lantatietoa

Tellu

Jos haette tallilta hevosenlantaa, on oltava tarkkana, mitä kuiviketta siellä käytetään. Jos kuivikkeena käytetään sahajauhoa tai kutterinlastua, lannoitusarvo voi olla jopa pakkasenpuolella eli miinusmerkkinen ja kasvit voivat kuolla. Kerron tämän omasta kokemuksesta, ennen kuin oli edes hevosia. Eräältä tallilta sain tällaista lantaa ja mikään ei kasvanut.

Nyt on oma talli ja kuivikkeena on olki ja osittain juuri kutterinlastu (ilmaista!). Kompostoin tätä lantaa ensin lantalassa talven, sitten viedään laitumelle kasaan, missä saa olla vielä pari vuotta. Siltikin tuntuu että sen lannoitusarvo ei ole kauhean hyvä, vaikka lastua ei ole paljon.

Jos saat kerätä esimerkiksi hevosten tarhasta irtokikkaroita, niitä voi panna omaan kompostoriin ja tulee tehokasta ainetta. Tai sitten jos kuivikkeena on käytetty turvetta, lannasta tulee erinomaista ravinnetta. Mutta sitä ei aina saa ilmaiseksi, koska turve on tallinpitäjälle kuitenkin aika kallista.

Hevosen lanta ei haise erityisemmin, siksi levitän sitä joskus tuoreeltaan esimerkiksi pensasaidan lähelle, kun en viitsi nähdä kovin suurta vaivaa. Siitä se aikanaan häviää matojen ym. mukana juuriston ravinnoksi. Mutta on tärkeää että tuore lanta jätetään maan pintaan.

5

999

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tellu

      Puhun vähän sekavasti koko ajan lannasta, mutta siis irtolanta jota levitän suoraan maahan ei sisällä sitä kuiviketta, mihin virtsa imeytetään. Lantalassa ne siis kyllä sekoittuvat eli kun saa tallilta lantaa siinä on sen varsinaisen lannan lisäksi kuivikkeeseen imeytettyä virtsaa.

    • vpeukku

      Tuo kutterinpuru imee tehokkaasti lannasta lähes kaiken typen, olki siis paras kuivike .Itse olen käyttänyt patterissa 2 vuotta palanutta lantaa ja hyvää lannotetta on .

    • aurinko

      Niin toellakin kutterinpurussa tapahtuu ns. biologinen pidättäytyminen ja typpi vapautuu kasven käytttöön viiveellä. Eli vasta kun kutteri on kunnolla maatunut.
      Tämä sama ilmiö tapahtuu myös mm. kuorikatetta käytettäessä ja kannattaa ottaa huomioon lannoituksessa ja laittaa typpilannoitus katteen alle.

    • yksi

      turpeeseen imeitettyä hevosen lantaa myytävänä 14 euroo säkki. Onko kallista tahi halpaa???

      • Tellu

        kallista! En kehtaisi pyytää kuutta euroa enempää, kun ei tuollainen tallilla pussitettu lanta kuitenkaan ole kunnolla palanutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      8109
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4592
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2230
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2119
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1935
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1805
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1736
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1716
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe