D4

Diskokaveri

7

686

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E4

      so last season! tänä vuonna pitää olla jo D5

      • MAASTOAUTO

        Nykyaikainen maastoauto soveltuu maastoajon lisäksi niin kadulle kuin maantielle. Lisäksi maastoautot tarjoavat vetovoimaa perävaunulle ja kuljettavat parhaimmillaan seitsemää henkilöä.

        Todellisen maastoauton tunnus on alennusvaihteisto. Maastossa joudutaan etenemään välillä hyvin hitaasti, kävelyvauhtia, mihin normaaliin ajoon tarkoitetut vaihdevälitykset ovat aivan liian pitkät. Käsivalintaisen vaihteiston tapauksessa kytkin joutuisi tällöin koville ja todennäköisesti palaisi. Automaattivaihteistossa taas momentinmuunnin joutuisi koville luistaessaan koko ajan.

        Toinen perinteinen maastoauton tunnus on tasauspyörästön lukot, yleensä keski- ja takatasauspyörästöissä. Katumaastureissa lukkojen virkaa hoitaa luistonestojärjestelmä, joka hillitsee sutivaa tai sutivia pyöriä jarrun avulla, mutta tämä tietysti kuormittaa jarruja. Luistonestoa käytetään tietysti hyväksi maastureissakin kun ajetaan maantiellä, ja hyödyntää sitä maastossakin.


        Vertailussa olivat mukana:

        • Jeep Grand Cherokee 3,0 V6 CRD QT Limited Business
        • Land Rover Discovery 4 3,0 TDV6 HSE Aut.
        • Mercedes-Benz ML 350 BlueTEC 4Matic
        • Mitsubishi Pajero Wagon 3,2 DI-D Intense A/T
        • Toyota Land Cruiser 3,0 D-4D Executive aut.


        Vertailun autoja yhdistävät maastoajoon tarkoitettu neliveto, dieselmoottori ja automaattivaihteisto, mutta toteutuksissa on eroja.

        Vertailuautojen etujousitus on toteutettu kaikissa päällekkäisillä kolmiotukivarsilla, joihin liittyy kallistuksenvaimennin. Land Roverissa ja Mercedeksessä on ilmajouset, muissa kierrejouset.

        Takana kaikissa on kallistuksenvaimennin, mutta muuten takajousitukset eroavat. Toyota ja Jeep luottavat perinteiseen jäykkään akseliin, joka on tuettu ylä- ja alareunasta pitkittäisillä tuilla sekä poikittaistuella. Edestä poiketen Toyotassa on takana ilmajouset, kun taas Jeepissä on kierrejouset.

        Levyjarrut kuuluvat tämän painoisiin ja luistonestolla sekä ajonvakautuksella varustettuihin autoihin niin edessä kuin takana. Jarrulevyt ovat kaikissa autoissa edessä jäähdytetyt ja takanakin lukuun ottamatta Jeepiä ja Mercedestä, joissa oli umpinaiset levyt. Toimintavarmuuden takia Mitsubishissä ja Toyotassa on kiinteäsatulaiset etujarrut.

        Dieselmoottorin koko on kolme litraa muissa paitsi Mitsubishissa, jossa se on 3,2 litraa. Yllättäen tämä suurin moottori on nelisylinterinen, kuten Toyotankin moottori. Muut valmistajat ovat päätyneet V6-moottoreihin. Jeepin keulalla on myös Mercedeksen moottori, tosin aikaisempana kehitysversiona, mikä johtuu merkkien nyt jo loppuneesta yhteistyöstä.

        Toinen poikkeus valtalinjasta on kahden turboahtimen käyttö Land Roverissa. Roverin ahtojärjestelmä on toteutukseltaan muutenkin hieman poikkeava. Sen suurempi, säätyvägeometrinen turbo on käytössä koko ajan, ja pienempää kiinteää turboa käytetään vain apuna ahtopaineen nostamisessa kuormituksella suuremmilla pyörintänopeuksilla.

        Vertailu oli jälleen kerran tiukka. Voitto ja häviö olivat monen tekijän summa. Yksi yksittäinen kohta ei ratkaissut koko kisaa, sillä suoritukset menivät monin kohdin ristiin.

        Kaikki autot selvisivät yllättävän hyvin maastossa, vaikkakin niiden korea ulkokuori ja näyttävät kevytmetallivanteet helposti kärsivätkin vaurioita rankoissa olosuhteissa. Maastoajo olikin tällä kertaa poikkeus ja lisä tuttuihin arvostelukohtiin nähden.


    • Mestarit maastossa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1939
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1867
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1855
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe