonityöntekijän juttusilla, ota tytär mukaan ja kerro tilanne.


      • ei tajua
        ällistynyt kirjoitti:

        Ylioppilas VOI hakea sosiaalitoimistosta A:Toimeentulotukea, ja jos se evätään, B)äiti ja tytär voi hakea HARKINNANVARAISTA TOIMEENTULOTUKEA. Välttämättömiin vaatemenoihin, ja muihin tarjottavaan.
        Itse tekisin mitä vaan, jotta lapseni saisi kunnon vaatteet ja pikku juhlat: veisin panttilainaamoonn MITÄ vaan. Radio, tv, videot, hopeat, korut. Sitten säästäisin muusta ja myöhemmin maksaisin takaisin panttilainaamoon erissä.
        Lainaisin vaikka naapurilta.
        Tuliko valmistuminen sinulle yllätyksenä? ei. Tiesit jo 3 vuotta sitten. Kuulostaa todella epäuskottavalta.
        Lainaa naapurilta/työkaverilta, ja maksa myöhemmin, kun olet jättänyt toimeentulotukipaperit sisään vetämään. Käypä huomenna kirkkosi diakoniatoimistossa diakonityöntekijän juttusilla, ota tytär mukaan ja kerro tilanne.

        olet tässä tilanteesssa? Olethan tiennyt että edessä on yo-juhlat...

        Meillä on kutsuttu n. 30 henkilöä, laskin että rahaa on mennyt juomineen n. 300 euroa. Tytär osti uuden mekon, itse laitan vanhan asun.


        Trolliko aloitus on?


      • N40+
        ei tajua kirjoitti:

        olet tässä tilanteesssa? Olethan tiennyt että edessä on yo-juhlat...

        Meillä on kutsuttu n. 30 henkilöä, laskin että rahaa on mennyt juomineen n. 300 euroa. Tytär osti uuden mekon, itse laitan vanhan asun.


        Trolliko aloitus on?

        Et taida oikein tajuta että 300 euroa on joillekin, ja nimenomaan yksinhuoltajille, aivan mieletön summa. Esimerkiksi minä en pystyisi edes vuodessa säästämään tuota summaa, koska ylipäätää pitää tulla toimeen ympäri vuoden noin 3 euron päiväbudjetilla.


      • N40+
        N40+ kirjoitti:

        Et taida oikein tajuta että 300 euroa on joillekin, ja nimenomaan yksinhuoltajille, aivan mieletön summa. Esimerkiksi minä en pystyisi edes vuodessa säästämään tuota summaa, koska ylipäätää pitää tulla toimeen ympäri vuoden noin 3 euron päiväbudjetilla.

        Oikeastaan alkoi pistää ihan vihaksi ihmisten typerät kommentit siitä miten "vähän" mikäkin maksaa. Me oikeasti köyhät ihmiset emme voi koskaan tilata mitään lehtiä kotiimme, emme voi ostaa vaatteita hetken mielijohteesta, emme käy kahviloissa eikä elokuvissa. Sosiaalinen elämä oin aivan nollissa köyhyyden takia. Etelänmatkoista ei viitsi edes haaveilla, tulisi vain paha mieli.
        Ja sossu ei auta, koska esimerkiksi minä olen velkajärjestelyssä mukana, niin sitä maksuohjelman mukaista summaa ei edes huomioida menona toimeentulolaskelmaa tehdessä. Siksi saamme aina hylkäyksen sossusta.
        Minusta on surullista, että teini-ikäinen tyttäreni joutuu kärsimään tästä ahdingosta, jossa olemme olleet avioeroni jälkeen. Jostain syystä ihmiset eivät tunnu tajuavan, että maksan vuokran yksin, eikä taloudessamme ole toista tulonhankkijaa. Sehän merkitsee vähintään 1500 euron nettopalkan puuttumista taloudesta. Kolmiossa asutaan, koska mielestäni on täysin välttämätöntä että tyttärelläni on oma huone ja minulla oma makuuhuone.
        Se että jotkut jopa joutuvat tästä tinkimään, on minun mielestäni niin surullista tämän päivän hyvinvointiyhteiskunnassamme että sanattomaksi vetää.


      • ei tajua
        N40+ kirjoitti:

        Et taida oikein tajuta että 300 euroa on joillekin, ja nimenomaan yksinhuoltajille, aivan mieletön summa. Esimerkiksi minä en pystyisi edes vuodessa säästämään tuota summaa, koska ylipäätää pitää tulla toimeen ympäri vuoden noin 3 euron päiväbudjetilla.

        olen itsekin kolmen lapsen yh. Työssäkäyvä tosin, joka tietysti on toinen asia kuin työmarkkinatuloilla olo. Ja ollut työttömänäkin pitkiä aikoja. Tosin olen aina sitten työssä oloaikoina laittanut rahaa säästöön, johan sitä pitää olla jonkin verran säästössä esim. sairastumisen takia.

        N40 ; saatko asumistukea?


      • mitä rahalla tekee ?
        N40+ kirjoitti:

        Oikeastaan alkoi pistää ihan vihaksi ihmisten typerät kommentit siitä miten "vähän" mikäkin maksaa. Me oikeasti köyhät ihmiset emme voi koskaan tilata mitään lehtiä kotiimme, emme voi ostaa vaatteita hetken mielijohteesta, emme käy kahviloissa eikä elokuvissa. Sosiaalinen elämä oin aivan nollissa köyhyyden takia. Etelänmatkoista ei viitsi edes haaveilla, tulisi vain paha mieli.
        Ja sossu ei auta, koska esimerkiksi minä olen velkajärjestelyssä mukana, niin sitä maksuohjelman mukaista summaa ei edes huomioida menona toimeentulolaskelmaa tehdessä. Siksi saamme aina hylkäyksen sossusta.
        Minusta on surullista, että teini-ikäinen tyttäreni joutuu kärsimään tästä ahdingosta, jossa olemme olleet avioeroni jälkeen. Jostain syystä ihmiset eivät tunnu tajuavan, että maksan vuokran yksin, eikä taloudessamme ole toista tulonhankkijaa. Sehän merkitsee vähintään 1500 euron nettopalkan puuttumista taloudesta. Kolmiossa asutaan, koska mielestäni on täysin välttämätöntä että tyttärelläni on oma huone ja minulla oma makuuhuone.
        Se että jotkut jopa joutuvat tästä tinkimään, on minun mielestäni niin surullista tämän päivän hyvinvointiyhteiskunnassamme että sanattomaksi vetää.

        Minulla on rahaa pankissa koska en tykkää shoppailla. Ostan kun tarvitsen ja saan edullisesti. Minulle ei tule lehtiä (vain sanomalehti), koska en ehdi lukea niitä, en juuri koskaan osta mitään hetken mielijohteesta, koska en halua turhaa krääsää kotiini ... yäk.

        En käy koskaan kahvilassa enkä elokuvissa koska ei kertakaikkiaan kiinnosta.

        No harrastan sitä mistä nautin. Siihen uppoaa vain noin 17 e viikossa. Ihana suht ilmainen toinen harrastukseni on puutarhanhoito. Voitteko kuvitella että sitäkin voi harrastaa ihan ilmaiseksi ?! Taimia nääs vaihdellaan ...

        Sosiaalinen elämäni ei ole "köyhyyteni takia" todellakaan nollissa. Tykkään rupatella ihmisten kaa ihan maksutta. Joo mulla ei muuten oo autoo. Sosiaalinen elämä pysyy kimppakyydeillä kympissä !!!!!!

        Etelänmakoja en juuri tee kun en tykkää lentää tuhkapilvessä (vitsi). Kotimaassa riittää näkemistä. Tutut kutsuvat mökeilleen ja matkasseuraksi kotimaahan. Oma pihakin on kiva.

        Lapseni ovat oppineet myös nauiskelemaan ilman isompia rahasummia. Kaveripiirissäni ei ole trendikästä tuhlailla. Kirpparit on in.

        Töitä olen kyllä saanut painaa aina niin paljon kun on huvittanut. Terveydenhuoltoalalla menee lujaa niin kauan kun ihmiset ryyppäävät, tupakoivat, ylensyövät, stressaavat, kuolevat, käyttävät aineita, koheltavat, kaahaavat, syövät myrkyillä duupattua ruokaa, tapplevat ja naida naksuttelevat. Kiitos immeiset siitä että mulla on työtä!


      • ###

        tarvitse kutsua sukulaisia kun ovat yl. pahimpia. Kutsukaa vain ystäviä !!


      • joojoo.
        mitä rahalla tekee ? kirjoitti:

        Minulla on rahaa pankissa koska en tykkää shoppailla. Ostan kun tarvitsen ja saan edullisesti. Minulle ei tule lehtiä (vain sanomalehti), koska en ehdi lukea niitä, en juuri koskaan osta mitään hetken mielijohteesta, koska en halua turhaa krääsää kotiini ... yäk.

        En käy koskaan kahvilassa enkä elokuvissa koska ei kertakaikkiaan kiinnosta.

        No harrastan sitä mistä nautin. Siihen uppoaa vain noin 17 e viikossa. Ihana suht ilmainen toinen harrastukseni on puutarhanhoito. Voitteko kuvitella että sitäkin voi harrastaa ihan ilmaiseksi ?! Taimia nääs vaihdellaan ...

        Sosiaalinen elämäni ei ole "köyhyyteni takia" todellakaan nollissa. Tykkään rupatella ihmisten kaa ihan maksutta. Joo mulla ei muuten oo autoo. Sosiaalinen elämä pysyy kimppakyydeillä kympissä !!!!!!

        Etelänmakoja en juuri tee kun en tykkää lentää tuhkapilvessä (vitsi). Kotimaassa riittää näkemistä. Tutut kutsuvat mökeilleen ja matkasseuraksi kotimaahan. Oma pihakin on kiva.

        Lapseni ovat oppineet myös nauiskelemaan ilman isompia rahasummia. Kaveripiirissäni ei ole trendikästä tuhlailla. Kirpparit on in.

        Töitä olen kyllä saanut painaa aina niin paljon kun on huvittanut. Terveydenhuoltoalalla menee lujaa niin kauan kun ihmiset ryyppäävät, tupakoivat, ylensyövät, stressaavat, kuolevat, käyttävät aineita, koheltavat, kaahaavat, syövät myrkyillä duupattua ruokaa, tapplevat ja naida naksuttelevat. Kiitos immeiset siitä että mulla on työtä!

        >Ihana suht ilmainen toinen harrastukseni on puutarhanhoito.

        Vi muka ilmainen harrastus! Ilmaiseksiko sen puutarhan sait? Suurin osa köyhistä asuu kyllä ihan vuokralla kerrostalossa.


      • 5bse
        ### kirjoitti:

        tarvitse kutsua sukulaisia kun ovat yl. pahimpia. Kutsukaa vain ystäviä !!

        N40:lle. Tyttäresi pitäisi muuttaa omaan yksiöön/opiskelija soluun välitömästi. Näin hän pääsee pois sinun taloudestasi sosiaaliviranomaisten kirjoissa. Hänen tulee muodostaa oma ruokakuntansa eli taloutensa, ja hakea hänelle kuuluvat: työttömyyskorvaus ja (harkinnanvarainen) toimeentulotuki. Tämä on ratkaisu, näin hän ei joudu elämään puutteessa äidin velkojen takia ja "maksamaan" vanhempien velkajärjestelyistä, vaan hän saa juuri sen minimituen yhteiskunnalta, jolla hän voi maksaa omat vaatteensa.


    • a

      Hei!
      Itse olen nyt 17 -vuotias tyttö. Perheeni rahatilanne on ollut jo vuosia huono, kaikki mikä on tullut, on myös mennyt samantien.

      Tietenkin juttu on minun tapauksessani hiukan erilainen, sillä kyseessä ei ole niin iso asia kuin valmistuminen, mutta esim. kun pääsin ripiltä, ei meillä ollut mitään hienoja rippijuhlia: äiti teki itse täytekakun, äitipuoli riisipiirakat ja munavoin, mummi pikkuleipiä. Juotavaksi oli kahvia ja mehua, eikä kellään tuntunut olevan tarjoilusta valittamista. Vanhemmiltani en lahjoja saanut, molemmilta ruusut käteen ja se riitti aivan hyvin. Suurin lahja oli se, että ensimmäistä kertaa vuosiin äitini ja isäni pystyivät viettämään päivän sulassa sovussa.

      Samoin kävi peruskoulun loppuessa: muiden ystävieni vanhemmat antoivat lapsilleen rahaa (useita satoja euroja, eräs sai jopa reilun tonnin rahaa), minä sain isältä kortin ja äiti oli tehnyt täytekakun. Enempää en halunnut enkä tarvinnut.

      Nyt käyn lukiota, ja äitini stressaa jo nyt valtavasti tulevista yo-juhlistani. Itse en mitään juhlia tarvitsisi tai haluaisi, sillä äidillä ei ole varaa niitä järjestää, ja isän tilanne on vielä huonompi.

      Sinulla on fiksu tytär, joka on ymmärtänyt vaikean tilanteesi. Köyhän perheen lapsena voin kokemuksesta sanoa, että huono omatunto siinä tulee lapsellekin, jos viimeiset rahat käytetään jonkun juhlistamiseen. Mutta kuitenkin jos haluat juhlat järjestää, kutsu vain lähipiirinne, he varmasti ymmärtävät tilanteen, joten tarjoilunkaan ei tarvitse olla prameaa. Mekon/puvun saa näyttäväksi jo niin, että yhdistää perus hameeseen ja toppiin kauniit kengät ja kauniita koruja, joita löytää rihkamakaupasta todella halvalla, ja usein näitä koruja ja vaatteita voi käyttää oikein yhdisteltynä myös normaali tilanteissa. Rahat eivät siis mene hukkaan, ja kokonaisuus on silti kaunis.

      Tsemppiä, toivottavasti saat selvitettyä tilanteesi!

      • Älä stressaa

        Ei ole pakko pitää juhlia. Lääkäripariskuntatuttuni poika pääsi ylioppilaaksi loistavin arvosanoin, eikä juhlia pidetty, vaan perhe meni porukalla ravintolaan syömään. Niin minäkin tekisin jos meillä olisi yo-juhlat.


      • eivät pröystäile
        Älä stressaa kirjoitti:

        Ei ole pakko pitää juhlia. Lääkäripariskuntatuttuni poika pääsi ylioppilaaksi loistavin arvosanoin, eikä juhlia pidetty, vaan perhe meni porukalla ravintolaan syömään. Niin minäkin tekisin jos meillä olisi yo-juhlat.

        Sinäpä olet fiksun oloinen nuori nainen. Oikein paljon onnea tulevaisuuteesi. Mun mielestä pienimutoiset juhlat ovat jopa hauskempia. Muistan itse omat rippijuhlani, niissä oli sukulaisia joita en ollut edes nähnyt aikoihin. Olin silloin ujo tyttönen joten olisin varmasti mieluiten viettänyt rippijuhlia juuri noin eli siis pienimuotoisesti.


      • rikas_mies79
        Älä stressaa kirjoitti:

        Ei ole pakko pitää juhlia. Lääkäripariskuntatuttuni poika pääsi ylioppilaaksi loistavin arvosanoin, eikä juhlia pidetty, vaan perhe meni porukalla ravintolaan syömään. Niin minäkin tekisin jos meillä olisi yo-juhlat.

        Niinpä hitto köyhien ei tarvi pitää juhlia. Tarvi piipittää täällä jos ei ole rahaa.


      • Vähään tyytyväinen
        rikas_mies79 kirjoitti:

        Niinpä hitto köyhien ei tarvi pitää juhlia. Tarvi piipittää täällä jos ei ole rahaa.

        Minulla "oli onnea", että poikani saivat lakkinsa samana keväänä. Yhdet lakkiaiset. Vieraita noin kolmekymmentä eli he,joittenka perheiden lasten rippi- ja yo-juhlissa olimme olleet. Suvut olemattoman pienet molemmilla vanhemmilla.

        Rippijuhlat meillä olivat ruokailu kummien kanssa. Ei edes sukulaisia.

        Serkkupoikani perhe juhli molempien lastensa lakkiaisia lähtemällä Ruotsin-risteilylle! Vanhemmat opettajina Ruotsissa siihen saakka, kun omat lapset aloittivat koulun. Käväisivät treenamassa ruotsinkielentaitojaan!

        Hyvinkin pienellä budjetiklka pystyy lakkiaisetkin junailemaan, kun aloittaa ajoissa valmistelut ja hyödyntää niin kirpputorit kuin tarjouksetkin. Ja tekee itse mahdollisimman paljon.

        Joskus tuntuu, että juuri vanhemmat haluavat juhlia järjestää.


    • kuka vain sääliä

      Tytär sanoi itse, että juhlat voidaan unohtaa! Säästäisi lakkirahankin ruokaan.
      Netinkin voisi sanoa irti ja säästää rahat ruokaan !

    • Auttakaa toisianne

      Vanha viestiketju, mutta ihan sydäntä särki lukea kirjoituksesi, pakko vastata tähän mikäli joku tänä vuonna pähkäilee saman ongelman kanssa. Eikö lähisuku huomannut tilannettasi että olisivat tulleet talkoilla mukaan, jokainen tekee jotain syötävää juhliin. Näin me teemme nyt kun sisareni poika pääsee yo:ksi eikä hänellä sair.eläkkeellä olevana yksinhuoltajana ole varaa juhlia järjestää. Juhlavaatteet ym rekvisiitta on tietysti hankalampi juttu kustantaa. Tiedän myös perheitä jotka ovat juhlistaneet ylioppilasta käymällä pienellä porukalla jossain syömässä, jokainen maksaisi omat ruokansa, kyllä ihmisten täytyisi nähdä ja ymmärtää jos jollain ei ole varaa järjestää juhlia. Pääasia että ylioppilaalle jää hyvä mieli. Ainahan voi tarjota kahvit ja tehdä täytekakun ja jotain muuta, pienimuotoinen kahvitilaisuus.

    • jos_olisit_matu

      Jos olisit maahanmuuttaja niin saisit juhlat sossun piikkiin. Oma kansa kärsii kun maahanmuuttajapummit juhlii sosiaalituilla. Lastenvaunut, vaatteet, ajokortit ym. auto ostetaan harkinnanvaraisina poikkeuksetta kun lausuu "Asulym". Kurjaa, mutta niin totta.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe