Hiljattain oli jossakin lehdessä kuva kalastajasta, jonka vene oli puolillaan lahnoja joita hän harmitteli.
Ei lahna mikään huono kala ole ! Rasvainen sisältäen Omega 3 rasvoja, joita kyllä purkissa myydään ja syödään.
Ollessani Porvoon saaristossa kesää viettämässä lasten kanssa, muistan onkineeni lahnoja alkukesästä ja sain yllinkyllin joskin n. 20 senttisiä. Kyllä minä ne käytin, pienemmistä keitin siiviläsoppaa, ja perkasin vain kylkisivut lapsille.
Jos kaupassa olisi tarjolla, ostaisin heti ison lahnan ja laittaisin uuniin täytteellä! Minusta se on ollut hherkullinen juuri uunikalana, sen kylkipalat kun on niin helpot vain vetää irti, selkäosa on ruotoinen, mutta malttaahan sen nyppiä. Ihan vesi tulee suuhun kun ajattelen sen ruskistettua pintaa:D
Lahna vieroksuttu kala
24
2452
Vastaukset
- @@@@@
En ikinä ole perannut lahnaa, kamalat suomutkin isot, ei meillä lahnaa syöty kotonani.
ja onhan se totta, että elintason noustessa, vähenee omatoimisuuskin. Eräskin tuttavani sanoi, kun vielä pientä maatilkkuani "viljelin", että mitä sää siellä huhkit...kaikkeahan saa kaupasta.Vieläkin ihmetyttää tällainen mielipide. En todellakaan huhkinut plantaasillani (puol aaria), ihastelin aamunaikaista rauhaa, olihan se sekä ruumiin että sielun ravintoa.
Niin...kaikkikalat ovat syötäviä, jopa simppusoppakin.Lapsesta saakka kun on tottunut verkkoja soutamaan ja kalaa perkaamaan, osaa ja arvostaa luonnonantimia.Isänikin oli ihan höperö kalamies, ei sitä silloin motskarilla ajeltu, vaan soutamalla (tunnettuhan on tääkin verkonlaskijalta soutajalle keskellä järveä, että soua, huopaa, ynnämuita lisäsanoja), sitäpaitsi isäni kävi tarkkailemassa perkuuhommiani. Yhtäkkiä kuului kiljaisu ....et paisko niitä pieniä järveen, savusaunan katolle ne laitettiin kuivamaan. Hyvää ruokaa oli sekin suolavedessä keitettyinä valkokastikkeen kera. Verkotkin paikkasimme itse.
Aiheeni rönsyilevät taas. Kyllä osaan arvostaa tätä kalamiesystävääni, kun hän viime talvenkin minut kalassa piti.
Lahnasta juttu alkoi, onhan isohko lahna tosi hyvää uunissa laitettuna, tai jos savustusmahdollisuus, vielä parempaa. Suomi, tuhansien järvien, puhtaitten vesien maa....miten on niin köyhää ja kallista kauppojen kalatiskeillä....lohiko on meidän kansalliskalamme.- Ts **
Siihen se on mennyt. Kotimainen kirjolohi ensin, sitten Norjan vuonoissa kasvatettu lohi on vallannut markkinat. Ammattikalastajiemme elinkeino on kaventunut sitä myöten, ja kuluttajakunta hemmoiteltu valmiiksi fileroiduilla tuotteilla. Voi, ei kuinka uusavuttomaksi nuoret kehittyvät tarjonnan myötä. Alkaa tuntea itsensä fossiiliksi, kun mikään kala ei ole vaikea perata:D
Maaseudulla ehkä on omatoimisempaa, taloudellisesta hyödystä puhumattakaan, jos elää järvimaisemissa.
Alkaisi nyt joku hyödyntää lahnasaaliitakin, niistä tulee niin vahva liemi, että se hyytyy ihan aladoopiksi:D
- Maalaismies*
Naapurin isäntä toi eilen kelpo lahnan, hän pitää meidät lahnoissa. Meillä on sanaton sopimus, että aina kun he ovat mökillään, pidämme heidän taloaan silmällä.
Lahna on hyvä kala, kerrassaan herkullinen.- Ts **
Katselin tietoja lahnasta ja luin, että joku Heikki Salmela tutkii josko Hesburgerissa aloitettaisi kokelu englantilaisittain** fish and chips** tyyliin juuri lahnasta. On kiinni siitä saadaanko ruodot poistetta koneellisesti.
No sivuruodot varmaan, ja selkäruodot vois jauhaa hienoksi, niin ohuet ne on. Tervettä ajattelua, semminkin kun lahnaa poistokalastetaan, kun se syö arvokaloilta ravinnon pohjasta.
Tervettä taloudellisuutta! Ts ** kirjoitti:
Katselin tietoja lahnasta ja luin, että joku Heikki Salmela tutkii josko Hesburgerissa aloitettaisi kokelu englantilaisittain** fish and chips** tyyliin juuri lahnasta. On kiinni siitä saadaanko ruodot poistetta koneellisesti.
No sivuruodot varmaan, ja selkäruodot vois jauhaa hienoksi, niin ohuet ne on. Tervettä ajattelua, semminkin kun lahnaa poistokalastetaan, kun se syö arvokaloilta ravinnon pohjasta.
Tervettä taloudellisuutta!lahnaa maukkaampaa kalaa olekkaan. En vaihtaisi nappuloilla syötettyihin kirjolohiin. Ja eihän savustettua lahnaa tarvitse suomustaa. Nahkahan käännetään kuin panssari päältä kun kala on kypsä. Yleensä heti lämpimänä kerään ruodot kalasta, ja pakkaan kalan pakasterasijoihin jääkaappiin, jos on paljon, osan pakastan. Takuulla parempaa leivän päällä kun makkarat.
- Ts **
marja-liisa41 kirjoitti:
lahnaa maukkaampaa kalaa olekkaan. En vaihtaisi nappuloilla syötettyihin kirjolohiin. Ja eihän savustettua lahnaa tarvitse suomustaa. Nahkahan käännetään kuin panssari päältä kun kala on kypsä. Yleensä heti lämpimänä kerään ruodot kalasta, ja pakkaan kalan pakasterasijoihin jääkaappiin, jos on paljon, osan pakastan. Takuulla parempaa leivän päällä kun makkarat.
tulevat väkisin mieleeni:D Tuo lahna oli silloin arvostettu suolakalana Hämeessä, missä vietin lapsuuteni
kesiä mummolassa.
En ole voinut unohtaa mummon hyvää ruisleipää ja vastakirnuttua voita ja pala suolalahnaa, joka oli meille lapsille liotettu liiasta suolasta. Kuinka hyvää se olikaan kun sai hampaillaan vetää niitä kylkipaloja, jossa vatsapuolen reuna oli ihanan mehevä ja rasvainen! Kirnupiimää lasissa ja ateria oli maukas kaupunkilaislapselle.
Mäntyharjulla olen kuullut kuinka lahnan kutuaikana ei soitettu kirkonkelloja, jotta ei häiritty kutemista, niin tärkeänä koettiin lahnan kudun onnistuminen.
Luin nyt aamulla lahnasta, että se on hyvin elinvoimainen kala ja pärjää vähähappisessa vedessäkin talvella.
Kiva on lukea, että sitä arvostetaan vieläkin, vaikka sitä ei ole vuosiin näkynyt kalatiskeillä täällä etelässä ainakaan. Murtovedessä se myös viihtyy näköjään kun sitä Vessöön saarella ongin.
Houtskarissa en ole koskaan saanut verkoilla edes lahnaa, taitaa olla niin ulkosaaristoa ja syvää, ettei se viihdy kuin matalimmissa vesissä.
- Makriina ek
Olen aina pitänyt uunilahnasta. Monet sanovat, että lahna maistuu mudalta. Aina olen kummeksinut. Miltä muta sitten maistuu?!
Olen sitä mieltä, että tuoreesta kalasta tulee vain hyvää ruokaa. Jos se epäonnistuu, on vika valmistajassa.
Luulen, että suomustaminen on se hankalin juttu lahnan käsittelyssä. Nyt on siihenkin annettu mukava neuvo: suomusta kala muovikassin sisässä. Pysyvät suomut aisoissa, eikä niitä tarvitse irroitella päiväkausia keittiön seinistä.
Tuntui pahalta, kun luki artikkelin, jossa sanottiin, että lahnat menevät suoraan biopolttoaineeksi. Mutta jos käsittely nostaa hinnan liian korkeaksi, niin kauppa ei käy.Varsinkin rehevöityneissä vesistöissä särkikalat alkavat maistumaan mudalta vesien lämmettyä eli keskikesällä. Tältä keväältä lahna jäi savustamatta kun ei ole oikein kalastamismahdollisuutta.
Savustettuna hyvää, mutta ei savusetun ahvenen tai siian veroista. Asiantuntijat sanovat lahnanlihaa hyvin terveelliseksi.
Tönkkösuolattu lahna ja uudet perunat. Jeeeeee. Hapanta leipää ja voita lisäksi.
Kyllä lahna hyvää on myös savustettuna. Silloin sitä ei tarvitse edes suomustaa.- Katleija..
Kirjolohen ja Norjan lohen saa helposti kaupasta. Tuodaanhan kalaa jo Aasiasta asti ja "tuoreena" myydään. Toistaiseksi en ole vielä maistanut. Ei ole ruotoja eikä piikkejä valmiissa fileessä. Mutta jos aina luonnonkalaa saisi yhtä helpolla, siihen valinnassani aina kallistuisin, ehkä joskus lohta vaihteeksi vaan.
Eihän nykyään kukaan enää viitsi eikä osaakaan edes silakkaa perata, saatikka madetta tai haukea.
Kun torilta kalan ostan, niin onhan ylellistä, että se siellä perataankin jos haluat. Suomustaa annan en muuta.
Sen olen pannut merkille, että kalaa ostavat vanhemmat ihmiset.
Luonnonkaloissa on parasta, että niitä on monta lajia ja kaikki eri makuisia ja erilaiseen käyttöön sopivia.
Lahna mielestäni parasta uunilahnana, mutta kunnon kokoinen sen on oltava. Jopelin suolattua lahnaakin on tullut syötyä. Kerrankin lapsena muistan kun väki tuli aamuapajilta, niin toivat valtavan määrän lahnoja. Olivat huomanneet kutulahnaparven salmessa. Vesi oli aivan kiehunut niistä. Se oli ihan Pietarin kalansaalis. Saalis savustettiin ja osa suolattiin.
lisärönsy juttuuni:
Kalaa paljon pienestä pitäen syöneenä ruodot ja piikit eivät tuota ongelmaa. Joskus pienenä tosin joku kurkkuun jäi, mutta leipäpalalla se irtosi.
Kuitenkin tässä muutama vuosi sitten ostin torilta pari savustettua ahventa ja kuinkas kävikään. Pieni piikki pääsi livahtamaan kurkkuuni ja juuttui jonnekin nielurisan taakse piiloon, ettei mitkään keinot sitä irroittaneet. Hammasharjallakin koeti sitä irti saada.
Ei auttanut muu kun päivystykseen mennä. Siellä lääkäri vei minut kirkkaan valaisimen alle ja kurkkulääkärin väärillä pihdeillä irroitti havaitsemansa piikin. Silloin helpotti ja kauniisti kiitin tohtoria, joka päästi minut pälkähästä. - Tähtisilmä **
tönkkösuolattuun kalaan, joka olin vain graavannut siikaa. Sitten minut saatin vakuuttuneeksi, kun tarjottiin tönkkösuolattua reilunkokoista haukea! Ohuiksi viipaleiksi leikattua läpinäkyvää kalaa, hurjan suolaista , mutta uusien perunoiden kanssa yllättävän maukasta ja sopivan suolaista.
Se on kai vanha keino säilöä tuo tönkkösuolaus, ja järvikalojen kohdalla välttämätöntäkin matojen vuoksi.
Merisiikaa kun graavaan, sen ei tarvitse olla kuin n.6 tuntia suolassa, kun se jo syödään.Kyllä kala on herkkuruokaa ja kevyempää kuin raskas liha-ateria.
Uunissa lahnaa olen myöskin laittanut ja on ollut hyvää,
minulla oli naapurina kova kalamies,
hän ei arvostanut lahnoja, ja hän soitti aina minulle
että, jos haluat, tule hakemaan kalaa ja otin isoja lahnoja
ja laitoin uunissa,,,, hän kyllä keitti lahnoista kalalientä
ja pakasti,,,, talvella käytti kalakeitoissa.- Hintriika*
Suu nappasee vieläkin muistellessa monia herkutteluhetkiä 70-luvulta, kun kävimme koko perheellä useita kertoja kesässä vanhempieni luona. Aina rituaaleihin kuului hallista haettu iso lahna, joka savustettiin pallogrillissä kannen alla. Jo kalan tuoksu grillistä sai veden kielelle. Maukas lahna kelpasi lapsillekin. Viimeisistä paloista melkein tapeltiin!
Jos käytiin itse onkimassa, niin särjet piti ehdottomasti viedä äidilleni, joka laittoi ne suolakalaksi. Tosi hyviä nekin "roskakalat". Kummallisen ranttuja (= eivät ymmärrä hyvän päälle mitään) on ihmisista tullut. - Emil Fisher
Parikiloiset uuniin tai savulaatikkoon ja pienemmistä suolet, suomut ja selkäruodot pois ja lihamyllyn läpi. Niistä saa oivallisia kalapullia.
- kalatar¤
Piipahdin tänne, kun mietin, että varmaan on koneita jotka jauhaisivat koko lahnan ruotoineen ihan hienoksi, kun tekevät kivimurskaakin koneilla. Siinähä tulisi kalkit ja fosforit Hesekansalaisille samalla. Tietenkin investointi sellaiseen masinaan maksaisi, mutta jos olisi maukas kalapihvi niin menisihän se kaupaksi.
Valistuneita kuluttajat nykyään ovat,--- syökää kalaa!!!!
- kalamuija
Tuntuu siltä että tähtisilmän kuvaama kala on pasuri, oliko punaeväinen. Lahnanparkiksi sitä meilläpäin kutsuttiin . Särkikalat viihtyvät rehevöityneissä vesissä ja kyllä ne varsinkin lämpimän veden aikaan mudalta maistuvat ja ovat riivatun ruotoisia. Isoja lahnoja on kyllä kalatiskeissä ja torilla, mutta taitaisi olla yksineläjälle liian iso eväs ja sotku tulee suomustamisessa. Ei se maku jauhettaessakaan parane, tietysti kun kermaa ja munaa paljon lotraa, saa nieltyä.Kyllä mekin särkikalat verkoista pois heitetään,silakkaa, siikaa, kuhaa, isoa kampelaa saaihan tarpeeksi muillekkin jakaa. Kallistahan arvokala on, fileinä jopa 20 euro kilo, mutta on siinä vaivansa ja kulunsa saada vedestä, ja saaliit on pieniä, roskakala vie alaa siitäkin vähästä.
- *Kukkahame*
Olen kyllä lahnaa syönyt, mutta järvenrannan kasvattina oli varaa valita.
En ole ihastunut siihen kalaan, enkä muuten ole kalatiskeissä nähnyt lahnoja en isoja enkä pieniä.
Äitini laittoi isoista lahnoista niiden selkäfileestä suolakalaa ja se oli kyllä ok, vaikka ne ruodot oli nypittävä, samoin isot säret suolattiin ne oli tosi hyviä suolattuna.
Pasurista olen joskus kuullut mutta sehän ei kai kovin isoksi kasva, makua en tiedä.
Sitten on yksi oikea roskakala mökkilammessa se läiskii auringon laskun aikana kuuluvasti, ruutana, naapurin pappa kehuu sitä hyväksi ja aina niitä katiskassa on vaikka muita kaloja ei olisikaan.
Ruutana on niin limanen ettei sitä voi käsiin ottaa se pitää haavin kanssa käsitellä. - Ts **
Nyt kun ajattelen paikalliset ruotsalaiset kutsuivat sitä * braxenpankaksi*, saattaa olla tuo lahnanparkki.
Niitä tuli niin paljon kuin viitsi onkia, mutta eivät ne merikalat mudalle maistuneet. Ruotoisia olivat kyllä:D
Pitkällä siimalla tuli ankeriaita, että niihin ihan kyllästyi, savustettuna olivat kesävieraille herkkua ja viemisiä kaupunkiin. Voi sitä kanttarellien määrää mitä Vessöstä keräsin, missään en niin paljon löytänyt kuin sieltä.
Lapset joskus ajavat sinne serkkujaan tervehtimään kanttarelliaikaan ja tuovat minullekin. Nyt muuten varmaan löytyisi korvasieniä sateen jälkeen! - Katleija.
Vimpasta puhuivat vanhempani, jotka saivat sitä aikoinaan Suomenlahden vesistä. Itse en tietääkseni ole sitä syönyt. Kuuluu myös särkikaloihin Wikipedian mukaan.
Muistini mukaan ne saarelaiset kraavasivat sitä kuten siikaa. - susmorsio
Katleija. kirjoitti:
Vimpasta puhuivat vanhempani, jotka saivat sitä aikoinaan Suomenlahden vesistä. Itse en tietääkseni ole sitä syönyt. Kuuluu myös särkikaloihin Wikipedian mukaan.
Muistini mukaan ne saarelaiset kraavasivat sitä kuten siikaa.siellä Itärajan Ruunaanjärvellä melkeinpä kyllästymiseen saakka.Tietysti ne savustettiin, samoin kuin isot särjet.Venäjän puolelta tuli joskus jokea pitkin lohikin.
Ravustus tuli myös tutuksi lapsesta saakka, vielä harrastettiin sitä Kainuussa seittemänkymmentäluvulla asuessa. Suuret saaliit usein, yöllä kun tulimme saalistusmatkalta, kuhisemaan kylpyammeeseen, ravustajathan tietävät, että ravut laitetaan elävinä kiehuvaan keitinveteen. Oli silloin mukava rapukekkereitä pitää siellä, niin viimesen päälle, eihän paljon lisukkeita pöytään tarvitse. Sillon elettiin "vanhanmallisesti" vielä, siinäkin oli isän perintö säilynyt tyttärelle.
Hurjasti sienestettiin myös, tatit, kantarellit, korvasienet pujotin lankaan kuivumaan, koristeellinen näky ikkunassa. Isästä kun lahnan yms. ohella tulee kerrottua nyt, niin hänen tekemänsä bravuuri oli korvasienimuhennosta sultsinoitten sisällä. Harvapa taitaa tietää, mikä on sultsina, jos oli puuhella, niin oikeaoppisesti ne paistettiin hellan kuumalla levyllä. susmorsio kirjoitti:
siellä Itärajan Ruunaanjärvellä melkeinpä kyllästymiseen saakka.Tietysti ne savustettiin, samoin kuin isot särjet.Venäjän puolelta tuli joskus jokea pitkin lohikin.
Ravustus tuli myös tutuksi lapsesta saakka, vielä harrastettiin sitä Kainuussa seittemänkymmentäluvulla asuessa. Suuret saaliit usein, yöllä kun tulimme saalistusmatkalta, kuhisemaan kylpyammeeseen, ravustajathan tietävät, että ravut laitetaan elävinä kiehuvaan keitinveteen. Oli silloin mukava rapukekkereitä pitää siellä, niin viimesen päälle, eihän paljon lisukkeita pöytään tarvitse. Sillon elettiin "vanhanmallisesti" vielä, siinäkin oli isän perintö säilynyt tyttärelle.
Hurjasti sienestettiin myös, tatit, kantarellit, korvasienet pujotin lankaan kuivumaan, koristeellinen näky ikkunassa. Isästä kun lahnan yms. ohella tulee kerrottua nyt, niin hänen tekemänsä bravuuri oli korvasienimuhennosta sultsinoitten sisällä. Harvapa taitaa tietää, mikä on sultsina, jos oli puuhella, niin oikeaoppisesti ne paistettiin hellan kuumalla levyllä.Sultsinan, olen tehnytkin monta kertaa. Onnistuu hyvin myös tuossa minun keraamisella liedellä. Ohut kakku paistetaan pilkukkaaksi molemmin puolin liedellä sisään laitetaan ohuehkoa mannapuuroa, johon on heitetty huolimattomasti voita. Käärästään kaksinkerroin ja ääntä kohti. Ne oli niitä ennenvanhasia tortilloja.Muistan kun lapsena naapurissamme asui karjalaisperhe pienessä mökissä. Siellä tehtiin piirakoita ja sultsinoita aina viikonlopuksi. Ja voi miten hyvältä ne maistuivat lämpimänä, kun saatiin maistiaisia.
- ihme&kumma
susmorsio kirjoitti:
siellä Itärajan Ruunaanjärvellä melkeinpä kyllästymiseen saakka.Tietysti ne savustettiin, samoin kuin isot särjet.Venäjän puolelta tuli joskus jokea pitkin lohikin.
Ravustus tuli myös tutuksi lapsesta saakka, vielä harrastettiin sitä Kainuussa seittemänkymmentäluvulla asuessa. Suuret saaliit usein, yöllä kun tulimme saalistusmatkalta, kuhisemaan kylpyammeeseen, ravustajathan tietävät, että ravut laitetaan elävinä kiehuvaan keitinveteen. Oli silloin mukava rapukekkereitä pitää siellä, niin viimesen päälle, eihän paljon lisukkeita pöytään tarvitse. Sillon elettiin "vanhanmallisesti" vielä, siinäkin oli isän perintö säilynyt tyttärelle.
Hurjasti sienestettiin myös, tatit, kantarellit, korvasienet pujotin lankaan kuivumaan, koristeellinen näky ikkunassa. Isästä kun lahnan yms. ohella tulee kerrottua nyt, niin hänen tekemänsä bravuuri oli korvasienimuhennosta sultsinoitten sisällä. Harvapa taitaa tietää, mikä on sultsina, jos oli puuhella, niin oikeaoppisesti ne paistettiin hellan kuumalla levyllä.Tämän päivän sanomalehti kertoo, että suomalaiset ostaa mieluummin tonnikalaa läkkipurkissa, ennen kuin ostais ahventa tai vielä vähemmän lahnaa.
Selitys ehkä siinä, että ne pitäis olla käyttö/tarjoiluvalmiina. Tonnikala on. - osallistuja kerran
ihme&kumma kirjoitti:
Tämän päivän sanomalehti kertoo, että suomalaiset ostaa mieluummin tonnikalaa läkkipurkissa, ennen kuin ostais ahventa tai vielä vähemmän lahnaa.
Selitys ehkä siinä, että ne pitäis olla käyttö/tarjoiluvalmiina. Tonnikala on.järjesti äidilleen 50-vuotisjuhlat, niin tarjosivat nuudeleita ja tonnikalaa vihanneksilla purkista koko väelle, meitä oli ainaskin 30 henkeä, kuulemma niitten lempiruokaa. Helppoa ja halpaakin, mutta, mutta......
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Taisin tehdä virheen
Kaipaan sua enemmän kuin kuvittelin. Luulin, että helpottuisin, mutta olinkin täysin väärässä. Vieläkö vastaisit minulle743710Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖472906Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt1732898Nyt tuntuu siltä, että on pakko päästä puhumaan kanssasi
Tuntuu että sekoan tämän kaiken takia. Miehelle572391Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me3612162- 1601860
- 781545
vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos231378- 281360
Nainen onko sulla supervoimmia ?
Voisitko auttaa miestä mäessä? Tarjota auttavan käden ja jeesata tätä miestä? Tai antaa olla et sä kuitenkaan auta.391342